fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 55240 | Medlemmar: 182863

Kom ihåg mig
Hansens Hörna 13 Bandvagnshuliganen

Hansens Hörna 13: Bandvagnshuliganen

Den senaste dagen som Öster hängt kvar i den högsta serien inleddes i en bandvagn på en skogsväg och avslutades med ett napalmhjärta under en stjärnhimmel. Det här är vapen, ammunition och ett alienerat supporterskap i ett moln av krutrök.

Jag flyttade från Växjö till Falkenberg under Stormen Gudrun 2005. Öster kom snart dit för genrep inför Superettan och jag fick skaka den nye tränaren Lasse Jacobssons hand. Under ett halvårsvikariat på en skola jobbade jag ihop med hans svåger. Året slutade med avancemang till Allsvenskan, guldhattar och supportersånger om att Lasse borde få livstidskontrakt. Året efter det slutade med att Lasse fick sparken.

Nu i helgen kom Öster till Falkenberg. 13 år efter min första match som äkta exilsupporter såg jag min senaste. Bägge i Falkenberg. Bägge vann Öster. Under dessa 13 år har jag sett Öster på västkusten ungefär lika ofta som jag sett dem i Växjö. Eftersom tre barn adderats till familjen under samma epok har det fått planeras in besök på djurparker, IKEA-varuhus, badland, köpcentrum, pannkakslador, stränder och fan och hans moster för att kunna dyka upp med hela gänget på platser som Lindome, Huskvarna, Landskrona, Lund, Rosengård, Ljungskile och Tvååker. Hemresorna till Växjö några gånger om året får med omsorg planeras in så att de sammanfaller med Östers spelschema. Ty så är det att vara småbarnsförälderexilsupporter.

Redan 1997/98 var jag emellertid exilsupporter på prov i Hässleholm. Efter mönstring i Kristianstad var jag en av alla dem som måste göra lumpen. Eftersom jag ogillar konceptet vapen bad jag om att få vapenfri tjänst. Visst, sa psykologen.

Jag ryckte in i lumpen ungefär samtidigt som Bosse Axberg ryckte in som tränare för Öster. Jag muckade ungefär samtidigt som Bosse Axberg fick sparken som tränare för Öster. En genomsnittslång lumpargärning motsvarar en genomsnittslång Östertränargärning, helt enkelt.

Bosse Axberg fick handskas med en tickande bomb. Ett kompani med osäkrade k-pistar och ett minfält där han var dömd att bli av med allt. Det blev inte något livstidskontrakt för Bosse heller. Liksom Lasse fick Bosse sparken.

Jag i min tur fick handskas med en AK4 orimligt ofta för att den vapenfria tjänsten rakryggat skulle kunna kalla sig vapenfri tjänst i längden. För att helt skjuta begreppet vapenfri i sank fick jag även bekanta mig med pansarskott, handgranater och napalm. Jag har efter det aldrig imponerats av fotbollsfans som kastar bangers.

Tidigt under min värnplikt dök en lördagstjänst upp eftersom garnisonen skulle ha öppet hus. Det hus som liksom många andra garnisoner nu är helt stängt. Den lördagen tog den allsvenska jumbon Öster emot serieledande Göteborg. Andreas Ravelli hade fått pyspunka som tränare och som sagt ersatts av Bosse Axberg. Thomas Ravelli fick smaka på det bytet direkt då den frustande islänningen Stefan Thórdarson torpederade in två bollar i den göteborgska kassen. Genom det gav han jumbon en viktig trepoängare.

Hösten skulle fortsätta med tillräckligt många poäng för att en poäng till borta mot Degerfors skulle räcka för att sända värmlänningarna ur serien och Öster till en kvalplats. Jag var på plats på Stora Valla då Andreas Ottosson bättrade på oddsen ytterligare genom att göra 1-0. Degerfors vände på söndagssteken och söndagsångesten var större än någonsin när matchuret närmade sig full tid. Från ingenstans dök ”Liatorpar’n” Persson upp som skjuten ur en kanon och sköt in due due i ett ögonblick att dö för, dö’.

Degerfors dog.

Bruket har sedan dess inte återuppstått i den glans som Allsvenskan gav. Vi som lämnade Värmland den dagen glömmer aldrig. Jag fortsatte den långa resan vidare från Växjö i bil ner tillbaka till garnisonen i Hässleholm.

Samma bil hämtade mig en onsdag kort därpå då det var dags för kvalretur mot Djurgården. Bilen ägdes av vaktmästaren på Kristianstads lasarett. Han är också Östersupporter.

Vi börjar den dagen i en bandvagn. Det var övning i skogen. Jag var nervös inför kvällen där Djurgården faktiskt bara behövde en 1-0-seger för att skicka Öster till division 1. Mitt fokus låg således inte på detaljer som parkeringsbromsar och dofter. Det var redigt motigt i den där uppförsbacken men upp kom ju bandvagnen så varför var Löjtnant Löfgren argare än någonsin när han öppnade bandvagnsdörren? Röfgren röt om hur det stank sönderbrända bromsklossar och tog över bakom ratten från denne pacifistiske bandvagnshuligan som bara kunde ha tankarna på Kanonerna från Värendsvallen.

Lasarettsvaktmästaren stannade bilen för pissepaus strax före Växjö. Det rykte från urinet i den redan kalla förkvällen. Ur bilstereon dundrade radiohiten ”Tubthumper” av Chumbawamba.

I get knocked down
But I get up again
And you’re never gonna keep me down


Den som blev knockad när matchen drog igång var emellertid Djurgårdskeepern Tor André Olsen. Fredrik Gustafson susade rakt igenom den gästande backlinjen och placerade in 1-0 till Öster efter blott 26 sekunder. Lättnaden kunde infinna sig först då Östers förste kanadensare någonsin slog till i den andra halvleken. Andreas Bild misslyckades med en cykelspark på en hörna varpå bollen landade framför Mark Watson. Med en svepande skott sköt han in sig i mångas hjärtan. För sedan den kvällen har Öster fortfarande aldrig hängt kvar i Allsvenskan. För yngre Österfans har den högsta serien blivit något man bara kommer upp och hälsar på i för att sedan lämna med svansen mellan benen.

Jag tittade upp genom lasarettvaktmästarbilens sidofönster på vägen tillbaka till Skåne. Över grantopparna lyste fullmånen stor som glädjen. Stjärnhimlen var klar. I den kalla natten slog hjärtat så att det kunde sprängt ett helt kompani. Jag bar ett napalmhjärta den kvällen. Jag bär det nu som att det var igår.

Jag tror att jag såg allt utifrån på ett sätt jag inte hade gjort förut. Elljuset som stod på för att det faktiskt behövdes både när jag kommit till Värendsvallen och när jag åkte därifrån. Sällan har det där elljuset lyst så vackert. Som en motorväg av ljus.

En helg senare den vintern lade jag hela lördagen på en resa till Västerås. Det var kval till SM i femmannafotboll. En minibuss bokades av en supporter utan körkort. Jag fick hämta ut den. En annan supporter hade försovit sig. Med tjugo minuter kvar till första matchstart hade vi tjugo mil kvar. ”Det kan gå,” kan Reseledaren (han utan körkort) ha sagt. Pissepausrekord: en minut och sjutton sekunder. Reseledaren (han utan körkort) blev fullast. Startade spontant en enmanna BK Sport Femmanna-klack när de mötte AIK. Blev utförd av vakter framför Black Army.

Så kunde en helg se ut under prövotiden som exilsupporter.

När våren kom och värnplikten närmade sig sitt slut ville jag se seriepremiären en måndag hemma mot Göteborg. För att kvällspermission ljög jag ihop att East Front hade årsmöte och att jag måste vara med för att jag var med i styrelsen. I styrelsen var jag med men något möte var inte planerat. Kvällspermissionen gick igenom. Matchen sköts upp på grund av kraftigt snöfall. Någon flytt till reservarena var det inte tal om.

Matchen skulle istället spelas en onsdagskväll några veckor senare. Jag låg ute i fält nära garnisonen. Jag såg till att förvärra ett redan eländigt nageltrång. Doktorn fick skära upp tån och ta bort halva stortånageln. Jag fick permission resten av veckan med start redan vid lunch efter operationen. Fick tåg hem istället för den sedvanliga bussen. Foten upp i högläge på en stolsrygg på Värendsvallens huvudläktare. Stefan Thórdarson sköt mål igen mot Göteborg och den gången var jag där. Det slutade dock 1-1 den gången och det året skulle Öster åka ur.

Jag lämnade Försvarsmakten för gott i maj för tjugo år sedan. Tog tåget direkt till Köpenhamn. Gick på Tivoli. Samma kväll vann Real Madrid Champions League-finalen mot Juventus i Amsterdam. Matchens enda mål gjordes av montenegrinen Predrag Mijatovic’. Han bodde i Belgrad och spelade för Partizan när det första jugoslaviska kriget bröt ut.

Själv blev jag aldrig krigsplacerad. Min fördelnings- och ledningspluton vara bara på prov precis som mitt exilsupporterskap var. Jag hade dock giltigt bandvagnskörkort i många år därefter om jag skulle behöva frakta något riktigt tungt upp för en skogsväg. Som alla motgångar som skulle följa de kommande tjugo åren.

2020 vill Öster vara i Allsvenskan.
Då har jag följt Öster regelbundet i 30 år.
15 år från Växjö.
15 år från utanför Växjö.
Med samma gamla napalmhjärta.
Det kommer slå länge än.
Långt efter att klockorna har klämtat ding, ding, dong.
Långt efter att vi sagt farväl till vapnen.
Långt efter att Kanonerna från Värendsvallen har slutat att mullra.

———————————
Efter 13 raka veckor av Hansens Hörna följer nu ett 13 veckor långt uppehåll av krönikören som för övrigt är huvudperson i den första och senaste hörnan, har 13 som sitt turnummer och alltså har varit exilsupporter i 13 år.

Läs så länge gärna de tidigare hörnorna på länkarna nedan.


Hansens Hörna 1: Octofobitrotsaren
https://www.svenskafans.com/fotboll/hansens-horna-1-octofobitrotsaren-583234.aspx
Hansens Hörna 2: Europadrömmaren
https://www.svenskafans.com/fotboll/hansens-horna-2-europadrommaren-583523.aspx
Hansens Hörna 3: Intertotocupfyndet
https://www.svenskafans.com/fotboll/hansens-horna-3-intertotocupfyndet-583849.aspx
Hansens Hörna 4: Minnesmonumentmakaren
https://www.svenskafans.com/fotboll/hansens-horna-4-minnesmonumentmakaren-584167.aspx
Hansens Hörna 5: Kassettbandsfodralssponsorsäljaren
https://www.svenskafans.com/fotboll/hansens-horna-5-kassettbandsfodralssponsorsaljaren-584470.aspx
Hansens Hörna 6: Matsäcksmaterialaren
https://www.svenskafans.com/fotboll/hansens-horna-6-matsacksmaterialaren-584768.aspx
Hansens Hörna 7: Jojoartisten
https://www.svenskafans.com/fotboll/hansens-horna-7-jojoartisten-585056.aspx
Hansens Hörna 8: Murarfrun
https://www.svenskafans.com/fotboll/hansens-horna-8-murarfrun-585410.aspx
Hansens Hörna 9: Damlagsherren
https://www.svenskafans.com/fotboll/hansens-horna-9-damlagsherren-585718.aspx
Hansens Hörna 10: Busstoalettbalansören
https://www.svenskafans.com/fotboll/hansens-horna-10-busstoalettbalansoren-586087.aspx
Hansens Hörna 11: Vilseföraren
https://www.svenskafans.com/fotboll/hansens-horna-11-vilseforaren-586450.aspx
Hansens Hörna 12: Fotbollsmodebloggaren

https://www.svenskafans.com/fotboll/hansens-horna-12-fotbollsmodebloggaren-586737.aspx
 


0 KOMMENTARER      3274 VISNINGAR
PETER HANSEN
På Twitter: @Peter_Hansen_
2018-05-08 16:38:00


Artikelkommentarer

CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

ANNONS:

Fler artiklar om Öster

Inför AFC Eskilstuna - Östers IF: "Dags att klättra uppåt igen"
Öster Öster har efter de senaste omgångarna hamnat i något av ett ingenmansland tabellmässigt. Avståndet till Allsvenskt kval är ungefär lika stort som ner till negativt kval. Med sju omgångar kvar att spela blir måndagens bortamatch mot tredjeplacerade Eskilstuna av stor vikt.
2018-09-23 19:48:00

"Där görs 80% av målen"
Öster Det blev ett underhållande Smålandsderby trots att bägge lagen gick av planen mållösa. Öster skapade flertalet chanser i den första halvleken, medan Jönköpings Södra hade de bästa chanserna i slutet av matchen. Efter slutsignalen pratade redaktionen med både Christian Järdler och lagkapten Stefan Karlsson.
2018-09-18 16:00:00

Matchrapport Östers IF - Jönköpings Södra IF 0-0
Öster Öster bröt sin poänglösa svit när smålandsderbyt mot Jönköping Södra slutade 0-0 på Myresjöhus Arena. De rödblå var det bättre laget och närmast segern.
2018-09-17 21:54:00

Inför Östers IF - Jönköpings Södra: ”För låg procentuell utdelning”
Öster På måndag tar Östers IF emot Jönköpings Södra hemma på Myresjöhus Arena. Det är ett grönvit bortalag som reser till Växjö med en ny huvudtränare och spelidé för att försöka sno åt sig poäng från Öster som har tre raka förluster och har haft problem med att få marginalerna på sin sida.
2018-09-16 14:03:00

Matchrapport Örgryte IS - Östers IF 1-0 "En sömnig tillställning"
Öster Östers IF åkte upp till Göteborg under valdagen för att ta chansen att hänga på topplagen. Det skulle visa sig bli en för mäktig uppgift och Örgryte tog sin andra raka seger då man vann med 1-0 genom ett mål från Daniel Paulson.
2018-09-09 21:34:00

Inför Örgryte IS - Östers IF "Dags att skaka liv i säsongen"
Öster Det är två lag som är placerade i mitten av tabellen som möts på Gamla Ullevi under valdagen.
2018-09-08 17:18:00

Intervju med Järdler: "Hälsenan av - opereras imorgon"
Öster Vi ringde upp Christian Järdler, där olyckan hade varit framme under torsdagen. Det var under en padelturnering som han slet av hälsenan.
2018-09-06 21:08:00

"Känslan är att sista tåget har gått"
Öster Det var en svängig tillställning på Myresjöhus Arena under måndagskvällen när Falkenberg var på besök. Öster lyckades hamna i underläge, vända underläget till ledning men sedan tappa ledningen under samma match. Slutresultatet skrevs till 2-3.
2018-09-04 15:03:00

Östers IF - Falkenbergs FF 2-3: "Säsongen död?"
Öster Släkten visade sig återigen vara värst när Robin Östlind gjorde ett mål och en assist mot Östers IF när topplaget Falkenbergs FF vann med 3-2 på Myresjöhus Arena. Resultatet cementerar Öster i mitten av tabellen.
2018-09-04 09:44:00

Inför Östers IF - Falkenbergs FF: ”Öster ligger mig varmt om hjärtat”
Öster På måndag tar Östers IF emot tabelltvåan Falkenbergs FF på Myresjöhus Arena.
2018-09-02 15:58:00

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM ÖSTERS IF
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
Poängen trillar in trots allt
Mästarna utförde det mästerligt
Champions League:   Mästarna utförde det mästerligt
”Kanske ett äss i rockärmen?”
”En spännande spelvecka”
El Superclásico är tillbaka
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies