fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 20295 | Medlemmar: 179180

Kom ihåg mig
"Alla lag kan få reklamfria tröjor"

"Alla lag kan få reklamfria tröjor"

Att bara Brynäs kan ha reklamfria tröjor stämmer inte. Däremot är Brynäs IF den enda föreningen som tycks hittat en klar modell som i praktiken fungerar.

Min förhoppning med denna text är att ge lite mer förståelse kring Brynäs, En bra start, Unicef och den rena tröjan.

Häromdagen lade jag ut en bild på Twitter som med glimten i ögat jämförde Brynäs reklamfria tröja med Frölundas reklamsmetade tröja. Min tanke var att belysa själva utseendet hur massa reklam kan mer eller mindre förstöra en matchtröja.

Det blev en hel del kommentarer, både på Twitter men också ett annat håll.

Det var allt ifrån ”Brynäs får pengar av kommunen.”, ”Bara Brynäs som kan ha reklamfritt, en orättvis jämförelse.”, ”Frölunda får inte ett jota av kommunen, till skillnad från Brynäs kommundoping.”

Det var inte många påståenden som var rätt. Men jag dömer absolut ingen för det... Även jag som anser mig vara rätt så nördigt överdriven insatt i Brynäs IF och En bra start måste då och då vända mig till Brynäs marknadschef Johan Cahling som gärna svarar på dylika frågor. 
Problematiken, anser jag,  ligger i att många bara ser den reklamfria tröjan utan att tänka på allt som finns och står bakom den.

Tröjan står egentligen för något mer än bara Brynäs IF. Det finns alltså ett annat symboliskt värde i det. 

LÄS ÄVEN: Det symboliska värdet i tröjan

Faktum är att alla SHL-lag skulle kunna ha reklamfria tröjor. det gäller bara för klubbarna att hitta en organisation och struktur som håller för det. Jag vet att många SHL-klubbar kikar på Brynäs och vill gå åt samma håll men frågan är när nästa klubb kommer lyckas. 

 Det krävs en hel del tålamod, hårt arbete och investeringar.

Så hur fungerar det egentligen för Brynäs?
Till att börja med har UNICEF egentligen ganska lite med den reklamfria tröjan att göra. Det var helt och hållet Brynäs som bestämde sig för att köra reklamfritt och under diskussionens gång med UNICEF valde man att även ha dit UNICEF-loggan. Samarbetet med UNICEF skulle från första början igång med eller utan deras logga på tröjan, samt med eller utan annan reklam.

Viktigt också att poängtera att det är Brynäs som sponsrar UNICEF, inte tvärtom. Klubben skänker en miljon varje år till världsorganisationen samt arbetar praktiskt med socialt arbete för att främja barns förutsättningar i kommun, region och nationellt genom verksamheten En bra start – med syfte att alla barn ska få en bra start i livet.

Hur löser en organisation som är beroende av sponsring nått så dylikt rent ekonomiskt?

Det är lät att förstå när ett företag betalar en viss summa till exempelvis Luleå för att få sin logga på Luleås matchtröja.

Den logiken förstår vi allihopa.

Hos Brynäs IF fungerar det annorlunda.

Den rena tröjan är en symbol för det arbete som En bra start gör tillsammans med sina partners. Det är Brynäs Huvudpartners som bland annat bekostar den rena tröjan (Länsförsäkringar Gävleborg, Bauer, Bilbolaget och Gävle Kommun). Det intressanta är dock inte själva tröjan i sig.
Det är inte själva tröjan som generar inkomster till Brynäs IF.  Det intressanta är vad klubben tjänar från annat håll tack vare En bra start. 


Se den reklamfria tröjan med UNICEF och En bra start som en investering.
UNICEF kostar en miljon kronor om året för klubben, och En bra start kräver fast anställda personer som arbetar heltid i verksamheten samt att övrig reklam från tröjan plockas bort.

Men istället blir det en "goodwill-empowerment" att gå in som partner till Brynäs IF. En matchtröja har bara en begränsad yta för sponsorer. En hockeyarena är också det en begränsad yta trots den nya tekniken som tillkommit. 

En reklamfri tröja däremot är obegränsat och att dessutom sponsra något som sysslar med socialt arbete blir en samhällsinvestering som stärker det egna varumärket.
Brynäs kan i den teorin egentligen ha hur många Huvuds-, officiella- samt övriga partners som helst som väljer att gå in med miljonbelopp. Den rena matchtröjan har ju obegränsat med yta för det - alla får plats! 

Det är här alla partners kommer in i bilden (Huvudpartners, Officiella partners, Guldpartners samt övriga samarbetspartners). 

Istället för att bara skänka pengar till föreningen och få sitt företag att synas på tröjan, arenan eller på själva hemsidan blir sponsorerna mer delaktiga samtidigt som de gör samhällsnytta. Det ger ett större värde tillbaka till det egna företaget som stärker sitt eget varumärket.

Plötsligt blir En bra start en grund för aktörer att bidra till socioekonomiska vinster till samhället. Det stärker som sagt både samhället och företagen.

Win-Win.


Det är exempelvis företagen själva som valt att plocka bort sina egna varumärken på sargerna i Gavlerinken och istället haft värdeord utvalda av Gävles skolbarn. Det är ingenting som Brynäs IF bestämt.

På samma sätt hade alla partners lika gärna kunnat sagt nej och krävt att sina loggor ska synas på Brynäströjan. Brynäs hade kunnat blivit helt överkörda av sina sponsorer men blev inte det.

Det symboliska kapitalet generar till ekonomiska samt sociala vinster för alla. 

Gävle Kommun och En bra start
En bra start är en gren i Brynäs IFs organisation. Det är själva kärnan i klubbens arbete. Men så kommer Gävle Kommun som förutom att se till att arenan heter Gavlerinken även vill gå in som Huvudpartner till En bra start.

Att bli Huvudpartner kräver ett avtal på 3–5 år som handlar om X-antal miljoner.

Kommunala pengar är skattepengar och därför blir det alltid ett känsligt ämne.

Jag vet inte i detalj hur avtalet mellan Gävle Kommun och Brynäs IF ser ut. Men det jag vet är att pengarna som klubben får av kommunen är öronmärkta att bara gå till En bra start. Ingenting av kommunens pengar går till Brynäs sportsliga verksamhet.

Detta är noga att poängtera och mig vetandes är kommunen den enda samarbetspartnern som har ett sådant avtal. Anledningen till att kommunen valt att gå in i En bra start är för att det finns socioekonomiska vinster för kommunen i verksamheten. Vi skattebetalare i Gävle tjänar alltså långsiktigt på det här. 

Kommunen ingår i En bra start samt att verksamheten skall årligen redovisa sina resultat till kommunstyrelsen. 

Vad jobbar En bra start med rent praktiskt?
  • Besöker kontinuerligt Gävles skolor i arbete med att motverka mobbing, skaffa förebilder, läxhjälp samt anordnar lekar för barnen.
  • Lyfter fram barnkonventionen i alla sammanhang som är en central del i hela det sociala arbetet som En bra start utgör.
  • Anordnar ledarskapsakademin för ledare som arbetar med barn och unga.
  • Play-day där 20-tals andra aktörer (idrottsföreningar samt andra föreningar som arbetar med barn och unga) erbjuder alla barn gratis aktiviteter.
  • Hockey för alla där Brynäs bjuder in barn att prova på hockey helt gratis och utan krav på medlemskap i någon förening. En bra start delar även ut gratis hockeyutrustning andra hockeyklubbar i Gästrikland som i sin tur erbjuder skridskoaktiviteter till barnen i närområdet.
  • Tjejer för tjejer där Brynäs damlag engagerar sig tillsammans med Gästriklands Idrottsförbund i syfte att stärka unga kvinnors självkänsla och identitet.
  • Samarbete med Arbetsförmedlingen för att få fler arbetslösa ungdomar in i arbetsmarknaden. Genom Brynäs egna (stora) företagsnätverk har En bra start en praktikmodell där varje företag erbjuder 3–4 praktikplatser årligen i en tre månaders period. En bra start anordnar även mötesplatser för arbetssökande och företag.
  • Olika typer av föreläsningar för aktörer och professioner som arbetar med barn och ungdomar där En bra start bjuder in kunniga föreläsare/professorer i det berörda ämnet. Ett exempel är barn på flykt som Brynäs bjöd in till gratis föreläsning. 
 Och mycket, mycket mer…

GÅ GÄRNA IN PÅ EN BRA STARTS HEMSIDA OCH LÄS MER

Brynäs får alltså ingen ren tröja gratis. Det kräver investeringar, långsiktigt arbete och ett stort engagemang. Men Brynäs IF har hittat en modell som faktiskt fungerar.

Personligen önskar jag att alla övriga klubbars tröjor blev kvitt reklamen. Jag hoppas och tror att fler än bara Brynäs inom en snar framtid hittar vägar och strukturer att göra detta genomförtbart. 

Särskilt om det betyder gott för samhället. 


0 KOMMENTARER      9967 VISNINGAR
VIKTOR ALNER
viktor.alner@svenskafans.com
På Twitter: @ViktorAlner
2017-05-06 16:05:00


ANNONS:

Fler artiklar om Brynäs

Brynäs – ett lag bland Europas 16 ”bästa”
Brynäs Oavsett en kryckig inledning på SHL, sparkade tränare, underpresterande spelare, dåliga målvakter, uselt försvarsspel, impotent anfall och usla nyförvärv så ska Brynäs IF spela första rundan i årets åttondelar i CHL. Alltid något
2017-10-16 23:31:29

Brynäsbloggen: Sveriges Don Cherry
Brynäs Roger Melin hade en önskan om att få avsluta sin aktiva karriär som coach i Brynäs. Ett två år långt kontrakt skrevs där han hade förhoppningen om att få göra något riktigt roligt de sista åren som tränare. Nu kan vi se att det i verkligheten bara blev åtta matcher.
2017-10-15 17:17:00

I en stormig tid behövs starka ledare – sådana som finns i Brynäs
Brynäs Trots det stormiga hav Brynäs seglat på sistone har klubbens sportchef, klubbdirektör och styrelse visat på ledarskap och tagit ansvar.
2017-10-14 13:00:00

Krönika: I motgång är oken tunga att bära
Brynäs Regnet har öst ner i Gävle under flera dagar. Någon sade mest nederbörd i hela Sverige. Igår efter 8–2-förlusten var det lika stormigt på planen som utanför Gavlerinken. Något behövdes göras. Och Bengtzén gjorde något.
2017-10-13 11:38:00

Roger Melin tvingas lämna Brynäs: "Ett misslyckande för oss"
Brynäs Efter 8–2-förlusten igår mot Skellefteå har Brynäs valt att ta bort Melin i rollen som huvudtränare.
2017-10-13 10:39:00

Visa engagemang, Melin
Brynäs Plattmatch mot Skellefteå. Brynäs blev fullständigt överkörda ikväll inför en publik som buade ut Brynäs.
2017-10-12 23:25:00

Dyster kväll i Gavlerinken Arena
Brynäs Här hade jag förberett en ingress bestående av ord som trendbrott, bryta mönster, attityd osv men jag kan inte ens själv ta en sådan inledning på allvar efter att ha bevittnat kvällens match. Skellefteå kör över Brynäs fullständigt utan att ens behöva vara speciellt bra. Målen trillar in från alla vinklar och på alla sätt som går och jag blir uppriktigt orolig när jag ser Brynäs spel fallera totalt. Kapten Blomqvists blick när han intervjuas mellan period två och tre indikerar också att det är n
2017-10-12 21:16:15

Inför Brynäs - Skellefteå: Allt måste bli bättre!
Brynäs Efter en rent ut sagt bedrövlig insats mot Färjestad senast är det dags för Brynäs att bevisa att man är ett lag för övre halvan av SHL.
2017-10-12 14:27:00

Kan CHL-slutspelet ge Brynäs energi till SHL-matchandet?
Brynäs Just nu gäller det att ta avstamp i det som är positivt för Brynäs del. CHL får trots sin anonymitet ses vara en språngbräda för Brynäs att ta sig in i SHL-spelet igen.
2017-10-12 00:03:00

Inför kvällens CHL-match mot Red Bull München!
Brynäs Brynäs är klara för playoff men kan säkra gruppsegern och därmed gynnsammare lottning, genom att ta minst en poäng.
2017-10-10 13:47:00

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM BRYNÄS IF
ANNONS:
SERIETABELLEN
1Färjestad97201924
2Växjö96211522
3Djurgården95221118
4HV7110514117
5Skellefteå95041215
6Örebro8332714
7Frölunda8323-212
8Linköping10253-412
9Malmö8242111
10Luleå9063-410
11Brynäs9315-1410
12Karlskrona 10226-99
13Mora9216-167
14Rögle7034-175
>> Visa hela tabellen
ANNONS:
SENASTE NYTT FRÅN SHL
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Kungen av Milano
Italien:   Kungen av Milano
Utvisning knäckte Hertha Berlin
”Ett kritiskt läge för Linköping”
En bra halvlek räckte inte
Namnändring på Camp Nou?
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhörnan Leovegas
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies