fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
Besökare: 84705 | Inloggade: 115 | Antal medlemmar: 183085
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig

  Öppet brev till Landskrona BoIS styrelse
  Styrelsen för Landskrona BoIS har beslutat att klubben från och med säsongen 2014 vill ha konstgräs på Landskrona IP. Vi, medlemmar i Landskrona BoIS, vill på detta sätt visa hur felaktigt vi tycker beslutet är samt framföra att vi inte står bakom det.

  Landskrona BoIS är en anrik förening som har spelat på naturgräs sedan klubben bildades 1915. En fråga rörande att spela på ett annat underlag menar vi, oavsett vad man tycker i sakfrågan, måste klassas som ett av de mest betydelsefulla besluten i föreningens historia. Det borde därför vara en självklarhet att låta föreningens årsmöte besluta i frågan.

  Så har inte skett. Beslutet har fattats bakom styrelsens stängda dörrar. Vad värre är, att styrelsen inte på något sätt kommunicerat frågan med omgivningen. Inga medlemsmöten, ingen debatt, inga utskick till medlemmarna, ingenting skrivet på hemsidan, inga uppdateringar på Facebook eller Twitter. Tystnaden har varit total. Utan att på något sätt involvera spelare eller övriga medlemmar - de som utgör själva grunden för klubbens existens – har styrelsen fattat detta synnerligen viktiga beslut.

  Detta anser vi rimmar mycket illa med klubbens ofta uttalade ambitioner om att vara Mer än en klubb* som vill vara Tillsammans* med sina medlemmar och supportrar. (*Båda dessa begrepp stoltserar BoIS med på klubbens hemsida)

  Som motiv till styrelsens beslut har angivits kostnadsskäl samt vaga förutsägelser om att konstgräset skulle vara framtiden.

  För det första - Ja, vi är medvetna om konstgräsets utbredning på senare år och vi bortser inte ifrån dess fördelar. Vi anser att konstgräs är ett utmärkt komplement till naturgräs och att det lämpar sig väl för träningsplaner vintertid och i undantagsfall som underlag i tävlingssammanhang, i områden där väder och temperatur så kräver. FIFA och UEFA delar denna uppfattning, man har på senare år godkänt spel på konstgräs i några av sina turneringar, men är tydliga med att det är väderförhållandena som bör styra och att det är upp till klubbarna själva att fatta beslut utifrån sina förutsättningar. Landskrona ligger i Skåne, där förutsättningarna för naturgräs är utmärkta. Några osedvanligt stränga vintrar de senaste åren förändrar inte detta faktum.

  Vi är inte ensamma i denna uppfattning. Helsingborg och Malmö, men även Halmstad, Öster i Växjö, Kalmar, IFK Göteborg, GAIS och Örgryte i Göteborg, ja samtliga dessa klubbar har valt att fortsätta spela på naturgräs. Det har för spel i Allsvenskan och Superettan inte anlagts en enda plan med konstgräs söder om Borås. Värt att nämna är även att i danska Superligan spelar endast 1 av 12 lag på konstgräs och det lag som utgör undantaget (Nordsjälland) har fått häftig kritik av sina seriekollegor för sitt val. 

  Det finns en uppsjö av undersökningar som visar att den absoluta merparten, för att inte säga alla, aktiva fotbollsspelare föredrar att spela på naturgräs om de får välja. Att Dam-VM 2015 i det förhållandevis lilla fotbollslandet Kanada kommer att innefatta konstgräsplaner, är något som har blivit kritiserat av bland annat svenska och amerikanska landslagsspelare. Svenska herrlandslagets förbundskapten Erik Hamrén har upprepade gånger uttalat ett mycket tydligt ställningstagande för naturgräs, likaså har flera framträdande svenska herrlandslagsspelare gjort.

  Vi menar därför att det ur rekryteringssynpunkt ligger ett stort strategiskt värde i att framöver kunna tillhandahålla en svensk naturgräsplan i gott skick. Det är en möjlighet som Landskrona BoIS, med begränsade ekonomiska möjligheter att genom plånboken attrahera spelare, inte har råd att missa.
   
  För det andra är vi mycket tveksamma till den kostnadsmässiga utredning som gjorts. Några av oss har kontaktat ett antal elitklubbar runtom i Sverige, såväl sådana som spelar på konstgräs som sådana som spelar på naturgräs, och bett om att få ta del av siffror rörande kostnader för investeringar och skötsel för båda underlagen. Med detta som grund ställer vi oss frågande till styrelsens påstående att konstgräs skulle utgöra ett ekonomiskt mer fördelaktigt alternativ i Landskrona. Än märkligare är att ingen av klubbarna vi pratat med säger sig ha fått ett telefonsamtal från Landskrona BoIS.

  Landskrona är en stad med stolta växt- och gräsfrötraditioner. För inte särskilt länge sedan var gräsmattan på Landskrona IP känd i hela Sverige som en av landets absolut bästa, ja kanske den allra bästa. Vi anser att det är dit klubben och kommunen gemensamt ska sträva, att återta positionen som ledande i Sverige avseende skötsel och underhåll av naturgräsplaner för elitfotbollspel.

  Vi har ingenting emot konstgräs i sig och uppmuntrar till byggandet av fler träningsplaner runtom i landet som möjliggör spel och träning utomhus även vintertid. Vi vill i sammanhanget också passa på att understryka att vi önskar det Landskronabaserade företag som livnär sig på konstgräs all framgång fortsättningsvis. Men återigen, vi är av den bestämda uppfattningen att naturgräs är och kommer förbli utgångspunkten för fotboll runtom i världen och att Landskrona ska ha sin självklara plats i det sammanhanget.

  Denna uppfattning är vi, av de senaste veckornas reaktioner att döma, övertygade om att vi delar med spelare, andra medlemmar, säsongskortsinnehavare och tusentals supportrar som på olika sätt bryr sig om Landskrona BoIS.
   
  Undertecknat medlemmar i Landskrona BoIS
  ___________________________________
  Mats Andersen
  Torgny Andersen (fd redaktör i Black and White)
  Anton Andersson
  Göran Andersson (fd styrelseledamot i BoIS)
  Lennart Andersson
  Agba Ar-Rawi
  Ulf Backman (ordförande i Black & White)
  Fredrik Berg
  Sanny Carlsson
  Niklas Emond

  Bertil “Pigge” Engdahl (fd styrelseledamot i BoIS)
  Tommy “Gyxa” Gustafsson (fd spelare och tränare i BoIS)
  Philip Hansen
  Anders Jeppsson (gitarrist i Rude BoIS)
  Andreas Johnsén
  Christian Larsson
  Fredrik Larsson
  Björn Lind (fd styrelseordförande i BoIS)
  Fredrik Lind
  Mats ”Sillen” Lindblad
  , (fd spelare i BoIS)
  Torbjörn Lindström, (fd spelare i BoIS, Cupfinalhjälte 1972)
  Björn Lundgren
  Linnea Manglind
  Alexander Månsson
  Jonas Månsson
  Robin Nilsson
  Rolf Nilsson
  (fd målvakt i BoIS)
  Andreas Gefvert Olsson
  Anders Svensson
  (IT-support och fd souvenirförsäljare på BoIS kansli)
  Filip Söderkvist
  Janne Toumainen
  (styrelseledamot i Black & White)
  Petter Videfors
  Bengt Westerberg
  Lars Welther
  Marcus Welther

   
  Bakom detta budskap står även
   
  Greger Andrijevski, fd anfallsspelare i BoIS
  Stefan Dalengård (fd Hansson), fd anfallsspelare i BoIS
  Peter Joelsson, fd målvakt i BoIS
  Peter Linde, fd ordförande i Black & White
  Bosse Lövberg, fanbärare på Landskrona IP
  Fredrik Lövberg, styrelseledamot i Black & White
  Linus Olsson, fd ytterback i BoIS
  Linus R. Olsson, fd anfallsspelare i BoIS
  Richard Persson, fd ungdomsledare i BoIS
  Susanne Schönström, fd ordförande i Black & White
  Michael “Svegis” Svegbrant, fd ordförande i Black & White och basist i Rude BoIS
  Roland “Stolle” Telin, fd ordförande i Black & White och sångare i Rude BoIS


  0 KOMMENTARER      8093 VISNINGAR
  REDAKTIONEN
  2013-10-13 13:00:00


  ANNONS:

  Fler artiklar om Landskrona

  Ödesmatch väntar mot Östers IF
  Landskrona
  2018-10-06 10:00:00

  Viktig match väntar- BoIS behöver vårt stöd!
  Landskrona
  2018-09-30 08:12:00

  BoIS - Hjälpen
  Landskrona I dag ökas tempot på BoIS-hjälpen. Det finns redan fina dagsauktioner att buda hem och i kväll kl 19 börjar också BoIS-poddens livesändningar på facebook. Man kommer prata om det senaste kring klubben, A-laget och BoIS-hjälpen tillsammans med randiga gäster. Sändningarna fortsätter varje dag fram till söndagens viktiga match mot Frej. Alla auktioner hittar ni här: https://auktion.landskronabois.se In och buda!
  2018-09-27 09:16:12

  BoIS-Podden #6
  Landskrona #6 - Viktor Svensson ska bli bankman
  2018-09-20 18:33:12

  BoIS-Podden #5
  Landskrona #5 - Första segern för BoIS-podden
  2018-09-13 09:00:00

  BoIS-Podden #4
  Landskrona Klubbchefen om rekryteringen av BoIS nya tränare
  2018-09-12 15:21:00

  Halvtidssnack med Alexander Tkacz
  Landskrona
  2018-07-15 22:54:00

  Lars Möller pratar om derbyt BoIS - HIF
  Landskrona
  2018-05-10 10:18:54

  Uppladdning: Landskrona BoIS - ÖIS
  Landskrona Efter en fantastisk seger uppe i Borås mot J-Södra så tar vi emot Örgryte på Landskrona IP den 17e kl 19:00. Vädergudarna har pratat och det lovas ett perfekt fotbollsväder.
  2018-04-10 14:53:00

  Bahrudin Atajic vill hitta glädjen igen
  Landskrona
  2018-03-26 23:38:07

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Svensk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
  Tålamod bakom förvandlingen
  HIF kom inte upp i normal klass
  Villa fick slita hårt i premiären
  Imponerande insats av Linköping
  Man United föll med uddamålet
  Champions League:   Man United föll med uddamålet
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies