fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher VM 2018 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 47525 | Medlemmar: 182543

Kom ihåg mig
Stockholms korplag förlorare på plastgräs

Stockholms korplag förlorare på plastgräs

Då var det åter dags för en artikel som uppmärksammar bristen på fotbollsplaner i Stockholm, denna gång med ett reportage i Svenska Dagbladet om svårigheten för barn och unga att kunna spela fotboll i innerstaden. Indirekt berörs samtidigt den problematik som framför allt drabbar spontanidrotten och korpfotbollen. Hoyzernytt fortsätter kämpa för rätten till gruset!

”Klubbarna slåss om träningstider och planerna är ständigt bokade. Följden är att det inte finns någon tid för spontanfotboll.” SvDs granskning sätter fingret på något som är smärtsamt tydligt för de flesta korplag. Som ett exempel tar man Kristinebergs bollplan, där det endast finns en halvtimmes lucka i bokningsschemat lagom till kvällsmaten på fredagskvällar.

SvD påpekar mycket riktigt att befolkningsökningen i Stockholm inte matchats av förbättrad tillgänglighet till fotbollsplaner i såväl organiserad som spontan form. Man gör en jämförelse med Malmö där Stockholm har nära tre gånger så många 7-19-åringar per fotbollsplan (1119 barn och unga per plan jämfört med 416 i Malmö). Nu hänger såklart befolkningsökningen inte på någon för huvudstaden avvikande babyboom, utan utgör en fortgående demografisk förändring som i lika hög grad berör vuxna fotbollsspelare. Gruppen som drabbas torde således vara exponentiellt applicerbar på samtliga Stockholmare. 

Barn- och ungdomsfotbollen skall absolut inte förringas, men Idrottsförvaltningens uppdrag gäller i lika hög grad de som inte är organiserade i idrottsföreningar, oavsett om de är spontanidrottare eller korplag. För det är just dessa grupper som hamnar längst ner i hackordningen då Idrottsförvaltningen gör sina prioriteringar.

SvD påpekar mycket riktigt att de allra flesta idrottsanläggningar som byggs eller renoveras sker utifrån tävlingsidrottens behov. Enklare planer läggs ned för att kunna finansiera lyxigare anläggningar med företrädesvis plastgräs. Trots att det lagts nästan 60 miljoner kronor på ”upprustning” av 11 av innerstadens planer (dvs plastgräs på tidigare grusplaner) har situationen ytterligare försämrats för alla, främst för tjejlag, korplag och spontanidrottare som alla får ta det som blir över efter att de större klubbarna fått sitt.

Trots att vi börjat se konsekvenserna allt tydligare förespråkar många att man ska lägga plastgräs på de sex återstående grusplanerna i innerstaden. Dagens Nyheters krönikör Johan Esk är en i mängden av opinionsbildare som felaktigt utsett just plastgräset till spontanidrottens frälsning. Opinionen förstärks ytterligare av idrottsföreningarna som glatt hejar på i förhoppning att locka fler medlemmar till sina fotbollsklubbar med hjälp av detta. Men istället kommer just korplagsspelare, och andra som saknar medel att hyra planer och vill spela eller träna fotboll mer spontant, i kläm.
 
Den analys av och lösning på problemet som populistiska politiker tävlar om att trumfa varandra i är därför helt åt skogen. Att lägga plast på grusplanerna kanske hjälper de fotbollsklubbar som har råd att hyra planer, eller över huvud taget få tider tilldelade från Idrottsförvaltningen, men förvärrar situationen för övriga lag och spontanidrottare. Den enda rättvisa lösningen är att tillhandahålla fler fotbollsplaner, något som tydligen anses vara politiskt och ekonomiskt omöjligt pga det extremt upptrissade värdet på mark i Stockholms innerstad.

Trenden går istället åt det motsatta hållet – att fler offentliga utrymmen som friluftsytor och fotbollsplaner säljs av för att bereda plats för fastigheter och samtidigt ge kommunen ett kortsiktigt plus i budgeten. Den del av det krympande offentliga rummet som säljs ut kommer aldrig att kunna köpas tillbaks. Och det som blir kvar är lovligt byte för kommersiella abonnemang, som i somras, då flera av innerstadens fotbollsplaner hyrdes ut till annan verksamhet än den sportsliga.

Grusälskande korplaget Hoyzer reagerade starkt på att Idrottsförvaltningen upplät Långholmens bollplan till husbilscamping under hela sommaren, klagade direkt till politikerna, men fick som svar att det var en prioriteringsfråga. Stockholmarnas behov av spontanidrott kommer tydligen i andra hand efter turism och kommersiell exploatering av markytor avsedda till idrott för allmänheten, stick i stäv med Idrottsförvaltningens primära uppdrag. Situationen är tämligen ohållbar! Det är under säsong näst intill omöjligt att spontant kila ner till en fotbollsplan och tro att man ska få möjlighet att spela fotboll.

SvD avslutar: ”Nästa sommar ska de två grusplanerna i Tantolunden på Södermalm ha försetts med konstgräs. Det är medlemmarna i Hammarbyklubben glada för. Men för spontanidrottarna förbättras inte situationen, eftersom klubbarna reserverar alla tider.” Summa summarum är det knappast gruset som är problemet, utan bristen på planer. Den rådande planbristen gör att de plastgräsplaner som finns redan är överbokade, grusplanerna i bästa fall har enstaka håltimmar som kan nyttjas, men att fotbollen i allmänhet och spontanidrotten samt korpfotbollen i synnerhet är de stora förlorarna.
 
Så uppmaningen blir som följer: Politiker och opinionsbildare - tänk om! Stockholmare – ställ de folkvalda mot väggen! Låt gruset vara i fred och anlägg fler nya fotbollsplaner!

Läs Hoyzernytts andra artiklar om striden för gruset:
» Hoyzers plastprotest förstasidesstoff
» Hoyzer rasar mot Johan Esks plastutspel 
»
Rör inte vår grusplan - artikel i Södermalmsnytt
» Hoyzer rasar mot kommunens planer
» Hoyzer rasar på nytt!0 KOMMENTARER      3358 VISNINGAR
SVARTA GAMEN
red@hoyzer.se
2012-11-16 11:12:00


ANNONS:

Fler artiklar om Hoyzer Boyz

Ett farväl från Hoyzernytt
Hoyzer Boyz Tyvärr blir detta Hoyzernytts sista artikel, åtminstone i den form vi har vant oss vid. Sajten SvenskaFans avvecklar den sektion för lag i de lägre divisionerna och korplag där Hoyzerredaktionen har publicerat sina artiklar sedan 2007.
2017-04-30 10:02:00

Försäsongskollen: Helena Malm
Hoyzer Boyz En av få spelare i Hoyzer Girlz som varit med från starten är nummer fem, Helena Malm, som har gjort så många säsonger i Svarta Gamens lag att hon nästan har tappat räkningen. Hoyzernytt kontaktade Girlzveteranen för en kort intervju inför seriepremiären nästa onsdag.
2017-04-28 15:41:36

Viralgranskaren: Nej, Hoyzer har inte blivit bandyklubb
Hoyzer Boyz Vi kan lugna alla arga, oroliga och besvikna Hoyzerspelare och fans som hört av sig till redaktionen. Artikeln om att fotbollsklubben Hoyzer bildat förening under bandyförbundet var inget annat än ett tarvligt spratt, den första dagen i april till ära!
2017-04-02 09:46:00

Hoyzer bildar förening – under bandyförbundet
Hoyzer Boyz Hoyzer är äntligen även på pappret en klubb! Men i ett lag som inte räds kontroverser är det kanske föga förvånande att man formellt i första hand inte kommer att ägna sig åt fotboll.
2017-04-01 09:32:00

Prislappen på målkungen avslöjad!
Hoyzer Boyz Förhandlingsbordet är dukat, men Dragonerna IF vill av allt att döma ha det dukat för fler än två ifall de ska släppa Klas ”Frälsarn” Jonsson till Hoyzer Boyz. Mycket vill ha mer och fantasisumman som Svara Gamens lag lär ha varit beredda att betala för en spelartransfer räcker knappt halvvägs.
2017-03-26 21:34:00

Externa finansiärer bakom rekordsumman
Hoyzer Boyz Hoyzer Boyz intresse för att åter knyta till sig sin forne målkung Klas ”Frälsarn” Jonsson är måhända fotbollsvärldens sämst bevarade hemlighet , men när astronomiska transfersummor kom på tal var det nog många som satte frukostölen i halsen. Hoyzernytt kan avslöja nya uppgifter om finansieringen bakom vad som kan bli den största spelaraffären i Korpens historia.
2017-03-22 07:51:51

Blir han den dyraste transfern någonsin?
Hoyzer Boyz I fredags vaknade en dittills ganska sömnig silly season till liv med något som skulle kunna bli den största värvningsbomben i Korpen någonsin. Det har figurerat uppgifter om fantasisummor för att Hoyzer Boyz ska värva målkungen Klas "Frälsarn" Jonsson från Dragonerna IF. Nu uttalar sig Jonsson om spekulationerna.
2017-03-20 17:01:00

Uppgift: Hoyzer Boyz lägger rekordbud på målkungen
Hoyzer Boyz Är Hoyzer Boyz främsta målskytt genom tiderna på väg tillbaks till Svarta Gamens lag? Enligt obekräftade uppgifter förbereder Hoyzer Boyz ett rekordbud på sin forne målkung Klas Jonsson.
2017-03-17 20:03:00

Försäsongskollen: Niclas Josefsson
Hoyzer Boyz Förberedelserna inför Hoyzers fotbollssäsong är i full gång, trots att utomhusträningarna inte startat riktigt ännu. Med utepremiären runt hörnet har vi kollat läget med några av de som representerar Hoyzers spelartrupp under 2017. Inför säsongen har åtminstone Hoyzer Boyz i och med Niclas Josef Josefsson en urstark duo som ska konkurrera om positionen som lagets sista utpost!
2017-03-01 17:48:00

Korpens mest klassiska grusfotbollslag lägger ner
Hoyzer Boyz Uppgifter gör gällande att fotbollslaget Hoyzer Boyz efter 12 år på grus bestämt sig för att lägga ner. Enligt en anonym källa med god insyn i klubben kommer Svarta Gamens herrlag med stor sannolikhet att inför den stundande säsongen byta underlag till plastgräs!
2017-02-24 21:32:00

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM HOYZER BOYZ
ANNONS:


Sveriges snyggaste klubbmärke:
» Hoyzers har det snyggaste klubbmärket
» Hoyzer - laget med snyggaste klubbmärket
» De har Korpens snyggaste lagmärke
» DN: Stockholmsklubb har vinnarmärket
» Här är det snyggaste Korpenmärket
» "Vi är snyggast i Sverige!"
» Hoyzer har Sveriges snyggaste lagmärke
» Gamemblemets skapare talar ut

Vi tackar våra sponsorer:


Hoyzers seriematcher, resultat och tabell
» Hoyzer Boyz
» Hoyzer Girlz


Hoyzer Södermalms coolaste korplag
» Hoyzer knep inte helt oväntat tung titel:
"Här är Söders coolaste korplag"

» Nomineringen i Södermalmsnytt:
"Ett korpfotbollens Nirvana"Hoyzer blev Årets Lag på Svenska Fans
» Årets lag firade med skandalöst sjöslag
» Det är ingen örn – det är en gam!


Hoyzer tar strid för gruset:
» Hoyzers plastprotest förstasidesstoff
» Hoyzer rasar mot Johan Esks plastutspel
» Rör inte vår grusplan - Artikel i Södermalmsnytt
» Hoyzer rasar mot kommunens planer
» Hoyzer rasar på nytt!
» Stockholms korplag förlorare på plastgräs
» Med grus i hjärtat - en liten film om Hoyzer
» Grus für alle - ur Korpen Sthlms magasin Grus


Skandalernas lag
Hoyzer är inte bara Svarta Gamens, utan även
skandalernas lag. Här kan du hitta ett axplock
av de skandaler som skakat klubben genom åren.


Läs även:
» Skandalbild skakar Hoyzer Boyz
» Sorg och besvikelse i Hoyzer
» Storvinst för Hoyzer i skandalös slutomgång
» Läktarskandal på Girlz-matchenSeriesegrare 2012
» Hoyzerdrömmen blev till guld
» Nerver nära att grusa Hoyzers guldfirande
» Hoyzertriumfen ur ett ståplatsperspektiv
» Frälsarn talar ut om Hoyzers succé
» Coach Edgren kommenterar seriesegern
» Kapten Fridlund om Hoyzersuccén

Seriesegrare 2008
» Hoyzer Boyz osannolika seriesegrare
» Utsikt från en grästuva - en materialares betraktelser
» Hoyzer Boyz seriesäsong i siffror
» Hoyzers målkung talar ut om säsongen

Hoyzer Cup
» Hoyzer tog hem Hoyzer Cup
» Hoyzer Boyz försvarade cuptiteln
Intresseklubben antecknar
Klubbhistorik, kuriosa och annat gammalt
mög ur de hoyzerska annalerna.

ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US | FORUM | BETTING
Mattisson om tiden med Afonso
”Inget lag har varit så favorittippat”
Calcio Amore #2: Kejsarens nya kläder
”Vill visa att jag är en bra värvning”
Sammanställning av Mercaton
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies