fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher VM 2018 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
Besökare: 53400 | Inloggade: 341 | Antal medlemmar: 182086
  START  Fotboll: SILLY SEASON | VM 2018 | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Veckan som gått - Fast i det förflutna, omval och tränare
  Framtiden - eller ett glatt minne som bör förbli ett minne?

  Veckan som gått - Fast i det förflutna, omval och tränare

  Efter ett landslagsuppehåll är Allsvenskan och ”Veckan som gått” tillbaka igen. Den här gången tas ämnen som det eviga vandrandet i historien, Blåvitts tränare 2018 och veckans match upp.


  Något jag känt ett längre tag - och skrivit om förr - är att Blåvitt på många sätt och vis är väldigt fast i det förflutna. Och på senare tid har jag allt mer och mer börjat fundera på om inte det är en väldigt Göteborgsk grej. Ett slags romantiserande av det förflutna och en ovilja att gå vidare. Många ser fortfarande staden som den gamla arbetarstaden med varven, men varven har varit nedlagda i snart 50 år. Kranarna står kvar - och även om det för några år sedan faktiskt var en debatt om deras framtid så är den bittra sanningen den att de i de första 45 åren stod kvar för att ingen visat några intentioner av att göra något annat. 

  Göteborgare ska vara goa gubbar som tar en öl på avenyn och drar dåliga ordvitsar. Allt ska vara som det alltid har varit. 

  Det känns som om hela Kamratgården helst hade stannat tiden vid 2007. Blåvitt hade precis tagit sitt 18:e Sm Guld, var mesta mästare och ledde maratontabellen. Allt var som det skulle vara. Som det alltid skulle vara. 

  I veckan dök de gamla snacket upp om derbyt mellan Gais och Öis. De kallar matchen för Orginalderbyt. Blåvita kontrar med att deras derby har mindre publik än Blåvitts match mot AFC. Samma trötta jargong som går år ut och år in. Bortsett från några år i början på 2000-talet där Öis faktiskt hade ett rätt bra lag så har varken Öis eller Gais varit några konkurrenter till Blåvitt sedan innan Champions League åren. Ändå fortsätter samma gamla trötta jargong lagen emellan. 
  Men världen går vidare. Volvo är inte längre Svenskt. (I alla fall inte Volvo PV.) 

  Det är dags att börja blicka framåt. 

  Och att blicka framåt är något som blir alldeles extra viktigt för valberedningen nu när Frank Andersson gått ut med att han inte ställer upp för omval som ordförande. 

  Jag vet själv inte exakt vad som hänt uppe på Kamratgården, och den senaste månaden har jag varit på tok för upptagen med att surfa på soffor i Stockholms förorter för att riktigt kunna hänga med i vad som händer, men det har ändå varit ganska uppenbart en längre tid att Frank skulle få svårt att bli omvald även om han ställt upp på det. 

  Han har helt enkelt för många medlemmar emot sig - och ja Balkander, det är så en förening fungerar, med medlemmar som röstar - inte kuppar sig in i styrelsen som han lite underligt försökte antyda i sin krönika i ämnet. 

  Nu gjorde han nog det som är bäst för föreningen. Valberedningen får gott om tid att leta efter en ny efterträdare, vi slipper en jobbig sits på nästa årsmöte där Frank antagligen inte hade blivit omvald, och han får förhoppningsvis lite andrum från de rösterna som ropar efter hans omedelbara avgång. Jag tror i slutändan att det är bättre att han sitter sitt mandat ut än att han hoppar av nu och lämnar en vakans ett halvår. 

  På planen visade Blåvitt upp ett synnerligen dåligt spel mot Djurgården och åkte på den första förlusten på hemmaplan sedan våren 2015. Att spelet i sig var dåligt är det kanske inte så mycket att säga om, men vissa mer långsiktiga frågor dyker ändå upp för mig. 

  Först och främst slås jag än en gång av att Blåvitt halkar runt på gräsmattan betydligt mer än Djurgården, och så har det varit i många matcher, att Blåvitt halkar mycket. Har fått höra från Superettan att även Gais och Öis halkar mer än sina motståndare (kanske mindre oväntat förvisso) och frågan är varför hemmalagen har så svårt för gräset som lagts på Gamla Ullevi. 

  När gräset skulle läggas vet jag att Mats Gren inte ville kommentera det nya gräset på Gamla Ullevi mer än att det inte var samma typ av hybridgräs som Blåvitt lagt på Kamratgården och frågan är om inte Göteborgs Stad - genom HIGAB - än en gång valt ett budgetalternativ istället för att göra rätt från början - precis som de gjorde när de byggde Gamla Ullevi. 

  Den andra frågan är vad Alf Westerberg har för intentioner inför framtiden. Han har ändå hintat lite om att han skulle kunna tänka sig vara kvar som huvudtränare mer permanent - men dessa intentioner tycker jag inte speglar sig i vad laget presterar på plan. 

  Jörgen Lennartssons lagbygge hade stagnerat - det var tydligt - men det fanns en viss ambition om att spela fotboll. En ambition som tyvärr stannade vid just en ambition. När Alf tog över var det omedelbara målet att börja plocka poäng och inte dras in i en otäck bottenstrid. Och det lyckades man med ganska omgående. Visst, teoretiskt finns fortfarande risken för det kvar, men i praktiken kan vi ju konstatera att ett lag som har 30 poäng efter 22 matcher inte kommer slåss för sin överlevnad. 

  Men likväl så ställer Blåvitt match efter match upp med ”Geflebussen”. Mot Djurgården - på hemmaplan - är det ett tydligt defensivt Blåvitt som går in i matchen och spelar en ganska primitiv fotboll med fokus på långbollar och kontringar. 

  Och då kan jag ändå känna att om Alf ändå vill vara kvar som huvudtränare så borde han - nu när kontraktet i praktiken är säkrat - kanske försöka styra upp ett mer strukturerar spel med tydligare idéer och ambitioner. Eller vet han redan nu att han inte kommer vara tränare 2018? 

  På tal om Djurgårdsmatchen så hade Tifogruppen ordnat ett av de snyggaste tifona på länge. Snyggt, roligt… och lite ”vi ska bli vad vi har varit”. 

  Förstå mig rätt. Det var riktigt snyggt. Toppklass. Ett av de bästa någonsin. 

  Men, jag undrar om inte temat var lite av den tidigare nämnda ”vi ska vara vad vi alltid varit”. Det var exilänglar som vände tillbaka till Blåvitt, och några som bara såg pengarna framför ögonen och gick till Djurgården och AIK. Detta samtidigt som Blåvitt - för typ första gången - ställer upp med en startelva som består av 5 akademispelare (Dahlberg, Boo Wiklander, Erlingmark, Nordström, Eriksson ) med ytterligare 6 på bänken. (11 och 17 i matchtruppen är alltså akademispelare.)

  Det är framtiden vi ska blicka åt! 

  På tal om framtid och att blicka tillbaka så har det ryktats lite om att Sven Göran Eriksson skulle kunna tänkas vara aktuell för Blåvitt. Och det är något jag inte vet hur jag ska ställa mig till riktigt. Att Svennis är den troligtvis mest meriterade svenska tränaren någonsin gör ju att man aldrig kan avskriva honom helt. Å andra sidan har han harvat borta i Kina lite väl länge och han är 70 år 2018. Frågan är om han är sugen på att gå in i Blåvitt med det engagemanget som krävs? 

  Är en flört med Svennis bara ytterligare en önskande blick emot det förgångna - ännu en dålig ursäkt till att vägra vakna upp till en ny värld? Eller är han precis det lugnet, den erfarenheten och lagbyggaren som kan få Blåvitt på fötter igen? 

  Ja, jag vet på tok för lite om vad han har för visioner om fotboll idag för att kunna säga varken bu eller bä om det, men vi ska akta oss för att ta in folk bara för att de har varit bra. Det måste finnas mer tanke bakom det än så. 

  Jag vill inte ha in Håkan Eriksson för att han vann U21 EM Guld med Sverige. Jag vill inte ta in Svennis för att han vann UEFA Cupen 1982. Jag vill att Blåvitt tar in en tränare - inte för dennes meriter - utan för dennes visioner. Om bara planen, engagemanget och visionen är rätt så skiter jag i om det är en 70 årig gammal räv eller en 32-årig nykomling.  

  Vad framtiden har med sig återstår att se, men jag är övertygad om att vi - Blåvitt och Göteborg i allmänhet - måste börja titta framåt, på hur vi ska bli bättre och utvecklas, och inte desperat klamra oss fast i en önskan om att leva i ett ögonblick som frusit fast utom räckhåll för tidens obarmhärtige grepp. 


  0 KOMMENTARER      3858 VISNINGAR
  ADRIAN PIHL SPAHIU
  På Twitter: pihlbaoge
  2017-09-12 07:00:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  ANNONS:

  Fler artiklar om IFK Göteborg

  Veckan som gått – Tillhörighet, identitet och förändring – Del två
  IFK Göteborg I en omvärld som blivit allt mer polariserad har den eviga frågan om ens egen identitet och tillhörighet gått från en dimma som sakta skingras ju längre bort i backspegeln tonåren kommer till en fråga som potentiellt sett kan avgöra din framtid. Frågan ’Vem är jag?’ har plötsligt fått betydligt större vikt vid sig än att bara uppnå sina personliga mål.
  2018-07-16 08:00:00

  Sju tankar efter IFK Göteborg – Örebro 2 – 0 ”De sakerna får förklara varför vi missar, inte motivera att vi inte försöker”
  IFK Göteborg Ett Blåvitt som haft en svag period tar emot Örebro SK på Gamla Ullevi i hopp om att vända på trenden. Efter en mycket trevande start får Blåvitt luft under vingarna när Nordin Gerzic – tidigare i just Blåvitt – hoppar in vårdslöst i en tackling mot Tobias Hysén och sedan ’skallar’ Carl Starfeldt. Rött kort, och när Blåvitt några minuter senare tar ledningen med 1-0 är matchen borde varit över, men Blåvitt har svårt att stänga tillställningen och först på övertid lyckas Blåvitt stänga matchen oc
  2018-07-14 22:13:31

  Inför IFK Göteborg - Örebro SK: I stort behov av poäng
  IFK Göteborg Det var en oerhört jobbig förlust mot Kalmar men på lördag är det dags för nya tag när Örebro kommer på besök till Gamla Ullevi.
  2018-07-13 11:00:00

  Veckan som gått – Tillhörighet, identitet och förändring – Del ett
  IFK Göteborg Vuxenlivet kommer med många insikter som saknades när vi var barn. En sådan var att vi aldrig växer ur sandlådan, vi skaffar oss bara en större sandlåda. En annan är att vi aldrig fick något svar på den där stora frågan när vi var tonåringar. ’Vem är jag?’ För många stannar jakten på identitet vid en fråga som aldrig får ett svar. Vuxenlivet tar oss ofta med byxorna nere och vi tvingas hoppa in i första bästa fack, och sedan får vi leva med det facket.
  2018-07-09 08:00:00

  Sju tankar efter 1-3 mot Kalmar FF: Oroande tendenser
  IFK Göteborg Blåvitt förlorade mot Kalmar FF i omstarten av Allsvenskan och det såg inte alls bra ut.
  2018-07-08 18:36:14

  Inför IFK Göteborg - Kalmar FF: Nystart efter uppehållet
  IFK Göteborg VM-uppehållet är snart till ända för Blåvitt och det är dags att höja sig jämfört med med vårsäsongen. Första matchen spelas hemma på Gamla Ullevi mot Kalmar FF.
  2018-07-07 10:30:00

  Vårsäsongen som gått – Precis som förväntat, besvikelse och glädje
  IFK Göteborg Allsvenskan går in i ett sommar och VM uppehåll och efter att Blåvitt spelat en tredjedel av säsongen kan vi konstatera att säsongen sett ut ungefär som väntat. Ändå är det en enorm besvikelse som konstant sätter vårt tålamod på prov.
  2018-05-28 07:00:00

  Sju tankar efter 0-2 mot Sundsvall: "Ovärdigt avslut för Dahlberg"
  IFK Göteborg IFK Göteborg förlorade med 2-0 efter att bland annat Pontus Dahlberg avslutat sin tid i klubben med ett taffligt ingripande.
  2018-05-27 17:19:59

  Spelarbetyg: GIF Sundsvall - IFK Göteborg 2-0 (1-0)
  IFK Göteborg Det var en kollektivt svag försvarsinsats kombinerat med ineffektivitet i anfallsspelet som straffade IFK Göteborg mot i vårsäsongens sista match. Det finns onekligen en del för Poya Asbaghi att fundera på under uppehållet.
  2018-05-27 17:13:32

  "Han förtjänar att bli bedömd på samma sätt som andra"
  IFK Göteborg Gästskribenten Magnus Thorn bidrar med en krönika om kritiken mot Blåvitts lagkapten Sebastian Eriksson.
  2018-05-27 09:00:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Svensk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SILLY SEASON | VM 2018 | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US | BETTING
  Elliot, Ronaldo, Jay Z...
  ”Ligastarten närmar sig”
  ”Ett ständigt hot från blålinjen”
  Miguel Layun klar för Villarreal
  Erik Karlsson till Tampa Bay?
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher VM 2018 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Leovegas
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies