fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 106790 | Medlemmar: 184055

Kom ihåg mig
Öppen Intervju med Sportchefen

Öppen Intervju med Sportchefen

Mattias Älvero i öppenhjärtig och rak intervju, Frågetecken rätas ut!

Hej Mattias!
Jag får börja med att gratulera till en strålande säsong! Hade Du själv väntat Dig den här framgången, med tanke på hur den förra gick?

Tack!
Nej, att det skulle gå så bra hade jag inte trott. Jag är glad över både resultaten, prestationerna och att hela gruppen har bidragit och utvecklats under hela säsongen.
Mina tankar inför säsongen var att vi skulle att bli ett tufft lag att möta och vara svårslagna, men kanske själva ha lite problem och för lite skicklighet för att vinna matcherna.

Hur gick tankarna inför den här säsongen, hade Ni en klar bild av vilken typ av spelare Ni ville ha in i laget?
Ja, absolut.
Jag och Ingemar Törmä, som tillsammans ansvar över a-laget, gjorde en kritisk och grundlig analys efter säsongen 14/15.
Utklipp från analysen:
Spelartruppen
Vi väljer framförallt att förändra spelartruppen med tre stora fokusområden.
Vi föryngrar ordentligt och väljer att flytta upp flertalet spelare från J-20 laget.
Vi satsar på spelare med rätt attityd och inställning till hockey samt har en bra personlighet.
Spelare som vi knyter till oss utifrån ska vara unga, utvecklingsbara, ha en bra personlighet och träningsvilliga. Vi tittar främst på spelare som utbildat sig på något elithockeygymnasium och spelat ett eller något senior år.
Utöver förändringarna så väljer vi att behålla spelare som, trots en tuff säsong, visat upp en bra attityd och personlighet

Och Tomas Sandlin, vilken värvning där! Han har ju varit på tapeten, i alla fall ryktesvis förut, har han deklarerat att han stannar över nästa säsong också?
Tomas har verkligen passat in i KIF med sin ledarstil. Han och övriga i ledarstaben har fått ihop gruppen på ett fantastiskt sätt. Tomas har kontrakt över nästa säsong, så självklart blir han kvar.
Ja, Tomas namn har varit på tapeten tidigare så han var inte okänd för oss. Vi hade en ganska bra bild över vilka värderingar han står för, både på och utanför isen.

Finns det någon chans att Joel Törmä också finns i båset till nästa säsong?
Det hoppas jag verkligen! Joel har varit ett perfekt komplement till Tomas. Joel bidrar med en grym energi, stort KIF-hjärta och bred hockeykunskap.
Både vi och Joel vill han ska vara kvar så jag hoppas och tror att allt blir klart inom kort.

En del av värvningarna förra säsongen gick ju inte alls vägen, och jag antar att Ni inte var nöjda själv med dem, men årets nytillskott har ju visat på fingertoppskänsla, från första till sista namn.
Där har Ni verkligen lyckats, vad har påverkat där? Är det den en ny tankebana som gäller?

Självklart är vi inte nöjda, långt ifrån. Revanschlustan var enorm efter förra säsongen och vi ändrade strategi på lagbygget, se föregående fråga.
Sedan gäller det att scanna av marknaden för att se vilka spelare som är tillgängliga och intresserade av KIF. Vi tar många referenser om spelare, vi ringer och pratar med minst 5 referenser innan vi skriver ett kontrakt med ett nyförvärv. Oftast är frågorna inte om hur spelaren är på isen utan mer personlighet, träningsvillig mm.

Hur ser den närmaste tiden ut nu, Du kanske läste artikeln på Svenska Fans, där jag inte ville byta ut en enda kille från det här laget, finns det någon chans att det blir så?
Det kan absolut bli så att de åtminstone allra flesta blir kvar. Ingen av killarna har sagt att de inte vill spela i KIF, snarare tvärtom. Målsättningen är att bygga vidare på det här laget och spetsa till det med något nyförvärv.
Tyvärr spelar ekonomin en viktig roll. Jag hoppas vi får möjlighet att bygga vidare på det ”Nya KIF” och ta nästa steg.

Ändå, om man tittar på play off-serien, så inser man att för att ta nästa steg, så behövs det lite mer ”tuffa” kilon, hur tänker Ni där?
Jag håller med dig men ändå inte.
Kollar vi på vår backsida så är snittlängden 185 och snittvikten 88 kg. Jag har svårt att tror att vi haft så stora och tunga backar de senaste 10 åren. Dessutom kan jag garantera att ingen av backarna har ett kilo ”onödigt” på kroppen. De är extremt seriösa och vältränade.
Min analys av HockeyEttan Norra och Allettan är att vi inte har förlorat ”matchen i matchen” mot någon motståndare i kampen framför målen, speciellt i egen zon. Självklart har vi släppt in mål på det sättet men generellt har vi varit tyngre, starkare och smartare än motståndare som Östersund, Piteå, Tranås, Mariestad mm.

Sedan kommer vi in i Play-Off 2 mot Troja. Här förlorar vi tyvärr kamperna framför målen. Nu är det motståndarens tur att vara tyngre, starkare och framförallt smartare än oss. Kanske inte så konstigt då de ställer upp med 10 st 80-talister och deras yngsta utespelare är född -94.

Men det visar också om vi ska kunna kriga mot de allra bästa lagen i HockeyEttan att vi måste bli bättre. Vi måste ha ännu tuffare träning, vara bättre tränade, bli starkare mentalt och ställa högre krav på varandra. Ingen träning får vara mys pys, vi måste ha 100% kvalité i allt vi gör!


En ofta ställd fråga är ju kring juniorsidan, hur ser det ut där med J18 och J20-sidan? Med tanke på att pojklagshockeyn ändå är ganska stark, det finns ju årgångar som mosar allt i sin väg…
Sport gruppen jobbar stenhårt med juniorlagen. Alltifrån sommarträning, ledare och spelare.
Vi kommer att ställa upp med två juniorlag nästa säsong. Men låt oss först avsluta denna säsong med ett spännande slutspel för J-18 i Umeå den 19-20 mars.

Ska jag vara ärlig så bryr jag mig inte om resultat överhuvudtaget, och det gäller från de allra yngsta till J-20.Vi håller på med en utbildningsverksamhet där utbildning, prestation och utveckling är det viktigaste.
Min förhoppning är att alla Kirunabarn vill testa på hockey och tycka det är det roligaste som finns. Kan vi (alla fantastiska ideella ledare) fortsätta sprida glädje och engagemang till barnen så kommer vår verksamhet att lyckas. Vi behöver få så många barn/ungdomar som möjligt till hockeyn och när de väl när upp till junioråldern så ska vi fortsätta att hjälpa dom att förstå att det inte finns några genvägar till att bli en hockeyspelare.

Såklart är det roligt att våra lag vinner matcher men jag accepterar inte att det sker på bekostnad att någon spelare inte får spela matcher och ha roligt med sina kompisar. Självklart är kravet att alla gör sitt bästa och försöker (utifrån sin förmåga) men vi ska inte vinna till vilket pris som helst.

Jag tycker inte heller att vi ska vinna till vilket pris som helst i a-laget. Utbildning och utveckling av våra egna killar är jätteviktigt. Mitt och Ingemars mål är att bygga upp en stomme Kirunaspelare som ska bära KIF minst 5 år fram i tiden och det gör vi inte genom att låta dom sitta på bänken och titta på. De måste in i hetluften och få möjligheter att lyckas och misslyckas, utan att bli ”halshuggna”.

Publiken har återvänt, tongångarna är till 99 procent positiva, vi har ”Kiruna Syd” som kuskat land och rike kring den här säsongen, nu kommer ju förväntningarna förstås att ligga snäppet högre, har ni på något sätt jobbat med den målbilden?
Först måste jag få tacka för publikstödet grabbarna har fått på Lombia, främst i Allettan och Play-Off. Vi hade 5:e bästa snittet i Sverige i Allettan och näst bästa publiksiffran i Play-Off 2 (efter omöjliga Södertälje), fantastiskt roligt!!!
Sen har det ju varit grymt roligt med ”Kiruna Syd”! Jag vet att det har uppskattats enormt av laget, oavsett vars vi åkt har vi haft en härligt stöd på läktaren.
Självklart kommer förväntningarna och kraven nu höjas, men jag ser bara positivt på det. Det visar bara att vi har gjort något bra och att många är engagerade och vill att det ska gå bra för oss. Målsättningen för nästa år kan ju självklart inte vara att bli sämre, vi måste utvecklas och bli bättre och det på alla plan.

Tyvärr går ofta pengar och framgång hand i hand men jag hoppas att vi får stöttning och uppbackning så att vi kan skapa något bra för Kirunaborna.

Jag tror vi kan förbättra oss till nästa år. Vi har ett gäng unga killar som vill framåt och även om de är vältränade så har de inte hunnit träna sina 10000 timmar som krävs för att bli riktigt bra. Fortsätter vi på samma väg som förra sommaren så kommer det skapas ännu bättre möjligheter till nästa år, det är jag övertygad om.

Det har ju också ryktats om någon form av omorganisation av föreningen, är det något Du kan kommentera i dagsläget?
Det jag vet och kan säga något om är det handlar om att KIF behöver fler personer som hjälper till och bidrar. Idag har KIF ett fåtal personer som gör ett heroiskt jobb, men vi behöver fler som hjälper till och tydligare arbetsfördelning och ansvarsområden.
Omorganisationen gäller främst sport, aktivitet/event (matcharrangemang mm) och marknad.

Finns det nån som vill hjälpa till i KIF är det bara att höra av er, antingen till mig eller kansliet. All hjälp KIF kan få är värdefull och betyder enormt mycket!

Det pratas också om en större öppenhet utåt, något många har efterlyst, ingår det i det nya tänket?
Jag håller med om att öppenhet är viktig, det skapar ett större engagemang och förståelse för verksamheten.
Alla som arbetar med KIF gör det ideellt och en del har privata arbeten som gör det svårt att synas och höras alltför mycket. Jag hoppas det finns respekt för det bland fans för detta men självklart vill vi vara så öppna och ärliga som möjligt.

Du kan förstås inte svara på några detaljfrågor, men när kan vi se fram emot de första förlängningarna, alternativt nyförvärven på spelarsidan?
Jag svarar gärna. Jag hoppas att de första förlängningarna är klara i slutet av denna vecka. Vi fokuserar med att göra klart med förläningarna först för att sedan titta på nyförvärv.
Målet är att behålla föregående års trupp och spetsa till med något nyförvärv.

Vad gäller nyförvärv går våra blickar mot först mot våra Kirunaspelare i Luleå och Skellefteås juniorverksamhet, sen måste jag tyvärr vara hemlig=)

Jag avslutar den här lilla frågestunden, med att tacka för ett ”Job Well Done” den här säsongen och hoppas få uppleva en lika rolig säsong, den som kommer!
Tack och tack själv!
Stor eloge till dig som skriver på Svenskafans! Jag tycker det är fantastiskt med alla som följer och stöttar/kritiserar oss. Jag läser om det som skrivs i forumet, ibland håller jag med och ibland inte=)

Mattias Älvero

Vårt Stad-Vårt Lag- Kiruna IF


0 KOMMENTARER      4772 VISNINGAR
CHRISTER S
2016-03-14 16:14:00


Artikelkommentarer

CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

ANNONS:

Fler artiklar om Kiruna IF

Tankar efter säsongen
Kiruna IF Vad händer nu?
2018-02-28 08:46:07

Öppen Intervju med Sportchefen
Kiruna IF Mattias Älvero i öppenhjärtig och rak intervju, Frågetecken rätas ut!
2016-03-14 16:14:00

Vi Börjar Om!
Kiruna IF Lagbygget inför 2016/17
2016-03-05 14:36:12

Kanonsäsong trots det tvära slutet!
Kiruna IF Kiruna IF gjorde det oväntade, om och om igen....
2016-03-01 15:56:13

Fantastisk Roadtrip!
Kiruna IF När hände det sist?
2016-02-01 19:47:33

Skäms Kiruna kommun!
Kiruna IF Det här med kommunen och idrott.....
2016-01-12 11:52:00

Kiruna IF:s start på Allettan
Kiruna IF Vem hade trott....
2016-01-11 10:03:16

Bra Premiär!
Kiruna IF Stabilt spel gav tre poäng
2015-09-20 19:10:00

Sista säsongen med gänget!
Kiruna IF
2015-09-16 21:38:45

Rasmus Stridsman-Oja
Kiruna IF Talangen från Övertorneå intervjuas
2015-05-10 15:28:35

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM KIRUNA IF
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
”Bra drag, mycket öl och sköna sånger”
Dags att visa upp ungdomarna
Måstematch för Fiorentina
AIK inledde cupen med hemmaseger
När Jan tränade med West Ham
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies