fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhornan
Besökare: 108030 | Inloggade: 339 | Antal medlemmar: 179796
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Krönika Hovrättens dom kan ställa till det för sporten
  Hovrätten följer Tingsrättens dom mot Jakob Lilja.

  Krönika: Hovrättens dom kan ställa till det för sporten

  Liljafallet fortsätter. Idag berättade sportbladet att Hovrätten följer Tingsrättens bedömning att döma Jakob Lilja då han den 5 mars 2015 som dåvarande Röglespelare slog Jens Olsson i skånederbyt i Malmö Arena.


  ”Jakob Lilja uppsa°tligen och med stor kraft, med ba°da ha¨nderna pa° klubban, utdelade ett slag med klubban mot Jens Olssons oskyddade nackparti samt att Jakob Lilja ma°ste ha fo¨rsta°tt att slaget skulle tillfoga Jens Olsson i vart fall sma¨rta.”
   Vidare skriver Hovrätten:
  ”Sammantaget finner hovra¨tten, liksom tingsra¨tten, att Jakob Liljas agerande inte a¨r fo¨renligt med ishockeyspelets ide´ och att ansvarsfrihet pa° grund av social adekvans alltsa° inte kan komma i fra°ga. Jakob Lilja kan fo¨ljaktligen inte undga° ansvar fo¨r brott. Hovra¨tten ansluter sig till tingsra¨ttens bedo¨mning i rubriceringsfra°gan.”
   
  Idrotten står inte över lagen… men
  Nu är en överklagan till högsta domstolen att vänta. Det är bra, inte bara för Liljas skull utan också för hela vår sport. Det här är en rättsprocess som vi skulle kunnat slippa. Men så blev det inte nu.
   
  Idrottsrörelsen står inte över lagen, det kan den aldrig göra. Men lagen måste också ha respekt för idrottens kontext och sammanhang.
   
  Svenska hockeyförbundet har en fungerande disciplinnämnd. En nämnd som gav Lilja efter den aktuella händelsen en avstängning på tio matcher, varav fyra omvandlades till böter. Denna nämnd är det organ vi har i hockeyrörelsen som fastställer att de spelare som går över gränsen också straffas för det.
  Vi måste lita på att disciplinnämnden gör sitt jobb. Och skulle ett uppsåt vara av den karaktären att en polisanmälan skall göras bör det vara disciplinnämndens beslut och ansvar, såvida inte den enskilde hockeyspelaren vill gå vidare med händelsen.
   
  Nu blev det här fallet inte så… och efter att Expressen hörde av sig till åklagare så öppnades också ett ärende vi gärna hade varit utan. Det föranledde till att Tingsrätten 31 mars 2016 dömer Lilja till villkorlig dom och 40 dagsböter á 650 kronor, eller som i klumpsumman blir totalt 24 000 kronor för misshandel. Idag, den 26 september fastställde Hovrätten den domen helt enig med Tingsrättens beslut. 
   
  Problematiken med detta är vad för praxis som fortlöper efter den fällande domen. Ska vi se det helt bokstavligen måste åklagare totalgranska varje SHL-match, och vi ska ha 350 hockeyspelare med egna försvarsadvokater som tydliggör sammanhanget efter varje spelomgång... Som tur är fungerar inte tolkningarna på det sättet. 
   
  Skulle vi tolka lagen som det bokstavligt står i skriften samt praxis som råder sker det fysisk misshandel i varje hockeymatch som kan ses som uppsåt till att skada och/eller orsaka smärta. Det gäller såklart inte bara ishockeyn.

  Det Lilja gjorde mot Jens Olsson var kanske av en värre karaktär bland händelser ute på isen, det händer inte särskilt ofta – men liknande scenarios sker.
   
  Därför har vi en disciplinnämnd. En nämnd där vi som lever kring sporten litar på ska upprätthålla regelverket. 

  Liljafallet kan dock också betraktas som en viktig signal från domstolarnas sida. Du som hockeyspelare är inte i ett laglöst land ute på isen. Du kan bryta reglerna och få vila i två minuter, fem minuter eller få matchtraff och med det avstängning... det känner vi till. Men går du över en alltför hög gräns ryter rättsstaten ifrån. Ingen står över lagen.
   
  Skulle Högsta domstolen stå fast vid Hovrättens beslut blir denna signal tydlig. Då måste ishockeyn anpassa sig efter det praxis som råder, och det  i sig skulle bli intressant se hur spelarna, åklagare och alla som arbetar kring sporten förhåller sig till det. 

   
  Jag ser hellre, eller rättare sagt också att disciplinnämnden skärper straffen för händelser av den karaktär som Liljafallet. En sådan attack mot annan spelare skulle ha behövt ett längre straff än avstängning på sex omgångar + böter. Det är i praktiken cirka 2-3 veckors avstängning från att spela hockey... Där behöver förbundet se över sin straffskala.   3 KOMMENTARER      3676 VISNINGAR
  VIKTOR ALNER
  viktor.alner@svenskafans.com
  På Twitter: @ViktorAlner
  2017-09-26 13:18:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Jens Svensson:
  Bra dom om än lite lågt straffvärde, normalt så är det hårdare straff om du slår någon i nacken med en hockeyklubba i bakhuvudet på stan. Sport ska aldrig stå över lagen och det var väldigt tydligt att ishokeyn hade glömt bort detta ett tag där.

  Argumentet att disiplinnämden ska hantera detta är på många sätt inte ett seriöst argument. Disiplinnämden är väldigt random och inga klara direktiv om vad som gäller, begränsad insyn, rättvis prövning i den kan också ifrågsättas, begränsade möjligheter till överklagande. Dessutom bör ju straffen ligga i samma skala om lagen om du skulle disiplinnämden skulle hantera lagbrott vilket det är i det här fallet.

  Vad disiplinnämden dock bör få är direktiv om att göra polisanmälningar om sådana här saker.

  Ditt argument om att bokstavligt tolka lagen är helt fel. I lagen finns möjlighet still samtycke till fysisk smärta, våld och även skador inom rimliga gränser. Hård tackling i sargen, ja. Missade tackling som tar i huvudet räknas med stor sannolikhet som någon som faller in samtycke. Klubba i bakhuvudet räknas inte som samtycke!!!

  2 Tumme upp 2017-09-26 18:44:37
  Tomas:
  Väntad och bra dom.

  Det Lilja gjorde hör inte hemma inom idrotten. Överfallet hade inget med att "tända" laget eller liknande att göra. Han har rent flyt att Olsson inte blev mer skadad än han blev.

  Att säga att hockeyn måste anpassa sig pga detta är löjligt. Än gnutta mer oflyt i situationen så blir Jens Olsson paralyserad från nacken och neråt, trots att han ligger ner och inte deltar i spelet. Det är väl där man bör dra linjen?

  3 Tumme upp 2017-09-26 14:39:25

  ointressant:
  2.5 år sedan
  blaha blaha.......
  intressevärde=00000000000000000000000000000000000000000000000

  Tumme upp 2017-09-26 14:11:25
  ANNONS:

  Fler artiklar om Hockeyzon

  Krönika: I frågan om vår framtid ser alla till sitt eget
  Hockeyzon Hockeyallsvenskan och Hockeyettan mot SHL, SHL mot Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. Hockeysverige upplevs som splittrat och mitt i soppan står ett till synes handlingsförlamat svenskt ishockeyförbund.
  2017-11-27 17:10:00

  Experternas bästa spelare – plats 1: ”Han har bevisat att det aldrig är för sent”
  Hockeyzon SvenskaFans har hört sig för hos 26 experter, journalister och profiler för att få fram SHL:s bästa spelare den här säsongen.
  2017-11-10 10:30:00

  Experternas bästa spelare – plats 5-2: ”Vill påstå att han är ligans MVP”
  Hockeyzon SvenskaFans har hört sig för hos 26 experter, journalister och profiler för att få fram SHL:s bästa spelare den här säsongen.
  2017-11-09 10:30:00

  Krönika: Kritiken till Blackbugs är befogat - öppnar för etisk diskussion
  Hockeyzon Karlskrona spelar mot Färjestad lördagen 13 januari 2018. En resa som supporterklubben marknadsfört på ett mycket kritiserat sätt.
  2017-11-06 20:09:00

  Höstmörkret i Dalarna: Mora och Leksand tillhör bottenskiktet i sina respektive tabeller
  Hockeyzon I fjol slogs dem båda i ett stekhett kval och derby. Eller som media valde att kalla det: Slaget om Siljan. Mora gick som tåget och tog Leksands plats i Sveriges bästa liga. Men inledningen för Dalarnas två storlag har inte varit en dans på rosor i vare sig SHL eller Hockeyallsvenskan.
  2017-10-18 15:00:00

  Krönika: Djurgårdens inledning har imponerat i SHL
  Hockeyzon Truppen var ofta stämplade som ett "nedre mellanlag" inför säsongen. Efter att SvenskaFans samtliga SHL-redaktioner fick säga sitt tippades Djurgården på en åttonde placering i tabellen. Efter nio spelade omgångar den här säsongen har stockholmarna visat på att man har högre potential än så...
  2017-10-17 13:08:50

  Krönika: Vill se ett mer kreativt psykosocialt ledarskap
  Hockeyzon Även om det inom arenornas väggar pågår ett gediget arbete med såväl grupprocess som individstärkande arbete går det inte att blunda för det faktum att ibland ser det ut som ledarskapet kör fast. Särskilt bland de lag som fått "krisstämpeln" över sig. Jag förundras ibland över de strategier jag inte ser brukas inom svensk hockey.
  2017-10-12 10:00:00

  SHL-panelen: ”En profil som behövs i SHL”
  Hockeyzon Om Färjestads chanser, spelare som har imponerat och Brynäs problem.
  2017-10-11 12:00:00

  Krönika: Hovrättens dom kan ställa till det för sporten
  Hockeyzon Liljafallet fortsätter. Idag berättade sportbladet att Hovrätten följer Tingsrättens bedömning att döma Jakob Lilja då han den 5 mars 2015 som dåvarande Röglespelare slog Jens Olsson i skånederbyt i Malmö Arena.
  2017-09-26 13:18:00

  Krönika: Karlskrona har mycket att redovisa
  Hockeyzon Karlskrona har problem, inte bara med att få folk till arenan, utan också ekonomiskt – och riskerar även att få det tungt sportsligt.
  2017-09-20 10:03:00

  ANNONS:
   ANNONS:

   Senaste nytt om Hockeyzon - Svensk Hockey

   ANNONS:
   ANNONS:
   Svenska Fans
   START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
   Målen som räddade Celta de Vigo
   Gattuso – veckans vinnare
   Urladdning mot nykomlingen
   Bordeaux balanserar vid stupet
   Mitt lag – Charlton Athletic FC
   fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhörnan Leovegas Leovegas
   Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies