fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 27090 | Medlemmar: 179013

Kom ihåg mig
Michael Almebäck "Jag tycker att vi har gjort en helt okej säsong"

Michael Almebäck: "Jag tycker att vi har gjort en helt okej säsong"

Michael Almebäck har varit given i Örebro SKs startelva under hela säsongen. Nu har en skada stoppat honom från de senaste matcherna. Svartvitt fick en pratstund med den snabbe mittbacken om allt från tiden i Belgien till vad han önskar av en ledare.

Jacob Rinne blev nyligen klar för en flytt från belgiska Gent till danska Ålborg. Listan är ganska lång på svenskar som gått till belgiska lag utan att riktigt lyckas där Emir Kujovic, Tesfaldet Tekie, Carlos Strandberg, Jacob Rinne, Astrit Ajdarevic, Magnus Eriksson, Erik Johansson, Tom Pettersson, Guillermo Molins och kanske du själv är bland de senaste. Har egentligen någon svensk lyckats i Belgien sedan Pär Zetterberg? Eller gör man det för enkelt för sig om man säger att svenska spelare inte lyckas i Belgien?
Vet inte om det är någon som har lyckats, men någonstans måste man ändå diskutera vad som kallas att lyckas, Safari spelade en hel del matcher i Anderlecht, jag spelade runt 60 matcher på två säsonger om man räknar Europa League, Cuper och liga i Brugge och det är ganska mycket på två säsonger.

Även om det självklart alltid är individuella orsaker men varför, tror du, är det så svårt för svenska spelare att lyckas i Belgien? 
Det är väldigt svårt att svara på, jag tror det är mycket individuellt vad som händer. Jag tror också att i Sverige har man inte riktigt de ekonomiska musklerna som de lite större klubbarna har (bortsett från Malmö) och när resultaten sviker så är det lätt att sparka en tränare eller värva in nya spelare i nästa fönster.

Hur är mentaliteten i Belgien? Hur ser kraven ut?
Jag tror generellt att mentaliteten utomlands är lite annorlunda än i Sverige, jag har ju bara spelat i BP och i ÖSK men om jag jämför det med t.ex Brugge så är det mer konkurrens bland spelarna, spelar man på samma position så är man inte bästa vänner hela tiden utan då klassas man mer som någon som kommer och tar din plats.

Vad var det som hände i ditt fall?
Jag blev värvad av Brugge, av dels deras tränare och dels sportcheferna (de var två stycken som delade på uppdraget då). Det hade vart snack om att tränaren skulle fått sparken redan innan jag kom men han fick vara kvar för han var uppskattad av fansen. När ligan började så tror jag vi låg etta i 9-10 matcher och hade inte förlorat, sen åkte vi ur Belgiska Cupen, förlorade en match i ligan och torskade en Europa League match och då fick han kicken.
Då fick vi in en tysk tränare, Christoph Daum, som då hade varit inblandad i en kokainskandal där han åkte fast i ett test som gjorde att han inte blev tysk förbundskapten och då kom han till oss. Då var det att börja från noll igen, men jag fick spela väldigt mycket under honom också även fast hans ledarmetoder inte precis var sådana som man var van vid från tiden i Sverige. Han var extremt hård och kunde såga spelare rakt av.
Det året kom vi tvåa i ligan och jag spelade hela tiden fram till slutet. Sen bestämde sig han för att sluta, och då fick vi den dåvarande belgiska förbundskaptenen George Leekens som tränare och han varade väl i 3 månader innan han fick kicken han med.
Då fick vi in Juan Carlos Garrido, och det var väl först då runt december efter han kommit som jag inte fick spela så mycket. Sen blev det skador och jag fick komma in igen men så fort de andra var tillbaka fick jag inte spela mer och då blev situationen ohållbar och jag kände att jag var tvungen att dra.
Sen efter jag hade dragit så avgick även han och det kom en annan belgisk tränare. Så under 2 år så hade jag 6 tränare (räknar in assisterande tränarna som tog över ca 1 månad var).
Varje tränare köpte även in sina spelare som de tyckte var bra och då blir det en ganska tuff konkurrenssituation.

Så om jag ser tillbaka på det så tycker jag att jag lyckades om jag ska prata för mig själv för det inte är en lätt situation att anpassa sig till. Sen kan man alltid diskutera att det kunde gått bättre, självklart men jag anser mig själv att jag lyckades under de förutsättningar jag hade.

Om jag backa tiden lite till, så kom du till ÖSK i början av 2009 när Sixten Boström var huvudtränare och det var tal om att du inte hade fått förlängt kontrakt med BP på grund av luftrörsbesvär som det inte gick att få ordning på. Sen kom du till ÖSK och det hittades någon form av astmamedicin som löste problemen. Hur har det gått med det där på senare år? Har besvären växt bort eller behöver du fortfarande använda medicin?
Jag hade problem med ansträngningsastma som gjorde att jag titt som tätt blev sjuk, mest förkyld med hosta. När jag flyttade till Örebro så fick jag en astmamedicin samtidigt som jag fick mer fokus på bara fotboll vilket gjorde att jag kunde bygga upp immunförsvaret och spela fotboll mer kontinuerligt. Idag har jag ingen medicin och har egentligen inte använt det sedan det första året i Örebro.

I dagens läge har du varit given i startelvan fram tills din skada för några matcher sedan. 18-årige Arvid Brorsson har gått in och ersatt dig. Vad tycker du om hans insatser och vad tänker du om hans framtid som fotbollsspelare? Vilka är Brorssons styrkor? Är det givet att du tar tillbaka din position i starelvan när du är tillbaka efter skadan?
Jag tycker att Arvid har gjort det jättebra hittills. Han är mogen för sin ålder och vill lära sig hela tiden. Han har en bra längd för en mittback och han har väldigt fina fötter. Sen har han även ett väldigt bra positionsspel för hans ålder. Han har alla förutsättningar för att lyckas om han håller sig skadefri och så. Mycket kan hända under en karriär men så länge man har fokus och en stark vilja så kan man komma långt.

Jag har aldrig tagit min plats i ett lag för givet någonsin och det gör jag inte nu heller. Det är upp till tränaren att ta ut laget. Jag kan bara visa att jag ska spela och det tänker jag göra.

Årets säsong har precis tagit klivet över halvvägs. Vad tycker du om säsongen hittills?
Jag tycker att vi har gjort en helt okej säsong, vi hade ganska många nya spelare om man ser till startelvan från första matchen i år kontra förra året och då kan det ta lite tid. Vi fick en ganska bra start trots att inte spelet stämde men sen kom den dippen där efter Östersund tror jag det var och det är nästa något alla lag går igenom varje säsong men det gäller bara att få den att vara så kort som möjligt. Och egentligen från innan uppehållet när vi vann mot Sirius och Kalmar och kryssa mot Halmstad så tycker jag att det bara har pekat uppåt. Vi har spelat bra fotboll och det känns hela tiden som att vi är farliga framåt.

Hur ser du på den senaste matchen mot Hammarby (förlust med 0-3)? Var den så stor som det såg ut på pappret?
Det var en ganska märklig match. Hammarby tog initiativ och 1-0 var väl inte helt orättvist men sen så jobbade vi oss in i matchen och skapade en del halvchanser som inte mynnade ut i något speciellt tyvärr. Sen i andra har vi ett jätteläge som Nahir missar och sen kontrar de strax efter det och gör 2-0 och då är det uppförsbacke. Sen att det blir 0-3 i baken är inte konstigt när vi går fram med mycket folk. Men i slutändan så var det att vi var för dåliga i boxarna som avgjorde matchen, Hammarby gjorde mål på sina chanser och vi gjorde det inte.

Hur ser du på framtiden? Vad jag förstår så har du ett kontrakt som sträcker sig även över nästa säsong. Vill du ut och spela utanför Sverige igen? Eller är du nöjd och har rotat dig i Örebro?
Jag trivs superbra i Örebro och det gör min familj också. I fotbollens värld har jag dock lärt mig att man aldrig ska ta något för givet, många saker kan hända. Självklart skulle jag vilja spela utomlands igen men det är mycket som ska stämma, både socialt och ekonomiskt för att det skulle bli aktuellt. Det är dock inget jag tänker på utan jag försöker ta det dag för dag och jobba på så hårt jag kan så får det andra komma om det kommer. Just nu är jag i Örebro och i ÖSK och jag trivs superbra.

Det har varit klart i några dagar att Alexander Axén slutar. Vem är Axén för dig? Kan man rangordna de tränare man haft och vart skulle i så fall Axén hamna på en sådan ranking?
Axén var en av anledningarna till varför jag kom tillbaka till ÖSK och jag tror att han haft en stor roll i att många spelare velat komma hit. Han är en väldigt kompeten tränare och han har förmågan att kunna balansera att vara ”nära” spelarna samtidigt som man har stor respekt för honom. En av hans största styrkor är, som sagt, att han går in för varje spelare och tar sig tid att prata och diskutera, han är väldigt engagerad kan jag väl sammanfatta det med. Såklart kan man rangordna tränare och Alec skulle nog hamna ganska högt upp på min lista.

En ny huvudtränare ska in och om du fick inflytande i den processen, vilka kvalitéter skulle du se som viktigast att den personen besitter?
Jag tror att det är viktigt att ÖSK fortsätter i det spåret man är i och inte att det blir allt för radikala ändringar. Jag anser att en bra ledare kan se till individen så det är en egenskap jag tycker är viktig eftersom att alla är olika och då gäller det att kunna anpassa sig i sin ledarstil.

Du och Patrik Haginge har startat en egen podd i ”Skickavidarepodden” där fokus ligger på annat än fotboll. I det senaste avsnittet pratar ni med kommunpolitikern Björn Sundin och innan dess med örebroprofilen Kimmo Kirvesmäki. Vill du berätta lite mer om podden och hur fick ni idén till den?
Jag får ta och credda Hagge för idén, han hade börjat prata om att var sugen på att göra något vid sidan av fotbollen och jag hade också det i tankarna. Sen kom han på idén med en podd och jag var inte sen att haka på.  Hagge köpte en mic och då var det point of no return så då var det bara köra. Hagge kom på idén om skicka vidare konceptet och jag fixade iordning en logga så var vi igång. Jag personligen tycker att det är lite terapi för att komma ifrån fotbollen. hela våra liv kretsar kring vårt jobb med kost och sömn och allt man ska tänka på så det var en skön sak att göra för att kunna slappna av lite och att få en annan identitet och inte bara Fotbolls-Micke och Fotbolls-Hagge.

Stort tack och lycka till med Skickavidarepodden. Den finns att hitta på ställen där poddar finns.
 
 


0 KOMMENTARER      2941 VISNINGAR
MARCUS FOLKÖ MÜNTZING
2017-08-23 12:11:00


ANNONS:

Fler artiklar om Örebro

Inför Örebro SK - AFC Eskilstuna: Rond två i slaget om gnällbältet väntar
Örebro Efter den håglösa insatsen senast så vill man se ett revanschsuget ÖSK på Behrn arena. Och vilka passar inte bättre att ta ut sin ilska på än AFC Eskilstuna. Så nu drar vi vårt strå till stacken och hjälper till att skicka ner Alex Ryssholm och AFC i superettan.
2017-09-20 20:03:50

Silly Season 2017/2018: ÖSK går skilda vägar med försvarare
Örebro I sommar kommer det garanterat försvinna och anlända spelare till ÖSK mitt i en brinnande allsvensk säsong. Och här kan ni följa alla rykten och klara övergångar under säsongen 2017.
2017-09-15 20:45:00

Damien Plessis och Örebro SK går skilda vägar
Örebro Idag meddelade Örebro SK de kommit överrens med Damien Plessis om att avsluta kontraktet i förtid. Plessis värvades inför säsongen som den nya stora försvarsgeneralen trots att han under hela sin karriär spelat som defensiv mittfältare. Totalt blev det fem matcher i Svartvitt för fransmannen, varav tre från start.
2017-09-15 16:29:14

Örebro SK - Malmö FF 2-1: Nystarten blev till en drömstart!
Örebro ÖSK stod för en riktigt fin insats idag på Behrn Arena mot Malmö där ett snöpligt underläge med 0-1 till slut vändes till en välförtjänt seger med 2-1. Nahir Besara prickade efter stor dramatik in segermålet på tilläggstid och gav samtidigt nya tränarduon Kjäll och Bäckström en smakstart på hösten.
2017-09-10 20:30:00

Inför Örebro SK - Malmö FF: Dags för en nystart!
Örebro Imorgon söndag är det så premiärdags i allsvenska sammanhang för vår nya tränarduo Axel Kjäll och Daniel Bäckström. Som första test väntar en tuff utmaning när regerande mästarna likaledes nuvarande serieledarna Malmö FF gästar oss på Behrn Arena. Vågar man hoppas få se någon slags nytändande tränareffekt direkt?
2017-09-09 17:30:00

Daniel Bäckström förstärker Axel Kjälls ledarteam
Örebro Idag meddelade Örebro SK, via sin hemsida, att Daniel Bäckström rekryteras till ny assisterande tränare. Samtidigt skriver klubben att teamet runt Axel Kjäll inte nödvändigtvis kommer att se ut som det gör idag även i framtiden. Bäckström har skrivit på för 3,5 år och kommer närmast från sin roll som akademichef i IFK Norrköping.
2017-09-04 13:14:13

Brendan Hines-Ike: "Jag kommer inte spela för något annat lag i Sverige"
Örebro Efter en debutsäsong under fjolåret som handlade mycket om att bli varm i kläderna har Brendan Hines-Ike i år varit en regelbunden startspelare i lagets mittlås. Svartvitt fick sig en pratstund med den 22-årige amerikanen och berörde b la skillnaden på Axén och Kjälls tränarförmågor, skillnaden på att spela med Almebäck och Brorsson samt lite nutid och framtid.
2017-09-03 09:00:00

Exklusivt till Svenskafans: Batan och Axén var överens – ÖSK rev övergången.
Örebro Alexander Axéns dagar som tränare i Örebro är förbi. Ett avsked som enligt Alexander själv skedde med blandade känslor. I Podcasten ”Gamla Trä” berättar Axén om en övergång som sprack. Källor till SvenskaFans säger att Hammarbys Stefan Batan var i princip klar, men ÖSK styrelse stoppade affären i sista sekund.
2017-09-01 12:10:00

GIF Sundsvall-Örebro SK 2-1: Känsliga läsare varnas
Örebro Axéns sista match för ÖSK blev som förväntat en plattmatch mot våran skräckmotståndare GIF Sundsvall. Trots en man mer och en ledning så lyckades man på något otroligt vis tappa det helt. Och det värst med detta var att man inte ens förtjänade att vinna.
2017-08-27 22:23:00

Karlstad BK-Örebro SK 1-2: Cupspel säkrat tack vare finsk glans.
Örebro Trots att Karlstad öppnade chockartat med en projektil till frispark så lyckades man vända inom första halvleken. Andra halvlek spelades matchen bara av och Axén har nu i sin näst sista match som huvudtränare tagit ÖSK till nästa års upplaga av svenska cupen.
2017-08-24 21:52:17

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM ÖREBRO SK
ANNONS:
SERIETABELLEN
1Malmö FF2415632351
2Djurgården2413561944
3Häcken2411851341
4AIK2411851341
5IFK Norrköping241248440
6Östersund2410951039
7Hammarby24897233
8Sirius24969033
9Elfsborg24888432
10IFK Göteborg247107331
11Örebro248610-1130
12Sundsvall246810-1126
13Kalmar247512-1526
14Jönköpings Södra245811-1523
15AFC Eskilstuna243615-2215
16Halmstads BK242814-1714
>> Visa hela tabellen
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Hubocan flyttar till Trabzonspor
Första derbyt för West Ham
Snart dags för World Cup
”Kan inte annat än att gå för vinst”
New England sparkar tränaren
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhörnan Leovegas
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies