fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
Besökare: 66745 | Inloggade: 65 | Antal medlemmar: 183473
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Sören Rieks 20 år efter Persson och Karlsson

  Sören Rieks: 20 år efter Persson och Karlsson

  "Allt jag kunde göra var att titta på och knyta nävarna av ilska och förbittring. Så jag förstår vad de blåvita supportrarna i dag går igenom."

  Hämnden lät vänta på sig. Men nu med Sören Rieks i Malmö FF känns det som att den äntligen kom. Hämnden, eller revanschen om man så vill.
   
  Back in the past, för så länge sen att många av er som läser detta ännu inte var födda… Jag pratar 90-talet, mitten-slutet då IFK Göteborg var laget alla ville slå, laget som hade mest pengar, laget som pekade på en spelare och spelaren kom. Laget som var vad Malmö FF är idag alltså.
   
  Mina antipatier mot det laget var starka redan innan, men det mildrades inte direkt under den här perioden. Många lag önskar jag litet eller intet, men IFK Göteborg står i särställning i det ämnet sedan min barndom på 60-talet. Jag bär med mig min starka ogillan som en nödvändig del av min personlighet; utan den skulle jag inte vara jag.
   
  Det handlar inte om hat, det handlar verkligen inte om hat. Det är något annat. En önskan om att inget gott ska tillkomma den föreningen. Det handlar om att jag ler när de hamnar i ekonomisk knipa på grund av misskötsamhet, det handlar om att jag jublar när de förlorar fotbollsmatcher och det handlar om att jag inte alls skulle tycka om en eventuell göteborgsk degradering. Det finns ju inga enskilda matcher som är roligare att vinna än mot dem.
   
  Så nej, det är inte hat.  Det är rivalitet. 

  Och på 90-talet var IFK Göteborg värre än brukligt. De vann matcher i Europa. De vann Allsvenskan i stort sett varje år. Och när de ville ha Joakim Persson som varit en himmelsblå publikfavorit på Stadion innan han lämnade för italienska Atalanta så fick de honom.
   
  MFF hade inget att sätta emot, Joakim Persson sa väl något i stil med att ”rent sportsligt är det svårt att hitta något bättre i Skandinavien. Under mina år i Sverige har IFK legat i topp, spelat i Europa och nästan alltid vunnit titlarna. Man har varit lite avundsjuk.”
   
  I samma veva köpte IFK Göteborg loss Christian Karlsson, som då betraktades som en av Sveriges absolut bästa mittbackar, från MFF. De ville ha honom, MFF hade inte mycket att sätta emot och Christian Karlsson sa väl något i stil med ”rent sportsligt är det svårt att hitta något bättre i Skandinavien. Under mina år i Sverige har IFK legat i topp, spelat i Europa och nästan alltid vunnit titlarna. Man har varit lite avundsjuk.”
   
  Och allt jag kunde göra var att titta på och knyta nävarna av ilska och förbittring. Så jag förstår vad de blåvita supportrarna i dag går igenom. Oh ja, jag vet precis hur de känner sig. De har fått ett tydligt bevis på var de befinner sig i näringskedjan numera. Sånt gör ont.
   
  Vi supportrar kan acceptera att spelare gör ut sina kontrakt och lämnar som bosman till utlandet. Vi kan köpa det även om vi inte gillar det. Men när detsamma händer inom Sverige, till en konkurrent, och inte vilken konkurrent som helst utan till den kanske värsta rivalen – vi kan nöja oss med att säga att det inte är roligt. Inte det minsta roligt.
   
  Det var inte samma sak senast MFF hämtade spelare från IFK. Då var det Jon Inge Höiland, men när han kom var Göteborg före MFF i tabellen året innan och jag kan inte minnas att jag var lika uppspelt då som nu. Just beroende på att det då inte kändes som att vi plockade (ja, plockade) lagets kanske bäste. För att vi ville ha honom och för att vi kunde. Även om Sören Rieks kontrakt gått ut med IFK Göteborg så är ju saken den att han inte ville förlänga, och lite senare skrev på för oss.
   
  Den signalen. Det symbolvärdet.
   
  Så jag mår bra i dag. Kanske borde jag vara en bättre människa och i stället tycka synd om göteborgssupportrarna, men det går inte. Som jag skrev tidigare, mina antipatier är något jag bär med mig utan att jag egentligen kan göra något åt saken. Det känns som att vi äntligen får återupprättelse för det mörka 90-talet. Kalla mig långsint, men sånt spelar roll för mig och en hel del andra supportrar.


  18 KOMMENTARER      13096 VISNINGAR
  MAGNUS JOHANSSON
  2018-01-12 16:28:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Stalfvert:
  Kul artikel och som "neutral" supporter är det bara att konstatera att det alltid är kul när det högst osypatiska IFKGBG får sig en känga. Skulle dock vara ännu bättre om du jobbade på dina kommatecken.
  3 Tumme upp 2018-01-14 17:05:20
  Blå i Lund:
  Blåemange,

  På en punkt har du fel. Handsen var extremt tydlig, armen var utsträckt långt utanför kroppen. Domarna såg handsen som gav friläget och kommenterade efteråt den med att de var ofrivillig samtidigt som de erkände att friläget aldrig uppstått utan handsen. Domslutet var en skandal.

  Det ska alltid gullas med Fuskarna.

  2 Tumme upp 2018-01-14 14:11:24

  Rolf:
  Som göteborgare...men absolut inte blåvit....kan man bara njuta av denna artikel
  5 Tumme upp 2018-01-13 22:35:55
  Svar till blåmange:
  Du är bitter, och det bevisar mindervärdeskomplexet ni levt och fortfarande lever med.
  Jag är inte bitter som blåvitt, bara förvånad. Dålig värvning och ser inte honom tillföra något betydligt till ett redan komplett allsvenskt lag.

  1 Tumme upp 2018-01-13 15:48:22

  Rosenberg é störst:
  MFF har anställningsavtal med en brottsmisstänkt spelare. Detta avtal MÅSTE MFF följa!!!
  Spelaren är oskyldig till motsatsen bevisats , precis som för alla andra medborgare i detta land.Ska MFF lösa ut spelaren från kontraktet omedelbart för en betydlig summa eller låta spelaren återgå till sitt arbete som han har rätt till? För min del är det solklart att MFF agerar korrekt i denna frågeställnng. Sedan kan man såklart ha sina åsikter angående spelarens agerande men det ändrar inte förutsättningarna för hur MFF agerat.


  https://www.expressen.se/kvallsposten/sport/fotboll/allsvenskan/har-varit-manga-och-langa-diskussioner/


  Länktips: https://www.fotbollskanalen.se/allsvensk....
  2 Tumme upp 2018-01-13 15:00:52
  Fermat:
  Padappe/ Kan väl passa på att påminna om Robert Prytz som ni snodde från oss och Dan Corneliusson som vi snodde från er. Ingen av dem var väl någon större succé i den nya klubben. Rivalitet for ever/Hat never.
  4 Tumme upp 2018-01-13 13:55:35

  Peter Ijeh:
  Grattis Sören du valde helt rätt klubb, nu slipper du en skiten på den unkna Kamratgården i GBG HEJA RIEKS
  5 Tumme upp 2018-01-12 21:30:28
  ext:
  Vilken är skillnaden, enligt dig, mellan hat och rivalitet, som du kallar det?
  1 Tumme upp 2018-01-12 20:55:25

  Tobias:
  Joakim Perssons övergång är nog den värsta jag upplevt under min tid och gjorde oerhört ont. Ändå känner jag ingen skadeglädje idag. Troligen beror det på att IFK inte längre känns som en riktig konkurrent och förmodligen inte kommer vara det på många år än. Det faktum känns mer som plåster på såren för Joakim Persson än Sören Rieks.
  5 Tumme upp 2018-01-12 19:24:43
  RH:
  Använd inte citattecken när det uppenbarligen inte är rena citat.
  3 Tumme upp 2018-01-12 19:16:21

  MFFare i 08-land:
  Året Blåvitt värvade Joakim Persson och Christian Karlsson värvade man väl även MP? Och från 1997 och framåt har man bara vunnit ett guld. Dessa värvningar brukar man referera till när man pratar om Blåvitts nedgång och fall.

  Ska väl tillägga att jag inte ser några liknelser med vår situation idag...

  Tumme upp 2018-01-12 18:53:35
  Peddape:
  Bra krönika! Exakt så känner jag mot er. Ser fram emot att se Rieks kamma noll på Gamla ullevi och att vi återigen får ropa Sööören! Men med ironi! Ironiskt också att Persson och Karlsson är två av de sämsta värvningar vi någonsin gjort...

  Nåja, må Sören prestera noll för er under det år ni tappar er pole position.
  /Småbitter Göteborgare

  18 Tumme upp 2018-01-12 18:47:58

  W12:
  Övergångar likt denna är precis vad Allsvenskan behöver för att hävda sig. Rivalitet och maktkamp är vad den lilla serien lever på.
  4 Tumme upp 2018-01-12 17:57:58
  blåemange:
  Svar till hahaha
  Jag tycker att om man ska kalla sig svensk mästare så ska man vara bäst i landet! MFF var bäst i Sverige 1987. Slutspelets absurdum visar sig också att i en avskild match kan domarmisstag avgöra men sett till en hel säsong? Tack och lov är slutspelet en historia! MFF slog IFK Göteborg tre av fyra matcher vann allsvenskan överlägset.. Att jag är bitter är väl inte så konstigt. Att du refererar till något från underhållningsbranschen Hockey gör väl inte saken bättre.


  12 Tumme upp 2018-01-12 17:12:38

  Ser du stjärnorna på det blå:
  MFF har knappast signerat Rieks för ett symbolvärde, ifall du trodde det.

  Han är värvad för att Danne och Magnus tror att han kommer ge laget det som behövs.

  16 Tumme upp 2018-01-12 17:08:39
  Egon i Kortedala:
  Kontraktera en spelare som om tre månader fyller 31 år, för ett symbolvärde!

  Bara i Malmö!

  Fniss...

  5 Tumme upp 2018-01-12 17:04:27

  hahaha:
  Blåemange

  Det var det bittraste jag läst på länge.

  Slutspel är slutspel. Hur ofta ser du serieettan gå o vinna guld i hockey?
  Fotbollen hade slutspel, Malmö vann inte slutspelet.

  9 Tumme upp 2018-01-12 16:54:19
  blåemange:
  Det värsta med Blåvitt var att de fick kalla sig svenska mästare 1987! Vi hade åtta poäng mer i allsvenskan (då med två poäng system) Vi slog dem i tre av fyra matcher. I allsvenskan 2-1 hemma som borta. Inför slumpspelet . Hade Masse lämnat och i semifinalen skadade sig vår skyttekung Lasse Larsson sig. Vi fick sätta upp Engkvist i anfallet. Förlust på Ullevi med 1-0 hemma är vi så mycket bättre och gör 2-0, sedan tar Holmgren vid ett Göteborgs anfall med handen domaren ser inte.. och Blåvitt kan reducera. Sammanlagt 2-2 och Göteborg får kalla sig svenska mästare. Ett hån mot all sportslig rättvisa. MFF var Sveriges klart bästa lag sett till säsongen 1987! Så har IFK Göteborg skaffat sig ett av sina guld medans vi skulle haft fler än våra 20!
  35 Tumme upp 2018-01-12 16:43:00

  ANNONS:

  Fler artiklar om Malmö FF

  Camp Efes Pilsen: Ord, tankar och känslor efter 0-1 i Besiktas
  Malmö FF Vi vann igen, Malmö vann igen. Lätta poäng? Ok då.
  2018-12-13 23:38:02

  Camp Efes Pilsen:Bilder från succématchen
  Malmö FF Mål, seger, glädje och en gnutta vemod.
  2018-12-13 23:30:00

  Camp Efes: Franz Brorsson om att det inte är så lätt att bryta ben
  Malmö FF Franz Brorsson efter 1-0 mot Besiktas.
  2018-12-13 23:21:00

  Camp Efes: Andreas Vindheim efter bragden
  Malmö FF Andreas Vindheim efter 1-0 mot Besiktas.
  2018-12-13 22:49:32

  Fem snabba efter Besiktas - Malmö FF: Vi vann!
  Malmö FF Besiktas - MFF 0-1. Vi är vidare i Europa League.
  2018-12-13 20:51:00

  Camp Efes Bloggen: Startelvan är ute
  Malmö FF Himmelriket är på plats i Istanbul. Senaste nytt hittar du här.
  2018-12-13 17:45:00

  Camp Efes Pilsen: Bilder från uppladdningen
  Malmö FF Himmelrikets utsända tog en kort vända in om uppladdningspuben Lambo
  2018-12-13 15:46:00

  Camp Efes Pilsen: Bengtsson ser fram emot kvällen
  Malmö FF Himmelriket haffade Rasmus Bengtsson på onsdagseftermiddagen.
  2018-12-13 09:30:00

  Camp Efes Pilsen: Onsdagsbilder
  Malmö FF Blir det bilder på kyrkliga byggnader? Jag säger som dansken; Måske?
  2018-12-13 07:58:00

  Camp Efes Pilsen: Andreas Vindheim ser slutet
  Malmö FF När Andreas Vindheim tillsammans med det övriga laget igår anlände till spelarhotellet fanns Himmelriket på plats.
  2018-12-13 06:52:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Svensk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
  ”Har inte kunnat gå på toaletten”
  Halleluka och Jerebko
  USsports:   Halleluka och Jerebko
  ”Bedrövligt, Juventus”
  Champions League:   ”Bedrövligt, Juventus”
  Hur fan tänker Peter Lim nu?
  Malmö FF vidare i Europa League
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies