fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
Besökare: 102110 | Inloggade: 396 | Antal medlemmar: 184079
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Elecciones 2015 INofficiellt Bartomeu vinner valet!
  Let the games begin!

  Elecciones 2015: INofficiellt: Bartomeu vinner valet!

  Den 7 januari meddelade Josep Maria Bartomeu att klubben utlyser nyval till sommaren. I den här artikeln kan ni följa allt som rör det stundande presidentvalet.

  2015-07-18: INofficiellt: Bartomeu vinner valet

  När vallokalerna efter 12 timmar stängde klockan 21 stod det klart att 44.848 medlemmar deltagit i 2015 års presidentval. Det är endast 40,7 % av de röstberättigade och betydligt mindre än de 57.088 (48 %) som röstade i förra valet 2010.

  TV3 i samarbete med Radio Catalunya presenterade kort därefter en mätning där de tillfrågat 5000 röstande om vem de valt att lägga sin röst på.
  Resultatet blev enligt följande (%);
  Bartomeu: 49,5
  Laporta: 36.6
  Benedito: 7,8
  Freixa: 4,8
   
  Detta är en tydlig indikation på hur också slutresultatet kommer att bli. Rösterna kommer att räknas samman inom kort och presenteras i omgångar när valledningen slutfört 25, 50 respektive 75 % av det totala antalet. Runt 23.30 kommer ett definitivt resultat att presenteras och därefter väntar ett segertal från den vinnande kandidaten. I nuläget talar allt för att det blir Josep Marie Bartomeu som dock inte ville ta ut segern i förskott men var väldigt lycklig över resultatet.

  Benedito sa följande efter mätningen: Det är uppenbart att vi har en delad klubb (sett till röstningen). Jag kommer att fortsätta följa min dröm och vi kommer inte att ändra vårt synsätt på Barça
  2015-07-18: Tre timmar kvar – valdeltagandet minskar

  Efter en stabil början har nu strömmen av medlemmar till valområdet och röstningsbåsen avtagit. De första timmarna ökade antalet röster med 4-5 procentenheter, de senaste timmarna med bara 2-3. Förmodligen beror minskningen delvis på vädret där kvicksilvret ligger på över 30 grader. Det är inte långsökt att förmoda att många kom tidigare för att sedan dra sig ner mot stranden eller ta en siesta. Fram till klockan 17.00 har drygt 34.000 medlemmar lagt sin röst, vilket är strax över 31 % av de röstberättigade medlemmarna.

  Under förra valet kom cirka 15000 röster in under de sista tre timmarna, men då var det också samtidigt kvalmatch för B-laget. Något liknande ser inte lika sannolikt ut nu, och känslan är att deltagandet lär stanna en bit under 50 %.

  Kriget om väljarna är långt ifrån över och pågår runt och inne på valområdet där Bartomeus anhängare delar ut give-aways och försökt påverka medlemmarna att lägga sin röst på den förra presidenten. Åtminstone om man ska tro den protest som lämnats in av Laporta.

  I några mätningar som utförts av olika tv-stationer och andra intressenter utanför arenan är det fortsatt jämnt mellan Bartomeu och Laporta med Benedito och Freixa på behörigt avstånd. 28 verkar ha Laporta något före, medan 25 visar på fördel Bartomeu. Dessa mätningar är inte på något sätt kvalitetssäkrade och ska ses som mer av en tendens än som något definitivt.

  Klockan 21.00 kommer TV3 att presentera sin mätning där de under dagen tillfrågat 3150 medlemmar vem de lagt sin röst på. Först då har allmänheten en klar indikation om vart det lutar. Just nu tyder det mesta på att det blir en före detta president, frågan är bara vem. Fyra timmar kvar.


  2015-07-18: Valdagens första halva snart avklarad

  Sedan vallokalerna runt omkring Camp Nou öppnade 09.00 och fram till klockan 14.00 hade nästan 25 % (27.000) av medlemmarna lagt sin röst.
  Det ska jämföras med det förra valet 2010 då siffrorna vid samma tidpunkt var 35 % (29.000).
  Då var också antalet röstberättigade högre (118.500) än så som nu är fallet (110.000).
  Det ser alltså ut att bli ett något lägre valdeltagande nu än 2010 då 57.088 medlemmar deltog, om trenden är densamma nu som då.

  De första mätningarna tyder på att det kommer bli ett jämnt race mellan Bartomeu och Laporta.
  Inte helt oväntat lockar den förstnämnde de äldre medlemmarna medan ”don Joan” är mest attraktiv bland de yngre.

  Under förmiddagen dök alla kandidaterna upp för att rösta och mingla runt med medlemmar och media. Flera spelare, från olika sektioner, har också röstat – däribland Xavi, Puyol, Piqué och Ineista. Bland övriga celebriteter kan nämnas Artur Mas, presidenten i det katalanska parlamentet, Johan Cruyff och de tidigare presidenterna Joan Gaspart och Sandro Rosell. En av de första som dök upp var Luis Enrique, och det är nog många som skulle vilja veta hur tränaren röstade.

  Bartomeus kampanjarbetare har riktat klagomål mot Laportas dito där de anser att hans högra hand Enric Masip inte uppträtt korrekt och de hävdar ”manipulation av röstsedlar”. Samma kampanjarbetare har också klagat på att Freixa placerat valsedlar på ett felaktigt sätt. Det påminner om valet 2010 när Rosells valsedlar placerades ovanpå de andra kandidaternas.


  2015-07-17: Lugnet före stormen

  Traditionsenligt är att alltid dagen före valdatumet en vilodag där kandidaterna inte får bedriva sina kampanjer och låta medlemmarna få en chans att fundera och tänka över allt som skett – och fatta ett beslut. I morgon klockan 09.00 öppnar vallokalerna runt Camp Nou och håller därefter öppet i tolv timmar. Eftersom det är mitt i juli och ingen matchdag förväntas inget högt valdeltagande, sannolikt inte högre än 2010 då drygt 57.000 ”socis” gick till valurnorna. Då ska man veta att det idag finns ungefär 110.000 röstberättigade personer. Och av dessa bor cirka 88 % i Katalonien. Det är snudd på katastrof att så få väljer att dyka utrotpp. Förhoppningsvis trotsar man ryktena och går man ur huse. FC Barcelona som klubb förtjänar det.

  Valdeltagandet kan alltså hamna en bit under 50 %, men förhoppningsvis inte lika lågt som de 34 % som deltog i omröstningen av Espai Barça i alla fall - och då var det ändå en matchdag. Benedito, en av kandidaterna, sa för ett par dagar sedan att 14000 röster skulle räcka för att vinna valet. Valledningen har som åtgärd ordnat med gratis bussar från de omkringliggande städerna för att på så sätt locka så många medlemmar som möjligt att rösta.

  Omkring klockan 13.00 kommer en första indikation på vart det barkat och runt 19.00 en betydligt säkrare prognos. Katalanska TV3 kommer att sända hela dagen och klockan 21.00 kommer en representant från samtliga kandidater att medverka LIVE. Runt 23.00 lär vi ha ett resultat, och kanske en ny president.


  2015-07-14: Frontkrig att vänta i kvällens debatt

  Ikväll kommer det att hållas en debatt mellan alla fyra kandidater, en debatt som kommer att ske på Camp Nou och direktsändas av katalanska TV3 och Radio Catalunya. Under de tidigare två debatterna har Bartomeu valt att inte medverka, men nu kommer samtliga kandidater att konfronteras. Debatten är indelad i tre faser. Först får varje kandidat möjlighet att prata fritt om sitt projekt. Därefter ska fyra enskilda områden debatteras med möjlighet för kandidaterna att ställa frågor till varandra. Områdena är;
  Senaste mandatperioden
  Det ekonomiska området
  Det sportsliga området
  Det sociala området

  Som avslutning kommer varje kandidat att under max en minut prata in i kameror och mikrofoner och förklara varför just de ska få väljarnas röst på lördag. So värd och moderator för debatten står Bernat Soler. Denna framemotsedda händelse går av stapeln klockan 21.50.

  La Vanguardias mätning
  I helgen genomförde tidningen la Vanguardia en mätning genom att ringa upp 1000 personer och be dem berätta vem de i dagsläget vill se som president. Det intressanta var att nästan 27 % ännu inte bestämt sig medan 6 % inte ville se någon av de officiella kandidaterna som president. Siffrorna (%) för kandidaterna;
  Bartomeu: 31,8
  Laporta: 26,1
  Benedito: 5,9
  Freixa: 1,4

  Det ska tilläggas att mätningen har en felmarginal på över 5 %, men ger ändå en fingervisning om att det fortfarande är en öppen kamp mellan Bartomeu och Laporta med möjlighet att fiska och få napp hos de som fortfarande inte bestämt sig. Kan kvällens debatt bli avgörande?

  Intervjuer i TV3
  Samtliga kandidater har nu blivit intervjuade i programmet club de la Mitjanit på TV3. I slutet av intervjun har de fått svara på en lite frågelek om klubben i form av 12 olika frågor. Det gick bäst för Freixa som bara svarade fel på en fråga och fick 10,5 poäng av 12. Laporta och Benedito nådde 8 av 12 medan Bartomeu endast skrapade ihop 5 poäng. Nedan följer de frågor som ställdes, hur många rätt lyckas du få på stående fot?

  Vilket år och mot vilket motstånd spelade Barcelona sin första Europacup-final?
  Vem mötte Barcelona i 100-årsjubileeumet 1999?
  Vem var klubbens förste president?
  Vem var president under incidenten med D´Stefano och större delen av 50-talet?
  Vem gjorde målen när Barcleona vann med 5-0 mot Real Madrid säsongen 93/94?
  Vem var reserv till Zubizarreta i supercupfinalen (Recopa) 1989?
  Vem inledde respektive avslutade som tränare under president Nuñez era?
  Vem tränade klubben under Maradonas debutår 1982?
  Vilket motstånd mötte Barcelona i Recopan 1979, och vad blev resultatet?
  Vilka år vann Barcelona två raka Copa del Rei, och vilka var motståndarna?
  Vilken sektion i klubben har flest titlar, och hur många?
  Vem mötte basketlaget i sin första Europacup-final, och vilket år?


  2015-07-10: Laporta på offensiven

  Precis som väntat har tonen skärpts till mellan kandidaterna, och idag gav Joan Laporta en intervju i katalanska TV3.
  Utan att överdriva kan man säga att den förre presidenten lät munlädret gå varmt och här följer några repliker och kommentarer från intervjun;

  Jag står för ett modernt, mer transparent och ett internationellt starkare Barcelona
  Min entusiasm och förnyade energi är riktad mot att göra det bästa för klubben de kommande åren.
  Vi har visat att vi har kunskapen för att säkra klubbens framtid och vet hur grunden ska läggas.

  Jag vill att Messi ska fortsätta vara en väsentlig del av klubben och känna sig lycklig här. Vi är den enda kandidatur som garanterar detta. Jag vill att han ska känna sig bekväm. Vi har delat många historiska ögonblick, som det när han skrev på sitt första kontrakt.

  Den förra ledningens (Bartomeu) modell är instabil. De genomförde till och med en mätning för att se huruvida de skulle sälja Messi.
  Och vi kan inte undgå att förknippa Bartomeu med Rosell. De är en och samma person.

  Jag vill renovera la Masia och jag vill ha Unicef på framsidan av vår tröja.
  Detta kräver en stark president, något klubben saknar och behöver.
  Vi är för en fotboll som är erkänd och igenkänd över hela världen, och samtidigt behöver vi bygga upp akademin.
  La Masia är en stor del av vårt projekt och en essentiell del av Barcelonas framtid.

  Vi vill ha de bästa kontrakten på marknaden och återupprätta relationerna med UEFA och FIFA.

  Kan en president stödja Kataloniens självständighetsprocess? Självklar. Jag är för självständighet.

  Luis Enrique kommer att fortsätta även med mig som president.
  Rijkaard och Guardiola skapade det bästa sättet att spela fotboll och Lucho har fortsatt i samma anda. Han är mogen och har även introducerat en delvis ny parameter till systemet.

  Freixa och Benedito (kandidater) borde dra sig ur från valet. De har, enligt de mätningar som gjorts och de uppgifter jag fått, ingen chans. De borde packa sina väskor och försvinna eftersom deras siffror är väldigt, väldigt låga. Benedito säger att han knappar in, men det är inte sant. Han är ljusår efter och de andra borde överlåta slutkampen åt mig och Bartomeu. Om jag vore i deras situation skulle jag dra mig ur och stödja den kandidat som mest liknar min egen. Så om de känner så är de välkomna att stötta mig. Att ställa upp kommer nämligen bara att minska mina chanser att vinna.
  Det finns ingen anledning att kandidater med likadana kandidaturer ska ta röster från varandra.

  Bartomeu brister i sin respekt genom att inte vilja ställa upp i debatter. Samtidigt vet han att det skulle missgynna honom att ställa upp med tanke på den situation han befinner sig i rättsligt och även med tanke på alla lögner han spridit. Jag anser inte att vi kan lita på vad han säger eftersom han ljugit för oss, till exempel i fallet med Neymar som kan kosta klubben €135 miljoner i böter.

  Det är uppenbart att de (Bartomeu och Rosell) skapade omständigheter för att Espai Barça skulle röstas igenom. Samma sak med en försäljning av Messi. Varför genomföra en mätning över huvud taget? Bartomeu har agerat väldigt oansvarsfullt. Vi såg det inte minst gällande hanteringen av FIFAs granskning som ledde till att vi nu inte kan förstärka laget.

  Bartomeu är en svag president och har inte modet att vare sig ställa upp i debatter eller att försvara klubben. Barcelona förtjänar och kräver en stark president. Vi kan inte ha en president som står åtalad för skattebrott och korruption. Vi förespråkar en president som försvarar klubbens intressen och en ekonomi som är klar och inte döljer något.

  En president måste vara aktiv, dynamisk och kraftfull. Jag vill visa detta åter igen. Jag gillar utmaningar. Jag lämnade efter mig det bästa Barça i historien, en katalansk klubb öppen för alla. Mitt förslag är starkt och kommer att lägga grunden för att klubben ska fortsätta vinna även framöver.

  Om jag har några slutord? Jag vill vinna. Jag vill verkligen vinna!


  2015-07-08: Fyra kandidater återstår

  Efter att valledningen räknat de inkomna signaturerna i förvalet står det nu klart att fyra officiella kandidater gör upp i valet den 18:e juli.
  Bartomeu, Laporta, Benedito och Freixa lyckades alla att samla in mer än 2534 signaturer.
  Den kandidat som faller ifrån är Seguiment FCB saknade 16 korrekta signatuer och ramlade således verkligen på mållinjen.
  De officiella siffrorna avseende signaturerna blev som följer;

  Bartomeu: 8554
  Laporta: 4272
  Benedito: 3367
  Freixa: 3068
  Seguiment FCB: 2518

  2015-07-07: Bartomeu presenterar sitt projekt

  I stället för att, som de fyra andra kandidaterna, medverka på den första debatten igår valde Josep Maria Bartomeu att idag presentera sitt eget projekt som presidentkandidat. Till sin hjälp hade han inte mindre än tio av sina närmaste kampanjarbetare, var och en specialister inom sitt eget område. Den förre presidenten har fått mycket kritik för att han inte ställt upp i debatten och lär också så sent som igår meddela att han troligtvis inte kommer ställa upp i den utlovade debatten på katalanska TV3 den 14:e juli. Det kommer han i stället att överlåta till någon av sina talespersoner. Hur som helst, här följer en samanfattning av projektet.

  Om sitt program och ambitionerna den kommande mandatperioden;

  Det är en plattform som utgörs av olika projekt vilka alla syftar till att förstärka vår ledande roll i (fotbolls)världen. 2021 ska vi fortsätta vara ledande som ett unikt varumärke. Precis som Apple, NASA och Facebook är starkt relaterade till sina respektive områden ska FC Barcelona som klubb vara det människor förknippar med fotboll.

  Om Espai Barça

  Allt (för att kunna vara ledande) är beroende av detta projekt. Det handlar inte bara om att det är ett stort projekt eller olika faciliteter, det är ett koncept som kommer att utgöra grunden för klubbens framtid. Det kommer att ge oss bättre möjligheter att stärkas sportsligt och socialt eftersom vi gör det med tanken på att Barcelona ska vara världens bästa lag. Medlemmarna ska njuta av bekvämligheterna och arenan och området i sig kommer att garantera större intäkter.

  Om ekonomisk tillväxt och sponsorer

  Vi har följt våra budgetar strikt precis som utlovat och har ökat inkomsterna från €415 till €600 miljoner på fem år med €113 miljoner i vinst under samma period. Barcelona är den enda klubben som har möjlighet att nå €1 miljard i omsättning och vi ska se till att bygga motorvägen dithän. Vi tittar till exempel på att exploatera imagerättigheterna för de mest ikoniska spelarna. Det stämmer att vi har ett preliminärt nytt avtal med Qatar och aspirerar på att bli den klubb som har det bäst inkomstbringande avtalet med en tröjtillverkare. Vi räknar med att kunna teckna ett nytt avtal med Nike värt upp emot €90 miljoner per år.

  Om det sportsliga projektet och la Masia

  Gerard Lopez finns som ett möjligt namn för posten som B-lagstränare. Det ä upp till nästa president att göra det valet. La Masias är till för att i huvudsak utveckla och ta fram spelare till A-laget. Inför kommande säsong kommer två spelare, på begäran av LuiS Enrique, att ta klivet upp. Vi vet vad Lucho vill ha eftersom vi var med och gjorde planeringen. Den tillförordnade ledningen är medvetna om detta och ansvariga personer jobbar med denna planering. Jag anser inte att ett spelarköp som tränaren vill ha gynnar en specifik kandidat, utan att det snarare gynnar klubben i stort. Vi måste fortsätta förstärka laget eftersom våra rivaler gör detsamma och medan vi väntar kan någon annan stjäla en spelare vi vill ha. Jag kommer dock inte att nämna några spelarnamn under min kampanj. Vinner vi kommer vi att återgå till att ha en sportchef, inte som nu en teknisk kommitté.

  Om identiteten och sociala området

  Vi ska vara committade till Katalonien men samtidigt vara en klubb som inte påverkas utifrån av av vare sig ekonomiska eller politiska krafter. Vi har 140.000 medlemmar och 150.000 anhängare i våra penyas. Det är denna sociala kraft som gör att vi kan stå emot påverkan utifrån. Solidaritet är en av Barcelonas starkaste värderingar och vi vill fortsätta sprida detta genom olika program och allianser. Framför allt vill ha sprida barns värde genom idrott. Vi har till exempel ett gott samarbete med UNICEF genom programmet 1-11. Vidare måste vi utveckla den damernas sporter och bli en referenspunkt även i detta avseende.


  2015-07-06: Första debatten - en sammanfattning

  Idag följde den första debatten mellan kandidaterna. Som vi tidigare informerat om valde Bartomeu att hålla en låg profil och inte medverka i dagens samtal som hölls på universitet VIC under ledning av Manifest Blaugrana och Nació Digital.

  Så här svarade kandidaterna på Bartomeus frånvaro under den första debatten.
  Laporta (L): Toni Freixa, Bartomeus ”ubåt” kommer i hans ställe.
  Freixa (F): Vi måste få ett stopp på schismen mellan Laportism och Rosellism.
  Benedito (B): Han kommer bara till debatten i TV3, som han lyckats flytta fram två dagar.
  Seguiment (S): Vi skulle uppskatta om denna kampanj inte blir ett krig mellan egon.

  Debatten var uppdelad i fyra områden, här följer kandidaternas tankar och projekt kring vart och ett av dem.

  Ekonomisk tillväxt

  L: Under min tid som president hade vi en tillväxt på 300 % och lämnade klubben i ett mycket ekonomiskt gynnsamt och solvent skick med vår historia intakt. Bortsett från sponsoravtalet med Qatar har klubben de senaste fem åren i princip ingen tillväxt alls. Vi måste utveckla de befintliga sponsorerna och se till att skaffa nya. Vi måste fortsätta styra klubben som vi gjorde tidigare och arbeta hårt på att förbättra sponsoravtalen. Vi har blivit vilseledda gällande avtalet med Qatar och nu vill de åter låta oss tro att det bara existerar ett alternativ. Det är inte sant.

  F: Situationen nu är bättre än den var 2010, framför allt har vi lyckats reducera skulden. Men det finns fortsatt mycket kvar att göra. Klubben har stagnerat när det gäller de kommersiella intäkterna. Tror man inte på de revisorerna kan man kolla på kontona. Sanningen kan inte döljas. Klubben är dock ekonomiskt frisk och har kvar sitt arv. Qatar var nödvändigt och fyllde en funktion, men delar av partnerskapet känns inte bra och vi måste bryta oss loss.

  B: Det är svårt att fastställa exakt var klubben befinner sig ekonomiskt, men allt lutar åt att det står still sett till tillväxten. Vi har två-tre stora kontrakt på gång under nästa mandatperiod. Jag kan inte se ett optimalt styrande vad gäller ekonomin någonstans, det finns saker som helt enkelt inte går jämnt ut. Det gäller till exempel kontona för ”övriga förvaltningskostnader”. Klubbledningen har sagt att det bara finns ett alternativ. Jag hoppas att nästa vecka kunna presentera ett väldigt starkt alternativ.

  S: Det är frustrerande att vi har ett sponsoravtal med ett flygbolag men att våra medlemmar inte gagnas av det och inte kan dra nytta av det, till exempel när det gäller att införa en resebyrå för supportrarna att lättare kunna ta sig till bortamatcher.

  Arenautveckling

  L: Vi behöver ett delvis nytt Camp Nou som är komfortabelt och säkert. Espai Barça som medlemmarna röstat igenom är ett projekt utan exakt finansiering och det saknas politiska beslut och överenskommelser. Som idé är det illa sjösatt. Du måste kunna gå innan du börjar springa.

  F: Espai Barça har röstats igenom av medlemmarna och kommer att finansieras enligt projektplanen. I och med de olika stegen i projektet kommer det sannolikt att leda till mindre kostnader än beräknat. Vi måste acceptera det medlemmarna bestämt. Jag delar inte de andras apokalyptiska tal utan är optimistisk inför detta ambitiösa projekt.

  B: Espai Barça kräver ett väldigt noggrant genomförande. Det handlar om riskhantering eftersom det är extremt stora kostnader inblandat. Medlemmarna har tyvärr inte varit medvetna om vad de röstat igenom då det saknats detaljer. Jag är rädd för att kostnaderna ska skena. Vem ska då hjälpa oss? Qatar?

  S: Espai Barça är ett projekt med sikte på att förbättra intäkterna. Men vi måste också ta i beaktande att fans kommer till arenan för att hjälpa och sjunga för laget. Vi vill titta på Palau Blaugrana (där handboll och basket spelas) för att hitta synergieffekter och få till en bra stämning på läktarna.

  Sporterna och dess områden

  L: Vi har genom att tillsätta namn för de olika områdena och rollerna definierat hur vi vill styra. De personerna som anslutit sig till oss gör det för att de attraheras av själva projektet. Fotbollen måste försvara den stil som visat sig vara framgångsrik genom åren. Om vi vinner kommer vi att utveckla och förbättra de övriga sektionerna som styrts med personernas egna intressen framför klubbens.

  F: Den nuvarande modellen har drivit en bir ifrån den vi historiskt haft. Vi måste gå tillbaka till la Masia och se till att rätt personer tar hand om, skyddar och utvecklar vår akademi. Det gäller även de andra sektionerna som ”spenderat för mycket tid med motståndarnas händer i ansiktet”. Daniel Vilajona kommer att bli vicepresident om jag vinner.

  B: La Masia definierar oss som klubb med har förirrat bort sig. Sektionerna är viktiga och vi vill återställa basebollen. Att prata om namn är bara intressant för media. Jag har ingen sportchef att namnge idag, men det blir tid till detta senare när allt är på plats. Det är för mycket förändringar inom basketen och jag måste prata med de ansvariga för att fastställa diagnos och medicin.

  S: Det finns kanske en klyfta mellan fansen och spelarna, som ibland inte ens hälsar på oss. De måste vara förebilder. Det är sektionerna som är modellen.

  Den sociala aspekten

  L: Katalonien är en av våra pelare. Barcelona ska ha en klar samhörighet med de processer som sker i regionen. La grada d'animació (ett projekt med en läktare för sjungande fans som den senaste ledningen valde att inte gå vidare med) ska genomföras, men först måste vi bli kvitt ultras som kan ställa till det säkerhetsmässigt. Inga pakter får förekomma med ultras. Om det finns bra idéer till att ta fram en resebyrå så ska vi titta på detta.

  F: Medlemmarna är basen för klubbens existens och vi måste se till att de också finns med på läktarna. Vi är kommittade till La grada d'animació och en resebyrå. Barcelona som klubb ska vara medvetna om vad katalanerna tycker och tänker och supporta det majoriteten bestämmer.

  B: Den sociala dimensionen är ett av naven i vårt projekt. Jag är för katalansk självständighet, men ska uttrycka detta som president och inte som någon politiker i parlamentet. Vi har en väg för att genomföra La grada d'animació och kommer snart att presentera detta.

  S: Våra pelare är ju La grada d'animació och en resebyrå. Det måste ske en dialog mellan fans och klubb och gemensamma beslut måste därefter fattas.

  Slutord

  Laporta: En röst på oss är en röst på fortsatt framgång och vi kommer att skapa fundamenten för detta.
  Vi har ett tydligt commitment till regionen och vi har personerna med rätt karaktär med oss.

  Freixa: Vi garanterar ett slut på gamla schismer och rivalitet.

  Benedito: Endera fokuserar vi på vad de gamla kandidaterna gjort bra eller så drar vi ett streck och skapar en ny era utan rivalitet.

  Seguiment FCB: Vårt äventyr började för en månad sen och vi är fortfarande här!

  Källa: ARA.cat och @ManifestBlaugrana


  2015-07-05: Schemat för valkampanjen
   
  Nu när underskrifterna har lämnats in är det bara att vänta på att röstsedlarna dubbelkollas innan det kungörs vilka fem kandidaturerna, Josep Maria Bartomeu, Joan Laporta, Toni Freixa, Agustí Benedito och Joan Batiste, som officiellt går vidare till nästa omgång.
   
  Mellan måndag och till onsdag nästa vecka kommer signaturerna att räknas igenom och på onsdag den 8 juli kommer kandidaterna officiellt att tillkännages. Den 9 till 16 juli drar valrörelsen igång, den 17:e är vilodagen och slutligen är det dags att rösta den 18 juli.  Så ser schemat ut för de kommande veckorna. 


  2015-07-04: Jordi Farré och Jordi Majó ute ur racet

  Idag avslutades möjligheten att jaga de 2534 signaturer som krävs för att gå vidare och på allvar kunna ställa upp som kandidat i valet.
  Den slutgiltiga kontrollen kommer att genomföras och presenteras den 8:e juli, men redan nu konstateras att varken Jordi Farré (2033 st.) eller Jordi Majó (1021 st) har tillräckligt med signaturer för att klara sig kvar.

  De preliminära rösterna för övriga kandidater är;
  Bartomeu - 9803 st.
  Laporta - 4708 st.
  Benedito - 3834 st.
  Freixa - 3289 st.
  Seguiment FCB - 2700 st.

  På måndag börjar de första debatterna kandidaterna emellan och alla förutom Bartomeu kommer att medverka på den första.
  Mer information om detta kommer senare.


  2015-07-03: onsdag 8 juli kommer listan på presidentkandidaterna offentliggöras
   

  Kandidaterna har nu lite mer än 24 timmar på sig att få ihop tillräckligt många signaturer från medlemmar, 2534 st., för att få lov att ställa upp valet. Röstsedlarna måste lämnas in senast lördag kl. 21 och på måndag och tisdag veckan därpå kommer rösterna räknas igenom och på onsdag kommer det bli officiellt vilka kandidater det kommer stå mellan den 18 juli. 


  2015-06-30: Benedito: ”Vi har fått mer än fem sponsorerbjudande som är bättre än Qatars”
   
  I en intervju med Mundo Deportivo berättade presidentkandidaten Agustí Benedito om sina tankar inför valet. Han fick frågan om hur stor chansen är vinna efter att laget tog hem trippeln och Benedito menade att folket är medvetna om att de tre titlarna är spelarnas förtjänst och inte styrelsens.
   
  Pogbas namn kom också upp på tal och Benedito uppgav att man pratade med fransmannen för ett par månader sedan, men att hans lönekrav och prislappen ligger utanför deras gränser.
   
  Benedito har redan i tidigare uttalanden sagt att han vill bryta kontraktet med Qatar och i den här intervjun gick han in på att hans kandidatur har fört samtal med mer än fem företag som alla har kommit med mycket bättre erbjudande än den nuvarande sponsorn. Han tillade dock att det är en fördel att sitta i presidentposten när det kommer att förhandla sponsoravtal.      
   
  Benedito, med gott om erfarenhet inom valrörelser efter att ha deltagit, på ett eller annat sätt, i valen 1997, 2000 och 2003, sa också att culés borde rösta på honom för att kunna lägga kriget mellan Laporta och Bartomeu bakom sig och blicka framåt. Benedito anser att det inte verkar finnas någon lösning till dispyterna mellan de två andra presidentkandidaterna.  


  2015-06-28: Albertini kan ansluta sig till Laportas kandidatur
   
  Joan Laporta fortsätter med att sätta ihop sitt team. Den senaste rekryteringen sägs kunna bli Demetrio Albertini, den förre detta Milanspelaren och som även spelade i Barça under vårsäsongen 2005, den sista klubben innan han lade skorna på hyllan.
   
  Det rapporteras om att presidentkandidaten är intresserad av italienaren i rollen som direktör för klubbens internationella relationer. De träffades redan för några dagar sen i Barcelona tillsammans med Carles Puyol, som är en nära vän till båda två, och senast igår hade de ett nytt möte, tillsammans med bland annat Rafael Yuste, en av Laportas närmsta medarbetare och direktörer.
   
  Albertini ska redan ha gott om erfarenhet om fotbollens administrativa sida efter att ha suttit i det italienska fotbollsförbundet som vicepresident mellan 2007 och 2014, där han vann mångas respekt för sin vänlighet och ödmjukhet. Vänskapen med Laporta inleddes redan under sin tid i Barça och även under förberedelserna till Champions League finalen i Rom 2009, som Albertini var med och hjälpte till i arrangera
   
  Det är dock inte officiellt ännu att Albertini kommer ingå i Laportas kandidatur, men en överenskommelse sägs vara nära. 


  2015-06-23: Seguiment Barça, den senaste kandidaturen
   

  En ny kandidatur till presidentvalet i Barcelona har dykt upp. Det handlar om en grupp som kallar sig själva för Seguiment Barça och har som sin frontfigur Joan Batiste Cuberta. Kollektivet startades som en Facebook-grupp och igår hämtade de åt 5068 röstsedlar som klubben delar ut. Det krävs minst 2534 signaturer för att kunna ställa upp i presidentvalet.
   
  En av deras valpunkter är att man bör skapa en egen resebyrå för att underlätta för culés som vill åka med laget till bortamatcher. En annan är skapandet av Grada de animación, ett projekt som Sandro Rosell startade men som till slut skrotades då polisen i Barcelona kom fram till att medlemmar av Boixos Nois ingick i de planerna. Tanken med ”grada de animación” är att en viss sektion av Camp Nou ska gå till supportrar för att skapa ett bättre tryck och en bättre stämning på hemmamatcherna.
   
  På torsdag kl. 18:20 ska Seguiment Barça hålla en presskonferens där de kommer mer detaljerad berätta om sina planer. 

  I och med Seguiment Barça har vi totalt sju kandidater inför detta presidentval tillsammans med Joan Laporta, Josep Maria Bartomeu, Toni Freixa, Jordi Farré, Jordi Majó och Agusti Benedito


  2015-06-22: Laporta presenterar Abidal som sin sportdirektör & Bartomeu planerar en megavärvning
   
  Den stora nyheten från Joan Laportas presskonferens i morse på sitt valkontor var att Éric Abidal kommer bli den nye sportdirektören om de skulle segra i valurnorna. ”Han är en av våra hjältar för allt han har vunnit och han har en energi som smittar av sig på resten av oss som ingår i kandidaturen”, sade Laporta.
   
  Abidal sa att han ser fram emot att vara en del av Laportas projekt: ”Barça är mer än en klubb, det är min klubb och jag har alltid sagt att jag ville återvända efter att ha lagt skorna på hyllan. Jag känner Jan väldigt bra och jag har stort förtroende för honom och han för mig”. Abi vill att La Masia ska ”återigen producera fram spelare som Iniesta, Messi och Xavi”.  
   
  Under akten fanns det många andra ex-idrottare som var där för att visa sitt stöd och några av dem kan komma att få roller inom klubben om Laporta vinner valet. Till exempel Roger Grimau som tidigare spelade i Barças baksetlag och Enric Masip med ett förflutet i handbollslaget. Både två sägs kunna få ansvara för de respektive områdena.
   
  Ludovic Giuly, och basketspelarna Audie Norries och Roger Esteller och José Ramón Alexanco, som tidigare var ansvarig för La Masia mellan åren 2005-2010 när Laporta var president, var också alla närvarande.
   
  Laporta upprepade ännu en gång att Cruyff, La Masia, Unifec och Katalonien kommer vara hans stöttepelare under valkampanjen och att han vill se Unicef återvända som klubbens sponsor på tröjan. Han riktade hårda ord mot sin främsta rival i det här valet, Bartomeu: ”De ärvde det bästa Barça genom tiderna och med sina lögner har de rivit ner allt. De har misskött La Masia och smutsat ner vår tröja. De är Qatar, vi är Unicef”.
   
  Det var inte den enda gången ex-presidenten uttalade sig om den senaste styrelsen. Han poängterade flera gånger att på grund av dem står klubben åtalad för korruption och skattebrott.
   
  Josep Maria Bartomeu planerar i sin tur en värvning från en klubb i den inhemska ligan. Spelaren sägs vara en spansk mittfältare och kan komma att bli annonserad ca en vecka innan valdagen. En tydlig strategi för att vinna röster lagom till den 18 juli. 


  2015-06-20: Laporta öppnar sitt valkontor
   
  Joan Laporta invigde vad som kommer vara hans högkvarter under denna valrörelse igår på Provença de Barcelona, nära Passeig de Gràcia. Nästan 200 personer närvarade och tog emot kandidaten till ropen av ”Laporta president!”.
   
  ”Tack för att ni kom, jag behöver er mer än någonsin”, sade Laporta till sina anhängare. ”Jag vill tacka er för all ert stöd och be om en ansträngning från er sida under en månad av era liv. Utan er kan jag inte vinna”.
   
  Vid Laportas sida fanns bland annat Josep Cubells, Rafael Yuste och Maria Helena Fort, alla forna direktörer när Laporta tidigare var president och som likaså nu kommer ingå i hans kandidatur. Jacint Borràs och Albert Perrín, även de två direktörer mellan 2003 och 2010, var också på plats, men bara för att visa sitt stöd.
   
  Laporta poängterade att hans kandidatur var i favör för den nuvarande politiska stämningen i Katalonien, något som fick många att börja skandera ”independencia”, samtidigt som han bad om respekt för de culés som inte kommer från den regionen.
   
  Vissa idrottare från Barças olika sektioner som dök upp var Enric Masip, förre detta handbollspelare och sportchef inom den grenen innan han avgick efter en dispyt med Rosell, basketspelaren Roger Esteller, Gaby Cairo, som spelade i FC Barcelonas rullskridskohockeylag och Albert Luque, som hade ett förflutet i La Masia och sedan spelade i Mallorca, Deportivo, Newcastle, Ajax och Málaga. Även Txema Corbella, A-lagets legendariske materialförvaltare i över 30 år och som fick sparken förra sommaren, var där. 


  2015-06-20: Majós sportchef kommer bli Laudrup och han blev erbjuden Sergio Ramos
   

  Jordi Majó har presenterat sin kandidatur under slogan ”El teu Barça” – ditt Barça – och började med att annonsera vem som kommer hans sportchef: Michael Laudrup. Det är tänkt att dansken ska hålla en presskonferens den 4 juli där han kommer gå in på sina planer för det sportsliga projektet. Majó berättade även att Gonzalvo-bröderna, Jordi och Josep Maria, kommer vara de som ska få uppgiften att återuppbygga La Masia.
   
  En annan viktig aspekt med Majós valprogram är att göra det möjligt för medlemmar att kunna rösta via nätet till framtida presidentval. Kandidaten har ett avtal med Scyti, ett katalanskt företag med internationellt rykte, för att införa detta. ”Det är absurt att en medlem från Galicien, Baskien eller Japan inte kan få rösta eftersom de inte kan ta sig till Barcelona”. På tisdag kommer man göra en presskonferens tillsammans med Scyti för att gå in mer på detaljer om hur de tänker skötta ärendet.
   
  Majó upprepade att han är emot sponsringen av Qatar och att han tänker presentera tre alternativ som medlemmarna får rösta om. Men det som fick många att höja ögonbrynen var att Majós kandidatur hade blivit erbjuden Sergio Ramos som valfläsk. Majó sa att man inte hade haft någon direkt kontakt med backens agent, hans bror René, utan att det hade skett via en mellanhand. Han var noga med att poängtera att han nekade förslaget med motiveringen att han inte vill bli utnyttjad bara så att Ramos kan få ett förbättrat kontrakt med Real Madrid, som han för tillfället förhandlar med. ”Jag vet inte om någon annan kandidat har fått samma erbjudande, men vi tänker inte delta i detta spel”. 


  2015-06-18: Abidal kan komma att ingå i Laportas kandidatur, men inte Puyol
   

  Quim Domènech från La Sexta sade igår att Carles Puyol inte skulle vara en del av Joan Laportas kandidatur. Det hade ryktats att ex-kaptenen skulle bli Laportas sportchef, men Puyi bekräftade ikväll att han inte kommer ingå i någon presidentkandidats kandidatur.
   
  Puyol sa dock att han har en bra relation med Laporta och att ”de bästa åren av min karriär var med honom”. Han lade även till att han vet vem han kommer lägga sin röst på och att han kommer stå till tjänst till vem som än vinner valet.
   
  Domènech informerade även att Laporta kommer kunna räkna med Éric Abidal inför presidentvalet och att han kommer annonsera en eller två megavärvningar.   


  2015-06-16: Officiellt - Laporta ställer upp i presidentvalet!

  Nu är det officielt. Ex-presidenten Joan Laporta, som satt vid makten mellan 2003 och 2010, har annonserat att han tänker kandidera till presidentposten. Han gjorde det i ett Youtube-klipp på katalanska där han sa följande:

  "Hej. Som ni alla vet kommer jag ställa upp i presidentvalet. Jag gör det så att Barça kan återigen tillhöra allihopa. Jag känner mig mer förberedd än någonsin för att styra klubben. Jag har mer erfarnhet, jag har mina svagheter, som ni alla vet, men jag har samma principer. För mig är Barça mer än en klubb. Det är en modell baserad på Cruyff, La Masia, Katalonien och Unicef. En klubb med många sektioner och som är profesionellt organiserad för att få modellen att fungera. Under valkampanjen kommer jag försvara med all min styka den här modellen. Under många år har jag fått stöd från många barcelonistas. Jag tackar er med hela mitt hjärta. Det är en av anledningarna till att jag ställer upp i valet. Nu har sanningens ögonblick kommit. Den här kampanjen måste vi alla göra tillsammans så att alla kan återigen kännas sig som en del av Barca. Tack så mycket. Visca el Barça y visca Catalunya!

  På måndag nästa vecka mellan 11-12 på sitt valkontor i Provença 300, Passeig de Gràcia kommer Laporta hålla en presskonferens där han säkert kommer berätta mer om sitt valprogram och vision för klubben.


  2015-06-13: Jordi Farré: ”Klubben behöver en frisk fläkt”
   
  Jordi Farré, frontfiguren för kandidaturen ”Som Gent Normal”, gav sig officiellt in i leken och proklamerade att de kommer ställa upp i valet. Han poängterade att hans team är de enda som inte har ingått i någon kandidatur i tidigare presidentval och att de därmed kommer tillföra nytt blod i Barça. ”Det som klubben behöver är en frisk fläkt”.    
   
  Farré visade sitt missnöje med avtalet med Qatar och sa att man borde inför möjligheten att kunna rösta online. Han kritiserade även datumet för valdagen, den 18 juli, och kallade beslutet för ”antidemokratisk och ännu mer när klubbens stadgar rekommenderar att det sker i samband med en hemmamatch”.
   
  Han gick inte in på alla punkter i sitt valprogram ”eftersom valkampanjen har ännu inte inlett”, men Farré sa att man vill förbättra klubbens ekonomi och höja intäkterna och att medlemmarna ska få mer att säga till om den sociala aspekten. När det gäller det sportsliga sa han att den biten bör sköttas av proffsen.
   
  Bartomeu fick sig även en känga av den nya presidentkandidaten: ”Hade ni röstat på en politiker som står åtalad för brott han ska ha begått under sitt mandat? För mig är det omoraliskt att en president anklagad för ett brott i samband med hanteringen av klubben ställer upp i valet”. 


  2015-06-12: Benedito: ”Ingen poäng med att ha valdagen den 18 juli”
    
  På sin presskonferens under torsdagen annonserade Agustí Benedito sin kandidatur under parollen ”Ara és l’hora, Fem-Ho Junts!” – Nu är det dags, låt oss göra det tillsammans!
   
  Utan att gå in på sitt valprogram kritiserade han interimjuntans beslut att hålla valdagen på lördagen den 18 juli: ”De har avsikten att det ska bli lite deltagande, Det är inte den bästa dagen”. Benedito sa dock att om han blir vald till president kommer han riva avtalet med Qatar.
   
  Under sin diskurs sa Benedito att efter det förra presidentvalet, där han slutade tvåa, gav han ett löfte om att de inte skulle smutskasta den nya ledningen och att han tänkte ställa upp i nästa val: ”Vi har gjort klubben en tjänst genom att inte agera opposition och vi har begränsat våra framträdanden”.
   
  Han berättade även att under de senaste fem åren har han haft ”äran och privilegiet” att lyssna på tusentals barcelonistas och närvarat ”över 600 möten och rest över 50 000 km” över hela Katalonien för att lyssna på folkets åsikter.
   
  Presidentkandidaten försäkrade om att hans kandidatur inte kommer ha en världsstjärna som valfläsk. ”Det som kommer vinna valet åt oss är våra förslag”.
   
  Om Bartomeus senaste drag med förnyelsen av Luis Enriques och Dani Alves kontrakter och värvningen av Aleix Vidal kommenterade Benedito att det känns som strategiska beslut: ”Bartomeu har utnyttjat sin position som president ända in i det sista”. Han lovordade dock tränaren och tyckte det var en bra nyhet att Lucho valde att förlänga.
   
  Benedito kallade till enighet bland supportrarna och menade att det gäller att försöka se de positiva sakerna som Laporta, Rosell och även Bartomeu gjorde. ”I detta skede måste vi koncentrera oss på de bra sakerna eftersom den utmaning som ligger framför oss är av stratosfärisk dimension”. 


  2015-06-11: Freixa: ”Om Bartomeu har vunnit trippeln har jag också gjort det”
   
  Ex-direktören Toni Freixa presenterade idag sitt projekt och sin slogan under den här valkampanjen, Sabem a què juguem - vi vet vad vi spelar. Omgiven av sina direktörer, tretton totalt, gick han in på att även om man har upplevt en sagolik säsong har styrelsen inte levt upp till förväringarna ”som världens bästa klubb kräver”.
   
  Freixa poängterade även betydelsen med La Masia och att man bör vårda akademin på bästa möjliga sätt. Om transferförbudet från FIFA sa presidentkandidaten att med sitt valprogram hade det där inte inträffat. När det gällde sponsoravtalet med Qatar var han för att leta efter andra alternativ.
   
  Han nämnde Laureano Ruiz, Johan Cruyff och Pep Guardiola som grunden för sin fotbollsideologi och proklamerade att "om Bartomeu har vunnit trippen så har jag också gjort det”. 


  2015-06-11: Bekräftat – Valdagen blir den 18 juli
   

  Ramon Adell, presidenten för förvaltningskommittén, har meddelat att valdagen kommer ske den 18 juli. Tiden för att kunna gå och rösta är mellan 9 och 21 på Camp Nou. Adell sa även att kommissionen har föreslagit till klubben att försöka underlätta transport till medlemmar som bor långt ifrån Barcelona.
   
  För att en kandidatur ska kunna ställa upp i valet måste man samla ihop minst 2534 signaturer från medlemmarna och röstsedlarna kan hämtas ut från och med den 19 juni.


  2015-06-10: Freixa presenterar sin kandidatur idag – Benedito gör detsamma imorgon
   
  Toni Freixa var en av direktörerna som avgick igår tillsammans med Josep Maria Bartomeu och resten av ledningen, men han tänker inte ingå i den numera ex-presidentens kandidatur till det kommande valet. Istället har han planerat att presentera sin egen.
   
  Det är ingen större hemlighet att det aldrig har funnits mycket feeling mellan de båda herrarna. Freixa var en av Rosells förtroendemän och när denne tvingades lämna med svansen mellan benen var Freixa en av de som såg sitt inflytande inom styrelsen minska drastiskt. Till att börja med blev han av med sin roll som klubbens talesman och det har skrivits mycket om interna stridigheter mellan Bartomeu och Freixa.
   
  Det är tänkt att Toni Freixa ska hålla en presskonferens idag för att annonsera sin kandidatur, även om tid och plats är ännu okänd.  
   
  Dessutom har Agustí Benedito uppgett att han kommer göra detsamma imorgon på sitt valkontor i Aragó 283. Vid 12 tiden tänker Benedito förklara varför han tänker ställa upp i presidentvalet.
   
  Nyligen anlitade Beneidto Natàlia Rodríguez som sin kampanjchef, precis som för fem år sedan vid det förra valet i 2010.
   
  Det har även cirkulerat namn på tänkbara alternativ till rollen som sportchef för de olika förhandskandidaterna. Michael Laudrup, Miguel Ángel Nadal, José Maria Bakero, Oscar García, Jordi Cruyff och även Gabi Milito är några av de som har nämnts. Robert Fernández, som spelade i klubben mellan 1986 och 1990, ryktas vara Bartomeus kandidat.  


  2015-06-09: Styrelsen avgår på tisdag – Interimregim tar över
   
  Katalanska medier rapporterar att Josep Maria Bartomeu och hans junta kommer avgå nu på tisdag för att kunna ställa upp som kandidat i presidentvalet. Innan det kommer Bartomeu hålla en presskonferens kl. 17 för att göra en summering av säsongen och en timme senare är det planerat att han ska avgå officiellt efter ett styrelsemöte.
   
  Detta är inget oväntat då det står i klubbens stadgar att presidenten och de styrelsemedlemmar som tänker ingå i hans junta, eller i någon annans, måste lämna maktpositionen för att kunna ställa upp i valet. Efter att Bartomeu avgått kommer en interimregim förvalta klubben och officiellt annonsera presidentvalet.
   
  Ordföranden för interimjuntan är Ramon Adell, som är den nuvarande presidenten för FC Barcelonas finanskommission, och det är de som ska besluta om datumet för valdagen. Det spekuleras om att det kan komma att bli antingen den 18 eller den 19 juli.


  2015-05-27: Victor Font drar sig ur racet

  Den katalanska affärsmannen Victor Font presenterade igår sitt projekt ”Sí al futur” – ja till framtiden - samtidigt som han annonserade att han inte kommer ställa upp i presidentvalet. Hans motivering var att han endast hade tillbringat de senaste två åren på sin kandidatur och att hans ursprungliga plan var att ställa upp som kandidat i 2016. Eftersom presidentvalet flyttades fram ett år fick han skrota den idén.
   
  Font sa att han inte har gått med på en pakt med Joan Laporta oh kritiserade den nuvarande styrelsen då han anser att de inte sköter klubben på rätt sätt. Han befarar att klubben kommer halka efter sina rivaler runt om Europa om man inte fattar de rätta besluten de kommande åren.
   
  Med Victor Font ur bilden finns det fyra bekräftade förhandskandidater som slåss om att bli nästa president för FC Barcelona: Agustí Benedito, Josep Maria Bartomeu, Jordi Farré och Jordi Majó. Samtidigt spekuleras det att direktören Toni Freixa kan komma att ställa upp med en egen kandidatur och många väntar spänt på att Laporta ska uttala sig. 


  2015-05-19: Positiva siffror för Laporta i den senaste opinionsmätningen 

  Det har nu blivit vanligt att presidentkandidaten Agustí Benedito anordnar enkäter och opinionsundersökningar innan hemmamatcherna för att ta pulsen på medlemmarna och ta reda på hur presidentvalet kan sluta. Den senaste ägde rum den 9 maj innan ligamatchen mot Real Sociedad på Camp Nou av firman Amber. 518 socios deltog med en felmarginal på +/- 4,39%.
   
  På frågan om vem de tänkte rösta på var resultatet följande: Laporta 29,8%, Bartomeu 23,7%, Benedito 19,2%, Farrè 2,6%, Freixa 1,6% och Majó 1,3%. Det bör tillägas att andelen klubbmedlemmar som är osäkra på vem de ska rösta på eller ännu inte bestämt sig var 21,8%.
   
  Man kan även se åldersgrupperna av de tillfrågade och vilken kandidat som fått flest röster i respektive grupp:
  18 till 25 år: Laporta 34%, Benedito 31%, Bartomeu 7%, Annan 12%, Vet ej/Inte svarade 16%
  26 till 35 år: Benedito 33%, Laporta 32%, Bartomeu 15%, Annan 3%, Vet ej/Inte svarade 17%
  36 till 45 år: Laporta 37%, Bartomeu 17%, Benedito 14%, Annan 9%, Vet ej/Inte svarade 23%
  46 till 55 år: Bartomeu 34%, Laporta 28%, Benedito 7%, Annan 9%, Vet ej/ Inte svarade 22%
  56 till 65 år: Laporta 26%, Benedito 20%, Bartomeu 14%, Vet ej/Inte svarade 40%
  Över 65 år: Bartomeu 48%, Laporta 21%, Benedito 15%, Annan 3%, Vet ej/Inte svarade 13%
   
  Slutligen fick medlemmarna betygsätta kandidaterna 1 till 10: Laporta 6,3, Benedito 5,93, Bartomeu 5,86, Majó 4,57, Farrè 4,31 och Freixa 3,93. 


  2015-05-05: Jordi Majó har presenterat sin kandidatur
   
  Under gårdagen höll Jordi Majó en presskonferens där han gick ut och bekräftade det som medierna hade spekulerat ett bra tag – att han planerar att ställa upp i det kommande presidentvalet. Han gjorde det tillsammans med de som kommer att bilda hans styrelse. Några av de är Josep Vilà, Pere Castellsagué, Manel Ferrer, Williams Maddock, Juan Cortés, Josep Manuel Planas, Joan Cortada, Jordi Bosqué, Jordi Gonzalvo och Jaume Olivé.
   
  Det blev även känt under presskonferensen att Majó har tillbringat en lång tid med att bygga ihop sitt projekt och försökte ge bilden att han är ”det tredje alternativet”, ett sätt att distansera sig från det pågående ”kriget” mellan den nuvarande juntan och Joan Laporta, som fortfarande inte har offentliggjort om han ska ställa upp i valet eller ej.
   
  Den 64-årige affärsmannen var en av presidentkandidaterna redan i 2003 där han slutade trea bakom Laporta och Lluís Bassat. Majó berättade att han blev då erbjuden rollen som vicepresident av den vinnande sidan men tackade nej. ”Jag hade lovat under valkampanjen att jag inte skulle ingå i någon pakt och jag höll mitt ord”.
   
  Jordi Majó sa även att han inte vill se klubben hamna i mer rättsliga problem och att med honom som president kommer medlemmarna ha mer att säga till om vid beslutsfattandet. Han vill därför införa reformer i klubbens stadgar. Den blivande presidentkandidaten avslöjade dessutom att han tänker lägga fram tre förslag som möjliga tröjsponsorer och att det blir medlemsförsamlingen som får sista ordet. Hans kandidatur tänker även lägga stor vikt på ungdomsakademin och samarbeta med de olika katalanska klubbarna som bidrar med spelare till La Masia för att undvika konfrontationer och missnöje.
   
  Även om Jordi Majó inte ville gå ut officiellt med sin kandidatur innan det står klart att presidentvalet får ett konkret datum verkar det som att vi har en fjärde kandidat. Sedan tidigare är det känt att Josep Maria Bartomeu, Agustí Benedito och Jordi Farré alla tänker ställa upp. 


  2015-04-21: Det krävs 2534 signaturer för att bli presidentkandidat 

  Den första av många utmaningar som kandidaterna kommer ställas inför är att samla ihop tillräckligt många signaturer från klubbmedlemmarna för att kunna ställa upp i valet. Antalet namnteckningar till det här presidentvalet är det högsta antalet i klubbens historia, 2534 st.
   
  Det är klubbens författning som kommer fram till den siffran och den säger att man måste få ihop minst 50 % av antalet medlemmar som utgör den årliga församlingen, som för tillfället består av 5068 socis.
   
  Att få ihop så pass många signaturer kommer onekligen bli en tuff uppgift för många kandidater och kan leda till att vissa inte får se sitt namn på röstkorten i juli. Än så länge har tre kandidater annonserat att de kommer medverka i valet: Josep María Bartomeu, Agustí Benedito och Jordi Farré.
   
  De senaste dagarna har namnet på en ny potentiell kandidat cirkulerat. Jordi Majó, som var en av presidentkandidaterna i 2003 och som då slutade på en meriterande tredje plats, sägs ha sin kandidatur klar. Desto tystare ar det varit från Víctor Font, men Sport spekulerar att han kan komma att kommunicera om han har intentionerna att bli en av kandidaterna inom kort.  
   
  Det ryktas även om att Toni Freixa, som sitter i den nuvarande juntan, kan ställa upp i valet med sin egen kandidatur och sitt eget folk runt omkring sig. Med tanke på att det har skrivits vid mer än ett tillfälle att Freixa och Bartomeu har haft sina dispyter under styrelsemötena är det inte helt överaskande om det blir så.
   
  Från Joan Laporta är det fortfarande knäpptyst och alla culés väntar tålmodigt på att han ska yttra sig om sina planer. Det senaste man fick läsa om Laporta är att han får klara sig utan Xavier Sala i Martín i sitt team. Det stod klar sedan tidigare att Joan Oliver, klubbens förre detta VD, inte tänkte ingå i Laportas kandidatur och nu verkar det som att ex-presidenten inte heller kan räkna med mannen med de färgglada kostymerna.
   
  Båda tackade nej till Laportas erbjudande att återvända pga personliga och arbetsrelaterande anledningar. Joan Oliver är för närvarande den största aktieägaren till Reus, en katalansk fotbollsklubb som spelar i Segunda B, och vill ägna sig åt att exportera sin fotbollsmodell till Asien och USA.  Xavier Sala i Martín har fullt upp med att hålla föreläsningar på Columbia universitet i New York och ska även bli pappa om några månader. 


  2015-04-10:  Bartomeus strategi inför presidentvale

  Även om presidentvalet ännu inte har fått ett officiellt datum är det uppenbart att kandidaterna har börjat göra sina drag för att förberedda sig. I den här aspekten har Josep Maria Bartomeu en fördel gentemot de andra aspiranterna då han kan använda sig av presidentskapet som en plattform för att få ut sitt budskap till klubbens medlemmar. Enligt Sport ska hans rådgivare ha gjort en rapport för att komma fram till den bäst lämpade strategin för att vinna valet.
   
  Så fort Bartomeu utlyste nyval till sommaren i början av januari i år började man notera en skillnad inom klubben. Den temporära presidentens rådgivare började skräddarsy en plan som han skulle följa för att förbättra sin image. En sak som tynger är den pågående rättegången om värvningen av Neymar där Bartomeu är en av de åtalade. Något som självfallet kan bli svårt att komma undan ifrån. För att komma till underfund hur man ska hantera temat utsågs Jaume Masferrer till den som ska skötta hand om Bartomeus kampanj.
   
  Tidigare hade Masferrer även varit ansvarig för Joan Laportas presidentkandidatur i 2003 och Rosells i 2010. Han föreslog att Bartomeu måste göra sig mer tillgänglig till medierna så att fansen kan få en bättre bild av honom. Det dröjde inte länge förrän Bartomeu kunde synas i Tv-intervjuer och besöka radiokanalerna i Katalonien för att stärka sin position. Han började även ställa upp på intervjuer med spanska Canal+ efter matcherna.
   
  Det gällde även att passa på och associera sig själv med laget nu när de vinner sina matcher. Bilder som den togs på Bartomeu och Messi när de hälsade på varandra under resan till Vigo ses som positiva. Man vill också att det skrivs mycket om potentiella spelarköp och att det viktigaste budskapet att få fram är att man får lov att värva, även om man inte får skriva in nya spelare. Det är därmed kanske inte förvånansvärt att man inom klubben har läckt ut namn på spelare som man kan vara intresserade av. Allt för att uppmuntra ryktena.
   
  Offentliga uppträdanden har också varit en del av strategin för att fiska röster. På väldigt kort tid har Bartomeu lyckats bli fotograferad tillsammans med Johan Cruyff i samband med ett evenemang med holländarens stiftelse, rest med andra direktörer för att hälsa på olika penyes, supporterklubbar, och för några dagar sen hölls en presskonferens där klubben, med Bartomeu i spetsen, presenterade en donation till UNICEF.  
   
  Man vill även att de direktörerna som kan komma att bilda Bartomeus junta, Jordi Cardoner, Javier Faus, Jordi Moix, Susana Monje, Pau Vilanova och Didac Lee, får mer medieexponering. Rapporten säger att många av dessa är okända figurer bland massorna och att medierna aldrig förr har fått in så många erbjudanden för att ställa upp på intervjuer. 


  2015-02-17: Jordi Farré ute efter Òscar Garcia och Paco Jémez som alternativ till tränarbänken
   
  Enligt Sport ska Jordi Farrés kandidatur, ”Som Gent Normal”, ha kontaktat Òscar Garcia och Paco Jémez som potentiella tränare till sitt projekt.
   
  Den förstnämnde är en förre detta blaugrana spelare och som även hade en lyckad tränarsejour med klubbens Juvenil A och som för närvarande är krönikör för Sport. Hans senaste tränarjobb var för Watford i engelska Championship, men avgick efter mindre än en månad på grund av hälsoproblem.  
   
  Paco Jémez har tränat Rayo Vallecano sedan 2012 och prioriterar offensiv fotboll och kännetecknas som en hårdför tränare med en stark personlighet.  
   
  Sport skriver att båda tränarna inte kommer fatta något konkret beslut till Farrés intresse förrän längre fram när kandidaturen fått ihop tillräckligt många signaturer för att officiellt få ställa upp i presidentvalet.  


  2015.01-27: Laporta lämnar politiken i maj… för att ställa upp i presidentvalet?
   

  För ett par veckor sedan cirkulerade rykten om att den förre detta presidenten Joan Laporta kunde komma att ingå i Artur Mas politiska koalition inför det kommande valet i år. Detta skulle på så sätt avlägsna honom från Can Barça. Laporta har dessutom valt att hålla en väldigt låg profil och inte avslöja om huruvida han kommer ställa upp i presidentvalet eller ej, med endast sporadiska uttalanden till kamerorna och meddelande via sociala medier som livstecken.
   
  Nu har det dock rapporterats från flera håll att han inte tänker ingå den katalanske presidentens kandidatur och enligt Sport har folk från Laportas inre krets förnekat att några förhandlingar ens ägt rum. Dessutom verkar det som att Joan Laporta inte heller tänker presentera sig i nästa kommunalval den 24 maj med sitt parti, Democràcia Catalana, vilket naturligtvis öppnar möjligheten för att han kommer ställa upp i presidentvalet.
   
  Joan Laporta känner dessutom redan till Victor Font, en annan potentiell kandidat. De träffades redan innan sommaren och även för ett par veckor sen. Dessutom sägs det att Laporta har träffat flera spelaragenter och har fem möjliga direktörer bekräftade som kommer ingå i hans junta. En som däremot inte kommer återförenas med ex-presidenten är hans forne VD, Joan Oliver. I en intervju nyligen med Sport sa Oliver att han stödjer Laporta, men att han inte kommer ingå i hans kandidatur. 


  2015-01-22: Cardoner: ”Vi vill att valet ska äga rum i början av juli”
   
  För lite mer än en vecka sen rapporterade Rac 1 valdagen kan komma att äga rum någon gång i juli för att på så sätt inte korta ner nästa mandatperiod med ett år.
                                   
  Nu har vicepresidenten Jordi Cardoner gått ut och bekräftat att juntan har intentionen att presidentvalet ska ske under första hälften av julimånad, bland annat för att laget inte ska behöva bli distraherad av det politiska spelet.
   
  Cardoner sa även att styrelsen planerar att avgå i slutet av maj, vilket en sittande ledning måste göra för att kunna ställa upp i valet, och intygade att klubben får lov att värva spelare men inte registrera de förrän januari 2016, vilket det hade varit skriverier om. 


  2015-01-14: Valet kan komma att hållas i juni

  En sak som har fortfarande är oklart är datumet för när medlemmarna kommer gå till valurnorna. Skulle det komma att ske innan den 1 juli innebär det, enligt klubbens stadgar, att den segrande kandidaten går miste om ett år av sitt mandat. Därmed skulle den nye presidenten och hans junta få sitta fem år vid makten innan nästa val, trots att en mandatperiod egentligen varar i sex år. Anledningen till det beror på att stadgarna säger att skulle en ny ledning träda in innan den 1 juli skulle den perioden, oavsett om det är dagar, veckor eller månader, räknas som ett helt år.
   
  Det skedde redan 2003 när Joan Laporta vann. Valet ägde rum den 16 juni och Laporta tog officiellt över den 23 juni. Det innebar att den veckan som Laporta satt på Camp Nous hedersläktare efter sin seger räknades som ett år och man var tvungna att, efter juridiska påtryckningar, utlysa nyval 2006 istället för 2007. Värt att påpeka att mandatperioden då varade fyra år istället för sex.
   
  På grund av FC Barcelona författning, som är rena byråkratiska labyrinten, planerar man, enligt radiokanalen Rac 1, att valet ska hållas i början av juli, efter att säsongen är slut. På så sätt kommer den nye presidenten få sitta i sex år, samtidigt som valkampanjen inte kommer kunna ha någon negativ påverkan på laget. Det har dock ännu inte bekräftats från själva klubben.


  2015-01-09: Faus och Cardoner övertalade Bartomeu att utlysa nyval

  Det har länge varit känt att Josep Maria Bartomeu aldrig har haft intentionen att skjuta fram presidentvalet och att han såg sig själv full kapabel att styra klubben tills slutet av mandatperioden i 2016. Det fanns likväl vissa styrelsemedlemmar som ansåg att det bästa vore att kalla till nyval. Några av var vicepresidenten Carles Vilarrubí och direktörerna Toni Freixa och Javier Bordas.
   
  De senaste dagarna har dessutom två av Bartomeus absolut närmaste förtroendemän lyckats övertala presidenten att måttet var rågat, vicepresidenterna Javier Faus och Jordi Cardoner, ansvariga för den ekonomiska, respektive sociala sektorn i klubben. Efter dispyten mellan Messi och Luis Enrique och alla kontroverser klubben har gått igenom utanför planen, med transferförbudet och rättegången om Neymar-affären, har fått bägaren att rinna över.
   
  Dagen då Bartomeu höll presskonferensen där han utlyste nyval hade han tidigare under förmiddagen ett möte i sitt hem med de fem vicepresidenterna, Javier Faus, Jordi Cardoner, Manel Arroyo, Carles Vilarrubí och Jordi Mestre, och även direktörerna Jordi Monés, Susana Monje och Jordi Moix. Där fattade man det slutgiltiga beslutet, utan att ha kollat med resten av styrelsen. Många av de hade dessutom ingen aning om vad Bartomeu skulle säga under presskonferensen medan vissa fick höra om det strax innan via radio.
   
  Det var även planerat att det skulle hållas ett styrelsemöte på onsdagskväll, men den blev till slut inställd. Det fanns direktörer som ansåg att det mest normala vore att diskutera kring om man skulle utlysa val eller ej under mötet och sedan för presidenten att annonsera det.  Det har även ryktats om att Toni Freixa funderar på att ställa upp i valet med sin egen kandidatur och även att det kan bli Javier Faus, och inte Bartomeu, som kan bli den sittande juntans huvudkandidat i presidentvalet.


  2015-01-08: Laporta överväger att inte ställa upp i presidentvalet
   

  När allt kändes klart att Joan Laporta skulle ställa upp i valet kan situationen ha tagit en ny vändning. Jugones rapporterar att ex-presidenten håller på att förhandla med den presidenten i Kataloniens regionstyre, Artur Mas, för att ingå i hans politiska koalition CiU inför det kommande valet. Laporta kan därmed komma att välja politiken före fotbollen och inte presentera sin kandidatur. En oväntad manöver som kan komma att ändra förutsättningarna radikalt för FC Barcelona.


  2015-01-08: De potentiella kandidaterna
   
  Sedan Bartomeu utlyste nyval till sommaren är valrörelsen därmed igång och kandidaterna kommer göra sina drag i det politiska schackspelet de kommande månaderna. Här är några av de möjliga presidentkandidaterna 2015:
   
  Josep Maria Bartomeu
  Den nuvarande presidenten efter Sandro Rosells avgång för dryg ett år sen har länge sagt att han har intentionerna att presentera sig i nästa val. Hans styre har främst varit kantad av den största krisen i klubbens historia sedan Joan Gaspart var president och där majoriteten av de sportsliga besluten som har felaktiga. Under Rosells mandat var Bartomeu vicepresident med ansvar för den sportsliga sektionen. Han satt även i styrelsen när Joan Laporta var president och arbetade då inom basketsektionen.
   
  Agustí Benedito
  Den katalanske affärsmannen har länge varit involverad i maktspelet i Can Barça. 1997 ingick han i Ángel Fernández kandidatur, men förlorade mot den sittande presidenten Josep Lluís Núñez. Ett år senare, som en av medlemmarna i l’Elefant Blau, tillsammans med Joan Laporta, drev man igenom en misstroendeförklaring mot Núñez.
   
  Efter att Laporta vann valet i 2003 ingick Benedito i den ekonomiska kommissionen, men avgick i 2009 efter meningsskillnader med den dåvarande presidenten. I 2010 hamnade Benedito på andra plats i presidentvalet med 14,09%, men hans deltagande sågs som en frisk fläkt under valkampanjen. Sedan dess har han fortsatt vara aktiv i möten med olika supporterklubbar och hållit flera opinionsmätningar för att se vad fansen vill. Benedito har dessutom kritiserat klubbens sponsoravtal med Qatar och kontraktet med Nike.
   
  Joan Laporta
  Ex-presidenten är den stora favoriten, men har ännu inte annonserat att han kommer ställa upp i valet. Hans mandatperiod, 2003 till 2010, präglades av den mest lyckade perioden i klubbens historia och man vann bland annat tre ligatitlar och två Champions League. Även Jan Laporta har kritiserat styrelsens beslut att ha Qatar som sponsor och kallat staten för en ”diktatur” och uttryckt sitt missnöje med avtalet som Barça har med nationen från den persiska viken.
   
  Kort efter att Bartomeu utlyste nyval skrev Laporta följande på Twitter: ”Nu, mer än någonsin, måste man stötta laget för Barças bästa. När det gäller valet kommer jag uttala mig när jag anser vara lämplig och alltid med viljan att bibehålla stabiliteten i klubben”.  I samtliga omröstningar har Laporta pekats ut som huvudfavoriten och även Benedito sa att han är rivalen att besegra i det här racet.
   
  Víctor Font
  Font ingick i Marc Inglas presidentkandidatur i senaste valet, 2010, och har en nära vänskap med nämnde Ingla och ex-vicepresidenten Ferran Soriano, nuvarande VD för Manchester City. Han är ordförande för konsultföretaget Delta Partners och befinner sig ofta i Dubai på grund av arbetsrelaterade ärenden.
   
  Jordi Farré
  Det senaste namnet att slängas in i högen är ingenjören Jordi Farré. I november presenterade han sin kandidatur under namnet ”som gent normal”, vi är normala människor. Med den ekonomiska biten avklarad för att kunna ställa upp i valet har Farré gjort det klart att han aldrig kommer lägga sig i de sportsliga besluten för om han gör det ”kommer laget åka ner i andra divisionen”. Han vill även ta bort Núñez namn från klubbmuseet efter att denne åkte in i fängelset för korruption.


  8 KOMMENTARER      38180 VISNINGAR
  BARCELONAREDAKTIONEN
  2015-07-18 21:23:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  *TrippelnVarEnkel:
  Om Sepp Blatter inte vinner Fifa-valet hade jag gärna sätt den mannen i vår klubb. Han har länge haft den högsta posten i Fifa så att leda en klubb skulle bli en barnlek för den mannen.
  1 Tumme upp 2015-05-27 20:05:57
  W:
  Faktum är att det är jätteöveranskande bra siffror för den nuvarande presidenten Bartomeu. Han har var helt uträknad och låg långt efter för några månader sedan. Denna mätning dock direkt efter 3-0 på Bayern Muchen, men innan ligan säkrades. Allt eftersom titlarna rullar in kommer Bartomeu att gå mer framåt. Tror inte Laporta är så glad faktiskt. Dock är detta inte "partipolitik" så medlemmarna ändrar åsikt snabbt åt alla håll, alla undersökningar är osäkra.
  1 Tumme upp 2015-05-19 19:22:32

  Lejfi:
  Schena Roffe, fetknoppesig. E bra eller? Vill du komma och sänna på min sinnpaj?
  2 Tumme upp 2015-05-19 13:26:33
  ...:
  Rolf luktar fisk
  2 Tumme upp 2015-02-18 13:33:56

  fcb:
  Rolf

  Varför är Laporta rutten? Han fick BARCELONA på benen igen 2003.
  Men det finns ingen garanti att han kan få Barcelona på toppen igen i europa.


  Länktips: http://www.fcbarcelona.com
  3 Tumme upp 2015-01-27 19:44:04
  Rolf:
  Från en rutten president till en ännu rutten Laporta. Snacka om att vi kommer sjunka ännu mer som en klubb som skämt ut sig totalt i europé.
  Tumme upp 2015-01-27 15:44:56

  Pirrio:
  Dinno

  Hur mycket jag än vill sätta igång en hetsig debatt om presidenter med ett Real-fan så slår det mig: vad menar du egentligen? Jag förstår faktiskt ingenting.

  14 Tumme upp 2015-01-23 13:08:07
  Dinno:
  Haha ni tror att ni kommer få in Laporta och Mourinho, patetiskt.
  Tumme upp 2015-01-22 19:40:23

  ANNONS:

  Fler artiklar om Barcelona

  Skador och avstängningar: Vermaelen återigen tillbaka på skadelistan
  Barcelona I denna artikel, som vi hoppas inte ska behöva uppdateras alltför ofta, finner ni information om skadade och avstängda spelare.
  2019-02-18 20:26:00

  Inför: Lyon - Barcelona
  Barcelona Ett formstarkt Lyon väntar ett favorittippat Barcelona när Champions League går in i ett avgörande skede.
  2019-02-18 16:22:01

  La Setmana Blaugrana – vecka 7: Culé of the year, konsekventa Leo, Ernesto och holländare!
  Barcelona Ny vecka, nytt svep!
  2019-02-18 06:00:00

  Matchrapport: FC Barcelona - Real Valladolid
  Barcelona Det blev ingen match som hamnar i närheten av de mest underhållande matcher Barça spelat men tre viktiga poäng säkrades i vilket fall som helst.
  2019-02-16 23:59:00

  Inför FC Barcelona – Real Valladolid
  Barcelona Barcelona ligger alltjämt i ligaledning men efter två oavgjorda ligamatcher i ryggen är det dags för Barcelona att börja vinna matcher igen.
  2019-02-15 20:25:00

  Officiellt: Ernesto Valverde stannar!
  Barcelona Länge har det spekulerats kring Ernesto Valverdes framtid i FC Barcelona. Och under fredagen kom beskedet – 55-åringen har skrivit på ett nytt kontrakt med klubben, som löper till och med 2021.
  2019-02-15 11:14:26

  La Setmana Blaugrana – vecka 6: Zlatan: ”Jävlas inte med mig, annars sliter jag huvudet av dig!”
  Barcelona Vad var det egentligen som hände mellan Zlatan Ibrahimovic och Pep Guardiola? Och vem toppar FC Barcelonas önskelista till sommaren? Detta, uppblandat med lite Coutinho- och Bartomeu-surr, bjuder nyhetssvepet på den här veckan. Det är måndag morgon – och dags för La Setmana Blaugrana!
  2019-02-11 07:00:00

  Athletic Bilbao – FC Barcelona 0-0: Frustration
  Barcelona Under söndagskvällen hade FC Barcelona chansen att rycka i den spanska tabelltoppen. Men Athletic Club ville annat. Inför ett högljutt San Mamés spärrade ”Los Leones” ut klorna, röt till – och spelade oavgjort mot de regerande mästarna.
  2019-02-11

  Inför: Athletic Bilbao – FC Barcelona
  Barcelona Ur askan, och in i elden. Efter veckans klassiker tar FC Barcelona ny sats, och gästar svårspelade Athletic Bilbao under söndagskvällen.
  2019-02-09 19:00:00

  MQUP #25 - "Min känsla är väldigt positiv"
  Barcelona Axel, Ruben och Dino pratar El Clásico, transfers och framtid.
  2019-02-09 04:00:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Spansk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
  Skakigt Bayern reser till England
  Vinnare och förlorare i traden
  Komfortabel men slarvig cupvinst
  Kovac & Co en hård nöt att knäcka
  Här är Djurgårdens nya kedjor
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies