fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM FSport Prylhornan
Besökare: 73125 | Inloggade: 342 | Antal medlemmar: 180168
  START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Athletic Club de Bilbao - En introduktion. Del 1
  Lezama - ingången till Athletic Bilbao

  Athletic Club de Bilbao - En introduktion. Del 1


  Athletic Club har aldrig åkt ur La Liga. Det är en klubb som år efter år håller sig kvar och till och med krigar om Europaplatser. Det är en klubb som tar fram egna produkter på löpande band. Det går inte att nog poängtera: Athletic Club de Bilbao har aldrig åkt ut ur Spaniens högsta liga och det med ett lag där majoriteten är spelare från akademin. Och hur är det egentligen med vem laget får värva? Hur kan ett lag som Athletic konkurrera på den högsta nivån?


  Del 1

  Som Athleticsupporter får man ofta positiva kommentarer. Det är nästan som att Athletic Club är alla supportras “andralag”. För att det är lätt att charmas av ett lag som bara värvar spelare med anknytning till Baskien och som ändå lyckas spela offensiv och fröjdig fotboll. Men det är väldigt få som egentligen vet mer än det. I den här introduktionen kommer vi att gå igenom vad som är så speciellt med klubben. Hur träningsanläggningen är hjärtat i klubben och vad som skiljer den från andra klubbars akademier. För visst är det anmärkningsvärt att så många stora spelare har påbörjat sin karriär på Lezamas(träningsanläggningen) fotbollsplaner? Det kommer pratas lite historia och fotbollsfilosofi. Och bjuda på en och annan kul anekdot.

  Lezama - Hjärtat i klubben

  I en tid där pengar allt mer styr fotbollen så finns det fortfarande några klubbar som ideligen lyckas få fram egna talanger och ändå konkurrera på den högsta nivån. Athletic är ett synnerligen bra exempel på detta. I stor uttsträckning så är detta Lezamas förtjänst.

  Så vad är det som skiljer Lezama från andra klubbar? Till en början så ligger en stor del av detta i att Athletic enbart har spelare med baskisk anknytning vilket lägger grunden för att alla unga som börjar spela för klubben redan har ett starkt band till regionen och staden. Många unga baskiska spelare har spenderat hela sina liv med att drömma om att få spela för just Athletic. För de som växer upp i Bilbao men även runt om i Baskien så är Athletic Club den största och finaste klubben man kan spela för. När man som sjuåring sparkar boll med kompisarna så är det inte Zlatan, Messi eller Ronaldo man låtsas att man är. Man drömmer om att få vara som Aduriz, Munian och Beñat. Det lägger en solid grund för lojalitet och drömmar - något som många andra klubbar bara kan drömma om.

  Så till det mer fotbollstekniska: Athletic har en väldigt unik fotbollsfilosofi på Lezama där man lär spelarna spela på flera olika positioner långt upp i åldrarna. I de flesta andra akademier när en spelare har kommit upp en bit i ålder och blivit bra på en position så ligger fokus på att utveckla spelaren i just den positionen. På Lezama är man stolta över att fortsätta utveckla spelare på flera positioner för att man vill ha spelare med stor variation i sin kunskap som fotbollsspelare. Man vill helt enkelt att alla ska kunna förstå spelet från flera olika vinklar. Några exempel från dagens Athletic där spelare helt bytt från sin ursprungsposition är Mikel San Jose, Oscar de Marcos, Sabin Merino och Inaki Williams. Utgångspunkten för denna idé är att om en spelare kan spela på flera positioner så kommer de att förstå fotboll, i sin helhet, ännu bättre. Och så här långt har ju den tanken uppenbarligen fungerat.

  Lezama ligger cirka en mil öster om Bilbao och delar namn med byn, Lezama, den ligger i. Där tränar A-laget, B-laget(Bilbao Athletic), damlaget och damlagets b-lag samt sju andra ungdomslag. Det är även där B-laget spelar sina hemmamatcher. 

  Pengar styr fotbollen - Inte  Athletic?

  Det är ingen hemlighet att fotbollsvärlden idag allt mer styrs av pengar. Det har blivit svårare för de mindre(och lite större) klubbarna att behålla sina spelare när de med enorma finansiella muskler kommer och knackar på dörren. Athletic har klarat sig förvånansvärt bra från att bli sönderköpta genom åren. Vilket måste ses som en stor anledning till att klubben aldrig åkt ur den högsta divisionen. Nu kanske du som läsare direkt tänker på Martinez, Llorente och Herrera. Och ja, det är sant. Det går inte att behålla alla. Men sätt det i jämförelse med att andra klubbar verkligen ansträngt sig för att köpa till exempel Ander Iturraspe, Oscar de Marcos, Iker Muniain och flera andra, men att de spelarna faktiskt stannande för att de inte ville lämna sin klubb. Hur många andra klubbar som inte spelar i Champions League kan skryta med det? En stor del i detta är att man verkligen försöker införliva en stolthet till klubbmärket på Lezama från en mycket tidig ålder.
  En annan stor anledning till att Athletic har lyckas behålla sitt lag genom åren är att man sätter stor vikt vid och är extremt försiktiga med sina utköpsklausulerna. I dagen fotboll verkar inte alla klubbar bry sig om sina utköpsklausuler. Man sätter enorma prislappar på sina spelare och sen säljer man dem ändå till ett betydligt lägre pris. Athletic har en tradition av att aldrig vika en tum när det gäller detta. Finns det en prislapp, ja, då går det inte att pruta.
  Eftersom klubben egentligen inte har råd att förlora sina spelare(marknaden för spelare från Baskien eller som påbörjat sin karriär där är inte speciellt stor) så är man inte heller intresserad av att sälja sina stjärnor om man inte får ordentligt betalt. Om ens då.

  Så vad klubben gör är att man traditionellt sätter en så pass hög prislapp på sina spelare att det verkligen ska kosta att köpa dem men ändå inte för hög så att spelaren känner sig “fångad” i sitt kontrakt. Athletic Club vill inte att spelare ska lämna men om någon ändå vill det så vill man få så mycket betalt för någon som har ett högt värde för klubben.

  Om vi tar två mer eller mindre moderna exempel: Javi Martinez och Ander Herrera. Där fick vi se att klubbar som Bayern München och Manchester United betala ett pris som var långt över marknadsvärdet. Å andra sidan så är det mer kostsamt för en klubb som Athletic(som inte kan köpa vem som helst) att förlora en spelare. Om vi tittar på vår eminenta mittback Laporte som nyligen skrev på ett kontrakt med en klausul på 50 miljoner Euro. Skulle någon klubb betala denna summa för honom så skulle han vara den näst dyraste mittbacken som någonsin sålts i fotbollsvärlden. Han är ett talande exempel för Athletics strategi: Laporte är inte fast hos Atheltic för det finns, bevisligen, klubbar som kan betala summan men det kommer att kosta ordentligt.

  Prislappen Athletic Club sätter på sina spelare är kanske inte vad de är värda i resten av världen utan vad de är värda för klubben.

  Athletic Bilbao spelar i Southamptons tröjor

  Avslutningsvis vill jag bjuda på lite fotbollsgodis. En kort berättelse om hur det kommer sig Atheltic Bibao, Atlético de Madrid och Sunderland spelar i liknande tröjor. Och varför Atletico Madrid spelar i Southhamptontröjor men Blackpoolshorts(!).

  Vi tar avstamp i det faktum att Atlético Madrid grundades av basker i Madrid och var från början en del av Atheltic Bilbao. Man spelade i samma tröjor med blå och vita ränder och hade  blåa shorts. När splittring mellan klubbarna uppstod och man delade på sig hade man fortfarande samma inköpare av matchställ. Dessa köptes i England och var egentligen Blackpools matchställ. Men ett år så fanns det inte Blackpooltröjor att köpa så inköparen fick nöja sig med att köpa Sunderlandtröjor till båda klubbarna istället. De med vita och röda ränder. Problemet var bara att det fanns gott om tröjor men inte lika gott om svarta shorts. En obekräftad uppgift är att just tyg med röda och vita ränder fanns det ett överskott på då det var det tyget som användes av textilindustrin för att sy madrasser runt förra sekelskiftet Det fanns således god tillgång till just röd och vitrandiga tröjor. Så vad inköparen gör är att han tar med sig ett fullt matchställ av Southamptontröjor och svarta shorts hem till Bilbao och bara tröjorna till Madrid. Därav spelar Athletic Club de Bilbo i Southampton orginalställ medan Atlético de Madrid fick fortsätta spela i Blackpools shorts men hade de nya Southamptontröjorna.

  I Del2: Om varför Athletic aldrig åkt ur La Liga. Athletics filosofi synas. Vilka från Lezama tar plats i A-laget inom kort. Är Athletic verkligen det enda laget i världen där bara lokala spelare får spela? Och hur kommer det sig att man överhuvudtaget håller på Athletic om man inte har en droppe baskiskt blod i sina ådror?


  12 KOMMENTARER      3342 VISNINGAR
  NICHOLAS NOTRICA
  nicholas.notrica@gmail.com
  2016-04-13 12:49:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Notrica:
  @paniagua

  Tack för din utförliga uppdatering! Ska ändra det.

  Tumme upp 2016-04-14 09:47:11
  paniagua:
  Jag skulle nog inte ge 3 ruttna äpplen för Cmore som källa ;-) De verkar inte ha en susning om speciellt mycket gällande spansk fotboll :-) Faktum var att det var Elourdy (som satt i Athletic Clubs ledning) som åkte till London 1910 för att köpa Blackburns tröjor. Athletic Club de Madrid var fortfarande då starkt förknippat med Athletic Club, trots att man officiellt separerat sig från den baskiska moderklubben 1907. Redan samma år använde baskerna de rödvitrandiga tröjorna, men endast i inofficiella sammanhang. Madridklubben var dock först med att använda dem i officiella sammanhang (1911).
  Tumme upp 2016-04-14 09:31:51

  Notrica:
  @paniagua @jupero Intressant! Källan på både blackpool och att lagen hade gemensam inköpare är faktiskt ett gammalt CMore-inslag som jag ramla över här om dagen. Ska undersökas!
  Postat via SvenskaFans-appen
  Tumme upp 2016-04-14 07:35:00
  paniagua:
  ...vidare, enligt Atleticos historieböcker så var det inte så att den gemensamme inköparen köpte de rödvita tröjorna åt Atletico, utan det var så att alla rödvita tröjor köptes till Athletic. Under en vänskapsmatch mellan Athletic Club och Athletic Club de Madrid (som klubben hette då), så spelade baskerna i de rödvita tröjorna för första (och vid den tiden enda) gången. När sedan Blackburntröjorna fanns i lager igen, fortsatte baskerna att spela i blå-vitt. Madrid-lagets representant frågade då Bilbaos representant om de fick köpa de rödvita tröjorna av baskerna och det fick de. Därefter bytte Atletico ut sina tröjor men behöll de blå shortsen. Det var först nästan ett år efter Atletico började spela i rödvitt, som även Athletic började använda den rödvita tröjan men med svarta shorts. Atletico var alltså först med att i officiella sammanhang spela i rödvitt av de två klubbarna.
  Tumme upp 2016-04-13 23:26:56

  paniagua:
  Trevligt att få reda på lite om Athletic, vår kusinklubb (jag är Atleticosupporter). Dock några felaktigheter. Som Jupero nämnde så var det Southhamptons tröjor man köpte upp, men ursprungsdräkten, den blåvita, var inte Blackpools utan Blackburn Rovers, ena sida blå, den andra vit.
  Tumme upp 2016-04-13 23:17:47
  jupero:
  om jag inte minns fel tror jag även att det var Blackburns tröjor de tänkte från början. athletic hade även dessa färger för sitt 2 eller 3 ställ för ett antal år sen.
  Tumme upp 2016-04-13 23:15:16

  Notrica:
  @Jupero

  Tack, Jupero! Vet faktiskt inte varför jag skrev Sunderland. Måste fått totalt hjärnsläpp. Härligt med observanta människor! =)

  2 Tumme upp 2016-04-13 19:46:20
  jupero:
  en bra artikel,lite kompletering de marcos kommer inte från lezama utan från alaves som periodvis har varit samarbetsklubb med athletic. var det inte southamptons tröjor som de fick, nu är det väl ingen större skillnad på dem, southampton var ju hamnstaden man reste ifrån.
  2 Tumme upp 2016-04-13 19:07:09

  axeber:
  Mycket intressant, tack för en bra text. Ser fram emot kommande delar.
  Postat via SvenskaFans-appen
  2 Tumme upp 2016-04-13 17:30:40
  San-iker:
  Trevligt läsning. Tack.
  Postat via SvenskaFans-appen
  4 Tumme upp 2016-04-13 15:50:16

  Notrica:
  I nästa del kommer jag att gå lite djupare på just det. Det är dock ett lite snårigt och politiskt ämne som måste tas med försiktighet.
  3 Tumme upp 2016-04-13 15:42:10
  William Edström:
  Läsvärt, ser fram emot kommande delar. Som Ajax-supporter har man ju ett gott öga till andra klubbar med fina akademier. Många skillnader men en likhet mellan Ajax och Bilbao är det du nämner om positionsträningen, en grundpelare för Ajax är att man under ungdomsåren ska testa alla positioner, essensen av totalfotbollen var att alla skulle kunna spela överallt. En sak jag funderar på: hur är det i dagens globaliserade fotbollsvärld med det du nämner om att basker drömmer om att spela för Bilbao? Tänker på alla kids som växer upp med Messi som idol och drömmer om att spela i Barca etc. Är det fortfarande en sån kulturskillnad (separatismen osv) att basker bara drömmer om Athletic?
  Postat via SvenskaFans-appen
  1 Tumme upp 2016-04-13 14:31:22

  ANNONS:

  Fler artiklar om Athletic

  Redaktionen
  Athletic Vi är Athleticredaktionen
  2017-11-17 16:00:00

  Athletic Club FAQ
  Athletic De vanligaste frågorna om Athletic Club
  2017-11-17 12:51:00

  Från a-lagsdebut till cancer på en höst
  Athletic Yeray Álvarez López har hunnit med mycket sedan starten på höstsäsongen 2016. Först ett succébetonat intåg som självklar startspelare i Athletic Club Bilbao. Sedan fick han, strax innan jul, diagnosen testikelcancer.
  2016-12-27 17:06:00

  Athletic ökade takten sista kvarten – och vann
  Athletic Athletic – Celta 2-1: Athletic tog igår kväll emot Celta från Galicien hemma på San Mamés i den spanska divisionens måndagsmatch. En match som stod mellan två lag som spelar i Europa League och som siktar på Europaspel även nästa säsong.
  2016-12-20 10:12:26

  EL: Inför Sevilla - Athletic Club
  Athletic Athletic Club har en ordentlig uppförsbacke framför sig i Sevilla. Laget ska försöka vända ett 2-1 underläge mot ett av Spaniens bästa hemmalag. Finns det ens en chans för laget från Bilbao att vända? Med Aduriz i truppen kan dock allt hända!
  2016-04-14 09:40:00

  Athletic Club de Bilbao - En introduktion. Del 1
  Athletic Athletic Club har aldrig åkt ur La Liga. Det är en klubb som år efter år håller sig kvar och till och med krigar om Europaplatser. Det är en klubb som tar fram egna produkter på löpande band. Det går inte att nog poängtera: Athletic Club de Bilbao har aldrig åkt ut ur Spaniens högsta liga och det med ett lag där majoriteten är spelare från akademin. Och hur är det egentligen med vem laget får värva? Hur kan ett lag som Athletic konkurrera på den högsta nivån?
  2016-04-13 12:49:00

  Athletic - Rayo Vallecano
  Athletic Athletic Club tar emot Rayo Vallecano under söndagskvällen. Det är bara några dagar efter den snöpliga och onödiga och orättvisa förlusten hemma mot Sevilla. Borde man satsa på ligan eller gå all in och hoppas på ett mirakel i Sevilla? Visst finns det prioriteringsfrågor inför matchen mot Rayo som måste besvaras? Eller finns det?
  2016-04-09 19:14:00

  Athletic Bilbao - Sevilla
  Athletic Det har blivit dags för kvartsfinal i Europa League för Athletic och de möter inga mindre än laget som prenumererat på titel de senaste åren. Det måste till en ordentlig hållkäftenseger för att Bilbaolaget ska ta sig vidare genom det här dubbelmötet.
  2016-04-07 16:51:00

  Tre poäng mot Getafe
  Athletic Stabil 3-1 seger gav de tre första poängen i La Liga för denna säsong, motståndet stod Getafe för.
  2015-09-17 17:17:32

  Athletic - Augsburg
  Athletic Äntligen dags för nya äventyr i Europa. Får vi se det sega trötta Athletic som förlorade mot Eibar eller får vi se det sprudlande Atheltic som vann spanska supercupen? Det är ett oberäkneligt lag som gör årsdebut i Europaleauge ikväll.
  2015-09-17 12:22:26

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Spansk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US | FORUM | BETTING
  Poäng i tio raka matcher för AIK
  Lillebror besegrade storebror
  Dyrköpt avancemang för Chelsea
  Nytt kontrakt för Jon Merrill
  Preud’homme tar över Bordeaux?
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM FSport Prylhörnan Leovegas Leovegas
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies