fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 118650 | Medlemmar: 184111

Kom ihåg mig
Guldköping summerar säsongen mittfältet
Samtliga i panelen håller med om att Eliasson var den bästa mittfältaren i år.

Guldköping summerar säsongen: mittfältet

Året är slut, värvningar till 2018 har börjat presenteras, men vi på Guldköping fortsätter summera 2017. Nu dags för mittfältet att granskas.

Mittfältet har hela säsongen bestått av fyra spelare, men ändå blev det ganska annorlunda även i denna lagdel efter ändringen till 3-4-3. Vad har varit positivt respektive negativt för den här lagdelen efter formationsändringen?

Jonatan Häggström Wedding: Positiva effekter är att anfallsspelet blivit mer dynamiskt, men ändå fått något tydligare roller, framför allt med wingbackarna, vars arbetsbeskrivning är ganska enkel, även om det är ett tufft jobb att utföra. Det blev också en positiv påverkan i uppspelsfasen där det fanns många alternativ. Presspelet förbättrades, men försvarsmässigt blev det tuffa roller att hantera för wingbackarna framför allt. Det är även den stora negativa konsekvensen.

Gunnar Käll: Positivt är att Thorarinsson och Jakobsen anpassat sig till spelmodellen medan Sjölund, Dagerstål och Smith haft det svårare. Filip och Eric har inte fått någon permanent startplats utan spelat ömsom back, ömsom cmf vilket inte varit positivt för dem att få en given startplats.

Joel Bertilsson: Tycker den nya formationen haft den positiva effekten att wingbackar/yttermittfältare blivit en mer naturlig del av anfallsspelet. Samtidigt sätter det stora krav på löpvilja/löpkapacitet hos dessa spelare vilket kräver sin speciella spelartyp. Om exempelvis Linus försvinner i vinter ser jag ingen klockren ersättare i dagens trupp. Den nya formationen har också medfört att spelare hamnat på positioner som dom kanske inte är helt bekväma i. Exempelvis Skrabb som wingback. I stora drag är jag ändå positiv till 3-4-3.

Jonathan Hanell Didriksson: Negativt skulle jag säga är defensiven, som har blivit sårbar. Många mål släpptes in på ett "billigt" sätt mer frekvent än tidigare. Antagligen beror det på att spelsystemet inte riktigt satt sig hos alla, som för t.ex. Skrabb som hade svårt att hitta rätt position i försvarsarbetet. Det borde bli bättre till 2018!
Positivt är att de offensiva spelarna fått större frihet i sitt spel, vilket gett effekt för bland annat Moberg Karlsson som fick ett rejält lyft mot slutet.

Nicklas Bärkroth och Niclas Eliasson lämnade i somras. Hur påverkade det laget?

Jonatan Häggström Wedding: Nicklas Bärkroth var ett mycket tungt tapp, åtminstone enligt resultatraden, med tanke på att Peking radade upp förluster när han lämnat. Han var en viktig spelare i Jens system och saknades nog även vid sidan av planen, då han hade växt ut till en ledargestalt. Eliasson spelade fantastiskt bra, men ibland blev spelet lidande. Alla bollar spelades till Eliasson och hela taktiken gick ut på att han skulle göra sin gubbe och skapa något. Ganska naturligt med tanke på hans prestationer, men spelet blev mer svårläst efter försäljningen av Eliasson. Dock saknades givetvis hans spetsegenskaper oerhört mycket ändå.

Gunnar Käll: Ganska mycket, laget tappade den speed som dessa herrar stod för. Eliasson var ju dessutom Allsvenskans assistkung innan han lämnade för Bristol City. Att man bytte spelsystem berodde på att också Telo och Sebastian Andersson lämnade och att de spelare som fanns kvar i truppen passade bättre för 3-4-3.

Joel Bertilsson: Två av Norrköpings absolut bästa spelare under våren så självklart var det ett kännbart tapp. Samtidigt kändes det logiskt med tanke på att Bärkroth ändå varit i truppen ett par säsonger nu och gjort det bra, och Eliasson dominerade på det sättet han gjorde under våren. Men känns svårt att hävda att de två spelarförlusterna inte hade en tydlig negativ effekt på IFK, speciellt om man börjar kika på resultaten efter sommarens transferfönster.

Jonathan Hanell Didriksson: Eliasson var Allsvenskans bästa och mest formstarka spelare när han lämnade IFK, vilket absolut påverkade. Han kunde avgöra matcher på egen hand med några snabba överstegsfinter, avslut och framspelningar. En sådan spelare vill man alltid ha kvar i sitt lag och det saknades en riktig matchvinnare efter det. Bärkroth hade gjort det bra i IFK, men hade inte samma slutprodukt som Eliasson. Stod ändå för ett hårt jobb, vilket utvecklades under tiden i IFK. Men Bärkroth var lättare att ersätta rakt av med Moberg Karlsson som redan fanns i truppen.

Filip Dagerstål, Eric Smith, Daniel Sjölund, Gudi Thorarinsson, Andreas Blomqvist, Alexander Jakobsen, Arnor Sigurdsson och Marwan Bazi. Det finns många innermittfältare i truppen. Vilka ser du som förstavalen på kort och på lång sikt?

Jonatan Häggström Wedding: I premiären hemma mot BP den 2:a april hoppas och tror jag att Daniel Sjölund och Gudi Thorarinsson startar tillsammans på mitten. Detta kommer nog vara de tänkta förstavalen, men jag gissar att vi kommer få se ett antal olika konstellationer. På lång sikt känns Gudi tillsammans med Blomman intressant, men jag är tveksam till den sistnämndes förmåga efter två tunga skadeavbrott. Smith visade klass mot slutet av 2017 när han gjorde någon match centralt, men även Dagerstål har presterat där. Det ska också bli intressant att se hur Arnor Sigurdsson kan utvecklas under säsongen. Jag tror att han kan få ett litet genombrott för att sedan blomstra ordentligt som den offensiva av två mittfältare 2019.

Gunnar Käll: Min personliga favorit bland dessa är Blomman. Frågan är hur mycket skadeuppehållet påverkat hans form, detsamma gället Bazi. Thorarinsson får väl anses given åtminstone inledningsvis av spelåret. Kan bli svårt för Sjölund att behålla sin tidigare givna plats när så många yngre närmar sig kapacitetsmässigt.

Joel Bertilsson: Sjölund tillsammans med Gudi är nog mitt förstaval för tillfället, i alla fall tills det att Blomqvist är tillbaka i slag. Dagerstål och Smith ser jag främst som försvarare och Jakobsen som offensiv yttermittfältare. Sigurdsson och Bazi kan nog vara med och konkurrera om en startplats när Sjölund trappat ned.

Jonathan Hanell Didriksson: På lång sikt ser jag Blomqvist som given på mitten, förutsatt att han kommer tillbaka i gott slag efter alla skador. Sjölund har deklarerat att han gör sin sista säsong i IFK 2018, men under den säsongen så ser jag gärna "Daja" tillsammans med "Gudi" Thorarinsson som förstavalet. Dagerstål och Smith bör få tydlighet i om de ska spela i backlinjen eller på mittfältet, vilket inte ens Jens verkar veta. Båda kan dock fungera som backup på mittfältet. Jakobsen och kanske även Sigurdsson ser jag mer som ytteranfallare.

Vad tycker du behöver förändras på mittfältet till nästa säsong?

Jonatan Häggström Wedding: Truppmässigt ser det riktigt bra ut på de centrala platserna. Många alternativ, spets och flera unga som kan explodera. Jag är mer tveksam till om rätt mannskap finns på kanterna. Linus Wahlqvist riskerar att lämna. Där bakom finns Alfons Sampsted, som är spännande, men oprövad. Det har pratats om costaricanen Ian Smith som ett tillskott på högerkanten, men även han känns som ett osäkert kort. Till vänster finns Simon Skrabb, som måste utveckla sin defensiv och Johannes Vall, vars förmåga är tvivelaktig. Därför skulle jag vilja se ett alternativ av hög kaliber ute till vänster. I övrigt handlar det om att nöta in rollerna ordentligt och spela ihop laget.

Gunnar Käll: Klarare roller med en utpräglad defensiv och en offensiv central mf. Sedan önskar jag Linus tillbaka som back, wingbacksrollen känns inte optimal för hans del. En skjutstark Blomman tillbaka centralt skulle jag inte tacka nej till.

Joel Bertilsson: Bättre kontinuitet. Om det blir lite mindre rotation på spelarna på mittfältet tror jag att det kan bli riktigt bra till nästa säsong. Ser egentligen inga behov av förstärkningar i dagsläget.

Jonathan Hanell Didriksson: Jag vill se mindre laborerande med olika spelare på olika positioner! Jag vill inte se att Smith, Dagerstål och Gerson slängs fram och tillbaka mellan backlinjen och mittfältet!

Betygsätt årets mittfältare:

Jonatan Häggström Wedding:
Filip Dagerstål 3. Hoppade runt på olika positioner och fick inte kontinuitet någonstans, men skötte sig bra och jag tror det var utvecklande för honom att spela i olika roller. Stack dock sällan ut och får bara en svag trea.
Daniel Sjölund 3. Hade sina toppar och dalar, men generellt tycker jag att Daja var en mycket viktig del av mittfältet. Stark trea.
Niclas Eliasson 4. Levererade poäng i varje match och var ett tag det enda positiva i IFK. Logiskt nog såld, men fantastisk fram till dess.
Simon Skrabb 2. Fick det aldrig att lossna helt efter sina skadeproblem. Ett par vassa insatser, men oftast ganska medioker. Trots det, snudd på trea.
Nicklas Bärkroth 3. Stod inte för jättemånga poäng, men var trots det en väldigt viktig del av laget och gjorde fina insatser. Snudd på fyra.
Gudmundur Thorarinsson 3. Inledde säsongen knackigt och under sommaruppehållet var det tal om att han skulle lämna, men på hösten var han en av lagets bästa spelare.
Alexander Jakobsen 3. Ojämn i prestationerna, men visade att han har det lilla extra som kan bli avgörande.
Andreas Blomqvist 1. Kom tillbaka efter skada, gjorde ett par halvdana insatser och blev sedan skadad igen. Riktigt tråkigt för Blomman, men vi hoppas på en fin comeback 2018. Arnor Sigurdsson 2. Gjorde sina första avtryck i Allsvenskan och stod för flera bra inhopp.
Andreas Hadenius 2. Kämpen avslutade sin karriär i Peking med en för egen del tråkig säsong. Flera stabila inhopp, men fick aldrig chansen på riktigt. Hadde kommer bli saknad på Parken, men det är rätt beslut att släppa honom.

Gunnar Käll:
Filip Dagerstål 2 Utvecklades inte som vi hoppats under 2017
Daniel Sjölund 2,5 Har tappat mycket i tempo och var inte den dominant på mittfältet som vi vant oss vid.
Niclas Eliasson 4 Sejouren i IFK blev allt för kort, med honom i laget hade man tagit upp kampen om medaljerna.
Simon Skrabb 2,5 Har potential att bli ännu bättre
Nicklas Bärkroth 3,5 Blev med tiden allt starkare i defensiven, var liksom Eliasson tongivande i det offensiva spelet.
Gudmundur Thorarinsson 3 Har växt i och med mera speltid och känns som en given startsspelare 2018.
Alexander Jakobsen 3 Har stor potential som han inte alltid får ut, men med en permanent plats kommer han att bidra med mycket.  
Andreas Blomqvist 3 Oturen förföljer Andreas, fullt frisk kommer han att kunna bidra med mycket i dagens IFK.
Arnor Sigurdsson 2 Har fått alldeles för lite speltid
Andreas Hadenius 2,5 En personlig favorit som tyvärr inte passat in i Jens´ spelmodell. Har vid flera tillfällen 2015/16 visat sin kapacitet utan att få en permanent plats i laget.

Joel Bertilsson:
Filip Dagerstål 2,
Daniel Sjölund 3,
Niclas Eliasson 5,
Simon Skrabb 2,
Nicklas Bärkroth 3,
Gudmundur Thorarinsson 3,
Alexander Jakobsen 4,
Andreas Blomqvist 2,
Arnor Sigurdsson -,
Andreas Hadenius -.

Jonathan Hanell Didriksson
Filip Dagerstål 2
Daniel Sjölund 3
Niclas Eliasson 5
Simon Skrabb 2
Nicklas Bärkroth 3
Gudmundur Thorarinsson 3
Alexander Jakobsen 3
Andreas Blomqvist -
Arnor Sigurdsson -
Andreas Hadenius -


0 KOMMENTARER      9401 VISNINGAR
JONATAN HÄGGSTRÖM WEDDING
jonatanhw@gmail.com
På Twitter: jonatanhw
2018-01-04 21:24:00


Artikelkommentarer

CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

ANNONS:

Fler artiklar om IFK Norrköping

Inför Assyriska-IFK: Allt annat än seger ett fiasko
IFK Norrköping På fredag är det dags för årets andra tävlingsmatch, när IFK gästar Assyriska Turabdin i Elmiahallen.
2019-02-21 15:59:49

Peking – Värnamo 3-1: Godkänt men inte mer
IFK Norrköping Efter en trevande först halvlek kom Peking igång bättre i andra och kunde tillslut vinna med komfortabla 3-1 mot Värnamo under söndagskvällen. Stor segerregissör i hemmalaget blev Kalle Holmberg som med sina två mål och en assist var delaktig i det mest framåt.
2019-02-17 21:08:00

Inför IFK Norrköping - IFK Värnamo
IFK Norrköping Nu är det äntligen dags! Slut på träningsläger och vänskapsmatcher. Svenska Cupen 2019 ska sparkas igång. IFK Norrköping inleder cupspelet med att ta emot IFK Värnamo hemma på Parken.
2019-02-16 17:16:00

Castegren målvinnare mot Eskilstuna
IFK Norrköping Det såg länge ut att sluta 0-0 i en sömnlös träningsmatch mot AFC Eskilstuna. Men istället såg Henrik Castegren till att matchen inte slutade mållös när IFK Norrköping vann med 1-0.
2019-02-12 16:00:00

Silly Season 2018/19: Nyförvärv nummer sju på plats
IFK Norrköping Vintersillyn är här! Förhandlingar pågår, spelarna packar sina väskor inför en ny flytt och klubbarna kallar till presskonferens. Här läser du allt om IFK Norrköpings transferfönster vintern 2018/2019.
2019-02-11 11:34:00

Dansk försvarare klar för IFK Norrköping
IFK Norrköping Har ni hört om namnet Rasmus Lauritsen? Det är nämligen namnet på IFK Norrköpings senaste nyförvärv som ska ingå i lagets försvar.
2019-02-11 10:59:00

Inför: IFK Norrköping - AFC Eskilstuna
IFK Norrköping Tisdagen den 12:e februari tar IFK Norrköping emot AFC Eskilstuna för en träningsmatch. Lagen möts även i Svenska Cupen redan den 2:e mars. Det gör att jag kan undra lite hur man tänkte med det upplägget?
2019-02-10 20:00:00

IFK Norrköping-Farense 1-1 (2-4)
IFK Norrköping Ett reservbetonat IFK Norrköping spelade oavgjort efter fulltid mot Farense. På straffläggningen drog portugiserna det längst strået när de prickade in fyra straffar av fyra.
2019-02-06 20:06:54

Inför IFK-SC Farense Chans till turneringsseger
IFK Norrköping IFK har efter segern mot Mattersburg faktiskt chansen att vinna årets Atlantic Cup. Turneringen startade 2011 av inte helt okände Stefan Schwarz med ett förflutet i MFF, Arsenal och Benfica samt ex-Millwall målvakten Brian Horne. If Elfsborg vann första året, därefter har det bara varit Örebro SK av svenska lag som lyckats någotsånär med sina andraplatser åren 2014-16.
2019-02-04 19:47:20

Storseger mot Mattersburg
IFK Norrköping Nya positiva besked när IFK Norrköping besegrade österrikiska Mattersburg med 4-1 i Portugal. Jordan Larsson och Simon Skrabb såg till att resultatet rann iväg till Pekings fördel.
2019-02-04 15:21:00

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM IFK NORRKÖPING
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
Arsenal tog sig säkert vidare
Hammarby ångar på mot semifinal
Azmoun sköt Zenit till åttondel
Martin Ericsson gäst hos Dykhoff
Vinnare och förlorare i traden
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies