fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 90315 | Medlemmar: 184738

Kom ihåg mig
Guldköping summerar 2018 backlinjen

Guldköping summerar 2018: backlinjen

Snart är det jul och även den tid på året då redaktionen brukar gå igenom säsongen, lagdel för lagdel. Nu är det dags fär backarna att diskuteras.

För IFK brukar anfall vara bästa försvar och laget har ofta många mål i båda ändar, men denna säsong har defensiven varit det kanske starkaste kortet. Bara 27 insläppta mål på 30 matcher är Norrköpings bästa facit någonsin i 16-lagsserien. Till och med bättre än guldåret. Vad beror det på att defensiven varit så bra?
 
Jonatan Häggström Wedding: Många saker. En bra målvakt som hittat samarbete med utespelarna. Att det är fem backar när wingbackarna kommer hem, vilket gör att det blir enklare i samlat försvar. Att mittfältet är bra på att vinna boll och hålla tätt. Att spelarna är duktiga på att försvara. Att Jens Gustafsson och resten av ledarstaben lyckats få in systemet i spelarna och undervisat försvarsspel bra. Och så självklart, att en av Sveriges smartaste fotbollsspelare, Andreas Johansson varit med på planen och gjort alla spelare runt omkring bättre.
 
Joel Bertilsson: Det är svårt att blunda för Antes betydelse för laget i allmänhet och försvaret i synnerhet. Spelade mig veterligen alla allsvenska bataljer under säsongen och gör nästan aldrig en dålig match. Med tanke på 2019 hoppas jag dock att jag har fel.
 
Gunnar Käll: Största anledningen är väl att mittlåset Isak-Ante fungerat så bra. Men hela laget ska äras för att man endast släppt in 27 mål och hållit nollan 11 gånger. Jon var en viktig faktor och wing-backs liksom Kalle och DMK bidrog till den snygga statistiken med viktigt hemjobb och hög press på bollhållaren.
 
Elvedin Basic: Det finns två argument till varför det gått så bra defensivt. Det första är att individuellt har varje försvarare steppat upp och presterat på en hög nivå. När IFK fick skador så steg andra unga spelare fram och visade framfötterna på ett sett som ingen egentligen trodde eller förväntade sig. Sedan har vi det kollektiva spelet, Jensa hittade ett nytt sett att spela fotboll på och det har burit frukt både offensivt och defensivt - vilket har kompletterat varandra utomordentligt. Sedan har många spelat länge ihop och den kontinuerliga faktorn spelar givetvis alltid en viktig roll, anser jag.
 
Jens Gustafsson bytte till trebackslinje i slutet av 2017 och nu har den fått en säsong på sig. Vad tycker du om spelsystemet? Bör IFK fortsätta på den linjen eller gå tillbaka till fyrbackslinje?
 
Jonatan Häggström Wedding: Ibland låser det sig lite i anfallsspelet, men jag tror det går att lösa med rätt spelartyper och mer gnuggande på träningsplanen. Försvaret däremot har varit stabilt hela året och jag tror trebackslinjen är rätt väg att gå även i fortsättningen. Framför allt eftersom det finns många bra mittbackar och två jätteduktiga wingbacks som passar perfekt i systemet.
 
Joel Bertilsson: Tycker att man hittills fått ut mer av det nya spelsystemet defensivt än offensivt. För att anfallsspelet ska funka bygger det mycket på att man har tillräckligt löpstarka och kvickfotade wingbackar vilket kanske inte var fallet genom hela säsongen. Tycker som många andra att 3-5-2 skulle kunna vara intressant att testa nästa år för att få ut mer offensivt.
 
Gunnar Käll: Det har fungerat bra även om det från början kändes som ett experiment och påkallat av att de spelartyper som fanns i truppen 2017 passade bäst i en uppställning med trebackslinje. Spelet har väl inte alltid övertygat men det spelar mindre roll när poängen trillat in. Under 2019 sker säkert ingen återgång till 4-4-2, möjligtvis att det av taktiska skäl och beroende på vilka spelare som finns att tillgå blir 3-5-2 ibland.
 
Elvedin Basic: Modigt av Jensa att möblera lite för att hitta ett spel som passar den befintliga truppen. Visst svajade det en del i början med 3-backslinje. Men spelarna har för varje dag visat stark förståelse och tålamod vilket också har resulterat till att det har gått bra för laget. Om IFK ska fortsätta med 3-4-3 behövs det ännu fler löpstarka renodlade yttermittfältare. Blir intressant att se hur IFK Norrköping kommer att ändra i sitt spel med tanke på att Ante Johanssons uppspelsfas försvinner.
 
Ante lämnar och tidigare lämnade både Wahlqvist och Fjoluson. Vad betyder det?
 
Jonatan Häggström Wedding: Det gör skillnad. Tre viktiga spelare med bra ledaregenskaper. Och Ante så klart allra viktigast, men det finns kvalitet i truppen, så att ersätta Antes spelmässiga egenskaper är inte omöjligt, men däremot ledargestalten kommer saknas förstås.
 
Joel Bertilsson: Har redan varit inne på detta och tveklöst är tappet av Ante den kanske största spelarmässiga utmaningen IFK ställts inför de senaste 5 åren. Samtidigt kom det ju inte direkt som någon chock och klubben har haft lång tid på sig att hitta en lösning. Förhoppningsvis kliver andra fram, både spelmässigt och ledarmässigt, i Antes frånvaro.
 
Gunnar Käll: Förhoppningsvis kommer det att gå lika bra som när Linus och Jon lämnade. Trots att de försvann har IFK som framgår i första frågan släppt in rekordartat lite mål. Många har levt i tron att IFK faller ihop utan Ante, men framgångarna de senaste åren är inte bara hans förtjänst utan också att Janne/Jens fått ut maximalt av sina spelare tack vare att man hållit fast vid en spelmodell man bestämt och som klubbens lag tillämpar och som underlättar för spelare som kommer nya in i A-truppen.
 
Elvedin Basic: Det betyder att andra spelare får ta plats och axla rollerna. Tre fantastiska spelare men framförallt människor lämnar en grupp som har förlitat sig mycket på spelare som Johansson. Men yngre spelare Dagerstål och Castegren står redo och så har man ett danskt nyförvärv i Kasper Larsen. Glömde jag nämna Lars Krogh Gerson som jag anser att vara spelaren som man hämtade tillbaka just för att täcka upp för Ante den dagen han valde att lämna? Gerson har erfarenhet och kvalitet som jag tror kommer att hjälpa IFK Norrköping.
 
Hur tänker du att backlinjen bör ställa upp nästa säsong? Behövs det värvas nytt? Vad tror du om de försvarare som finns i truppen?
Jonatan Häggström Wedding: Jag tycker inte att det behövs någon back som ska gå in rakt in i startelvan, men självklart skulle det inte skada. Men jag tror mycket på Gerson och framför allt de unga Castegren och Dagerstål. Kasper Larsen har bra meriter och jag tror han kan vara mycket bra när han kommer igång. Däremot är det möjligtvis lite tunt… Min trebackslinje i premiären, från höger: Castegren, Dagerstål, Gerson.
 
Joel Bertilsson: Lite knepig fråga. Om Larsen kommer igång ordentligt skulle jag säga att vi har en ganska bra försvarsuppställning med åtminstone 5 spelare som kan slåss om en startplats. Hittills har dansken dock inte imponerat särskilt mycket i mina ögon (undantaget som anfallare) vilket ändå gör mig lite nervös inför den kommande säsongen. Känslan är dock att någon måste lämna för att det ska finnas rum för en till försvarare.
 
Gunnar Käll: Det känns lite tunt bakåt sedan 3 ordinarie mittbackar lämnat. Wall och Sampsted (har varit utlånad, åter 2019) verkar vara långt ifrån startplats, men åtminstone Sampsted borde få chansen nästa år. Given i Islands U21 och trolig A-landslagsman så småningom. Min backlinje inledningsvis blir Castegren-Dagerstål-Gerson förutsatt att man inte värvar. Tror Larsen är bäst centralt och får konkurrera med Filip på den positionen.
 
Elvedin Basic: En försvarare till bör komma in med tanke på att en har lämnat. Men annars ser det bra ut. Vid en trebackslinje ser jag Larsen-Gerson-Dagerstål ta plats med Castegren som utmanare till någon av platserna. Johannes Vall har inte fått någon speltid i Allsvenskan och det säger nog en hel del om hans status och om Jensa vill behålla honom. Sampsted kommer tillhöra en kant i mina ögon och där kommer han konkurrera med Smith. Han gjorde det bra i Landskrona och kommer få chansen till nästa säsong.
 
Betygsätt backarna som spelat i år.
 
Jonatan Häggström Wedding:
Andreas Johansson 5
Henrik Castegren 3
Filip Dagerstål 3
Kasper Larsen 2
Lars Krogh Gerson 3
Jon Gudni Fjoluson 3
Linus Wahlqvist 4
Johannes Vall och Alfons Sampsted spelade för lite
 
 
Joel Bertilsson:
Andreas Johansson 5
Henrik Castegren 4
Filip Dagerstål 3
Kasper Larsen 2
Lars Krogh Gerson 3
Jon Gudni Fjoluson 3
Linus Wahlqvist 3
 
Gunnar Käll:
Andreas Johansson 5
Lagpappa, pådrivare och trivselfaktor. Jannes och Jens´ länk till spelartruppen har haft många nyckelroller när IFK på senare år etablerat sig i toppen av allsvenskan. En dominant oavsett position som trots sin oerhörda kapacitet endast spelat en officiell A-landskamp under karriären.
 
Henrik Castegren 3
Har verkligen övertygat efter sin återkomst och ser ut att ha spelat sig till en permanent plats. Allround och kan användas på de flesta positioner i backlinje och mittfält. Bra på att slå crossbollar och har även ett bra skott.
 
Filip Dagerstål 2
Har inte kunnat spela sig till en permanent plats utan fått finna sig i att spela på olika platser i backlinje/mittfält, vilket inte varit optimalt för hans utveckling. Jag tycker han är bäst som central mittback, i den positionen har redaktionen vid något tillfälle utnämnt honom till matchens IFK-are.
 
Kasper Larsen 2
Har inte snabbheten för att spela yttre mittback, vilket varit uppenbart under hösten. I huvudspelet är han outstanding och jag tror att han skulle passa bättre som central mittback.
 
Lars Krogh Gerson 3
Har inte lyckats spela sig till en ordinarie position, men varit värdefull ändå oavsett om han spelat back eller vikarierat på mittfältet. Är laglojal och med sin rutin efter många år i allsvenskan därför oerhört värdefull som medlem av truppen både på och utanför banan.
 
Jon Gudni Fjoluson 4
Växte efterhand ut till en viktig pjäs mycket tack vare dominant huvudspel och en känslig vänsterfot. Spelade sig in i Islands A-trupp tack vare bra insatser i IFK. Började liksom Linus tappa lite i kvalitet när flyttningsryktena drog igång.
 
Linus Wahlqvist 2
Fick inte spelet att stämma i takt med att övergångsryktena kom allt tätare. Placeringen som wing-back var ingen succé. Är som bäst när han får spela ytterback i en fyrbackslinje. Fick aldrig chansen att spela central mittback, något som kändes som en naturlig utveckling efter framgångarna med Sverige U17.
 
Elvedin Basic:
 
Andreas Johansson 5
Betydelsefull kapten som har betytt oerhört mycket för IFK Norrköping. Spelade varenda match under den gångna säsongen och var viktig i varje minut han spelade.
 
Henrik Castegren 3
Skador öppnade upp för ”Henka” som kom in och visade NOLL RESPEKT för sina motståndare. Hade noll erfarenhet av Allsvenskan men kom in och såg ut som att han hade spelat på den här nivån i flera år. Fin spelförståelse och stabil bakåt.
 
Linus Wahlqvist 4
Var viktig under vårsäsongen när han spelade. Efter flera fina år i IFK-tröjan belönades Wahlqvist med en plats utomlands.
 
Filip Dagerstål 3
20 starter och två fina mål. Dagerstål gör ännu en stabil säsong i IFK Norrköping och utvecklas allt mer till en ledare. Har saknat det där lilla sista för att vara dominant som mittback men det kommer, det kommer.
 
Kasper Larsen 4
Kom in lite sent på säsongen med åtta framträdanden. Trots det har dansken visat att han blir en spelare att räkna med i framtiden. Visar hög nivå med sin erfarenhet från Holland och han gjorde dessutom ett viktig mål under sin debut som nog inte många kommer att glömma. Stabil, och kommer visa upp mer av sig kommande säsong.
 
Lars Krogh Gerson 4
Gerson är den bästa vikarien som väntar på ett heltidsjobb. Han har fått hoppa in som mittback, yttermittfältare och som central mittfältare i år. Han är en allround spelare som man kan lita på och det har han gång på gång visat 2018. Fin högerfot, en passningsspelare som många glömmer att prata om och en attityd som kommer räcka långt. En spelare som kommer få axla mer av en ledarroll 2019 förhoppningsvis.
 
Jon Gudni Fjoluson 5
Fjoluson har kanske haft sin bästa fotbollssäsong i sin karriär och den började i cupen, fortsatte i allsvenskan och nu på hösten ut i Europa. Fjoluson har med sin vänsterfot, spelförståelse och längd betytt oerhört mycket för IFK Norrköpings försvar. En spelare som sällan gör bort sig och som står säkert mot vilken anfallare som helst i Allsvenskan. Kan slå avgörande passningar och även bryta avgörande passningar. Smart islänning som i sommar lämnade för ryska Krasnodar.
 
Johannes Vall och Alfons Sampsted spelade för lite


0 KOMMENTARER      2609 VISNINGAR
JONATAN HÄGGSTRÖM WEDDING
jonatanhw@gmail.com
På Twitter: jonatanhw
2018-12-20 16:33:00


Artikelkommentarer

CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

ANNONS:

Fler artiklar om IFK Norrköping

Jordan Larsson tvåmålsskytt och utvisad: "Bara glad för att vi vann"
IFK Norrköping IFK Norrköpings stekhete anfallare Jordan Larsson stod i händelsernas centrum under långfredagen. Han gjorde två mål och fick sedan en utvisning.
2019-04-19 23:12:33

Hjälten efter sena avgörandet: "Skönt att få avgöra"
IFK Norrköping Kasper Larsen gav IFK Norrköping tre poäng med sitt 4-3-mål i 94:e minuten mot Falkenberg.
2019-04-19 21:48:27

Betyg efter IFK Norrköping-Falkenberg. Mer tur än skicklighet
IFK Norrköping Taffligt försvarsspel och effektivt anfallsspel av IFK präglade matchen. Starkt att vända till seger trots Jordans utvisning. Svårt att dela ut höga betyg efter en ny frustrerande insats, 3 poäng känns som en gåva. Symptomatiskt att en utvisad spelare blir Guldköpings bäste IFK-are
2019-04-19 20:06:00

IFK Norrköping vann GALEN match
IFK Norrköping Tre ledningsmål och tre kvitteringar. Sedan till slut ett fjärde sista ledningsmål. Peking vann efter enorm dramatik
2019-04-19 17:58:00

Inför: IFK Norrköping - Falkenbergs FF
IFK Norrköping Säsongen är ung och man behöver inte dra för stora växlar av IFK:s inledning. Men på de tre första matcherna har man bara samlat ihop två poäng och det gäller verkligen att börja vinna matcher nu.
2019-04-18 18:00:00

Betyg: KFF-IFK
IFK Norrköping IFK Norrköping fick bara en poäng med sig från Guldfågeln Arena. Trots 2 insläppta mål för Peking stack två försvarare ut med höga betyg.
2019-04-13 23:25:00

Poängtapp i Kalmar trots två mål framåt
IFK Norrköping Simon Therns tåpaj såg ut att skjuta tre poäng till IFK Norrköping. Men Peking lyckades vid två tillfällen tappa ledningen i en match som slutade 2-2 mot Kalmar.
2019-04-13 22:46:46

Inför KFF-IFK. IFK trivs på Guldfågeln.
IFK Norrköping Två lag med 1 poäng vardera och -2 i målskillnad efter två omgångar ska försöka förbättra sin position i tabellen. Innan matchen ligger IFK på trettonde och KFF på fjortonde plats.
2019-04-12 10:00:00

Spelarbetyg IFK Norrköping - AIK
IFK Norrköping IFK Norrköping inledda matchen väldigt bra och framförallt i första halvlek var laget bra mycket bättre än AIK. I andra halvlek mattades IFK en del och kunde tyvärr inte hålla samma nivå matchen igenom.
2019-04-08 22:45:00

Bara en poäng trots spelmässig dominans
IFK Norrköping Efter den minst sagt knackiga starten på seriespelet förra helgen stod IFK för en betydligt bättre insats i hemmapremiären mot AIK. Först 25 minuterna dominerade Peking spelet totalt och med lite mer flyt hade det kunnat se betydligt trevligare ut på resultattavlan. Det ville sig dock inte riktigt för hemmalaget i avslutslägena och efter en betydligt jämnare andra halvlek slutade tillslut matchen mållöst.
2019-04-08 21:55:00

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM IFK NORRKÖPING
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
Jobbigt för Universidad de Chile
Yzerman får stort förtroende i Detroit
Slutspelet står för dörren
”Sånt händer bara en gång”
Champions League:   ”Sånt händer bara en gång”
Semifinaldags i tyska cupen
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies