fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
Besökare: 90855 | Inloggade: 328 | Antal medlemmar: 183329
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Så tycker Landskrona om konstgräs

  Så tycker Landskrona om konstgräs

  Inför nästa säsong väntar skärpta arenakrav för samtliga elitfotbollsklubbar, vilket bl.a. innebär att BoIS tvingas installera värmeslingor under planen. Att det sedan anläggs en konstgräsplan ovanpå verkar vara nära förestående och här ger Landskrona-profiler som Jonas Olsson, Åke Jönsson och Sonny Johansson samt några BoIS-supportrar, sin syn på saken.

  Till nästa säsong träder de nya arenabestämmelserna i kraft. Nya värmeslingor ska in under BoIS A-plan och frågan huruvida det sedan ska läggas en naturgräsplan eller konstgräsplan är en het potatis. Samtliga supportrar som svarade "ja" på frågan om de ville svara på några frågor om BoIS, har kommit till tals i artikeln.

  Supportrarna verkar överens om att naturgräs borde vara det givna valet.

  —Det är ett absolut måste att vi behåller naturgräs, det eftersom vi har haft och ibland fortfarande har en av Sveriges finaste gräsplaner. Den kommer nog bli ännu bättre om det skall läggas in värmeslingor under planen, säger Filip som är medlem i BoIS och följt laget i snart 15 år.

  —Fotboll har alltid spelats på det underlaget, det är det underlag som spelarna föredrar och Landskrona har bra förutsättningar för naturgräs, säger Christoffer som följt BoIS i snart 25 år.

  —Fotboll är till för att spelas på naturgräs. Konstgräs är ett jättebra komplement under försäsong eller där det finns dåliga förutsättningar för en vettig gräsplan men när det kommer till elitverksamhet SKA fotboll spelas på naturgräs. Med tanke på vår lokalisering ska det heller inte vara något bekymmer att hålla planen fräsch under en hel säsong, säger BoIS-supportern Richard.

  De två tillfrågade Meriton Istrefi och Mergim Ibraimi, båda spelare i Landskrona BoIS U16-lag, verkade inte särskilt förtjusta i att ha konstgräs på A-plan.

  —Jag tycker inte det är bra. Det är skönare med naturgräs, och vi ska ju snart upp i A-laget, säger Meriton.

  —Man får en massa skrapsår och det svider i duschen. Det är också lättare att dra på sig skador, som t.ex. knäskador, säger Mergim.

  Två andra som inte heller var särskilt positivt inställda var nästa personer två personer jag mötte bakom sittplatsläktaren strax innan matchen BoIS-Assyriska.

  —Nej, det känns inte så roligt. På IP har vi en väldigt fin gräsmatta och det är det inte många som har, säger Anders som aktivt följt BoIS i snart 15 år.

  —Vi har ju redan en konstgräsplan som man kan ha att träna på inför en match mot ett annat konstgräslag, fyller vännen Ulf i.

  —Det ska vara naturgräs helt enkelt, slår Anders fast innan de går upp på läktaren och, tyvärr, får se BoIS förlora mot Assyriska med 4-0.

  Åke Jönsson, författaren och historikern som bland annat skrivit böckerna om BoIS, Ett fotbollslags historia, är ganska diplomatisk i frågan.
  —Visst känns det konstigt att kanske ha konstgräs som spelunderlag här nere i södra Sverige. Men vi går nog mot det så småningom ändå, och de mattor som finns idag är klart bättre än de första varianterna, säger Åke och blickar ut över den konstgräsplan som idag finns bakom östra läktaren.

  —Man får inte vara för nostalgisk heller, det gäller inte bara Landskrona och BoIS utan fotbollssverige överlag. Visst känns tanken med konstgräs på IP konstig, men för mig är detta ingen helig fråga, säger Åke.

  BoIS lagkapten Linus Malmqvist sitter på ett utgående kontrakt. Han har ännu inte diskuterat framtiden med klubben.
  —Jag har inte pratat med klubben och tänker inte fundera på framtiden förrän efter säsongen. Först får jag ha något att ta ställning till och sedan får jag bestämma om jag ska fortsätta. Som läget är just nu är det bara att lägga all fokus på att säkra kontraktet så fort som möjligt, säger Linus som inte direkt skiner upp som en sol när konstgräsfrågan kommer på tal.

  —Det känns väl sådär. Det känns som att det inte är något man vill. Det bästa är att ha en bra gräsplan och jag tycker att den varit bra i år. Visst, det var väl lite kris de första två matcherna, men det var värre för något år sedan, då led man ju långt in på sommaren. Det bästa hade väl varit att ha konstgräs i april och sedan rulla ut en vanlig gräsmatta, funderar Linus som dock fastslår att en eventuell konstgräsplan på IP inte skulle ha någon påverkan kring hans inställning till en fortsättning i BoIS.

  —Nej, jag har inga problem med konstgräs på det sättet, säger Linus som funderar kring eventuella skaderisker med konstgräs.

  —Jag vet inte riktigt, men jag tror inte att skiftandet från naturgräs till konstgräs från ena matchen till andra är så farligt, det gör man ganska ofta redan nu. Man får bättre fäste på konstgräs så känslan är att det nog är lite större risk för stukningar och vrickningar på konstgräs. En gräsplan sviktar mer i marken. Men samtidigt vill man ju inte spela på skitplaner heller. Det bästa hade väl varit om gräset var grönt alltid, funderar Linus.

  BoIS-hjälten Sonny Johansson gjorde 309 mål för BoIS - inga av dem på konstgräs.
  —Jag har egentligen ingen åsikt. Vi har ju haft problem med planen varje vinter, men det är klart att man helst vill att det ska vara vanligt gräs på IP, säger Kung Sune.

  En annan BoIS-profil, landslagsmannen Jonas Olsson utvecklar sina synpunkter kring IP och konstgräs.
  —Jag har läst och följt debatten. Jag är inget fan av konstgräs heller, varken som spelare eller åskådare. Jag tycker att fotboll ska spelas på naturgräs, men har med det sagt förståelse för att det givetvis är en resursfråga, säger Jonas och fortsätter:

  — Vad jag dock tror är att det är ett minus när det gäller att attrahera nya spelare till klubben. Skulle jag stå inför ett klubbyte hade i alla fall underlaget varit en faktor som spelat stor roll, avslutar landslagsmittbacken.

  Skulle BoIS få konstgräs på sin hemmaarena blir man långt ifrån det enda laget i svensk elitfotboll som har det underlaget. I Superettan spelar 6 av 16 lag på konstgräs (inklusive Hammarby som bytte till konstgräs under sommaren), i Allsvenskan har 7 av de 16 lagen konstgräs (Djurgården gick över till konstgräs under sommaren). Däremot skulle BoIS i så fall ta över från Elfsborg och Borås som det lag längst söderut med konstgräs. Är det en anledning till att konstgräs-frågan väcker extra stora känslor i Landskrona?

  —Jag tror att det är likadant i hela landet, men främst i Skåne. Man behöver inte springa runt och spela fotboll på plast när det finns möjligheter att få fram fina gräsplaner här nere i söder. Det har fungerat utmärkt för Landskrona BoIS att spela sina hemmamatcher på gräs i snart hundra år och det kommer gå lika bra i hundra år till. Om det är någon vinter som är väldigt lång och det blir problem, ta då tag i det med hjälp av folk som är duktiga på gräsytor istället för att lägga plast. Helsingborg, Malmö och Ängelholm spelar alla på gräs. Varför ska vi vara sämre? funderar BoIS-supportern Filip.

  ---

  I en artikel i Helsingborgs Dagblad från 24 september klargör Lars Möller en del saker kring de ekonomiska lösningar Landskrona Kommun presenterat. Man presenterar där siffror som berättar att investeringskostnaden för ett konstgräs på IP skulle bli 7 miljoner, medan kostnaden för naturgräs blir 9 miljoner. Driftskostnaden för naturgräs skulle årligen bli 600 000 mer än för konstgräs.

  GIF Sundsvall anlade sitt konstgräs 2004, lade om det 2009 och planerar att göra det igen 2014. Borås Arenas konstgräsplan stod klar inför säsongen 2005, byttes ut 2008 samt i somras. Örebro SK:s hemmaplan Eyravallen fick konstgräs 2003. Det byttes ut 2006 respektive 2011 liksom tidigare i år, då man alltså fick sin fjärde konstgräsplan på tio år.


  Borås Arena

  Andreas Jakobsson, som spelade i BoIS mellan 1988-1994, jobbar numera på Unisport som levererat konstgräsunderlag till flera klubbar i både Allsvenskan och Superettan.

  Den förre VM-spelaren redogör för en del saker kring underlaget i allmännhet.
  —När det pratas om konstgräs och i detta fallet Landskrona, så skulle det i så fall vara FIFA 2 star som gäller, det är den certifieringen som krävs för en klubb i Allsvenskan, Superettan eller Damallsvenskan. På de planerna finns det en garantitid, tid som den ska hålla, på fem år, säger Jakobsson.

  När en konstgräsplan byts ut, har den fler användningsområden.
  —Vi har ju varit involverade i ett antal projekt som t.ex. Borås Arena. När man byter konstgräset kan man använda det gamla konstgräset till exempelvis skolor, dagis eller idrottsplatser med fritt tillträde, platser runt om i kommunen som annars inte skulle ha det. Platser som inte har samma höga krav som ett elitfotbollslag. Många skolor har grusplaner och barnen aktiverar sig på ett annat sätt med konstgräsplaner, säger Jakobsson.

  Rörande kostnad för omläggning, efter att garantitiden på fem år gått ut - i vissa fall håller planen längre - är det svårt att ge ett precist svar. Detsamma gäller om kostnaden för en omläggning är lika stor som om man lägger en ny konstgräsplan från grunden.
  —Det är beroende på hur man räknar, och beroende på vilken typ av konstgräs man lägger, vilket ifyllningsmaterial, etc. Installerar man värmeslingor och har en sviktmatta undertill, ligger ju detta kvar. Dessutom kan en nyinstallation betala sig då man kan lägga det "gamla" gräset på andra ställen, säger Jakobsson.

  —Men att det är upprörda känslor i Landskrona, det är det nog. Det kan jag tänka mig, säger Jakobsson som noterades för 166 matcher i "randigt".

  ---

  Klart är i alla fall att till nästa år måste enligt SvFF:s nya bestämmelser värmeslingor in under planen - en ny plan måste således anläggas. Det återstår alltså att se huruvida BoIS nästa säsong spelar sina hemmamatcher på naturgräs eller konstgräs.


  4 KOMMENTARER      6290 VISNINGAR
  DAVID JÖNSSON
  2013-09-25 22:35:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  håkan:
  Enligt BA så har det aldrig funnits ett lag som spelat passningsorienterat på naturgräs enligt argumentet om hur fotboll spelas på konstgräs men inte på naturgräs. Tror inte en enda kan säga att Malmö FF inte spelar passningsorienterat, och än mindre Barcelona, PSG, MAdrid etc etc. I så fall existerade det inte passningsorienterat spel för 15 år sen.

  Att blanda in damfotboll i diskussionen är lite lustigt. Tjejerna själv hävdar gång på gång att herr och damfotboll är två olika sporter. Och de får otacksamt ta det dem får. Garanterar att spelarna hellre lirar på konstgräs.

  Den ständiga frågan är varför Mff, Hif, Öster, Kalmar etc söder om Borås gör en totalt annan bedömning än våra styrelsemedlemmar med personliga vinstintressen.

  2 Tumme upp 2013-09-27 17:51:42
  Pontus Eriksson:
  Landskrona IP behöver inget konstgräs ! Problemet längs södra långsidan beror på att det utbyggda taket skuggar en liten del av planen. Detta kan ENKELT avhjälpas med KONST-BELYSNING , bättre grässorter (utvecklade i England) samt ev. (senare) planvärme. Golfbanan håller öppet 36-hål isnitt 48-49 veckor om året. För klubbledningen är det dags att läma in handduken. Istället för att SAMARBETA med kommunen och publiken har styrelsen satt sig själva på en allt högre pedistal de senaste 5 åren. Rivningen av västra läktaren skulle"ge fler sponsorer", men nu har hälften hoppat av pga den försämrade atmosfären och de därmed fallande publiksiffrorna. Styrelsen drömmer om ett kvartsmiljardbygge som ALDRIG kommer få stöd i kommunfullmäktige, därför måste IP börja utvecklas igen, inte ytterligare förstöras. Pontus Eriksson, medlem som var på IP första gången redan 1971.
  3 Tumme upp 2013-09-27 01:00:39

  Kvideröv:
  Jag vill ha ett spel i april, ett annat i juni och ytterligare ett tredje i oktober, när placeringarna fördelas.

  Med konstgräs äter man BigMac varenda gång. Jag tycker en del av fotbollens charm ligger i omväxlingen.

  4 Tumme upp 2013-09-26 19:17:30
  BA:
  Eftersom BA är med på bild får väl en kommentar lämnas.

  Uefa har haft ett stort mångårigt medecinskt projekt som kartlagt skador. Resultatet var att skaderisken inte är större på konstgräs än på gräs. Det visade också att det är mindre skadligt att växla mellan de båda underlagen, än vad växling mellan bra och riktigt dåliga gräsplaner är. Så en vanlig fördom är att konstgräs skapar mer skador. Det är bara en fördom, inte ett faktum. Fördomen finns även i er artikel.

  BA är inte den mest sydliga elitarenan i Sverige med konstgräs. Det är Malmö IP där LdB spelar både allsvenskan och Champions League.

  En bra gräsplan är alltid bättre än en bra konstgräsplan. De är ungefär lika dyra i underhåll om man räknar in konstgräsets behov av förnyande var 3-5 år. Däremot så är effektiviteten, nyttjandegraden enormt mycket högre på konstgräs. Mellan 2006 och 2012 hade det spelats mer fotbollsmatcher på BA, än vad det gjorde på Ryavallen mellan 1939 - 2006.

  Det är inte skadorna eller ekonomin som i första hand bör övervägas i Landscrona. Det är vilken fotboll ni vill ha i framtiden. Vill ni spela som IFK Göteborg med hård press, tufft kroppsspel för återerövring, glidtacklingar samt långbollar? Ha kvar gräset då. Konstgräset rullar iväg långbollarna för fort. Det tillåter inte samma presspel och absolut inte glidtacklingar. Väljer ni konstgräs kommer ni få mer passningsorienterad innehavsfotboll. Mer kortpass och one-touch football. Mindre fysiskt spel över huvud taget.

  Många spelartyper kommer inte passa att spela på konstgräset. En omsättning kommer bli nödvändig. Där har ni ert viktigaste beslut. Vilken sorts fotboll vill ni ha och vilka ska spela den?

  4 Tumme upp 2013-09-26 13:38:30

  ANNONS:

  Fler artiklar om Landskrona

  BoIS-Podden #8
  Landskrona #8 - Gästavsnitt Olof Lundh pratar BoIS
  2018-10-25 09:31:00

  Ödesmatch väntar mot Östers IF
  Landskrona
  2018-10-06 10:00:00

  Viktig match väntar- BoIS behöver vårt stöd!
  Landskrona
  2018-09-30 08:12:00

  BoIS - Hjälpen
  Landskrona I dag ökas tempot på BoIS-hjälpen. Det finns redan fina dagsauktioner att buda hem och i kväll kl 19 börjar också BoIS-poddens livesändningar på facebook. Man kommer prata om det senaste kring klubben, A-laget och BoIS-hjälpen tillsammans med randiga gäster. Sändningarna fortsätter varje dag fram till söndagens viktiga match mot Frej. Alla auktioner hittar ni här: https://auktion.landskronabois.se In och buda!
  2018-09-27 09:16:12

  BoIS-Podden #6
  Landskrona #6 - Viktor Svensson ska bli bankman
  2018-09-20 18:33:12

  BoIS-Podden #5
  Landskrona #5 - Första segern för BoIS-podden
  2018-09-13 09:00:00

  BoIS-Podden #4
  Landskrona Klubbchefen om rekryteringen av BoIS nya tränare
  2018-09-12 15:21:00

  Halvtidssnack med Alexander Tkacz
  Landskrona
  2018-07-15 22:54:00

  Lars Möller pratar om derbyt BoIS - HIF
  Landskrona
  2018-05-10 10:18:54

  Uppladdning: Landskrona BoIS - ÖIS
  Landskrona Efter en fantastisk seger uppe i Borås mot J-Södra så tar vi emot Örgryte på Landskrona IP den 17e kl 19:00. Vädergudarna har pratat och det lovas ett perfekt fotbollsväder.
  2018-04-10 14:53:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Svensk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
  ”Redo att döma ut honom – jag tycker att vi ska sälja”
  Slovakien åkte på tung förlust
  ”Alldeles för dåligt av Juve”
  Villa kryssade i toppmötet
  Liverpool-talangen nominerad
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies