fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhornan
Besökare: 89755 | Inloggade: 269 | Antal medlemmar: 184714
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Sex raka förluster - jag ringer tränaren

  Sex raka förluster - jag ringer tränaren

  Det är dags för årets första säsongssummerande samtal, jag ringer Benjamin Westman efter sjätte raka torsken

  Ni vet känslan, en riktigt stark säsongsinledning drygt femton poäng på de inledande sju matcherna och en riktigt smarrig vind i seglet.
  Inte?
  Nej inte jag heller.
  Känslan av en riktigt svag säsongsinledning däremot, en kryddig pinne på sju matcher och ett stundtals direkt katastrofalt spel.
  Den känslan känner jag däremot igen!
  På västfronten intet nytt.

  Skrev ju en ganska surmulen liten text i helgen, efter ännu ett nederlag. Dagen efter skickade jag iväg ett sms till tränare Westman där jag frågade om en liten intervju var att tänka på.
  Timmarna gick, jag började fila på en formulering där jag minsann förkunnar att jag sökt Westman för en kommentar men inte lyckats.
  Då plingar det till i telefonen, ett sms.
  Avsändare: Benjamin Westman, ”Självklart! Funkar onsdag?”

  Han är bra fin ändå, tänker jag.

  Eftersom jag numer är närmre tränaren än spelarna i ålder så vet jag att livspusslet ibland innehåller ett par tusen bitar och att det kan vara svårt att få ihop allt.
  När jag når Benjamin så står han mitt i middagsbestyren.
  Vi pratar om tisdagens cupvinst mot lokala uppstickarna Assyriska IK, han medger att han blev otroligt glad. Inte minst för sin egen skull men framförallt för killarna.
  - Jag roterade truppen och det var åtta nya killar som startade om man ser till helgens match mot Karlskrona (som HFF för övrigt torskade med 1-2 red. anm), tycker att killarna visade en jävla vilja och de gav verkligen allt och matchens utveckling på det, nä det var jäkligt skönt faktiskt. Jag blev otroligt glad, gladare än jag kanske var beredd på själv. Framförallt för killarna, de förtjänade lite medvind!
  Så du sicksackade i 180 knyck hela vägen hem till Göteborg sen? Sjungandes
  - Ja typ!

  Medans Westmans middag står på spisen och puttrar så pratar vi om säsongsinledningen, en inledning som gått i moll. Klubben har endast skramlat ihop en pinne, i premiärmatchen mot tippade seriesegrarna Mjällby, resterande sex matcher har HFF gått på pumpen och målskillnaden 7-16 talar sitt tydliga språk.
  Hur ser du på säsongsinledningen?
  - Ja du, det är ju resultatmässigt något jag inte upplevt förut, med såhär många raka nederlag. Jag ska inte förneka att det det är tärande för alla inblandade, både för spelarna och för oss som rör oss vid sidan. Det är såklart inget jag kan blunda för eller ska trivialisera.

  - Jag tittar på matcherna både en och två gånger efteråt och hittar bra saker, men det är.. Vad ska man säga, de positiva grejerna vi gör. Vi måste göra dem oftare helt enkelt. Mot Utsikten till exempel, där tycker jag vi är jättebra.. alltså JÄTTEBRA i åttio minuter!
  En match är nittio...?
  - Ja, jag fattar ju att det låter som en dåres försvarstal det här men jag tycker att vi under de åttio minuterna skapar tillräckligt med chanser för att avgöra matchen. Vi hade typ.. elva hörnor, men är inte tillräckligt heta i de lägena. Vi skapar målchanser men förvaltar dem inte.
  Han fortsätter
  - Ironiskt nog är Mjällbymatchen, den matchen vi skapade absolut minst i - den enda matchen vi tagit poäng i.

  Sex raka förluster, sexton mål i baken. Att hitta saker som inte funkat särskilt bra är inte jättesvårt men jag ber Benjamin framhålla om det finns något specifikt som funkat extra dåligt.
  - Främst försvarsspelet, kan jag känna. När vår höga och aggressiva press sitter så funkar det bra. Då funkar kollektivet men försvarsspel är mer komplext än så.
  Hur menar du?
  - Jo komplexiteten i ett försvarsspel gör ju att en spelare som faller ur ramen och inte gör jobbet kan rasera det. Det har varit problemet såhär långt, längden mellan lagdelarna har stundtals varit för stor.

  Vi vänder på det, finns det något som funkat bra?
  - Ja..offensivt så premierar jag ett bra kantspel och där har vi gjort det bra bitvis, Jag tyckte vi visade prov på det under försäsongen även mot mer kvalificerat motstånd och det är de bilderna jag vill frammana och påminna killarna om. Samtidigt som jag inte vill överskatta värdet av en försäsongsmatch, men kantspelet tycker jag sett bra ut stundtals och återigen.. vi har ju skapat kvalificerade målchanser, vi har inte satt dit dem bara.

  För mig som står vid sidan av och ser på så ställer jag mig stundtals undrande till lagets spelidé, allt som oftast ser den ut att helt enkelt dra hem bollen till backlinjen för att sen trycka upp den på ett tillslag 80 meter så fort det bara går. Om den, i bästa fall hittar en blårandig mottagare så är han isolerad och bollen förloras.
  Repetera detta in i oändlighet.
  Jag frågar Benjamin om det verkligen är de taktiska dispositionerna han instruerat killarna att genomföra
  - Jag tror det handlar om en rädsla för att slå en kortare, svårare passning och tappa till en omställning, det drabbar ofta lag som inte får med sig poängen.
  Så det är inte din spelidé?
  - Nej det är alltså ingen primär spelidé, inte så att långbollen ska förbjudas, tvärtom. En långboll slagen på rätt sätt kan ofta bjuda på en gratis målchans men det är klart att det kan uppfattas lite desperat när det slås långt utan uppenbar tanke i matchers slutskede när man jagar.

  Fotboll är en resultatbaserad liten lek och det är lättare att sparka en tränare än att sparka 20 spelare, har tanken har slagit dig att du kan få lämna?
  - Det är klart jag har tänkt tanken, jag är medveten om hur det fungerar, ifrån allsvenskan ner till division 6 så är det jag som tränare som har huvudansvaret om inte poängen trillar in.
  Han fortsätter
  - Men det är enormt många matcher kvar och jag tror det hade känts betydligt tyngre om matcherna gång efter gång runnit iväg och det hade känts som om man var tvungen att stoppa en blödning.
  Så, du känner att du har klubbens förtroende?
  - Jag o klubben hade en dialog innan jag skrev på där jag beskrev min filosofi och det har jag inte frångått.
  Såååå, du känner att du har klubbens förtroende? 
  - Jag tror fortfarande på min spelidé och är övertygad om att det här vänder, det tror jag styrelsen är också.

  Något som nästan är lika viktigt som styrelsens förtroende är att man som tränare har spelarnas fortsatta förtroende, hur ser du på det? Har du deras förtroende?
  - Jo men det känner jag absolut, som jag sa tidigare så är säsongen ung och det är många matcher kvar att spela. Jag tycker att vi startat mer eller mindre samtliga matcher med bra energi och med en positivitet, sen har vi fått ett konstigt mål i baken och då blir det motvind.
  Som nu senast mot Karlskrona till exempel?
  - Precis så, vi får en omställning emot oss och två av våra killar går på samma boll, blir bortgjorda och slarvar med hemjobbet. Pang, 0-1.
  Han fortsätter 
  - Men jag hänger mig inte åt att skylla på yttre faktorer vid förluster, domaren, stolpen, medvind, motvind och så vidare. Jag tycker vi alla har ett ansvar att se oss i spegeln o rannsaka oss själva, såhär långt har vi inte presterat tillräckligt bra. Mot Oskarshamn är vi en spelare mer i en halvlek och vaskar inte fram något, det är säsongens bottennapp utan tvekan.

  Om vi ser till spelarnas individuella prestationer så hade åtminstone jag förväntat mig mer av somliga, det är mycket ”huvudet ner och köra på för egen maskin”, dribbla och göra snygga finter. Sånt som kanske funkar bra på FIFA men sämre i verkligheten.
  Jag ber om Benjamins tankar kring det.
  - Jag förstår vad du menar och jag tror att det beror på att somliga spelare har höga krav på sig själva och vill vara den som gör skillnaden. Jag kan verkligen förstå att det känns frustrerande att se på de gångerna spelet låser sig och det individuella spelet inte funkar. Det blir liksom lätt att peka på det när det inte funkar, ”varför gör han det så svårt för sig? Varför slår han inte den enkla passningen tidigare?” och så vidare, jag tror det finns en viss dos av juniorspel kvar i somliga.
  Ungdomlig entusiasm menar du?
  - Ja precis, trots att du kanske tillhört klubbar som ligger högre upp i systemet så är det fortfarande ganska få seniorsäsonger du har i benen så att säga.
  Kommer klubben stärka upp sig nu under sommaren?
  - Ja garanterat, det måste vi. Bernholtz borta säsongen ut och där måste vi ersätta med spets som gör truppen bättre direkt och inte om tre månader.
  Myer Bevans låneavtal går ut i sommar men det finns en option att förlänga, blir han kvar?
  - Svårt att säga men jag tror det, jag pratade med honom igår och han trivs bra och känner att seniorspelet här utvecklar honom.

  Efter närmre en timmes samtal är det nu dags för familjen Westman att äta en välförtjänt, något senarelagd middag. 
  Jag vill väldigt gärna tro på Banjos ord om att skutan kommer att vända.
  Jag vill det - JAG förtjänar det, killarna förtjänar det och inte minst så förtjänar Benjamin det. 

  Vi ses i Skövde på tisdag.    


  0 KOMMENTARER      2993 VISNINGAR
  HENRIK C
  På Twitter: HenriSpexarn
  2018-05-24 13:05:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  ANNONS:

  Fler artiklar om Husqvarna

  Ett helt ok med snack med coach Culha
  Husqvarna Mitt första riktiga samtal med "nya" HFF-tränaren Daniel Culha, vi pratar om att vaska guld
  2019-04-05 21:38:00

  Sillytrumman - spelarförluster och brustna korsband
  Husqvarna Nu slår jag på sillytrumman igen och den här gången berättar jag om spelare som sticker och om brustna korsband
  2019-01-20 17:33:00

  Säsongssummering mittfält, anfall & tränare
  Husqvarna Här summerar jag säsongen som gått, spelare för spelare - lagdel för lagdel
  2018-12-02 21:46:00

  Säsongssummering Målvakter & försvar
  Husqvarna Här summerar jag säsongen som gått, spelare för spelare - lagdel för lagdel
  2018-11-26 20:29:05

  Nya ledarkvartetten presenterad
  Husqvarna
  2018-11-21 19:40:54

  Lokala lösningar på ingång?
  Husqvarna Rykande färska rykten, ibland stämmer de - ibland inte
  2018-11-15 18:24:00

  En hyllning till en ikon
  Husqvarna All good things comes to an end sjöng Nelly Furtado, nu är det min tur att.. inte sjunga det kanske, men skriva.
  2018-11-12 20:06:00

  Mitt första snack med nya tränaren
  Husqvarna Vad har Pamela Anderson, Tommy Lee, Wayne Gretzky och Jörgen Larsson gemensamt egentligen? Svaret får ni här
  2018-10-15 18:35:25

  Rockad på tränarfronten
  Husqvarna Säsongen går mot sitt slut och klubben tar fram det tunga artilleriet för att vända på skutan
  2018-10-13 09:38:00

  Ett år utan dig
  Husqvarna För ett år sen dog min vän och min sportchef. Jag skriver lite om det
  2018-08-14 08:45:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Svensk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
  Arsenal föll i målrikt derby
  ”Sånt händer bara en gång”
  Champions League:   ”Sånt händer bara en gång”
  Hansa vann på Fritz-Walter-Stadion
  SHL-podden: Grande-finale-extra
  Bolognas form håller i sig
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies