fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhornan
Besökare: 23130 | Inloggade: 317 | Antal medlemmar: 179231
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Krönika Leksand är det enda hotet för elitserielagen
  Leif Strömbergs spelfilosofi är som klippt och skuren i ett kval, där man belönas med att kämpa hårt, ligga på kontring och dumpa puck.

  Krönika: Leksand är det enda hotet för elitserielagen

  Kvalseriedemonen sänder åter ilningar längs ryggraden, påminner en om degraderingsprofetior och ordinerar stora mängder magsårsmedicin.

  Vad är väl ett slutspel i jämförelse med en rak serie som sätter en del föreningars framtid på spel. Utslagen i kvarts- eller semifinal i ett slutspel kontra tappad Elitserieplats, skillnaden är milsvid. Det finns klubbar som skulle offra, inte bara en hörntand, utan hela garnityret för att återigen bli ett elitlag. 

  Skall SSK och Rögle vara mer än lovligt oroliga när de kliver in i kvalet? Både och, skulle jag vilja säga. De behöver inte vara oroliga för att de på något sätt skulle vara sämre än lagen från allsvenskan, för det är de inte på någon position. Oroliga bör de dock vara för att Kvalserien är som inget annat, det är ett kammarspel i tio akter där laget som tråkat ut sina motståndare bäst river ner de flesta applåderna. 

  Kvalserien handlar inte om laget som spelar den bästa hockeyn, det handlar om att offra hela klockspelet när man täcker skott. Det gäller att aldrig tappa fokus på krigarmentaliteten, alltid ”better safe than sorry” och ta till vara chanserna när de dyker upp. 

  Jag minns hur illa ute SSK var i förra årets kval. Hemma mot AIK och Västerås, borta mot Växjö och Västerås. Tillfälligheterna avgjorde dessa matcher i SSKs favör. 

  Minnesgoda kanske kommer ihåg bortamatchen mot just Västerås. Västerås låg på stenhårt i SSKs zon, en utvisningssituation som domaren lät gå och Daniel Josefsson kunde åka i eget majestät mot VIK målet, där Thalberg drattade omkull och det var bara att lägga pucken i tomt mål. Det finns massor av situationer liknande dessa som är mer av tillfälligheter än frukten av ett klapp-klapp-spel. Kvalserien i ett nötskal. 

  Topplagen från Allsvenskan kliver in i kvalet med en säsong med karaktär av transportmatcher en masse. Bra matcher topplagen emellan, men inte sällan skräpmatcher mot lagen i den nedre regionen av serien. Väl i Kvalserien kan man då bli tagen på sängen där det inte ges något som helst utrymme för alibibyten. Just detta brukar fälla avgörandet i den korta och intensiva period som Kvalserien spelas. 

  Jag läser allt oftare att årets allsvenska representanter skall vara bättre än på väldigt länge och det enda jag kan grunda det på är att Leksand inte är lika överlägsna som man är van vid. Att på dessa grunder då påstå att serien är jämnare är att göra saker väldigt enkelt för sig. Man kan se det åt andra hållet, det vill säga; Leksand är sämre i år, därför är serien jämnare. 

  Man kan spekulera hur man vill om det, men det enda hotet för de två Elitserielagen att inte hänga kvar, är just Leksand. Leksand har ju inför denna säsong anlitat en tränare som vet hur ryggsäckarna skall bäras. Leif Strömbergs spelfilosofi är som klippt och skuren i ett kval, där man belönas med att kämpa hårt, ligga på kontring och dumpa puck. 

  Det som talar emot Leksand är just Leksand. De har för vana att vika ner sig de senaste åren och traditionens makt är av hävd stor. Det finns ett annat spörsmål till att de kanske inte lyckas i år heller och det är avsaknad av ett stabilt grundspel. Jag har sett Leksand några matcher och man slås ibland av hur det så kallade grundspelet hackar. Om jag vore Leksing skulle jag oroa mig för att lag från den undre regionen i allsvenskan stundtals tilläts sätta lagets backar under stor press.

  AIK då? De är, enligt mig, alldeles för ojämna för att hota i en tio matcher kort serie. Man har en bra defensiv men det offensiva skulle behöva fler spelare. Det finns några namn bland forwards att se upp med men det finns inte samma trygghet i det offensiva som i det defensiva spelet. 

  Övriga lag i Kvalserien ser jag som chanslösa till en plats i Elitserien. Visst, de kan skrälla men inte hela vägen hem. 

  Jag är försiktigt optimistisk till att SSK klarar av att ta en av de två platserna som ger Elitseriestatus nästa säsong. Det grundar jag på att Sportklubben känns bättre rustade i år jämfört med förra året. Man har fler spelare som kan avgöra till skillnad mot förra året. Jag skall dock lägga in en brasklapp, man kommer ingenstans i kvalet om man inte visar ödmjukhet mot varje motståndare. Alla skall tas på allvar. 

  Kvalserien är inte mycket annat än berättelser om felslagna planer och grusade förhoppningar. 

  Till sist vill jag bara krasst konstatera att i min första krönika här på SvenskaFans, september 2009, så skrev jag att SSK blir bättre i år. Trots att jag blev sågad och näst intill idiotförklarad kan jag lugnt konstatera att min profetia slog in. SSK tog fler poäng denna säsong, alltså bättre. 

  Ansträngning är inte ansträngning förrän det börjar göra ont!


  29 KOMMENTARER      2930 VISNINGAR
  KENT FREDRIKSSON
  2010-03-17 13:47:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  SkåneJonas:
  Fisken måste vara ett riktigt ärke miffo....
  Tumme upp 2010-03-18 17:35:35
  1902:
  Det var ett jäkla tjafs om vem som är bäst hit och bäst dit. Nu börjar vi om - alla lagen står på 0 poäng. Om 10 omgångar vet vi vilka lag som är sopor och vilka som är lite bättre, och därmed får spela i Elitserien nästa säsong. Så enkelt är det.
  Tumme upp 2010-03-18 17:05:27

  Buster:
  Till Fisken!
  Först,om du hatar hockey sverige! FLY landet då...
  För det andra.Att Rögle & SSK skulle vara usla,håller jag inte med om. Dom är varken bättre eller sämre än dom som kom 8,9 eller 10 i Elitserien. Och det där med pengar & TV avtal,jaja. Säger bara,bättre att hamna 9eller10,för Allsvenskan är inte lättspelat.En liten Fråga till dig..Inte så att du är MODO:it & bara besviken?

  Tumme upp 2010-03-18 16:33:35
  8:
  malmö Leksand, har du ingen kunskap gällande hockey? Är det publiksiffror som skall avgöra ifall man skall spela i ES eller inte? Sluta med det snacket, de bästa sportsliga lagen skall spela och det avgörs över 10 matcher var. Om sedan lagen inte har någon publik skall inte avgöra den sportsliga. I så fall kan ju inte DIF spela i Fotbollsallsvenskan, de skall ju spela inför tomma läktare kommande match.
  Tumme upp 2010-03-18 16:10:19

  Texas:
  De va ett jävla tjatande om att AIK ska gå upp, inget av dem allsvenska lagen sticker ut på något sätt. Leksand har många bra spelare men dom kan inte spela ihop detsamma gäller AIK och Växjö, Ok Rögle och SSK blev sist i elitserien men är trots alla spekulationer de lag som är mest strukturerade och har spelsystem. Har sett en del matcher från AS och tycker spelet är väldigt stirrigt och ostrukturerat, trots allt ska det spelas en kvalserie och om lagen från elitserien inte krånglar till det så går inget allsvenskt lag upp, TYVÄRR.
  Tumme upp 2010-03-18 15:33:19
  Kent:
  Hatar inga lag, alltså är jag heller ingen AIK hatare. Nej AIK går inte upp. Dock skall det spelas om det! Lika mycket som det finns farhågor mot Elitseriens kölags spets, finns det en övertro på det allsvenska toppskiktet.

  Leksands och AIKs chans stavas underskattning från ES-lagen. För att gå upp krävs det max inställning plus tur och åter tur.
  Det vet både SSK och Rögle.

  Tumme upp 2010-03-18 13:25:56

  Peter:
  Det som talar för SSK och Rögle är att de härdats i hårda matcher samtidigt som de varit klara för KS länge. AS-lagen kommer också att stjäla poäng av varandra eftersom de inte mäktar med att hålla samma skärpa i alla matcher. Det som kan tala emot SSK och RBK är förutom skador, att något av lagen drabbas av nervdaller. De möts ju i första omgången och den som förlorar får en dålig start och stark press i nästa match.
  Tumme upp 2010-03-18 11:55:36
  Dee:
  "AIK då? De är, enligt mig, alldeles för ojämna för att hota i en tio matcher kort serie."

  Vilken slutsats! Ju jämnare ett lag är desto bättre med fler matcher säger logiken mig. Nåja...

  Tumme upp 2010-03-18 11:15:10

  888888:
  kent, varför skulle inte AIK kunna gå upp med truppen dom har? 2:a i allsvenskan har oftast en bra trupp! eller är du bara AIK hatare?
  Tumme upp 2010-03-18 10:55:48
  Fisken:
  Fan vad jag hatar hockeysverige.
  SSK och Rögle är totalt genomusla, men får en jävla massa pengar genom TV-avtalet och kan därför klara sig kvar ändå.

  Åker ni ur kommer det dröja innan ni går upp igen. Hoppas det sker.

  Tumme upp 2010-03-18 10:39:16

  Janne:
  Att tippa kvalserien är otroligt svårt, de flesta tror ju att es-lagen blir svårslagna med sitt högre tempo och kanske mer spelare med elitserierutin. AS-lagen kommer från en mer spetsad serie i år än tidigare och som det verkar har AS blivit starkare samtidigt som ES verkar ha stagnerat.
  Mitt tips är ändå att Leksand och Södertälje kommer att spela i elitserien nästa säsong. Om Leksand har något där att göra är en annan diskussion, men laget har väldigt många unga spelare som kommer att vara begärliga byten för elitserielagen och får Leksand behålla dessa talanger så kommer Leksand att vara ett etablerat elitserielag om något år.

  Tumme upp 2010-03-18 09:13:14
  Kent:
  Skulle Gnaget gå upp med den truppen är det oroande kvalité på övriga kvallag!
  Tumme upp 2010-03-18 09:09:44

  Aleksandar - cccc:
  Ni ska få se alla med - AIK ska upp punkt slut!
  Tumme upp 2010-03-18 01:55:48
  Von Schauffenberg:
  Jag tror inte att laget som går vidare från playoff kommer komma sist. Alla andra verkar ju redan ha bestämt sig för att det är så. Jag tror snarare att Malmö/Almtuna kommer spela skön hockey och eftersom de spelar helt utan press är det inte omöjligt att någon av dem "skräller" dvs. inte kommer toksist. Att tippa att någon utav dem kommer ta sig upp till ES är enligt mig att ta i (ordentligt). Mitten någonstans är väl rimligt att tro. Sist kommer växjö...

  Tumme upp 2010-03-17 22:30:36

  Ragnar E. Dahlberg:
  Malmö kommer inte ha en chans. Man har tagit ut sig i play-off så till den milda grad att man kommer komma toksist i KS. Tro mig.
  Jag håller med skribenten i mycket han skriver. Leksand och Rögle kommer att vara dom två största hoten för SSK. Leksand har inte matchat på ett tag. Men man kommer att få igång rören i sina två inledande (lätta) matcher. Det oroar mig en smula. Det hade varit bättre att möta dom i första matchen.
  Strumpan kan mycket väl få upp Leksand i år. Det skulle vara kul för ES. Men jag hoppas att det inte blir på bekostnad av SSK&#39s plats. Rögle kan mer än gärna få åka ur.

  Tumme upp 2010-03-17 19:19:00
  SkåneJonas:
  ÖDMJUKHET,något jag tjatar om men det är viktigt. Tror inte att det är lätt att SSK ska hålla sig kvar i ES. Men jag håller med Texas, vilken drog går Acksel på??? Det är klart Malmö går upp, ha ha. De ska ju vinna SM guld i fotboll inför varje säsong, vilket skämt. Tror att det blir SSK och Rögle som stannar kvar men lätt? Nej inte en chans. Kämpa Telge!!
  Tumme upp 2010-03-17 18:54:29

  krister karlsson:
  Ni ska inte vara för självsäkra elitserien är lite sämre i år och allsvenskan bättre . Jag tror på två allsvenska lag som går upp varför inte AIK och Växjö.
  Tumme upp 2010-03-17 17:22:41
  Texas:
  Acksel!!!! Vilken drog går du på.
  Tumme upp 2010-03-17 16:09:06

  Kent:
  Som om inte Ängelholm har publik då?
  Tumme upp 2010-03-17 16:07:48
  malmö Leksand:
  Det bästa vore nog om Malmö och Leksand gick upp. Vad tillför SSK och Rögle ? Jätte dåliga publik siffror och dåligt intresse ! Upp med Leksand och malmö ! Jätte bra publik siffror. Enormt intresse.
  Elitserien skulle tjäna på det...

  Tumme upp 2010-03-17 16:04:26

  8:
  Håller med nattsvart AIK är mer av ett kvalserie lag än leksand och har ett spel som kan ställa tlll det för elitserie lagen hur det brukar gå mot just leksand vet ju alla så ger AIK större möjlighter att gå upp än leksand även om jag tror både södertälje och rögle åtefinns i kvalserien till hösten
  Tumme upp 2010-03-17 15:49:25
  conny.j:
  Varken Rögle eller SSK behöver vara nervösa inför kvalserien.Dom kommer att stanna kvar i högsta ligan,lätt som en plätt.Heja Luleå
  Tumme upp 2010-03-17 15:42:23

  JK:
  Ja det är nu som lagen skall visa färg. Är det några som skulle kunna hävda sig i konkurensen med elitserielagen så är det AIK och Leksand. Dessa lag skulle redan befunnit sig i Elitserien om inte hockeyligan varit så stelbent. Men nu skall vi spela om det så får vi se om det skall gå vägen för mitt Leksand.
  Tumme upp 2010-03-17 15:33:52
  !?!?:
  !?!?!?
  Tumme upp 2010-03-17 15:01:11

  Nattsvart:
  Malmö har tyvärr mindre chans än Almtuna om de går vidare. Vadå växer tre storlekar?? Rätt många matcher med hemmapisk där nere i år... Men ärligt: Tror inte något allsvenskt lag kan hota SSK och Rögle i längden. Möjligen AIK. Tror mera på AIK än Leksand, faktiskt.
  Tumme upp 2010-03-17 14:44:36
  acksel:
  Går Malmö till kvalserien vilket jag tror dom gör så plockar dom MINST 10 poäng hemma. I ett fullsatt Malmö Arena växer laget 3 storlekar. Denna fördel har inte SSK. Tror att Malmö och AIK går upp i år! :)
  Tumme upp 2010-03-17 14:34:16

  08:
  snälla SSK förlora alla matcher utom två dom mot aik
  Tumme upp 2010-03-17 14:14:17
  Nattsvart:
  Tror i ärlighetens namn att om nu Almtuna klarar hindret Malmö, så kommer många att få det jäkligt svårt i Gränbyhallen. Svårare än uppe i Ejendals...
  Tumme upp 2010-03-17 14:12:41

  Zappa:
  Den här gången kanske du kommer få äta upp dina ord om du tror att Leksand är enda hotet...
  Tumme upp 2010-03-17 13:58:41
  ANNONS:

  Fler artiklar om Södertälje

  Blytung förlust i Mora
  Södertälje Efter målkalaset senast mot Rögle gör SSK återigen en dålig bortamatch där man viker ner sig totalt i den andra perioden. Dalmasarna vinner matchen relativt enkelt med 5-2.
  2013-10-26 11:53:00

  SSK körde över Rögle
  Södertälje Med en David Pastrnak i högform kunde SSK ikväll inkassera säsongen andra seger mot Rögle. Sportklubben gör sin bästa insats för säsongen och matchen slutade med hela 7-1.
  2013-10-23 22:43:01

  SSK vann dragkampen om DeSimone
  Södertälje SSK gjorde igår klart med en riktig klassspelare, och vann dragkrampen mot DIF och VIK som också ryckte i den snabbe centern. Philip DeSimone kommer närmast från finska Jokerit och stannar säsongen ut.
  2013-10-18 08:15:45

  SSK:s nystart gav tre poäng mot VIK
  Södertälje Tränarbytet gav effekt direkt. SSK ville mest och spelade med mycket energi i kvällens bortamatch mot VIK. Sportklubben vann rättvist med 2-4.
  2013-10-16 21:23:00

  SSK bryter med Strömvall
  Södertälje Efter en svag säsongsinledning meddelade klubben idag att Johan Strömvall inte får fortsatt förtroende i SSK. Ny tränare blir istället Anders Sörensen, som tidigare varit assisterande tränare.
  2013-10-14 11:53:41

  Bedrövligt spel av SSK
  Södertälje SSK blev överkörda av DIF i årets första länsderby. Bortalaget vann alldeles för enkelt med 4-0 inför en frusterad hemmapublik.
  2013-10-09 22:44:33

  Inför: SSK - DIF
  Södertälje Då har det blivit dags för säsongens första länsderby, som spelas i Axa Sports Center. SSK har statistiken i ryggen, men DIF har bättre form. Det lär bli en tät match att vänta i Templet i morgon.
  2013-10-08 23:20:07

  Viktig SSK-seger på bortais
  Södertälje Efter tre matchers måltorka på bortais tog SSK ikväll en efterlängtad och viktig seger. Oskarshamn besegrades med klara 4-1.
  2013-10-05 23:11:30

  Mardrömsstart sänkte SSK
  Södertälje SSK hade 0-3 i baken när matchen bara var tre minuter gammal. Det blev ett försprång som SSK aldrig hämtade in, trots stort spelövertag och många målchanser. Matchen slutade 2-3.
  2013-10-03 23:11:00

  Fortsatt dåligt bortaspel
  Södertälje SSK:s dåliga trend på bortais forsätter att hålla i sig. Igår blev Sportklubben på nytt nollade när Malmö vann med 5-0.
  2013-10-01 10:05:39

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Hockeyzon - Svensk Hockey

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Ett steg närmare Europafiasko
  Missa VM? Finns inte i tanken
  Hubocan flyttar till Trabzonspor
  Dynastin som kom av sig
  Bästa elvor och Ipswich Town
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhörnan Leovegas
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies