fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
Besökare: 93695 | Inloggade: 422 | Antal medlemmar: 183753
  START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  God fortsättning på det nya SHL-året!
  Magnus Sundquist - Kompetent och trygg tränare och coach som tar Brynäs till playoff med hemmaplansfördel

  God fortsättning på det nya SHL-året!

  SHL-säsongens första halva är till ända och Brynäs IF:s ”sportsliga halvårsbokslut” är ett faktum.
  29 omgångar spelade av totalt 52 och laget är placerad 7:a med sex poäng upp till ledande Frölunda som dock har en match mer spelad. I allmänhet får nog Brynässupportern vara nöjd och i synnerhet efter den turbulenta hösten.
  Här kommer en personlig reflektion med mycket tyckande.


  Vad vore en Brynässäsong utan turbulens?
  Frågan inför varje ny premiär är vilken skepnad ”säsongens turbulens” och mediala debatt ska inta.

  Tränardebatten
  Tommy Sjödin & Janne Larsson fick till sist ett fortsatt förtroende men det föregicks av en del synpunkter från många håll om vilken som skulle ha huvudrollen i båset inför den nya säsongen. Ett intressant namn som fanns med i spekulationerna var Skåneikonen Björn Hellkvist.
  Har alltid tyckt om Björn, både som tränare och människa. Kandidat till jobbet i Brynäs kände jag dock då tveksamhet till, främst på grund av Björns sjukdomsbild. Ansåg här att vi måste vara franka i det att Brynäs inte hade råd med fler tempoförluster på tränarsidan om något skulle hända med Björns sjukdom. Dessutom kände jag att Björn kanske inte ”törs” ta ett SHL-lag igen. Kolla hans record efter Malmö med uppdrag i Danmark och sedan Oskarshamn. Törs och törs, Björn verkar vilja ta lag underifrån och utveckla uppåt. Ett bloss på hockeyhimmelen blev Dan Tangnes som blev ledig några timmar när han sa upp sig i Linköping. Som sagt slutade tränarfrågan i teamet ”Sjödin & Larsson” med tredjeassistans av Tingsryds f d tränare, den kompetente Magnus Sundquist. Bra med lite friskt blod utifrån och in i ådrorna hos föreningens ledarskap.

  Värvardebatten & Lagbygget
  Den stora dramatiken stod före detta nummer åtta för, Aaron Palushaj. Bengtzens stora succevärvning inför förra säsongen. Alla trodde Brynäs var det självklara valet ända till påskriften på Örebrokontraktet var ett faktum. Föreningens kommunikation kring affären med Palushajs eventuella fortsättning strödde bara salt i såren. Aaron Palushaj är en i mängden av den moderna hockeyns legionärer. En krigare som strider för den arme som betalar bäst. Nu gjorde Örebro det och Bengtzen vek ned sig. På något sätt tycker jag att sportchefen tog rätt beslut där.

  I spelartruppen, ut och in, såg det ut så här inför seriestarten:
  UT: Lucas Carlsson, Elias Fälth, Jörgen Sundqvist, Kevin Clark, Juuso Ikonen, Christopher Liljewall, Aaron Palushaj och Linus Öhlund. Drew Miller och Michael Johansson räknar jag inte riktigt in.
  IN: Jocke Eriksson, Niclas Andersen, Niclas Lundgren, Eric Norin, Nicklas Danielsson, Emil Forslund, Joel Kellman, Robert Kousal, Joachim Rohdin och Danny Kristo.

  Här får väl anses ganska klart att Clark, Palushaj och Öhlund är de tunga nettotappen. Tycker ändå att Danielsson, Kellman och Kousal växt under hösten. Backsidan ansågs av hockeyexperter vara SHL:s bästa och tillsamman med målvakten Jocke Eriksson andades man nu en försvarsmässig morgonluft.
  Man tappar tidigt J20:s Adam Boqvist, tilltänkt i A-laget, inför säsongsstarten. Adam draftas av Chicago Black Hawks som nummer 8 i första rundan.
  Starkt ifrågasatte Henrik Larsson bryter kontraktet och går tillbaks till Karlskoga. Danny Kristo ges 10 matcher, alla mållösa, innan kontraktet bryts.
  Sjuttonårige Victor Söderström från J20 får mitt under hösten chansen i backuppsättningen. Och som han tar den. Känns som ett nyförvärv som inte gjort något annat än spelat i SHL. Stark Rasmus Dahlin varning där och törs man säga att han är minst lika bra?

  Bengtzens nyförvärv avhandlas flitigt i massmedia och på sociala medier, sammanfattningsvis ”inte mycket att hänga i granen”. Som vanligt kan man säga.

  Vad tråkigare är att Daniel Pailles sejour i Brynäs tyvärr tog sitt slut och ännu tråkigare är att hockeykarriären också är över. Allt detta som resultat av Thomas Larkins hjärnsläpp i CHL-matchen mot Adler Mannheim förra hösten. Samma med Jonathan Granström som efter den hjärnskakning han fick i fjolårets åttondelsfinal mot Luleå ännu inte tagit ett skridskoskär. Är Granis hockeykarriär också slut?

  Målvaktsdebatten
  Målvakterna i Brynäs är som alltid en stående punkt på dagordningen till hockeydebatten. Jocke Eriksson ritade till sist på och fansen jublade. Äntligen en hemvändande målvakt av rang. Det rådde en viss upphetsning över att ”Brynäsmålvakten” Jocke Eriksson inte landade i laget säsongen före. Kändes i debatten som att Jocke var en ”Brynäsmålvakt” mer än att han är en bra SHL-målvakt. Notera då att Eriksson registreras för en säsong i Brynäs SHL-uppställning, säsongen 2008/2009. Dock utan att spela en endaste match då han var tredjemålis bakom duon Lindbäck & Markström.
  Den 11 juni släpps bomb nr 1, nyvärvade Jocke Eriksson knäskadad och missar inledningen av säsongen. Bengtzen får ge sig ut på ny målvaktsjakt för en ersättare under skadeperioden. Det blir den 28-årige Tomi Karhunen, finländare som temporärt ansluter från Ambri-Piotta i den schweiziska ligan.

  Seriespelet då
  Den alltid efterlängtade SHL-premiären sker symboliskt mot Bulans-boys i Luleå och efter de tre inledande omgångarna har laget fyra poäng som likaväl kunde varit nio. Nu kommer en svag period med klara förluster mot Växjö och Linköping, dessutom förluster mot Mora och Timrå, två lag man ska ha långt bakom sig.
  Här, efter sju omgångar, börjar åter debatten om Brynäs status och den går i höga vågor. Mittmedia har en ”expertanalys” över Bengtzéns lyckade och misslyckade värvningar. Man stämplar ”MISSLYCKAD” i pannan på hela åtta spelare:
  Emil Forslund, Tomi Karhunen, Joacim Eriksson, Joachim Rohdin, Nicklas Lundgren, Danny Kristo, Nicklas Danielsson och Niclas Andersen, detta redan efter sju spelade matcher av 52. Jocke Eriksson hamnar på listan utan att ha spelat en enda minut.

  Bomb nr 2, Femte oktober meddelar man officiellt att Stefan Bengtzens sportchefsförordnande inte kommer att förlängas efter säsongen. Det får till konsekvens att Andreas Dackell går in som tillförordnad tills man hittar en ny sportchef.
  Ett trendbrott sker i omgång åtta mot Skellefteå hemma. Det tidigare bogey-teamet besegras i Gavlerinken med 3-1. Det blir nu en bra sekvens med fyra matcher, tio poäng av 12 möjliga.
  Lördag 26 oktober, storpublik och match mot Färjestad. Senaste trean borta mot Djurgården med säsongens hittillls bästa spel gör att Gävlepubliken andas tillförsikt. Brynäs viker dock ned sig kraftfullt. Färjestad krossar laget med 6-0. Det följs upp med 1-4 borta mot HV71, spelet är inte på topp precis. Trots att det sedan vänder spelmässigt med två segrar mot Mora och Örebo, ”lagenviskahabakomoss”, så fullföljer man ” en gammal tradition” i Brynäs.

  Bomb nr 3, Femte november och under måndagsmorgonen kom beskedet från Brynäs och Dackell att man sparkar huvudtränaren Tommy Sjödin och assisterande Janne Larsson med omedelbar verkan.
  ”Vi känner att vi inte har presterat tillräckligt bra i spelet ute på isen. Ledarskapet har inte varit tydligt nog i vardagen och i match. Vi har självklart utvärderat det här sedan säsongsstart och vi kräver mer i Brynäs IF än vad vi presterat spelmässigt”, säger tillförordnade sportchefen Andreas Dackell i ett pressmeddelande.
  Assisterande tränare Magnus Sundquist tar över huvudansvaret. Samtidigt flyttas J18-tränaren Mikael Holmqvist upp som assisterande till Sundquist.
  Nu följer fjorton matcher med bara en trepoängsförlust och försvarsspel snäpper upp ett antal steg. Till detta gör så äntligen Jocke Eriksson sin debut på riktigt i Brynäs, efter tio år.
  Känns som att försvarsspelet får en nivåhöjning med en målvakt man känner ett stort förtroende för. Visserligen plockar Sundquist Jocke efter 0-3 i första perioden mot Örebro hemma. Tycker inte han har del i bland annat de två självmålen, men det är så man coachar laget. Rautio in och håller nollan efter bra spel. Rautio följer upp med tryggt spel i 2018 års avrundning i den svåra utmaningen i Karlstad.
   
  Sammanfattning av 29 omgångar
  Plus                                         Minus
  Magnus Sundquist            Kompetent, trygg                      Ingen SHL-vana
  Joacim Eriksson               Trygghet                                    Skadan åtgärdad?
  David Rautio                     Bra tvåa                                    Ojämn
  Niclas Andersen               Bra offensivt                              Trög i egen zon
  Simon Bertilsson              Auktoritet                                   Går lite sakta ibland
  Marcus Ersson                 Spelsinne                                   Ojämn
  Ryan Gunderson              Det mesta                                  Fysiken
  Lukas Kilström                  Alltid på jobbet                         Indianernas mästare                         
  Niclas Lundgren               Bra i Malmö                              Det mesta
  Eric Norin                         Bra SHL-back                           Hann inte se något
  Victor Söderström            Snart SHL: bästa back              För kylig i vissa moment
  Johan Alcen                     Mr Brynäs nr 1                           Vad ska det vara?
  Samuel Asklöf                  Bra SHL-spelare                        Mer avslut
  Alexander Bjurström        Hoppas på coachtålamod          Måste våga mer
  Jacob Blomqvist               Mr Brynäs nr 2                          Röja mer i egna båset
  Jesper Boqvist                 Landslagsmässig                      Försvinner ibland
  Nicklas Danielsson           Centralfigur                               Vässa skottet, sluta vara grinig
  Emil Forslund                   Speeden                                    Tunn
  Jesper Jensen                  Assistkungen?                          Går lite sakta
  Joel Kellman                    Härlig center                              Tunn fysik                                 
  Robert Kousal                  Vet var målet är                         Grinig
  Daniel Mannberg             Stabil SHL-spelare                    Våga mer
  Ludvig Nilsson                  Bra sargråtta                            En passning för mycket
  Joachim Rohdin               Bra lagspelare                           Effektivare skytte
  Tomi Sallinen                    -                                                   -
  Marcus Westfält              Värd att lyfta från lina 4          Våga mer
   
  Brynäs IF årgång 18/19 känns efter 29 omgångar som ett lag vi kan räkna med inför de avslutande 23.
  För två dagar sedan gjorde senaste nyförvärvet Tomi Sallinen sin debut i Brynäströjan. I matchens sista sekunder petade han in den viktiga kvitteringen som tog laget till förlängning och straffar med säsongens första extrapoäng som resultat.

  Sist men inte minst tycker jag de 29 omgångarnas russin i kakan är den fantastiske Victor Söderströms två straffar mot Färjestad i söndags. Rena Steven Spielberg regin av Magnus Sundquist.
  • att låta Victor, som vill, ta tredje straffen där Brynäs är piskat till att sätta den.
  • att sedan samme junior, vill och får ta sudden-straffen som ger extrapoängen är magiskt.

  Vilket avslut på 2018.
  På lördag är det dags för årets första match, hemma mot formstarka Rögle.
  Jag vill säga och törs på mycket länge säga, att nu tar vi en programenlig trea hemma. Visa var skåpet ska stå så ses vi i playoff med hemmafördel fram mot våren.
  Till sist, är Kevin Clark bara en hockeymässig våt dröm? Är nu borttagen från Dinamo Rigas laguppställning.
   
  God fortsättning


  0 KOMMENTARER      1985 VISNINGAR
  MATS ÖSTLUND
  Mats.Ostlund@byggtjanst.se
  2019-01-01 15:51:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  ANNONS:

  Fler artiklar om Brynäs

  Chans till revanch i dubbelmötet med Djurgården
  Brynäs Det vart förlust med 1-2 för Brynäs i den första back-to-back-duellen mot Djurgården När vi nu vänder till Stockholm och Hovet går Brynäs naturligtvis för revansch. Ett formstarkt Djurgården går och sin sida för sin fjärde raka seger.
  2019-01-19 11:28:50

  Brynäs pressade mot slutet, men kvitteringen uteblev - Lämnade isen poänglösa
  Brynäs Brynäs pressade framåt för en kvittering i den sista perioden, men matchklockan slog alldeles för snabbt under slutminuterna och trots möjlighet i numerärt överläge så lyckades man aldrig kvittera. Inför de 6616 personerna i Gavlerinken fick se sig besegrade och därmed lämna isen poänglösa mot Djurgården.
  2019-01-18 21:59:06

  Grinighet + Surskallighet + Spelskicklighet = Nicklas Danielsson
  Brynäs
  2019-01-18 18:25:51

  Brynäsbloggen: "Bland den snyggaste designen på en matchtröja"
  Brynäs
  2019-01-18 12:20:00

  Klassiskt rivalmöte mellan Brynäs och Djurgården
  Brynäs I ett härligt back to back möte mot Djurgården, kommer Brynäs under hemmamatchen att spela i retrotröjor från SM-guldet -99. Dessutom kommer man att hylla kaptenen Jacob Blomqvist - vars hjärta alltid klappat för Brynäs.
  2019-01-18 12:00:00

  Stora starka Djurgården – Brynäs historiska värdemätare
  Brynäs Brynäs och Djurgården är två storlag med flest SM-guld i hela Sverige. Nu till helgen väntar ett back-to-back möte klubbarna emellan och vad vore inte bättre då att ladda upp med stora ögonblick i den historia som Brynäs faktiskt delar med sin rival?
  2019-01-17 12:00:00

  Många fans är missnöjda med introt i Gavlerinken
  Brynäs Brynäs intro för den här säsongen delar Brynäslägret. Trots det anser en majoritet bland fansen att introt inte höjer stämningen i Gavlerinken som man önskar.
  2019-01-15 12:56:00

  Visste du att – ett nörderi av #brynäsfakta
  Brynäs Vi på Brynäsredaktionen älskar Brynäs IF och vi är stolta över att vara SvenskaFans största hockeyredaktion och kan erbjuda så mycket Brynäs det bara går till dig som inbiten brynäsare.
  2019-01-15 11:19:39

  Stark bortamatch men bara en poäng!
  Brynäs En av säsongens bästa bortamatcher ger bara en poäng. Säger bara för att det luktade länge tre poäng till Brynäs.
  2019-01-12 17:58:52

  Inför: Växjö - Brynäs - Hemma bra men borta bäst
  Brynäs Tur i oturen. Så kan man konstatera när Brynäs får tillbaka två spelare när Gävlelaget åker ner till Växjö.
  2019-01-12 10:40:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Hockeyzon - Svensk Hockey

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US | FORUM | BETTING
  Plats i Super Bowl ligger i potten
  Spurs måste mota bort kriskänslan
  François Kamano tillbaka mot Dijon
  Extrapoäng efter ny tappad ledning
  Astrit Ajdarevic nära – detaljer kvar
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies