fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhornan
Besökare: 17095 | Inloggade: 27 | Antal medlemmar: 179196
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Krönika Att landa i verkligheten

  Krönika: Att landa i verkligheten

  "Men att vi samtidigt lyfter blicken och försöker se en ny framtid för Blåvitt. Den framtid som måste byggas tillsammans. Inte återskapas, för så kommer det aldrig att kunna bli."

  Söndagen den 28 oktober 2007 hade kunnat passera som vilken skitsöndag som helst. En gråkall förmiddag som övergick till hällregn på tvären efter lunch. Utan förskönande omständigheter, ett jävla pissväder. Men det här var ingen söndag vilken som helst. Runt Ullevi samlades människor med nervösa blickar, förväntansfulla blickar, människor med nerverna utanpå. Vädret var det egentligen ingen som riktigt orkade bry sig i. Det fick vara hur det ville. För nu skulle guldet hem igen. Efter de exempellösa framgångarna på 80- och 90 talet, följde år av otaliga felbeslut, en pengakassa som rämnade och ”toppvärvningar” som visade sig vara rena katastroferna. Men nu skulle allting läka igen. Vi skulle födas på nytt, och Blåvitt skulle återigen komma att dominera den svenska fotbollen. För vilket annat lag skulle annars kunna göra det?

  Den enda konkurrenten om guldet, Djurgården, orkade inte med att göra den avslutande omgången spännande. Inför drygt 40 000 åskådare besegrade IFK Göteborg Trelleborg med 2-0, efter mål av Tomas Olsson och Pontus Wernbloom.  En underbart regnig och euforisk eftermiddag övergick sedan ikväll, och eftersom jag arbetade dagen efter var jag och brorsan tvungen att ta bilen direkt hem till Uppsala. Festen fick vänta.  Med värmen på fulla reglage och i bar överkropp, styrde vi hemöver. Guldet var hemma igen, och ingen jävel skulle komma och säga att Blåvitts tid som maktfaktor i svenska fotboll var förbi. Nej, det här var förstås början på nästa era. ”Vi är Blåvitt”, det räcker så.

  Februari 2017. Jag sitter vid mitt skrivbord och titta ut genom fönstret. Det är grått, och jag tänker på hur jag själv ser på Blåvitt idag. Sedan guldet 1996 har Blåvitt stått som segrare i Allsvenskan en enda gång. Den där regniga söndagen i oktober 2007. Det blev ingen ny era. Istället blev vi brutalt nedskjutna några år senare, en motbjudande novemberkväll 2009, på vår egen hemmaplan, av det lag som kanske framkallar mest avsmak bland oss Blåvita. Jag tror inte riktigt att vi har hämtat oss från den skadan än, även om vi har varit och nosat på guldet ett par gånger efter det. Även om vi fick en halv revansch på Friends arena, inför ett enormt bortafölje den näst sista omgången 2015. Den matchen betydde en hel del för oss supportrar, men i slutänden hade den ingen som helst betydelse ändå. Guldet hamnade i Norrköping, och året efter vann Malmö. Vi kunde inte ens titulera oss Mesta mästarna längre. Vi hade blivit avklädda en del av vår identitet.

  Hur hanterar man som supporter en sådan 20-årsperiod? Framgången och dominansen sitter i Blåvitts DNA. Vi vet om det allihop, eller är vi snett ute? Kan DNA bara förändras sådär? Och har det funnits där från tidernas begynnelse? Självklart inte. Men vad som rörde sig i huvudena på det tjogotalet tappra på Café Olivedal den där oktoberdagen 1904, det vet inte jag. Jag vet inte heller om det uppstod drömmar om framtida segrar, när man radade upp 4 raka i de inledande träningsmatcherna på Karlsrofältet. Men jag tror inte att man tog någonting för givet. Jag tror att man arbetade hårt, att man arbetade målmedvetet. Att man stod med fötterna i en verklighet, som inte stördes av en skev självbild, eller av en sanning som helt plötsligt hade tappat i relevans.

  Det är i den skeva verkligheten jag tror att vi supportrar står idag. Kanske också klubben IFK Göteborg. Vi har oförtrutet spelat i den högsta ligan sedan 70-talet. Och det är ju där vi hör hemma. Men vi har inte råkat ut för det stålbad som bl.a. Malmö och AIK utsatts för, degradering till Superettan. Den totala förnedringen. Och jag säger inte att vi borde utsättas för det, men jag menar att vi inte heller har blivit tvingade till den självrannsakan som blir den omedelbara följden av ett sådant sportsligt fiasko.
   
  Som om det inte vore nog med frånvaron av de sportsliga framgångarna, förutom ett par cupframgångar som delvis läkte våra rispiga sår, så meddelades en dag i december 2015 att IFK Göteborg tvingas sälja Kamratgården. För att ”få bort våra lån och få en stabil soliditet”. Supportrarna rasade, med all rätt. Tänk dig själv att du går till jobbet på morgonen, och när du kommer hem till ditt eget hus så har helt plötsligt grannen tagit över både nyckel och äganderätten. Klart som fan att det påverkar både självkänsla och stolthet. IFK Göteborg kan när som helst köpa tillbaka fastigheten – för exakt samma summa. Men för supportern kändes det som en kniv i ryggen. Och på många av oss sitter den kvar där än.

  På något sätt känns det som ett trauma vi har gått igenom de senaste tjugo åren. Utan att egentligen veta om det, eller att ens ha en vilja att ta oss till det. Fortfarande jämför vi med hur det såg ut på 80- och 90-talet, vi kräver att Blåvitt varje år ska slåss om guldet, vi sjunger om att bli det vi en gång var. Sanningen är den, att det kommer vi aldrig att bli. Inget lag kommer någonsin att komma i närheten av de framgångarna IFK Göteborg stod för. Det är en annan tid, och det började redan skaka i mitten av 90-talet. Fotbollskartan ritades om. Vi kommer att ha perioder när något lag dominerar, men förmodligen inget bestående över någon längre tid, och framförallt inte ute i Europa. I skrivande stund är vi ifrånsprungna av Malmö FF och AIK, hur mycket det än tar emot att erkänna det. Vi kan inte längre locka till oss de bästa spelarna, ändå kräver vi det. Gång på gång. Vi famlar i ett mörker, vi tar desperat tag i det förflutna, försöker skapa oss en bild av IFK Göteborg som en gång var för stora för Sverige. Men det är inte där vi är idag. Frågan är förstås vart vi är, men framförallt, vart är vi på väg?

  IFK Göteborg som varumärke och klubb är fortfarande starkt. Blåvitt är fortfarande ”folkets lag”. Vi har mycket bra förutsättningar vad gäller träningsfaciliteter (även om Kamratgården fortfarande ägs av någon annan) och vi har en ungdomsakademi som verkar ha tagit nya grepp och är på väg uppåt och framåt. Vi har en ny styrelse med nya mål. Vi lägger grunden för framtiden. Men framförallt har vi en supporterbas som aldrig kommer att ge vika. Vår uppgift är som jag ser det idag att ta med oss vår historia, känna stolthet för den, berätta om den, vårda den, men att vi samtidigt lyfter blicken och försöker se en ny framtid för Blåvitt. Den framtid som måste byggas tillsammans. Inte återskapas, för så kommer det aldrig att kunna bli. Vi behöver också locka till oss ungdomar som vill vara med oss in i det nya.

  Blåvitt kommer att vinna guld igen, men när det sker vet ingen idag. Och när det sker kommer det att vara frukten av någonting nytt. Därför krävs det tålamod, och jag vet själv hur svårt det kan vara. Man vill bara uppleva den där känslan igen. Men framtiden måste byggas från den verklighet vi står i nu, på den grund vi har under våra fötter idag. Och det är stoltheten och kärleken till Blåvitt som är grundpelarna i det bygget. Jag menar inte att vi inte ska ha krav, för det ska vi alltid ha. Jag menar inte att vi ska vara nöjda med att komma femma, för det kommer vi aldrig att vara. Men kanske måste vi lära oss att ta en sådan placering på vägen mot nästa guld. Kanske måste vi lära oss att landa i verkligheten, för att kunna få syn på den framtid vi alla drömmer om och längtar efter.
   
  Magnus Thorn, februari 2017.
   


  4 KOMMENTARER      5869 VISNINGAR
  MAGNUS THORN
  2017-02-14 07:00:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Wico TB:
  Domkraft:

  Problemet med försäljningen av KG är ju att det borde få oss supportrar att inse hur allvarligt det prekära läget är och det är väl därför Magnus tar upp det i sin krönika. Trots detta desperata beslut av klubben finns det fortfarande supportrar som rasar över uteblivna värvningar. Man har ju helt enkelt inte fattat något över huvud taget. Det är precis det här Magnus vill säga med sin krönika. Det är dags att välja väg. Antingen behåller vi målsättningen och riskerar hela klubbens framtid med hänseende till att en klubb med vår historia aldrig kan vara nöjda med att inte vinna guldet eller så lägger vi vår historia bakom oss och börjar bygga på något nytt istället. Sätt upp nya målsättningar istället där vi supportrar är mer delaktiga. Sätt upp en målsättning om att ha 14000 i snitt på matcherna eller att sponsorintäkterna och medlemsintäkterna skall öka med X % Allt som berör klubbens framgång och framtid är inte upp till ledning och styrelse. Vi medlemmar och supportrar kan göra mycket vi också.

  1 Tumme upp 2017-02-14 10:54:21
  Domkraft:
  Ett väldigt tjat om KG. En bättre jämförelse är att du har ekonomiska problem och en kompis till dig låter dig skriva över hus och lån på honom så att du ska kunna bo kvar där. Inte jätteovanligt bland egenföretagare som kanske skriver över huset på sambon.

  I övrigt så kommer vi igen. På -80 och -90 talet tog vi 10 guld totalt. Övriga årtionden ligger vi på ett snitt på ett guld per årtionde. Vi har fortfarande 3 år på oss att klara det även detta årtionde.

  Som du skriver kommer inget svenskt lag åstadkomma det vi gjorde inom överskådlig tid. Dock ger det mer pengar idag att gå till ett CL-gruppspel än det gav att vinna UEFA cupen på -80 talet eller spela CL semi på -90 talet.

  Bara att gilla läget och kämpa på. Vi är så mycket mer än alla våra guld. Det viktiga är att vår supporterskara i avsaknad av sportslig framgång inte förfaller till de avarter vi ser hos många andra lags supportrar.

  2 Tumme upp 2017-02-14 10:06:13

  Wico TB:
  Mycket bra skrivet! Vi supportrar har en stor del i att bygga om Blåvitt för framtiden genom att skapa ett positivt drag kring klubben. De senaste åren har vi tyvärr mest skapat negativa rubriker när det alls skrivits om oss supportrar. Med en positivare bild och stämning och ett bra drag kommer fler supportrar, fler sponsorer och med det ökade inkomster. För att komma dit är det oerhört viktigt att vi som supportrar är eniga med klubben om vart vi vill ta vägen i framtiden.
  1 Tumme upp 2017-02-14 09:27:08
  Aston:
  Bra skrivet Magnus!
  Tumme upp 2017-02-14 08:25:14

  ANNONS:

  Fler artiklar om IFK Göteborg

  Krönika: #MeToo behövs även inom fotbollen
  IFK Göteborg Alltid Blåvitts skribent Emma Mellgren, berättar varför hon tycker att uppmärksammandet av sexuella trakasserier inom fotbollen är viktigt och hur man tillsammans kan göra något åt problemet.
  2017-10-17 19:21:21

  Veckan som gått - Framtid, superettan och ett svartvitt synsätt
  IFK Göteborg I veckan som gått har ännu en match i jakten på 2018 spelats, både för Blåvitt och landslaget. I veckan blev också både Halmstad och AFC i praktiken nedflyttade. Ett av lagen kommer saknas med än det andra om vi säger så
  2017-10-16 07:00:00

  Spelarbetyg Halmstads BK - IFK Göteborg 1-2: Pakas spelglädje blev avgörande
  IFK Göteborg Inhopparen Patrik Karlsson Lagemyr blev lite av tungan på vågen när IFK Göteborg besegrade Halmstads BK på bortaplan.
  2017-10-14 16:17:15

  Matchrapport Halmstad BK - IFK Göteborg 1-2 "Blåvitt skickar Halmstad mot Superettan"
  IFK Göteborg Efter ett landslagsuppehåll ska de sista matcherna i årets Allsvenska spelas klart. För Blåvitts del ligger laget för typ första gången under säsongen på övre halvan av tabellen. Mörkare då för Halmstad som ligger sist med åtta poäng upp till kvalplatsen.
  2017-10-14 16:10:00

  Inför Halmstads BK - IFK Göteborg: Början på slutet
  IFK Göteborg Endast fyra matcher återstår innan en överlag misslyckad allsvensk säsong äntligen är över för IFK Göteborg.
  2017-10-13 15:23:54

  Supporterkollen inför Halmstad BK: "Det andas viss optimism bland HBK-supportrarna"
  IFK Göteborg Efter ett kortare VM-uppehåll har nu Allsvenskan tagit fart igen och på lördag ställs Blåvitt mot Halmstad på bortaplan. Inför mötet har Alltid Blåvitt tagit sig ett snack med Halmstad-supportern och redaktören på sidan "Himlen är Blå", Håkan Ericsson.
  2017-10-12 07:00:00

  Landslagskollen: Ungdomar i farten
  IFK Göteborg Det var inga blåvita a-landslagsmän, men väl flera i ungdomslandslagen, som var aktiva under uppehållet.
  2017-10-11 12:32:59

  IFK Göteborgs ungdomsverksamhet 2017: Slutspel väntar i U19 Allsvenskan
  IFK Göteborg IFK Göteborgs ungdomsverksamhet är en viktig del av föreningens fotbollssatsning och det långsiktiga målet är att halva A-truppen ska bestå av spelare från Fotbollsakademin. Årets bevakning av de blåvita ungdomarna kommer att ske löpande i den här sammanfattande artikeln men även i en del i separata artiklar, matchrapporter mm.
  2017-10-08 10:15:00

  Veckan som gått - Storsegrar, ledare och bra känsla
  IFK Göteborg Blåvitt slår Sirius med 4-0 hemma på Gamla Ullevi och befinner sig för vad som känns som första gången på säsongen på övre halvan av tabellen. Arbetet med att spika nästa års trupp börjar bli högaktuellt och frågan är hur den ska formeras egentligen.
  2017-10-02 07:00:00

  Spelarbetyg: IFK Göteborg - Sirius 4-0 (2-0)
  IFK Göteborg Stabil och eferlängtad blåvit seger över ett uppgivet bortalag från Uppsala.
  2017-09-29 20:59:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Svensk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Ledley Kings Knä: Harald Treutiger
  Utvisning knäckte Hertha Berlin
  El Super Clasico – toppen mot botten
  ”Spurs – vi är inte rädda för något”
  Namnändring på Camp Nou?
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhörnan Leovegas
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies