fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhornan
Besökare: 19580 | Inloggade: 39 | Antal medlemmar: 179235
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig

  Får vi en "stängd" Elitserie?

  Hockeyligans ökade anslag till Elitserien stänger ju i princip dörren för de allsvenska lagens möjligheter till avancemang till de finare salongerna. Vad händer i framtiden? Blir HockeyAllsvenskan endast en farmarliga med spelare på tillväxt? Att öka klyftan mellan Elitserien och HockeyAllsvenskan gynnar knappast utvecklingen.

  Är Elitserien en ”stängd” angelägenhet för de tolv fördömda, från och med i höst? Den frågan måste man ställa sig nu när elitserielagen får höjda anslag med, i runda slängar, åtta miljoner medan de allsvenska lagen står och stampar med i stort sett samma bidrag som förut. Hockeyligan har ju med bestämdhet sagt att Elitserien aldrig skall bli en stängd liga, utan det skall fortsatt kunna gå att kvala sig upp. Förvisso har de ju rätt i att möjligheten att kvala sig upp finns kvar, men med det höjda bidraget till Elitserien så minskar ju chansen avsevärt. När man sen ser att de allsvenska topplagen dräneras på sina bästa spelare så anar man åt vart det barkar.

  Bakom Leksand som fortsatt har ekonomiska förutsättningar att klara en elitplats, så ser det bra mycket tyngre ut. Man kan lugnt påstå att Allmänna Idrottsklubben valde rätt år att sluta harva allsvenskt. Hade de inte lyckats detta år heller så skulle de senaste årens ekonomiska dåsighet sett till att loppet varit kört för lång tid framöver.
   
  Nåväl, åter till de allsvenska lagens chanser till att ta steget upp. Förra säsongens snackis, Almtuna har tappat både toppspelare och tränare till Elitserien. Hur tacklar man det? Växjö, som också tappat tunga namn, hur långt räcker den nya truppen? Rögle som rasade ur Elitserien kommer ställa ett helt nytt lag på isen. Var har vi Malmö? Leksand som aviserar en nyare filosofi, hur långt räcker tålamodet denna gång? Kommer man falla tillbaka till sina numera klassiska floppvärvningar? Spektakulära värvningar som andas trender av det nedåtgående slaget skall vara ett minne blott är det sagt. Största utmaningen för Leksand blir hur man skall fylla tomrummet efter Prestberg.

  Så vad kan vi förvänta oss av nästa allsvenska säsong? Jag tror att Leksand fortsatt kommer ligga i topp hela säsongen. HockeyAllsvenskan kommer även nästa säsong vara jämn men utarmningen, om man får kalla det så, kommer på sikt sätta käppar i hjulen för att nå en elitplats för de allsvenska topplagen. Lägg därtill det som redan avhandlats ovan, de höjda anslagen till Elitserien. Alla med grundläggande ekonomiska kunskaper inser det uppenbara.
  Således kommer skillnaden mellan HockeyAllsvenskan och Elitserien bara bli större och detta kommer aldrig gynna svensk hockey i framtiden. Det sämsta som kan hända är att nerven i Kvalserien blir en ”walk in the park” för Elitserielagen. Trots mina dystra framtidssyner så hoppas jag att de allsvenska topplagens visioner står fast, att ta sig upp. Vision utan handling är att drömma. Handling utan vision är ett tidsfördriv. Handling och vision tillsammans är att göra en positiv skillnad.


  26 KOMMENTARER      8255 VISNINGAR
  KENT FREDRIKSSON
  2010-05-22 23:20:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Tobbster:
  Jag vill se en stängd elitserie, men med fler lag! Malmö och Leksand, och eventuellt två till.

  Som jag ser det är det nuvarande systemet förlegat och lika mycket tradition som monarkin.

  Det ska vara så för att det ska vara så. End of story.

  Jag vill se en liga mer lik NHL. Där en klubb kan satsa ungt ett år utan att riskera hela föreningen för att man råkar tro på sina juniorer. Det skulle också göra att lagen som var med kunde satsa hårdare och våga investera mer och på så sätt höja kvalitén på spelare och annat runt omkring, utan att vid en misslyckad säsong riskera att förpassas till allsvenskan (i bästa fall).

  Tror en stäng elitserie med 14-16 lag vore det bästa.

  Uttalanden från Hockeyligan om att aldrig stänga Elitserien är inte speciellt genomtänkt, bara konservativt och snarare hämmar utvecklingen. "Aldrig" är en väldigt lång tid att uttala sig om. Öppen Elitserie kan vara bra med, men såna uttalanden i samma mening som "aldrig något annat" gör att det låter mer som de som bestämmer är rädda för att ändra saker, så de håller hårt i det de vet hur det fungerar.

  Tumme upp 2010-05-24 10:52:29
  kilminster:
  kent... dom fick inga 25 milj i vintras!

  Är det inte så att man måste ha ordning på ekonomin för att få elitserielicensen?
  om ovanstående stämmer så måste AIK ha ordnat upp ekonomin innan man fick elitserielicens och garanti om några 25miljoner

  hehehe... stänga ES? bosseknopp tur att det blir färre för varje dag som lyssnar på dig

  Tumme upp 2010-05-23 20:19:46

  Xonitex:
  Hockeyligan dödar svensk hockey så är det bara. Låt rebellen Wikegård styra och ställa på Berlusconi-manér i hockeysverige istället!
  Tumme upp 2010-05-23 20:11:33
  Roddars Efraim:
  @mark77: Självklart måste ett lag satsa åtminstone en del för att gå från AS till ES, men ska du ha i ES att göra så måste du satsa i alla fall. Elitserien ÄR stängd för Stocksund/Danderyd och det är inget fel i det.

  Timrå, Björklöven, Linköping, SSK, Malmö, Leksand, Mora, Rögle, Skellefteå och AIK är de lag som kvalat upp. 10 olika klubbar varav tre är rejält etablerade idag och SSK gör sitt bästa för att bli stabila.

  Tumme upp 2010-05-23 19:41:40

  gnagarlunga:
  BosseKnopp// Ibland skäms man som gnagare.
  Ditt senaste inlägg är bara pinsamt.
  Öppna upp ! Sist ur. Först upp.
  Ska det vara så jävla svårt ?

  Tumme upp 2010-05-23 19:10:26
  BosseKnopp:
  Ja, dags att stänga Elitserien nu. Finns inga andra lag som är förtjänta av Elitseriespel. Bara bönder som spelar Hockeyallsvenskan och som inte skulle tillföra ett skit i Elitserien.
  Tumme upp 2010-05-23 18:24:22

  Kent Fredriksson:
  kilminster, menar du att AIK aldrig var nära kk i vintras? Var det en tidningsanka, eller vaddå?
  Tumme upp 2010-05-23 17:59:06
  kilminster:
  det handlar inte om antalet lag i ES, det är den ekonomiska skillnaden mellan ES och AS som gör allt.

  och du Kent.... om AIK hade haft den dåliga ekonomi du insinuerar så hade dom inte fått en elitserielicens

  Tumme upp 2010-05-23 17:34:30

  mark77:
  Kent fredriksson:Enligt rykten har AIK tvingats ta hjälp av externa finansiärer tidigare år för att överleva och nu skall dom pengarna betalas tillbaka, därav att AIK inte kan spendera i år så ja. Frågan är dock om AIK ens existerat utan storstsningen. Min poäng var dock att i år kan man knappast snacka om stängd serie då AIK är på pappret svagare än något elitserielag varit sedan 90-talet, om ens då.

  Problemet med de stora klyftorna är att allsvenska lag måste satsa ihjäl sig för att kunna ha chansen att gå upp, AIK höll på att gå under, hammarby satsade sig i kk, växjö hade kris för ett par år sen, mif hade det ifjol och leksand har levt på ejendal länge.och tycks även dom nu fått en sinande plånbok.

  Dagens läge gör att allsvenska lagen om dom vill gå upp måste riskera att gå under i försöken att gå upp. Alternativet är att inte satsa alls och då är serien verkligen stängd.

  Tumme upp 2010-05-23 17:28:13
  M.E.J:
  Att hockeyligan är bra på att tjäna pengar är en sak, dock så kan man fundera på varför inte förbundet har hand om tv-avtal etc. Nu är det ju ES-klubbarna som sätter agendan för sitt eget bästa, inte förbundet som (borde) jobba för svensk hockeys bästa.
  Tumme upp 2010-05-23 17:14:49

  Kent Fredriksson:
  mark77. AIKs ekonomiska lekstuga ligger ju till grund för en tunnare trupp. Hade AIK skött sina kort räät, hade väl de extra 25 miljonerna gått till en starkare trupp. Vad tror du?
  Tumme upp 2010-05-23 16:54:16
  hansuppsala:
  En norr och en syd serie, 10 lag i varje. Rätt fördelning av pengar eller om vi ska ha kvar detta stängda serie system, låt det sista laget degreras och det näst sista kvala.
  Tumme upp 2010-05-23 16:50:56

  Kent Fredriksson:
  mark77. AIKs ekonomiska lekstuga ligger ju till grund för en tunnare trupp. Hade AIK skött sina kort räät, hade väl de extra 25 miljonerna gått till en starkare trupp. Vad tror du?
  Tumme upp 2010-05-23 16:48:44
  mark77:
  Som gnagare skrattar jag också åt detta, pratet om detta har pågått i många år och nu menar ni att serien är stängd nu när AIK har det på pappret svagaste laget ett elitserielag haft på många år? öppnare än på 15 år skulle jag säga.

  Roddars efraim:du säger 14 lag men det är ju mif och leksand flera ggr var i det. förutom mora, AIK och rögle som snubblade in på bananskal efter enorma bragder så är det ju lag med elitseriebudgetar som gått upp. Och sådana pengar är svårt att skaffa sig i AS. För de mindre lagen är det stängt.

  Tumme upp 2010-05-23 16:25:16

  Grötting:
  Hockeyligan är ju Elitseriens paraplyorganisation och läser man texten kan man lätt få uppfattningen att Hockeyligan ger mer pengar till ES-lagen medan man inte höjer bidragen till AS-lagen. Vad jag vet har väl aldrig AS-lagen fått pengar av ES-organisationen. Håller själv på Mora och vill naturligtvis att det ska in mer pengar till AS-lagen. Men detta är ju inte Hockeyligans uppgift. Den Allsvenska huvudorganisationen styrs dock av några riktigt inkompentetna och fega herrar som inte inser ligans värde. Att sälja TV-rättighererna till viasat för 15 miljoner per år är ju nästan krimenellt inkompetent, med tanke på att ES-lagen får nästan 250 miljoner. Visst kan man kritisera HL för mycket, exempelvis att man vägrar utvidgning till 14-16 lag, men inte att AS-organisationen är usel och inte kan fixa bättre TV-avtal och övergripande sponsoravtal. Hade det funnits något ruter i AS-ledningen hade man brutit sig ut och skapat en piratliga för länge sedan, istället för att sitta apatiskt och se på medan Loob står och kissar på dem.
  Tumme upp 2010-05-23 14:29:04
  GurkGudafläsket:
  Man kan kanske ha tre pooler..en norr, söder och mitten
  Tumme upp 2010-05-23 12:59:28

  GurkGudafläsket:
  Håller med Kent om det blir större skillnad mellan ES och AS så kommer hockey i Sverige att dö ut och på ganska kort sikt. Jag är inne på att göra om ES och AS, där man slår ihop bägge och bildar en norr och syd pool. De bästa i resp pool får sedan mötas i en serie som liknat KS..

  Det kanske inte fungerar i praktiken men det skulle bli mycket mer rättvist och bättre hockey for sure.

  Tumme upp 2010-05-23 12:57:20
  Kent Fredriksson:
  Mister, kul att du skrattar. Hade varit mer tråkigt om du grät.
  Att det var, fram tills nu då, omöjligt mest hela tiden för AIK är väl inte så konstigt. Leva över sina tillgångar och hamna i div 1 gör ju inte saken lättare.

  Tumme upp 2010-05-23 12:44:37

  FLINTIS:
  Håller fullständigt med Mifaren.Bort med Loob och hans pack i från makten i Hockey Sverige,det är tack vare sådana idioter som det ser ut som det gör.

  Tycker också att det kunde vara värt ett försök i alla fall med 14 lag.

  Skulle det sig visa,att vi inte har standard för 14 lag,så är det bara att återgå till 12.

  Hur svårt kan det bli??

  Tumme upp 2010-05-23 12:41:11
  RedArmy88:
  Bra skrivet Kent. Man måste göra något för att förändra och förbättra utvecklingen inom svensk hockey.
  Tumme upp 2010-05-23 11:36:19

  blggnagare:
  Alla vet förutsättningarna när säsongen börjar =) i allsvenskan gäller det att komma bland de 3 bästa, inte att vinna serien .
  Tumme upp 2010-05-23 10:36:23
  VIKtigt:
  Blir man sist i ES förtjänar man åka ur serien.Blir man 1a i AS förtjänar man gå upp till ES.
  PUNKT SLUT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Tumme upp 2010-05-23 10:26:52

  JK:
  Hockeysverige är på väg att självdö! En liten sfär på 12 lag är det enda som finns för 12 elitlags ledare och de andra göre sig icke besvär. inte undra på att fotbollen tar över mer och mer för att vara nr 1 i Sverige.
  Tumme upp 2010-05-23 09:03:45
  Roddars Efraim:
  Det har varit samma visa hela tiden: "Elitserien är ju stängd! Skillnaden är för stor! Vi i allsvenskan får ingen ärlig chans!" Och ändå har 14 lag gått upp i ES de senaste elva åren! I snitt mer än ett lag per säsong tar sig från allsvenskan till elitserien.
  Tumme upp 2010-05-23 07:16:45

  Den Gode Mister:
  Som Gngare skrattar jag åt texten. Från och med i höst? Inget är nytt. Det har varit så här hur länge som helst. Vad är skillnaden? Lite mer pengar visst. Men rikedomen har gjort det i princip omöjligt att åka ner förut. Elitserien BLIR inte stängd. Den ÄR stängd. Att Elitserielagen tabbar sig och åker ur är egentligen inte allsvenska lagens bragd. Jag blev glad när AIK gick upp igen, sjukt glad. Men jag insåg samtidigt att det var en gåva. Både Rögle och Leksand hade ju gått bort sig. Klantat till det för sig själva.
  Tumme upp 2010-05-23 01:33:45
  Mifaren :
  Visst e det så det borde bli 14 lag och direkt upp och ner flytning men det är snåla idioter som bara tänker på sitt eget som styr Hockey ligan "Loob"åtomerad mfl.
  Tumme upp 2010-05-23 00:27:37

  ANNONS:

  Fler artiklar om Södertälje

  Blytung förlust i Mora
  Södertälje Efter målkalaset senast mot Rögle gör SSK återigen en dålig bortamatch där man viker ner sig totalt i den andra perioden. Dalmasarna vinner matchen relativt enkelt med 5-2.
  2013-10-26 11:53:00

  SSK körde över Rögle
  Södertälje Med en David Pastrnak i högform kunde SSK ikväll inkassera säsongen andra seger mot Rögle. Sportklubben gör sin bästa insats för säsongen och matchen slutade med hela 7-1.
  2013-10-23 22:43:01

  SSK vann dragkampen om DeSimone
  Södertälje SSK gjorde igår klart med en riktig klassspelare, och vann dragkrampen mot DIF och VIK som också ryckte i den snabbe centern. Philip DeSimone kommer närmast från finska Jokerit och stannar säsongen ut.
  2013-10-18 08:15:45

  SSK:s nystart gav tre poäng mot VIK
  Södertälje Tränarbytet gav effekt direkt. SSK ville mest och spelade med mycket energi i kvällens bortamatch mot VIK. Sportklubben vann rättvist med 2-4.
  2013-10-16 21:23:00

  SSK bryter med Strömvall
  Södertälje Efter en svag säsongsinledning meddelade klubben idag att Johan Strömvall inte får fortsatt förtroende i SSK. Ny tränare blir istället Anders Sörensen, som tidigare varit assisterande tränare.
  2013-10-14 11:53:41

  Bedrövligt spel av SSK
  Södertälje SSK blev överkörda av DIF i årets första länsderby. Bortalaget vann alldeles för enkelt med 4-0 inför en frusterad hemmapublik.
  2013-10-09 22:44:33

  Inför: SSK - DIF
  Södertälje Då har det blivit dags för säsongens första länsderby, som spelas i Axa Sports Center. SSK har statistiken i ryggen, men DIF har bättre form. Det lär bli en tät match att vänta i Templet i morgon.
  2013-10-08 23:20:07

  Viktig SSK-seger på bortais
  Södertälje Efter tre matchers måltorka på bortais tog SSK ikväll en efterlängtad och viktig seger. Oskarshamn besegrades med klara 4-1.
  2013-10-05 23:11:30

  Mardrömsstart sänkte SSK
  Södertälje SSK hade 0-3 i baken när matchen bara var tre minuter gammal. Det blev ett försprång som SSK aldrig hämtade in, trots stort spelövertag och många målchanser. Matchen slutade 2-3.
  2013-10-03 23:11:00

  Fortsatt dåligt bortaspel
  Södertälje SSK:s dåliga trend på bortais forsätter att hålla i sig. Igår blev Sportklubben på nytt nollade när Malmö vann med 5-0.
  2013-10-01 10:05:39

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Hockeyzon - Svensk Hockey

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Bra insats men poängen uteblev
  Oakland vann viktiga mötet
  Cavani räddade poäng på övertid
  Röda Bollens 20-årsjubileum
  En väckarklocka för Liverpool?
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhörnan Leovegas
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies