fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher VM 2018 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
START  Fotboll: SILLY SEASON | VM 2018 | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US | BETTING
Medlem
Besökare: 42595 | Medlemmar: 182088

Kom ihåg mig
Guldköping summerar säsongen mittfältet
Samtliga i panelen håller med om att Eliasson var den bästa mittfältaren i år.

Guldköping summerar säsongen: mittfältet

Året är slut, värvningar till 2018 har börjat presenteras, men vi på Guldköping fortsätter summera 2017. Nu dags för mittfältet att granskas.

Mittfältet har hela säsongen bestått av fyra spelare, men ändå blev det ganska annorlunda även i denna lagdel efter ändringen till 3-4-3. Vad har varit positivt respektive negativt för den här lagdelen efter formationsändringen?

Jonatan Häggström Wedding: Positiva effekter är att anfallsspelet blivit mer dynamiskt, men ändå fått något tydligare roller, framför allt med wingbackarna, vars arbetsbeskrivning är ganska enkel, även om det är ett tufft jobb att utföra. Det blev också en positiv påverkan i uppspelsfasen där det fanns många alternativ. Presspelet förbättrades, men försvarsmässigt blev det tuffa roller att hantera för wingbackarna framför allt. Det är även den stora negativa konsekvensen.

Gunnar Käll: Positivt är att Thorarinsson och Jakobsen anpassat sig till spelmodellen medan Sjölund, Dagerstål och Smith haft det svårare. Filip och Eric har inte fått någon permanent startplats utan spelat ömsom back, ömsom cmf vilket inte varit positivt för dem att få en given startplats.

Joel Bertilsson: Tycker den nya formationen haft den positiva effekten att wingbackar/yttermittfältare blivit en mer naturlig del av anfallsspelet. Samtidigt sätter det stora krav på löpvilja/löpkapacitet hos dessa spelare vilket kräver sin speciella spelartyp. Om exempelvis Linus försvinner i vinter ser jag ingen klockren ersättare i dagens trupp. Den nya formationen har också medfört att spelare hamnat på positioner som dom kanske inte är helt bekväma i. Exempelvis Skrabb som wingback. I stora drag är jag ändå positiv till 3-4-3.

Jonathan Hanell Didriksson: Negativt skulle jag säga är defensiven, som har blivit sårbar. Många mål släpptes in på ett "billigt" sätt mer frekvent än tidigare. Antagligen beror det på att spelsystemet inte riktigt satt sig hos alla, som för t.ex. Skrabb som hade svårt att hitta rätt position i försvarsarbetet. Det borde bli bättre till 2018!
Positivt är att de offensiva spelarna fått större frihet i sitt spel, vilket gett effekt för bland annat Moberg Karlsson som fick ett rejält lyft mot slutet.

Nicklas Bärkroth och Niclas Eliasson lämnade i somras. Hur påverkade det laget?

Jonatan Häggström Wedding: Nicklas Bärkroth var ett mycket tungt tapp, åtminstone enligt resultatraden, med tanke på att Peking radade upp förluster när han lämnat. Han var en viktig spelare i Jens system och saknades nog även vid sidan av planen, då han hade växt ut till en ledargestalt. Eliasson spelade fantastiskt bra, men ibland blev spelet lidande. Alla bollar spelades till Eliasson och hela taktiken gick ut på att han skulle göra sin gubbe och skapa något. Ganska naturligt med tanke på hans prestationer, men spelet blev mer svårläst efter försäljningen av Eliasson. Dock saknades givetvis hans spetsegenskaper oerhört mycket ändå.

Gunnar Käll: Ganska mycket, laget tappade den speed som dessa herrar stod för. Eliasson var ju dessutom Allsvenskans assistkung innan han lämnade för Bristol City. Att man bytte spelsystem berodde på att också Telo och Sebastian Andersson lämnade och att de spelare som fanns kvar i truppen passade bättre för 3-4-3.

Joel Bertilsson: Två av Norrköpings absolut bästa spelare under våren så självklart var det ett kännbart tapp. Samtidigt kändes det logiskt med tanke på att Bärkroth ändå varit i truppen ett par säsonger nu och gjort det bra, och Eliasson dominerade på det sättet han gjorde under våren. Men känns svårt att hävda att de två spelarförlusterna inte hade en tydlig negativ effekt på IFK, speciellt om man börjar kika på resultaten efter sommarens transferfönster.

Jonathan Hanell Didriksson: Eliasson var Allsvenskans bästa och mest formstarka spelare när han lämnade IFK, vilket absolut påverkade. Han kunde avgöra matcher på egen hand med några snabba överstegsfinter, avslut och framspelningar. En sådan spelare vill man alltid ha kvar i sitt lag och det saknades en riktig matchvinnare efter det. Bärkroth hade gjort det bra i IFK, men hade inte samma slutprodukt som Eliasson. Stod ändå för ett hårt jobb, vilket utvecklades under tiden i IFK. Men Bärkroth var lättare att ersätta rakt av med Moberg Karlsson som redan fanns i truppen.

Filip Dagerstål, Eric Smith, Daniel Sjölund, Gudi Thorarinsson, Andreas Blomqvist, Alexander Jakobsen, Arnor Sigurdsson och Marwan Bazi. Det finns många innermittfältare i truppen. Vilka ser du som förstavalen på kort och på lång sikt?

Jonatan Häggström Wedding: I premiären hemma mot BP den 2:a april hoppas och tror jag att Daniel Sjölund och Gudi Thorarinsson startar tillsammans på mitten. Detta kommer nog vara de tänkta förstavalen, men jag gissar att vi kommer få se ett antal olika konstellationer. På lång sikt känns Gudi tillsammans med Blomman intressant, men jag är tveksam till den sistnämndes förmåga efter två tunga skadeavbrott. Smith visade klass mot slutet av 2017 när han gjorde någon match centralt, men även Dagerstål har presterat där. Det ska också bli intressant att se hur Arnor Sigurdsson kan utvecklas under säsongen. Jag tror att han kan få ett litet genombrott för att sedan blomstra ordentligt som den offensiva av två mittfältare 2019.

Gunnar Käll: Min personliga favorit bland dessa är Blomman. Frågan är hur mycket skadeuppehållet påverkat hans form, detsamma gället Bazi. Thorarinsson får väl anses given åtminstone inledningsvis av spelåret. Kan bli svårt för Sjölund att behålla sin tidigare givna plats när så många yngre närmar sig kapacitetsmässigt.

Joel Bertilsson: Sjölund tillsammans med Gudi är nog mitt förstaval för tillfället, i alla fall tills det att Blomqvist är tillbaka i slag. Dagerstål och Smith ser jag främst som försvarare och Jakobsen som offensiv yttermittfältare. Sigurdsson och Bazi kan nog vara med och konkurrera om en startplats när Sjölund trappat ned.

Jonathan Hanell Didriksson: På lång sikt ser jag Blomqvist som given på mitten, förutsatt att han kommer tillbaka i gott slag efter alla skador. Sjölund har deklarerat att han gör sin sista säsong i IFK 2018, men under den säsongen så ser jag gärna "Daja" tillsammans med "Gudi" Thorarinsson som förstavalet. Dagerstål och Smith bör få tydlighet i om de ska spela i backlinjen eller på mittfältet, vilket inte ens Jens verkar veta. Båda kan dock fungera som backup på mittfältet. Jakobsen och kanske även Sigurdsson ser jag mer som ytteranfallare.

Vad tycker du behöver förändras på mittfältet till nästa säsong?

Jonatan Häggström Wedding: Truppmässigt ser det riktigt bra ut på de centrala platserna. Många alternativ, spets och flera unga som kan explodera. Jag är mer tveksam till om rätt mannskap finns på kanterna. Linus Wahlqvist riskerar att lämna. Där bakom finns Alfons Sampsted, som är spännande, men oprövad. Det har pratats om costaricanen Ian Smith som ett tillskott på högerkanten, men även han känns som ett osäkert kort. Till vänster finns Simon Skrabb, som måste utveckla sin defensiv och Johannes Vall, vars förmåga är tvivelaktig. Därför skulle jag vilja se ett alternativ av hög kaliber ute till vänster. I övrigt handlar det om att nöta in rollerna ordentligt och spela ihop laget.

Gunnar Käll: Klarare roller med en utpräglad defensiv och en offensiv central mf. Sedan önskar jag Linus tillbaka som back, wingbacksrollen känns inte optimal för hans del. En skjutstark Blomman tillbaka centralt skulle jag inte tacka nej till.

Joel Bertilsson: Bättre kontinuitet. Om det blir lite mindre rotation på spelarna på mittfältet tror jag att det kan bli riktigt bra till nästa säsong. Ser egentligen inga behov av förstärkningar i dagsläget.

Jonathan Hanell Didriksson: Jag vill se mindre laborerande med olika spelare på olika positioner! Jag vill inte se att Smith, Dagerstål och Gerson slängs fram och tillbaka mellan backlinjen och mittfältet!

Betygsätt årets mittfältare:

Jonatan Häggström Wedding:
Filip Dagerstål 3. Hoppade runt på olika positioner och fick inte kontinuitet någonstans, men skötte sig bra och jag tror det var utvecklande för honom att spela i olika roller. Stack dock sällan ut och får bara en svag trea.
Daniel Sjölund 3. Hade sina toppar och dalar, men generellt tycker jag att Daja var en mycket viktig del av mittfältet. Stark trea.
Niclas Eliasson 4. Levererade poäng i varje match och var ett tag det enda positiva i IFK. Logiskt nog såld, men fantastisk fram till dess.
Simon Skrabb 2. Fick det aldrig att lossna helt efter sina skadeproblem. Ett par vassa insatser, men oftast ganska medioker. Trots det, snudd på trea.
Nicklas Bärkroth 3. Stod inte för jättemånga poäng, men var trots det en väldigt viktig del av laget och gjorde fina insatser. Snudd på fyra.
Gudmundur Thorarinsson 3. Inledde säsongen knackigt och under sommaruppehållet var det tal om att han skulle lämna, men på hösten var han en av lagets bästa spelare.
Alexander Jakobsen 3. Ojämn i prestationerna, men visade att han har det lilla extra som kan bli avgörande.
Andreas Blomqvist 1. Kom tillbaka efter skada, gjorde ett par halvdana insatser och blev sedan skadad igen. Riktigt tråkigt för Blomman, men vi hoppas på en fin comeback 2018. Arnor Sigurdsson 2. Gjorde sina första avtryck i Allsvenskan och stod för flera bra inhopp.
Andreas Hadenius 2. Kämpen avslutade sin karriär i Peking med en för egen del tråkig säsong. Flera stabila inhopp, men fick aldrig chansen på riktigt. Hadde kommer bli saknad på Parken, men det är rätt beslut att släppa honom.

Gunnar Käll:
Filip Dagerstål 2 Utvecklades inte som vi hoppats under 2017
Daniel Sjölund 2,5 Har tappat mycket i tempo och var inte den dominant på mittfältet som vi vant oss vid.
Niclas Eliasson 4 Sejouren i IFK blev allt för kort, med honom i laget hade man tagit upp kampen om medaljerna.
Simon Skrabb 2,5 Har potential att bli ännu bättre
Nicklas Bärkroth 3,5 Blev med tiden allt starkare i defensiven, var liksom Eliasson tongivande i det offensiva spelet.
Gudmundur Thorarinsson 3 Har växt i och med mera speltid och känns som en given startsspelare 2018.
Alexander Jakobsen 3 Har stor potential som han inte alltid får ut, men med en permanent plats kommer han att bidra med mycket.  
Andreas Blomqvist 3 Oturen förföljer Andreas, fullt frisk kommer han att kunna bidra med mycket i dagens IFK.
Arnor Sigurdsson 2 Har fått alldeles för lite speltid
Andreas Hadenius 2,5 En personlig favorit som tyvärr inte passat in i Jens´ spelmodell. Har vid flera tillfällen 2015/16 visat sin kapacitet utan att få en permanent plats i laget.

Joel Bertilsson:
Filip Dagerstål 2,
Daniel Sjölund 3,
Niclas Eliasson 5,
Simon Skrabb 2,
Nicklas Bärkroth 3,
Gudmundur Thorarinsson 3,
Alexander Jakobsen 4,
Andreas Blomqvist 2,
Arnor Sigurdsson -,
Andreas Hadenius -.

Jonathan Hanell Didriksson
Filip Dagerstål 2
Daniel Sjölund 3
Niclas Eliasson 5
Simon Skrabb 2
Nicklas Bärkroth 3
Gudmundur Thorarinsson 3
Alexander Jakobsen 3
Andreas Blomqvist -
Arnor Sigurdsson -
Andreas Hadenius -


0 KOMMENTARER      8958 VISNINGAR
JONATAN HÄGGSTRÖM WEDDING
jonatanhw@gmail.com
På Twitter: jonatanhw
2018-01-04 21:24:00


Artikelkommentarer

CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

ANNONS:

Fler artiklar om IFK Norrköping

Silly Season 2018: Linus Wahlqvist klar för utlandsflytt
IFK Norrköping Den allsvenska säsongen är igång igen efter uppehållet, men fönstret är fortfarande öppet. Här läser du allt om IFK Norrköpings transferfönster sommaren 2018.
2018-07-16 14:36:00

IFK Norrköping - BK Häcken: 2-1
IFK Norrköping IFK Norrköping tog en välförtjänt seger i en match där segermarginalen kunde varit aningen större. Häcken visade upp några spetsegenskaper, men överlag räckte de inte till mot IFK, vilket syntes i deras frustration. Det var jobbigt att möte IFK Norrköping som helt enkelt var bättre och orkade mer.
2018-07-15 17:25:00

Spelarbetyg IFK Norrköping - BK Häcken
IFK Norrköping Peking besegrade Häcken med 2-1 efter ett sent avgörande och Alle Fransson gjorde sin "debut", men det var en annan innermittfältare som stack ut mest.
2018-07-15 16:03:00

Inför IFK Norrköping-BK Häcken: Alle spelklar
IFK Norrköping Den stora snackisen inför matchen är givetvis om återvändaren Alexander Fransson ska få göra comeback i den här matchen. Det internationella transferfönstret öppnar på söndag. Det är då tidigast vi får veta om Alle liksom Erik Johansson, DIF och Sebastian Larsson, AIK får klartecken. För Franssons del ligger beslutet i det schweiziska fotbollförbundets händer. Alle själv har uttalat sig optimistiskt om chansen att bli spelklar.
2018-07-14 02:00:00

Betyg efter Djurgården-IFK Norrköping
IFK Norrköping IFK fick inte mycket att stämma i första halvlek. Dåligt närkamps- och passningsspel genomgående bäddade för ett kraftigt bollinnehav för motståndarna. Hade betygen satts efter första hade det stannat vid ettor och tvåor, Gudi undantagen. De flesta spelade upp sig i andra och 1-2 hängde i luften, men oavgjort var ändå rättvist med tanke på hur det såg ut efter första 45.
2018-07-08 20:48:00

En poäng på Telo2 trots usel första halvlek
IFK Norrköping IFK Norrköping satt kvar i spelarbussen när matchen började och släppte in ett tidigt 1-0-mål, men de lyckades höja sig i andra och fick till slut med sig en poäng från toppmötet.
2018-07-08 19:32:00

Inför Djurgården-IFK Norrköping: Traditionen säger en underhållande match väntas
IFK Norrköping Då är det snart dax att spräcka VM bubblan tillfälligt och se en liten seriefinal i allsvenskan. Tabelltrean mot fyran, där mycket viktiga poäng står på spel. Läs vad manager Jens har att säga om nuläget och tankarna inför matchen, men även hur han ser på framtiden med det som kan bli allsvenskans starkaste centrala mittfält. Vi toppar den här införrapportren med en inbiten Djurgårdare som får bre ut sig på Guldköpings sida!
2018-07-07 13:55:00

Div. 4-motstånd för IFK i cupen.
IFK Norrköping Vid lunchtid i dag lottades andra omgången i Svenska Cupen 2018/2019 och dags för de allsvenska lagen att kliva in i turneringen! IFK fick på sin lott det enda kvarvarande div.4-laget, nämligen Brottby SK. Segraren går vidare till gruppspel i början av 2019.
2018-07-07 13:52:03

IFK förlorade träningsmatch mot Nordjsälland
IFK Norrköping Under onsdagen träningsspelade IFK Norrköping mot danska Nordsjälland på Parkens splitternya konstgräs. Efter en lovande inledning blev det till slut förlust med 3-1.
2018-06-28 00:09:42

Maj månads spelare: #8 Gudi
IFK Norrköping Vår skönsjungande islänning har i de fem senaste matcherna i allsvenskan briljerat på planen. Helt logiskt att han därför får vår utmärkelse månadens spelare!
2018-06-06 08:08:00

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM IFK NORRKÖPING
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SILLY SEASON | VM 2018 | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US | BETTING
”Ett ständigt hot från blålinjen”
Anfallaren nobbar DIF – prislappen avskräcker City?
”Ett ständigt hot i luftrummet”
Elliot, Ronaldo, Jay Z...
Så ser samtliga lags ställ ut i 3. Liga
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher VM 2018 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Leovegas
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies