fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
Besökare: 94985 | Inloggade: 302 | Antal medlemmar: 183724
  START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig

  Krönika: Dags att förpassa Bosse Lundkvist till museihyllorna

  I lördagens upplaga av Piteå-Tidningen finns en lång artikelserie där Piteå Hockeys roll som ”talangfabrik” genom årtionden diskuteras. Piteå Hockey har alltid skolat duktiga hockeyspelare, såväl i dåtid som i nutid, men tyvärr har krönikörer som inget hellre vill än att skjuta Piteå HC i sank fått ett alltför stort utrymme i debatten. Piteå-Tidningens sportkrönikör Bosse Lundkvist är en av dem som har gått i täten för belackarna, med förvrängda fakta i vapenhölstret.

  Piteå HC, en döende talangfabrik?
  I artikelserien ”Vad har hänt med plantskolan Piteå?” i lördagens upplaga av Piteå-Tidningen diskuteras Piteå Hockeys roll som talangfabrik genom åren. Man jämför med stor noggrannhet hur andelen spelare från de egna leden har förändrats över åren och resultatet av beräkningarna är onekligen en dyster läsning. Bosse Lundkvist och hans journalistkollegor på Piteå-Tidningen förfasas över att säsongens upplaga av Piteå HC nästan uteslutande består av spelare utifrån. I en av artiklarna står att läsa att ”14 av 25 spelare eller hela 56 procent kommer från andra klubbar”. En skrämmande siffra.

  "Det var bättre förr"
  Det ska dock sägas att inte allt är nattsvart i de artiklar Lundkvist och hans medarbetare knapprat samman. Tyvärr tycks dock alla ljusglimtar finnas i backspegeln. Lundkvist och hans vapendragare från den annekterade ”konkurrenten” Norrbottens-Kuriren Hans Fredricson är inte sena att sätta klyschan ”det var bättre förr” i pränt.

  ”De unga spelarna som var födda på 60- och 70-talet fick verkligen chansen”, tycker Fredricson. Lundkvist är givetvis snäppet värre och talar sig varm om Hasse Svedbergs 50-tal. 

  Tyvärr har både Fredricson och Lundkvist missat att ta hänsyn till allt för många sociala aspekter i sina stelbenta kalkyler. På 60- och 70-talet spelade varje unge ishockey. Varje by hade ett hockeylag, Underlaget av ishockeyspelare var enormt och det fanns helt enkelt ingen anledning att leta i grannsocken efter duktiga juniorer. Idag är det helt annorlunda. Klubbarna har svårt att fylla ungdomslagen med spelare och många lag saknar en eller flera årskullar. När spelarunderlaget blir mindre är det fullt naturligt att upptagningsområdet för A-lagen blir större.

  Lokal anknytning
  Piteå Hockey satsar stenhårt på att ha ett lag med stark lokal anknytning. En strategi som har hyllats stort bland insatta skribenter i hockeysverige. NSD:s duktige krönikör Jimmy Stålnacke har vid upprepade tillfällen skrivit artiklar om Piteå Hockeys kostnadseffektiva och smarta satsning på spelare från närområdet.

  Ritar man en cirkel med centrum över LF Arena och med en tolv mils radie inkluderar man i denna 19 av spelarnas moderklubbar. Vidare kommer hela 23 av lagets 25 spelare från de två nordligaste länen och elva av spelarna är upplockade ur de egna leden, varav tio de senaste fyra säsongerna. Det är så hemvävd som en klubb kan vara på den här nivån.

  Modern tid
  För att underbygga sin tes om att situationen på talangfronten inom Piteå HC är värre än någonsin drar Bosse Lundkvist en parallell till en årgång av Piteå HC i modern tid. Säsongen 2003/2004 var Piteå Hockey ett av Sveriges 25 bästa hockeylag och var en hårsmån ifrån att snuva storklubben AIK på en plats i dåvarande SuperAllsvenskan och sedan, framåt vårkanten, slog man Skellefteå AIK i den första av tre play off matcher. 

  Och Bosse Lundkvist har givetvis svaret på den framgångssagan: ”egna produkter”. 

  Sanningen är dock att mindre än hälften av spelarna i PHC anno 2003/2004 kom från Piteå. Om man dessutom tar spelarnas betydelse för framgången i beaktning är bilden mycket olik den Lundkvist försöker måla upp. Nedan är de femton poängstarkaste spelarna från laget 2003/2004 listade, tillsammans med en notering om moderklubb.

  Magnus Berglund, 52 poäng, Skellefteå AIK
  Daniel Olofsson, 48 poäng, Skellefteå AIK
  Björn Lavander, 37 poäng, Piteå IF
  Fredrik Davidsson, 35 poäng, IFK Arvidsjaur
  Niklas Strängdahl, 33 poäng, Kiruna IF
  Johan Wikström, 31 poäng, Clemensnäs HC
  Igor Matushkin, 30 poäng, Traktor Chelyabinsk, Ryssland
  Urban Lundberg, 23 poäng, Storfors AIK
  Patrik Bergström, 22 poäng, Storfors AIK
  Niklas Strandberg, 18 poäng, Rosvik IK
  Jonas Floberg, 11 poäng, Brynäs IF
  Johan Wikberg, 9 poäng, Skellefteå AIK
  Jan Gabrielsson, 9 poäng, Öjebyns IF
  Alexander Kuzminski, 9 poäng, Sokol Kiev, Ukraina
  Mikael Boman, 8 poäng, Storfors AIK

  Dessutom var förstamålvakten Michal Zajkowski en MODO-produkt.

  Ta en titt på listan Bosse, vari hittar du bärighet i ditt resonemang? Byggdes laget av spelare från Piteå eller kanske av spelare med hjärta för Piteå HC?

  Play off mot Skellefteå
  Den nämnda 2-1 segern hemma mot Skellefteå i play off är ett ypperligt exempel värt att titta närmare på.
  Den viktiga kvitteringen till 1-1 i den matchen gjordes av Fredrik Davidsson (Arvidsjaur) assisterad av Igor Matushkin (Chelyabinsk) och Magnus Berglund (Skellefteå). Yrvädret Niklas Strängdahl (Kiruna) avgjorde sedan i förlängningen. Passet fick han av Fredrik Davidsson (Arvidsjaur). Hade det inte varit för Michal Zajkowskis (MODO) storspel och 38 räddningar hade matchen givetvis gått till Skellefteå.

  Syfte
  Frågan är bara om försumlighet eller ren illvilja ligger bakom Lundkvists förvanskning av fakta. Det är sedan länge känt att Lundkvist i första hand vurmar för elitserielaget Luleå HF och det är säkerligen ingen vild gissning att han gärna blickar tillbaka på tiden när flertalet Piteåprofiler spelade i luleålaget. Frågan är om Lundkvist inte helst skulle se Piteå HC som en producent av talanger för andra lag (läs Luleå HF) medan föreningen i sig själv skulle vara sportsligt helt ambitionslös.

  Att älska laget
  Vi som älskar Piteå HC och som lägger vår själ i att stötta laget på alla de sätt vi kan har en lite annan syn på Piteå Hockeys framtid. Vi vill se vårt lag lyckas, avancera till Allsvenskan och att etablera sig bland landets bästa lag. Och den strategi som Piteå Hockey slagit fast, att satsa på duktiga spelare från närområdet, är med all säkerhet rätt väg att gå. Både sportsligt och ekonomiskt.

  Att se Bosse Lundkvists smutskastning av den fina satsningen och framgången som Piteå HC nu upplever publiceras i Piteå-Tidningen känns närmast förjävligt. Några medarbetare på en av föreningens största sponsorer går in för att skadeskjuta Piteå HC när föreningen för första gången på ett par år har börjat få lite luft under vingarna.

  Museihyllorna
  Nej, det är kanske dags för Bosse Lundkvist att inse att hans bakåtsträvande filosofier inte kommer att leda Piteå HC framåt. Hasse Svedbergs 50-tal och Roland Olovssons 60-tal har passerat bäst före datum sedan länge. Vi lever i en ny tidsålder där förutsättningarna är helt annorlunda.
  Kanske är det dags att förpassa reliken Bosse Lundkvist till museihyllorna och istället släppa fram några viljekraftiga och framåtsträvande skribentjuniorer.


  24 KOMMENTARER      5953 VISNINGAR
  RICKARD NORDSTRÖM
  2009-12-06 00:46:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Ryo:
  Ville minnas att du hade jobbat där, men kan ju givetvis ha misstagit mig på den punkten. Eller framförallt, jag kan ha misstagit mig på person.

  I vilket fall tycks du stå ganska ensam på Bosse Lundkvist och Piteå-Tidningen sida i den här debatten. Det glädjer mig att de flesta av Piteå Hockeys supportrar inte ställer sig bakom lokalmedias illasinnade kampanjer mot föreningen.

  Tumme upp 2009-12-06 22:13:48
  Stora kanonen:
  Ryo, om så är fallet, att du påstår att jag varit anställd på PT kan det antingen bero på att din verklighetsuppfattning är mycket märklig eller att du helt enkelt är en klassisk lögnhals.

  Jag tror själv att det senare är den troligaste förklaringen.

  Tumme upp 2009-12-06 21:49:06

  Zamboni:
  Oj, Bosse är ju tom en värre bakåtsträvare än den grönaste BIK:are...
  Tumme upp 2009-12-06 21:34:01
  Stora kanonen:
  Ryo, var den sista hälsningen till mig, om en tidigare anställning?
  Tumme upp 2009-12-06 21:13:09

  Ryo:
  Nej, men att gå till ett frontangrepp mot klubben när man äntligen börjar få saker att falla på plats är riktigt illa. Piteå-Tidningen passar på att slå till när laget leder sin serie, har massor av lovande spelare i laget, en allt starkare organisation och en ledning som är ordentligt engagerad och vill föra PHC uppåt i seriesystemet.
  Att du gärna håller Bosse Lundkvist och PT:s medarbetare om ryggen är väl kanske inte så underligt med tanke på din tidigare anställning där.

  Tumme upp 2009-12-06 20:56:25
  Stora kanonen:
  Det bästa vore förstås att PT skriver hyllningsartiklar om den lokala klubben som sedan ett par år harvar i den sunkiga division ett A. Att de skriver positivt om de strategier som gjort att klubben inte presterat några bra resultat på länge. Då hade nog sponsorerna kommit springande.
  Tumme upp 2009-12-06 20:45:03

  Vim:
  En till. "Plantskolan och talangfabriken i Piteå som fostrat så oerhört många duktiga spelare genom åren har tappat fart, ja nästan tvärnitat"
  Tumme upp 2009-12-06 20:44:13
  Ryo:
  I artikelserien förekommer följande kommentarer.

  "Det är beklagligt och sorgligt att vi har tappat piteprofilen på senare år".

  "I årets upplaga av Piteå Hockey kommer elva spelare ur egna led och 14 från andra klubbar.
  - Inte alls bra."

  "När Piteå Hockey bildades för snart 25 år sedan bestod A-laget i princip bara av egna spelare, ytterst få köptes in från andra klubbar. I dag är förhållandet det motsatta. Fler spelare kommer utifrån. Och laget ligger betydligt lägre i Sverigerankingen än förr. Vad har egentligen hänt med plantskolan och talangfabriken i Piteå?"

  "4 av 25 spelare eller hela 56 procent från andra klubbar. En utveckling åt fel håll samtidigt som laget har tappat rejält i Sverigerankingen."

  "[...] dels laget som vann första play off-matchen mot Skellefteå AIK våren 03-04. Gemensam nämnare där var att respektive PHC-lag bestod av många egna produkter. Idag, när klubbens riksranking är lägre, är det långt ifrån så."

  Tumme upp 2009-12-06 20:40:09

  Stora kanonen:
  Ryo, om syftet är att kritisera dagens upplaga av Piteå HC, varför står det då i krönikan att "Den tråden tappades bort under några år men idag verkar det som om man har hittat den igen." Jag tolkar det som att Bosse L inte är "starkt kritisk till dagens upplaga." Snarare ser jag det som han ser positivt på det arbete som sker i föreningen, vilket också borde innebära dagens upplaga av Piteå HC och den nya organisationen för ungdomsverksamheten
  Tumme upp 2009-12-06 20:31:33
  Ryo:
  Artikelserien syftar till att kritisera dagens upplaga av Piteå HC. Man är starkt kritiska till lagets sammansättning av spelare och belyser felet i att en andel av spelarna i truppen inte kommer från Piteå kommun. Man säger dock inget om att spelarna utifrån i första hand kommer från grannkommunerna. Det är inget märkligt med att sponsorerna drar öronen till sig efter en sådan här kampanj.
  Tumme upp 2009-12-06 19:55:49

  Stora kanonen:
  Vim: Hellgren säger att "Min uppgift som a-lagstränare är att blanda resultat med utveckling. Men kan väl säga så att fram till jul är förhållandet mellan resultat och utveckling 50-50 och efter jul då det drar ihop sig med en tuffare serie och kamp om kvalplatser 80-20." I den formuleringen tycker jag att man se att H även ser som sin uppgift att delta i fostrandet av talanger.

  Om sponsorer vill dra sig ur ett samarbete på grund av en artikel som denna verkar det mycket, mycket märkligt. Vänder de sig emot en satsning på egna produkter, vilket är vad artiklarna handlar om, och en tro att det ger ett ökat publikintresse, vilket ger mer pengar och bättre möjligheter att värva ett mindre antal verkligt bra spelare?

  Tumme upp 2009-12-06 19:13:28
  Ryo:
  Givetvis ska man satsa på juniorer från närområdet, men det är också precis det jag tycker att man gör och ville säga med den här artikeln. Lundkvist ville påskina att saker såg helt annorlunda ut så sent som för fem år sedan, men det är helt felaktigt.

  Piteå Hockey följer en i mina ögon mycket bra strategi där man satsar på unga spelare med lokalanknytning. En sportsligt och ekonomiskt hållbar satsning som bör hyllas.

  Tumme upp 2009-12-06 17:17:17

  Djupviken:
  Bosse Lundkvist kan inget om hockey. Råkar bara ha rätt kontakter och är en tvättäkta kappvändare. Sämre hockeyjournalist får man leta efter.
  Tumme upp 2009-12-06 17:04:48
  Vim:
  Stora Kanonen: Tyvärr har artikelserien av BL medfört att några av föreningens sponsorer överväger att dra sig ur, vilket kan få katastrofala följder för klubben. Om BL syftade till att skapa hopp inför framtiden hade nog fler sponsorer valt att ansluta i stället.

  Hellgren säger i intervjun att han i första hand prioriterar det sportsliga och ingenting annat.

  Tumme upp 2009-12-06 16:46:18

  Stora kanonen:
  Bosses krönika ville väl, som jag läste den, försöka peka på en förklaring till varför hockeyn i Piteå inte varit så lyckosam som man skulle vilja. Att det inte fungerat så bra visas ju av att laget faktiskt varit parkerat i ettan de senaste säsongerna.

  Den faktor som B pekar på, att det varit för dålig hushållning med de egna produkterna, låter väl inte helt otrolig, vilket ju både ordförande och tränare i föreningen håller med om.

  Att som krönikören ovan påstå att Bosse vill smutskasta PHC låter mycket konstigt, då han ju på ett par ställen påpekar att Piteå HC nu verkar vara rätt väg i att bygga en organisation som på ett bättre sätt kan få upp egna produkter i A-laget. Att man inte håller med BL i allt innebär väl inte att han skulle vilja Piteå HC något ont.

  Tumme upp 2009-12-06 16:30:43
  piteå-jonte:
  härligt Rickard där fick du med sanningen.
  Tumme upp 2009-12-06 15:22:47

  AH:
  Det är lättare för honom vara kritisk mot ledare/spelare han inte har någon personlig relation med. Kan ni tänka er honom skriva något negativt om Renberg t.ex.
  Tumme upp 2009-12-06 10:42:01
  AH:
  Ni missar lite av poängen. Om PHC vore ett bra allsvenskt lag, hur många av de egna produkterna skulle platsa då? Då menar jag spelare från vilken klubb som helst i kommunen. Det som retar mig mest med BL är hans ständiga hyllningar av hans egna kompisar. Trött på att läsa om Kilton,Pipen,Widde mm.
  Tumme upp 2009-12-06 10:29:38

  figge:
  Mycket bra skriven krönika Bosse kan mycket olika saker men det han nu håller på med är lite skrämmande . Än en gång otroligt bra krönika
  Tumme upp 2009-12-06 09:31:28
  Jay:
  Minst fem generationer av pitebor bakåt i släktled verkar krävas för att en lirare ska betraktas som "hemvävd" i Piteå. Otroligt stelbent analys i PT, där man väljer en mkt simpel förklaringsmodell. Krydda det med lite jante och "he lönsch int" attityd så har du hela upplägget...
  Nu säger man upp prenumerationen.

  Tumme upp 2009-12-06 07:39:57

  Anodizer:
  Mycket, mycket välskriven krönika. Håller med till 100%. Förstår inte att man kan publicera så faktamässigt dåligt underbyggda artiklar, och snedvridna, krönikor i PT....
  Tumme upp 2009-12-06 07:34:38
  Ulf:
  Det som slår en när man läser spelarförteckningen för 2003/ 2004 är : Var är spelarna från " Hela Norrbottens " lag LULEÅ ? Vad har de tillfört till Norrbottnisk hockey ? Var är de spelare som står på gränsen till en ordinarie plats i Luleå HF ? Vad skulle Bofors vara om inte Färjestad fanns eller Borås om inte Frölunda fanns ?
  Tumme upp 2009-12-06 05:51:31

  ture:
  Mycket bra krönika.
  Tumme upp 2009-12-06 01:45:37
  Stefan:
  Mycket bra skrivet Rickard! Där fick du fram sanningen.
  Tumme upp 2009-12-06 01:45:14

  ANNONS:

  Fler artiklar om Piteå

  Hej Piteå HC. Hur mår du?
  Piteå Piteå gjorde en strålande bra säsong och nådde på nytt det allsvenska kvalet. Väl där sprätte laget till med två segrar på bortaplan, men höll inte måttet hemma och slutade sist i serien. Så frågan är, hur mår klubben egentligen?
  2014-05-10 15:12:00

  Silly Season 14/15: Petter Sundqvist nära Kalix!
  Piteå Här kan du följa Piteå Hockeys lagbygge inför säsongen 2014/2015.
  2014-04-29 12:32:00

  PHC-Bloggen: VI SKA TILLBAKA!
  Piteå Efter en mycket bitter förlust senast mot KRIF tar vi och samlar vi ihop oss inför hemmamötet mot Troja/Ljungby. En match vi SKA vinna!
  2014-04-01 08:52:00

  PHC-Bloggen: Allt talar för piteseger ikväll.
  Piteå Halva kvalserien är nu spelad och Piteå hockey har verkligen överraskat. Med sex poäng tagna efter fem omgångar har man tagit sig längre än vad jag tror att många trott. Med ett lag som kändes sämre än det lag man hade förra säsongen har man tagit segrar som ingen knappt fantiserat om.
  2014-03-26 09:46:26

  BOMBEN som aldrig riktigt small av!
  Piteå En bomb, fylld med överdrivet mycket krut briserade i all sin kraft för några veckor sedan. Men när vi alla tog skydd för en möjlig tryckvåg, var bombteknikerna snabbt framme och desamerade alltihopa. Det small helt enkelt aldrig riktigt av som vi hade förväntat oss. Det blev ingen bra smäll.
  2013-10-04 23:38:00

  BOMBEN har briserat!
  Piteå Under eftermiddagen briserade en bomb i VIP-rummet på LF Arena. Och det small rejält vill jag lova, när Jonathan Hedström presenterades som Piteå Hockeys senaste nyförvärv. Men vem är denna lättantändliga dynamitgubbe, kanske ni nu undrar?
  2013-09-03 00:15:50

  Allsvenskan hägrar för Piteå
  Piteå Under de söndervittrade träplankorna på läktarna sprang jag och mina kamrater och lekte kull. I periodpauserna köpte vi hockeypulver och ibland jagade vi puckar som flög hej vilt över sargkanterna. Ljudet av omotiverade svordomar, doften av snus, svett och gamla gubbar. Det var livet på Kvarna. Nu är det andra tider och i horisonten hägrar spel i Allsvenskan
  2013-04-22 20:55:00

  Medverka i insamlingen till supporterspelare!
  Piteå Insamlingen till Supporterspelare i Piteå Hockey fortsätter. Siktet är inställt på att samla in medel för att bidra till att ytterligare en spelare av klass ska förstärka truppen vid årsskiftet.
  2012-10-05 08:57:56

  Forsatt satsning på supporterspelare!
  Piteå Nyligen gjorde Piteå Hockey klart med Marcus Waldehagen som supporterspelare säsongen 2012/13. Från insamlingens sida bidrog vi till denna värvning genom medel som insamlats under föregående säsong.
  2012-09-19 12:25:54

  PHC-Bloggen: Vinnaren är....
  Piteå Vinnaren till Sveriges snyggaste regskyllthållare är....
  2012-09-17 23:57:14

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Hockeyzon - Svensk Hockey

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US | FORUM | BETTING
  Affären klar för Higuain
  Silly Season:   Affären klar för Higuain
  Higuain snart klar för Chelsea
  Tur i oturen för Lakers
  Dussinet fullt mot Falun
  ”Laget behöver all stöttning”
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies