fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhornan
Besökare: 12600 | Inloggade: 41 | Antal medlemmar: 179231
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Krönika Milda makter!
  Två svenska tungviktare på språng!

  Krönika: Milda makter!

  Så trött på ständig bottenstrid och att åka jojo mellan divisionerna. Nä men vi gör väl en ”Leeds United” då. Alternativt dammar av Håkan Milds förslag till ny serieindelning. Det blir så mycket roligare och bättre - både för Halmstads Bollklubb och resten av fotbollssverige?

  Kanske är det dags att en gång för alla glömma alla drömmar om HBK:s fornstora dagar. Att en gång för alla inse att tiderna har förändrats och att Bollklubben inte har hängt med - kanske inte ens har möjlighet att hänga med längre?

  Leeds United. Till Olof Lundhs stora förtret nu 13 (?) säsonger i rad utanför högsta divisionen i England. Lägg till Derby, Nottingham, Ipswich och Sheffield Wednesday. QPR, Middlesborough, Charlton och Wolves. Kaiserslautern och Fortuna Düsseldorf  i Tyskland. Listan över klassiska lag som på senare år spenderat merparten av sin tid i lägre divisioner kan göras ännu längre men ja vad fan - livet går ju vidare för dem ändå! Så den här ständiga kampen om att alltid få tillhöra Allsvenskan -är det så viktigt? Kanske måste vi acceptera att även HBK kan gå samma ”klassiker-öde” till mötes framöver.

  ”Äh, spänn av. Vem vill spela i AS 2018 när S1 kan bli full av sydsvenska bataljer på gräs. Falkenberg, Varberg, Värnamo, Landskrona, Trelleborg, Mjällby, Öster, HIF, Kalmar. Istället för BP, Östersund, Sundsvall, Dalkurd, Sirius, Jönköping och MFF som joggar hem guldet. AS blir bara tråkigare och tråkigare”. Så skrev signaturen Gud-Jan Saltvindsson på forumet nyligen. Ironi eller inte men där finns ju en poäng! Intresset och kärleken till Klubben finns ju kvar oavsett divisionstillhörighet. Lägg till Örgryte och GAIS på listan och det ser ännu trevligare ut! Och de minskade driftskostnaderna för den där kringresande minibussen kommer ju att räcka till ett nytt klassförvärv! Minst.
   
  För att råda bot på "tråkigheten" kan det vara intressant att titta lite närmare på det förslag som Håkan Mild lade fram när han var gäst i ett av de allra första avsnitten av Olof Lundhs podcast. Mild talade sig varm för en ny serieindelning som han trodde var vägen framåt för att göra svensk fotboll mer konkurrenskraftig:
  • En allsvenska och en superetta bestående av 12 lag vardera.
  • En vårsäsong där lagen möts hemma och borta (22 matcher).
  • En höstsäsong där lag 1-8 i Allsvenskan gör upp om mästerskapet medan lag 9-12 i + lagen 1-4 i SuperEttan spelar om uppflyttning och lag 5-12 om nedflyttning till Division 1.
  • Totalt 14 matcher under hösten och 36 på en säsong. Tätare matchning utan ”hittepå konstruktioner” typ Royal League som ändå ingen bryr sig om
  • Ökad kvalitet på elitfotbollen där dagens (16+16) lag är för många – tydligt illustrerat t ex i Allsvenskan där några lag för det mesta brukar bli avhängda ganska tidigt.
  • Tuffare matchning med fler viktiga matcher som har betydelse
  • Högre krav på klubbarnas akademier, scouting och verksamhet i stort – man får helt enkelt inte råd att ”missköta” sig om man vill hänga med
  • Ökad spänning, publiktillströmning och bättre ekonomi för klubbarna?
  Förslaget går naturligtvis emot tanken (som jag själv också gillar) på att fler orter i landet ska få möjlighet till allsvenskt spel. Men om statusen och kvaliteten på SuperEttan också höjs blir det kanske inte lika viktigt? Och varje säsong kommer det att finnas fyra (en mer än idag) platser för uppflyttning att slåss om.

  Ett HBK som efter hur det sett ut under i princip hela 2010-talet skulle vara ett topplag i en ny superetta med drömmen om avancemang ständigt närvarande i form av chansen att få mäta sig med  allsvenskt motstånd till hösten. Eller ett HBK som med halva den allsvenska säsongen spelad inte skrapat ihop fler poäng än jag kan räkna på mina fingrar? Ja, det är frågan. Jag tror ju i varje fall inte att intresset för Bollklubben skulle minska i Halmstad. Och givetvis finns alltid ambitionen och drömmarna om bättre tider kvar, t ex om HBK kan få riktigt bra snurr på sin akademi igen.
   
  Det som ”skaver” kan ju t ex stavas Östersund och Sirius - kan de så borde vi också kunna. Och ja, jag vet att både Mästerskapsserie och Kvalsvenska har provats förut men var det så dumt egentligen? Vad jag kan minnas så var publiksiffrorna på väg upp 1992 när man återgick till en ”rak” serie så kanske gav man upp för tidigt? Och skillnaden nu skulle bli att istället för två urvattnade division 1-serier som var fallet på den tiden så ”lyfter man” även landets näst högsta division och elitfotbollen i sin helhet. Åtta elitlag färre som ska dela på förbunds- och Tv-pengar borde också innebära att ekonomin för elitklubbarna blir bättre.

  I den klassiska straffläggningen i VM -94 högt sköt Håkan Mild bollen högt över ribban men här kanske han istället dunkade densamma rakt upp i krysset? Ett intressant förslag är det i varje fall! Men förmodligen svårt att genomföra i ett svenskt fotbollslandskap där ingen verkar få trampas på tårna. 


  22 KOMMENTARER      5201 VISNINGAR
  HÅKAN ERICSSON
  hbk.ericsson@gmail.com
  På Twitter: HBKericsson
  2017-08-02 21:34:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Mr hbk:
  Dr jag önskar att jag kunde stannar i Halmstad o se matchen med mina bröder men det kommer fler tillfälle att åka till Halmstad o dra birra med mina bröder nu önskar jag tre p i morgon mot Jönköping södra sviker aldrig mina bröder Halmstad


  Länktips: http://Hbk
  1 Tumme upp 2017-08-04 18:58:02
  Dr Aban:
  Men du stannar väl i Halmstad Mr hbk? Imorrn är det ju gameday och bira!
  Tumme upp 2017-08-04 18:38:06

  Mr hbk :
  Nu sitter jag på tåget från Malmö till Stockholm med min fam snart passera vi Halmstad vad gött att se mitt kära Halmstad Mr hbk

  Länktips: http://Hbk
  Tumme upp 2017-08-04 17:15:28
  Analytikern:
  Akademiker som kan utbilda Spelare är svaret. När dom kommer upp i eliten ska tekniken sitta på plats. Elittränares uppgift är att sätta spelsystem och taktik. Allt annat är kosmetika.
  Tumme upp 2017-08-03 16:20:08

  Rutger:
  Nej, nej, nej! Dåligt förslag!
  2 Tumme upp 2017-08-03 13:31:07
  Bollkallen:
  Vad hände med Royal League? Tror mer på att införa den igen, topplagen i norge, danmark och sverige där man spelar om eufa cup platser eller en CL kval plats.
  3 Tumme upp 2017-08-03 12:55:03

  HE:
  ja, där finns en poäng i att detta upplägg även kan skapa matcher som inte betyder något alternativt orättvisa.
  Tumme upp 2017-08-03 12:23:22
  Heavy Horses:
  Några frågor och frågetecken.

  Jag antar att Mild inte menar att uppehållet måste ligga mellan grund- och fortsättningsserierna? Nästa år börjar WM den 14/6, allsvenskan spelade i år 12 omgångar fram tom 4/6. Det skulle vara ett mycket tätare spelprogramm med 10 extraomgångar under våren. Och om uppehållet inte måste vara mellan de två faserna så får man snickra ihop ett spelprogram med en veckas varsel till alla arrangörer och bortafans förnöjelse.

  Ska mästerskapsserien bara rulla på med redan inspelade poäng? I sådant fall behöver den inte bli ett dugg mer spännande. Ska lagen starta på 0 poäng? Orättvist och det kommer även att framkalla en hel hoper matcher som inte gäller något. När lagen i tur och ordning är klara för minst plats 6 så finns det ju inget att spela för. Placeringspoäng? Nästa likadant, när ett lag har en ointaglig ledning så kan resten av serien bara spelas av. Och det kan ju hända att det der igen i mästerskapsserien.

  Lagen i upp- och nedflyttningsserien måste väl börja på 0 poäng och det får då samma effekt där.

  De tre högsta serierna måste synkronisera sina uppehåll. Vad säger Svenska Spel?

  Tumme upp 2017-08-03 11:43:54

  Mr hbk:
  he jag säger som ös på hur kul är det att kolla b laget?

  Länktips: http://Hbk
  Tumme upp 2017-08-03 10:53:10
  Ös på:
  Nix,högsta seriens klubbar hugger alla talanger från dom nedre klubbarna. Hur kul är det att kolla på en B lags serie om HBK hamnar där for ever........
  Postat via SvenskaFans-appen
  Tumme upp 2017-08-03 10:33:33

  HE:
  Ja, du kan ha en poäng där :), att man inte vågar släppa fram talanger.
  Tumme upp 2017-08-03 10:19:42
  MFF-Mannen:
  Ett riktigt dåligt förslag som självklart många göteborgare vill ha nu när MFF dominerar. Hoppas förslaget aldrig blir verklighet. Känns som en enda lång cup. Det är mer rättvist att det laget som är bäst över tid vinner som vi har det idag. Lägg ner Håkan. Dumt förslag. Det finns andra saker man kan göra för att klubbarna inte ska missköta sin ekonomi. Det är bättre ifall vi får ett fåtal dominanter som kan hävda sig sedan i mot de andra lagen i Europa. Vi är på väg dit. MFF och sen kan man alltid hoppas på att något lag i Stockholm knäcker de andra två lagen där. Jag tror att vi behöver fler dominanta lag och mindre "Jämnstarka" lag. Jag är dessutom alltid misstänksam mot förslag som kommer från blåvitt håll. Med all rätt. Flytta stolpar, svarta pengar
  2 Tumme upp 2017-08-03 10:14:06

  :):
  Jag är inne på en variant av Bjarnes linje. Våra lag i Europa blir inte utslagna av storlag generellt. Utan de åker ut före de möter dessa. Orsaken är att Allsvenskan är för jämn. Vi kan ta två lag ur Allsvenskan och resonera kring, Östersund och Norrköping.

  Östersund har vi haft svårt spelmässigt emot trots 4 poäng mot dem. Men de för spelet bra. De lyckas spela ut Galatasaray och de spelade ut oss men vi tog 4 poäng mot dem. Norrköping kontrar sönder oss men förlorade mot ja vilket lag var det i Europa spelet?

  Alla kan slå alla i Allsvenskan gäller oftast.

  Då alla kan slå alla innebär det också att i Sverige vågar man oftast inte ge talanger speltid. För matcherna är för viktiga. HBK är av tvång tvungna att ge våra ungdomar speltid. Detta gynnar oss på sikt, om vi får behålla dem men kostar också värdefulla poäng på kort sikt.

  Så både att det inte finns stryklag och att alla matcher är för viktiga för att ge talanger speltid kostar svenskfotboll mycket i Europaspelet alltså är den enda vägen att gå att utöka antalet lag i de högsta serierna. För att framför allt utveckla topplagens förmåga att föra spel men också för att ge utrymme för talangerna i klubbarna.

  2 Tumme upp 2017-08-03 09:53:01
  HE:
  Som väntat en hel del synpunkter på detta :)

  Ja, en rak serie kan väl jag också föredra men jag tilltalas av att SuperEttan kan få en högre status och att lagen där får mäta sig med allsvenskt motstånd på hösten.

  Ända ner på 10 lag per serie, tätare matchning men inga ”slutspel”? Ja kanske, men det bli kanske lite för få lag och enformigt att möta lagen 4 gånger per säsong?

  En sluten serie blir det väl inte, däremot måste lagen nerifrån förtjäna steget upp, vilket jag också på något sätt tycker känns tilltalande.

  Nej, att svensk fotboll skulle kunna konkurrera med de stora ligorna tror självklart inte jag heller. Det som känns spännande med förslaget är OM den svenska säsongen kan bli intressantare.

  Tumme upp 2017-08-03 07:40:54

  Bjarne Donaldsson:
  Vad jag avskyr dessa hockeyförslag. Raka serier med vinnare, nedflyttade och uppflyttade har fungerat världen över i mer än 100 år. Varför försöka laga något som inte är sönder? Spelarna blir ju inte automatiskt bättre för att det bara är 12 lag i Allsvenskan. Det där med att tuffare motstånd leder till något (oklart vad) är bara en myt.

  Personligen tycker jag Allsvenskan bör ökas med 2 lag till 18 lag. Att några lag hängs av tidigt har du ju även i den extremt penningstinn Premier League.

  Jag hävdar att orsaken till att svenska klubbar har så svårt att hävda sig (i Europa) beror på att klubbarna fortfarande sköts på nästan pinsam amatörnivå. Detta påverkar spelarutbildning då det i nästan alla klubbar finns outbildade hemmatränare som leder pojklag och även ibland juniorlag.

  Spelarutbildningen är förvisso fortfarande usel till knapp godkänd världen över. Inom en snar framtid lär vi få se fotbollsspelare som mer ser ut som friidrottare. Där spelarnas fysik och teknikträning sköts individuellt.och fotbollsträning alltid sker med boll. Speluppfattning är något som skall nötas in från tidig ålder. Alla kan träna upp sin speluppfattning.


  9 Tumme upp 2017-08-03 06:17:12
  Hixaren:
  Nej, jag tror inte det skulle vara bra. Jämnheten är den svenska fotbollens styrka. Vi kommer ändå aldrig kunna konkurrera med de stora ligorna. Så varför riskera att tappa själen? Ett så slutet seriesystem skulle ta kål på allt intresse utanför de tre storstäderna.
  Postat via SvenskaFans-appen
  4 Tumme upp 2017-08-03 01:02:14

  A:
  Intressant förslag. Ett annat förslag är det med proffessionella "fotbollsligan" som jag tror innebar As 18 lag (34 matcher) och S1 10 lag (36 matcher). Lag 16-17 i As till kval och lag 18 nedflyttat. De två sista lagen i fotbollsligan (lag 9-10 i S1) flyttas ned efter varje säsong och ersätts av två lag från div1.
  2 Tumme upp 2017-08-02 23:48:53
  Ken:
  intressant, man kör något liknande i Danmark nu!
  3 Tumme upp 2017-08-02 22:46:33

  Johan1986:
  Bra förslag! Värt att prova
  Postat via SvenskaFans-appen
  2 Tumme upp 2017-08-02 22:13:46
  Anton:
  Jag gillar ofta det du skriver, men: Nej, nej, nej, nej, nej och åter nej.You lost me at "En höstsäsong där lag 1-8 i Allsvenskan gör upp om mästerskapet". Under inga som helst omständigheter.
  6 Tumme upp 2017-08-02 22:13:12

  Åby:
  Släng skitförslaget i papperskorgen.
  6 Tumme upp 2017-08-02 22:05:37
  Håkan Ericsson:
  Nej.
  3 Tumme upp 2017-08-02 21:30:39

  ANNONS:

  Fler artiklar om Halmstads BK

  Örebro – HBK 0-1
  Halmstads BK Halmstad i en måstematch, som så många denna höst. Men nu är det verkligen på riktigt. 8 poäng upp till J-södra på kvalplats. Det var bara seger som gällde.
  2017-10-20 20:51:00

  Inför Örebro: arga snickaren och nyutvecklad gräsallergi
  Halmstads BK Under fredagen kan den slutliga spiken slås in i HBK:s allsvenska kista för 2018. Halmstad åker med största sannolikhet ner i SuperEttan - antingen idag eller senare. Men med ”Sead-miljonerna” på fickan är det mer än någonsin givet att man ska studsa tillbaka direkt igen? Nej, riktigt så enkelt tror i varje fall inte jag att det kommer att bli.
  2017-10-20 06:43:00

  Truppläget inför 2018
  Halmstads BK 1 målvakt, 6 backar, 6 mittfältare och 5 forwards (lite beroende på till vilken lagdel man räknar vissa spelare) till en medelålder på 21,83 år finns kontrakterade i HBK:s trupp inför 2018 om jag är rätt på det. Ska vi gissa att Tony öppnar skattkistan och handlar in lite välbehövlig rutin?
  2017-10-17 07:49:00

  Krönika: tillbaka på ruta 1
  Halmstads BK Du skulle ha lämnat mig. Förr eller senare.
  2017-10-15 11:47:03

  Mycket kamp och lite fotboll på Örjans vall
  Halmstads BK HBK tog emot IFK Göteborg under lördagen. En match som speakern annonserade som ett klassiskt möte och med facit i hand så blev det en ganska typisk match med IFK mått, mycket kämpa och lite skönspel. Under dagen så hade det regnat och planen såg både tung och sliten ut. Det märktes att hösten har kommit och mycket riktigt så började matchen med mycket kamp och lite passningsspel eftersom planen inte höll för så mycket spel längs gräset.
  2017-10-14 19:12:00

  Inför HBK-IFK. Med Malkolm mot framtiden!
  Halmstads BK Ni har sett Malkolm Nilsson peppa från avbytarbänken hela säsongen. Idag får han chansen i målet. Det lovar gott.
  2017-10-14 08:32:32

  Stå väst
  Halmstads BK Och sjung för HBK!
  2017-10-13 19:05:56

  Bollklubbsbloggen: Club kids
  Halmstads BK Om att Isak Petterson lämnar HBK efter säsongen.
  2017-10-12 09:32:00

  Krönika: kramgoa låtar
  Halmstads BK "När vi två år senare åter sitter i en sjunkande SuperEttan-båt känns det inte riktigt som läge för Tony att slita av sig kavajen och börja svänga dom lurviga till tonerna av Lasse Berghagen."
  2017-10-09 09:32:00

  Malmö – Halmstad 2-0
  Halmstads BK Halmstad åtta poäng bakom kvalstrecket och sist i allsvenskan. Malm 9 poäng framför tvåan, således serieledare. Dessa lag möttes denna söndag eftermiddag. Känslan var att matchen redan var avgjord innan domaren blåste igång den, och tyvärr var känslan rätt.
  2017-10-01 16:51:28

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Svensk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Röda Bollens 20-årsjubileum
  Jimmy Briand ute på hal is
  Dynastin som kom av sig
  Halmstads dröm lever vidare
  Oakland vann viktiga mötet
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhörnan Leovegas
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies