fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 56830 | Medlemmar: 183244

Kom ihåg mig

Brynäsbloggen: Brynäs gör det Brynäs alltid har gjortHåller du med mig i detta; att nu när stoftmolnen tycks har lagt sig,  när dimman lättat och när askan svalnat efter ett år av förödande kritik har känslan av förhoppning äntligen återvänt.

Kritiken som fanns, och finns än idag har både varit konstruktiv men också, i många hänseenden väldigt destruktiva, kritik som varit både befogat och obefogat. För det har blåst rejält omkring på den gamla Sätraåsen (Gavlehov). Men det var också en effekt av många års lovord och som bara lett till besvikelser och bägarens gräns var nu nådd. 

Brynäs har sagt att man ska tillhöra topp-4 sedan 2012. Den tidigare klubbdirektören Johan Stark har gång på gång uttryckt sig om en kommande storhetstid. Något han fortsatt med på Twitter efter att han slutade på Brynäs. Vi har dock istället fått uppleva raka motsatsen. Vilket också föranlett till bristande tillit mellan fansen och föreningen, men också bidragit till att Brynäs nu tvingats agera internt. 

När gamla ledare lämnar sina ansvariga poster måste nya ta vid. Ibland med lärdomar från den man ersatte, ibland med helt andra infallsvinklar och idéer. Det är just det som har hänt Brynäs. Och jag vill någonstans sätta punkt för det som varit. Särskilt det senaste året som går att diskutera länge, och vi kommer säkerligen minnas den här tiden som lika illa och unket som början på 00-talet när vi stod inför kvalseriens ångestladdade öde fler än en gång. 
 
Rent sportsligt kommer de senaste åren att gå till historieböckerna som mörka år. Ett herrlag som underpresterat och ett damlag som av organisationen lämnats åt sidan och var nära på att förfalla helt. Men Brynäs IF är en ihärdig förening, en förening med många traditioner, hockeykunniga fans som följt sporten i generationer och som en av Sveriges absolut mest framgångsrika hockeyföreningar finns där en stor och bred erfarenhet och kunskap inom föreningen. Brynäs vilar på en tradition andra SHL-klubbar bara kan drömma om. 
 
När Brynäs förlorade med 6–0 mot Färjestad den 27 oktober var jag bitter. Djupt oroad och bitter, och jag var förstås inte ensam om den saken. En nära vän, liksom leksing, sade något rätt klokt och tröstande ord den kvällen:
”Är det något jag lärt mig av Brynäs så är det att ni lyckas tammefan alltid att vända och komma igen. Spelar ingen roll hur dåliga ni är, ni klarar er…”
 
 Lite så är det faktiskt.
 
Brynäs IF är en jäkla seglivad tiger.
 
Uppgiften, den skall bara lösas – så enkelt är det.
 
Utan att kritisera tidigare ledarskap i organisationen så har det idag kommit nytt folk och vi ser egentligen helt andra signalement nu än för ett år sedan. Micke Campese klev in i somras som ny klubbdirektör. Rätt snabbt började han diskutera en treårsplan, ohyggligt snabbt började han prata om laget Brynäs. Alltså inte bara spelarna vi ser på isen, utan hela laget; kansliet, fansen, vaktmästeri – alla skulle jobba mot tydliga målsättningar. Målsättningar och strategier som ska göra Brynäs framgångsrikt.
 
Med tydliga riktlinjer från styrelsen hade Brynäs i samma veva börjat på en rejäl nytändning inom damlaget. Erika Grahm kliver in som en bombvärvning samtidigt som Magnus Carlsson, en av de trevligaste personerna jag någonsin intervjuat, tar över ansvaret för damverksamheten. In kliver också den ambitiöse Kevin Johansson som ny kommunikationschef. Med en enorm drivkraft och stort hjärta blir Brynäs plötsligt outstanding i mångt och mycket när det gäller kommunikation. Både Johansson och framförallt klubbdirektören Campese vill stå nära brynäsarna. När jag pratar med fans idag hör jag inte längre om kostymnissarna som gömmer sig inne på kansliet, utan man hör om ledare som tar sig tid för att träffa dem. Som stannar upp och pratar, som är villiga att lyssna och framförallt förstå fansens synpunkter. Jag blir oerhört glad av att höra detta i och med att jag vet att det också var deras ambitioner från början. 
 
Under de senaste veckorna har vi sett Andreas Dackell som motvilligt tagit över rollen som sportchef, men likförbaskat tar sig an uppdraget på största allvar och skickar iväg sina kamrater bort från båset för att tillsätta nytt folk och visar öppet på förändringsarbete och transparens när han förklarar för media precis som det är. Dackell gör det för den klubb han tjänat i decennium, han gör det för oss. En sådan handling och tecken på ledarskap lyfter jag på hatten för. 
 
Jag tror nog att Brynäs förstår att tilltron till föreningen vilar just nu bland många fans på en skör tråd. Samtidigt är det inte många av dagens ledande figurer inom Brynäs som egentligen bär något större ansvar i hur det har varit och hur det ser ut i dagsläget. Däremot har man, som i Micke Campeses fall, fått känna på när det blåst illa. Ärligt talat blåser det än.
Men jag tror ändå att Campese känner sig rätt lugn. För han vet, liksom det du och jag vet, att det just nu händer saker i Brynäs. Saker utvecklas, omorganisation sker och man rustar sig för framtiden. Jag har vid flera gamla krönikor sagt att jag har ett stort förtroende för styrelsen i Brynäs IF. Det har jag fått efter samtal och möten med bland annat ordförandet. Idag kan jag också säga att jag har ett stort förtroende för ledningen. Sist jag upplevde den här känslan var åren strax innan 2012, en tid då Brynäs bytte kurs till det som var rätt där och då och som föranledde till framgången vi saknar idag. 
 
Jag säger inte att om några år tar Brynäs SM-guld även om det såklart skulle vara önskvärt. Men jag längtar till att se Brynäs om 3 år. Då den nya sportsliga verksamheten satts i verket och förhoppningsvis fått utvecklats till den grad att vi håller kravet om direkt slutspelsplats som en logisk tanke varje sommar, höst och vinter. Då damlaget kanske åter blir en maktfaktor i SDHL och Brynäs som organisation blir den förening man snart pratat om i ett decennium att man vill- och ska vara. 
 
För ska vi lära oss något av historien så har leksingen rätt; Brynäs lyckas tammefan alltid att vända och komma igen. 

Viktor Alner
2018-11-09 19:00:00

Brynäsbloggen: The Core Business is… En bra start?

På sajten skriver man följande:
”Rapporten har tagits fram för att på ett strukturerat och transparant sätt dela med sig av föreningens styrkor och svagheter genom att fokusera på den gemensamma påverkan vi har på samhället utifrån ett socialt, miljömedvetet och ekonomiskt perspektiv.”  
 
Jag har läst hela rapporten. Som helhet blev jag mäktad imponerad. Det är fantastiskt vilket arbete Brynäs gör som förening och det är värt att hylla föreningen för det arbete man gör som klubb. Samtidigt är det bra av klubben att visa på transparens, vilket de faktiskt gör genom att hela rapporten är tillgänglig för alla.
 
När jag läste rapporten fick jag dock en hel del frågor. Det var väldigt lite kritiskt reflektion...
 
Brynäs styrelseordförande Jürgen Lorenz inleder rapporten med att bland annat tala om ”Our core business area A good start…”, alltså föreningens kärnverksamhet, En bra start. En bra start nämns som ”core business” flera gånger i rapporten.
 
Jag stannade upp redan där.  
 
Kärnverksamheten i Brynäs IF är alltså En bra start? Nja, inte riktigt. Senare i rapporten står det faktiskt att SHL, Morgondagens Brynäsare, SDHL och En bra start är föreningens fyra kärnverksamheter.  Slår vi upp begreppet kärnverksamhet får vi upp att kärnverksamhet alltså är organisationens viktigaste verksamhet, ofta den ursprungliga verksamheten. Det som håller upp övriga stödverksamheter som får organisationen att fungera. Jag kan tycka att det är sporten, men det är förstår beroende på vilket perspektiv man använder. Samtidigt är bristen på självkritik på de andra verksamheterna bortom läsarnes ögon. Ta Morgondagens Brynäsare som exempel, där man kan tycka att föreningen borde tycka att man bör återgå till den inställning man hade för några år sedan. 

LÄS ÄVEN: Morgondagens Brynäsare spelare inte Brynäs

För att gå tillbaka till första stycket jag citerade fastnar jag vid orden ”styrkor och svagheter”, för just svagheter diskuterar man som sagt gärna inte. Det finns även andra citat i rapporten som ”ALLA barn ska få en bra start i livet”, och det betraktat i socialt perspektiv, som föreningen ändå skriver, samt att man, som sagt, benämner En bra start som en del av ”the core business”…
 
… Och jag blev faktiskt lite besviken.
 
Man nämner inga svagheter om En bra start i rapporten. En bra start-delen handlar om vad de gör, hur många barn de möter men jag hittar inget uns till kritisk reflektion bortsett från att man benämner en låg mångfald bland de anställda.
 
En bra start fokuserar mest på tre av Barnkonventionens alla 45 artiklar; artikel 12, 28 och 31. Kort och gott: Alla barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som berör barnen, rätten till utbildning samt barns rätt till lek, vila och fritid. Tre viktiga artiklar som en idrottsförening faktiskt kan jobba med på alla möjliga sätt. So far so good!
 
Jag läser på rapportens 21:a sida, dvs En bra start-delen, om hur många barn man träffar varje år. Företrädare för Brynäs IF brukar vilja tala om detta, för det handlar om tusentals barn. På sajten står det 18 644 barn bara i år. Det ser förbannat bra ut rent marknadsmässigt. Men ur ett socialt perspektiv kan man vinkla det till endast kvantitet.
Varför menar jag det? Jo, för att jag saknar någon form av effektredovisning.
 
Vad är det för faktorer som talar för att En bra start hjälper ett barn – egentligen? Vilka barn är det man träffar. De socioekonomiskt svaga, eller de vars föräldrar har möjlighet att kunna ta barnen till Gavlerinken på Play Day-dagarna? Är det 18 644 enskilda individer man träffat eller betyder siffran det totala antal huvud som funnits vid alla aktiviteter? Isåfall är det flera barn man "träffat" fler än en gång. 

Vilken effekt har det i klasserna där En bra start kommer för att prata om hur man är en bra kompis? Får det någon effekt av minskad mobbning och/eller utanförskap i skolan, eller bättre stämning/lugnare i klassrummen? Följer man upp det arbete man gör, och hur ofta är man närvarande? Hur arbetar man för att få en relation med alla dessa barn? Det finns jättemycket forskning som påpekar att andra sunda relationer med någon vuxen, förebild, kan hjälpa ett barn som har en svår uppväxt.
Många barn kan senare under uppväxten tacka en speciell lärare, en fritidspedagog, en tränare, granne etc… för att dem fanns där som en viktig förebild.  En fråga som man kan ställa sig är huruvida något barn, om 10 år, kommer att känna att Brynäs och En bra start var viktiga för just dem? Personligen har jag svårt att tro att de fyra individerna som är anställda inom En bra start hinner få någon särskild relation till 18 644 barn när inte ens 500 barn skulle vara logiskt.
 
Hur mycket barnperspektiv har man och framförallt, hur mycket av barnets perspektiv försöker man ha i åtanke under det praktiska arbetet? Det här och allt som står ovan är en massa frågor på vad jag saknar av kritisk reflektion om En bra start.

För det står bokstavligen i rapporten att fokuset med En bra start är att öka välbefinnandet bland dem som inte har samma möjligheter att etablera sig i samhället, samt att skapa möjlighet till en bra start i livet för ungdomar som är på väg att marginaliseras bort från samhället. Det är väldigt höga ambitioner som Brynäs har på sin verksamhet, och ska man nå dessa ambitioner måste man till mer kritisk reflektion över det arbete man gör. Det sociala arbetet är alldeles för komplext för att inte göra det.
 
Det gör mig lite allergisk när man pratar socialt arbete, social hållbarhet, barnets bästa etc, och sedan som en elithockeyförening marknadsföra det som kärnverksamheten och får Europas ansikten mot sig, utan att konkretisera mer vad verksamheten har för betydelse för samhället.
Mer intressant blir det också när verksamheten bland annat får in miljoner av skattefinansierat medel från kommunen där avtalet är värt 25 miljoner kronor – vilket är ett känsligt område att diskutera. Nu är man vad jag förstår i en process om omförhandling av det här avtalet, och därför blir det här såklart en lite extra känslig fråga att diskutera.
 
Jag hoppas att du som läser inte missförstår mig fel. Jag vill såklart att En bra start ska erbjuda både socialt- och ekonomisk tillväxt åt Brynäs IF såväl som att det ger positiva effekter tillbaka till samhället – och det är klart att En bra start ger tillbaka till samhället, det är långt ifrån värdelöst det man gör. Det är såklart uppskattat. Men frågan jag ställer är bara hur stor är effekten och är det verkligen rimliga krav som föreningen ställer på sig själva?
 
Det handlar som sagt inte om kritik. En bra start är ingen dålig verksamhet och det finns såklart flera punkter som man kan som privatperson och skattebetalare i Gävle kommun direkt promota. Verksamheten som helhet är ledande i hockeyvärlden på socialt engagemang och det är lite av ett flaggskepp för idrottsrörelsen att skapa engagemang, särskilt mellan externa aktörer tillsammans med idrottsverksamheterna.
 
Ledarskapsakademin är exempelvis ett bra förebyggande initiativ där man utbildar ideella ledare och tar hjälp från externa aktörer som bland annat den sociala förvaltning jag själv är anställd under. Det är ledare som kommer nära barn och ungdomar som vi faktiskt behöver utbilda för att bygga en sådant starkt förebyggande arbete som möjligt i den lokala regionen. 
Eller ta arbetet med att få ungdomar ut till arbetslivet – klockrent! Jag har svårt att hitta något negativt med att erbjuda speeddating för att skapa relationer mellan företag och arbetslösa ungdomar, eller uppmuntra unga entreprenörer till vidare utveckling. Helt rätt i tiden med vad Gävle/Gävleborg behöver med en arbetslöshet som ligger på över rikets snittnivå. Och jag tror inte att någon ifrågasätter värdet med UNICEF och arbetet den organisationen gör på den internationella arenan.

LÄS ÄVEN: UNICEF + En bra start = Rätt väg att gå
 
Jag rekommenderar alla brynäsare att ta del av den här rapporten när den ändå finns tillgänglig. Det kommer vad jag förstår en svensk version vid senare tillfälle om man tycker det är drygt att läsa den på engelska. Det är viktigt att du som medlem och fan av Brynäs IF bildar dig en egen uppfattning.

Det står såklart mycket mer i hållbarhetsrapporten än vad jag tagit upp. Mycket bra och spännande, samt informativt och värdefulla delar allt från den sportsliga verksamheten till föreningens  miljöarbete. Fantastisk läsning!

Viktor Alner
2018-11-06 19:30:00

Brynäsbloggen: Sjödin blev offer i ett felkonstruerat Brynäs

Det är andra säsongen i radsom Brynäs behöver sparka sin tränare. Det är andra säsongen i rad som Brynäs också är först i SHL med att göra det. Ett såklart underbetyg för en förening som så ofta tidigare vågat vara rätt kyliga innan man gör något drastiskt. Men i det aktuella läge klubben befinner sig i behövs det markanta förändringar. Bengtzéns avgång och nu Sjödin och Larsson är bara början. 
 
Jag hyser stor respekt för Tommy Sjödin, både vad han betydde för mig som ungdom i Brynäs, vad han har gjort för Brynäs som spelare och hur han är som person.
 
Jag tror ändå att Sjödda egentligen är en helt okej typ att ha i ledarstaben när det blåser lite motigt. Sjödda kan hantera motgångar. Han har fört Brynäs genom dessa otaliga gånger under sin tid som spelare och lagkapten. Men som huvudtränare där ansvaret ligger både i en roll som tränare och coach förmådde inte Sjödda att presentera den form av ledarskap som gruppen behövde.  
 
Huvudtränarrollen var något som Sjödin inte efterfrågade från början. Det var inte tanken att han skulle hamna på den positionen, i alla fall inte så snart som han gjorde. Han skulle stå som andretränaren bakom Roger Melin, veteranen som lyckats med sina uppdrag så många gånger tidigare. Istället tog det bara åtta omgångar innan Sjödda fick otacksamt ta över ett redan totalkvaddat Brynäs. Det krävdes nästan en hel vinter innan han fick någorlunda rätsida på spelet som ändå gav Brynäs en kvartsfinalplats på vårkanten. Men något huvudtränarmaterial på längre sikt var han aldrig, och jag tror egentligen inte heller att det fanns några sånna planer. 
 
Sjödin gjorde det han var illa tvungen till att göra, att fortsätta leda det här Brynäs. Till slut föll även han över stupet och i fallet drog han med sig Janne Larsson. Jag blev faktiskt lite förvånad över detta. Janne Larsson har genom alla år hyllats av andra ledare och spelare i Brynäs för sin analytiska förmåga, varav man placerade honom som videocoach. Utan att veta hur tongångarna varit bakom ridån hade jag gärna sett Larsson vara kvar på den posten. Men kanske att Brynäs önskar nya vindar på alla positioner, kanske kände man att man har fått ut det man kunnat av Larsson efter alla dessa år. Det är inte mig emot, såvida slutprodukten blir en bra sådan.
 
De nya tränarna Magnus Sundquist och Mikael Holmqvist är ett spännande par, dock oerfarna på SHL-nivå. Det behöver i sak inte vara dåligt. Sundquist gjorde det ruggigt bra när han ledde Tingsryd i Hockeyallsvenskan, och Holmqvist ledde Borlänge bokstavligt talat med bravur, och kanske är det dessa två som kan få fart på energin i båset och spelet på isen på ett sätt som Sjödin inte klarade av.  
 
Jag tror att vi alla förstår att det här beslutat inte var något lätt beslut för Andreas Dackell. Han som så länge varit lagkamrat och god vän till Tommy Sjödin. Dackell fick bortse från vänskapen och inse att i hockeyns värld finns ingen nåd. Det spelar ingen roll vilka kontakter eller relationer du har inom föreningen, eller huruvida din meritlista ser ut. Åstadkommer du inte det resultat som förväntas kan du heller inte sitta kvar. Den här branschen fungerar just som sådan, den är hård men samtidigt vet alla vilka spelregler som gäller.
 
Det här beslutet visar på ett moget ledarskap. I det här fallet blev att rädda Brynäs som SHL-klubb viktigare än att bevara trotjänare och profiler.
 
Jag vill dock avsluta med att försvara Tommy Sjödin. Han fick leda ett Brynäs vars sarger krackelerat på många plan. Det har blåst kraftiga orkanvindar från externt håll på klubben och det spelarmaterial som Sjödda fick till sig är kanske inte vad någon SHL-tränare skulle önskat, bortsett från backsidan (okej då, någon offensiv back eller två hade inte direkt skadat) som bör vara av en helt annan rang än vad vi sett hittills.
 
Annars har truppen bestått av ett rös med, för att köra ett Bengan-citat: ”kommer till jobbet varje dag”-spelare, eller breddspelare, grovjobbare som det heter i hockeyspråk.
 
Brynäs har en trupp som innefattar i princip, för att raljera lite, flera tredjekedjor vilket är grunden till att hela truppen känns felmonterad från början. Stefan Bengtzén och de övriga ansvariga bär ett stort ansvar i detta krackelerande system som Brynäs får stångas med idag.
Bengtzén inledde sin karriär i Brynäs med, förutom att kritisera Micke Sundlöv och att hylla Boforsandan, att prata om en alldeles för spetsig spets. Idag är Brynäs dock så trubbiga att laget har blivit både profillöst och ostrukturerat. 
 
Nu är det upp till Sundquist och Holmqvist att försöka slipa till något ur den redan sönderritsade flisan. Samtidigt behöver Andreas Dackell leta med ljus och lykta under de mörka vintermånaderna efter något vasst som kan bidra framåt. Det är med andra ord en hel del kvar att göra för Brynäs kärnverksamhet. 
Viktor Alner
2018-11-05 12:48:00

Brynäsbloggen: Morgondagens Brynäsare spelar inte i Brynäs

Det är med stor glädje som jag nu är tillbaka på sajten med detta nya koncept! Skall också tilläggas att jag tar mig ödmjukt an uppgiften att mantla den numera klassiska Brynäsbloggen efter den eminente Staffan Nybloms tid. 

Jag hoppas att kunna få bjuda på en del kritiska reflektioner och analyser över aktuella situationer som Brynäs befinner sig såväl som ekonomiskt, organisatoriskt och socialt – det vill säga faktorer som direkt eller indirekt påverkar det sportsliga. Det kommer naturligtvis att kastas både ris och ros på föreningens arbete och jag hoppas att du som läsare får uppleva en bredare diskussion om tvärgatornas förening.

***
 
Jag vill inleda den nya bloggen med att prata om Morgondagens Brynäsare. Verksamheten har fostrat spelare som Nicklas Bäckström, Anders Lindbäck, Jacob Markström, Anton Rödin, Jakob Silverberg, Johan Larsson, Sebastian Wännström, Calle Järnkrok, Elias Lindholm och många fler. Nu senast har vi den aktuelle Victor Söderström som tagit hockeysverige med bravur.
 
På Brynäs hemsida står det:
” Morgondagens Brynäsare är föreningens ungdoms- och juniorverksamhet men också Brynäs IF:s framtid och själ.”
 
Framtid och själ, det är tunga ord.

Smaka på det igen:

Framtid… och själ.

De senaste fem åren har det inte yttrats särskilt mycket om Morgondagens brynäsare på föreningens egna kanaler. Något som såväl Brynäsredaktionen tillsammans med Supporterklubben i Gävle har direkt ifrågasatt till styrelsen och ledningsgruppen.
 
Har ni inte läst Bakkes eminenta krönika här på SvenskaFans så passa på att göra det. Bakke tar upp en synpunkt på Brynäs juniorverksamhet utifrån Marcus Westfälts situation där han fick noll speltid senast mot Färjestad samt hanterandet av nya talanger som önskar få chansen att visa upp sig i A-laget.

LÄS HENRIK BAKKES KRÖNIKA HÄR

 Westfälts situation är en varningssignal på att Brynäs framtid och själ inte längre ses som en prioriterad fråga. Utan istället har man de senaste fyra åren successivt stängt dörrarna för sina talanger samtidigt som man värvar alltfler grovjobbare ifrån Hockeyallsvenskan.
 
Detta tycks vara en av alla anledningar till att under de senaste fyra åren har vi sett en rad unga juniorer lämnat Brynäs IF i förtid. För att ta några exempel går det att nämna John Morelius, Philip Alftberg, Jesper Broeng och Simon Sandström. ”Behöver nytändning och motivation” var Sandströms svar till Gefle Dagblad innan han begav sig av. Nytändning och motivation… Visst är det lätt att börja spekulera en hel del när man hör en juniorspelare i det som en kort period i tiden var kanske Sverige topp-3 som plantskola.
 
Även Rasmus Sandin valde att hellre utvecklas i USA än i Brynäs. Adam Brodecki, som lämnade Brynäs för Växjö kritiserade klubben och menade att Brynäs inte har lika mycket tålamod med unga spelare som tidigare. Även Mattias Nörstebö, norrmannen som skolades genom Brynäs juniorled ville stanna men Brynäs sa nej, och idag spelar han för SHL-konkurrenten Frölunda.
 
Självklart platsar inte alla spelare i A-laget då platserna är begränsade. Det är något som alla förstår. Men för att än en gång påpeka så är det just att signalerna har blivit att klubben successivt har minskat på satsningen om de egna talangerna under flera säsonger vilket har resulterat till att vi går mot det första J20-VM där ingen Brynässpelare är representerad.
 
Kritiken från Adam Brodecki är egentligen helt i linje med Bakkes analys. Det är något som inte stämmer när föreningen som en gång i tiden kallade juniorsatsningen för sitt DNA och som fortfarande har det skrivet på sajten att det är klubbens framtid när man hellre tar in spelare från Hockeyallsvenskan. Förr fanns det en attityd att de unga spelarna som fick chansen skulle på senare tid också få en större roll. Idag betraktas dem som en utfyllnad vid tillfällen där Brynäs saknar tre man eller mer pga skador.
 
Man har gått från att klubben har direkt skrytigt om sin utvecklingsverksamhet till att nästan aldrig tala om det. Vi får väldigt lite information om hur det arbetas med att praktiskt hela tiden upprätthålla, och fortsätta utveckla processen med Gästrikemodellen, Morgondagens Brynäsare och framåt. Jag tror att vi alla som varit med minns hur Micke Sundlöv och Hans-Göran Karlsson ofta pratade om Morgondagens Brynäsare med högt självförtroende.
 
Utlägget som kom i förrgår om att William Eriksson blev uttagen till U17-landslaget i Kanada, efter att ha stått som reserv, kändes nästan som en tvingad reaktion till att dölja det faktum att Brynäs IF inte har någon representant med i J20-VM. Samtidigt är det skithäftigt för Eriksson och det är trots allt givet att uppmärksamma det medialt. I sak gjorde Brynäs rätt, men jag hade gärna sett en vidare dialog från klubbens sida hur man tänker sig att arbeta med sina juniorer.
 
Det handlar inte om att juniorverksamheten har fått sämre ledarskap eller att Brynäs IF har överlag blivit en sämre skola. Det finns enormt mycket hockeykunskap och fantastiska ledare i både Brynäs Ungdom och juniorsidan. Det handlar snarare att den sportsliga organisationen har letts av ett toppskikt som i grund och botten inte har vågat visat tilltro till de yngre spelarna, och istället valt att köpa in andra lite äldre spelare.
 
Jag tror det är viktigt att nu när Brynäs befinner sig mitt i en omorganisation gällande de sportsliga verksamheterna, och den tidigare sportchefen Stefan Bengtzén har fått lämna sin post med omedelbar verkan, är det på hög tid att Brynäs sätter sig ner och tar sig en funderare på vad man vill i framtiden. Vilken form av sportslig identitet ska föreningen egentligen ha och vilken roll vill man spela i svensk hockey?
 
Om Morgondagens Brynäsare ska fortsätta vara en viktig verksamhet, vilket allt indikerar på att det kommer att vara, måste man också våga visa på tålamod och långsiktigt tänk i spelarnas sportsliga utveckling. Det måste finnas en tydlig strategi mellan juniorverksamheten och A-laget. En spelare som föreningen vill se vidare utveckling på ska inte ha 0:00 i speltid som Marcus Westfält fick hemma mot Färjestad trots att Brynäs förlorade med 6–0. En sådan handling ger snarare tecken på att det inte finns någon utvecklingsplan överhuvudtaget.
 
Kikar man på Brynäs historia har satsningar på unga spelare varit ett framgångsrecept för klubben genom decennium.  Brynäs hade inte klarat av att konkurrera ut Godtemplarna och Strömsbro från Gävles elithockey på 60-talet, eller fått sin nationella stormaktstid under 70-talet om det inte hade varit för att man från början satsade på stadens yngre spelare. Jag tror knappast att Thure Wickberg eller Lennart Johansson hade fått igenom sina idéer såväl organisatoriskt som spelmässigt om det inte hade varit för de yngre killarna som hela tiden ville bli bäst.
 
För ta parallell till en mer modern tid vill jag inte veta vad Brynäs hade varit idag om inte Ulf Tonung lagt fram förslaget vid millenniumskiftet för dåvarande klubbdirektör Börje Olsson om en långsiktig juniorverksamhet som skulle bidra med billigare trupp och sportslig framgång till A-laget. En idé som sedan Tomas Thelin blev ansvarig för och som tillsammans med Micke Sundlöv byggde upp till det som föranledde SM-guldet 2012, talangfabrik och framförallt ekonomisk samt sportslig räddning.
 
Frågar man Brynäs idag vad man som klubb tänker kring Morgondagens Brynäsare så blir svaret att den är superviktigt. Men vi har sett en oroväckande förändring i de styrandes förhållning till att ge juniorspelare tid och möjlighet att etablera sig, och därav finns det en växande oro. 
 
För ingen, absolut ingen mår särskilt bra när en gävlebo glider in och gör mål mot Brynäs hemma i Gavlerinken…
 Morgondagens Brynäsare i SHL 2018/19 som inte spelar i Brynäs

Målvakter:
Felix Sandström, HV71
Backar:
Karl Johansson, Växjö
Mattias Nörstebö, Frölunda
Johannes Kinnwall, Timrå
 Forwards:
Ludvig Rensfeldt, Timrå
Sebastian Wännström, HV71
Emil Larsson, Luleå
Adam Brodecki, Linköping
Linus Fröberg, Växjö
Emil Molin, Malmö
Viktor Alner
2018-10-31 19:06:00

Brynäsbloggen: #ShameonyouAaron

Jag förstår besvikelsen och förvirringen över att Aaron går till Örebro. Jag höll själv på att tappa hakan när jag fick veta det. Inte just för att han lämnade Brynäs då det ryktades om KHL utan att det var Örebro, av alla lag han valde.
 
Stefan Bengtzén var snabb med att meddela anledningen varför de valde att släppa Aaron. I det här läget så är det tyvärr bara att rycka på axlarna och konstatera att Palushaj spelar där pengarna betalas bäst. Det spelar ingen roll för honom om han spelar för ett lag med mästarambitioner eller ett som bara vill hålla sig flytande i ligan.
 
Därför känns det aningens fel att se så många lägga sin besvikelse på vår sportchef. Många #Bengtzénout såg jag på sociala medier igår. Ni borde, om något i så fall ha skrivit #ShameonyouAaron.  
Jag står bakom Stefan till 100% i hans beslut att släppa Palushaj då han, rätt tydligt visade att han inte är värdig att fortsätta i Brynäs. Det enda vi kan göra är att tacka honom för säsongen som var och, i bästa fall… önska honom lycka till i fortsättningen. Men den kärlek han fick av oss supportrar i Brynäs kommer han mest troligt inte se mycket av i fortsättningen.  
 
Kör hårt Stefan i att hitta ett nytt namn som kan hjälpa Brynäs att utmana topplagen.
Jag har tittat lite på vad free agent utbudet har att erbjuda. Här kommer några som jag tror skulle vara intressant att ha i laget.
 
Quinton Howden. 26 år gammal. Kanada
En snabb forward som senaste säsongen spelade i KHL och Dinamo Minsk samt för Kanadas landslag. Sprättade in 17 mål och assisterade till 15 på 56 matcher.
 
Kristian Vesalainen. 19 år gammal. Finland
Utbildades i Frölunda mellan 2015 och 2017. Hade sitt genombrott föregående säsong där han i HPK producerade 39 poäng på 44 matcher. Blev sedan utlånad till Kärpät där han fortsatte med god poängproduktion i slutspelet.
 
Nick Spaling. 29 år gammal. Kanada
En spelare som gillar att tacklas och jobba hårt utan att dra på sig utvisningsminuter. Har i Genève-Servette HC producerat bra med poäng de två senaste säsongerna.
 
Nick Lappin. 25 år gammal. Kanada
En snabb spelare som, trots bra spel i AHL inte lyckats ta plats med Devils i NHL. Kanske han skulle vilja försöka nå sitt mål via spel i SHL och Brynäs?
 
Teemu Pulkkinen. 26 år gammal. Finland
En finsk offensiv kraft. Har inte riktigt lyckats ”over there” och kan kanske behöva lite miljöombyte. Brynäs skulle kunna ha stor nytta av denna rightare. Har den här säsongen i Chicago Wolfes skrapat ihop 65 poäng på 75 matcher i AHL.
Staffan Nyblom
2018-06-06 10:51:27

Brynäsbloggen: Brynäs har spelat färdigt för säsongen

Tro mig, det gör vansinnigt ont att se Brynäs vara så rejält tillbakatryckt och chanslös. Men jag kan inte annat än se sanningen i vitögat när jag ser tillbaka på den här säsongen.
 
För helt ärligt så fick aldrig Brynäs chansen att visa sig från sin bästa sida. Motgångarna den här säsongen har gång på gång visat sitt fula tryne för klubben.
Och det hela började egentligen redan när sportchefen presenterade lagets nya coach Roger Melin. De flesta rynkade på näsan lätt och kliade sig på huvudet när Bengtzén först sade att den hockey som Thomas Berglund hade satt under föregående säsong skulle vara klubbens kännetecken. Och sedan tar de in en coach som är känd för en helt annan sorts hockey.
 
Det tog åtta SHL-matcher av säsongen så fick Roger Melin gå. Tålamodet till Roger försvann den 12.e oktober då Skellefteå krossade Brynäs i Gavlerinken med 8-2. Man kan diskutera om Roger verkligen fick en ärlig chans. Esko Nokelainen t.ex fick 16 matcher som coach i Brynäs innan han fick lämna. Samtidigt så ska man tänka på att Roger Melin kom till ett lag som, säsongen innan var ett mål från SM-guldet. Trycket på att just han skulle få Brynäs att plocka fram det där lilla som saknades i finalen var enormt. Brynäs såg riktigt starka ut och hela Sätraåsen vibrerade av revanchlust.
Men trots den svaga starten så måste jag säga att 8 matcher är i minsta laget för att kunna ge en coach en ärlig chans.
Hade det då varit bättre om Roger fått tugga på? Nej, hur motsägelsefullt det än verkar så tror jag inte det. Rogers filosofi fungerade helt enkelt inte med det manskap han befogade över. Vems svaghet det är låter jag dock vara osagt.
 
Mentala spöken kan förstöra vilket lag som helst. Och dessa spöken är en sak som har gäckat Brynäs under hela den här säsongen. När Tommy Sjödin tog över så började så sakteliga kuggarna att kugga i varandra. Det gick trögt men man började se att det gick åt rätt håll. Poäng efter match började bli vanligare och vanligare. Brynäs klev ett tag fram så pass mycket att de sniffade på en sjätteplats och därmed en direktplats i kvartsfinalen. Då slog hjärnspökena till och benen började att skaka och tveksamheten dunka i huvudena. Förlusterna radade upp sig och Brynäs cementerade sig till slut på en tionde plats.
 
Skador är som vanligt en följeslagare till Brynäs. När Brynäs plötsligt stod utan någon av de ordinarie målvakterna var man tvungen att gå till handling. Johan Holmqvist kontaktades men han kunde inte kliva in då han var sjuk. Plötsligt så stod Linus Fernström mellan stolparna i Brynäs med utrustning i Björklövens färger. Man pratade då om en temporär lösning fram tills att de skadade målvakterna var tillbaka. Nu blev det en utdragen situation där man inte visste när Felix Sandström skulle kunna komma tillbaka.
Här väljer då sportchefen att förlänga med Fernström för resten av säsongen. Supportrarna gick naturligtvis i taket över att inte Johan Holmqvist klev in. Jag har faktiskt ingen aning varför det blev så här. Sa ”Honken” nej eller tillfrågades han aldrig igen? Hur som helst så… rätt eller fel beslut kan faktiskt ingen med säkerhet säga. Holmqvist med hjärtat för klubben eller Fernström som med rejäl tacksamhet har kämpat frenetiskt varje gång han fått chansen mellan stolparna. Vem av dem som är bättre kan jag faktiskt inte avgöra.
Skador är också en grovt avgörande faktor som gör att Brynäs inte kunde göra ett ärligt försök att ge Växjö en match i kvartsfinalen.
Jag vill faktiskt påstå att det inte finns ett enda lag i ligan som skulle kunna göra det. Kliva in i en matchserie i bäst av sju med sex-sju ordinarie spelare på skadelistan och komma ut som segrare mot detta Växjö.
Staffan Nyblom
2018-03-26 21:22:23

Tidigare blogginlägg

Brynäsbloggen: Tysta experterna nu
Ok… att i förra bloggen jämföra Brynäs med min bil var kanske lite väl mycket. Brynäs visade att de minsann inte har något problem med tändningen.
2018-03-17 22:01:18 - Staffan Nyblom
Brynäsbloggen: Brynäs är som en bil
Jag har en bil som driver mig till vansinne. En diesel som, när den köptes, var planerad att vara den pålitliga bilen för familjen.
2018-03-10 12:05:03 - Staffan Nyblom
Brynäsbloggen: Brynästränare genom åren: Del 5.
Vi avslutade senaste historielektionen när Czarnecki lämnade Brynäs för lockropen från Färjestad.
2018-02-27 21:01:21 - Staffan Nyblom
Brynäsbloggen: Brynästruppen kommande säsong
Det här är sannerligen en säsong där vi har nått höga höjder och mörkerdjupa dalar. Men tack och lov så ligger vi inte illa till. Tänk på de tappra själarna som håller på MoDo… en klubb som matat sina supportrar med ångest ända sedan deras SM-guld 2007.
2018-02-06 22:01:57 - Staffan Nyblom
Brynäsbloggen: Brynästränare genom åren: Del 4.
I del tre kom vi fram till Leif Boorks sista säsong (07/08) med Brynäs. Han assisterades i kvalserien av kommande headcoach Niklas Czarnecki.
2018-02-03 13:39:44 - Staffan Nyblom
Brynäsbloggen: Brynästränare genom åren: Del 3.
Vandringen genom minnenas allé fortsätter. I del tre kommer vi återse Olof Östblom och Wayne Fleming
2018-01-22 21:40:00 - Staffan Nyblom
Brynäsbloggen: Brynästränare genom åren: Del 2.
Vi hade i första delen kommit fram till december 1995. Tommy Sandlin hade fått lämna sitt uppdrag som headcoach för Brynäs A-lag.
2018-01-13 17:09:34 - Staffan Nyblom
Brynäsbloggen: Brynästränare genom åren: Del 1.
Brynäs är en klubb fylld med spelarprofiler som genom åren gjort sig känd som stjärnor och så finns det de som floppat rejält. Vi har alla pratat om dem. Men hur är det med huvudtränarna? Vilka kommer vi ihåg som gjorde det där extra för laget? Eller vilka floppar kommer ni ihåg?
2017-12-22 23:20:41 - Staffan Nyblom
Brynäsbloggen: Andreas Dackell
Andreas Dackell hyllades idag. Dackells tårar grep tag i mitt hjärta när hans vepa lyftes. Kommer ihåg säsongen 95-96 då jag fick prata med honom inför mötet mot Luleå. Jag har förmodligen redan berättat det här men det känns på något sätt… passande att åter berätta denna historia.
2017-12-09 16:42:18 - Staffan Nyblom
Brynäsbloggen: Halleluja Wikegård
Det är inte ofta jag håller med Leksand. Men jag förstår de Allsvenska klubbarnas oro och funderingar om det nya tv-avtalet.
2017-11-25 23:14:48 - Staffan Nyblom
Brynäsbloggen: Så arg så jag skakade
Jag har suttit och hållit mina tankar i nästan en vecka. Jag har helt enkelt varit allt för arg för att kunna skriva ner dem.
2017-11-12 21:40:10 - Staffan Nyblom
Brynäsbloggen: Växlarna kommer ta oss ur det här svarta hålet
Med en lättnadens suck sätter jag min nu ner och plitar ner lite tankar. Jag hade en god känsla inför den här matchen. Det kändes i hela kroppen att den här matchen skulle inkassera tre poäng.
2017-11-04 22:01:00 - Staffan Nyblom
Brynäsbloggen: Jag blickade österut
Det som man knappt kunde drömma om har hänt. Brynäs har fullständigt blivit en cirkus den här säsongen. Jag vänder på mig av ren oro att plötsligt höra François Bronett säga sin välkända ”Får jag be om största möjliga tyssstnad”.
2017-10-27 20:11:02 - Staffan Nyblom
Brynäsbloggen: Som stjärnorna en klar vinternatt
Krisstämplar, värvningar och sparkande duggar tätt bland åsikterna från fansen. Brynäs försöker istället, i värsta stormen jobba fram en trygghet.
2017-10-23 22:25:58 - Staffan Nyblom
Brynäsbloggen: Sveriges Don Cherry
Roger Melin hade en önskan om att få avsluta sin aktiva karriär som coach i Brynäs. Ett två år långt kontrakt skrevs där han hade förhoppningen om att få göra något riktigt roligt de sista åren som tränare. Nu kan vi se att det i verkligheten bara blev åtta matcher.
2017-10-15 17:17:00 - Staffan Nyblom
Brynäsbloggen: Inställningen
Brynäs har börjat riktigt dåligt. Några har tagit upp det faktumet att den här säsongens usla start är klubbens näst sämsta sedan Elitserien startades 1975. Jag tror det beror på spelarnas inställning. Roger Melin slog nämligen huvudet på spiken då han, inför matchen mot Djurgården, sa att spelarna trodde de kunde köra på från finalspelet i våras. Ett klassiskt fall av övertro på sig själv med andra ord. Just på grund av det så skulle jag vilja säga detta till spelarna.
2017-09-30 13:29:00 - Staffan Nyblom
Brynäsbloggen: Brynäs
Jag erkänner att jag var en av dem som tyckte det var ett bra val av Brynäs när de tog in Roger Melin som coach i Brynäs igen.
2017-09-24 12:15:08 - Staffan Nyblom
Brynäsbloggen: Mos på korven
Så var vi igång. I dessa årstider så är det nästan bara ishockeyn som kan få mig att dra på smilbanden. Regn och rusk och semester som tog slut allt för fort. Nej, tack och lov för ishockeyn och Brynäs.
2017-09-20 21:09:07 - Staffan Nyblom
Brynäsbloggen: Rödins vara eller icke vara
Nyheten om att Anton Rödin kan komma tillbaka i vinter fick mig att hoppa av lycka. Men hur troligt är det och vad skulle det innebära för Brynäs?
2017-09-17 10:54:07 - Staffan Nyblom
Brynäsbloggen: Små tankar en torsdagskväll
Mikael Johansson är alltså klar för Brynäs. Senast jag gladdes över en Färjestadare i Brynäs…
2017-09-07 22:08:56 - Staffan Nyblom
Brynäsbloggen: Tveksam till CHL
Aaron Palushaj har börjat säsongen riktigt målfarligt och vi kan nog enas om att hans start på säsongen ser riktigt lovande ut. Renberg var t.ex alldeles salig över honom i matchen mot Comarch Cracovia.
2017-08-28 20:11:19 - Staffan Nyblom
Brynäsbloggen: Ge järnet
Jag har en dålig känsla inför den sjunde matchen. Det är som att det ilar genom ryggraden. Snälla rara Brynäs… visa hur fel jag har.
2017-04-29 14:59:32 - Staffan Nyblom
Brynäsbloggen: Nej det är inte över än
Jag sitter och räknar på fingrarna. 2-2 i matcher får jag det till. Femte matchen spelas ikväll. Hur kan det då vara över?
2017-04-24 10:47:03 - Staffan Nyblom
Brynäsbloggen: Bara att bryta ihop och komma igen
Det här var inte en förlust på grund av att Hv71 var bättre. Det här var en fullständigt onödig förlust orsakad av Brynäs.
2017-04-22 21:18:01 - Staffan Nyblom
Brynäsbloggen: Final
Roger Rönnberg steg rejält i mina ögon efter det att Brynäs slagit ut Frölunda i semifinalen. Han började sin semester med att hylla Brynäs. Under pågående semifinal så ska inga vänliga ord yttras… men sedan som den gode förloraren han är så hyllar han Brynäs.
2017-04-16 10:24:07 - Staffan Nyblom
Brynäsbloggen: Rumble in the Sätraåsen
Wow… jag kan bara säga wow. Pressad i underläge med 3-2 i matcher. Förlust och det är semester. Hemmaplan med en hop nervösa supportrar som håller tummar och stortår. Fingrarna är dessutom så korsade att de blir stora rosetter. Med det som bakgrund så går Brynäs ut och vinner. Inte bara vinner… de Förnedrar Frölunda.
2017-04-13 11:03:19 - Staffan Nyblom
Brynäsbloggen: Spelande hockey
Jag trodde de skulle värva Jeremy Colliton som coach. Men istället blev det en Gävlebo
2017-04-10 20:21:20 - Staffan Nyblom
Brynäsbloggen: Ingen mellanmjölk här
Går det för fort för Brynäs? Vad ska till då för att ändra på matchserien? Kämpa för emblemet på bröstet.
2017-04-08 13:29:40 - Staffan Nyblom
Brynäsbloggen: Öka takten busschaufför
En semifinal i SHL är nästan som att likna det hela med ett krig. Jag ryser bara av tanken på vad som väntar.
2017-04-02 20:44:54 - Staffan Nyblom
Brynäsbloggen: Vinnarskallar vinner matcher
Jag ber så mycket om ursäkt David. Jag är dock inte ledsen utan jag sitter här och njuter av att jag hade så fel. Vinnarskallen hos denna norrlänning verkar vara av rekordnivå.
2017-03-25 13:45:53 - Staffan Nyblom

» Alla blogginlägg

SENASTE NYHETERNA OM BRYNÄS IF

ANNONS:
SERIETABELLEN
1Luleå169341031
2Frölunda16844831
3Djurgården158342028
4Malmö16745628
5Linköping16664927
6Färjestad15735924
7Växjö15636122
8HV7115618-120
9Rögle15627-920
10Skellefteå15375-519
11Örebro14437-518
12Brynäs14536-1218
13Timrå15438-1717
14Mora15258-1415
>> Visa hela tabellen
ANNONS:
SENASTE NYTT FRÅN SHL
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
Villa gjorde tvåsiffrigt mot Sirius
”Det är en omöjlig uppgift”
Domare slagen – riskerar förlamning
Lacazette tackar nej till landslaget
Guldbollen till Nilsson Lindelöf
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies