fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhornan
Besökare: 36640 | Inloggade: 330 | Antal medlemmar: 179035
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Måndag hela veckan – TV 3 – 19 Nov
  Bernat Soler från TV 3 Katalonien.

  Måndag hela veckan – TV 3 – 19 Nov

  I veckans avsnitt får ni läsa den första delen av intervjun med Bernat Soler från TV 3 i Katalonien. Bland annat diskuteras den spanska median och framförallt TV 3 roll när det gäller FC Barcelona. Även begreppet ”mes que un club” förklaras lite grundligare och hur den har anpassats till dagens Barça.

  FC Barcelona går för närvarande väldigt bra i ligan och även om spelet inte alltid har varit lysande så vinner laget match efter match. I helgens match kändes spelet lite mas o menos som man säger här nere och det har väl sett ut så ganska mycket under den här säsongen. Samtidigt är det offensiva spelet mer kreativt men försvaret känns under all kritik.
   
  I matchen mot Celta Vigo passade jag på att prata lite med Bernat Soler från TV 3 i Katalonien och vi kom överens om att göra en intervju för att ge en bild på hur man ser på saker och ting här i Barcelona. Här nere kommer den första delen av mitt samtal med honom:


   
  Jag började först förklara lite om hur Svenskafans skapades och hur stor sidan är idag inom svensk media. Samtidigt som jag fick förklara att i Sverige existerar det inte tidningar som enbart skriver om fotboll som t ex Marca, Sport eller andra liknande och därför har Svenskafans lite tagit över denna roll och många hämtar sin information från sidan. Jag gick vidare och sa att enligt mig så hämtar också många svenska journalister sin information om det som händer i Spanien främst genom Marca och detta gör att informationen är ofta inte så objektivt eftersom den tidningen rapporterar främst från Madridperspektivet. Därför kan jag tänka mig att det kan vara intressant för personer i Sverige att få höra vad t ex TV 3 i Katalonien har att säga om det som händer runt omkring den spanska ligan och främst FC Barcelona.
   
   
  Låter det bra för dig det som jag har förklarat hittills?
   
  Si si, fråga på du och jag ska försöka svara.
   
  Så då börjar vi med frågorna, lite kallt idag eller?
   
  Absolut, om det blir värre så får vi flytta till solen.
   
  Kollar lite så att inspelaren på mobilen fungerar i det lite halvkalla vädret.
   
  Den första frågan handlar om samarbetet som FC Barcelona och TV 3 har. Det är ett samarbete som har pågått länge så vitt jag vet. Exakt hur långt tillbaka började det?
   
  Det började redan den första dagen som TV 3 sände sina program. 1983 var året då TV 3 sände sitt första program och ett av dessa den dagen var en match som FC Barcelona spelade. Nästa år blir det alltså 30 år sedan TV 3 grundades och redan den första kvällen sände man alltså Barças match och därmed blev det klart redan från början att FC Barcelona var en av de viktigaste ingredienserna som TV 3 skulle sända och som katalanerna ville se och som de identifierade sig med.
   
   Du var där då när TV 3 invigdes?
   
  Jag hade fyllt 10 år och följde programmet hemifrån.
   
  Båda skrattar och jag tänkte att det kanske inte var det bästa sättet att starta vårt samtal på.
   
  Nej, jag menar inte så utan jag trodde att TV 3 var äldre än så.
   
  Det är för att i Spaniens historia, som du kanske vet, så var det förbjudet under Francos tid att prata katalanska ända fram till 1975 då han dog. Men det intressanta är att det tog hela 8 år efter att Franco hade dött innan TV 3 fick lov att starta sina sändningar.
   
  Sände man då också Espanyols matcher?
   
  Ja, absolut. Men eftersom intresset för Barça var mycket större så blev det mer fokus på FC Barcelona.
   
  Men var det då aldrig något medvetet att föredra Barça framför Espanyol?
   
  Nej nej.
   
  För generellt är det en kritik från Madridpressen att när culés klagar på de spanska medierna om att de alltid föredrar Real Madrid så menar de att även TV 3 föredrar Barça, är det så?
   
  Ja, det är så eftersom det är en fråga om hur intresset ser ut. De flesta i Katalonien föredrar Barça. Då blir det ett generellt intresse att visa mer om Barça men utan att ta bort Espanyol.
   
  Alltså, jag frågar om detta eftersom enligt mig så finns det ett intresse inom pressen i Spanien att av olika anledningar alltid föredra Madrid framför Barcelona.
   
  Ja, för det första så sänder de flesta medierna i Spanien från Madrid. Då är det faktiskt ganska normalt att de alltid hör och ser allting från ett Madridperspektiv. Sedan måste det också sägas att Real Madrid har alltid haft fler supportrar runt om i Spanien än FC Barcelona. Även om under de sista åren har detta avstånd minskat kraftigt.
  Men det är också sant att avståndet mellan Madrid och Barça inte alls är lika mycket som det är mellan Barça och Espanyol inom Katalonien.
   
  Men det som är konstigt för mig är att ifall jag jämför det med andra länder, exempelvis England, så har jag väldigt svårt att tänka mig att Sky Sport skulle föredra Arsenal över Manchester United eller över Chelsea.
   
  Hmm…
   
  Alltså, de försöker i alla fall vara opartiska.
   
  Ja, men saken är det att lag som t ex Liverpool eller Manchester United som du nämnde, även Newcastle under sin tid…
   
  Jag avbryter honom ofriviligt.
   
  Det är mitt favoritlag i England.
   
  Och även Manchester City nuförtiden är lag som är väldigt stora och historiskt sett har de kanske varit större än exempelvis Fulham och kanske även Chelsea som är från London. Real Madrid är från Madrid och är dessutom ett väldigt stort och viktigt lag i Spanien. Men samtidigt är det sant att Spanien är ett land som är centralstyrt. Allting styrs och ses ifrån Madrid. Men då kommer vi in i politiken.
   
  Du menar att det inte endast gäller fotbollen?
   
  Fotbollen är bara ännu en sak som är så. Madrid är det viktigaste och allting ska styras utifrån det. Inklusive fotbollen.
   
  Sedan pratar vi lite mer om att även när det gäller den spanska landslaget så kritiseras diverse spelare beroende på vilket lag de spelar i. Han instämmer och menar att den nuvarande situationen inte är så normalt i Spanien att hela 8-9 spelare från Barcelona är med i La Roja men att generellt är det ofta så att spelare kritiseras utifrån vilket klubb de representerar. (Susaeta är det senaste exemplet)
   
  Men tror du att även ni från TV 3 kritiserar ofta mer spelare från Real Madrid för att på något sätt ge mer balans åt det hela?
   
  Ja, det kan vara så. Men vi på TV 3 i skillnad ifrån de andra medierna i Spanien, sänder inte för Spanien utan vi gör det för Katalonien. Men det är sant att de som håller på Barça och bor i södra Spanien har det svårt eftersom de flesta medier som de kan se är ofta från Madrid.
   
  Jag själv har bott här i fem år och nu kan jag helt klart se samtliga program som sänds om Barça eftersom jag förstår katalanska. Men i början var det otroligt svårt att hänga med och jag kunde endast följa de spansktalande medierna som allt som oftast sände om Real Madrid. Är det något som FC Barcelona försöker ändra på så att fler spansktalande culés kan förstå deras program?
   
  Man kan alltid läsa Sport eller Mundo Deportivo. Dessutom är hemsidan på flera språk och även kanalen Barça TV har en funktion där man kan höra det som sägs på spanska av en person som översätter samtidigt.
   
  Min nästa fråga har lite med allt detta och göra eftersom för mig personligen representerar Barça en blandning av vikten av att ha spelare från de egna leden, tillsammans med spelare från helt andra kulturer. Och det är just den här mixen som gör laget så speciell. Tror du att folk härifrån verkligen förstår och håller med om detta begrepp?
   
  Ja, absolut. Speciellt under de sista tio åren. Du känner till säkert begreppet ”Mer än en klubb”?
   
  Absolut.
   
  Detta är ett begrepp med politisk innebörd som först nämndes under 60 eller 70-talev av den dåvarande presidenten för FC Barcelona. Det begreppet var då främst för det katalanska folket som under den tiden befann sig i en svår period under diktatorn och med det begreppet ville man visa att Barça var mer än endast en fotbollsklubb och att katalanerna kunde identifiera sig med klubben.
   
  Men det begreppet har med åren ändrats ifrån att vara något för endast katalanerna, till något internationellt. Det representerar värderingar och i och med att man tar UNICEF på tröjorna, satsar på den egna ungdomsakademin och vågar sig på en spektakulär fotboll gör att FC Barcelona öppnar upp sig för världen. Detta är något som katalanerna inte endast är medvetna om utan är väldigt stolta över.
   
  Så det hela startade med något som var för folket här men som senare utvecklades till något internationellt.
   
  Exakt. Det hela tog fart när Laporta tog över och man värvade Ronaldinho. Laget börjar fungera och de sportsliga framgångarna gjorde så att klubben började tänka på att gå ännu längre. Att ha större värderingar inom sporten, kontraktet med Unicef och att göra dessa värderingar till sin identitet.
   
  Men jag började hålla på Barça ända sedan Romario spelade.
   
  Det hela började där med Johan Cruyff som tränare som gjorde att laget började vinna sina matcher med bra spel. Detta blev ett sätt som skulle känneteckna Barcelona längre fram.
   
  Även om det kom ett antal år där laget inte vann särskilt mycket kom det hela tillbaka efter att Ronaldinho värvades och Barça började åter vinna och bli ett viktigt lag. Detta gjorde att en del som du började hålla på FC Barcelona under Romarios tid, en del under Ronaldinhos tid och dagens unga för Messis skull.
   
  Det börjar bli ännu kallare ute.
   
  Jag håller helt med om det och jag kommer ihåg ofta Romarios matcher när han samspelade med Stoitchkov. Det var helt fantastiskt att se dessa två spela ihop. Men allt detta gjorde också att jag fick upp ögonen för exempelvis Bakero, som kanske inte var särskilt spektakulär men dock väldigt viktig för laget. Just denna mix är väldigt speciell med FC Barcelona för mig.
   
  Ja, absolut.
   
  Men om jag ska kritisera något så är det att ibland känns det som om folk härifrån uppskattar så mycket sina egna spelare att t ex en person som Frank Rijkaard känns inte alltid så uppskattad som han borde ha blivit.
   
  Det är sant, det är sant. Jag tror att Frank Rijkaard är väldigt uppskattad för hans sätt att vara. Han var väldigt artig och hade alltid respekt för andra. Men det är sant att hans fotbollskunnande inte alltid har värderats som det borde ha blivit. Men vet du varför det är så?
   
  Nej.
   
  Eftersom han hade ett projekt som kunde ha vunnit mycket mer än det de gjorde. De sista åren under hans tid kändes det som att laget levererade inte det bästa det kunde. Och just detta tror jag är en av anledningarna till att en del inte alltid erkänner hans skickligheter.
  Sedan måste det sägas att när Guardiola tog över så gjorde han det ännu bättre än vad Rijkaard lyckades med. Folk säger inte Rijkaards Barça utan de kommer ihåg det som Ronaldinhos Barça, men när det gäller Guardiola så säger de alltid Peps Barça.
   
  Men det jag kommer ihåg av Rijkaards tid är framförallt förvandlingen som gjordes från de första sex månaderna där jag såg den sämsta Barça som jag kan minnas, till den bästa versionen av blaugrana som jag hade upplevt.
   
  Ja ja, helt klart. Under den andra halvan av säsongen spelade Xavi väldigt, väldigt bra och man tog igen ett försprång på hela 18 poäng mot Real Madrid.
   
  Xavi, Ronaldinho och Davids.
   
  Laget ändrade sitt spelsystem då. Man spelade först med två pivote där man hade Cocu och Gerard, som jobbar med oss nu på TV 3.
   
  Jag gillade Gerards spelsätt otroligt mycket under hans tid i Valencia.
   
  Och sedan ändrade man sitt spelsätt när man värvade Davids. Rijkaard gjorde två väldigt viktiga saker för Barça som folk oftast glömmer. För det första spelade han med 4-3-3 och därmed flyttade upp Xavis position från den klassiska 4 till längre upp i banan och satte Davids i den positionen.
   
  Och sedan en annan sak som Rijkaard gjorde väldigt bra var att han lyckades med att hantera Messis talang så att den kunde blomstra på ett bra sätt. Messi debuterade under honom när han var 16 år och endast vid 17 års ålder fick han spela lite längre i laget. Han satte inte in honom direkt utan lät han sakta men säkert växa in i laget. Andra tränare kanske hade lagt in honom direkt men det gjorde inte Frank. Han lät honom spela då och då på högerkanten för att bryta in i banan med sin vänsterfot. Och plötsligt i matchen mot Real Madrid på Bernabeu, där Barça vann med 0-3, lät han Messi starta när ingen väntade sig det.
   
  Den dagen var då Messi på allvar kom in i laget.
   
  Ja, och en annan sak är att på den tiden åt inte Messi särskilt hälsosamt och han drabbades ofta av muskelskador. Detta var något som Guardiola ändrade på helt och hållet när han anlände.
   
   
   
   

  FORTSÄTTNING FÖLJER…
   
  För att inte göra artikeln för lång så avbryter jag här för att fortsätta på samma ställe i nästa veckas artikel. I nästa avsnitt fortsätter vi att prata om Barça och vi kommer bland annat att diskutera Titos inflytande i laget. Han kommer även att svara på hur bra han tycker att Messi egentligen är och dessutom kommer det ligga lite fokus på den katalanska valen som är nu på söndag och dess eventuella påverkan för FC Barcelona. Ni får helt enkelt vänta en vecka till…
   
   
  Ett stort tack till Bernat Soler från TV 3 som gjorde denna intervju möjlig. Ha det bra alla och till nästa måndag!


  3 KOMMENTARER      3116 VISNINGAR
  TAHER MORTEZAIE
  tahero_m@hotmail.com
  2012-11-19 22:14:44


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  La Armada Blaugrana:
  En viktig grej att tänka på med Spanien och media är att varje lag och (alltså inte bara Barsa och Real) har sin egen lokala mediebevakning i form av radio och TV program och omfattande sportbevakning i den tryckta pressen.

  En del lag mer än andra men man ska veta att ett fan av exempelvis Celta de Vigo eller Malaga har egna kanaler att hämta information från. De behöver inte läsa Marca eller AS. Ett fan av Cadiz CF har exempelvis fotbollsmagasinet submarino amarillo där det diskuteras Cadiz CF i 1-2 timmar varje dag på Cadiz lokal TV och behöver alltså inte följa laget genom rikssänd TV. Det finns många lag i Spanien med liknande upplägg.

  3 Tumme upp 2012-11-20 13:35:06
  Taher (Barça-Red):
  Du behöver inte vara så ledsen för at säga vad du tycker.

  Alltså, skillnaden mellan Spanien och de andra länderna är att t ex Sport och Mundo Deportivo är endast för Barcelonistas och det vet alla om. Marca i sin tur och även AS är i teorin för hela Spanien och borde vara opartiska, framförallt Marca. Men det är de absolut inte och det vet också alla om.

  Därmed blir det väldigt olika perspektiv man får beroende på vart man hämtar sin information ifrån. Rätt roligt ibland och jämföra hur olika de ser på allt samtidigt som det blir lite halvjobbigt i längden.

  Visca!

  5 Tumme upp 2012-11-20 09:08:41

  zunboy:
  Rätt mycke bullshit om du frågar mig. Spanien är mindre centralstyrt än många andra länder. Exempelvis i Sverige har vi ju inget som påminner om autonoma regioner.
  Inte säker på att tidningar skriver så mycket bättre om Real heller, de Madrid baserade såklart.
  Men de vore ju som att klaga på att all världstidningar älskar Messi...

  Ledsen att säga de, men verkar inte som killen har så bra koll...

  Tumme upp 2012-11-20 08:27:34
  ANNONS:

  Fler artiklar om Barcelona

  La Setmana Blaugrana - vecka 38: Utköpsklausuler, publiksiffror, Benedito och Dembélé
  Barcelona I veckans La Setmana Blaugrana granskar vi utköpsklausuler, tar en titt i historieböckerna, följer upp på mistroendeförklaringen och mycket mer!
  2017-09-25 08:00:00

  Girona FC – FC Barcelona 0-3
  Barcelona Barcelona tog sjätte raka segern i La Liga när man vann slaget om Katalonien i Girona under lördagskvällen. Två självmål hjälpte Barça till segern och till slut hamnade äntligen Luis Suárez i målprotokollet också. Det var ingen imponerande seger, men tre nya poäng bärgades och Barça har fortsatt full pott i ligaspelet.
  2017-09-23 23:40:00

  Inför Girona FC – FC Barcelona: katalanskt derby!
  Barcelona Barcelona reser knappt tio mil norrut längs den spanska östkusten för att för första gången någonsin i ligasammanhang ställas mot Girona FC. Med fem segrar på fem matcher hittills är Barça ute efter att förlänga sin segersvit i ligaspelet och fortsätta att hålla konkurrenterna bakom sig.
  2017-09-22 20:45:00

  Més que un podd rullar vidare – lyssna på det tredje avsnittet här!
  Barcelona I veckans avsnitt diskuteras inledningen av ligaspelet, Valverdes ankomst och hans påverkan på laget, Suárez formdipp och massvis med annat Barcarelaterat. Välkommen in och lyssna!
  2017-09-22 05:00:00

  Barçabloggen: Domedagsstämpel, Nélson Semedo och José Ramón Alexanco
  Barcelona I och med följande text är det dags att återintroducera ett gammalt segment på FC Barcelonas Svenska Fans-sida, nämligen Barçabloggen. Jag, Marcus, kommer att hålla i spakarna och dela med mig av mina tankar om allt möjligt rörande Barça, och lite till. Bear with me, så åker vi!
  2017-09-20 13:35:00

  Barça tog femte raka när Eibar besegrades med tennissiffror
  Barcelona En bedrövlig första halvlek följdes upp av en bättre andra halvlek för Barcelona mot Eibar under tisdagskvällen. Tio smått kaotiska minuter tidigt i andra halvlek, då Barça gjorde tre mål och Eibar ett mål, avgjorde matchen. Och så har vi ju Messi förstås.
  2017-09-20 01:10:00

  Skador och avstängningar: Dembélé opererad, Arda Turan tillbaka
  Barcelona I denna artikel, som vi hoppas inte ska behöva uppdateras alltför ofta, finner ni information om skadade och avstängda spelare.
  2017-09-19 19:03:00

  Inför: FC Barcelona - Eibar
  Barcelona David mot Goliat. Med siktet inställt på ligatiteln – och med segersviten intakt – tar Barcelona under tisdagskvällen emot Eibar i den femte omgången av La Liga. Medan hemmalaget söker att ytterligare bygga momentum, hoppas gästerna kunna ställa till med stordåd.
  2017-09-18 22:00:00

  La Setmana Blaugrana – vecka 37: Framåt marsch!
  Barcelona Ny vecka, samma käpphästar. I veckans La Setmana Blaugrana tar vi bland annat tempen på den rådande misstroendeförklaringen, navigerar oss genom Messis kontraktssituation och dissekerar lagets säsongsupptakt. Häng med!
  2017-09-18 10:15:00

  Getafe – Barcelona 1-2: Paulinho to the rescue!
  Barcelona Sviten lever! Inför ett välfyllt Coliseum Alfonso Peréz vände Barcelona underläge till ledning, och kammade tre värdefulla poäng i jakten på ligaguldet. Tungan på vågen blev Paulinho, som avgjorde matchen med sitt första mål i Barça-tröjan.
  2017-09-16 20:15:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Spansk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Sämsta publiksiffran sedan 2011
  Derbyspöket lever vidare
  Fortsatta steg i rätt riktning
  Färjestad i sjunde himlen
  De Ligt skadad när Ajax föll
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhörnan Leovegas
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies