fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher VM 2018 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
Besökare: 55895 | Inloggade: 355 | Antal medlemmar: 182116
  START  Fotboll: SILLY SEASON | VM 2018 | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Marcelo Bielsa - La ligas mest spännande tränare 2011/2012. Del 2 Bielsa i Athletic - vad kan vi förvänta oss...
  Marcelo "El Loco" Bielsa

  Marcelo Bielsa - La ligas mest spännande tränare 2011/2012. Del 2 : Bielsa i Athletic - vad kan vi förvänta oss...

  Med all respekt för storheter som Guardiola & Mourinho så är nog Athletics nya tränare Marcelo Bielsa ligans mest spännande tränare den kommande säsongen.

  För er som missade del 1: lite historia...    kan läsa den HÄR

  Artikeln bär ju undertiteln "vad kan vi förvänta oss" och det är det säkert många som undrar hur Bielsa kommer fungera i Athletic, vi skall försöka bena ut lite frågetecken om vem Argentinaren egentligen är och vad han kommer att göra med Athletic taktiskt och spelmässigt.

  Till att börja med kan vi nog konstatera att det kommer bli en stor skillnad jämfört med de 4 senaste åren med Joaquin Caparros vid rodret, Bielsa och Caparros är i stort sett varandras motsatser på gott och på ont.
  Caparros är det försiktiga och stabila alternativet  med ett relativt  defensivt (trots mycket mål förra säsongen) och rakt 4-4-2 spel med fokus på fasta situationer och långa bollar på Llorente.  Bielsa däremot är våghalsen med en ibland extremt offensiv fotboll baserad på bollinnehav och snabb återerövring av bolllen i ett taktiskt system som kan ändra form flertalet gånger per match. 

  En del kallar tom  "El Loco"  den "mest anfallsinriktade tränaren i världen" vilket ju knappast kan vara något man anklagar Caparros för.

  En sak har dock dessa 2 herrar gemensamt och det är den extremt stora passionen för fotboll, Caparros var ju känd för att spendera all sin tid i och runt Athletic och följde i princip alla lag på senior och junior nivå.

  Bielsa har en liknande läggning som också tar sig "galna" uttryck då han tex  förklarade på en presskonferens att han analyserat(sett på video) alla spelare i alla Athletics matcher under föregående säsong och det redan innan presidentvalet var avgjort...

  El Locos extrema noggrannhet och förberedelser har ju också fått en hel del kritik, under VM 2002 sägs det tex att han tog med sig ett tusental videoband till Japan/sydkorea och att hans pedantiska sätt inte gick hem hos spelarna som inte riktigt kunde(eller orkade efter långa säsonger i olika ligor) följa den taktiska plan han hade lagt upp.

  Där har vi också ett av problemen som kan uppstå i Athletic men vi kommer till det lite senare.

  Hur kommer då Athletic spela med Bielsa bakom rodret? 

  Utgår vi från att han kommer fortsätta på den inslagna vägen han har haft med Argentina och Chile kommer vi få se Athletic i ett 3-4-3 (3-3-1-3 om du frågar Bielsa själv) system med "un enganche y tres punta"( en playmaker och tre anfallare) som Argentinaren aldrig frångår. 

  Nedan kan ni se Argentinas respektive Chiles uppställningar i detta system och frågan är givetvis hur vi översätter detta i "Athletic-stil" och om det kan finnas alternativ till dessa.

  ---------------Argentina 2002  3-3-1-3---------------------------------Chile 2010  3-3-1-3------------------
  Argentina 2002Chile

  Vi har redan kunnat ana en ev ändring i de första träningsmatcherna då systemet med 3 försvarare känns väldigt chansartat då Bielsa än så länge inte haft så lång tid att implementera sin tankar och ideér.

  Att Athletic under Caparros tid alltid spelat med ett extremt rakt 4-4-2 system gör ju också övergången till Bielsas favoritsystem ganska komplicerat, till en början tror jag att han kommer välja ett litet mellanting och behålla 4 försvarare, 2 defensiva mittfältare och sedan köra på  "un enganche y tres punta".

  Nedan ser ni just det förslaget till vänster medans Bielsas favoritsystem skulle kunna se ut som på bilden till höger.

  --------------------Athletic 4-2-1-3--------------------------------------------Athletic 3-3-1-3--------------------


  Kort (väldigt kort då Argentinarens taktiska funderingar är extremt invecklade) kan man beskriva Bielsas taktik som anfallsinriktad baserad på bollinnehav och hög press där mycket av offensiven skall gå igenom den centrala playmakern eller de extremt vida yttrarna och de offensiva ytterbackarna.

  Oavsett om det blir 4-2-1-3 eller 3-3-1-3 kommer vi få en hel del ändringar. Ytterbackarna kommer få  en mycket offensivare roll i Bielsas system och framför allt tillkommer "playmaker" rollen som vi inte sett röken av på 4 år. Dock kommer den se lite annorlunda ut än ner tex Yeste lunkade omkring i mittcirkeln under Valverdes styre. Ander Herrera känns ju given på platsen idag men förutom själva bollfördelar rollen använder Bielsa sin "enganche" som den första defensiva pjäsen när man förlorar bollen. Vid ett bolltapp skall Herrera i det fallet var först in i den höga pressen för snabbt ta tillbaka bollen från motståndaren, spännande och krävande och knappast något som Yeste hade ställt upp på...

  Yttrarnas höga och vida utgångsposition tillsammans med ytterbackarnas offensiv  är också en av Bielsas nycklar då han har räknat ut att 44% av chanserna som skapas kommer just från kanterna. Tanken är att ytterbackar skall hjälpa till med att "överbelasta" motståndarnas försvar för att öppna upp för instick och inlägg från kanten.

  Försvarsspelet(antalet försvarare) har oftast ändrats beroende på hur motståndarna ställer offensivt. Mot  lag som använder sig av 1 eller 3 anfallare brukar Bielsa använda sig av en ganska traditionell fyrbackslinje medans han ofta går ner på 3 centrala backar mot lag som ställer upp med 2 anfallare. 

  Han har också för vana att placera spelare i "ovana" positioner,  framför allt att använda offensiva mittfältare som ytterbackar eller passnings skickliga spelare som centralt placerade försvarsspelare.

  För oss som tyckte att Caparros gjorde en del märkliga laguttagningar finns det nog en viss risk att vi sätter sangrian i halsen när startelvan presenteras...

  Hur kommer då spelarna att fungera i Bielsas Athletic?

  På pappret skulle jag vilja säga att det är ett perfekt giftermål, Bielsa kräver en enorm arbetsinsats och intensitet vilket man är ganska van vid efter 4 år med Caparros och gissningsvis är man det laget i ligan som arbetar hårdast. Däremot kommer det krävas en helt annan typ av arbete då Bielsa vill att man pressar högt och snabbt för att återerövra bollen tidigt på ett liknande sätt som Barcelona gör under Pep. Under Caparros har man varit ganska vana vid ett lågt försvarsspel utan direkt press på bollhållaren.

  Att dessutom försöka vara det bollförande laget blir något nytt för Athletic, däremot tror jag inte att det blir ett problem då  man har väldigt bra passningsspelare i laget vilket jag inte Caparros har nyttjat under sin tid i klubben. Yeste misshandlades ju rejält under sin tid och passningsskickliga ungdomar som Iturraspe och Perez har aldrig fått chansen att visa vad dem går för.

  Så dagens spelarmaterial passar bättre in i Bielsas system än Caparros om ni frågar mig, när Caparros kom till klubben för 4 år sedan var spelarna mestadels av typen stora och starka medans det under åren lopp tillkommit ganska många av typen kvicka, tekniska och spelskickliga.  Muniain, Susaeta, Iturraspe och nu senast Ander Herrera är bara några exempel på ett skifte i spelartyper som passar betydligt bättre med bollen på backen än i luften.

  Med det sagt skall man givetvis inte sluta spela på Llorente men med variationen man nu kan utnyttja blir man betydligt mer svårläst för försvarande lag än när 9 av 10 bollar är ämnade för den långe landslagsmannen.

  Många av positionerna känns redan nu ganska givna, Herrera som playmaker är ju klockren medans ex Muniain och Susaeta kommer att fungera ännu bättre när man hamnar ett snäpp högre upp i banan. Javi Martinez kommer väl troligtvis spela på ungefär samma plats och sätt som tidigare och Iraola är gjuten för en "wingback" roll.  Llorentes roll behöver vi väl knappast nämna...

  Kan egentligen bara hitta en tveksamhet och det är den eviga frågan om vänsterbacksplatsen... inte sedan Del Horno lämnade för Chelsea har Athletic haft en duglig försvarare på vänstersida trots mängder av testade spelare(Koi, Balenziaga, Castillo, Del Horno när han återvände, och säkert några jag glömmer bort)

  Den enda som egentligen känts stabil var förra höstens komet vid namn Aurtenetxe, 17 åringen gjorde en succéartad höst innan han skadad sig och kan mycket väl vara ett alternativ. Nu ligger hans största kvalitet i defensiven och han är ju egentligen mittback så frågan är om inte Bielsa hellre kommer att använda sig av en en annan yngling som fått chansen under försäsongen.

  19 årige Enric Saborit Teixidor är mer en vänsterback i Bielsas smak, snabb & teknisk med offensivlust som liknar den som "gamle" Del Horno.  Kanske är han lite orutinerad och isåfall får vi nog hålla tillgodo med Castillo då Argentinaren förpassat både Koi och Balenziaga till frysboxen.

  Kan Bielsa kombinera "sin" taktik samtidigt som man använder Llorente och fasta situationer som tidigare tror jag han kan ta det här laget hur långt som helst.

  Nu har det varit väldigt positivt ett tag men visst finns det en hel del farhågor med Bielsa och hans excentriska sätt.

  Till att börja med skall det givetvis nämnas att Bielsa inte tränat ett klubblag sedan han lämnade Espanyol i botten av tabellen 1998 och det givetvis är en stor skillnad att träna ett landslag och ett klubblag. Hur kommer spelarna att klara Bielsas krav på intensitet och hårda arbete under en hel säsong? Detta var ett problem redan under Caparros tid då laget oftast gjort sin svagaste del av säsongen på våren. Att spela så i en turnering eller under utspridda landslagsmatcher är en sak men att göra det vecka efter vecka i en hård liga är en annan sak...

  Detta kan dock vara något som Argentinaren redan förberett sig på då flertalet spelare redan gått ut i media och förklarat att det varit den hårdaste försäsongen de varit med om.

  Den tid Bielsa får på sig att ändra taktik & spelsätt ja ett helt nytt sätt att tänka fotboll är väldigt väldigt kort och frågan är om spelare, klubbledning och fans har tålamodet att ta en mellansäsong när man nu vant sig vid att strida i toppen av tabellen? För Caparros tog det 3-4 år att ta sig dit man är idag och jag är tveksam om samma tålamod finns idag, men är det någon som skall klara en sån här övergång så är det kanske Bielsa & Athletic.

  Det tredje orosmomentet ligger lite i Bielsas natur, hans excentriska sätt och principfasthet har allt för ofta fått honom att hamna i bråk med spelare och styrande inom klubbarna och landslagen han varit verksam i. Senast hamnade han i bråk med ledningen inom Chiles fotbollsförbund och hoppade av förbundskaptensjobbet som egentligen skulle varat fram till 2015. Man får bara hoppas att Urrutia och Co gjort sin hemläxa...

  Själv har man ju givetvis alltid väldigt stora förväntningar på kommande säsong men det känns verkligen som det här kan bli något alldeles extra, bortsett från orosmomenten jag beskrev tycker jag att det mesta känns perfekt och jag är till och med beredd på att ta en mellansäsong för att låta Bielsa sätta sin prägel på laget och klubben. Nu har visserligen Argentinaren bara skrivit på för en säsong men fungerar det bra så är jag övertygad att han blir kvar minst lika länge som Caparros och vem vet kanske har vi då en ny pokal att ställa i prisskåpet.


  Hoppas inte min artikel varit allt för konstig och lång utan att jag faktiskt benat ut en del funderingar om Bielsas ankomst till Bilbao. Finns egentligen hur mycket som helst att skriva om denna märkliga man men jag tycker vi låter fotbollen tala istället, 21/8 på Santiago Bernabeu är det dags att bekänna färg och kan det sluta på annat sätt än seger för Athletic?

  Ongi Etorri Marcelo!


  15 KOMMENTARER      8524 VISNINGAR
  PEDER WESTERBERG
  2011-07-29 23:55:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Oskar:
  Hatten av för din bästa artikel någonsin Peder!
  Tumme upp 2011-08-02 19:16:37
  athletic bilbao:
  Intressant val av Bielsa
  Tumme upp 2011-08-02 11:00:31

  Yeste:
  FJYN/ Yeste hade nog inte gillat Bielsas press arbete för nr 10 Han har ju skrivit på för Olympiakos nu och är äntligen tillsammans med Valverde igen! Aupa Yeste
  Postat via SvenskaFans-appen
  Tumme upp 2011-07-31 09:44:51
  Julken:
  Var tvungen att googla lite runt Forzas kommentar. Hittade en länk som kanske fler vill läsa.

  Länktips: http://www.thecommentfactory.com/the-chi....
  Tumme upp 2011-07-31 09:13:07

  Forza Espana:
  Dena fantastiska Marcelo Bielsa. Tror inte folk förstår hur stor han är.
  Han är så stor i Chile så man ville ta Bielsa till Rom för att helgon förklara honom hos vatikanen. Sen sisat matchen han va tränare för Chile så bärde alla på läktarn nåt svart på sig för. Det säger lite om hur extremt stor han är i Chile.
  Sen så är han väldigt speciell hur han tänker fotboll. Han brukar sitta hemma på sin gård och säga åt sin son att gå ut på gården och ställa sig där Beilsa pekar och så kanske han tar sin hund och säger till honom vad han ska ställa sig.
  Så Bielsa kollar på alla olika sätt hur han taktiskt ska ställa upp på planen.
  Han har vart och forskat hur man kan få ut till max ett lag på en fotbollsarea.
  Det finns otroligt mycket att säga om Marcelo Bielsa som är väldigt speciell tränare som knappt går beskriva honom.
  Absolut världens mest intressanta tränare som nu har hamnat i Athletic Blibao. Är vldigt vänster inriktad politiskt sett det är därför han lämnade Chile och nu valde Athletic Bilbao.
  Som Simon bank sa i sin krönika. Bielsa vs Mourinho första matchen för säsongen årets upplevelse.

  Tumme upp 2011-07-30 18:09:25
  el loco:
  Intressant läsning indeed
  Tumme upp 2011-07-30 17:02:44

  Ardiles:
  Mycket läsvärt! Kanon!
  Tumme upp 2011-07-30 15:56:58
  elbraco - Bojan y Thiago:
  Vilken jävla analys! SPännande!
  Tumme upp 2011-07-30 14:16:38

  Julken:
  Stark artikel Peder!
  Tumme upp 2011-07-30 14:12:13
  dsfsdsdsfds:
  Underbar artikel, riktigt hängivet
  Tumme upp 2011-07-30 13:49:17

  tobbe:
  Här är anledningen varför jag älskar Svenska fans!
  Tumme upp 2011-07-30 12:27:41
  FJYN:
  Ta hem Yeste! Hade passat in perfekt nu.
  Tumme upp 2011-07-30 08:44:38

  Adam:
  Fantastisk läsning Peder!
  Tumme upp 2011-07-30 01:45:02
  Johan:
  Vilken bra Artikel!

  Ska bli oehört spännande att följa Bilbao i år!

  Tumme upp 2011-07-30 01:11:13

  Al:
  Bilbao ska bli mycket spännande att följa i år med Bielsa vid rodret! =)
  Tumme upp 2011-07-30 00:44:30
  ANNONS:

  Fler artiklar om Athletic

  Redaktionen
  Athletic Vi är Athleticredaktionen
  2017-11-17 16:00:00

  Athletic Club FAQ
  Athletic De vanligaste frågorna om Athletic Club
  2017-11-17 12:51:00

  Från a-lagsdebut till cancer på en höst
  Athletic Yeray Álvarez López har hunnit med mycket sedan starten på höstsäsongen 2016. Först ett succébetonat intåg som självklar startspelare i Athletic Club Bilbao. Sedan fick han, strax innan jul, diagnosen testikelcancer.
  2016-12-27 17:06:00

  Athletic ökade takten sista kvarten – och vann
  Athletic Athletic – Celta 2-1: Athletic tog igår kväll emot Celta från Galicien hemma på San Mamés i den spanska divisionens måndagsmatch. En match som stod mellan två lag som spelar i Europa League och som siktar på Europaspel även nästa säsong.
  2016-12-20 10:12:26

  EL: Inför Sevilla - Athletic Club
  Athletic Athletic Club har en ordentlig uppförsbacke framför sig i Sevilla. Laget ska försöka vända ett 2-1 underläge mot ett av Spaniens bästa hemmalag. Finns det ens en chans för laget från Bilbao att vända? Med Aduriz i truppen kan dock allt hända!
  2016-04-14 09:40:00

  Athletic Club de Bilbao - En introduktion. Del 1
  Athletic Athletic Club har aldrig åkt ur La Liga. Det är en klubb som år efter år håller sig kvar och till och med krigar om Europaplatser. Det är en klubb som tar fram egna produkter på löpande band. Det går inte att nog poängtera: Athletic Club de Bilbao har aldrig åkt ut ur Spaniens högsta liga och det med ett lag där majoriteten är spelare från akademin. Och hur är det egentligen med vem laget får värva? Hur kan ett lag som Athletic konkurrera på den högsta nivån?
  2016-04-13 12:49:00

  Athletic - Rayo Vallecano
  Athletic Athletic Club tar emot Rayo Vallecano under söndagskvällen. Det är bara några dagar efter den snöpliga och onödiga och orättvisa förlusten hemma mot Sevilla. Borde man satsa på ligan eller gå all in och hoppas på ett mirakel i Sevilla? Visst finns det prioriteringsfrågor inför matchen mot Rayo som måste besvaras? Eller finns det?
  2016-04-09 19:14:00

  Athletic Bilbao - Sevilla
  Athletic Det har blivit dags för kvartsfinal i Europa League för Athletic och de möter inga mindre än laget som prenumererat på titel de senaste åren. Det måste till en ordentlig hållkäftenseger för att Bilbaolaget ska ta sig vidare genom det här dubbelmötet.
  2016-04-07 16:51:00

  Tre poäng mot Getafe
  Athletic Stabil 3-1 seger gav de tre första poängen i La Liga för denna säsong, motståndet stod Getafe för.
  2015-09-17 17:17:32

  Athletic - Augsburg
  Athletic Äntligen dags för nya äventyr i Europa. Får vi se det sega trötta Athletic som förlorade mot Eibar eller får vi se det sprudlande Atheltic som vann spanska supercupen? Det är ett oberäkneligt lag som gör årsdebut i Europaleauge ikväll.
  2015-09-17 12:22:26

  ANNONS:
   ANNONS:

   Senaste nytt om Spansk Fotboll

   ANNONS:
   ANNONS:
   Svenska Fans
   START  Fotboll: SILLY SEASON | VM 2018 | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US | BETTING
   Elitlicens trots röda siffror
   ”Olsen är Romas förstaval” – Alisson detaljer från Liverpool
   Antonsson: ”Malmö är som ett paket med lite av allting i”
   Erik Karlsson till Tampa Bay?
   ”Har snickrat ihop en ny O-Line”
   fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher VM 2018 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
   Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies