fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
Besökare: 103130 | Inloggade: 382 | Antal medlemmar: 183505
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Klacksparkblogg Vi har gjort det till rutin att varna varandra

  Klacksparkblogg: Vi har gjort det till rutin att varna varandra
  De senaste dagarna har de vällt fram – berättelserna. Från kända och okända kvinnor. Unga och äldre. Nya och gamla historier. Alla sociala medier-flöden svämmar över av kvinnor som berättar om sina erfarenheter av sexuella trakasserier, ofredanden och våldtäkter. Det är skrämmande och överväldigande läsning, men tyvärr inte så förvånande. Nästan alla kvinnor har antingen varit med om någonting själva eller har en (oftast flera) vänner med egna erfarenheter. Vi är inte annorlunda.

  Fotbollen är en mansdominerad värld. Vi har flera gånger pratat om hur det är att vara kvinna den mansdominerade sfären som fotbollen är. Nästan alla kvinnor som rör sig inom fotbollen har någon form av historia på det här temat att berätta.

  I avsnitt 86 av Klackspark pratade vi om anklagelserna mot Malmö FF:s Kingsley Sarfo gällande sexuellt utnyttjande av en 14-årig flicka. Då pratade vi bland annat om hur synen på kvinnor inom fotbollen är en av anledningarna till den här typen av problem. Det finns en syn på kvinnor inom fotbollsvärlden som bara handlar om att vi är där på grund av männen. Att vi vill ragga. Oavsett om det är på andra supportrar eller på spelarna. Man ser på kvinnliga supportrar, och ibland även kvinnliga journalister, på samma sätt som man ser på groupies till ett band. Och den synen på kvinnor gör det enklare för den här typen av situationer att uppstå.
  Den synen på kvinnligt supporterskap gör att ens existensberättigande inom fotbollen hela tiden ses som en invit till någonting annat. Att man aldrig anses vara ”bara en supporter” utan hela tiden bjuder in till någonting mer än så. Det är det som får spelare att efter ett ”fan vad bra du var idag” på Twitter se det som helt normalt att svara via ett tveksamt DM. Det är det som får spelare att inte se några konstigheter i att flirta med kvinnliga journalister som är där för att intervjua dem.

  I princip alla kvinnor inom supportervärlden har en egen historia att berätta. Vi har berättat den, oftast för varandra. Vi har koll på vem som har gjort vad, vilka som betett sig på ett svinigt sätt, vilka man ska akta sig för. Vi varnar varandra. När nya kvinnor kommer in i supportervärlden berättar vi: ”Håll dig borta från den där personen. Och han. Och han. Och han.” I ett försök att skydda och för att undvika att andra kvinnor ska behöva gå i samma fällor som vi redan gått i. Det handlar inte om att hänga ut någon för oftast sker det fort och utan detaljer. Bara den enkla uppmaningen: ”Akta dig”. Som en naturlig del i livet och supporterskapet. Och vi tar emot varningen, och likt alla hundratals varningar vi fått tidigare i livet, arkiverar vi den under Var Försiktig som om det vore det naturligaste i världen. På så sätt hamnar Supporterpolaren, Sportjournalisten och Spelaren på samma hylla som Han Från 9A, Chefen På Första Jobbet, Matteläraren och Äcklet på krogen.

  Lika jobbigt som det är att se alla berättelser som nu väller fram på sociala medier, lika skönt är det att det nu är ute. Det finns där – för alla att se. Det går inte längre att gömma sig bakom ”jag visste inte” eller ”det där är undantagsfall”. Nu vet ni. Nästan alla känner någon som de senaste dagarna har delat med sig av sin historia, eller taggat en post med #metoo. Det betyder att alla också, med största sannolikhet, känner någon som är förövare. I vissa fall kanske ni är det själva. I vissa fall kanske ni har den där gnagande känslan djupt inne som säger att det där var nog inte helt okej ändå eller jag borde nog ha sagt till när jag hörde det där.

  Det är bra. Det betyder att vi nu kan börja jobba på riktigt.

  Länk till Män för Jämställdhet

  Länk till 10 steg till en inkluderande supporterkultur

  Länk till RF:s utbildningsorganisation SISU:s webb för inkluderande idrott:


   


  0 KOMMENTARER      5588 VISNINGAR
  KLACKSPARK PODCAST
  klacksparkpod@gmail.com
  På Twitter: @klacksparkpod
  2017-10-19 12:23:00  Tidigare blogginlägg

  Klacksparkblogg: Vi har gjort det till rutin att varna varandra
  Klackspark

  Klacksparkblogg: Be a part of the change, for a change – en uppmaning till alla privilegierade
  Klackspark Det är tyckarnas tid. Vi i Klackspark är själva tyckare. Vi sitter och tycker varje vecka i en podd som når ut till flera tusentals supportrar, idrottsledare, myndigheter och andra fotbollsintresserade. Det skrivna/uttalade ordet färdas flera gånger runt jordklotet på bara några sekunder i sociala medier. Det är lättare än någonsin att tycka. Det är desto svårare att göra något, uppenbarligen.

  Klacksparkblogg: ENABLE-projektet är det viktigaste projektet inom svensk fotboll
  Klackspark I avsnitt #48 av Klackspark djupdyker vi i projektet ENABLE; det, enligt vårt tycke, viktigaste projektet inom svensk fotboll. Vill du ha en bakgrund till ENABLE och vad projektet innebär så rekommenderar vi att lyssna på det avsnittet samt även avsnitt #25, då vi gjorde en första intervju med en av projektledarna. I den här bloggen förtydligar vi delar av projektet och dess nysläppta rapport.

  Klacksparkblogg: Att äga ett utrymme
  Klackspark Att äga ett utrymme. Att ta det som givet att man alltid har en plats. Att känna sig säker och trygg i sitt största intresse. Att se det som självklart att man har rätt att finnas till. Allt det här är uppenbara saker. Eller det borde vara. Men nu sitter vi här, igen, och försöker återigen förklara varför det inte är så för oss - och vad vi står ut med varje. jäkla. dag.

  Klacksparkblogg: Två fel gör inte ett rätt.
  Klackspark Det spelades en match igår mellan Norrköping och Bajen. Du kanske inte minns vad resultatet blev, eller har tagit del av någon analys av spelet. Kanske inte kan redogöra för vem matchens lirare blev, eller vilka som gjorde målen? I don’t blame you. Mycket mediautrymme har gått åt till att fylla rubrikerna med L Ä K T A R S K A N D A L och att klumpa ihop våld, bengaler och läktarkultur i ett enda stort mish-mash. Men låt mig kort bara redogöra för vad som hände igår i slutet av matchen och det s

  Klacksparkblogg: Klackspark gästade podden Bra snack
  Klackspark I måndags (12 oktober) var vi i Klackspark inbjudna till podden Bra snack för att vara panel och svara på relationsfrågor.

  Klacksparkblogg: Säkra arrangemang borde vara högsta prio
  Klackspark Vi ägnade en stor del av vårt senaste avsnitt av Klackspark (nr 16) åt att diskutera problematiken kring bengaldiskussionen. I den här bloggen vill vi sammanfatta och ytterligare utveckla vårt resonemang. I söndags 20 september kastades ett antal (en?) pyroteknikpjäser mellan IFK Göteborgs sittplatssektion och Hammarbys bortaklack. Detta blev starten på ännu en uppblossad bengaldebatt.

  Klacksparkblogg: Klackspark blir med Blogg!
  Klackspark Vi har under en tid diskuterat att vi, förutom podden, vill ha en plattform för att kunna utveckla vissa resonemang och ämnen som vi tar upp i Klackspark. Sagt och gjort. "Klacksparkblogg" är härmed född.

  ANNONS:

  Fler artiklar om Klackspark

  119. "Är vi ens en podd?"
  Klackspark I veckans avsnitt avhandlar vi såklart derbyt mellan Hammarby-Djurgården och bengalkastandet, stolkastandet, klubbarnas hantering av situationen och spelarnas reaktioner. Vi diskuterar även Özcans taktiska triumf, Erik Johanssons briljans och Bajen-spelarnas inställning. Vi påminns också om vikten av att ha ett välkomnande klimat på läktarna. Vidare pratar vi om AIK:s nedmontering av Häcken, Alms taktiska förmåga, kaoset i BP och medlemsmötet i Östersund som gör oss konfunderade. Dessutom har
  2018-09-04 10:38:00

  118. "Vem är fotbollen till för?"
  Klackspark Gäst: Therese Strömberg, sportjournalist Expressen Vår mesta gäst Therese är tillbaka i Klackspark och berättar om sina upplevelser under fotbolls-VM och nästan 1 månad i Ryssland. Vi pratar om journalisters icke så glamorösa vardag under ett stort mästerskap och reflekterar kring om journalister har rätt att ”gnälla”? Och så berättar Therese om sina bästa och sämsta minnen från VM. Vidare diskuterar vi att La Liga föreslås flytta en liga-match per år till Nordamerika och hur det, som supp
  2018-08-27 10:24:32

  117. "Sälja skit för miljarder"
  Klackspark Hösten är här och vi bjuder på det sista avsnittet i sommarstudion. Hela redaktionen är tillbaka från semestern och vi försöker hantera vardagen och livet. Vi analyserar HELA omgång 17 och dess sjuka resultat. Bland annat: den svettiga guldstriden, Mats Gren och Göteborgs tålamod, Pekings fina spel men uddlöshet, ÖSKs fall, Sundsvalls skräll, AIKs form, Bosses säljartekniker och MYCKET mer.??Dessutom får du reda på varför Anna och Malin liknar Bajen vid en envis hund... Klacksparken går de
  2018-08-26 12:21:27

  116. "All is fine"
  Klackspark Äntligen är vi tillbaka från sommaruppehållet och vi har naturligtvis massor att prata om. Malin och Anna avlägger rapport från besöket i Danmark och Jeanette lyfter vikten av harmoni i laget. Dessutom diskuterar vi polariseringen bland supportrar gällande egna spelare och hackkycklingar kontra hyllade bänknötare. Vi har också fått lite lyssnarfrågor gällande sommarens fönster som vi går igenom när vi snackar Silly. Sen har fotbollsfamiljen visat sig från sin allra finaste sida i veckans Klac
  2018-08-01 12:39:25

  115. "Min livskvalité har ökat markant"
  Klackspark Resepodden fortsätter! Malin är hemma i sommarstudion igen, men både Jeanette och Anna är i startgroparna för sina egna resor. Men ingenting stoppar Klackspark!
  2018-07-11 10:44:00

  114. "Fel-fucking-fri!"
  Klackspark Vi gjorde det – VM lever fortfarande för Sveriges del och vi är nu klara för kvarten! Trots missade målchanser tog vi oss vidare och vi fortsätter att hylla Viggis magiska insats och plussar Foppa som äntligen får näta. Vidare är även England och Malin ger oss sitt expertutlåtande som den Englandexpert hon ju är. Vi snackar även om grankottar som väntas komma och huruvida det är rätt eller fel att eventuellt missa sitt barns födsel på grund av sitt jobb. Trots all VM-frossa är det dessutom
  2018-07-06 10:37:00

  113. VM-podd: "Allt är möjligt!"
  Klackspark Sverige är vidare till åttondelsfinal och som vi gjorde det! Olsen, Viggis, Granen och Janne! Vi hyllar såklart Sveriges insats, både spelare och ledare och reflekterar även kring lagets insats mot tyskarna och Sydkoreas vinst mot Tyskland som innebär att regerande världsmästarna är utslagna ur VM. Vi tror oss också ha en teori om varför det här laget föder vinnare som vågar lyckas. Vidare summerar vi resultaten i alla övriga grupper, snackar upp åttondelsfinalerna och pratar om vad som imponera
  2018-06-29 09:33:00

  Klackspark avsnitt 112. VM-podd: "Ibland ska man bara göra slut"
  Klackspark Klackspark har VM-feber! Vi djupdyker i Sverige vinstmatch mot Sydkorea, hyllar Granens och lagets kämparglöd, analyserar anfallsspelet, konstaterar att det saknas en viss spelartyp i det svenska laget och så diskuterar vi vad som måste förbättras för att Sverige ska ta sig vidare från gruppen.
  2018-06-20 09:11:13

  111. VM Podd: ”Argentina är lite som Häcken”
  Klackspark VM står precis för dörren och vi snackar upp grupperna och lagen! Vilka grupper känns klurigast? Vilka uppstickare tror vi på? Vilka lag blir årets flopp? Hur kommer det egentligen att gå för Sverige och kommer Jannes plan att lyckas? Vi reflekterar dessutom över våra egna tips i Copabet.com och diskuterar om man ska betta med hjärtat eller hjärnan. Anna analyserar vilken drömsituation Sverige kan få i gruppen, Malin sitter med hjärtögon pga en viss Sebastian Larsson-värvning och Jänet försök
  2018-06-12 12:54:00

  110. VM-podd: "Hjärntrötthet"
  Klackspark Premiär för Klacksparks VM-special där vi börjar stretcha igång inför kommande slutspel. Vi tar tempen på den officiella, och några inofficiella, VM-låtar och pratar om vad det är som gör en bra mästerskapslåt. Vi snackar om uppställningarna hos SVT och TV4, gläds över de första kvinnliga expertkommentatorerna och funderar kring vad tidigare domaren Jonas Eriksson kan erbjuda i sin expertroll i studion. Dessutom snackar vi om för- och nackdelarna kring VAR (något som vi troligen kommer få återko
  2018-06-07 12:04:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Svensk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
  ”Skulle han kunna prata sig ur det?”
  ”Den negativa trenden fortsätter”
  Så lottades CL:s åttondelsfinaler
  Jens Jakobs tillbaka till AIK
  Mourinho får lämna United
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Casinokollen Leovegas Elite prospects
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies