fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
Besökare: 113660 | Inloggade: 329 | Antal medlemmar: 183297
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Vikingar på Stora torg gav oss tröjan blå
  Örjans Vall - vårat hem sedan 1922

  Vikingar på Stora torg gav oss tröjan blå

  Lördagen sjunde februari 1914 fick det vara nog. Vikingarna träffades på Hotell Lugnet vid Stora Torg och bestämde sig för att gå ifrån Halmstadskamraterna och starta en egen förening. En förening där alla skulle bli behandlade med samma respekt. Halmstads BK hade haft sitt första möte och förfrågan om inträde i Svenska gymnastik- och idrottsföreningarnas riksförbund (nuvarande Riksidrottsförbundet) skickades.

  En löst sammansatt konstellation som kallades Viking ville spela mer organiserat och ville då träda in i Idrottsföreningen Kamraternas Halmstadssektion. Dock var välkomnandet inte så varmt som de önskade. Det var diverse saker som gjorde att vikingarna kände sig styvmoderligt behandlade. Den sista droppen som fick vikingarnas bägare att rinna över var att IFK Halmstads ledning vägrade ge dem tröjor som de kunde spela i som föreningens andralag. En handling som medförde att den förening som vi idag älskar bär den blåa tröjan istället för den vita tröjan som Halmstadskamraterna bar. Ett ställningstagande som visade att det var en helt ny förening som stod för något annat. Att andralaget inte fick tröjor av föreningens ledning ansågs inte vara kamratligt. Det ansågs ej vara enligt de stadgar som IFK-föreningar var grundade på. Beslutet att då bryta sig ur var inte svårt.

   
  På Hotell Lugnet vid Stora Torg, ovanpå nuvarande Nordea, samlades man och diskuterade de grundläggande sakerna som namn på föreningen och vilka värdegrunder man skulle ha. Beslutet om att föreningen skulle heta Halmstads Bollklubb togs efter viss debatt, där bl a namnet Halmstads Fotbollsförening var ett av förslagen. Vår första styrelse valdes också fram där Axel Winberg fick äran att vara vår första ordförande. Ett uppdrag som han skulle ha fram till 1919 och sedan aven under jubileumsåret 1924. Det var Axel, tillsammans med sin styrelse, som satte ramarna för vår förening. Det var Axel och hans vänner som vågade sätta sig upp mot övermakten och visade att man tillsammans kan skapa framgång. Att man inte behöver vara störst för att vara bäst.


  Dessa vikingar gav oss en förening som vi än idag kan kalla vår egen. En förening som endast är vår och ingen annans. Vi har beslutat att förlägga elitverksamheten i ett idrottsaktiebolag men har i våra stadgar Sveriges starkaste skrivelse gällande ägandeskapet. Föreningen MÅSTE äga 100% av aktierna. Ingen rik knös kan således komma in och förändra vår förening. Detta är enligt mig något som ger mig oerhörd stolthet. Att det är vi som är vår förening. Det är du och jag som äger vår förening. Med detta kommer också vissa skyldigheter. Det är upp till oss medlemmar att upprätthålla stadgarna. Det är upp till oss medlemmar att se till att den styrelse som vi väljer fram styr föreningen utefter föreningens stadgar. Det är upp till oss medlemmar att inkomma med förbättringsförslag och motioner om vad föreningen ska jobba med. Vi kan inte bara gå till våra årsmöten. Säga ja på allting som styrelsen säger och sedan kräva att det är styrelsen som ska driva vår förening framåt. Det är först och främst upp till oss medlemmar. Finns viljan att göra arbetet hos oss medlemmar så blir styrelsens arbete enklare och de beslut som de tar kommer också då vara grundade på stabilare grund. Precis som 2§ säger i våra stadgar, "HBK består av de fysiska personer som har upptagits i föreningen som medlemmar", är Halmstads BK du och jag. Det är vi, tillsammans, som ska se till att HBK åter igen står på rikets högsta topp som segrare.


  Även om Axel Winberg och hans vikingavänner ej längre är i livet så är det vår plikt som medlemmar att fortsätta deras jobb och hylla deras arv. Detta gör vi genom att vi aktivt deltar i föreningens arbete. Att vi aktivt påpekar för de styrande vilka punkter vi vill förändra eller lägga till. Det är genom aktivt medlemskap som föreningen växer och utvecklas.


  Med dessa rader om våra första steg som förening och några rader om hur jag ser på medlemskap önskar jag att jag har sått ett litet frö hos er. Att ni känner en stolthet som medlemmar i Halmstads BK och att ni vill engagera er i arbetet. Antingen på våra matcher, i något ungdomslag eller som motionsskrivare till årsmötena. För det är, som sagt, du och jag som upptagits som medlemmar i föreningen som HBK består av.
   


  1 KOMMENTARER      2517 VISNINGAR
  JESPER BERNHED UHLÉN
  2018-02-07 08:52:00


  16 personer har tyckt till om den här artikeln. Vad tycker du?

  Visa resultat
  1 (0%)
  2 (0%)
  3 (6,5%)
  4 (25%)
  5 (69%)
  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Mr hbk:
  Jepppe mycket bra skrivet en stor dag för alla som älskar hbk

  Länktips: http://Hbk
  2 Tumme upp 2018-02-07 12:28:01
  ANNONS:

  Fler artiklar om Halmstads BK

  Vintersilly 18/19: Danskt intresse för Marcus Mathisen.
  Halmstads BK
  2018-11-17 16:13:00

  Krönika: Välkomna till Superhettan!
  Halmstads BK Om pusselbitarna faller på plats kan den bli ett faktum för HBK nästa år.
  2018-11-16 18:07:32

  Krönika: Edmans epistlar
  Halmstads BK Och låt oss minnas Pascal Simpson för en stund.
  2018-11-12 19:47:31

  Matchkrönika. Vi avslutade snyggt i alla fall
  Halmstads BK Säsongen 2018 kan beskrivas som den sämsta säsongen på mannaminne för Halmstads Bollklubb. Men vi avslutade i alla fall snyggt.
  2018-11-12 08:59:41

  Krönika: Tankar från en tyst kupé
  Halmstads BK Göteborgs Centralstation en lördag den 10 november.
  2018-11-10 22:46:47

  Café Bollklubben: Erik Edman
  Halmstads BK Café Bollklubben gästas av förre landslagsbacken och mångåriga utlandsproffset Erik Edman vars utspel om HBK i podcasten "Ljugarbänken" väckte mitt intresse. Det visade sig att Erik ser en betydligt ljusare framtid för HBK än vad er dystopiske redaktör gör! ”HBK kommer spela allsvenskt 2020” menar Erik. Och på slutet avslutar han självklart med att ge trätobrodern Mattias Lindström en känga!
  2018-11-09 13:06:44

  Inför årets sista match, Öster - Halmstad
  Halmstads BK Många med mig hade nog förväntat sig mer av en sista match. Att de i alla fall i teorin skulle finnas något att spela för, men tyvärr. Man kan argumentera att det är bättre att komma 4a än 5a. Men för ett lag med HBK:s ambitioner är att komma 4a eller 5a i en serie där bara de tre översta platserna räknas bara att vara 1a eller 2a förlorare.
  2018-11-09 11:54:05

  Krönika: det här är inte HBK
  Halmstads BK Det är något annat.
  2018-11-07 18:00:21

  Inför ÖIS: lillebror, bli aldrig som jag när du blir stor
  Halmstads BK Är det här allt det blir så dör jag.
  2018-11-03 08:46:08

  Stigs Himmel - Från Lugnet till Örjans Vall EP 26
  Halmstads BK Hur startade alltsammans med Blue Force/Kvastarna/BKS? En av grundarna ger oss svaren. Vi snackar om bottennappet mot Värnamo och det blir även ett långt parti om klubbchefsrollen och vägen framåt för Klubben. Självklart har vi lista och Guld&Kval i slutet som vanligt God lyssning.
  2018-11-01 12:53:23

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Svensk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
  ”Vilken klassiker det blev”
  VM på svensk mark och i TV-rutan
  ”Har skördat sitt första offer”
  Måstematch nere i Turkiet
  Neymar straffhjälte mot Uruguay
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies