fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher VM 2018 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
Besökare: 64710 | Inloggade: 310 | Antal medlemmar: 181918
  START  Fotboll: SILLY SEASON | VM 2018 | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  UNICEF gör Brynäs till något mer

  UNICEF gör Brynäs till något mer

  Den här texten kommer inte att handla om ishockey. Den kommer dock att handla om något som idag är av stor nödvändighet och vikt för oss brynäsare:
  Vår förening tillsammans med Unicef.


  Redan 2013 tjoade jag högt om detta samarbete. Som en socionomstudent som roffade åt sig all kunskap jag kunde få inom socialt arbete såg jag endast positiva möjligheter med att Brynäs IF och Unicef skulle bli partners. Här fanns en arena inget hockeylag någonsin besökt tidigare, och arenan… ja, den är global.

  LÄS ÄVEN: Brynäs samarbete med Unicef gör klubben världshistorisk

  Brynäs IF satsar på detta då det symboliska kapitalet Unicef kan ge bidrar till såväl socialt- som ekonomiskt kapital. Unicef får tillgång att kunna påverka och bistå med kunskap om barnkonventionen till Sveriges största folkrörelse – idrottsrörelsen. Brynäs IF blir en brygga in till regionens föreningar, varav en av anledningarna till att En bra start är inte enbart Brynäs IF. Det är många idrottsföreningar som är med och tar sitt sociala engagemang på största allvar. 
   
  Det finns naturligtvis fler faktorer om man djupdyker i frågan. Men samarbetet är ett sådant som kallas för win-win situation. I slutändan är den allra viktigaste segraren barnen. 
   
  Idag, cirka fem år senare, uppmuntrar Brynäs sina fans till att bli världsföräldrar åt Unicef. Det är ett bra initiativ och något man borde ha påbörjat med en gång. Men jag blir desto gladare att föreningen skriver på sin hemsida att det är bara början på ett djupare samarbete… Vi kan alltså förvänta oss mer! 


  Barnens ord på Gavlerinkens sarger
   

  En bra start i Brynäs IF och Unicef är egentligen inte svårt att förstå men kanske desto krångligare att begripa i sitt sammanhang om man inte på riktigt sätter sig in i det. Det här går egentligen emot hela den gamla struktur som tidigare funnits och fortfarande finns i den stora majoriteten av Sveriges idrottsföreningar.
   
  Jag vill i denna text lägga mitt fokus på Unicef. Det är en global organisation och är det något jag i mitt nördiga intresse av socialt arbete har lite extra hjärta för är det just det internationella sociala arbetet. Det är en viktig arena av den anledning att den påverkar såväl Sverige som våra regioner och i slutändan kommuner.
   
  De flesta känner nog till Unicefs akuta arbete i katastrofdrabbade områden. Fältbaserat socialt arbete som släcker de eldar som uppstår – ett mycket viktigt arbete som brukar skapa folkligt engagemang och stöd. Hungersnöd, olika naturkatastrofer och krig är något som påverkar oss alla i dagens globala samhälle. I Sverige är vi duktiga på att vilja hjälpa till och bidra. En tradition vi ska vara stolta över. 

  LÄS ÄVEN: Unicef + En bra start = rätt väg att gå
   
  Men ett, egentligen, desto viktigare arbete Unicef gör både i Sverige men också globalt är det förebyggande sociala arbetet. I Sverige som har världens starkaste sociala skyddsnät ser arbetet lite annorlunda ut. Men barnkonventionen är fortfarande inte lag i det här landet trots att vi har en lagstiftning som täcker det mesta av konventionen. 
   
  Men i världens fattigare regioner är Unicef en livsviktig organisation. Med fakta är det så att för varje krona och varje klädesplagg som vi, du och jag, skänker till fattiga länder genom välgörenhetsorganisationer gör vi indirekt dessa länder fattigare. Befolkningen hamnar oavsiktligt i en beroendeställning till oss. Med det sagt ska vi inte sluta skänka, för den typen av hjälp behövs här och nu i de mest drabbade områdena. 

  I längden måste det sociala arbetet fokusera på att få de utsatta områdena att bli självförsörjande, inte bidragsberoende. I det arbetet är barnkonventionen en central del och bland de primära satsningarna ligger utbildning högt upp på listan för världens barn och unga.
   
  Skola och utbildning skapar grund för en positiv samhällsutveckling som i slutändan leder till bättre levnadsvillkor i lokalsamhällena. När jag var i Kenya 2014 fick jag en fantastisk beskrivning på varför långsiktigt kunskapsarbete behövs. Vi besökte ett gammalt sjukhus som inte längre var ett sjukhus då hela byggnaden höll på att förmultna. Sjukhuset byggdes upp av svenskar under 70-talet och låg i Kuria, mitt ute i landsbygden i södra Kenya där det inte fanns vare sig el eller rinnande vatten.

  Beskrivningen jag fick var följande:
  ”Européerna lärde oss att bygga hus, det kan vi. Men så snart svenskarna lämnade förföll hela sjukhuset. Ingen lärde oss hur man upprätthöll byggnaden. Nu har vi flera mil till närmaste sjukstuga på vägar som går sönder”


  Foto: Viktor Alner
   
  Exempelvis handlar det om att lära barnen det grundläggande att läsa, räkna och skriva. I det långa perspektivet handlar det om att få kunskap till att göra bättre och mera hållbara vägar, få rent vatten, producera maten mer hållbart, upprätthålla byggnader och skapa lokalförankrade organisationer som bidrar till bättre arbete och ekonomi samt tillgång till sjukvård. På ren svenska: att bygga ett hållbart samhälle. 
   
  Det som sätter käppar i hjulen för organisationer som Unicef och andra till att utföra den här typen av socialt arbete – som kräver längre tid och är mer komplicerat är dels den politiska arenan, som Unicef också blir en viktig röst för barnen, som finns i regionen men framförallt krig. Men i krigsdrabbade områden är det sociala arbetet desto viktigare och som vi alla vet finns Unicef på plats i många av dessa platser. 
   
  Det går att gå djupare in på just den här frågan i all oändlighet... Men Unicefs förebyggande arbete är att bygga hållbarhet. Målet är att göra världen lite bättre för varje dag och i det arbetet är barnen en central grund för att bygga framtiden. Där blir barnkonventionen av största prioritet globalt på samma sätt som socialt arbete och det sociala arbetets värdegrund har ett globalt tillkännagivande med de mänskliga rättigheterna som grund. 


  Brynäsare för Unicef
   
  Liknande tanke som Brynäsare för Unicef
  Jag gillar som sagt idén som finns idag om att Brynäs IF med sina hockeyspelare försöker att utmana oss brynäsare att bli världsföräldrar.

  Det är egentligen liknande tanke som Brynäsare för Unicef hade 2014 fast ändå annorlunda. På den tiden ställde alla journalister i princip samma frågor:
   ”Varför Brynäs? Kan du inte bidra till välgörenhet på annat sätt?”.
  Mitt svar då är detsamma som idag:
  Brynäs IF har ett enormt socialt kapital med hundratusentals fans över hela Sverige. Det finns tusentals välgörenhetsprojekt man kan stötta men det som gör detta så unikt är att Brynäs IF sticker ut för att det är världens enda hockeyklubb som har det här samarbetet. Brynäs kan med sina sympatisörer göra något bra för världen och tillsammans kan vi göra något riktigt bra.  Brynäsare för Unicef-projektet med barnen i Komotobo, 2014 
   
  Brynäs IF bär fanan högt för världens barn. Tänk vilken kraft vi brynäsare, du och jag, tillsammans, skulle bli om vi hakade på.
   
  Lite kan göra mycket men tillsammans kan vi göra mer.
   
  Unicef och En bra start gör Brynäs till en kraft som är större än det sportsliga (med det sagt är sporten fortfarande Brynäs kärnverksamhet). Det finns naturligtvis mycket att förbättra och förfina i arbetet. Precis som det alltid gör i alla typer av sociala engagemang skall man alltid kritiskt reflektera över denna typ av arbete. Den som förstår innebörden av kritisk reflektion förstår att det handlar om viljan att utvecklas och bli bättre, inte om att ständigt se negativt på processen eller arbetet. 
   
  Att Brynäs IF ständigt lyfter fram barnkonventionen handlar om mycket mer än det symboliska värdet. Det handlar om att skapa ett sammanhang för förståelsen för barnkonventionen och med det också säkra upp för våra barn lokalt och regionalt med Sverige som arena.
  Hur starkt det sociala skyddsnätet än må vara i Sverige går det inte, hur hårt man än knyter maskorna, att bli av med hålen. Förebyggande socialt arbete kan hjälpa till att stärka det här nätet, eller se till så att barn aldrig behöver ta hjälp av det. Där blir Brynäs som en del av idrottsrörelsen, en rörelse där cirka 90 % av alla barn eller ungdomari Sverige kommer/har tillhört på ett eller annat sätt under sin uppväxt, en viktig bro för socialt arbete och idrott att väva samman.

  Den som säger att idrotten har inget med socialt arbete har fruktansvärt fel. Det är två världar som kommer från samma värdegrund.
   
  Samarbetet med Unicef gör Brynäs som allra bäst. Därför är jag glad att UNICEF och Brynäs står enade i sitt engagemang kring barnens rättigheter. 


  0 KOMMENTARER      1500 VISNINGAR
  VIKTOR ALNER
  viktor.alner@svenskafans.com
  På Twitter: @ViktorAlner
  2018-06-01 17:00:00


  ANNONS:

  Fler artiklar om Brynäs

  Brynäs damlag – från kris till förbättring
  Brynäs Brynäs ser ut att lösa frågan med sitt anrika damlag.
  2018-06-12 12:30:00

  En mardröm utan dess like
  Brynäs När mardrömmen blev sann. Återvändaren och målvakten Joacim Eriksson har skadat sig på försäsongen och förväntas nu bli borta ett par månader. Eriksson kommer därmed missa inledningen av SHL, om nu inte ännu mer av säsongen. Nu får Stefan Bengtzén se sig om efter en ny målvakt som ska komplettera Rautio.
  2018-06-11 21:07:00

  Röda siffror för Brynäs: "Vi har ett bra utgångsläge för framtiden"
  Brynäs Brynäs IF presenterar ett resultat på minus 919 000 kronor efter den gångna säsongen. - Det har varit en rörig säsong, säger klubbdirektören Micke Campese till Mittmedia.
  2018-06-11 12:51:00

  Grattis Bäckström och Djoos!
  Brynäs Brynäsarna Christian Djoos och Nicklas Bäckström vann Stanley Cup i natt när Washington Capitals slog ut Vegas Knights i finalen.
  2018-06-08 08:32:00

  Målgörare kommer, målgörare går!
  Brynäs Den stora forwardsfrågan i Brynäs har varit om Aaron Palushaj skriver på för en ny säsong. eller inte. Nu vet vi, Örebro av alla lag. Inte Dinamo Minsk.
  2018-06-07 13:16:00

  Krönika: Vi lever i legoknektarnas tid
  Brynäs Aaron Palushaj till Örebro har väckt många starka reaktioner, inte minst bland brynäsare.
  2018-06-07 12:30:00

  Aaron Palushaj - Bill Sweatt 1-1
  Brynäs
  2018-06-06 14:53:00

  Brynäsbloggen: #ShameonyouAaron
  Brynäs Så… Aaron Palushaj valde Örebro. Vi var många som nära på kliade ögonen ur ögonhålorna igår kväll när nyheten släpptes. Men jag kan inte förstå hur vissa kan se detta som Bengtzens fel.
  2018-06-06 10:51:27

  Brynäs om Palushaj: "Blev orimligt höga pengar – det spårade ut"
  Brynäs Brynäs sportchef Stefan Bengtzén utlovade att göra allt för att försöka behålla poängplockaren Aaron Palushaj även kommande säsong. Men i kampen om hockeylegionären var det Örebro som gick segrandes ur.
  2018-06-05 22:35:37

  Ibland blir det bara fel
  Brynäs Idag har det hänt en del saker kring laget som ivrigt följts och diskuterats på sociala medier. Det här är ju baksidan med att allt är så ”uppkopplat” hela tiden, saker får en otrolig spridning, FORT! Ibland kan det bli fel tajming på saker och ting och idag vill jag påstå att ta mig gröne ALLT har haft otroligt dålig tajming, samt att spridningen varit enorm!
  2018-06-05 22:14:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Hockeyzon - Svensk Hockey

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SILLY SEASON | VM 2018 | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US | BETTING
  Omöjligt uppdrag för Saudiarabien
  Dags för Spanien att växla upp
  Bernd Leno klar för Arsenal
  ”Jag måste rannsaka mig själv”
  Är Kölns spelartrupp kompatibel med den fotboll Anfang vill spela?
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher VM 2018 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Leovegas
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies