fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 89570 | Medlemmar: 180858

Kom ihåg mig
Bäst när det gäller? Inte i Linköping i alla fall!

Bäst när det gäller? Inte i Linköping i alla fall!

Total förnedring. I säsongens viktigaste match. 0-6 för andra gången i samma kvartsfinal. 7 mål framåt, och ingen spelare med fler än 2 poäng på kontot. På 6 matcher. Det finns alla skäl till att ifrågasätta både karaktär och kultur hos LHC. "Små marginaler" känns som en ytterligt tveksam ursäkt när man två gånger om lyckats förlora med 0-6.

Det är som vanligt när man åker ut ur ett slutspel. Det kommer rätt hastigt. Och känslan av tomhet brukar vara stor. Men just den här gången trumfas tomheten av ilska och irritation. Dessutom var det inte så hastigt den här gången. Efter att LHC stått och tittat på och Brynäs drog i väg till 4-0 i sjätte matchen så hann man ju redan efter 15 minuter i andra perioden dra ner rullgardinen.

LHC misslyckas återigen i ett slutspel. Återigen misslyckas man något så alldeles kapitalt med att vara bäst när det gäller. Återigen har man "stjärnor" som misslyckas med att leverera när det blir allvar. I kvartsfinalen 2017 lyckas man dessutom blir krossade, förnedrade, av sina motståndare med hela 0-6. Och inte bara en, utan två gånger. Att inte kunna göra bättre ifrån sig, inte kunna visa bättre karaktär, är verkligen uselt. Man måste kunna begära att varje enskild spelare åtminstone på något sätt ska spela för sin heder. Man måste kunna begära att en tränare ska lyckas bättre med att få sina spelare att plocka fram sin bästa hockey när det gäller. Och man måste kunna begära av en sportchef att kunna scouta in spelare med rätt karaktär. Spelare som inte bara är bra hockeyspelare. Utan också klarar av att gilla läget när det blir allvar. Att vara som bäst när det behövs. I den här kvartsfinalen har ingen spelare, ingen, lyckats skramla ihop mer än 2 poäng på 7 matcher. Det är ett kraftigt underbetyg till de spelare som har både hög lön och mycket istid. Man måste kunna leverera när det ska avgöras.

Kommer någon ihåg Jeff Taffe? Han värvades till LHC inför säsongen 14/15 och gjorde stor succé. I grundserien. I slutspelet försvann han helt, och bidrog med just ingenting. Intressant nog var det väl känt att Taffe aldrig hade varit särskilt lyckad när det kom till play-off. Hur LHC tänkte där förtäljer inte historien.

Istället värvades ett antal andra nordamerikanska spelare in till LHC säsongen 15/16. Stor succé. I grundserien. De försvann mot Växjö i kvartsfinalen 2016. Och de försvann mot Brynäs i kvartsfinalen 2017. De lag som går långt i slutspel har spelare som presterar när det gäller som mest. De spelare som funnits på isen i LHC i kvartsfinalen 2017 har, med få undantag, gjort tvärtom. De har visat mjuk rygg, inte steppat upp, utan istället fallit ihop, blivit små, och inte på allvar visat något alls som tyder på att man vill blanda sig i den riktiga striden. Det känns faktiskt, hur arg jag än är, fel att ge sig på enskilda spelare i en sån här krönika. Jag förutsätter att de spelare som hållt till i Linköpings övre kedjehierarki förstår vad det här handlar om. Prestationen, eller snarare bristen på densamma, är ju rätt tydlig. Räcker det inte med statistiken så finns det ju repriser på matcherna. Men det handlar naturligtvis inte bara om spelare. Man måste också fundera över tränare, sportchef och övriga inblandade. Vad är det som gör att det fallerar, år efter år?

När man ger sig på LHC med sån här kritik så får man alltid vara beredd på att gå i svaromål. Den vanligaste attacken är att man inte förstår hockey. Nästa i raden brukar vara att man måste förstå att LHC inte kan vinna för att man inte har råd med samma spelare som andra föreningar. Här brukar diskussionen om kommunal doping också dyka upp. Det är en fullt relevant synpunkt. Men jag tänker ta till mitt standardsvar här: LHC vann inte när föreningen hade pengar. Heller. En klubb som har råd att ha Surovy och Beaudoin i en fjärdekedja hör knappast till den fattigaste delen av idrottssverige. Men guld? Nä, inte då heller. Därmed kan vi dra slutsatsen att det inte enbart beror på pengarna.

Förståelsen för hockey då? Jo då. Den är helt okej. Tillräckligt okej för att veta att de lag som vinner också är de lag vars ledande spelare tar just en ledande roll när allvaret börjar. Där, mina vänner, är LHC inte i närheten. Och det blir naturligtvis extra störande för en supporter när sportchefen inför säsongen gärna pratar om kravbilder, karaktärsspelare och att bygga för slutspel. Sånt snack måste backas upp med resultat. För om något är säkert, så är det att SM-guldet inte vinns i augusti.
 


10 KOMMENTARER      3506 VISNINGAR
CHRISTIAN LINDSTRÖM
2017-03-28 23:10:00


Artikelkommentarer

CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

Göran:
Ett av problemen är att man inte kan behålla de tongivande spelarna när deras kontrakt går ut när de vill söka lyckan på andra ställen. Ett annat problem är att vissa spelare är lite småskadade när det blir dags för slutspel, eller de har redan skrivit på ett nytt kontrakt för någon annan klubb.

Så visst är det ett motiveringsproblem för vissa, men det är inte hela sanningen. LHC skulle må bra att ha 4 hårt arbetande kedjor som är nära på intakta år efter år. Vi byter ut för många spelare varje säsong, det blir ju svårt att få ihop en grupp som funkar bra enbart på papperet.


3 Tumme upp 2017-03-30 14:39:50
Christian:
Jag får instämma med Lukas förstås. Förväntningarna, åtminstone mina, styrs ju till stor del av det Cluben själva kommunicerar. Jag skulle köpa en lågbudgetlösning som inte har någon rimlig möjlighet att fightas om medaljer, utifrån ekonomisk nödvändighet eller av andra skäl. Men. Ett det förutsätter att LHC själva kommunicerar på den nivån. Man kan inte snacka om medaljer och sedan inte leverera. För det är exakt så det funkar nu. Och då kostar man ändå på sig att förvånas över att publiksiffrorna sjunker... Hur många gånger är man beredd att betala för en produkt som inte håller vad den lovar.

Det är det ena. Det andra är att man gång på gång misslyckas med att plocka fram sin bästa hockey, att höja nivån, när det är som viktigast. Att vara bra i januari ger ingen medalj.

3 Tumme upp 2017-03-30 09:31:28

Linkan:
Det är väl där mycket av problemet ligger? Man talar hela tiden om förväntningar, Sveriges sämsta sportkrönikör anställd av Corren sitter naivt och tror på guld varenda år i September för att sedan pudla i April med att det är naivt att tro på guld i den sits LHC är. Mäki, ledningen och staben kör samma floskler där man nästan tror att de testat ut guldhjälmarna i Augusti, diverse fans på forum sitter med förtjusning över att vi år efter år har spelare i toppen av poängligan och den enda som kan fälla laget är "dåliga" domare och felstudsar från helvetet. Man verkar befinna sig i en bubbla där guldet ska köpas med offensiva lirare i bräschen. Att Skellefteå, Frölunda, Brynäs mfl klubbar arbetat hårt och metodiskt år efter år för att skapa en grupp och en dynamik med truppen det förbiser man och istället så funderar man redan på vilket affischnamn som blir nästa värvning. Säger det igen, man vill värva en skytteligavinnare framför att skapa ett lag av den enkla anledningen att det är lättare och arbetet och kompetensen för detta inte är lika krävande. Tror man på ändring nästa år så är man bara naiv.
4 Tumme upp 2017-03-29 17:26:58
Lukas Landl (red):
@123

Fansen är inte de enda som har haft stora förväntningar på laget denna säsong.

Om du har följt Clubens hemsida och konto på Facebook, har väldigt mycket antytt på att även laget i sig tänkt: "det här är året". Titta på Mäkis tal de lade upp, eller klippet efter att transferfönstret stängde. Man trodde på det här laget, vilket inte är så konstigt, då man gick in i 2017 utan att förlora på väldigt lång tid (fram till matchen mot Leksand) och var en match ifrån att slå poängrekord och bli tvåa i serien.

Däremot har du helt rätt ang. poäng dividerat med lön etc. Det har varit ett problem i Linköping länge. Samtidigt är jag ganska trött på den "bortförklaringen". Det lag man hade i år, är ett lag som på pappret har all kapacitet att gå längre än till en kvart. Så är det bara.

4 Tumme upp 2017-03-29 16:18:19

123:
Håller inte med om allt här. Största problemet enligt mig är att fansen förväntningar är precis lika höga som under Stenbecks åren. Man förväntar sig att LHC ska vara ett av Sveriges bästa lag vilket blir lite skevt om man ser till förutsättningar. Nuförtiden är man inte i toppen av löneligan, skulle snarare säga att man är närmare botten i den ligan. Räcker med att se på inspelade poäng dividerat med lagets lön. 2014-15 och 2015-16 ligger LHC på 1:a plats i den ligan, ändå sitter det folk och tycker att om man missar top 4 så är det katastrof... Ställer man förväntningar som är höga blir man ofta besviken...

Resonemanget att LHC betalar bra är ju något som folk tror eftersom det var så år 2005-2009. Att folk inte verkar kunna lägga ihop 1+1 och inse att om man krymper spelarbudgeten med 1 miljon i 10 år så har den sjunkit med 10 miljoner totalt skrämmer mig lite.

Summa summarum: Ekvationen att fansen kräver att man ständigt ska slåss om guld samtidigt som man ligger i nedre regionerna/nedre mitten i löneligan är oerhört svår att få ihop. Att LHC i år bara når till kvartsfinal efter att ha slutat 4 i serien är en besvikelse, framförallt hur man spelar i kvartsfinalerna är den största besvikelsen. Men stjärnor som Olimbs, Bergfors, Gordon har inte varit i närheten av betyget godkänt. När så pass många och viktiga spelare inte kommer upp i nivån över 52 matcher i serien är det svårt att gå vidare i ett slutspel
Länktips: http://www.ey.com/Publication/vwLUAssets....
4 Tumme upp 2017-03-29 16:07:02
Linkan:
Givetvis finns det positiva frön, skulle ju vara rent utsagt märkligt om det inte skulle presterats något under 2000-talet då man konstant spelat i högsta serien. Visst har det kommit och kommer några intressanta juniorer som möjligtvis kan avancera och bli framskjutande spelare i SHL och om möjligt slå sig in i NHL framledes. Hur motståndarna ser på oss är självklart av ringa betydelse, men det säger ändå något om vilken respekt man har som lag, och respekten kring laget. Är vanligare vågar jag lova att i Linköping än i många andra städer att unga människor som vuxit upp här har andra lag de hejar på och de kommer inte bidra till ett fyllt SAAB arena, istället håller dem på Brynäs, Djurgården, Modo, Färjestad osv osv. och dyker upp någon gång per år och håller på ett lag de inte ens sett på hemmaplan. Och som du också påpekar, LHC är inte bara ett avstamp mot NHL eller KHL vilket man skulle kunna förstå, utan istället ett avstamp mot seriekonkurrenter också. Väljer Rahimi Frölunda så är det bara ett ytterligare tecken på det. Handlar knappast om några tusenlappar hit eller dit utan snarare hoppet att faktiskt kunna vinna något där föreningen kräver detta och agerar därefter.
3 Tumme upp 2017-03-29 13:17:34

Lukas Landl (red):
Finns en hel del sanningar i det ni säger, men håller inte helt med om att laget är en "plastklubb" - även om det självklart finns viss sanning i det med. T.ex. i hur spelare inte blir särskilt långvariga i laget när de väl anländer - och framför allt hur man lyckas värva in spelare som kan vara fantastiska i grundserien, men fullkomligt värdelösa i slutspelet. Det talar för att det inte riktigt finns det där hjärtat och viljan hos alldeles för många. Kanske inte så konstigt iofs, då det redan innan slutspelet har börjat står klart att spelaren ska lämna laget efter en "bra grundserie".

Minns hur Hemlin (tror det var han) pratade om hur laget skulle sluta värva in "halvdana" tjecker, slovaker, tyskar osv. och istället satsa på transatlanter. Såhär i efterhand tycker jag att det uttalandet var ganska roligt, då våra icke-transatlanter har presterat bättre än "stjärnorna från Nordamerika" i slutspelssamanhang. Möjligtvis med vissa undantag.

Det som DOCK inte ska glömmas är de juniorer vi har fostrat genom åren. På det sättet tycker jag att plastklubbsstämpeln har tvättats bort en hel del. Men som sagt, uppenbarligen inte helt...

Och hur motståndarfans ser på vårt lag, skiter jag fullständigt i, på ren svenska. Hade vi haft 20 guld och aldrig värvat in en spelare, skulle motståndarfans fortfarande ha åsikter. :)

11 Tumme upp 2017-03-29 12:11:26
Peder A:
Sorgligt men sant. Är också grymt besviken över att man inte förmått att tvätta bort plaststämpeln eller losermentaliteten. Säsongen 17/18 blir den första utan säsongskort sedan 02/03. Detta beror inte på att jag skulle vara besviken för stunden utan för att jag faktiskt skäms över föreningen och vad den utvecklats till att bli såväl på som utanför isen.
2 Tumme upp 2017-03-29 10:54:24

Adam:
Kan bara hålla med!
Laget blir mindre och mindre intressant, och även som Linköpingsbo uppfattar jag laget som du säger ett "plastlag". Frågan är när man själva får den insikten. Publikintresset kommer fortsätta dala för Cluben.

3 Tumme upp 2017-03-29 10:41:34
Linkan:
Problemet är i mångt och mycket självbilden. Man har trots allt varit i ES/SHL i många år och tror sig därför vara en "klassisk" klubb. Sanningen är att man fortfarande är en s.k plastklubb, spelare ser på LHC på det viset, motståndarfans uppfattar LHC på det viset, dyra värvningar ser på LHC på det viset. LHC är en "skabbig" tågstation som betalar bra medans man inväntar ett tåg som tar en till ett ställe där man verkligen vill vara. Då passar det bra att visa upp sig i serien, signa ett kontrakt man eftersträvat i Mars och sedan få slutspelet avklarat utan för mycket möda, för nästa säsong då är man på en plats där man slåss för ett klubbmärke som inte stinker plast.
6 Tumme upp 2017-03-29 07:47:16

ANNONS:

Fler artiklar om Linköping

Inför: Djurgården-Linköping (kvartsfinal)
Linköping Linköping tog sig vidare till kvartsfinal efter att ha besegrat regerande mästarna, HV71, i två raka matcher i åttondelsfinalen. Nu väntar en betydligt tuffare utmaning när tabelltvåan Djurgården står för motståndet i kvartsfinalen.
2018-03-17 11:50:23

Linköping är klara för kvartsfinal!
Linköping Linköping vann första ronden i måndags. På onsdagskvällen hade östgötarna läge att skicka HV71 på semester när åttondelsfinalens andra match gick av stapeln i SAAB Arena. Precis som i den första matchen tog Linköping ledningen, höll undan och vann. Därmed är LHC klara för kvartsfinal i SM-slutspelet 2018!
2018-03-14 21:38:00

Cluben vann första ronden mot HV71
Linköping En 52 matcher lång grundserie är över och på måndagskvällen drog äntligen SHL-slutspelet igång. Åttondelsfinalserien mellan rivalerna HV71 och Linköping bjöd på sin första drabbning i Jönköping och givetvis var det högintressant vilket lag som skulle ta kommandot. LHC tog ledningen tidigt i den första perioden och lyckades sedan hålla sina motståndare på avstånd matchen igenom. Därmed knep östgötarna en seger som innebär matchboll inför möte nummer två i SAAB Arena på onsdag.
2018-03-12 21:48:00

Inför: HV71-Linköping (åttondelsfinal)
Linköping LHC har på slutet haft en miserabel form, och går knappast in i slutspelet som några favoriter. Samtidigt har HV71 gjort en slät figur sett till förväntningarna, och dessutom haft svårt att vinna mot just LHC på hemmaplan. Läge för Linköping att lugga experterna och ta sig vidare till kvartsfinal?
2018-03-11 19:25:44

Väntat slut på grundserien
Linköping Inför den femtioandra och sista omgången var det nog inte många som trodde att LHC skulle rå på seriesuveränen Växjö. Det gjorde man inte heller och slutresultat skrevs till slut till 1-3. Utan en riktigt bra Jakob Johansson i målet kunde siffrorna vara betydligt större. Tydlig klasskillnad mellan lagen även i detta möte.
2018-03-10 19:02:03

Trista sviten bröts i Gävle
Linköping SHL-hockeyns grundserie är inne i sitt absoluta slutskede och på torsdagskvällen reste Linköping HC till Gävle för att möta Brynäs i den näst sista omgången. Med två raka matcher utan mål var den mest aktuella frågan inför mötet om östgötarna skulle kunna bryta måltorkan denna gång. En bedrift som laget lyckades med och man gjorde det med besked. Fem mål i Gavlerinken räckte till en relativt komfortabel 5-1-seger mot Brynäs.
2018-03-08 21:35:29

Sjätte raka hemmaförlusten
Linköping Linköpings spiral fortsätter neråt och i dagsläget är det inte mycket som pekar mot en vändning.
2018-03-06 21:19:58

Inför: Kan det bli topp 6?
Linköping Vi kan redan från början konstatera att LHC efter den senaste tidens svaga insatser inte har någon plats direkt till kvartsfinal i egna händer. Men tabellen är ruskigt jämn, och med lite medgång i övriga resultat samt betydligt bättre egna insatser så lever hoppet om en topp 6-placering för LHC. Men bara en seger på de åtta senaste matcherna och bara 7 mål på 6 matcher imponerar verkligen ingenstans. Har laget en växel till att lägga i?
2018-03-05 20:46:26

Ny tung förlust i Växjö
Linköping Linköping reste till Växjö för möte med serieledarna under lördagseftermiddagen med en tung inbördeshistorik i ryggsäcken. LHC brukar nämligen ha svårt för just Växjö och det hade heller inte blivit någon seger för östgötarna under lagens tidigare möten under säsongen. Efter två jämna, mållösa perioder ryckte Växjö ifrån i den sista och Linköping tvingades inse sig besegrade ännu en gång i jakten på en direktplats till kvartsfinalerna.
2018-03-03 17:41:54

Ny förlust på hemmaplan
Linköping Linköping förlorade återigen i Saab Arena och har nu 5 raka förluster på hemmaplan. Spelmässigt var matchen jämn, med visst övertag för hemmalaget. Färjestad visade dock en betydligt större effektivitet. När LHC sedan missade samtliga sina fyra straffar så tog Färjestad bonuspoängen och lämnade LHC kvar i förlustsviten hemma. Linköping har inte vunnit på hemmaplan sedan 23:e januari.
2018-03-01 22:02:35

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM LINKÖPINGS HC
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Leicester tar emot Chelsea i cupen
Specialavsnitt av Valenciapodden
”Därför slår Brynäs ut Växjö”
Vilka går till slutspel i väst?
Får Giroux tillräcklig uppskattning?
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhörnan Leovegas Leovegas
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies