fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhornan
Besökare: 118255 | Inloggade: 557 | Antal medlemmar: 180870
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Krönika Alexander Axén lämnar ÖSK efter säsongen

  Krönika: Alexander Axén lämnar ÖSK efter säsongen  Under helgen som gick kom så beskedet. Beskedet att Alexander Axén lämnar Örebro SK efter innevarande säsong. Beskedet var oväntat men samtidigt inte förvånande då Axén själv varit ganska återhållsam i sina kommentarer om framtiden. Och återhållsamhet brukar inte vara ett signum som kopplas samman med ÖSKs avgående huvudtränare.

  Att något var i görningen var därför inte förvånande. Att det skulle bli ett avslut tyckte, åtminstone jag, var mer oväntat framförallt då Axén själv pratat mycket om hur viktigt det är med kontinuitet.

  Totalt blev det nu fem säsonger (3,5 som huvudtränare) i Svartvitt för stadens son.

  Alexander Axén är, på många sätt, Örebro.

  Hans moderklubb är Örebro SK. Han har dessutom representerat både Rynninge och Forward som spelare och när det blev dags att byta från spelare till tränare togs vägen via Forwards B-lag till Hovsta och därefter Rynninge och norska IK Start innan det var dags att bli assisterande tränare i Örebro SK under finske Sixten Boström säsongen 2008.
  Sammarbetet med Boström avslutades säsongen efter då Axén tog över Allsvenska GAIS där han stannade i 3,5 år innan göteborgsklubben sparkade honom på grund av bristande resultat och intern dumhet till förmån för Jan Mak.
  Säsongen därefter återvända Axén till ÖSK och blev individuell spelarutvecklare i ett tränarteam där Per-Ola Ljung var huvudtränare. När sedan Ljung valde att sluta på sommaren 2014 ersatte Axén honom som huvudtränare.

  Sportsliga resultat:
  2014 (P-O Ljung första halvan och Axén andra halvan): 6:a i Allsvenskan som nykomlingar, 2015: 9:a i Allsvenskan, 2016: 9:a i Allsvenskan samt 2017: 10:a i Allsvenskan efter 19 av 30 omgångar.
  Hösten 2015 var helt makalös då Marcus Pode, Crespo, Martin Broberg och Astrit Ajdarevic hade lekstuga i var och varannan match.

  Ser vi på ÖSKs sportsliga resultat under Axén ligger det helt i linje med den omsättning klubben har. ÖSK omsätter ungefär tionde bäst i Allsvenskan och omsättningen speglar i hög grad resultatet på plan.
  Visst har det funnits toppar som glatt enormt, men med tanke på de ekonomiska förutsättningar som ÖSK besatt under Axéns tid som huvudtränare är de sportsliga resultaten fullt godkända. ÖSK är inte bättre än den trupp som ekonomin lyckas ställa på plan. Möjligen kan en då fundera kring om någon annan tränare skulle lyckats göra det bättre än Axén? Jag tror knappast det. Möjligen någon enstaka placering hit eller dit, men i mina ögon har inte Axén gjort ett dåligt jobb. Han har gjort ett bra jobb utifrån de förutsättningar som ställts framför honom.

  Nu säger Axén (och VD Simon Åström) att det är dags att någon annan tar över och fortsätter ÖSKs resa mot de högre positionerna i tabellen.

  Jag tycker att det är klokt ur den rent sportsliga vinkeln. För att ta nästa steg i utvecklingen kan det vara dags för någon annan tränare att kliva in.

  Andra former av resultat:
  Hur ska vi värdera Alexander Axéns karisma? Hans förmåga att verkligen spika upp ÖSK på den svenska fotbollens anslagstavla?

  I mina ögon är Axén den första tränaren som hittills fått media att snegla åt ÖSKs håll även om det såklart alltid kan förbättras än mer. Axén har en aura om sig som gjort ÖSK synligare än på många år. Och i mina ögon har hans person (i kombination med både Åströms och Wärlegårds arbete) gjort ÖSK till en betydligt mer öppnare klubb. En klubb som jag vill brinna för. Suktar efter. Till skillnad från hur det var på Janne Karlssons dagar. Då var klubben trött, grå och hade aldrig vunnit något. Nu är ÖSK en pigg, kaxig, lättillgänglig och leende klubb som driver med allt och alla och dessutom står upp för sig själva när de anser sig felaktigt behandlade (Lex Kennedys avstängning).

  Ur en rent personlig synvinkel har också Axén alltid varit tillmötesgående när jag intervjuat honom och en mer öppenhjärtlig tränare har jag inte stött på. Sedan jag engagerade mig som skribent på Svartvitt har jag intervjuat Axén ett antal gånger och det har aldrig varit något problem. Aldrig något ”jag har inte tid”. Aldrig något ”inga kommentarer” utan alltid tvärt om. Vänligt, ödmjukt, schysst men samtidigt vasst och rakt på sak.

  Jag kommer att sakna Alexander Axén och jag är rätt övertygad om att jag aldrig ens skulle kommit på tanken att engagera mig i Svartvitt utan Alexander Axén.

  Men det är klart, ÖSK har fortfarande inte vunnit något. En sjätteplats och två niondeplatser hittills.

  Så vad ersätter ÖSK Axén med?
  Vad behöver ÖSK? Jo, mer tryck på läktaren, mer inkomster i sponsring, större ekonomiska muskler. Med andra ord mer folk på arenan.

  Hur når man dit?

  Knappast genom att spela trist och tät defensiv fotboll och vinna med 1-0. Nej, jag tror att ÖSKs nästa tränare kommer att vara offensivt lagd. Hellre vinst med 4-2 än 1-0. Offensiv, attraktiv fotboll lockar publik som ger intäkter som ger ekonomiska muskler som ger större möjlighet för satsningar.

  Så, i mina ögon, är det helt uteslutet att Axéns ersättare blir en grå defensivt strategiskt inriktad sådan. Jag har också svårt att se att det skulle bli någon halvt okänd dansk eller norsk tränare likt Hammarbys Jacob Michelsen eller Malmö FFs tidigare Allan Kuhn.

  Dessutom hintade Nordin Gerzic i NA-tvs intervju att om han lägger ihop ett plus ett och drar sina egna slutsatser så är han rätt säker på vem den nya tränaren blir. ” – Jag har inte varit med i processen, och ledningen har inte sagt rakt ut till mig vem det är, men jag har mina aningar om vem det kan vara. Blir det som jag tror, och fått indikationer på att det blir, så kommer det att bli jävligt bra. Det är en väldigt kompetent tränare som jag tror väldigt mycket på, säger ÖSK-kaptenen.

  Det är i så fall en tränare som Nordin Gerzic känner till och har stor respekt för.

  Då tänker jag att det är en svensk tränare i Allsvenskan eller möjligen Superettan.

  I intervjun med NA-tv får Gerzic också frågan vad han vet om Magnus Powell, som är en av de tränare det ryktats om. Av Gerzics svar att döma tror jag inte att Powell är den tränare som han beskriver som väldigt kompetent och tror väldigt mycket på.

  Har du träffat Magnus Powell har du någon erfarenhet av honom?
  Nej, faktiskt inte. Jag var bollkalle när han spelade här... Men det är säkert en väldigt kompetent tränare och som gjort bra resultat innan.”.

  Av Gerzics kommentar att döma skulle jag nästan vilja avskriva Powell som näste huvudtränare men det förutsätter ju så klart att Gerzic kan sin matte och har lagt ihop rätt ett plus ett.

  Personligen skulle jag gärna se en sådan som Jimmy Thelin som Axéns ersättare. Ja, jag vet att Thelin nyligen skrev på ett nytt kontrakt med J-Södra men ändå. Det vore ett oerhört spännande namn som jag dessutom vet att Gerzic har stor respekt för. Det vittnade han om så sent som efter ÖSKs vinst borta mot J-Södra i förra omgången.

  Dessutom skadar det ju inte att Thelin är smålänning eftersom att jag själv är född och uppvuxen i just Smålands Jerusalem.


  0 KOMMENTARER      5426 VISNINGAR
  MARCUS FOLKÖ MÜNTZING
  2017-08-21 11:00:00


  ANNONS:

  Fler artiklar om Örebro

  ÖSK ute ur cupen efter brutet ben, rött kort och förlust med 0-2
  Örebro Örebro SK mötte AIK borta i Svenska Cupens kvartsfinal. Inledningsvis fick ÖSK smaka på ett väldigt starkt och frejdigt AIK som gjorde 1-0 tidigt. Matchen fick därefter en helt annan prägel efter att Jesper Nyholms ben gått av efter en brutal satsning från Michael Omoh. Efter utvisningen stannade matchen av och det blev en taktisk och tillknäppt avslutning där AIK till slut helt kunde avgöra i matchens slutskede.
  2018-03-13 21:12:06

  Inför AIK - Örebro SK: Hårt motstånd på Friends arena väntar
  Örebro Efter att ha kastats emellan hopp och förtvivlan mot Norrköping så är frågan om vi svartvita kan hantera ännu en dramatisk match blott lite mer än en vecka efter gruppfinalen på östgötaporten. Mycket talar för att det blir en ännu hårdare match när AIK måste besegras i Solna på sin hemmaplan.
  2018-03-12 19:04:00

  Åk med Kubanerna till kvartsfinalen!
  Örebro Det blev klart att Solna-laget AIK drog nitlotten att få möta Örebro Sportklubb i Svenska Cupens kvartsfinal på Friends Arena. Matchen spelas tisdagen den 13/3 kl. 18.30 och Kubanerna arrangerar resa till matchen.
  2018-03-05 19:28:00

  IFK Norrköping - Örebro SK 2-2: Miraklet på Östgötaporten
  Örebro Ett cupavancemang stod på spel när lagen äntrade planen i Norrköping. På ena sidan ÖSK som siktade på sitt första avancemang i cupen sen 2015 då de nådde finalen. På andra sidan kändisbarnens Peking där Kalle Holmberg ville fira sin födelsedag med att sänka sin forna klubb. Det var nära att han lyckades men Filip Rogic hade andra planer.
  2018-03-04 14:38:00

  Rogic time
  Örebro Titta väldigt noga, ni i Peking, i Helsingborg, på Hallandsåkern. Titta för all del alla andra allsvenska lag också. Titta särskilt på skylten som fjärdedomaren håller upp i 90:e minuten. För då vet ni hur många minuter det är kvar innan ÖSK gör mål. Och om ni tittar mot svartvit nummer 20 så vet vi varifrån det kommer att komma.
  2018-03-03 19:59:44

  Gruppfinal i Svenska Cupen väntar borta mot IFK Norrköping
  Örebro Efter seger borta mot Tvååker och det oavgjorda resultatet hemma mot Helsingborg väntar nu gruppfinal mot IFK Norrköping för Örebro SK. Vid seger går ÖSK vidare. Vid oavgjort måste också Helsingborg tappa poäng mot Tvååker för att ÖSK ska gå vidare. Vid förlust tar cup-äventyret slut för den här gången.
  2018-03-03 10:55:13

  Örebro SK - Helsingborgs IF 1-1: Kryss på stopptid bäddar för gruppfinal
  Örebro Det såg hafsigt, dåligt och ödesdigert ut när ÖSK jagade ett kvitteringsmål mot HIF. Tacka då att Kaspar Sjöberg inte blåste av tidigare när Kennedy Igboananike fixade en poäng åt ÖSK på stopptid. En poäng som borde ha varit tre.
  2018-02-24 22:00:00

  Vi åker mot Tvååker
  Örebro Nu spänner vi bågen. Nu inleder vi tävlingssäsongen. Och vi rivstartar med ett glödhett möte borta mot Tvååker.
  2018-02-17 22:10:01

  Silly Season 2018: AIK-anfallare ryktas till ÖSK
  Örebro I vinter kommer spelare lämna och anlända till ÖSK. Och här kan ni följa alla rykten och klara övergångar inför säsongen 2018.
  2018-02-12 21:02:00

  Örebro SK - Degerfors IF 1-0: Ett köldförlamat derby med få svar
  Örebro På ett kyligt Behrn arena spelades det första derbyt emellan Örebro och Degerfors på fem år inför 502 åskådare. Dessa 502 åskådare, mig själv inkluderad, fick se en match där vi förväntades få svar på många frågor inför det kommande gruppspelet i svenska cupen. Istället fick vi se en tämligen händelselös föreställning där få frågor fick svar.
  2018-02-12 19:34:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Svensk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Så lottades kvartsfinalerna
  Champions League:   Så lottades kvartsfinalerna
  Får Giroux tillräcklig uppskattning?
  Vilka går till slutspel i väst?
  Tre frisparksmål när Ajax vann
  Kalou slog i sista spiken i HSV-kistan
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhörnan Leovegas Leovegas
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies