fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhornan
Besökare: 48985 | Inloggade: 430 | Antal medlemmar: 179234
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Atleti-blogg Målskyttet, sekundärt målskytte, den felande målskytten och målskytten som spelar i fel lag

  Atleti-blogg: Målskyttet, sekundärt målskytte, den felande målskytten och målskytten som spelar i fel lag  Dagens inlägg skulle egentligen handla om något helt annat, men ibland är det viktigare att skriva om de snackisar som för närvarande dominerar i röd-vitrandiga kretsar. Därför har undertecknad valt att ta upp ett antal saker kring Atlético de Madrid och kanske är det bäst att starta med det som faktiskt inte fungerar för tillfället. Det har ju inte undgått någon att Atlético har vissa problem med målskyttet den här säsongen. Man kan se olika på det här "problemet". Antingen konstanterar man helt enkelt att det bara finns en renodlad målskytt i Antoine Griezmann och inte något pålitligt sekundärt målskytte eller så konstanterar man att Atlético faktiskt har 13 olika målskyttar i ligaspelet som blir 14 med Óliver Torres mål i Champions League den här säsongen. En sak som det däremot sällan pratas om är inhopparnas inverkan på matcherna, något som var snudd på bisarrt under en två veckor lång period där spelarna i allra högsta grad hade förstått innebörden av kvalité per spelad minut. 

  Inhopparna har stått för sammanlagt 11 mål under den pågående säsongen och det är en viktig statistisk uppgift i och med att Atlético spelat in 10 poäng med hjälp av Diego Simeones byten. Saúls kvitteringsmål mot Rayo Vallecano i Copa del Rey är inte inräknat. De som har bytts in från bänken har också spelat fram 10 mål och vid ytterligare två tillfällen har de varit inblandade i mål, men inte fått med sig någon assist på köpet. Det här, ihop med det faktum att Griezmanns mål bidragit med 15 inspelade poäng och lagets bergsäkra kollektiva försvarsspel är huvudanledningarna till det faktum att Atlético kan slåss med Barcelona och Real Madrid i toppen av Primera División efter 21 omgångar. 

  Trots det var 0-0 mot Sevilla ett steg i fel riktning av den enkla anledningen att andalusierna, liksom Chelsea under José Mourinho för ett par år sedan, inte hade några som helst ambitioner att försöka vinna matchen. Simeones manskap spelade med en man mer i en halvtimme när domaren hade blåst i pipan för full tid och även om spelet  var alldeles för ovarierat och ensidigt fanns målchanserna för att vinna matchen. Man tog bara inte vara på de. Att vara effektiv är mycket viktigare än att vinna med 10-2 mot Rayo Vallecano, men den delen saknades såväl i Galicien som under söndagskvällen. Det öppnade naturligtvis upp för diskussionen om Atléticos anfallsspelare (Griezmann exkluderad) och deras skrala utdelning framför mål den här säsongen. Dels för att Jackson Martínez inte har hittat sin plats i laget (frågan är ju om han kommer göra det..) och därmed inte heller bidragit med det han faktiskt är inköpt för, men också för att ingen annan kunnat axla rollen som en sekundär målskytt. 

  Detsamma gäller de övriga anfallarna som stått för 12 mål ihop med Jackson Martínez under säsongen. Det är ett problem att ingen av Jackson Martínez, Vietto, Fernando Torres eller Correa har lyckats kliva fram och bidra med ett stabilt sekundärt målskytte åtminstone. Detta skall kanske framförallt appliceras på Jackson Martínez och Vietto då kraven på de sistnämnda är lägre, men i samma veva är Fernando Torres måltorka oacceptabel sett till antalet chanser han fått sedan han och Correa vände matchen mot Eibar på Ipúrua för fyra månader sedan.

  Det sistnämnda leder oss in på Torres vara eller icke vara i Atlético nästa säsong. Det som såg så lovande ut ur ett lagperspektiv för klubbikonen (som utfyllnadsspelare)  ser inte alls lika positivt ut efter fyra månader utan ett enda mål. Torres vill stanna i klubben och uppfylla sin sista dröm innan han med stor sannolikhet lämnar Madrid för att skriva sitt sista stora kontrakt. "El Niño" vet vad han vill, men Simeone är inte alls lika övertygad. I offentliga sammanhang har argentinaren sagt klart och tydligt att de utvärderar spelare efter deras prestationer och Torres är inget undantag. I lördags hade han "inga kommentarer" och under söndagen kom det äntligen rapporter om det som ingen vågade eller ville säga, nämligen att Cholo antagligen inte ser Torres i Atlético nästa års lagbygge. Simeone har varit inne på samma linje sedan Torres anlände från Milan: "Jag värderar Fernando som fotbollsspelare, inte som den ikon som supportrarna ser honom som"

  Fernando Torres har ett sällan skådat följe i röd-vitrandiga kretsar eftersom han tog på sig ansvaret att bära ett väldigt mediokert lag vars klubbledning gjorde misstag efter misstag när man byggde lag strax efter millennieskiftet. Han fungerade som garant när Atlético satt sig i en svår ekonomisk sits och tvingades låna pengar av Valencia för att klara de mest prekära skulderna. "El Niño" var också spelaren som var långt mycket bättre än sina lagkamrater och kunde lämnat för spel på annat håll långt innan han insåg att en övergång var den enda lösningen för att klubben han älskar och han själv skulle kunna gå framåt. Därför är det inte heller någon överraskning att folk i hans omgivning kan använda sig av media för att starta kampanjer som i slutändan hjälper honom stanna och uppfylla sin barndomdröm. Simeone å sin sida är intresserad av en sak: att föra klubben framåt. Det var fallet när han tog hem Torres från Milano. Cholo är intelligent och lämnar ingenting åt slumpen, varken på, vid sidan av eller utanför planen. När Atlético lånade in Torres från Serie A var det först och främst för att ena de klickar av supportrarna som gått emot varandra efter Frente Atléticos mord på en Deportivo-ultra. Den rättegången satte förövrigt igång idag. Ett par veckor innan hade Atleti förlorat mot Villarreal och atmosfären på Calderón hotade att förbytas till något negativt. Det var då som den förenande kraften i form av just Torres mer eller mindre enade samtliga igen. Alla visste vi att Torres inte skulle återuppstå, men det fanns också ett sportsligt värde i värvningen. Han gjorde ett bra jobb under andra delen av säsongen och stod för viktiga mål som sedemera hjälpte laget att kvalificera sig direkt till Champions League för tredje säsongen i rad (har aldrig hänt i klubbens historia). Det var kanske det.En gång i tiden befann sig Simeone själv i en liknande situation där han var den älskade återvändaren, dels andra rundan i Atlético och därefter i Racing Club. Han vet att man inte kan leva på gamla meriter.

  Inte ens FIFA:s registreringsförbud verkar spela någon roll för Simeone. Det som med stor sannolikhet stoppar Atlético från att ta in nya spelare under de kommande två övergångsfönstren. I nuläget är det ytterst tveksamt om Atlético kommer ge sig ut på övergångsmarknaden (som förövrigt förlängts med 72 timmar till den 1 februari p.g.a. FIFA:s bestämmelser) för att primärt lösa Torres från hans kontrakt med Milan och sedemera försöka fylla på med ytterligare spelare innan detsamma stänger. Vid ett sådant beslut kommer klubben lägga alla sina förhoppningar på att FIFA-fallet skjuts upp tillräckligt länge för att kunna registrera spelare den 1 juli i år. Med Barcelonas fall i åtanke verkar det i varje fall så här på förhand som ett väldigt svårgenomfört uppdrag. Torres vill fortsätta, klubben vill att han fortsätter (Torres är en guldgruva merchandisemässigt), men Simeone är inte alls lika säker.

  Samtidigt som Torres framtid och andra anfallare (primärt Diego Costa, men på sistone även Lucas Pérez) diskuteras bakom stängda dörrar i den sportsliga ledningens kontor på Vicente Calderón fortsätter Borja Bastón göra mål för Eibar. Borja har ett väldigt stort Atlético-hjärta, han har gjort fler mål än någon i de röd-vitrandiga ungdomslagen (han slog Fernando Torres rekord redan som junior) och nu har han slutligen tagit steget som alla förväntade sig att han skulle ta långt innan alla knäskador satte stopp för utvecklingen. 15 mål på 20 tävlingsmatcher talar sitt tydliga språk och är precis som den moderna fotbollssupportern väldigt gärna vill påpeka bättre än vad Jackson, Vietto, Torres och Correa mäktat med ihop. Så sent som i slutet av förra veckan var det alltjämt oklart om Atlético skulle ta tillbaka Borja, förlänga hans kontrakt och satsa på honom eller sälja anfallaren som efter fem utlåningar fått en liknande utveckling som Diego Costa. Borjas historia är fantastisk och en som vi följt upp regelbundet här på Atlético-redaktionen genom åren, men frågan är om Simeone är beredd att ge homom chansen. I början av förra veckan träffades nämligen hans representanter i Bahía Internacional med José Luis Caminero som inte reste till Vigo med resten av laget för att förbereda matchen mot Celta (väldigt ovanligt) i Copa del Rey. Caminero koncentrerade sig istället på att försöka se vad som är bäst för ett antal spelare, däribland just Borja. 

  Simeone berömde visserligen Borja för hans proffsiga inställning trots att han vetat om att han inte kommer spela i Atlético och att han skulle få kämpa om speltid på annat håll sedan argentinaren och hans tränarstab kom till klubben. På smålagsspelet har han mestadels agerat vägg eller inte alls deltagit och Simeone har inte varit överdrivet förtjust i sättet som han spelar på, men å andra sidan var det fallet med Diego Costa också. Resten är historia. 

  För ett par veckor sedan knackade han på dörren, numera har knackningarna bytts ut mot bankningar och sparkar. Dörren håller emot väl, men den stora frågan är om Simeone, Berta, Caminero och Gil Marín öppnar densamma eller kommer Borja få lämna Calderóns kontor med pojkdrömmen i kras?


  2 KOMMENTARER      1494 VISNINGAR
  ZORAN ZORIC
  zoranzoric@gmail.com
  På Twitter: zoranzoric
  2016-01-25 18:55:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Paniagua:
  ...för övrigt anser jag att det vore direkt tjänstefel att inte ta hem Borja som, inte bara har klubbmärket inristat i själen och känner för färgerna som canterano, utan dessutom är den bäste spanske målskytten i ligan just nu. Han har också bevisat att han håller för det motstånd som La Liga erbjuder.
  Tumme upp 2016-01-26 00:58:55
  Paniagua:
  Intressant och bra artikel, Zoran, som vanligt. Dock några synpunkter:
  Alla som har läst mina inlägg på forumet vet att jag förvandlats från att vara en Jackson-supporter till att vara väldigt negativ när det gäller Jacksons insats. Det förvånar mig att, när det skrivs en artikel om uteblivet målskytte, inte skrivs mer om Jackson utan att han bara nämns i förbigående. Däremot skrivs det en hel del om Torres, vars effektivitet sett till mål per spelad minut inte skiljer sig nämnvärt från Jacksons. Om nu Torres insats varit så katastrofal (och här må vi ha i åtanke att han egentligen inte togs in med stora förhoppningar om resultat, som också mycket riktigt nämns i artikeln), hur katastrofal är då inte Jacksons insats? Såväl Correa som Vietto är långt mycket effektivare än Jackson, enligt en statistik som jag lade upp i forumet för ett par dagar sedan.
  Av artikeln leds man att tro att Griezmann skall vara den primära målskytten och de andra skall vara "sekundära". Jag vänder mig mot den bilden. Griezmann togs in inför förra säsongen för att vara den sekundära målskytten efter Mandzu, men han axlade rollen som målskytt eftersom det hackade en aning för Mandzu. Även denna säsong var han tänkt som sekundär målskytt efter Jackson. Vad som inte funkar är således det PRIMÄRA målskyttet (Jackson och ev. Torres) emedan det sekundära (Griez, Vietto och ev Correa) funkar alldeles utmärkt relativt sett. Även om man ser till spridningen av målskyttar så är målskyttet i det avseendet väl godkänt. Det är alltså toppforwards som fallerar. Vad det beror på kan man diskutera. Antingen passar de helt enkelt inte in i Atletis spel eller så är de helt enkelt inte tillräckligt bra sett till det motstånd de ställs inför. Sen har ju inte Koke, som ju varit en framspelare av rang övriga säsonger, inte fått till sina inlägg och hörnor på samma sätt som övriga säsonger.

  Tumme upp 2016-01-25 20:58:42


  Tidigare blogginlägg

  Atleti-blogg: Det förflutna jagar alltjämt Atlético
  Atlético

  Atleti-blogg: Jackson Martínez övergång till Kina
  Atlético

  Atleti-blogg: Målskyttet, sekundärt målskytte, den felande målskytten och målskytten som spelar i fel lag
  Atlético

  Atleti-blogg: FIFA:s straff och dess konsekvenser
  Atlético

  Atleti-blogg: Raúl García, uno de los nuestros
  Atlético

  Atleti-blogg: Det hemliga målet
  Atlético

  Atleti-blogg: Att ersätta någon som är för dyr att ersätta..
  Atlético

  Atleti-blogg: Styrkan att tro på något som ingen annan tror på
  Atlético Patrik Johansson bloggar om Atlético de Madrid.

  Jugadores cedidos: Fin debut av Pacheco
  Atlético Atlético-redaktionen håller ett öga på klubbens utlånade spelare under 2010-2011 års tävlingssäsong med regelbundna uppdateringar och händelser kring huvudpersonerna.

  Jugadores cedidos: Atléti-redaktionens lånekoll
  Atlético Atlético-redaktionen håller ett öga på klubbens utlånade spelare under 2010-2011 års tävlingssäsong med regelbundna uppdateringar och händelser kring huvudpersonerna.

  Rött på vitt: Ahora, Atléti, ahora!
  Atlético Redaktionen erbjuder sina läsare nya alster i form av tankar, idéer, förslag och andra funderingar kring Club Atlético de Madrid S.A.D.. Håll till godo!

  Los Colchoneros 2010: Varningens finger!
  Atlético

  El Colchonero - Caso Adams och Puerta 0, Violencia 0
  Atlético En serie funderingar kring Atlético de Madrid, dess seniortrupp, organisation och cantera i bloggform.

  El Colchonero - Otro año, otro equipo?
  Atlético En serie funderingar kring Atlético de Madrid, dess seniortrupp, organisation och cantera i bloggform.

  El Colchonero - Pacheco es un crack!
  Atlético En serie funderingar kring Atlético de Madrid, dess seniortrupp, organisation och cantera i bloggform.

  Atleti-blogg: Nunca dejes de creer
  Atlético

  ANNONS:

  Fler artiklar om Atlético

  Inför Celta Vigo - Atlético de Madrid
  Atlético Atléti reser till Vigo på jakt efter sin första seger efter fyra raka matcher utan vinst.
  2017-10-22 00:39:00

  Inför Qarabag – Atlético de Madrid
  Atlético Atlético reser till ett svårspelat Azerbajdzjan för första gången någonsin i hopp om att vinna sin första match i gruppen.
  2017-10-18 12:28:00

  Spelschema 2017/18
  Atlético
  2017-10-15 11:00:00

  Simeone:"En bra match vi fick se"
  Atlético MADRID. Det blev inte tre poäng denna gången heller för Atlético Madrid mot Barcelona. Simeone har ännu inte vunnit Barca i ligaspelet men denna gång fick man iallafall med sig en poäng.
  2017-10-15 00:09:22

  Atlético tappade ledningen mot Barcelona
  Atlético Ett Atlético som blandade och gav tog en tidig ledning men bjöd in Barcelona i andra halvlek med ett tidvis slarvigt försvarsspel.
  2017-10-14 23:15:00

  Inför Atlético de Madrid - FC Barcelona
  Atlético Atlético tar emot Barca som hade en minst sagt svajig försäsong men nu ser starka ut. Ska Atlético fortsatt vara med i toppen och eventuellt en titelstrid har man inte råd att förlora ikväll.
  2017-10-14 10:48:00

  Inför Leganés - Atlético de Madrid
  Atlético Atlético reser till utkanten av Madrid, närmare bestämt Leganés för att spela ett miniderby. En intressant match som kräver att Atlético återhämtat sig från senast.
  2017-09-30 11:40:00

  Simeone:"Chelsea vann välförtjänt"
  Atlético MADRID. På onsdagskvällen spelades stormatchen mellan Atlético Madrid och Chelsea. Det blev engelsmännen som drog det längsta strået tillslut, något Simeone tyckte var rättvist.
  2017-09-28 00:11:00

  Inför Atlético de Madrid - Chelsea FC
  Atlético Toppmöte väntar på Wanda Metropolitano när Atlético tar emot Chelsa FC. En måste match för Atlético som riskerar att hamna efter vid poängtapp.
  2017-09-27 13:53:00

  Simeone: "De är världens bästa målvakter"
  Atlético MADRID. På tisdagskvällen var det dags för presskonferens för Simeone. Argentinaren fick framför allt frågor om Diego Costa, något han inte riktigt ville svara på.
  2017-09-26 22:30:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Spansk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Ajax körde över Feyenoord
  Oakland vann viktiga mötet
  Röda Bollens 20-årsjubileum
  ”Kandidat till årets järnkamin”
  Bra insats men poängen uteblev
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhörnan Leovegas
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies