fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher VM 2018 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
Besökare: 53450 | Inloggade: 340 | Antal medlemmar: 182086
  START  Fotboll: SILLY SEASON | VM 2018 | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Krönika Alexander Axén lämnar ÖSK efter säsongen

  Krönika: Alexander Axén lämnar ÖSK efter säsongen  Under helgen som gick kom så beskedet. Beskedet att Alexander Axén lämnar Örebro SK efter innevarande säsong. Beskedet var oväntat men samtidigt inte förvånande då Axén själv varit ganska återhållsam i sina kommentarer om framtiden. Och återhållsamhet brukar inte vara ett signum som kopplas samman med ÖSKs avgående huvudtränare.

  Att något var i görningen var därför inte förvånande. Att det skulle bli ett avslut tyckte, åtminstone jag, var mer oväntat framförallt då Axén själv pratat mycket om hur viktigt det är med kontinuitet.

  Totalt blev det nu fem säsonger (3,5 som huvudtränare) i Svartvitt för stadens son.

  Alexander Axén är, på många sätt, Örebro.

  Hans moderklubb är Örebro SK. Han har dessutom representerat både Rynninge och Forward som spelare och när det blev dags att byta från spelare till tränare togs vägen via Forwards B-lag till Hovsta och därefter Rynninge och norska IK Start innan det var dags att bli assisterande tränare i Örebro SK under finske Sixten Boström säsongen 2008.
  Sammarbetet med Boström avslutades säsongen efter då Axén tog över Allsvenska GAIS där han stannade i 3,5 år innan göteborgsklubben sparkade honom på grund av bristande resultat och intern dumhet till förmån för Jan Mak.
  Säsongen därefter återvända Axén till ÖSK och blev individuell spelarutvecklare i ett tränarteam där Per-Ola Ljung var huvudtränare. När sedan Ljung valde att sluta på sommaren 2014 ersatte Axén honom som huvudtränare.

  Sportsliga resultat:
  2014 (P-O Ljung första halvan och Axén andra halvan): 6:a i Allsvenskan som nykomlingar, 2015: 9:a i Allsvenskan, 2016: 9:a i Allsvenskan samt 2017: 10:a i Allsvenskan efter 19 av 30 omgångar.
  Hösten 2015 var helt makalös då Marcus Pode, Crespo, Martin Broberg och Astrit Ajdarevic hade lekstuga i var och varannan match.

  Ser vi på ÖSKs sportsliga resultat under Axén ligger det helt i linje med den omsättning klubben har. ÖSK omsätter ungefär tionde bäst i Allsvenskan och omsättningen speglar i hög grad resultatet på plan.
  Visst har det funnits toppar som glatt enormt, men med tanke på de ekonomiska förutsättningar som ÖSK besatt under Axéns tid som huvudtränare är de sportsliga resultaten fullt godkända. ÖSK är inte bättre än den trupp som ekonomin lyckas ställa på plan. Möjligen kan en då fundera kring om någon annan tränare skulle lyckats göra det bättre än Axén? Jag tror knappast det. Möjligen någon enstaka placering hit eller dit, men i mina ögon har inte Axén gjort ett dåligt jobb. Han har gjort ett bra jobb utifrån de förutsättningar som ställts framför honom.

  Nu säger Axén (och VD Simon Åström) att det är dags att någon annan tar över och fortsätter ÖSKs resa mot de högre positionerna i tabellen.

  Jag tycker att det är klokt ur den rent sportsliga vinkeln. För att ta nästa steg i utvecklingen kan det vara dags för någon annan tränare att kliva in.

  Andra former av resultat:
  Hur ska vi värdera Alexander Axéns karisma? Hans förmåga att verkligen spika upp ÖSK på den svenska fotbollens anslagstavla?

  I mina ögon är Axén den första tränaren som hittills fått media att snegla åt ÖSKs håll även om det såklart alltid kan förbättras än mer. Axén har en aura om sig som gjort ÖSK synligare än på många år. Och i mina ögon har hans person (i kombination med både Åströms och Wärlegårds arbete) gjort ÖSK till en betydligt mer öppnare klubb. En klubb som jag vill brinna för. Suktar efter. Till skillnad från hur det var på Janne Karlssons dagar. Då var klubben trött, grå och hade aldrig vunnit något. Nu är ÖSK en pigg, kaxig, lättillgänglig och leende klubb som driver med allt och alla och dessutom står upp för sig själva när de anser sig felaktigt behandlade (Lex Kennedys avstängning).

  Ur en rent personlig synvinkel har också Axén alltid varit tillmötesgående när jag intervjuat honom och en mer öppenhjärtlig tränare har jag inte stött på. Sedan jag engagerade mig som skribent på Svartvitt har jag intervjuat Axén ett antal gånger och det har aldrig varit något problem. Aldrig något ”jag har inte tid”. Aldrig något ”inga kommentarer” utan alltid tvärt om. Vänligt, ödmjukt, schysst men samtidigt vasst och rakt på sak.

  Jag kommer att sakna Alexander Axén och jag är rätt övertygad om att jag aldrig ens skulle kommit på tanken att engagera mig i Svartvitt utan Alexander Axén.

  Men det är klart, ÖSK har fortfarande inte vunnit något. En sjätteplats och två niondeplatser hittills.

  Så vad ersätter ÖSK Axén med?
  Vad behöver ÖSK? Jo, mer tryck på läktaren, mer inkomster i sponsring, större ekonomiska muskler. Med andra ord mer folk på arenan.

  Hur når man dit?

  Knappast genom att spela trist och tät defensiv fotboll och vinna med 1-0. Nej, jag tror att ÖSKs nästa tränare kommer att vara offensivt lagd. Hellre vinst med 4-2 än 1-0. Offensiv, attraktiv fotboll lockar publik som ger intäkter som ger ekonomiska muskler som ger större möjlighet för satsningar.

  Så, i mina ögon, är det helt uteslutet att Axéns ersättare blir en grå defensivt strategiskt inriktad sådan. Jag har också svårt att se att det skulle bli någon halvt okänd dansk eller norsk tränare likt Hammarbys Jacob Michelsen eller Malmö FFs tidigare Allan Kuhn.

  Dessutom hintade Nordin Gerzic i NA-tvs intervju att om han lägger ihop ett plus ett och drar sina egna slutsatser så är han rätt säker på vem den nya tränaren blir. ” – Jag har inte varit med i processen, och ledningen har inte sagt rakt ut till mig vem det är, men jag har mina aningar om vem det kan vara. Blir det som jag tror, och fått indikationer på att det blir, så kommer det att bli jävligt bra. Det är en väldigt kompetent tränare som jag tror väldigt mycket på, säger ÖSK-kaptenen.

  Det är i så fall en tränare som Nordin Gerzic känner till och har stor respekt för.

  Då tänker jag att det är en svensk tränare i Allsvenskan eller möjligen Superettan.

  I intervjun med NA-tv får Gerzic också frågan vad han vet om Magnus Powell, som är en av de tränare det ryktats om. Av Gerzics svar att döma tror jag inte att Powell är den tränare som han beskriver som väldigt kompetent och tror väldigt mycket på.

  Har du träffat Magnus Powell har du någon erfarenhet av honom?
  Nej, faktiskt inte. Jag var bollkalle när han spelade här... Men det är säkert en väldigt kompetent tränare och som gjort bra resultat innan.”.

  Av Gerzics kommentar att döma skulle jag nästan vilja avskriva Powell som näste huvudtränare men det förutsätter ju så klart att Gerzic kan sin matte och har lagt ihop rätt ett plus ett.

  Personligen skulle jag gärna se en sådan som Jimmy Thelin som Axéns ersättare. Ja, jag vet att Thelin nyligen skrev på ett nytt kontrakt med J-Södra men ändå. Det vore ett oerhört spännande namn som jag dessutom vet att Gerzic har stor respekt för. Det vittnade han om så sent som efter ÖSKs vinst borta mot J-Södra i förra omgången.

  Dessutom skadar det ju inte att Thelin är smålänning eftersom att jag själv är född och uppvuxen i just Smålands Jerusalem.


  0 KOMMENTARER      5772 VISNINGAR
  MARCUS FOLKÖ MÜNTZING
  2017-08-21 11:00:00


  ANNONS:

  Fler artiklar om Örebro

  IFK Göteborg - Örebro SK 2-0: Är det nu det börjar?
  Örebro ÖSK kom till matchen med en sur förlust i bagaget och hoppades ta med sig ett par poäng från Göteborg. Det började lovande men efter tre dråpslag så fick ÖSK se sig besegrade med en man mindre och två mål i baken. Med denna andra raka förlust så börjar den mest obehagliga av tankar krypa sig in i det svartvita medvetandet, frågan om raset har börjat.
  2018-07-15 19:13:00

  IFK Göteborg - Örebro SK 2-0: Spelarbetyg
  Örebro ÖSK fick på lördagskvällen se sig besegrade av hemmalaget IFK Göteborg som vann matchen på Ullevi med 2-0. En match som under 22 minuter var helt jämn och sedan följdes av ett totalt hjärnsläpp som förändrade allt. Nedan följer spelarbetygen från matchen.
  2018-07-14 22:55:00

  Inför IFK Göteborg - Örebro SK: Gamla vanor
  Örebro Två lag med förluster i baken kommer mötas på gamla ullevi när blåvitt och ÖSK drabbar samman. Två lag som vill hitta tillbaka till formen samtidigt som det ena laget inte vill falla tillbaka i gamla vanor, hur frestande det än är.
  2018-07-13 23:08:00

  Silly Season 2018: ÖSK rycker i Degerforsare
  Örebro I sommar kommer spelare lämna och anlända till ÖSK. Och här kan ni följa alla rykten och klara övergångar under säsongen 2018.
  2018-07-11 19:46:00

  Örebro SK - IF Elfsborg 1-2: Spelarbetyg
  Örebro ÖSK förlorade eftermiddagens allsvenska återstart på Behrn Arena mot gästande Elfsborg med 1-2 efter att inhoppande Viktor Prodell vänt matchen med två sena mål. Spelarbetyg från matchen följer nedan.
  2018-07-08 22:18:00

  Albin Granlund: vi gör en okej match fram till sista trettio minuterna
  Örebro ÖSKs finske landslagsback började på bänken, men fick hoppa in tidigt i matchen när Brendan Hines-Ike blev skadad.
  2018-07-08 22:14:23

  Örebro SK – IF Elfsborg: förlust hemma mot Borås
  Örebro I den allsvenska omstarten tog ÖSK emot Elfsborg på en helt nylagd konstgräsmatta. ÖSK tog ledningen men tappade segern till förlust efter två mål från Elfsborgs inhoppande Prodell i matchens slutskede. Inte nog med förlusten fick man därtill viktige mittbacken Brendan Hines-Ike skadad.
  2018-07-08 21:46:16

  Bildrapport: ÖSK - Elfsborg
  Örebro
  2018-07-08 20:22:38

  Inför Örebro SK - IF Elfsborg: Återkomsten
  Örebro Efter en halvdan insats mot BP i vårens sista match så återvänder nu allsvenskan till ett land som har sina blickar riktade österut. I skymundan av VM så kommer ÖSK och Elfsborg drabba samman på söndag. Frågan är bara vart vi har dessa två lag efter det långa uppehåll som varit. Har ÖSK behållit den fina form de haft under våren? Har Elfsborg lyckats hålla uppe den fina form de avslutade sin annars rätt så bedrövliga vår med?
  2018-07-07 12:48:00

  ÖSKs sommarsammanfattning
  Örebro På söndag möter ÖSK Elfsborg i den allsvenska omstarten. Sommaruppehållet går därför mot sitt slut och här kommer en liten sammanfattning om det som hänt sedan den oavgjorda matchen mot BP i slutet av maj.
  2018-07-02 17:00:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Svensk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SILLY SEASON | VM 2018 | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US | BETTING
  ”Ett ständigt hot i luftrummet”
  Så ser samtliga lags ställ ut i 3. Liga
  Elliot, Ronaldo, Jay Z...
  Anfallaren nobbar DIF – prislappen avskräcker City?
  Erik Karlsson till Tampa Bay?
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher VM 2018 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Leovegas
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies