fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhornan
Besökare: 53435 | Inloggade: 81 | Antal medlemmar: 180853
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Fábregas och Thiago måste visa betydligt mer
  Både Fábregas och Thiago kan betydligt bättre än de visade mot Celta Vigo.

  Fábregas och Thiago måste visa betydligt mer

  Med sin spelskicklighet hade de haft en given startplats på de flesta mittfälten i fotbollsvärlden förutom just Barcelonas. När varken Xavi eller Iniesta fanns med från start mot Celta Vigo fick Fábregas och Thiago chansen att visa att de klarar av att styra och ställa på Barcelonas mittfält. Men efteråt tvingades vi istället konstatera att båda två har mycket kvar att bevisa...

  Det finns nog få uppgifter i fotbollsvärlden som känns så övermäktiga som att gå in och försöka ersätta Xavi och Iniesta på Barcelonas centrala mittfält. Hur du än beter dig kommer du alltid att jämföras med två unikum. Två unikum som tillhör de bästa genom tiderna på positionen. Hur bra du än presterar vet du att det finns någon som hade kunnat göra samma sak, fast ännu bättre. Om du utsätter dig själv för den situationen kan det bara bero på två saker. Antingen är du naiv och lite smått galen eller så besitter du kvalitéer nog för att faktiskt kunna klara av det. Både Fábregas och Thiago har den sortens kvalitéer som krävs. Men när de väl får chansen att bevisa det lämnar de oss ofta besvikna, frustrerade och fundersamma. Det finns ju trots allt få spelare i världen som hade varit bättre lämpade för uppgiften. Men varför lyckas de inte få ut sin fulla potential i ett lag vars spelsätt borde innebära de bästa tänkbara förutsättningarna för succé?

  När jag såg Barcelonas startelva mot Celta Vigo föll det sig naturligt att det var Fábregas och Thiago som skulle regissera Barcelonas anfallsspel tillsammans med Lionel Messi. Att kräva exakt samma höga spelkvalitet som när det ordinarie mittfältet spelar vore både naivt och orimligt. Men visst borde vi kunna kräva att mittfältsduon ska gå in och dominera det centrala mittfältet mot Celta Vigo? Ja, för mig är det ett fullt rimligt minimikrav. Men återigen fick vi se två vilsna själar som gömde sig från allt vad ansvar heter samtidigt som de såg allmänt loja och viljelösa ut. Jag både tror och hoppas innerligt att det inte är motivationen som är problemet. Problemet handlar snarare om att de vill alldeles för mycket, vilket leder till att spelet låser sig för dem. Istället för det enklaste alternativet väljer man ett svårare för att visa att man bemästrar jobbet lika bra och med samma finess och självklarhet som Xavi och Iniesta.

  Prestationsångest skulle alltså kunna ses som en möjlig delförklaring, men inte som en acceptabel ursäkt till att båda spelarna underpresterade så fatalt. Det jag efterfrågar är ett större engagemang och ett tydligare kroppsspråk som sänder ut signaler om att ”här på mittfältet är det jag som bestämmer”. För att ta matchen mot Celta Vigo som ett färskt exempel var det snarare Song som visade upp den här typen av egenskaper och var en drivande kraft på mittfältet. Visst, Song har inte alls samma press på sig att vara kreativ i första hand, men vi får inte heller glömma att även han vikarierar för en av de bästa i världen på den positionen. Skillnaden var att kameruanen istället för att vara överambitiös spelade enkelt, gjorde det som krävdes av honom utan att krångla till det och därmed lämnade planen med ett fullt godkänt betyg. Busquets saknades på så vis inte fullt så mycket mot Celta Vigo som Xavi och Iniesta, eftersom Song fyllde den rollen i laget på ett tillräckligt bra sätt.

  En annan och större del av förklaringen handlar om att både Fábregas och Thiago fortfarande letar efter sina respektive roller i det här laget. När Xavi och Iniesta spelar går allt de gör på automatik. De behöver aldrig stanna upp och fundera över vad de ska göra med bollen – de bara gör det och dessutom långt innan någon annan har hunnit uppfatta vad det är som ska hända. Därför får man känslan av att de båda mittfältseleganterna har dubbelt så mycket tid på sig med bollen som övriga spelare på planen. Hur ofta ser vi inte Fábregas vända upp med bollen för att kort därpå stanna upp och fundera över vad han ska hitta på med bollen? När han väl har stannat upp är det redan för sent och luckan är stängd. Thiago har ofta en idé om vad han ska göra med bollen, men väljer alltför ofta en onödigt svår eller elegant lösning som inte är särskilt effektiv. Båda tillvägagångssätten resulterar i flertalet bolltapp centralt på mittfältet, vilket är förödande för Barcelona som anfaller med i stort sett hela laget. När Xavi och Iniesta hamnar i pressade situationer hade jag kunnat satsa både villa, bil och motorbåt på att de inte kommer att tappa bollen i känsliga lägen som innebär trubbel för försvaret. I Fábregas och Thiagos fall känns det snarare 50/50 i vissa situationer, vilket stör den så viktiga rytmen i Barcelonas spel. Det är en av anledningarna till att skillnaden blir så pass stor när Barcelona väljer att rotera i laget.

  För att dra en parallell till Manchester United använde de sig också av en något reservbetonad elva när de åkte till Stadium of Light och ”hämtade” tre poäng mot Sunderland under lördagen. Slutsatsen som man kan dra efter Uniteds och Barcelonas insatser under helgen är att det är betydligt större skillnad på Barcelonas första- och andrauppställning. Sir Alex vilade ett flertal spelare, men laget uppträdde ändå lika stabilt som vanligt när de relativt enkelt besegrade ett svagt Sunderland. Det handlar såklart inte om att Uniteds reserver är bättre än Barcelonas rent kvalitetsmässigt. Däremot är det tydligt att United-spelarna vet precis vad de ska göra på plan och vad som krävs av dem för att lagets spel ska fungera. Med Fábregas och Thiagos insatser mot Celta Vigo, och flertalet andra mindre imponerande insatser, i åtanke är jag inte övertygad om att de har den kunskapen fullt ut eller att de åtminstone inte vet hur de ska använda sig av den i praktiken. Frågan man kan ställa så då är om de får tillräckligt med speltid? Ja, det tycker jag ändå att de får och båda två måste därför visa upp betydligt mer när de väl får chansen att själva styra mittfältet. Skillnaden ska inte behöva vara så stor att vi sitter och håller tummarna för och inväntar ett inhopp från Xavi och Iniesta. Fábregas och Thiago ska, med sina kvalitéer kunna lösa det och på så vis avlasta i det tuffa matchandet.

  Fábregas och Thiagos roller i Barcelona är dock inget jag tror vi behöver ligga sömnlösa över. Båda två står emellanåt för alldeles utmärkta och helt avgörande insatser. Men jag tycker inte heller att vi ska blunda för att det finns ett problem. Helt klart är att båda två har rätt förutsättningar för att kunna vara drivande spelare på Barcelonas mittfält i många år framöver och att de kommer att växa ju större ansvar de får. Men då pratar vi i ett längre perspektiv. I det korta perspektivet handlar det alltså om att både Fábregas och Thiago måste inse vilken roll de har i laget och vad de behöver uträtta på plan för att Barcelonas spel ska fungera - även när de inte har någon läromästare att luta sig emot.

  Visca el Barca!


   


  13 KOMMENTARER      2986 VISNINGAR
  HENRIK JOHANSSON
  2013-03-31 22:35:22


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  greger:
  RedemptionMn: Har faktiskt köpt Mario Götze till Barca på FIFA 13 så deg skulle nog helt klart kunna passa. Han hade varit en konkret värvning.
  Tumme upp 2013-04-02 01:41:06
  Khalid a:
  Om jag ska säga mitt så har det väldigt mycket med tränaren att göra, visst att dessa herrar är talangfulla men det måste finnas rätt man som utvecklar dessa spelare.

  Jag menar vem hade trott att spelare som Busquets och Pedro skulle kunna direkt slå sig in i barcas A-lag och peta spelare som Yaya som enligt mig är en av de bättre mittfältarna i världen och göra det med en sån övertygelse.

  Det barca saknar är rätt man på bänken som kan övertyga dessa spelare att de kan så mycket mer och hur de ska visa det på plan.

  4 Tumme upp 2013-04-01 15:50:08

  Simon:
  Fabregas duger inte som mittfältare i Barca som det är nu, kanske i en något mer offensiv roll som tia eller falsk nia, men där finns ju Messi... Thiago är given i elvan så fort han slipat bort sin ojämnhet.
  2 Tumme upp 2013-04-01 14:04:07
  Fredrik:
  Om det är någon som ska efterträda Iniesta i framtiden så är det Isco! Och Fabregas lär ju kunna ta över Xavis roll om några år kan man ju tycka. Han har ju potentialen...
  Tumme upp 2013-04-01 13:10:00

  Tjosan:
  Gör nu resten av världen en tjänst o mosa PSG!
  1 Tumme upp 2013-04-01 12:32:44
  RedemptionMn:
  Hade gärna velat se Mario Götze i Barca-tröjan. Killen är mycket bättre än Thiago.
  2 Tumme upp 2013-04-01 11:13:30

  skogås:
  Tack Henrik
  En fantastisk och proffsig analys av Fábregas och Thiagos roller i Barca, borde skickas till Barca träning staben tycker jag.

  8 Tumme upp 2013-04-01 06:59:06
  Ussshhhh:
  Dom har gett upp ligan Real haha vilket skämt. Det är ett fusklag. Men man kan inte fuska sig igenom en hel liga lika enkelt som dubbla möten. I CL är det annorlunda där får dom billiga utvisningar i sin fördel när man ligger under mot United, och "lotar" lag som Galatasaray sen får dom antingen Malaga eller Dortmund efter i semi. Det är ett skämt
  9 Tumme upp 2013-04-01 03:51:43

  Människor...:
  Legenden10 vad har majoriteten av din text att göra med denna artikel? Gå smutsa ner någon annanstans...

  Bra skriven artikel förövrigt! Tycker dock man bör vara mer orolig för fabregas' framtid i klubben än thiago. Känns som att jonathan dos santos skulle kunna prestera bättre än vad cesc gör just nu!

  3 Tumme upp 2013-04-01 01:26:26
  greger:
  När ni säger satsa både villa, bil och motorbåt trodde jag först ni menade David Villa. Hehe.
  3 Tumme upp 2013-04-01 00:56:32

  Legenden10. vet inte vem cristinaär. :
  Real redaktionen har inga pungkulor att skriva en rapport om matchen mot Zaragoza. Måste vara riktigt tungt att bli förnedrade med 13 poäng och att ha en hyena som ledare som säger att man inte satsar på la liga. Haha! Att erkänna sig förnedrad och att inte satsa är en annan sak. Mot liga titeln, jag sätter mourinhos syster på att real inte kommer vinna sin 4 cl titel. Jag räknar inte eurppa league titlar som kom på 40 talet. Haha. Visca el barca 3  Fabregas e jag riktigt less på men dessto mindre på Thiago som inte spelat på så hög nivå lika länge som fabben.


  Por que? haha

  8 Tumme upp 2013-04-01 00:41:30
  Vampiro:
  Är inte det minsta orolig för Thiago, han har gjort en bra säsong tycker jag och vart bra i Xavis frånvaro. Bara att spola tillbaka några veckor och han har varit bland de bästa på plan mot t.ex. Getafe och Deportivo. Han är fortfarande ung och med det följer en ojämnhet speciellt då han inte spelar varje vecka. Är helt övertygad om att han är rätt man för att ta över mittfältet om någon säsong.

  Fábregas däremot är en annan femma. Dags att sluta twittra och börja leverera.

  18 Tumme upp 2013-04-01 00:28:53

  Messi#1:
  Thiago den mest överskattade spelaren, som alla Barca fans hyllar. Han kan bli nått men är inte där än. Inte ens närheten. Kan inte jämföras med Fab i min åsikt
  4 Tumme upp 2013-03-31 23:48:25
  ANNONS:

  Fler artiklar om Barcelona

  Inför: FC Barcelona - Athletic Club Bilbao
  Barcelona Serieledarna Barcelona tar emot, för säsongen, underpresterande Athletic Bilbao på söndagen i jakt på tre nya poäng.
  2018-03-17 14:00:00

  MQUP #15 "Barça gick bort sig ganska rejält"
  Barcelona Axel, Ruben och Marcus dissekerar Barcelona-Chelsea, pratar André Gomes psykiska status och diskuterar hur ledningen bör jobba i framtiden - både på kort och lång sikt. Allt detta - och mer - i Més que un podd avsnitt 15!
  2018-03-16 15:51:00

  Italienskt motstånd i Champions League!
  Barcelona Under fredagen lottades kvartsfinalerna i Champions League. Och för FC Barcelonas del föll lotten på Italienska AS Roma – huvudstadsklubben som med nöd och näppe besegrade Sjachtar Donetsk i åttondelsfinalerna.
  2018-03-16 12:57:55

  Skador och avstängningar: Busquets fotskadad
  Barcelona I denna artikel, som vi hoppas inte ska behöva uppdateras alltför ofta, finner ni information om skadade och avstängda spelare.
  2018-03-15 16:51:00

  FC Barcelona – Chelsea FC 3-0: Barça i kvartsfinal!
  Barcelona För elfte året i följd är Barcelona i Champions League-kvartsfinal. I en händelserik drabbning drog katalanerna det längsta strået, och besegrade tillresta Chelsea med tre mål mot noll. Tungan på vågen? Lionel Messi, med två mål och en assist.
  2018-03-15 02:27:00

  Inför CL: FC Barcelona - Chelsea FC
  Barcelona "Blaugrana" vs "Pensionärerna". En modern klassiker, i ordets rätta bemärkelse. Och på onsdags är det dags igen - med Leo Messi vid spakarna, och Ernesto Valverde med ritningarna, söker FC Barcelona att på nytt riva den mur som är Chelsea FC.
  2018-03-13 20:30:00

  Barçabloggen: Dembélés tid är nu
  Barcelona Från spel i franska fjärdedivisionen till en miljardövergång, på mindre än två år. Ousmane Dembélés karriär gick i raketfart och med den kom förväntingarna. Efter en tuff start i Barcelona har fransmannen äntligen börjat växla upp.
  2018-03-12 15:31:57

  La Setmana Blaugrana - v 10: Nyförvärv, babylycka och Iniestas kamp mot klockan
  Barcelona Barças senaste tillskott, kampen mot klockan och mycket mer. Följ med in i värmen och ta del av de senaste nyheterna från Kataloniens huvudstad!
  2018-03-12 08:00:00

  Officiellt: Barça säkrar upp Arthur!
  Barcelona Barça rustar inför framtiden. Efter månader av intensiva rykten står det klart att Barcelona och Gremio har nått en överenskommelse kring mittfältaren Arthur.
  2018-03-11 13:35:41

  Matchrapport: Málaga CF - FC Barcelona
  Barcelona Kvällens botten mot toppen-möte blev sammanfattningsvis en ganska avslagen historia, förutom två fina mål och en vansinnig tackling. Klasskillnaden var påtaglig och vardera lag blir kvar på sina positioner.
  2018-03-10 23:16:12

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Spansk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Ny säker seger för Werder Bremen
  Makalös debut för Vinícius Júnior
  ”Barça gick bort sig ganska rejält”
  Diego Costa tillbaka i landslaget
  Tonali – en ny Andrea Pirlo?
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhörnan Leovegas Leovegas
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies