fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 60240 | Medlemmar: 183272

Kom ihåg mig
Vem äger din fotbollsförening?

Vem äger din fotbollsförening?

Bevara 51%-regeln – nu är det dags för nästa strid!

Anser du att den medlemsdemokratiska idrottstraditionen är viktig? Tycker du att det är självklart att det i din fotbollsförening är en medlem – en röst som ska gälla? Då är det dags att agera nu, för 51%-regeln är återigen hotad! Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU) tvekar inte utan driver aktivt frågan om att bevara medlemsdemokratin i svensk fotboll.


De flesta har nog hört talas om 51%-regeln, men långt ifrån alla har riktigt klart för sig vad den handlar om. För att uttrycka det enkelt: det är 51%-regeln som försvarar traditionen om medlemsdemokrati inom svensk idrott. Ingen regel, inget inflytande – så krasst kan det faktiskt vara, åtminstone på sikt. Flera av våra medlemsföreningar och supportergrupper har de senaste åren bidragit till att lämna in motioner till sina respektive fotbolls- och idrottsföreningar för att deras föreningar aktivt skall verka för att bevara 51%-regeln inom svensk idrott och med det har ett flertal föreningar enats kring ställningstagandet att de värnar 51%-regeln i dess nuvarande form. Men det finns starka krafter inom framförallt svensk fotboll och hockey som vill luckra upp regeln för att kunna släppa in externa ägarintressen.

Vad är 51%-regeln?
Vad innebär då regeln mer konkret? Jo, den stadgar att svenska idrottsföreningar får driva delar av sin verksamhet i form av så kallade idrottsaktiebolag (idrottsAB), men att den ideella moderföreningen måste behålla makten i bolaget genom att kontrollera en majoritet av rösterna på dess bolagsstämma. Därmed ligger alltid den yttersta makten kvar hos idrottsföreningens årsmöte. Så länge denna regel finns, kan en enskild ägare alltså aldrig kontrollera beslutandemakten i ett idrottsAB. Utan 51%-regel kommer vi däremot förr eller senare ha privatägda klubbar inom svensk idrott, klubbar där medlemmarna helt saknar inflytande.

Flera försök att torpedera regeln
Eftersom regeln idag är inskriven i Riksidrottsförbundets (RF) stadgar, gäller samma regel för alla RF-anslutna idrottsförbund (däribland Svenska Fotbollförbundet, SvFF). Regeln angreps både 2009 och 2011 – och den process som inleddes då är nu åter aktuell. I vår kommer frågan om 51%-regelns framtid att behandlas i RF:s högsta beslutande församling, det så kallade Riksidrottsmötet (RIM). På nämnda Riksidrottsmöte kommer avregleringsförespråkarna av allt att döma försöka få igenom en decentralisering av 51%-regeln, från RF till de olika specialidrottsförbunden.

Om det genomförs, så kommer det sannolikt innebära dödsstöten för den svenska medlemsdemokratiska idrottstraditionen. När vi väl tagit steget, så kommer vi inte längre kunna stoppa utvecklingen mot privatisering av våra klubbar! Det är alltså ingen liten skitfråga vi talar om här, utan en ödesfråga för hela idrottsrörelsen. Oavsett vad man tycker om medlemsförening kontra ”fritt ägande” i sak, så kan vi nog vara överens om detta: genomförs en förändring, så förändrar vi den svenska idrottsrörelsen i grunden – för alltid.
Argumenten för full privatisering av idrottsverksamhet är påfallande ofta ihåliga. Fotbollförbundets första motion 2009 baserade sig på ”Känslan hos (icke namngivna) klubbledare” av att det skulle vara bättre. Undersökningar av UEFA och EU visar dock att privatiserade klubbar varken har bättre eller sämre ekonomi än medlemsägda och båda rapporterna landar i slutsatsen att medlemsägda klubbar generellt sköts bäst.

En full privatisering av en klubb innebär att medlemmarna tappar inflytande över verksamheten och reduceras till enbart konsumenter. Det betyder i förlängningen att klubbar kan byta klubbmärke, namn, ort eller arena utan att medlemmarna har något att säga om saken. Skräckexempel finns det gott om: SV Salzburg blev helt plötsligt ”Red Bull Salzburg”, komplett med nytt klubbmärke och nya klubbfärger hämtade från den nya ägaren och energidrycksföretaget som köpte klubben. FC Wimbledon, en av de äldsta klubbarna i Storbritannien, blev Milton Keyns Dons och flyttade från London. Det senaste exemplet är Cardiff City, där en asiatisk ägare bytt klubbmärke och tröjfärger trots supportrarnas massiva protester.

I England arbetar organisationen Supporters Direct – med stöd från UEFA – för att hjälpa brittiska supportrar att organisera sig och köpa aktier i klubbarna, i så kallade supporters trusts, för att tillsammans få i alla fall viss insyn och möjlighet till inflytandet i de klubbar de stöder. Där är utländska investerare från alla världens hörn standard och många är de exempel där supportrar lovats guld och gröna skogar. Men som ofta med kortsiktiga investeringar har antingen kapitalet eller tålamodet tagit slut och lämnat anrika klubbar likt Portsmouth FC i ruiner. Supporter Directs metod med supportertruster, handlar alltså om att försöka begränsa skadan av den brittiska fotbollsekonomins avigsidor, som allt mer ter sig som ett generellt systemfel.

I Sverige har vi fortfarande möjligheten att rakryggade kunna säga att vi supportrar, som medlemmar i våra föreningar, äger våra klubbar. SFSU är fast beslutna om att ta kampen för att det ska förbli på det sättet. Men – SFSU:s arbetsgrupp klarar dock inte att stoppa utvecklingen mot privatisering själva. Ska vi kunna försvara rätten till medbestämmande inom våra klubbar, så måste vi agera tillsammans, inom de ramar som medlemsdemokratiska principer sätter.
 
Alla fotbollsälskare: förnya därför ert medlemskap i er respektive förening och håll koll efter mer information. Kampen börjar nu!
 
SFSU


8 KOMMENTARER      9892 VISNINGAR

2012-12-27 13:03:50


Artikelkommentarer

CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

Victor Capel:
Tillägg till det jag skrev nedan:

Det stora problemet som förespråkarna för privatisering har, är att man inte har några argument. Om man jämför de två nämnda rapporterna, som bägge kommer till slutsatsen att medlemsägda klubbar är att föredra framför privatiserade, med de undersökningar som kommer till andra slutsatser så är det, för att tala med Regina Kevius, "lite skillnad i verkshöjd".

SFSU har tidigare lämnat ett yttrande till den utredning i frågan som gjordes av RF för två år sedan och där vi, på goda grunder, sågade argumentationen och metodiken (eller bristen på)längs fotknölarna. Att läsa den utredningen och sedan jämföra med vilken seriositet och kompetens UEFA och EU har skött sina utredningar (viss skillnad i resurser möjligtvis) är inte direkt fördelaktigt för de som vill se fotbollsklubbar utan demokrati.

1 Tumme upp 2012-12-30 17:47:03
Victor Capel:
David//

Det stämmer inte. Både EU och UEFA har i två separata rapporter kommit fram till att medlemsägda föreningar uppvisar en stabilare ekonomi och har generellt bättre framtidsutsikter och långsiktig hållbarhet än privatägda klubbar. Detta går att läsa i "Vision Europe" (UEFA, 2005) samt EU:s "Independent European Sports Rewiev" (Jose Luis Arnaut, 2006).

Och alldeles helt bortsett från detta så är det så att det är förespråkarna för privatisering som har något att bevisa, eftersom ett sådant beslut i praktiken är oåterkallerligt. Det handlar inte om att välja parfym för morgondagens nyårsfest direkt, utan om ett beslut som tar sig friheten att för alltid definiera hur framtida supportrar kommer kunna vara involverade i sina klubbar, för all framtid.

Förespråkar man ett sådant beslut, ska det fan till att ha på fötterna.

2 Tumme upp 2012-12-30 17:40:00

L.C.:
Kalle:

Precis som Alsiö skriver så förhindrar inte regeln på något vis pengar från att komma in i klubben, däremot förhindrar det enskilda personer från att äga en hel klubb och sätta den i ekonomiska svårigheter eller liknande när personen tröttnar och lämnar.

Tumme upp 2012-12-29 02:24:05
David:
"Argumenten för full privatisering av idrottsverksamhet är påfallande ofta ihåliga. Fotbollförbundets första motion 2009 baserade sig på ”Känslan hos (icke namngivna) klubbledare” "

Och argumentet emot verkar ju vara "Känslan hos ett gäng supportrar"

3 Tumme upp 2012-12-27 23:41:04

East End:
Svensk fotboll i ett nötskal och kanske en av anledningarna till att man är usel på att hantera kapital och att utveckla svensk fotboll för att komma lite närmare dom danska och norska just för att man är rädd att bli uppköpta och man låter myten fortsätta spela in att man inte vågar ta steget fullt ut samtidigt som man lipar över dåliga förutsättningar när man tvingas betala miljoner till staten ändå och dessa polisnotor

Samtidigt som många kopplar helt felaktigt svensk med engelsk fotbolls utveckling för jämnan.

Tumme upp 2012-12-27 20:21:24
Martin Alsiö:
Hej Kalle! Det finns inget som hindrar lämplig sponsor eller samarbetspartner att pytsa in mer kapital i en medlemsägd förening redan idag. Det är bara att ta kontakt och diskutera med din favoritklubb.

Men att sälja ut hundraåriga föreningsdemokratier till enskilda kapitalister som inte vill samarbeta med vanliga människor - det förstår jag inte hur någon demokrat kan vilja?

14 Tumme upp 2012-12-27 20:09:53

Hawkeye:
Första artikeln som går att kommentera.
En sak jag gärna sett att SFSU jobbat för är att arenorna runt om i Sverige ska ha vettiga toaletter. Det är inte så kul att komma till en arena som har bajamajor utan fungerande lampor, som saknar papper och inte har tömts på 2 år. Jag kräver inget turkiskt spa men typ Falkenberg duger fint, bara bajamajorna försvinner.

2 Tumme upp 2012-12-27 17:29:11
Kalle:
Hoppas regeln försvinner. Vi behöver få in mer kapital i våra klubbar.
Tumme upp 2012-12-27 15:15:26

ANNONS:

Fler artiklar om SFSU

Valberedningens förslag till styrelse inför verksamhetsåret 2015
SFSU
2014-11-23 23:48:52

Klargörande i pyrofrågan
SFSU Igår drog en vild och rätt förvirrad debatt om pyrofrågan igång igen. Polisen och SEF gick ut med motstridiga uppgifter kring hur illegal pyroteknik ska hanteras, med kaos på sociala medier som följd. När man rotar lite i frågan verkar det emellertid inte vara mycket nytt att faktiskt snacka om – i alla fall inte ännu. Vi reder ut begreppen.
2014-11-14 15:40:00

Kallelse till årsmöte för SFSU samt information om helgen
SFSU Svenska Fotbollssupporterunionen kallar till årsmöte söndagen den 30 november 13.00 i mediacentret på Nya Malmö Stadion.
2014-11-02 22:01:00

PROGRAM – SFSU:s supporterträff 28-29 juni
SFSU Här kommer programmet för SFSU:s supporterträff i Stockholm 28/29 juni.
2014-06-18 02:41:42

SUPPORTERTRÄFF I STOCKHOLM
SFSU Mer info om SFSU:s supporterträff i Stockholm den 28/29 juni.
2014-06-09 23:10:41

PRESSMEDDELANDE
SFSU Pressmeddelande från SFSU
2014-04-02 14:51:30

Verksamhetsberättelse för SFSU 2013
SFSU Ja, just det: verksamhetsberättelsen för SFSU under 2013
2013-11-26 14:51:37

ÅRSMÖTE I SVENSKA FOTBOLLSUPPORTERUNIONEN 2013
SFSU Här är årsmötesprotokollet från SFSU:s årsmöte 2013, i transparensens och föreningsdemokratins namn.
2013-11-26 14:47:21

REDOGÖRELSE AV SFSU:S ÅRSMÖTESHELG
SFSU Helgen den 15-17 november organiserade SFSU en förlängd årsmöteshelg i Göteborg. Det var på alla plan en väldigt lyckad tillställning. Här följer en kortare redogörelse.
2013-11-26 14:37:27

Inför SFSUs årsmöte, motioner
SFSU Inför årsmöteshelgen 16-17 november i Göteborg. Styrelsen i SFSU har fått in 2 motioner till 2013 års årsmöte. De kommer härunder, tillsammans med styrelsens svar till motionerna.
2013-11-11 15:22:22

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM SFSU
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
”Alldeles för dåligt av Juve”
Claudio Ranieri tar över Fulham
”Sannolikt att Högström vänder hem”
Villa gjorde tvåsiffrigt mot Sirius
Skyttekungen ansluter till ÖIS
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies