fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhornan
Besökare: 146735 | Inloggade: 625 | Antal medlemmar: 184750
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Publik på Västra Mark - medelvärde eller median

  Publik på Västra Mark - medelvärde eller median

  Jag skrev på Twitter att jag vaknat ur min dvala - det är väl en sanning med modifikation. Jag har i alla fall tillfälligt återigen hittat glöden för att ta på mig de kritiska glasögonen och se över publiksnittet för FK Karlskrona de senaste säsongerna, dra lite slutsatser och kanske väcka viss diskussion inför års- och medlemsmöte.

  FK Karlskrona har sedan man för första gången satte sin fot i seriespel kunnat skryta med att konstant ligga på den övre halvan av publikligan. I alla fall den publikliga som är kopplad till FOGIS där respektive föreningen och domare rapporterar in resultat. När jag nu sammanställt FKK:s 6 första år i seriespel och publikligorna i FOGIS så är det mycket positiva siffror.

  Hemmasnitt 2013: 556*
  Hemmasnitt 2014: 273,75 (fanns ej en publikliga på FOGIS, så jag räknade ut efter de matcher där åskådarantalet fanns)
  Hemmasnitt 2015: 379
  Hemmasnitt 2016: 452,5 (fanns ej en publikliga på FOGIS, så jag räknade ut efter de matcher där åskådarantalet fanns)
  Hemmasnitt 2017: 721
  Hemmasnitt 2018: 481*
  *Kvalmatcher ej medräknande
  Det något luriga med det här är att FK Karlskrona inte har rapporterat åskådarantal för varje match, utan ibland har det missats...min erfarenhet är att man sällan glömmer rapportera detta ifall man slår några publikrekord. Efter viss efterforskning så kom jag över ytterligare några siffror ifrån säsongen 2016 och 2017, som jag kunde komplettera med ifrån lokaltidningar och ifrån motståndarlagens officiella hemsidor. Då visar det sig att publiksnittet ifrån 2017 sjunker till 667 åskådare istället och ifrån 2016 så höjs det rejält.

  Om man ska bryta ned dessa siffror så är de baserade på medelvärdet av hur många som varit där, det vill säga att ifall man i regel har ganska så "dåligt" med folk på matcherna men sedan har 1-2 matcher med väldigt mycket folk så kommer detta att maskera hur många som egentligen brukar närvara. FK Karlskrona är ett sådant lag som genom åren alltid ha blivit boostat i statistik av just det här. Framförallt är det 3 kategorier av matcher där man alltid ligger långt över sitt snitt:

  1. Säsongspremiärer
  2. Fotbollens dag
  3. Derbymatcher

  Såhär ser det säkerligen ut i fler föreningar, och det är väl egentligen inget fel med detta. Ser man istället till vilka matcher där det är ovanligt låg publiksiffra så kan man även här se 3 kategorier av matcher:

  1. Matcher under sommarmånaderna
  2. Matcher på senhösten
  3. Matcher mot Torns IF
  Den 3:e punkten kan man nog snarare se som en tillfällighet, men faktum kvarstår att på 4 matcher mot varandra under 6 år så har man aldrig haft mer än 243 besökare.

  Det som jag dock vänder mig mot när det gäller medelvärdet av publiksnittet är att man genom detta exkluderar de matcher där man inte rapporterade in något åskådarantal, och som nämnt ovan, så är det YTTERST sällan som dessa matcher höjer snittet.
  Jag har länge drivit tesen att ifall man vill veta vad för snitt man ska budgetera med för FK Karlskrona, så är det medianvärdet man måste gå efter, då "topparna och dalarna" skiljer sig så enormt när det kommer till publikantal på Västra Mark. Om vi istället ser över de senaste 6 säsongerna och istället vill få fram medianen så ser det istället ut såhär:

  Medianvärdet 2013: 303 åskådare
  Medianvärdet 2014: 105 åskådare
  Medianvärdet 2015: 225 åskådare
  Medianvärdet 2016: 283 åskådare
  Medianvärdet 2017: 465 åskådare
  Medianvärdet 2018: 261 åskådare
  Matcherna där det inte ha rapporterats in något publikantal har jag lagt som 0, detta påverkar framförallt säsongen 2013 och 2014, och gör så att dessa möjligtvis hamnar lite lägre än verkligheten, men i övrigt så bör det inte påverka slutresultatet i någon högre grad.

  Om vi nu ser till differensen (Medelvärdet - Medianvärdet) mellan säsongerna så blir det totalt:
  Differensen 2013: 253 åskådare
  Differensen 2014: 168,75 åskådare
  Differensen 2015: 154 åskådare
  Differensen 2016: 169,5 åskådare
  Differensen 2017: 256 åskådare
  Differensen 2018: 220 åskådare

  - "Vad är det här för värde som du plockat fram nu då, och vad ska man göra med det?"
  Kanske många utav tänker nu, men det jag vill synliggöra här är skillnaden det blir i budgetar, beroende på vilket snitt det är man tror man ska ha.
  Att klubben under 2018 har gjort miljonminus är ingen hemlighet, och kanske blir det ännu klarare varför ifall man la en budget som hade en grund utifrån 721 åskådare istället för 465 åskådare. Att stirra sig blint på 4-siffriga publiktoppar ifrån derbymatcher och Fotbollens dag kan visa sig kosta föreningen dyrt.

  För att nu sy ihop den här diffusa säcken så vill jag dra några högst personliga reflektioner utifrån detta.
  1. Det är oroväckande att åskådarantalet (utifrån medianvärde) på 6 år legat väldigt stilla.
  2. Det är OTROLIGT tragiskt att man som inför säsongen har plockat bort säsongskorten.
  3. Att spelarna inte fick några löner under delar av förra säsongen är en SUPERlogisk effekt av nyss redovisade siffror.

  Föreningen har sedan 2013 tagit enorma kliv fotbollsmässigt. Man har lagt en grund för att ha en välfungerande akademi för pojkar mellan 15-19 år och i A-laget så har man tagit enorma kliv kvalitetsmässigt. Ändå så lockar man inte fler människor till Västra Mark såvida det inte är derby. Här har man missat kapitalt under de senaste 3 åren på marknadssidan. Man har inte fått karlskroniterna att förstå vilken produkt som håller på att utvecklas mitt framför nästan på dem, och nu slår rekylen tillbaka mot föreningen just på grund av detta. Ett gott tecken är att man nu äntligen har anställt 2 säljare till sin organisation, vilket i sig är ett sundhetstecken kring att man själva förstår att man inte vara tillräckligt bra.

  Gällande säsongskorten så är det ett sånt självmål att jag knappt vet vad jag ska börja. Jag hade kunnat skriva 100 artiklar om hur siffrorna talar sitt tydliga språk:
  Folk går inte och tittar på FKK ifall det är dåligt väder, bra väder eller andra evenemang samtidigt.

  Således så borde man veta att på hösten, på sommaren och under vissa helger när andra stora evenemang äger rum så kommer publiken att svika. Vi som har köpt säsongskort har ju varit de som har räddat klubben vid dessa tillfällen (oavsett om vi varit på plats eller inte så har vi betalat för det). Istället så plockar man nu bort dessa och tänker sig att vi istället kommer köpa enkelbiljett till samtliga biljetter hela säsongen...

  När det nu gäller likviditeten (alltså förmågan att kunna betala sina kostnader löpande) så är det ju inte så konstigt att man flera gånger under säsongen hade problem utifrån att man hade budgeterat efter att publiksnittet skulle vara högre än vad som var verklighetsförankrat. Visst man kanske var "superlikvida" efter derbyt, men när man sedan i de 5 sista omgångarna har ett publiksnitt på 244 åskådare blir det jäkla kämpigt om man räknade med ett snitt på 700 åskådare per match. Man kan inte anta att derbypubliken skulle dyka upp igen, det finns inga garantier överhuvudtaget och att då basera budgeten på detta...ja som sagt, det är inte så konstigt att det blev såhär. Och självklart är resultaten en stor orsak, men långt ifrån hela problemet.

  De stora utmaningarna 2019 och framåt blir således: börja locka nya besökare till Västra Mark, redan nu börja förbereda sig på hur man ska göra vid de matcherna där man redan nu kan räkna med publikbortfall och sist men inte minst börja fundera på som egentligen är rimligt att räkna med i åskådarantal säsongerna som kommer.

  Gör man detta så lägger man grunden för en betydligt stabilare ekonomi, och förhoppningsvis kunna vara likvida ett helt verksamhetsår. Det är betydligt svårare än det låter, oavsett om man är en fotbollsklubb i Division 2 eller 6, eller varför inte ett hockeylag i Hockeyallsvenskan.

  Jag hoppas att vi slipper domedagsrubrikerna kopplat till föreningens ekonomi under 2019, men jag är långt ifrån optimistisk.  0 KOMMENTARER      920 VISNINGAR
  HUGO PERSSON
  På Twitter: @PerssonHugo
  2019-03-10 21:14:44


  ANNONS:

  Fler artiklar om Karlskrona

  Stjärnligan vecka 1 - säsongen 2019
  Karlskrona Säsongen är äntligen och vilken start det blev för stauns lag. Nyförvärv som levererade, unga talanger som glänste, "comebackande" spelare som såg ut som kalvar på grönbetet och de gamla gardet såg ut att ha fått tillbaka livsgnistan efter förra säsongen. Det var en riktigt bra lördags eftermiddag på Västra Mark.
  2019-04-07 21:09:00

  Säsongen 2019: Prolog
  Karlskrona Säsongspremiären står för dörren, vårvädret är över oss och FK Karlskronas seniortrupp andas in frisk morgonluft inför vad som inte bara ska vara en nystart för A-laget, utan hela föreningen.
  2019-04-03 20:44:00

  Publik på Västra Mark - medelvärde eller median
  Karlskrona Jag skrev på Twitter att jag vaknat ur min dvala - det är väl en sanning med modifikation. Jag har i alla fall tillfälligt återigen hittat glöden för att ta på mig de kritiska glasögonen och se över publiksnittet för FK Karlskrona de senaste säsongerna, dra lite slutsatser och kanske väcka viss diskussion inför års- och medlemsmöte.
  2019-03-10 21:14:44

  Sebastian Halle - vinnare av stjärnligan 2018
  Karlskrona Det har nästan gått exakt en månad sedan FK Karlskronas degradering blev ett faktum. Under året fanns det dock en lysande stjärna, som under året konsekvent visade kvalité. När årets stjärnliga så stod han inte särskilt förvånande högst upp på prispallen. Med 28 stjärnor på 32 matcher är årets stjärnlige-vinnare Sebastian Halle.
  2018-12-21 15:59:00

  Stjärnligan kvalveckan
  Karlskrona En vecka som egentligen endast går att summera i ett ord: degradering. FC Trollhättan gjorde det de skulle och knep Division 1-platsen framför näsan på FK Karlskrona, nu väntar alltså Division 2 säsongen 2019.
  2018-11-18 15:10:00

  Stjärnligan vecka 30
  Karlskrona Mötet mellan FK Karlskrona och Torns IF var på förhand en vinna- eller försvinnamatch för FKK:s del. Så blev dock inte fallet, utan krysset mot lundensarna innebar att det blir kval för FKK mot FC Trollhättan.
  2018-11-12 14:17:11

  Stjärnligan vecka 28
  Karlskrona För FK Karlskrona gällde det i princip vinna eller försvinna hemma mot Kristianstad FC, och det visade man även på planen, där man bärgade en livsviktig seger.
  2018-10-28 16:36:00

  Stjärnligan vecka 26
  Karlskrona Närmare en degradering har FKK aldrig varit, i alla fall så kändes det så efter 10 minuter av matchen mellan FK Karlskrona och Lunds BK. Men det skulle visa sig att då var matchen långt ifrån klar.
  2018-10-16 16:04:00

  Stjärnligan vecka 24
  Karlskrona Det var ett topplag i form av Oskarshamns AIK som var på besök på Västra Mark under fredagskvällen och det var inte mycket på förhand som talade för FK Karlskrona. Efter matchen kan man dock konstatera att FKK formkurva fortsätter peka uppåt, och man fortsätter att vara ett ”boogie team” för Oskarshamn.
  2018-10-02 14:57:00

  Stjärnligan vecka 23
  Karlskrona Matchen mellan FK Karlskrona och Grebbestads IF saknade inte målchanser för hemmalaget medan bortalaget var effektiva. Matchen slutade 1-1 och tabelläget lagen sinsemellan är således oförändrat.
  2018-09-26 18:55:05

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Svensk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
  Djurgården hoppas på repris
  ”En match det ibland talas mer om än självaste finalen”
  Sortin gynnar HSV i längden?
  ”Oj, vilken överkörning!”
  Målrekord och ett steg närmare
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies