fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
Besökare: 95980 | Inloggade: 344 | Antal medlemmar: 183776
  START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  <b>Tårarna är vår styrka</b>

  Tårarna är vår styrka  Uppdragna luvor, förtvivlade rop. Darrande läppar, gömda ansikten. Sorg, ilska, besvikelse. Och så tårarna. Överallt dessa tårar. Till höger och vänster, här och där – var man än vände blicken fanns vuxna människor i gråt. Länge höll jag emot. Så länge jag var kvar på läktaren intalade en röst inom mig att vistelsen i Superettan inte var över. Det kunde den inte vara. Det skulle ju bli bättre den här gången. Eller åtminstone annorlunda. Vad som helst, men inte det här.
   
  Till slut styrdes ändå stegen, de långsamma och slutgiltiga, mot utgången. Bort från Finnvedsvallen och elitfotbollen. Mot en bilresa som tog oss hem men ändå inte och som skickade oss tillbaka i tiden på kuppen. Med ens fötterna lämnade ståplatsläktarens betongfundament var det för mig omöjligt att värja sig längre. Tårarna föll och med dem en tung, blöt filt över en, omöjlig att ruska av sig hur desperat man än försökte.
   
  Det stod då klart att SMHI varnade för fel storm. Känslostormen som slog till med full kraft när insikten kom över en om vad som verkligen hänt orsakade mer förödelse än Simone ens var i närheten av att göra. För det här är så mycket mer än en fråga om vilken serie vi ska spela fotboll i. Det här vänder ÖIS som klubb upp och ner och skakar oss i själva grundvalarna. Igen. Trots att vi gjort så mycket rätt efter konkursen har vi återigen blivit golvade och tvingas stirra nederlaget i vitögat. Aldrig förr har det smärtat så mycket som nu.
   
  Anledningen är såklart att vi faktiskt var tillbaka på riktigt. Både på och utanför planen andades det positivism. Det spirade kring det nya ÖIS som lagt de ekonomiska glädjekalkylerna i soptunnan och hade ett lagbygge sprängfullt av råmaterial och talang. Läxan var gjord och nu var det bara att invänta lärarens givna guldstjärna. Istället tvingas vi gå om en årskurs medan de övriga springer ifrån i utvecklingen.
   
  Samtidigt som GAIS och Häcken cementerar sina platser bakom IFK i den Göteborgska fotbollshierarkin genom att ta såväl marknadsandelar som supportrar tvingas vi stå vid sidan av utan möjlighet att ingripa. SEF-miljonerna är borta, mediebevakningen och troligen Gamla Ullevi likaså, och vi tvingas återigen att justera vår omsättning till tio-elva miljoner istället för årets 20 – förutsättningar som vore förödande för vilket företag som helst.
   
  För tillfället kunde det dock inte vara mindre intressant. Fotboll är nämligen inte siffror och kalkyler på ett papper. Fotboll är känslor.

  It’s not the television contracts, get-out clauses, marketing departments or executive boxes. It’s the noise, the passion, the feeling of belonging, the pride in your city.

  Bilderna och tankarna som slått bo och ockuperat en från i lördags handlar om mjuka värden. Konsekvenserna får vi ta sedan. När jag stänger ögonen är det inte resultatrapporter jag ser framför mig, inte heller arenaplaner. Det jag ser är Peter Abrahamsson som med en kamera i ansiktet och gråten i halsen får ur sig ”jag är ledsen djupt inne i hjärtat” med en röst som nästan spricker. Jag ser Oskar Wallén som hos oss på läktaren försöker skrika fram sina lagkamrater till ett mål för att sedan begrava huvudet i händerna när hoppet är borta. Några meter bort gråter Sebastian Ohlsson ögonen ur sig. Hur gärna jag än velat vifta bort den bilden så ser jag honom med.
   
  Jag ser Emil Karlsson gå fram till några supportrar efter sin kanske sista match i ett försök att krama bort sorgen. De misslyckas. Jag ser en 6-årig kille springa bort från sina föräldrar högljutt gråtandes till synes otröstlig, och när jag ser allt det här går jag sönder inombords samtidigt som jag vill ge alla en kram och inte släppa taget. Likt en skyddande förälder försöka intala dem att det är okej. Att smärtan snart går över.


   
  Sorg föder sorg och i lördags slog vi nativitetsrekord. Samtidigt vet jag att det är just därför ÖIS kommer att resa sig igen.
   
  Vi gråter för att vi bryr oss. Vi gråter för en kärlek som vida överskrider serietillhörighet, som aldrig kan rubbas eller ens få att darra. Att tårarna faller innebär inte att vi är svaga. Tvärtom. Tårarna är ett bevis på vår styrka. ÖIS betydelse för oss supportrar är vad som driver oss framåt och som även kommer att ta oss tillbaka. Svensk elitfotboll utan dess moder är något som jag aldrig kommer att acceptera och jag vet att ni andra underbara medlemmar i ÖIS-familjen känner likadant.
   
  När jag skriver den här texten kan ögonen inte undgås att fuktas på nytt. Att få det svart på vitt utan att det för den sakens skull känns ett dugg verkligt eller ens greppbart smärtar ända in i märgen. Trösten ligger i tårarnas kraft. Med tiden som läkemedel ska tårarna omvandlas till energi och näring för ÖIS rötter. Med gemensamma ansträngningar ska de växa sig större och starkare och ta oss tillbaka. Till Superettan. Till elitfotbollen.
   
  Så gråt om ni vill. När vi tömt kanalerna ska vi med nyvunnen kraft kavla upp ärmarna och börja jobba för återkomsten.


  15 KOMMENTARER      4928 VISNINGAR
  ANDREAS KRISTENSSON
  andreaskristensson@live.se
  På Twitter: ankristensson
  2013-11-04 16:00:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Andreas Kristensson:
  Tack så jättemycket för alla fina ord. Hoppas av hela mitt hjärta att jag slipper skriva fler sådana här texter.
  4 Tumme upp 2013-11-05 18:48:59
  Old school Motley:
  @Sudden.

  Där du pratar om att det inte finns någon tillväxt av supportrar tar du lite fel. Vi har sett en generationsväxling på läktarna de senaste 10 åren, en gradvis aktiv sådan. Visserligen verkar många av de äldre troppa av i sakta mak, men deras ättelägg finns på plats. Visst, sanning är att vi inte är många på plats i dagsläget, men siffrorna när det gäller den konstanta kärnan av publik har - handen på hjärtat - varken förändrats eller försämrats så värst mycket över de senaste 15-20 åren.

  Det är inte enbart floskler jag sprider nu, ej heller någon skönmålning.
  Ironiskt nog har jag ordet fact som verifieringsord till mitt inlägg;).

  7 Tumme upp 2013-11-05 17:03:21

  Mikael:
  Läser detta efter att ha vaknat upp en morgon med bilden av ÖIS-spelarna som sitter på Finnvedsvallens plan och omsluts av dimman.

  Detta var nog det finaste jag läst sedan konfirmationen.

  Vi ger aldrig upp, vi älskar ÖIS!

  10 Tumme upp 2013-11-05 09:06:21
  Z:
  @Sudden

  Den som lever får se... Du ska nog inte räkna bort oss än. Får vi bara in nya personer inom styrelsen kanske vi kan vända på skutan. Dagens styrelse får dock underkänt.
  Ranäng & Co fixade en konkurs.
  Nuvarande styrelse klarar inte av att skapa rätt förutsättningar för att vi skulle hållt oss kvar inom elitfotbollen.
  Senaste åren har varit en misär. Nu kan det förhoppningsvis bara bli bättre!
  Ut med det gamla in med nytt!

  Z

  3 Tumme upp 2013-11-05 01:21:57

  RödBlå:
  Byter S mot F och känner igen känslorna för mitt Öster helt och hållet när jag läser. Mycket bra artikel. Det är kämpigt att vara rödblå nu.
  10 Tumme upp 2013-11-05 00:37:02
  Sudden:
  Sant - och tyvärr negativt för ÖIS och positivt för övriga göteborgsfotbollen är att de närmast sörjande till ÖIS är få och blir färre. Med degraderingen kommer nedgången att gå ännu fortare.

  Det har inte funnits, finns ingen och lär heller inte finnas någon tillväxt av supportrar. Och vad är en förening i Sveriges näst största stad utan supportrar? Guldheden, Mölndal, Fässberg? Snart ståtar ÖIS där i den västsvenska fotbollens kyrkogård, ity den nationella arenan har man redan dött från. Det är INGEN i svensk fotboll idag som talar om ÖIS. Trist, men sant.

  Anders Kristenssons fina text är talande för just detta. Och det är ett svaghetstecken för ÖIS.

  2 Tumme upp 2013-11-04 23:59:36

  göran lundqvist, halmian:
  ÖIS är ett anrikt lag som är värt ett bättre öde. Mitt rödvita lag från Halmstad IS Halmia kommer att ta emot er som gäster på Örjans Vall nästa år. Som nykomlingar hamnade Halmia i tabelltoppen och hade chans ända in i sista omgången att nå kvalplatsen till superettan.

  Jag minns gamla tider då Halmia och ÖIS spelade mot varandra. Båda lagen har supportrar som fällt många tårar av förtvivlan..Jag lider med er och vet hur det känns.... men efter regn kommer alltid sol....Vi ses kanske på Örjans Vall nästa år...

  9 Tumme upp 2013-11-04 19:56:33
  Hans C:
  så otroligt bra fångat hur suporterkänslan är att hålla på ett lagi ur och skur.
  4 Tumme upp 2013-11-04 19:06:18

  Zorich:
  Kanske rentutav den bästa text som någonsin skrivits av ÖIS redaktionen vid SF.

  Kan bara lyfta på hatten...

  Z

  6 Tumme upp 2013-11-04 18:34:52
  Martin:
  Mycket fin text!
  5 Tumme upp 2013-11-04 18:18:44

  Gabriel:
  Kunglig text!
  8 Tumme upp 2013-11-04 17:31:46
  Mats Blom:
  En text jag tror varje supporter som upplevt det kan känna igen sig i. I sorgen föds ofta de stora texterna. Det här är en.
  10 Tumme upp 2013-11-04 16:25:45

  C:
  Vackert, Andreas. Vackert.
  13 Tumme upp 2013-11-04 16:11:28
  ANNONS:

  Fler artiklar om Örgryte

  ÖIS premiärtränade inför storpublik: "Riktigt skönt att vara igång"
  Örgryte På lördagsförmiddagen premiärtränade ÖIS på ett kylslaget ÖIS-gården. Träningen följdes av ett hundratal Öisare på plats. – Det var en hård träning, säger Jakob Lindström efter träningen.
  2019-01-05 14:23:00

  Lirarbloggen: Rätt hemvändare i fel tid
  Örgryte Grämer mig över att Johan Elmanders återkomst i klubben var under fel tid, hur jag kan se honom i dagens ÖIS och hur slutet kunde varit annorlunda. Drömmen av att se Ailton Almeida göra en återkomst - och förhoppningsvis få ett lyckligare slut på karriären.
  2019-01-05 12:00:00

  SM-vinnaren återvänder till ÖIS
  Örgryte Fredrik Andersson är tillbaka i ÖIS. Den tvåfaldige SM-vinnaren ansluter till ÖIS från Malmö FF.
  2019-01-04 20:58:51

  Lukic lägger handskarna på hyllan - får ny roll
  Örgryte Igår blev det klart att Fredrik Björck lämnar sitt uppdrag som assisterande tränare i klubben. Idag blev det klart att Stojan Lukic ersätter och går från spelare till tränare.
  2019-01-04 20:08:11

  Träningspremiär för ÖIS – nu ska nya truppen svetsas samman
  Örgryte Calle Wede, Freddie Brorsson, Victor Sköld... Listan över ÖIS nyförvärv kan göras längre, och nu har det äntligen blivit dags för dem alla att presentera sig på planen för första gången. På lördagen är det träningspremiär.
  2019-01-04 14:42:21

  Bomben: Fredrik Björck lämnar Rödblått
  Örgryte På lördag sparkar ÖIS igång säsongen 2019, detta utan assisterande tränaren Fredrik Björck. Idag kom beskedet att Björck lämnar sin roll i Sällskapet för att istället satsa på sin civila karriär. – Arbetet med att hitta en ersättare till Fredrik startar direkt och vi hoppas kunna presentera en ersättare inom det närmsta, säger ÖIS klubbchef Niklas Allbäck till ÖIS hemsida.
  2019-01-03 16:49:00

  Silly Season 18/19: sammanställning
  Örgryte ÖIS 2018 var positivt på många sätt, där fjärdeplatsen i Superettan var klubbens bästa placering på nio år. Nu rustas det inför ett 2019 med hopp om ännu mer. Här sammanställer vi samtliga bekräftade övergångar, samt redaktionens Silly Season-texter.
  2018-12-31 12:52:00

  Efter fyra år i ÖIS – Björk lämnar för Oddevold
  Örgryte Speltiden har blivit sparsam för Kristoffer Björk, sedan han anslöt till ÖIS 2015. På årets sista dag presenterades målvakten av IK Oddevold.
  2018-12-31 12:42:00

  Stort bildextra: Se 37 glädjefyllda ÖIS-bilder från 2018
  Örgryte Från premiärsegern och David Engströms härliga målfirande, via mängder av Montiel-poäng och Paulson-eufori, till en skön storseger i slutomgången. Upplev glädjen från ÖIS-året 2018 genom den matiga bildkavalkaden nedan – vår julklapp till dig.
  2018-12-24 07:15:00

  ÖIS spelschema fram till juli spikat - hemmapremiär 30 mars
  Örgryte Tidigare idag spikades superettans spelschema fram till juli. ÖIS premiärspelar hemma mot Norrby lördag 30 mars klockan 16.00.
  2018-12-21 16:23:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Svensk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US | FORUM | BETTING
  Så lottades CL:s åttondelsfinaler
  ”Svårt att hitta en ersättare”
  Vem är bäst genom tiderna?
  ”Derbyt som glömts bort”
  Sportpodden analyserar Örebro-Mora
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies