fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhornan
Besökare: 35725 | Inloggade: 421 | Antal medlemmar: 179235
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Spelarbetyg 13/14 – Målvakter och försvarare
  Vem får högst betyg av redaktionen?

  Spelarbetyg 13/14 – Målvakter och försvarare

  Redaktionen betygsätter Barcelonaspelarna efter säsongen 2013/2014. Först ut att bedömas är de defensiva pjäserna.

  Markus Inanoglu, Emily Ottosson och Taher Mortezaie delar ut betygen.
   
  Betygsskala:
   
  1 = underkänd
  2 = godkänd
  3 = bra
  4 = mycket bra
  5 = världsklass
   
  Tredjemålvakt Oier Olazábal spelade för lite för att betygsättas.
   
  Målvakter:
   
   
  Victor Valdés
   
  Markus
  – Fastän Valdes avskedssäsong blev en snöplig historia och tog slut redan i mars hann han onekligen stå för avgörande insatser. Från att ha varit ifrågasatt i början av sin karriär i Barcelonas A-lag har han på senare år i princip varit säkerheten själv längst bak. Under den gångna säsongen var han en viktig pjäs i jämna segermatcher.
   
  Betyg: 4

   
  Emily
  – Jag kanske är lite för nostalgiskt när jag sätter det här betyget i och med att det är Valdés sista säsong, men han har faktiskt varit helt strålande den här säsongen, likt så många säsonger tidigare. Víctor har gått från klarhet till klarhet, räddat skott efter skott och har hållit en extremt jämn och hög nivå de senaste åren. Skador satte stopp för 32-åringen den här säsongen, men Valdés har helt klart stått för flertalet avgörande räddningar när han har spelat och lämnar ett rejält hål efter sig längst bak på plan när har nu lämnar Barcelona.
   
  Betyg: 5

   
  Taher
  – Victor Valdes, den eviga Barçamålvakten som man trodde aldrig skulle lämna laget har tyvärr avslutat sin etapp i FC Barcelona. Hans adjö till fansen var kanske inte det bästa och det i sig har speglat lite hans relation med publiken på Camp Nou. Det tog tid innan han blev accepterad och även när han var hyllad så var han liksom alltid noggrann bevakad. Victor Valdes är trots det troligtvis den absolut bästa målvakten i Barcelonas historia och även denna säsong har han visat världsklass.
   
  Enda problemet var att han skadade sig i korsbandet när det återstod det viktigaste och Pinto i all ära men att spela utan Victor mellan linjerna är inte det lättaste och resultaten talar för sig själv. Med Victor tror jag helt ärligt att laget hade vunnit minst en titel. Valdes gör misstag men han ger en väldigt säker och bekväm känsla till resten av laget. Det känns som om laget under flera år alltid räknar med att Victor kommer minst rädda ett mål under viktiga matcher. I en säsong som denna när laget har haft så svårt att göra mål på slutet så skulle dessa räddningar nog ha gett oss mer utdelning. En mycket bra säsong så länge han spelade som alltid och det kunde ha blivit en femma om han inte hade blivit skadad, om han hade tagit farväl på rätt sätt, om…
   
  Betyg: 4
   
   
  José Manuel Pinto
   
  Markus
  – Pinto axlade rollen som förstemålvakt i slutskedet av säsongen med hedern i behåll. Han gjorde det man kan förvänta sig av en andremålvakt i en hög ålder som plötsligt kastas in mellan stolparna. Han stod för ett antal paradräddningar. Samtidigt kunde man önska sig att han spred ett större lugn i bakre leden än vad som var fallet. Speciellt spelet med fötterna kändes emellanåt kantigt.
   
  Betyg: 3-

   
  Emily
  – I Valdés frånvaro har Pinto stått för en klart godkänd insats. Han må orsaka en och annan hjärtklappning, men på det stora hela har han gjort det bra. Pinto har inte stått för några jättemissar mellan stolparna och har varit en helt okej ersättare i målet, även om han kanske inte riktigt håller den klass en andremålvakt i Barcelona bör.
   
  Betyg: 3

   
  Taher
  – All respekt åt en målvakt som under sina år som reserv i klubben har varit ett exempel och alltid visat sin klass när han har fått chansen. Under vilken annan säsong som helst hade jag gett honom betyget mycket bra men under den här säsongen så har även Pinto visat att hans era i klubben har kommit till sin ända.
   
  Han gör det bra och räddar mycket men han ger en väldigt osäker känsla till resten av laget. Hans spel med fötterna är under all kritik och det viktigaste för en målvakt, enligt undertecknad, är just att ge en trygg känsla där bak. Det har inte Pinto gjort denna säsong. Ett stort tack till honom för alla hans år i klubben och för alla titlar i den spanska cupen, men i de viktigaste matcherna i år när han stod i mål efter Valdes skada har han inte visat att han håller. Mycket bra målvakt under alla sina år men en godkänd insats den här säsongen.
   
  Betyg: 2
   
   
  Försvarare:
   
   
  Martín Montoya
   
  Markus
  – Montoya fick inte så många chanser att visa upp sig och kanske var det en anledning till att han inte gjorde något större intryck när han till och från spelade. Han är en habil ytterback som är duktig både defensivt och offensivt. Men ännu har han inte utvecklats till den grad att han förtjänar en plats i startelvan. Han har blandat och gett på tok för mycket.
   
  Betyg: 2

   
  Emily
  – Högerbacken har fått ganska knapert med speltid och när han väl har fått chansen har han inte övertygat. Montoya känns relativt stabil, men det där lilla extra saknas och hans utvecklingskurva verkar ha stagnerat. Slår bra inlägg jämfört med Barcelonas andra högerback, men ser något medelmåttig ut på plan.
   
  Betyg: 2

   
  Taher
  – Det ska sägas att jag inte alls gillar särskilt Montoya. Det är inget personligt utan jag tycker helt enkelt att hans teknik inte är det bästa och förutom att han är väldigt snabb co säkerligen gör bättre inlägg än Alves, inte särskilt svårt, så tillför han inte laget särskilt mycket. Passningsspelet stannar till när bollen kommer till Montoya och han har enligt mig inte kapaciteten att göra en genomskärande pass som exempelsvis Alves gör. Han bryter inte mönstret och i Barça måste man kunna göra det så att spelet inte blir förutsägbart.
   
  Han borde få fortsätta som backup men är inte säker på ifall han skulle vara intresserad av en sådan roll. Men i ärlighetens namn ska det sägas att han har gjort det bra i år när han har fått spela men som sagt enligt undertecknad är han inte en spelare för Barça i längden.
   
  Betyg: 3
   
   
  Gerard Piqué
   
  Markus
  – Det har gått några år sedan Pique var lysande som mittlås. Den här säsongen var ett fall i rätt riktning jämfört med föregående. Han gjorde några ypperliga matcher och det bevisar att han inte har förlorat kvalitéerna. Jag tycker att han borde kunna styra upp försvaret bättre. Över lag har det sett virrigt ut defensivt.  Även om han individuellt sett på det stora hela var hyfsat bra måste han ta ansvar för att hålla ihop försvarslinjen.
   
  Betyg: 3

   
  Emily
  – Jämfört med förra säsongen har Piqué spelat upp sig något, men han har fortfarande en bra bit kvar till sin högsta nivå. Verkar ha svårt att koncentrera sig utan Puyol vid sin sida och har stundtals känts väldigt seg den här säsongen. Mittbacken har varit ganska ojämn, det finns både höga höjder och djupa dalar bland hans prestationer. Kan betydligt bättre.
   
  Betyg: 3

   
  Taher
  – Gerard Pique är nog den spelare som har överraskat mest efter att Guardiola har lämnat klubben. Enligt mig har han tagit mer ansvar och i brist på riktiga centrala backar har han tagit kommandot när han inte har varit borta p.g.a. skada. Han gör fortfarande sina matcher som man undrar var han har huvudet egentligen, men i stort tycker jag att han tar mycket mer ansvar och även utanför plan representerar klubben på ett korrekt sätt.
   
  Han har nyligen förnyat kontraktet och helt säkert en framtida kapten. En spelare som Lucho lär räkna med mycket i det nya projektet. En bra säsong av Pique som behöver lyfta sig ännu mer efter sommaren för att klubben ska vara med och slåss om titlarna på allvar.
   
  Betyg: 3
   
   
  Carles Puyol
   
  Markus
  – Dessvärre blev Puyol aldrig riktigt kvitt sina envisa skadebekymmer och sortin från Barcelona blev därmed ovärdig ikonen. Han spelade så sparsamt att det knappt går att betygsätta honom. Men jag såg alla hans matcher och kunde konstatera att han gjorde godkänt ifrån sig. Han hann aldrig komma i någon vidare storform innan han fick bakslag med sina efterhängsna skador. En krigare och vinnarskalle av hans gedigna och hederliga kaliber är smått omöjligt att hitta i världsfotbollen!
   
  Betyg: 2

   
  Emily
  – Puyi får ett så högt betyg enbart på grund av sin fantastiska inställning och kämpaglöd. Kaptenen har inte gjort många framträdanden den här säsongen så det är svårt att ge något rättvist betyg, men visst har han gått ner sig något efter alla dessa skador han drabbats av. Det är inte så konstigt. Det han förmedlar till sina medspelare bara genom att befinna sig på plan är dock tillräckligt för ett högt betyg, enligt mitt sentimentala hjärta.
   
  Betyg: 4

   
  Taher
  – Vet inte egentligen ifall man ens kan betygsätta kaptenens säsong med tanke på att han har spelat väldigt få matcher och inte medverkat under de viktigaste. Men hans engagemang, ansvarstagande och att alltid lägga klubben i första plats gör att en 5 är alldeles för låg för denna kapten. Ett föredöme för de flesta och en person som de unga spelarna i klubben borde se upp till.
   
  Kaptenen valde att annullera sitt kontrakt med klubben trots att han fortfarande hade två år kvar. I sitt avskedstal tackade han alla som hade hjälpt honom under sin karriär och i ärlighetens namn finns det många som borde tacka honom. Den största kaptenen av de alla tog farväl och han kommer alltid minnas som den spelare som alltid ger allt för sin klubb, även den sista säsongen.
   
  Betyg: 5
   
   
  Javier Mascherano
   
  Markus
  – Främst på grund av skador på försvarare har gjort att Mascherano fått agera som mittback i Barcelona, fastän han möjligen är som bäst som defensiv mittfältare. Han är onekligen en spelare med en fin speluppfattning och brytningsförmåga. Ett problem med honom ibland är att han uppträder som mittfältare även när han är mittback. Ju högre upp på plan man är, desto mer givet är det att ta risker. Däremot har man inte samma marginaler att spela på när man är i en defensiv position på plan. Argentinaren har emellanåt varit våghalsig i fel lägen och inte tillräckligt säker i positionsspelet.
   
  Betyg: 3

   
  Emily
  – Mascherano har överlag stått för en relativt solid insats i mittlåset. Stunder av briljans har blandats med en del misstag och argentinarens positionsspel är ibland under all kritik. Hans inställning och kämpaglöd är dock exemplarisk. Som mittback lämnar han en del att önska, men han får gärna vara kvar i klubben nästa säsong under förutsättning att han får spela på sin naturliga position på mittfältet.
   
  Betyg: 3

   
  Taher
  – När det gäller inställningen så är inte denna spelare särskilt långt efter Puyol men hans säsong har precis som resten av laget varit väldigt långt ifrån vad man har önskat. Trots det har jag valt och ge honom en 3 då man inte ska glömma att han spelar på en position som inte är hans normala. Han gör ibland en del grova misstag där man ser att han inte är en mittback men hans hårda jobb matcherna igenom ger honom trots det ett bra betyg. Är troligtvis en av spelarna som kan lämna klubben och ifall han gör det så borde han tackas av klubben officiellt. En väldigt seriös spelare som har en inställning som andra i laget borde ta efter.
   
  Betyg: 3
   
   
  Marc Bartra
   
  Markus
  – När Bartra nu fick regelbunden speltid under våren gjorde han det ofta på ett klanderfritt sätt. Han påminner om Paulo Maldini i spelstilen. Det är en försvarare som ger tecken på utvecklingspotential. Trots sin relativa orutin var han i regel följsam och trygg i sitt spel. En intressant back.
   
  Betyg: 3

   
  Emily
  – Bartra har fått en hel del speltid och har verkligen blommat ut den här säsongen. Saknar rutin, men väger upp det i hjärta. Väldigt stabil bakåt, och härliga ruscher framåt. Elegant och följsam i sitt spel. En framtida kapten.
   
  Betyg: 4+

   
  Taher
  – En bra säsong av mittbacken som under denna säsong har visat att han visst kan ta en plats i truppen. Tata har varit den enda tränaren som verkligen har visat förtroende för honom och Bartra har varken tagit för sig eller gjort bort sig. Nu med Luis Enrique på bänken så kommer han säkert få ännu mer huvudroll eftersom han redan hade honom när han var tränare för B-laget.  En bra mittback som är alltid bra och ha i truppen.
   
  Betyg: 3
   
   
  Jordi Alba
   
  Markus
  – Bland försvararna var Alba den bäste i Barcelona under säsongen som vi nyss har lagt till handlingarna. Jag undrar om det finns någon bättre ytterback i världen. Han har varit strålande med sin aggressivitet, löpvilja, snabbhet och teknik. För närvarande är känslan att han har alla förutsättningar att vara en gjuten startspelare i Barcelona i många år framöver. Tyvärr var han skadefrånvarande en del. Förhoppningsvis kan han få fason på sina skador, för han är en nyckelspelare i Barcelona.
   
  Betyg: 4+

   
  Emily
  – Helt klart bäst bland försvararna den här säsongen om man blundar för de inledande matcherna tidigt under säsongen, då vänsterbackens prestationer var sådär. Både framåt och bakåt har Alba varit fenomenal och det är tråkigt att han dragits med en del skador. Otroligt snabb och tar stort defensivt ansvar trots att han gärna kombinerar med både Iniesta och Neymar långt in på offensiv planhalva. Inte bara en fantastisk försvarare, utan även en extra spelare i anfallet. Grym!
   
  Betyg: 5

   
  Taher
  – Jordi Alba är den perfekta vänsterbacken för FC Barcelona. Han är snabb, vågar och hans spel går väldigt bra ihop med resten av laget. Det enda nackdelen med honom är att han ibland är för offensiv och när försvaret har sett så darrigt ut som den här säsongen, så brukar dessa ytterbackar mest betygsättas för deras defensiva spel än sina offensiva rusher. För min del har Alba gjort en bra säsong och hade han inte varit så ofta borta p.g.a. skador så skulle han få ett högre betyg.
   
  Betyg: 3
   
   
  Adriano Correia
   
  Markus
  – Adriano är allt som oftast ett säkert kort att ta in om någon av de ordinarie ytterbackarna är borta. Han var som alltid stabil när han vikarierade. Han utgjorde ett hot offensivt med sitt fruktade skott. Det ger alternativ att ha en spelare med den skottdugligheten när det kollektiva spelet låser sig. Han var emellanåt tveksam i sina försvarsingripanden och där önskar jag mer av honom. 
   
  Betyg: 3-

   
  Emily
  – Brassen har varit godkänd, men inte så mycket mer. Defensivt har han varit ganska svajig. Stundtals bra offensivt och ett par snygga mål har det blivit för Adriano, som absolut är en bra back-up till Alba och självklart bör vara kvar i klubben. Överlag stabil, även om han slarvar något i defensiven ibland.
   
  Betyg: 3-

   
  Taher
  – Adriano är en spelare som jag gillar väldigt mycket då han aldrig klagar när han inte spelar och gör det väldigt bra när han får chansen. Men just denna säsong har han fått spela mer och kanske inte varit lika bra och jämn i sina matcher. Men trots det tycker jag att det är en försvarare som borde få fortsätta i laget då han är en lyxspelare att ha på bänken som kan dessutom spela på högersidan.
   
  Betyg: 2-3
   
   
  Dani Alves
   
  Markus
  – Visst har Alves kommit upp i åren en aning, men jag tycker att han fortfarande håller hög klass. Han spelade med stort hjärta och var nyttig, särskilt i anfallsspelet. Kom ihåg att han gjorde två mål över dubbelmötet mot Manchester City. Hans kombinationsspel med bland andra Messi i trånga lägen är i världsklass. Det är en pådrivare som kan få fart på spelet genom sin rastlösa energi. Han är värd att behålla i Barcelona ett tag till.
   
  Betyg: 3+

   
  Emily
  – Alves gör långt ifrån sin bästa säsong i Barcelona och det är ett under att en spelare kan slå bort så många inlägg i match efter match. Slarvigt spel och darrigt försvarsspel har präglat brassens säsong och det känns som att hans tankar har varit på allt annat än Barcelona. Har lämnat stora ytor bakom sig gång på gång och har inte tagit det defensiva ansvar som han gjorde för några säsonger sedan när han löpte som en tok och fullständigt ägde högerkanten. Samtidigt har han stått för riktigt bra prestationer, men sett till hela säsongen har han varit alldeles för ojämn.
   
  Betyg: 3

   
  Taher
  – Och så har vi nog kommit till den mest kontroversiella spelaren under säsongen. Under de sista månaderna har Dani Alves plötsligt fått en hel del kritik och förutom hans spel på planen har även hans aktiva liv i de sociala nätverken gjort att många har ifrågasatt brassen ordentligt. Men Alves är Alves och man måste komma ihåg att han alltid har varit likadan.
   
  Enligt min mening så har han fått för mycket kritik och på något sätt fått bära hela lagets skuld på axlarna. Han är dessutom den spelare som alltid pratar med medierna och dar la cara som det heter här i Spanien. Normalt brukar spelare som ställer upp under svåra stunder få beröm men för just Alves tror jag det har inte precis gynnat honom.
   
  När det gäller hans insats på planen så tycker jag det finns både negativa saker och ta upp och även en hel del positiva. Hans inlägg vet vi alla att det inte alls håller och han gör det om och om igen. Samtidigt så brukar han alltid göra 1-2 mästerliga inlägg per match och med tanke på att våra anfallare har missat alla dessa, speciellt under viktiga matcher (läs Messi och Neymar mot Atletico i Champions, Pedro i den sista matchen i ligan mot just Atletico etc…), så har han fått skulden för allt.
   
  Enligt mig måste man ibland vara ner objektiv i sin kritik samt se till hur verkligheten ser ut innan man vill sälja bort alla spelare. I dagens fotbollsmarknad finns det inte särskilt många ytterbackar som skulle både passa in samt göra ett bättre jobb. Dessutom kommer laget värva minst en mittback om inte två, samt troligtvis en till målvakt efter att ter Stegen har blivit klar. Hur ska man på allvar tro att laget kan konkurrera om alla titlar med en ny målvakt, en eller två nya centrala backar samt en ny högerback?! Det håller inte.
   
  Jag skulle då helst vilja behålla Alves en säsong till och efter att de nya spelarna har kommit in i laget mer så kan skaffa en till högerback. Dani Alves säsong har enligt mig varit bra utan att vara briljant och han har på något sett reflekterat lagets säsong generellt, inte alls så dåligt som folk vill få det till men samtidigt långt ifrån det potential som finns.
   
  Betyg: 3
   


  1 KOMMENTARER      4508 VISNINGAR
  BARCELONAREDAKTIONEN
  2014-05-21 12:45:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Ljusen tända igen hemma:
  Nää nu får ni alla ge er. Macherano betyg 3? Svagaste länken i backkedjan, hela försvaret tillsammans med Pinto skakar så fort en av dem har bollen. Så fort Bartra är inne så känner man stabilitet. Men att ge bägge samma betyg är att förödmjuka Barta.
  9 Tumme upp 2014-05-21 17:42:36
  ANNONS:

  Fler artiklar om Barcelona

  FC Barcelona - Málaga 2-0: (Domar)seger!
  Barcelona Tre poäng. Varken mer eller mindre. Lite så är känslan, efter lördagens drabbning med Málaga. Utan att imponera – och med lite hjälp av domaren – kammade Barça hem tre nya poäng i jakten på ligaguldet.
  2017-10-22 00:58:00

  Més que un podd - avsnitt 5!
  Barcelona I avsnitt fem av Barcaredaktionens podcast granskar de medverkande omstruktureringar i styrelsen, ligakonkurrenterna analyseras och så blir det givetvis en hel del Lionel Messi.
  2017-10-21 16:00:00

  Inför: FC Barcelona - Málaga
  Barcelona Toppen mot botten. Efter poängtappet i Madrd söker Barça att under lördagen hitta tillbaka till vinnarspåret, och ytterligare befästa sin serieledning. Gästar gör inga mindre än Málaga – krislaget som återfinns i nedersta botten av tabellen.
  2017-10-20 18:30:00

  FC Barcelona - Olympiakos 3-1
  Barcelona Det historiska mötet slutade i dur för hemmalaget Barcelona, det 45 minuter långa numerära underläget till trots. Storfavoriterna levde upp till förväntningarna och kontrollerade matchen från första spark när gästande Olympiakos avfärdades med 3-1.
  2017-10-18 23:41:42

  Skador och avstängningar: Jordi Alba hamstring-skadad
  Barcelona I denna artikel, som vi hoppas inte ska behöva uppdateras alltför ofta, finner ni information om skadade och avstängda spelare.
  2017-10-18 15:11:00

  Inför: FC Barcelona - Olympiakos
  Barcelona Historia kommer att skrivas under onsdagskvällen då FC Barcelona och Olympiakos drabbar samman för första gången någonsin. Grekiskt motstånd har Blaugrana stött på genom åren men aldrig har det varit Greklands största klubb, sett till vunna titlar, som stått på andra sidan gräset. Kokkinoi(De Röda) kommer med ett mål i sikte, att störa giganterna från Katalonien.
  2017-10-17 12:00:00

  Skytte- och assistliga för säsongen 2017/2018
  Barcelona
  2017-10-16 15:41:00

  La Setmana Blaugrana - vecka 41: Vidal, omstruktureringar och nya Camp Nou
  Barcelona I veckans La Setmana Blaugrana granskar vi bland annat kaoset i ledningen, Vidals situation och nya Camp Nou.
  2017-10-16 08:00:00

  Matchrapport: Atlético de Madrid - FC Barcelona 1-1
  Barcelona En på förhand superhet match blev med facit i hand en välspelad, intressant och lagom het match. Atléticofansen visade alla att övergången till nya arenan inte kommer bli några problem. Barca visade att detta trots allt är ett lagbygge som återigen kommer att vara med och slåss om samtliga titlar.
  2017-10-15 10:51:24

  Inför: Atlético de Madrid - FC Barcelona
  Barcelona Svunnen är tiden då detta möte var tre säkra poäng, troligtvis 4-6 mål och något enstaka insläppt som troligtvis gjordes av en ung capitáno i form av Torres. Svunnen är tiden då de rödvita var mer ett skämt än ett fotbollslag. Det är HT 2017 och Atléti tar emot Barca med, får vi anta, full tro på seger och att sätta någon slags nivå på Metropolitano. Barca hälsar på huvudstadens andra lag med en 15:e raka triumf i sikte och att faktiskt, åtminstone lite i smyg, haka av Atléti från titelsnacket.
  2017-10-14 00:07:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Spansk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Bra insats men poängen uteblev
  Guangzhou Evergrande mästare
  Cavani räddade poäng på övertid
  ”Kandidat till årets järnkamin”
  Valencia marscherar vidare
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhörnan Leovegas
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies