fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhornan
Besökare: 38465 | Inloggade: 535 | Antal medlemmar: 179030
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  EXKLUSIV INTERVJU med Vicepresidenten i FC Barcelona, Jordi Cardoner
  Jordi förklarar hur Barcelonastyrelsen är uppbyggt.

  EXKLUSIV INTERVJU med Vicepresidenten i FC Barcelona, Jordi Cardoner

  Efter ett unikt tillfälle fick jag chansen att intervjua Jordi Cardoner som är Vicepresident i FC Barcelona. Efter dryga timmen på hans fina kontor i den övre delen av Barcelona fick jag med mig en hel del material. Det här är resultatet.

  Klockan 9 på morgonen hade vi kommit överens om att träffas på hans kontor. Jag hade precis kommit tillbaka från en resa dagarna innan och Jordi i sin tur skulle om ett par dagar resa iväg med resten av laget på Asienturné. Timingen kunde inte ha blivit bättre och med tanke på allt som hade hänt under sommaren så var det nödvändigt att prata med någon insatt i klubben om allt som hade hänt. Vem bättre än vicepresidenten att förklara, diskutera och ge sin syn på det som har hänt och som kommer hända.
   
   
  Innan vi startar med intervjun skulle jag vilja fråga dig exakt vilken roll du har i FC Barcelona och vilka områden du är ansvarig för?
   
  Vi i FC Barcelona har fyra grundområden som vi jobbar inom och där vi har delat upp det så att det finns en vicepresident ansvarig för varje område. Den ekonomiska, den sportsliga, den institutionella och den sociala område som jag är ansvarig för. Mitt ansvarsområde inkluderar samtliga 160 000 medlemmar som vi har tillsammans med alla de olika fanklubbar som finns runt om i världen. Det är mina huvuduppgifter. 

  Så man kan säga att det finns 4 vicepresidenter?
   
  Precis. Det finns en som är enligt lagen, vicepresident nummer 1 och det är Josep Mª Bartomeu om man kan säga så. Men i verklighetens namn är vi fyra stycken där alla är ansvariga för olika områden.
   
  Innan vi går över till frågor angående fotbollen, så kan vi kanske fortsätta lite titta närmare på den sociala biten i FC Barcelona.
   
  Absolut, som du vill. 

  Eftersom du är ansvarig för den sociala delen, vad tycker du att ni har åstadkommit inom klubben jämfört med förut, vad är det som har förbättrats?
   
  När vi nämner att vår klubb tillhör våra medlemmar är det inte något som man endast kan säga eller förklara, utan det är något man måste göra. Vi är nu efter tre år i slutfasen att införa en del strukturella ändringar där vi vill att medlemmarna på allvar ska känna att klubben tillhör dem. Vi vill göra så att medlemmarna ska känna sig mer deltagande i det som händer i klubben. 
  I slutändan ifall man är medlem inom någon förening men inte kan delta så är det inte värt så mycket. Kanske de första dagarna känner man en samhörighet och stolthet men i längden så vill man gärna tillhöra och framförallt delta i det som händer. Därför försöker vi hitta en balans mellan antalet medlemmar och säsongskortsinnehavare som finns.
   
  Ok, när det gäller Barça så handlar det om en klubb som har väldigt många penyas och fanklubb. Vet ni exakt hur många penyas det finns och i hur många länder de är representerade?
   
  Ja, vi har ungefär 1540 olika penyas, eller fanklubb. Och de är representerade i 157 länder. 
  Nej, i 157 länder har vi medlemmar. Antalet länder där vi har penyas i så skulle jag nog säga att det rör sig om ungefär 80 länder.
   
  Alltså, i 157 länder så finns det minst en medlem i var och ett av dessa länder?
   
  Just precis. 

  Det är otroligt mycket. Om det är ok så kanske vi kan gå över och prata om fotbollen nu.
   
  Visst. 

  Efter den här sommaren som har innehållit rätt mycket med allt som har hänt med Tito, Tatas ankomst, Thiago och Neymar. Vad är din spontana reaktion? Är det positivt eller negativt, hur känner du?
   
  Barcelona generellt har en så viktig roll att vad som än händer så förstoras det väldigt mycket. Men bortsett från detta, så har det hänt en hel del viktiga saker under det gångna året. Dessvärre kom Titos sjukdom tillbaka och även under sin tid Abidals, Guardiolas avsked till klubben och även den magnifika värvningen av Neymar. Om vi dessutom förstorar allt detta så verkar det som om det har hänt mycket mer i verkligheten. 
  Men jag tror att när bollen väl börjar rulla, så kommer allt detta tystas ner…
   
  …och det kommer endast fokuseras på det som händer på planen? 
   
  Precis. 

  Om vi börjar från början. Ni var ju i klubbledningen även när Pep var tränare för klubben. Vad hade Pep som Tito inte hade och vad var det som Tito var bra på som Pep kanske saknade?
   
  Jag tror inte att skillnaderna mellan Tito och Pep var, eller är, så stora. De är två personer som kommer från samma bakgrund, från La Masia, två vänner som tillsammans lyckades leda laget till stora framgångar. Deras syn på fotbollen är väldigt lik och jag tror att när Tito tog över så fortsatte han på samma sätt. 
  Självklart är de två enskilda personer som man måste sära på men jag tror att ifall någon ifrån distans skulle se Barça spela under bägges tid, så skulle det vara väldigt svårt att skilja det ena från det andra. Deras sätt och värderingar både utåt och inom omklädningsrummen var väldigt liknande.
   
  Ok, men ifall vi tittar på förra säsongen när Tito var ansvarig så var det en del väldigt positiva saker som hände samt en del negativa när det gäller det sportsliga. Vad jag vill säga är att enligt mig så vann laget ligan på ett alldeles fantastiskt sätt och inte endast för de 100 poängen, utan det jämna spelet som man visade under hela året.
   
  Men sättet man åkte ut på i Champions väckte en del frågor även om det måste ses som en lyckad säsong att nå semifinalen. Är du nöjd med den förra säsongen?

   
  Innan han kan svara så hörs det höga ljudet av en ambulans som kör förbi utanför kontoret. För de som har besökt Barcelona vet kanske att detta fenomen existerar. Det är nog staden där ambulanserna hörs mest i för sin höga och irriterande ljud. Jordi fortsätter:
   
  Ja, jag är nöjd eftersom jag tror att våra medlemmar är väldigt vana med att laget har nått excellens under den senaste tiden. Det är ungefär som en duktig student som alltid har betyget 10 och sedan en dag får 9,3 och det anses helt värdelöst. För mig att lyckas nå semifinalen i Champions och vinna ligan, det är en fantastisk säsong. 

  Sättet man förlorade på var anmärkningsvärt men samtidigt tror jag det var en del omständigheter som kan förklara lite det som hände. Om man tar t ex matchen som spelades för någon vecka sedan med ett starkt Bayern som ”endast” vann med 2-0 mot ett Barça B så ser man att det inte alltid går som man har tänkt sig. Men det är det som är det underbara med fotbollen, den här oklarheten som man aldrig riktigt kan veta i förväg.
   
  Samma sak hände när vi förlorade mot Milan med 2-0 i den första matchen och det kom mycket kritik och sedan några veckor efter gjorde vi en av våra bästa matcher och vann med 4-0. Eller förra året där vi förlorade mot Chelsea och skapade hela 23 målchanser i den andra matchen men ändå vann engelsmännen, det är det som är så underbart med fotbollen.
   
  Men det är just det jag undrar över. Mot Chelsea förlorade laget eftersom fotbollen är så, det händer ibland. Men om man kollar mot Milan så spelade laget väldigt dåligt den första matchen. Även om hemma på Camp Nou så var det nog en av lagets bästa matcher någonsin men man måste ändå förklara på något sätt det som hände i Milan. Sedan kom PSG där laget visserligen spelade bra borta i Paris men på Camp Nou var laget inte alls så bra även om man gick vidare.
   
  Mot Bayern var det visserligen för mycket ett 0-7 resultat totalt sett men ändå när man summerar alla dessa matcher så verkade det som om det var något som fattades. Jag vet inte hur jag kan förklara bättre…

   
  Nej, jag förstår dig. Men jag insisterar, att uppnå excellens och då pratar jag inte endast om dagens Barça, utan genom historien har det varit flera liknande lag som när jag var liten så fanns det Brasilien under Zico och Sokrates, Holland under sina bästa år, så finns det alltid olika epoker. Det underbara med fotbollen och det som folk ofta kommer ihåg är alltid den allra högsta punkten som dessa lag nådde.
   
  Och vid de flesta fallen så går inte allting från högst upp ner till botten utan ibland går man från den allra högsta punkten lite ner men man befinner sig fortfarande på en väldigt hög nivå. Därför bör inte enstaka matcher oroa oss utan det är helheten som är viktigt för Barcelona. Barças mål är inte att stå för den absolut bästa fotbollen under en kort tid utan målet är att hålla sig bland de tre bästa under så många år som möjligt.
   
  Jag tror att många precis som mig var väldigt nyfikna på att se vad Tito skulle åstadkomma den här säsongen men tyvärr hände det som inte fick hända. Hur reagerade ni i ledningen och hur löste ni tränarsituationen på så kort tid?
   
  A, detta är en av de viktigaste uppgifterna som vårt tekniska och sportsliga område är ansvariga för och framförallt Andoni Zubizareta. Man fick ta till det som vi har kallat för Plan B som redan existerade innan men som ingen trodde skulle hända på det sätt som det gjorde. Därför fanns det redan en idé om vilken slags profil man skulle söka efter. Någon som kunde passa in i det som har kallats för tiki-taka. Och därför valdes till slut Tata Martino även om det har överraskat en del att en argentinsk eller sydamerikansk tränare fick jobbet.
   
  Nej, för mig personligen var det en väldigt bra val. Ibland behövs någon utifrån för att man ska fortsätta med en stil som man själv har. Det är inte alltid en person som ligger nära till hands som kan uträtta det man vill. Men just angående detta, vad var det som gjorde att ni t ex inte gick efter Luis Enrique? Var det för att han hade kontrakt med Celta?
   
  Dessa är frågor som precis som Andoni sa häromdagen i presskonferensen att när man väl tar ett beslut så är det inte värt att titta bakåt på andra alternativ. Dessutom så brukar media alltid hitta på eller lägga till ännu fler alternativ än de det verkligen finns. Samma sak hände med mittbacksfrågan där jag läste häromdagen att mer än 20 spelare hade på något sätt länkats till klubben. 

  Ha ha ha, det stämmer nog.
   
  Det finns de spelare som vi inte ens känner eller vet var de bor eller ens har deras telefonnummer. Men jag förstår att allt detta tillhör den cirkus som fotbollen är del av och det behövs naturligtvis finnas nyheter hela tiden även om det ibland överraskar en. Men när det gäller Luis Enrique så hade han kontrakt med Celta Vigo och det har respekterats helt från klubben. 
  Alltså, det som hände i Barcelona denna sommar var ganska unikt eftersom vi har gjort ett tränarbyte som vi egentligen inte behövde göra rent sportsligt, utan det var saker utanför fotbollen som tvingade oss att hitta en ny tränare och därför var vi väldigt noga med att hitta någon som inte kommer byta bort varken spelstilen eller byta grunden.
   
  Man måste komma ihåg att sättet Barça spelar på är inte ett unikt sätt som katalanerna har kommit på.
   
  Detta är något som folk härifrån ibland glömmer.
   
  Helt klart. Självklart, det är ett sätt att se på fotbollen och samtidigt kan det finnas folk i Asien eller i Argentina som ser på det på liknande sätt. I den här situationen så tror vi att Tata ser på fotbollen på ett liknande sätt. 

  Detta har nog blivit ganska tydligt för de flesta. Om vi istället pratar om det som har fascinerat barcelomismon runt om i världen denna sommar. Neymars värvning har nog väckt en hel del hopp inom många, speciellt efter hans uppvisning i Confederations Cup. Hur känns det att ha världens bästa spelare tillsammans med den unga spelare som visar på störst talang i ett och samma lag?
   
  Jag tror att det kommer bli en explosion av två krafter som tillsammans inte kommer bli 1 + 1 lika med 2 utan där resultatet kommer bli mycket större än så. Jag tror att det handlar om två väldigt intelligenta spelare som helt säkert kommer veta hur de kan tillsammans lägga ihop sina krafter för lagets bästa. 
  Den fråga som du ställer mig kommer helt säkert från denna positiva energi som har väckts runt ankomsten av Neymar. Och jag har inget tvivel om att dessa två kommer göra så att vi alla kommer uppleva fantastiska matcher och vi som klubb har alltid skyldigheten att hämta de bästa spelarna.
   
  Angående hans transfersumma så var det många som var kritiska till det i en början. Jag tror att efter det han visade upp i Confederations Cup så finns det en och annan som inte är lika kritisk till det. Men hur ser du på det? Tycker du att priset är för högt eller inte?
   
  Jag tycker inte att priset är för högt. Jag tycker även att ifall priset till slut höjdes mer än det vi ville från början, så var det för att även andra klubbar la sig in i förhandlingarna. Framförallt Real Madrid men även Manchester City och också Bayern. 

  Så intresset och inblandningen från dessa klubbar stämde verkligen?
   

  Ja ja, absolut. Vi hade ett lägre bud i början men när du har lag som är beredda att betala 148 miljoner euro då måste man anse att 57 miljoner ändå är ganska lågt. Oberoende ifall man tycker att någon spelare ens är värd dessa summor eller inte, eftersom om vi ska diskutera det så är det en lång diskussion. Men rent ekonomiskt, så är Neymar helt klart värd den summan. 

  Jag tror att efter hans insats i finalen mot Spanien så har nog hans pris fördubblats…
   
  Ha ha ha, ja helt klart har hans pris efter Confederations Cup stigit. 

  Förutom allt detta så finns det även saker som är mindre trevliga som försäljningen av Villa och Thiago. Jag tror att i speciellt Thiagos fall är det en del som är besvikna. Vad var det som hände egentligen? Gjorde man allting från klubbledningen för att Thiago skulle stanna i laget?
   
  Jag tror att fotbollsspelare till slut går eller stannar efter sina egna intressen. I Thiagos fall så ville han gå någonstans där han skulle få spela mer. Vi ville självklart att han skulle stanna men här var han inte med i första elvan. 
  Men detta är något som händer ofta i Barcelona. Det är en av anledningarna till varför bänken på Barcelonas lag inte alltid är så namnkunnig eller spektakulär. Det är exempelvis väldigt svårt att vara andra målvakt i Barcelona. Man måste ha väldigt mycket tålamod för att vara reserv bakom Victor Valdes eller reserv för Xavi. Detta är ett beslut som man antingen accepterar eller inte. Sedan får vi se ifall Thiago verkligen kommer vara i förstaelvan eller inte i Bayern.
   
  Angående hans transfersumma runt 25 miljoner euro…
   
  Jag tycker inte alls att summan är så låg som folk vill få det till.
   
  Låg? Man måste komma ihåg riktiga fakta, Thiago var inte i första elvan och att få 25 miljoner för en reserv är inte alls fel. 

  Nej, men jag tror inte det är priset som är viktigt här utan jag tror att en del är besvikna för den potential som Thiago visade och som kanske under de kommande åren kan visa sig att det kanske var för låg pris som han lämnade för. Folk i generellt gillar att idealisera och man kan inte alltid föreställa sig hur det kan komma att bli.
   
   
  Vi fortsätter att prata lite om La Masia och balansen som laget måste ha mellan spelare ifrån de egna leden tillsammans med de nyförvärv som görs utifrån. Samtidigt anser Jordi att laget ser väldigt stabilt ut på mitten och lyfter framförallt Sergi Roberto som en framtida spelare för mittfältet. Samtidigt diskuterar vi lite hur vi tror Neymar kan komma att hjälpa laget under säsongen.
   

   
  Om vi försöker avsluta med en del snabba frågor. Vad är det bästa och sämsta med att vara Vicepresident för FC Barcelona?
   
  Det bästa är… (han tänker lite) det är svårt och förklara men det bästa är att kunna göra det som säkert många medlemmar eller fans drömmer om, att kunna representera din klubb inför världen, den stolthet som man känner. Det värsta som finns är ansvaret som man har. Man kan aldrig göra så att samtliga blir nöjda men man kan alltid försöka att så många som möjligt blir nöjda med det jobb man gör. 

  Vi avslutar denna intervju med den absolut sista frågan, ifall du kunde önska dig något nu. Vad skulle det vara?
   
   En önskning? Att Tito återhämtar sig från sin sjukdom. 
   
   
   
   
   *** *** ***
   
   
   
   
  Med de orden så avslutades intervjun och efter dryga timmen i Jordis kontor så fick jag snällt tacka för mig. Ett stort tack till Jordi Cardoner själv som gjorde denna intervju möjlig och som svarade så ärligt som möjligt på samtliga av mina frågor. Denna artikel dediceras också till hans morfar Nicolau Casaus som var vicepresident i FC Barcelona i över 20 år.
   
   
   
   
   


  3 KOMMENTARER      4827 VISNINGAR
  TAHER MORTEZAIE
  tahero_m@hotmail.com
  2013-08-07 09:00:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Taher (Barça-Red):
  Tack för kommentarerna :)

  Tog en del tid och översätta allt men det var värt i slutändan.

  Visca och åter tack till alla som läste och gillade intervjun :).

  4 Tumme upp 2013-08-09 11:14:13
  Blanca Victoria | Siempre sere madridista:
  DannySoul//

  Håller med. Riktigt bra jobbat! Fantastiskt att du lyckades få en intervju med någon så högt upp i Barcelona!

  10 Tumme upp 2013-08-07 22:10:33

  DannySoul:
  Även som "icke Barca supporter" måste jag ge två tummar upp, bra och intressant intervju!

  20 Tumme upp 2013-08-07 15:56:57
  ANNONS:

  Fler artiklar om Barcelona

  Girona FC – FC Barcelona 0-3
  Barcelona Barcelona tog sjätte raka segern i La Liga när man vann slaget om Katalonien i Girona under lördagskvällen. Två självmål hjälpte Barça till segern och till slut hamnade äntligen Luis Suárez i målprotokollet också. Det var ingen imponerande seger, men tre nya poäng bärgades och Barça har fortsatt full pott i ligaspelet.
  2017-09-23 23:40:00

  Inför Girona FC – FC Barcelona: katalanskt derby!
  Barcelona Barcelona reser knappt tio mil norrut längs den spanska östkusten för att för första gången någonsin i ligasammanhang ställas mot Girona FC. Med fem segrar på fem matcher hittills är Barça ute efter att förlänga sin segersvit i ligaspelet och fortsätta att hålla konkurrenterna bakom sig.
  2017-09-22 20:45:00

  Més que un podd rullar vidare – lyssna på det tredje avsnittet här!
  Barcelona I veckans avsnitt diskuteras inledningen av ligaspelet, Valverdes ankomst och hans påverkan på laget, Suárez formdipp och massvis med annat Barcarelaterat. Välkommen in och lyssna!
  2017-09-22 05:00:00

  Barçabloggen: Domedagsstämpel, Nélson Semedo och José Ramón Alexanco
  Barcelona I och med följande text är det dags att återintroducera ett gammalt segment på FC Barcelonas Svenska Fans-sida, nämligen Barçabloggen. Jag, Marcus, kommer att hålla i spakarna och dela med mig av mina tankar om allt möjligt rörande Barça, och lite till. Bear with me, så åker vi!
  2017-09-20 13:35:00

  Barça tog femte raka när Eibar besegrades med tennissiffror
  Barcelona En bedrövlig första halvlek följdes upp av en bättre andra halvlek för Barcelona mot Eibar under tisdagskvällen. Tio smått kaotiska minuter tidigt i andra halvlek, då Barça gjorde tre mål och Eibar ett mål, avgjorde matchen. Och så har vi ju Messi förstås.
  2017-09-20 01:10:00

  Skador och avstängningar: Dembélé opererad, Arda Turan tillbaka
  Barcelona I denna artikel, som vi hoppas inte ska behöva uppdateras alltför ofta, finner ni information om skadade och avstängda spelare.
  2017-09-19 19:03:00

  Inför: FC Barcelona - Eibar
  Barcelona David mot Goliat. Med siktet inställt på ligatiteln – och med segersviten intakt – tar Barcelona under tisdagskvällen emot Eibar i den femte omgången av La Liga. Medan hemmalaget söker att ytterligare bygga momentum, hoppas gästerna kunna ställa till med stordåd.
  2017-09-18 22:00:00

  La Setmana Blaugrana – vecka 37: Framåt marsch!
  Barcelona Ny vecka, samma käpphästar. I veckans La Setmana Blaugrana tar vi bland annat tempen på den rådande misstroendeförklaringen, navigerar oss genom Messis kontraktssituation och dissekerar lagets säsongsupptakt. Häng med!
  2017-09-18 10:15:00

  Getafe – Barcelona 1-2: Paulinho to the rescue!
  Barcelona Sviten lever! Inför ett välfyllt Coliseum Alfonso Peréz vände Barcelona underläge till ledning, och kammade tre värdefulla poäng i jakten på ligaguldet. Tungan på vågen blev Paulinho, som avgjorde matchen med sitt första mål i Barça-tröjan.
  2017-09-16 20:15:00

  Inför Getafe - Barcelona
  Barcelona Efter en lysande insats i Champions League mot Juventus, åker Barcelona till Madrid för att ta sig an nykomlingarna Getafe.
  2017-09-16 04:11:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Spansk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Lurig bortamatch väntar Valencia
  Snart dags för World Cup
  Modo klev upp i toppen
  Hockeyzon:   Modo klev upp i toppen
  Avsnitt #22: Quizspecial
  Framtidens HBK trädde fram
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhörnan Leovegas
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies