fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 82270 | Medlemmar: 184381

Kom ihåg mig
Fotboll och demokrati

Fotboll och demokrati

SFSU är en av nio supporterföreningar från hela Europa som tillsammans fått anslag från Europeiska kommissionen för att fram till juni 2013 driva projektet: Improving Football Governance through Supporter Involvement and Community Ownership. Projektet är en del av satsningen Prepartory Action in the Field of Sport (EAC/18/2011).

Projektet är ett resultat av att ett europeiskt nätverk av supportergrupper och föreningar har tagit ett allt större intresse i hur fotbollsklubbar, ligor och förbund styrs. Supportrar vill vara en del av beslutsprocesser som påverkar dem, något som är en del av Supporter Directs kärnverksamhet och SFSU:s värdegrund.
 
Projektet ligger helt i linje med den nyligen ratificierade European Parliamentary report som tar vid där EU:s White Paper on sports (2007) och Europa kommissionens Communication on Sport (2011) lämnar av. Samtliga pekar tydligt på värdet av ett långsiktigt hållbart styrelsesätt inom idrotten och speciellt på värdet av supporterinflytande och delaktighet.
 
 Bakgrund
  • Över hela den europeiska kontinenten har elitfotbollen kämpat med de negativa effekterna av ohållbara ekonomiska kalkyler, svaga organisationer och bristen på kritiskt, demokratisk granskning. Tillsammans försvagar och eroderar detta det sociala förtroende och positiva inverkan idrotten kan ha i samhället.
  • Men det finns hopp: Supporter trust-rörelsen i Storbritannien, tillsammans med olika exempel av medlemsägande över hela Europa visar att det går att kombinera sportslig konkurrenskraft med en ansvartagande och positiv närvaro i samhället.
  • Supporters Direct har under de senaste åren märkt av en ökad efterfrågan för sina tjänster över hela kontinenten, det visar på en rejäl aptit för ansvarfulla föreningsstrukturer och supporterinflytande på alla nivåer inom fotbollens hierarki. Det övergripande målet med detta projekt är att ta tillvara på den aptiten.
 
Uppgifter och målsättningar
  • Projektet syftar till att stärka och bygga upp en bas för dialog och samverkan med fotbollens styrande organ för att förbättra en långsiktigt hållbar fotboll genom demokrati och supporterinflytande i linje med EU:s grundläggande värderingar.
  • Utöver att stärka nationella och europeiska nätverk av demokratiska supporterföreningar genom delande av best practice kommer åtta av projektets partners (bl.a. SFSU) producera en nationell handbok/rapport. Den färdiga produkten kommer bli ett värdefullt verktyg för både supporterföreningar och fotbollsklubbar i framtiden.
  • Flera av projektets partners kommer också hålla i workshops (bl.a. SFSU) med målet att stärka den demokratiska strukturen inom fotbollen. Workshopsen kommer se olika ut i olika länder och kan komma att innehålla t.ex. hur man organiserar sig demokratiskt, hur man får tillgång till ekonomiska resurser, juridiska ramverk, lobbying samt långsiktiga visioner för en hållbar och demokratisk idrottsrörelse.
  • Projektet kommer att resultera i en slutrapport (tillgänglig på engelska, tyska och franska). Slutrapporten kommer att presenteras och redovisas under en konferens i Storbritannien och dessutom i samband med Supporter Directs årliga event vid Europaparlamentet i Bryssel. Slutrapporten kommer fungera som ett verktyg att mäta framtida utvecklingar inom hållbar organisering av fotboll, policy utveckling och forskning.
 
SFSU och projektet i Sverige: Revitalisering av medlemsdemokratin!
I SFSU:s värdegrund står det att läsa; ” SFSU bidrar till de enskilda klubbarnas verksamhet, såväl som svensk fotboll som helhet, genom att verka för ett aktivt och konstruktivt medlemskap förenligt med den demokratiska traditionen inom svensk fotboll”.  Med det som utgångspunkt gav vi oss in i projektet och formulerade den nationella målsättningen att bidra till en revitalisering av medlemsdemokratin inom svensk fotboll.
 
Den svenska rapporten/handboken
Än så länge är projektet i sin inledande fas (april 2012) och därmed finns det inte mycket konkret att redovisa, mer än planer och avsikter. Rapporten kommer innehålla tre delar; bakgrund, de demokratiska strukturerna i svensk fotboll, analys och förslag på förbättring.
  • Bakgrundsdelen avser att skapa en historisk kontext för dagens demokratisk system. Vad och hur har svensk fotboll påverkats? Folkrörelsen idrotts grundläggande värderingar, vilka är de och hur har det format hur svensk fotboll är organiserat?
  • I den andra delen avser vi göra en schematisk beskrivning av de demokratiska strukturerna inom svensk fotboll, d.v.s. SvFF och SEF som organisationer. Del två kommer delas in i tre underavdelningar; 1/ En beskrivning av hur demokratin skall fungera, 2/ En beskrivning av hur demokratin faktiskt fungerar, 3/ En beskrivning av hur demokratin upplevs av den enskilda medlemmen. Hypotesen som utgör utgångspunkt är att det finns avsevärda avvikelser och skillnader mellan de tre olika beskrivningarna av verkligheten.
  • Del tre är i skrivande stund den absolut osäkraste att beskriva. Men med utgångspunkt i de resultat som del ett och två leder fram till skall en nulägesanalys göras. Sedan skall med utgångspunkt i analysen konkreta förslag på hur demokratin inom svensk fotboll kan stärkas och förbättras levereras.

 
Genom att genomföra undersökning såsom den beskrivs ovan hoppas vi kunna skapa ett verktyg för den enskilda medlemmen och/eller föreningen att påverka hur svensk fotboll är organiserad och styrs från insidan, genom demokratiska metoder. En första och informell kontakt har tagits med både SvFF och SEF, båda signalerar en positiv inställning till projektets målsättningar och planerade upplägg. SFSU hoppas på en fortsatt produktiv dialog under arbetets gång. Kontakt har också etablerats med forskare vid Malmö Högskola, det ledande idrottsforskningscentrat i Sverige, som på olika sätt kan komma att fungera som stöd och bollplank under arbetet med rapporten.
 
Under sommaren kommer en webb-baserad enkät publiceras. Enkäten kommer ha två delar, 1/ europeisk, 2/ nationell. Målet är att skapa ytterligare underlag för den nationella rapporten/hanboken och skapa ett jämförbart material för projektets slutrapport.
 
Ansvarig för rapportskrivandet i SFSU:s styrelse är vice ordförande, Karl Lundén. Samma person bär också huvudansvaret för projektet inom Sverige, ingår i och rapporterar till och från den europeiska styrgruppen för projektet.
 
Workshop/seminarie i Sverige
När det gäller planeringen av workshopen har vi inte kommit lika långt som med rapporten. Vissa delar har vi dock enats om. Målsättningen är dock att genomföra workshopen i Malmö under hösten/vintern 2012-2013. Malmö är valt av två huvudsakliga skäl; 1/ Malmö Högskolas ställning som ledande forskningscentra vad gäller idrott och fotboll, 2/ I det europeiska nätverk som projektet verkar inom ingår också supportergrupper med anknytning till Bröndby IF. Där pågår just nu en demokratiseringsprocess och även om de inte ingår i projektet i sig vill de ändå delta i så hög grad som möjligt, närheten mellan Köpenhamn och Malmö skapar förutsättningar för ett aktivt dansk deltagande.
 
Mer information om workshopens utformning och tidpunkt kommer komma ut i god tid innan den genomförs. Vi kan dock redan nu meddela att vi genom projektet har tillgång till resurser att delvis subventionera både resor och uppehälle för deltagarna, i vilken utsträckning beror helt på vad lokaler kostar och antal deltagare.
 
För mer information om projektet, hör av er via mail till sfsu@hotmail.se och håll koll på hemsidan för uppdateringar.

**********

Projektets partners


 
***

A la nantaise
(FC Nantes: France)


 
Associação de Adeptos Sportinguistas (Sporting Portugal) 
Cooperatives Europe


 
Federación de Accionistas y socios del Fútbol Español (National Federation for Supporters’ Trusts: Spain) 
Friends of the Rebel Army Society (Owners of Cork City FC: Republic of Ireland) 
Unione Italiana Sport per tutti – Comitato Regionale Emilia Romagna (Sport for All: Italy)
Unsere Kurve (National organisation seeking to protect supporter-ownership: Germany)


 
Vzw Eskabee 1935 FC (A democratically owned football club formed by the fans of the former KSK Beveren: Belgium) 
Supporters Direct (Promoting fan influence and good governance within football across Europe)
 
 0 KOMMENTARER      5163 VISNINGAR
SFSU
2012-04-30 15:00:00


ANNONS:

Fler artiklar om SFSU

Valberedningens förslag till styrelse inför verksamhetsåret 2015
SFSU
2014-11-23 23:48:52

Klargörande i pyrofrågan
SFSU Igår drog en vild och rätt förvirrad debatt om pyrofrågan igång igen. Polisen och SEF gick ut med motstridiga uppgifter kring hur illegal pyroteknik ska hanteras, med kaos på sociala medier som följd. När man rotar lite i frågan verkar det emellertid inte vara mycket nytt att faktiskt snacka om – i alla fall inte ännu. Vi reder ut begreppen.
2014-11-14 15:40:00

Kallelse till årsmöte för SFSU samt information om helgen
SFSU Svenska Fotbollssupporterunionen kallar till årsmöte söndagen den 30 november 13.00 i mediacentret på Nya Malmö Stadion.
2014-11-02 22:01:00

PROGRAM – SFSU:s supporterträff 28-29 juni
SFSU Här kommer programmet för SFSU:s supporterträff i Stockholm 28/29 juni.
2014-06-18 02:41:42

SUPPORTERTRÄFF I STOCKHOLM
SFSU Mer info om SFSU:s supporterträff i Stockholm den 28/29 juni.
2014-06-09 23:10:41

PRESSMEDDELANDE
SFSU Pressmeddelande från SFSU
2014-04-02 14:51:30

Verksamhetsberättelse för SFSU 2013
SFSU Ja, just det: verksamhetsberättelsen för SFSU under 2013
2013-11-26 14:51:37

ÅRSMÖTE I SVENSKA FOTBOLLSUPPORTERUNIONEN 2013
SFSU Här är årsmötesprotokollet från SFSU:s årsmöte 2013, i transparensens och föreningsdemokratins namn.
2013-11-26 14:47:21

REDOGÖRELSE AV SFSU:S ÅRSMÖTESHELG
SFSU Helgen den 15-17 november organiserade SFSU en förlängd årsmöteshelg i Göteborg. Det var på alla plan en väldigt lyckad tillställning. Här följer en kortare redogörelse.
2013-11-26 14:37:27

Inför SFSUs årsmöte, motioner
SFSU Inför årsmöteshelgen 16-17 november i Göteborg. Styrelsen i SFSU har fått in 2 motioner till 2013 års årsmöte. De kommer härunder, tillsammans med styrelsens svar till motionerna.
2013-11-11 15:22:22

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM SFSU
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
Krisläge på Stamford Bridge?
Católica besegrade Colo-Colo
”Fotbollsvärldens stora älskling”
Southgate har samlat sin trupp
Säsongen är över för Örebro
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies