fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
Besökare: 87565 | Inloggade: 264 | Antal medlemmar: 183036
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  AIK inför säsongen 2018/2019 lagdel för lagdel
  AIK säsongen 18/19 - ett starkare lag?

  AIK inför säsongen 2018/2019: lagdel för lagdel

  AIK gjorde överlag en godkänd säsong 2017/2018 men räckte inte riktigt ända fram. Efter en tredje plats i HockeyAllsvenskans sluttabell tog det tyvärr stopp i efterföljande Playoff. Inför kommande säsong har det hänt en hel del i AIK:s lagbygge. Här följer en genomgång och analys av laget inför kommande säsong - lagdel för lagdel.

  Till att börja med har en rad spelare lämnat laget sedan föregående säsong. Jag tänker inte gå in på detta närmare. Det finns utförliga listor på vilka spelare som lämnat, förlängt respektive tillkommit under rubriken Silly Season här på samma sida. Istället går vi rakt på sak och går igenom det lag vi har just nu och som förhoppningsvis ska ta oss tillbaka till SHL. Jag ska försöka mig på att analysera styrkan i respektive lagdel, spelare för spelare. Vi börjar givetvis med målvakterna.

  Målvakter

  -          Johannes Jönsson (NY)
  -          Erik Källgren
  -          Linus Lundin

  Den övergripande analysen av målvaktssidan är att den har förbättrats avsevärt. Värvningen av Johannes Jönsson från Karlskrona är en av de allra vassaste inför kommande säsong i HockeyAllsvenskan. Jönsson har bred erfarenhet från spel i SHL och kommer tillföra rutin, trygghet och möjligheten att ha en matchvinnande målvakt – helt nödvändiga egenskaper för ett lag som har ambitioner att nå SHL. Erik Källgren förväntas vara den som får komplettera Jönsson i AIK Hockeys målvaktspar kommande säsong. Källgren vaktade kassen i sammanlagt 31 matcher under föregående säsong och har enligt min bedömning enorm potential, även om han måste bli jämnare och hålla en högre lägstanivå. Linus Lundin lär förmodligen lämna eller få matchträning på annat håll. Där är dock ingenting klart ännu.

  Backar

  -          Johan Larsson (NY)
  -          Filip Windlert
  -          Simon Fernholm
  -          Andreas Hjelm
  -          Alexander Deilert
  -          David Berg
  -          Ludvig Claesson

  Den övergripande analysen av backsidan är att det här har skett minst förändringar av alla lagdelar, men att det samtidigt finns vissa frågetecken. Stommen från förra säsongen är kvar, men efter att Eric Norin hastigt lämnade för Brynäs valde sportchef Anders Gozzi att ta in Johan Larsson som det hittills enda nyförvärvet på backsidan. 32-årige Larsson är en poängstark back som kommer tillföra mycket rutin till ett annars ganska ungt AIK-lag. Han kommer närmast från spel i tyska ligan och har tidigare spelat flera säsonger i finska högstaligan och i SHL. Gozzi har även varit tydlig med att han letar efter ytterligare en back som ska in, vilket är bra och helt nödvändigt.

  I övrigt då? Jo, stommen är som sagt kvar. Och där finns det kvalitet. Simon Fernholm fick stora delar av förra säsongen förstörd av skada, men är en viktig kugge i det defensiva spelet. Förhoppningsvis håller han för betydligt fler matcher kommande säsong. Filip Windlert och Ludvig Claesson spelade nästan alla matcher den gångna säsongen och kommer bli viktiga även framöver. Båda är duktiga hockeyspelare men behöver ta steg framåt kommande säsong: Claesson behöver höja sin lägstanivå och spela jämnare med färre avgörande misstag, och Windlert har en del att utveckla i sin offensiv. Andreas Hjelm är en gåta. För inte så länge sedan var han en av HockeyAllsvenskans bästa backar och stundtals dominant, för att sedan hamna i en längre formsvacka som han aldrig riktigt hittat tillbaka ifrån. Förra säsongen spelade han 35 matcher och gjorde ynka 2 poäng. Andreas kan betydligt bättre, och kan, om han hittar formen, bli den toppback AIK så väl behöver. Kvar har vi Alexander Deilert och David Berg. Två herrar med sina primära styrkor i det offensiva spelet. Rutinerade Deilert hann bara med 24 matcher förra säsongen, men mäktade ändå med 13 poäng under dessa, vilket är bra för en back. Däremot finns det att jobba på i defensiven för Deilert, vilket också minusstatistik i +/- tyder på. David Berg stod enligt mig för lite utav ett genombrott förra säsongen, efter att tidigare mestadels huserat i division 1 (Lindlövens IF). Berg är en duktig skridskoåkare med bra ”split vision” och ett innovativt passningsspel. Han stod för 9 poäng på 30 matcher förra säsongen och om han kan ta ytterligare några steg framåt den kommande säsongen kan han växa ut till en viktig back för AIK, såväl defensivt som offensivt.

  Frågetecknen då? För att vara ärlig var backsidan inte briljant förra säsongen. Snarare tvärtom. Det var rejält öppet i egen försvarszon emellanåt och det bjöds på alldeles för enkla baklängesmål. Målvakterna fick det många gånger onödigt hett om öronen och det allmänna intrycket var att backuppsättningen var för offensivt balanserad. Därmed har det nog förvånat många att inte mer har skett med laget på just backsidan. Två av de bästa backarna från ifjol – Clay Wilson och Eric Norin – har lämnat samtidigt som hittills bara Johan Larsson har tillkommit. Backsidan är således alltjämt ett frågetecken inför kommande säsong. Jag önskar mig en stabil, defensivt lagd back för att komplettera backuppsättningen innan säsongen drar igång, och jag tror det är helt nödvändigt för att ha tillräcklig bredd och balans i defensiven. Samtidigt hoppas jag att flera av backarna från förra säsongen kan ta steg framåt. Det finns outnyttjad potential som jag ser det, bland annat i Andreas Hjelm. Jag hoppas slutligen att kontinuiteten och att vi i princip har samma backuppställning som föregående säsong, kan utgöra en styrka i sig. Därtill kommer en av de nya assisterande tränarna (se mer om tränarna nedan) att fokusera på backarna och det defensiva spelet, vilket förhoppningsvis kommer stärka den lagdelen ytterligare.

  Forwards

  -          Fredric Weigel (NY)
  -          Gary Nunn (NY)
  -          Sam Marklund (NY)
  -          Jacob Dahlström (NY)
  -          Oscar Nord (NY)
  -          Christian Sandberg
  -          Eric Castonguay
  -          Anton Holm
  -          Jesper Frödén
  -          Victor Ekarv
  -          Max Lindholm
  -          Mathias From

  Här har det hänt grejer! Det är helt uppenbart att tränare Mitell och sportchef Gozzi inte var nöjda med forwardssidan efter förra säsongen. Förmodligen var just det offensiva spelet och antalet gjorda mål inte det största problemet, utan snarare vilka spelartyper som fanns och hur laget var balanserat. Många av förra säsongens forwards hade sina styrkor i det offensiva spelet, men där det saknades grovjobbare, powerforwards och forwards med styrkor även i det defensiva spelet. I kombination med stundtals svajigt backspel blev det ofta uppenbart att laget var obalanserat i dessa delar.

  Men det ska det bli ordning på nu. Det visar framförallt värvningarna av Sam Marklund och Jacob Dahlström, två hårt jobbande tvåvägsspelare som är precis den typen av forwards som AIK saknade förra säsongen. Spelare som kan trycka fast pucken i offensiv zon eller vinna tillbaka den i defensiv zon. Sam Marklund är därtill en stabil poängplockare och stod för 34 poäng på 52 matcher i Modo den gångna säsongen. Jacob Dahlström kommer närmast från spel i Tingsryd, har en stark plus/minus-statistik och kan göra poäng även han. Men framförallt är båda spelare som jobbar hårt över hela banan och som kommer göra det jobbigt för motståndarna, vilket är precis vad AIK behöver. Även nyförvärvet från Pantern, Stockholmskillen tillika AIK-sonen Oscar Nord, är en spelare av liknande karaktär. En hårt jobbande tvåvägscenter med kvaliteter även i det offensiva spelet, vilket bland annat visades genom tre mål i lagets första träningsmatch som var nu i helgen. De två sista nyförvärven att presentera har däremot sina primära egenskaper i det offensiva spelet. Fredric Weigel är ny från Södertälje SK och kommer därmed återförenas med sin lekkamrat Anton Holm. Weigel är en smart, offensiv spelare med bra blick för spelet och ett riktigt bra passningsspel, vilket bland annat 27 assist under föregående säsong vittnar om. Det är även en temperamentsfull herre. Vinnarskallen Weigel satt i utvisningsbåset hela 63 minuter föregående säsong. Gary Nunn är denna Silly Seasons mest otippade värvning. En 28-årig kanadensare som närmast kommer från spel i norska ligan och Frisk Asker, där han drämde till med hela 62 poäng på 45 matcher. Om Nunn hittar rätt även i den svenska hockeyn kan han bli en viktig poängplockare för AIK under kommande säsong och kanske lite utav en ny Broc Little.

  Det var de fem nyförvärven. I övrigt har den stomme som Gozzi och Mitell velat ha kvar också blivit kvar. Eric Castonguay var i toppen av poängligan förra säsongen och blir givetvis oerhört viktig även nu, såväl genom sina poäng som genom sin rutin. Christian Sandberg behöver jag knappt nämna. Lagets kapten, bulldozer och eviga publikfavorit gör ännu en säsong i sitt kära AIK och är kanske viktigare än någonsin med sin rutin och sin vägvinnande inställning. Därtill gjorde han 31 poäng den gångna säsongen, vilket är den bästa poängskörden på 10 år för ”Sampa”. Anton Holm blir även han en mycket viktig kugge i årets lagbygge med sitt sylvassa målskytte. Nu har han även framspelaren tillika vännen Weigel vid sin sida, vilket knappast gör saken sämre. Mitt tips är att Holm vinner skytteligan kommande säsong. Den som förväntas spela med Holm och Weigel är Jesper Frödén, som trots rykten om flytt stannade i AIK. Trots att det kändes som att han aldrig riktigt fick det att lossna förra säsongen stod han ändå för 35 poäng. Frödén är således en stabil poängplockare som tillsammans med Holm och Weigel förhoppningsvis kan växa ytterligare och jag tror detta blir en av HockeyAllsvenskans vassaste kedjor. Även Max Lindholm blir kvar från förra säsongen. 21-årige Max är mannen som aldrig riktigt får sitt stora genombrott, men som ändå stod för en stabil insats den gångna säsongen och har stor utvecklingspotential. Han måste dock ta för sig mer och utnyttja sin storlek. Mitt tips är att säsongen 18/19 blir Max Lindholms stora genombrott. Kvar att presentera i forwardsuppsättningen har vi danske Mathias From och nygamle Victor Ekarv. Mathias From kom in sent föregående säsong men hann ändå göra ett gott intryck på AIK-supportrarna genom sin snabbhet, inställning och rappa skott. Trots sin ringa ålder (20 år) har From redan rutin från spel i SHL med Rögle och är även draftad av Chicago Blackhawks. Vi hoppas att Mathias fortsätter sitt fina spel från slutet av föregående säsong! Slutligen, Victor Ekarv. Studsbollen. Från Almtuna till AIK, tillbaka till Almtuna, tillbaka till AIK, till Luleå, till Asplöven, tillbaka till Luleå, tillbaka till Asplöven, till Almtuna igen, till AIK igen, till Modo på lån och nu alltså återigen tillbaka till AIK. Puh. Ni hör ju själva. Ekarv om någon behöver kontinuitet och speltid. Jag hoppas han får det i år, och jag hoppas att han växer ut till den mycket duktiga forward han har all potential att vara.

  Tränare

  -          Tomas Mitell
  -          Jeff Jakobs (NY)
  -          Peter Nylander (NY)

  Kort kommentar även om tränarstaben. Tomas Mitell fortsätter alltså som huvudtränare. Förmodligen helt rätt. Han gjorde sin första säsong som huvudtränare den gångna säsongen och gjorde det helt okej. Han behöver jobba upp rutin och kommer nu dessutom kompletteras av två assisterande tränare: Jeff Jakobs och Peter Nylander. Jag tror det är en bra och nödvändig förändring efter att David Engblom slutat. Mitell behöver avlastning och kommer nu få det. Därtill ger det möjlighet att jobba mer riktat och fokuserat med respektive lagdel, vilket även det är positivt. Jag hoppas och tror även att Mitell vågar ta för sig mer i båset kommande säsong. Jeff Jakobs kommer senast från ett tränarjobb i Storhamar i Norge och Peter Nylander flyttas upp från AIK J20, där han var huvudtränare. Jakobs kommer primärt ta hand om backarna och backspelet, samtidigt som Nylander kommer fokusera på forwards samt isträningarna.

  Sammanfattningsvis är min bedömning att AIK står väl rustade inför HockeyAllsvenskan 2018/2019. Betydligt bättre än inför förra säsongen. Man har stärkt upp målvaktssidan, forwardssidan och tränarstaben. Backsidan är enda frågetecknet för mig. Den är i princip intakt från förra säsongen men behöver förstärkas ytterligare. Slutligen vill jag lyfta vikten av att publiken ansluter. Köp säsongskort om ni har möjlighet, gå på matcherna och stöd laget. Det behövs verkligen! Stämningen vi kan skapa på Hovet är magisk och något vi vill uppleva många gånger under kommande säsong.

  Det är tillsammans vi tar oss tillbaka till SHL!


  0 KOMMENTARER      11334 VISNINGAR
  ERIK JOACHIMSSON
  2018-08-06 14:52:00


  ANNONS:

  Fler artiklar om AIK

  Inför: Almtuna-AIK
  AIK AIK är ute på vad man i NHL kallar "roadtrip", med den skillnaden att laget åker tillbaks till Stockholm mellan matcherna. Tre bortamatcher i rad står på schemat, och i den andra av dem blir det en relativt kort resa till Uppsala och Gränbyhallen för att möta Almtuna.
  2018-10-13 21:15:00

  Inför Björklöven - AIK
  AIK Det har blivit dags för omgång tio i HockeyAllsvenskan vilket tar AIK cirka 70 mil uppåt i landet till björkarnas stad Umeå. Där i A3 Arena väntar motståndarna Björklöven. Björklöven som precis som AIK var topptippade inför säsongen.
  2018-10-11 21:52:29

  Matchrapport AIK - Pantern
  AIK Råttan segrade över katten. Så kan man beskriva det här kortfattat. På förhand hade en ju hoppats att gnagets maskineri hade brutit ned motståndarna idag. Pantern, ett lag som inte haft det allt för lätt den senaste säsongen, öppnade AS tufft och vi var många som innan match talade om att det här luktar tvåsiffrigt. Ett revanschfyllt gnaget som malde ner katterna från södern. Hybris. Vi fick inte vad vi ville.
  2018-10-10 23:32:39

  Det ska bara vara en trea
  AIK Efter en fin inledning har det börjat gå lite grus i maskineriet för AIK. Fyra av de fem senaste matcherna har gått till förlängning eller straffar och i tre av nämnda matcher har vi blivit blåsta på bonuspoängen. Till saken hör att det är i de tre straffläggningarna extrapoängen har missats. Ifall AIK fortsättningsvis ämnar driva matcher in i kaklet på det viset hoppas jag innerligt att straffträning står högt upp på programmet.
  2018-10-09 21:29:49

  En poäng från toppmötet
  AIK AIK lyckades inte besegra Leksand utan fick nöja sig med en poäng efter att man misslyckades med att plocka extrapoängen via straffslag efter fulltid och förlängning. Matchen bjöd dessvärre inte upp till något skönspel eller någon högre spelkvalitet. Mot bakgrund av att slutstriden i fotbollsallsvenskan skulle spelas strax efter hockeymatchen så valde många AIK:are att avstå Hovet och över 20 tusen personer hade istället sökt sig till Solna för att se fotbollsmatch.
  2018-10-07 21:48:00

  Inför AIK-Leksand
  AIK På söndag (i morgon) är det dags för det första klassikermötet av minst fyra mellan AIK och Leksand. Minst fyra för att det är stor chans att lagen på något sätt kommer stöta på varandra i PlayOff senare, och det väntas bli en ny publikfest på Hovet.
  2018-10-06 21:15:00

  Oskarshamn - AIK
  AIK Alla som någonsin bilat genom Sverige vet hur det emellanåt kan dyka upp sträckor som är så där vidundrande tråkiga. Mil efter mil av enbart ingenting mer än motorväg och skog. Emellanåt vackert, ofta mördande tråkigt. Det var under en sån resa i somras där jag trött efter att genomfört ett lopp upptäckte att den vägen jag kör just nu, är den vägen som gnaget kört flertalet gånger per år. Mördande är det ordet jag kan tänka mig är det ordet som beskriver det hela bäst om man förlorat och sen tvi
  2018-10-06 13:05:30

  AIKs tappade ledning blev övertidsvinst
  AIK En utsåld bortasektion, sju mål, ett matchstraff, ett självmål och en batalj som fick avgöras på övertid. Matchen mellan AIK och Södertälje på Hovet innehöll det mesta. Och trots att AIK tappade sin stabila 3-0 ledning till 3-3 och först vann matchen på övertid så har man nu fyra raka hemmasegrar och 17-8 i målskillnad.
  2018-10-03 23:47:56

  Inför AIK-SSK
  AIK Så är det dags för stormatch igen. Måhända är uttrycket slitet men det förringar inte känslan kring vissa av hockeyallsvenskans möten som just – stormatcher. I förra veckan mötte vi Modo, på söndag kommer Leksand på besök och nu närmast är det laget från kringelstaden som gästar Hovet. Tre matcher som alla känns som gamla klassiska elitseriemöten. Publik lockas till de här matcherna också. Idag såg jag att bortabiljetterna till matchen i morgon kväll är slutsålda -
  2018-10-02 22:00:00

  Johan Larsson framröstad som månadens spelare i september
  AIK Johan Larsson har av redaktionen röstats fram till månadens spelare i oktober
  2018-10-02 12:02:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Hockeyzon - Svensk Hockey

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
  Premiären på Zinken inställd
  I huvudet på Bauza – vägens ände?
  Startfemmor och bänkspelare
  ”Spaniens spel är sönderläst”
  Griezmann gånger två sänkte Tyskland
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies