fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhornan
Besökare: 67880 | Inloggade: 107 | Antal medlemmar: 180607
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Krönika Hovrättens dom kan ställa till det för sporten
  Hovrätten följer Tingsrättens dom mot Jakob Lilja.

  Krönika: Hovrättens dom kan ställa till det för sporten

  Liljafallet fortsätter. Idag berättade sportbladet att Hovrätten följer Tingsrättens bedömning att döma Jakob Lilja då han den 5 mars 2015 som dåvarande Röglespelare slog Jens Olsson i skånederbyt i Malmö Arena.


  ”Jakob Lilja uppsa°tligen och med stor kraft, med ba°da ha¨nderna pa° klubban, utdelade ett slag med klubban mot Jens Olssons oskyddade nackparti samt att Jakob Lilja ma°ste ha fo¨rsta°tt att slaget skulle tillfoga Jens Olsson i vart fall sma¨rta.”
   Vidare skriver Hovrätten:
  ”Sammantaget finner hovra¨tten, liksom tingsra¨tten, att Jakob Liljas agerande inte a¨r fo¨renligt med ishockeyspelets ide´ och att ansvarsfrihet pa° grund av social adekvans alltsa° inte kan komma i fra°ga. Jakob Lilja kan fo¨ljaktligen inte undga° ansvar fo¨r brott. Hovra¨tten ansluter sig till tingsra¨ttens bedo¨mning i rubriceringsfra°gan.”
   
  Idrotten står inte över lagen… men
  Nu är en överklagan till högsta domstolen att vänta. Det är bra, inte bara för Liljas skull utan också för hela vår sport. Det här är en rättsprocess som vi skulle kunnat slippa. Men så blev det inte nu.
   
  Idrottsrörelsen står inte över lagen, det kan den aldrig göra. Men lagen måste också ha respekt för idrottens kontext och sammanhang.
   
  Svenska hockeyförbundet har en fungerande disciplinnämnd. En nämnd som gav Lilja efter den aktuella händelsen en avstängning på tio matcher, varav fyra omvandlades till böter. Denna nämnd är det organ vi har i hockeyrörelsen som fastställer att de spelare som går över gränsen också straffas för det.
  Vi måste lita på att disciplinnämnden gör sitt jobb. Och skulle ett uppsåt vara av den karaktären att en polisanmälan skall göras bör det vara disciplinnämndens beslut och ansvar, såvida inte den enskilde hockeyspelaren vill gå vidare med händelsen.
   
  Nu blev det här fallet inte så… och efter att Expressen hörde av sig till åklagare så öppnades också ett ärende vi gärna hade varit utan. Det föranledde till att Tingsrätten 31 mars 2016 dömer Lilja till villkorlig dom och 40 dagsböter á 650 kronor, eller som i klumpsumman blir totalt 24 000 kronor för misshandel. Idag, den 26 september fastställde Hovrätten den domen helt enig med Tingsrättens beslut. 
   
  Problematiken med detta är vad för praxis som fortlöper efter den fällande domen. Ska vi se det helt bokstavligen måste åklagare totalgranska varje SHL-match, och vi ska ha 350 hockeyspelare med egna försvarsadvokater som tydliggör sammanhanget efter varje spelomgång... Som tur är fungerar inte tolkningarna på det sättet. 
   
  Skulle vi tolka lagen som det bokstavligt står i skriften samt praxis som råder sker det fysisk misshandel i varje hockeymatch som kan ses som uppsåt till att skada och/eller orsaka smärta. Det gäller såklart inte bara ishockeyn.

  Det Lilja gjorde mot Jens Olsson var kanske av en värre karaktär bland händelser ute på isen, det händer inte särskilt ofta – men liknande scenarios sker.
   
  Därför har vi en disciplinnämnd. En nämnd där vi som lever kring sporten litar på ska upprätthålla regelverket. 

  Liljafallet kan dock också betraktas som en viktig signal från domstolarnas sida. Du som hockeyspelare är inte i ett laglöst land ute på isen. Du kan bryta reglerna och få vila i två minuter, fem minuter eller få matchtraff och med det avstängning... det känner vi till. Men går du över en alltför hög gräns ryter rättsstaten ifrån. Ingen står över lagen.
   
  Skulle Högsta domstolen stå fast vid Hovrättens beslut blir denna signal tydlig. Då måste ishockeyn anpassa sig efter det praxis som råder, och det  i sig skulle bli intressant se hur spelarna, åklagare och alla som arbetar kring sporten förhåller sig till det. 

   
  Jag ser hellre, eller rättare sagt också att disciplinnämnden skärper straffen för händelser av den karaktär som Liljafallet. En sådan attack mot annan spelare skulle ha behövt ett längre straff än avstängning på sex omgångar + böter. Det är i praktiken cirka 2-3 veckors avstängning från att spela hockey... Där behöver förbundet se över sin straffskala.   3 KOMMENTARER      4021 VISNINGAR
  VIKTOR ALNER
  viktor.alner@svenskafans.com
  På Twitter: @ViktorAlner
  2017-09-26 13:18:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Jens Svensson:
  Bra dom om än lite lågt straffvärde, normalt så är det hårdare straff om du slår någon i nacken med en hockeyklubba i bakhuvudet på stan. Sport ska aldrig stå över lagen och det var väldigt tydligt att ishokeyn hade glömt bort detta ett tag där.

  Argumentet att disiplinnämden ska hantera detta är på många sätt inte ett seriöst argument. Disiplinnämden är väldigt random och inga klara direktiv om vad som gäller, begränsad insyn, rättvis prövning i den kan också ifrågsättas, begränsade möjligheter till överklagande. Dessutom bör ju straffen ligga i samma skala om lagen om du skulle disiplinnämden skulle hantera lagbrott vilket det är i det här fallet.

  Vad disiplinnämden dock bör få är direktiv om att göra polisanmälningar om sådana här saker.

  Ditt argument om att bokstavligt tolka lagen är helt fel. I lagen finns möjlighet still samtycke till fysisk smärta, våld och även skador inom rimliga gränser. Hård tackling i sargen, ja. Missade tackling som tar i huvudet räknas med stor sannolikhet som någon som faller in samtycke. Klubba i bakhuvudet räknas inte som samtycke!!!

  2 Tumme upp 2017-09-26 18:44:37
  Tomas:
  Väntad och bra dom.

  Det Lilja gjorde hör inte hemma inom idrotten. Överfallet hade inget med att "tända" laget eller liknande att göra. Han har rent flyt att Olsson inte blev mer skadad än han blev.

  Att säga att hockeyn måste anpassa sig pga detta är löjligt. Än gnutta mer oflyt i situationen så blir Jens Olsson paralyserad från nacken och neråt, trots att han ligger ner och inte deltar i spelet. Det är väl där man bör dra linjen?

  3 Tumme upp 2017-09-26 14:39:25

  ointressant:
  2.5 år sedan
  blaha blaha.......
  intressevärde=00000000000000000000000000000000000000000000000

  Tumme upp 2017-09-26 14:11:25
  ANNONS:

  Fler artiklar om Hockeyzon

  Krönika: Tack för att ni finns
  Hockeyzon Det pratas mycket om damhockeyn och vilka förutsättningar damspelarna har och måste förbättras.
  2018-02-19 18:00:00

  Hockeypanelen: "Vi enas i kärleken till hockeyn, inget annat"
  Hockeyzon SvenskaFans tog kontakt med fyra kvinnliga hockeysupportrar för att höra lite om deras tankar kring vardera favoritklubbs situation samt hur det är att vara hockeysupporter och kvinna i dagens hockeysverige.
  2018-02-18 12:00:00

  Krönika: Ge oss mer slagsmål i SHL
  Hockeyzon Det börjar bli patetiskt hur Disciplinnämnden agerar kring situationer ute på isen. Nivån är lika ojämn som den haltande tabellen i SHL. Finns det en disciplinnämnd som kan granska SHL:s situationsrum och Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd
  2018-01-26 22:25:11

  Krönika: Kommer vi någonsin se en damspelares vepa i taket?
  Hockeyzon Damspelare om några bör hyllas för sina trogna insatser för sin klubb. Men kommer vi någonsin att få se en kvinnlig profil bland de stora i våra arenors tak?
  2018-01-24 22:00:00

  Krönika: Växjö imponerar genom hela serielunken
  Hockeyzon Trots att Växjö just nu dominerar SHL-tabellen skrivs det väldigt lite om laget.
  2018-01-19 13:00:00

  Krönika: Klockan tickar för Karlskrona
  Hockeyzon Röda siffror och nedstigande sportsligt resultat. Karlskrona känns vara nere för räkning men är det ens någon som sörjer?
  2018-01-15 12:50:00

  Krönika: I frågan om vår framtid ser alla till sitt eget
  Hockeyzon Hockeyallsvenskan och Hockeyettan mot SHL, SHL mot Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. Hockeysverige upplevs som splittrat och mitt i soppan står ett till synes handlingsförlamat svenskt ishockeyförbund.
  2017-11-27 17:10:00

  Experternas bästa spelare – plats 1: ”Han har bevisat att det aldrig är för sent”
  Hockeyzon SvenskaFans har hört sig för hos 26 experter, journalister och profiler för att få fram SHL:s bästa spelare den här säsongen.
  2017-11-10 10:30:00

  Experternas bästa spelare – plats 5-2: ”Vill påstå att han är ligans MVP”
  Hockeyzon SvenskaFans har hört sig för hos 26 experter, journalister och profiler för att få fram SHL:s bästa spelare den här säsongen.
  2017-11-09 10:30:00

  Krönika: Kritiken till Blackbugs är befogat - öppnar för etisk diskussion
  Hockeyzon Karlskrona spelar mot Färjestad lördagen 13 januari 2018. En resa som supporterklubben marknadsfört på ett mycket kritiserat sätt.
  2017-11-06 20:09:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Hockeyzon - Svensk Hockey

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Ett sista avgörande på Zinken
  ”Bör avfärda Arsenal relativt enkelt”
  ”Måste tro på det själva”
  Är Rick Nash värd att betala för?
  Ett godkänt resultat av Roma
  Champions League:   Ett godkänt resultat av Roma
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhörnan Leovegas Leovegas
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies