fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhornan
Besökare: 20860 | Inloggade: 261 | Antal medlemmar: 179221
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Spelarbetyg 13/14 – Mittfältare och anfallare
  Dags att betygsätta mittfältarna och anfallarna.

  Spelarbetyg 13/14 – Mittfältare och anfallare

  Mittfältare och anfallare är under luppen när redaktionen betygsätter Barcelonaspelarnas insatser under den gångna säsongen. Även Tata Martinos insats betygsätts.

  Markus Inanoglu, Emily Ottosson och Taher Mortezaie delar ut betygen.
   
   
  Betygsskala:
   
  1 = underkänd
  2 = godkänd
  3 = bra
  4 = mycket bra
  5 = världsklass
   
  Jonathan Dos Santos, Ibrahim Afellay och Isaac Cuenca spelade för lite för att betygsättas.
   
   
  Mittfältare:
   
   
  Cesc Fàbregas
   
  Markus
  – Under hösten var Fabregas tongivande och stod för många mål och assist. Han var i det närmaste en given startspelare och gick mot sin klart bästa säsong i Barcelonatröjan. När man ska summera det hela är det möjligt att detta var hans främsta säsong i Barcelona, ändå går det inte att komma ifrån att han har haft en tveksam form under våren. Han hade inte samma pondus och smidighet i sitt spel efter nyår.  
   
  Betyg: 3+
   
   
  Emily
  – Det är ganska svårt att betygsätta Cesc den här säsongen. Han har varit i strålande form under vissa stunder, medan han har varit riktigt dålig i andra stunder. Under hösten var han fenomenal och förtjänar en klar femma, men sen dalade hans prestationer och han var rejält ojämn resten av säsongen. Han kommer till sin fulla rätt på mittfältet och därifrån kan han slå sina briljanta bollar och utöva sin magi, men som anfallare blir han väldigt vilsen. Sett över hela säsongen har Cesc trots allt varit bra, men jag vill se mycket mer från katalanen nästa säsong.
   
  Betyg: 3
   
   
  Taher
  – Cesc Fabregas är spelaren som aldrig riktigt har blivit accepterat av publiken på Camp Nou. Det kan bero på att han lämnade laget när han fortfarande befann sig i ungdomsakademin för spel i Arsenal, som många andra unga spelare gör, och det kan helt enkelt bero på att publiken tycker att han alltid avslutar säsongerna på dåligt sätt.
   
  Själv tycker jag att man har varit orättvis mot Cesc med tanke på att han alltid ger allt han har och många gånger får spela i en position som inte riktigt är hans plats. Han har själv ofta uttryckt sig att hans riktiga position är att spela i mitten, alltså där Xavi spelar normalt och enligt undertecknad borda han få göra det mer under nästa säsong. Han kan bli den ersättare som laget behöver för Xavi i en position som är livsviktigt för ett lag som bygger sitt spel på bollinnehav.
   
  Denna säsong tycker jag Cesc var otroligt bra under den första halvan och helt riktigt fick spela mer än en Andres Iniesta som inte har varit jämn. Men som vanligt har Cescs prestationer sjunkit efter nyår och det är väl det som har gjort att publiken mer än en gång visat sitt missnöje. Men under de sista matcherna där han fick spela i sin riktiga position istället för Xavi spelade laget riktigt bra, att ha det i åtankarna. En bra säsong av Cesc som kunde ha blivit ännu högre betyg ifall han hade kunnat hålla samma nivå under hela säsongen. Hoppas att klubben behåller Cesc.
   
  Betyg: 3
   
   
  Xavi Hernández
   
  Markus
  – Xavi gjorde ett gediget jobb som navet på mittfältet. Han har till och från briljerat och dikterat så att det förslår, men det har skett något mindre frekvent än föregående säsonger. Detta behöver inte bero på att han med ålderns rätt har tappat en aning i förmåga. Utan den främsta orsaken till att han inte dominerade lika ofta var att Barcelona som enhet stundom inte nådde sin höga kapacitet. Tata Martino gjorde klokt i att vila mittfältetsgeniet med jämna mellanrum.
   
  Betyg: 3
   
   
  Emily
  – Legenden har tappat en del den här säsongen och känns stundtals feg. Vågar inte längre slå den mer riskabla passen, utan väljer för ofta det säkra alternativet och slår bollen i sidled. Trots det har Xavi ibland visat att han fortfarande håller yppersta världsklass när han styr och ställer på mittfältet. Gör sällan en rent ut sagt dålig match, men är ofta orsaken till att det går så oerhört segt i Barcelona. Har fuskat en del i defensiven och undvek närkamper mer än vanligt. Bör inte spela två matcher i veckan längre.
   
  Betyg: 3
   
   
  Taher
  – Xavi är alltid bra och även denna säsong har han hållit en stabil nivå. Det enda problemet har varit att hans nivå har sjunkit sakta men säkert och när Xavi var bra innan så var han alltid världsklass eller minst mycket bra. Nu är han bra och det är svårt och minnas en match denna säsong då han har varit riktigt, riktigt bra.
   
  Samtidigt är Xavi troligtvis den bästa spanska spelaren i historien och hans betydelse för FC Barcelona och sitt sätt att spela fotboll. Men denna säsong har åldern hunnit ikapp honom. Hans tempo har sjunkit en aning, hans passningar är mer säkerhetspassningar än genomskärare och intensitet är inte som det har varit för ett antal år sedan. Tillsammans med sin lagkamrat Andres som inte heller har varit så jämn i år och där kan man hitta en av de största anledningarna till varför säsongen har sett ut som det har gjort.
   
  Puyol fick tacka för sig säkerligen har även Xavi börjat ha i tankarna när hans tid kommer. En del spekulationer har placerat honom i andra lag nästa säsong men innan han och Lucho träffas kan man inte ta någon riktigt slutsats. Hade undertecknad fått välja så hade jag låtit han och Cesc slåss om platsen i mitten med fördel för Cesc. Xavi har trots allt varit kaptenen under säsongen med tanke på att Puyol inte har spelat så mycket. Han behövs i ett nytt projekt för att se till att förena det nya med det gamla. En godkänd säsong av Xavi och ifall han accepterar att ha mindre huvudroll på planen och ännu större utanför, så borde han helt klart vara given för nästa säsong.
   
  Betyg: 3-
   
   
  Andrés Iniesta
   
  Markus
  – Vem kan ifrågasätta Iniestas storhet? Återigen gör han en högklassig säsong. Det är rena rama poesin att beskåda honom på spelhumör. Han har en tendens att växa med uppgiften. När det vankades stormatcher brukade han höja sitt spel. Det finns knappt någon mittfältare som kan mäta sig med honom. Vid nyss fyllda 30 år står han på höjden av sin förmåga.
   
  Betyg: 4+
   
   
  Emily
  – Inledde säsongen dåligt, men spelade upp sig allt eftersom säsongen gick. Fick ofta spela i anfallet, vilket begränsade honom något och han fick inte ut sin fulla potential. Klev dock ofta fram när det krävdes och det är en fröjd att skåda honom när han svävar fram över plan. Tar sig förbi motståndarna löjligt enkelt och står för många skapade målchanser med sina magiska passningar, även om han inte gör sin allra bästa säsong i karriären.
   
  Betyg: 4
   
   
  Taher
  – Skillnaden mellan Don Andres och Xavi denna säsong har varit att Iniesta visst har charmerat och visat sina konster till publiken under en del matcher. Han har haft ett par matcher där man verkligen har njutit att se Iniesta spela fotboll. Nackdelen är att han har varit för ojämn denna säsong. I början av säsongen fick han inte spela så mycket men allteftersom fick han mer speltid och började visa sina konster. Men i slutet sjönk Iniesta ännu en gång och i den smärtsamma förlusten mot Atletico i Champions League kvartsfinalen när Tata tog ut Iniesta så var de flesta överraskade, inkluderat Iniesta själv.
   
  Men undertecknad tycker att i just den matchen borde man ha kritiserat mer Iniestas match än Tatas beslut. Iniesta gjorde absolut ingenting den matchen för att få en och tro att han skulle vara skillnaden ifall han hade fått vara kvar. Det är inte den enda matchen då vi sett Fuentealbillas stolthet vara blek. Han har inte alls visat sin bästa sida, precis som Messi, i många av de avgörande matcherna.
   
  Han har nyligen fyllt 30 och lär och bör ha mycket mer huvudroll nästa säsong. FC Barcelona behöver Iniestas magi för att åter erövra världen. En ojämn men bra säsong med glimtar av magi.
   
  Betyg: 3+
   
   
  Sergio Busquets
   
  Markus
  – Busquets är ett fenomen som defensiv mittfältare med sin taktiska fingertoppskänsla och positionsspel. Som oinvigd betraktare kan man på förstone möjligen underskatta honom en smula, men när man följer honom match efter match så är det lätt att imponeras av denna högreste varelse. Han har hållit en hög lägsta nivå och gjort ett storstilat jobb som länken mellan försvaret och mittfältet. Gud vet hur många gånger han har förhindrat potentiellt farliga kontringar från motståndarna.  
   
  Betyg: 5-
   
   
  Emily
  – Hade en formsvacka ett par veckor under våren, men har i övrigt varit helt magnifik. Som vanligt. Busi gör ett fenomenalt jobb i det dolda på mittfältet. Fördelar bollar á la Xavi, slår genomskärare á la Iniesta, stoppar kontringar, suger åt sig andrabollar, fintar kyligt av motståndarna – det finns ingenting Sergio inte gör. Det skulle väl vara mål då, men en och annan gång händer det att pivoten får bollen i nät. Bäst i Barcelona den här säsongen.
   
  Betyg: 5
   
   
  Taher
  – Den här säsongen har han, precis som resten av laget, inte varit dålig men samtidigt inte alls utmärkt sig under en längre period. Har haft en del matcher där man sett hur denna kille egentligen har utvecklats och blivit en otrolig viktig pjäs för laget, men generellt har även Busquets drabbats av en bajon som man säger i Spanien.
   
  En bra säsong av en spelare som kan ge mycket mer. Det syns att denna magiska triangel med Xavi, Busquets och Iniesta verkligen behöver varandra och denna säsong där ingen av dessa riktigt har utmärkt sig så blir betygen också ganska låg. Lagets spel beror på tempot som dessa herrar bestämmer och denna säsong har det saknats intensitet under den andra halvan av säsongen.
   
  Betyg: 3
   
   
  Alexandre Song
   
  Markus
  – I första hand fungerade Song som reserv för Busquets. Därför blev det inte särskilt mycket spel för hans vidkommande. Men han var i mestadels stabil när han han fick förtroendet. Han har kvalitéer som balansspelare på mittfältet med sin starka defensiv och passningsspel.   
   
  Betyg: 2+
   
   
  Emily
  – Kameruniern har inte gjort något vidare avtryck i Barcelona. Som defensiv mittfältare har han skött sin uppgift okej, men inte mer. Inte tillräckligt bra i positionsspelet och läser inte spelet tillräckligt bra. Med Song på plan saknar Barcelona en spelare som verkligen kan hålla ihop mittfältet, för Song saknar tyvärr de egenskaperna. Han får trots allt godkänt då han stått för några bra insatser under säsongen.
   
  Betyg: 2
   
   
  Taher
  – Ännu en spelare som kanske har fått för mycket kritik än vad han egentligen förtjänar. Speciellt i början av säsongen var han duktig när han väl fick chansen. Men ett par felpass som blev avgörande i matcherna har gjort att Song är nog en av de spelare som med all säkerhet kommer lämna laget.
   
  Enligt min mening har man aldrig sett det bästa denna spelare kan ge i Barçatröjan och ifall Luis Enrique kan ta ut det bästa ur honom så kan han lika gärna fortsätta. Det är väldigt svårt och värva en spelare som vet att han kommer vara avbytare under nästan hela säsongen. Men ifall Masche flyttas upp så borde Song säljas helt klart. En godkänd säsong av en spelare som varken gör bort sig eller utmärker sig när han får spela.
   
  Betyg: 2
   
   
  Sergi Roberto
   
  Markus
  – Den unge Sergi Roberto fick sparsamt med speltid och därför är det svårt att dra långtgående slutsatser om hans säsong. Helt klart har han lovande egenskaper. Han är löper mycket, gör sig ständigt spelbar, täcker av stora ytor defensivt och har en fin blick för spelet. I den mördande konkurrensen på mittfältet fick han inte många chanser att visa upp sin talang och tiden får utvisa om han kommer att få möjligheten att blomma ut till en storspelare i Barcelona.
   
  Betyg: 2
   
   
  Emily
  – Det smärtar att säga det här eftersom jag hade väldigt höga förhoppningar på Sergi, men han har knappt varit godkänd den här säsongen. Oerhört dålig första touch och har inte alls blommat ut till den tvåvägsspelare jag trodde att han skulle bli. Väger väldigt lätt i närkamper och ser valpig ut i sitt spel. Springer mycket och har stort hjärta, men det leder tyvärr sällan någonvart. Skulle må bra av en utlåning.
   
  Betyg: 2-
   
   
  Taher
  – Talangen som aldrig slutar och vara en talang. Jag hade personligen väldigt många förhoppningar på denna spelare och trodde att denna säsong skulle han blomstra ut på allvar. Men det har varit svårare för honom än det man har trott. Martino gav honom chansen ganska mycket i början men i viktiga matcher har han inte alls visat vara en spelare som tar för sig och frågan är hur hans framtid ser ut.
   
  Nu med Luis Enrique lär han få mer huvudroll och förhoppningsvis kan vi kanske se i alla fall signaler på en spelare som förutspås en lång framtid i klubben. Endast godkänd denna säsong och han måste visa mycket mer nästa säsong för att ens ha chansen att konkurrera om en plats på mittfältet. Undertecknad tror på honom.
   
  Betyg: 2
   
   
  Anfallare:
   
   
  Pedro Rodríguez
   
  Markus
  – Pedro är en beundransvärt lojal spelare. Periodvis åkte han in och ut i startelvan under säsongen, men alltid när han var på plan slet han hårt även, även i defensiven. Särskilt före årsskiftet var han i ypperlig form och nätade ett tag på löpande band. De sista månaderna var han dock sällan på bettet. Spår av frustration märktes på hans spel på slutet.
   
  Betyg: 3+
   
   
  Emily
  – Nja, Pedro inledde säsongen väldigt bra, men under våren har han inte visat sig från sin bästa sida. Kanariern springer och kämpar, men bidrar tyvärr inte så mycket till Barcelonas spel. Är ofta inte tillräckligt delaktig i spelet, men under hösten dök han ändå upp som gubben i lådan och smällde in en hel del mål. Tyvärr höll formen inte i sig och varken som startspelare eller inhoppare kunde Pedro påverka Barcelonas spel. Försvinner för ofta ur matchbilden och hade svårt att uträtta något under andra halvan av säsongen.
   
  Betyg: 3
   
   
  Taher
  – Pedrito, Pedro, Don Pedro, Pedro och åter Pedrito? Så har kurvan sett ut för denna spelare som ingen kände till när han först debuterade för laget för många år sedan. Sakta men säkert tog han chanserna som gavs och under Guardiolas tid blomstrade han ut för fullt. Men sedan dess har han liksom blivit blygare, blivit mer förutsägbar och under viktiga matcher kan han inte längre få ut det bästa av sig själv.
   
  Den eviga frågan denna säsong har varit Pedro eller Alexis och enligt undertecknad har Alexis helt klart vunnit den duellen. Pedro har inte varit dålig men det går inte längre och räkna med honom, inte med chilenaren heller för den delen. Just därför frågar sig många ifall klubben inte borde sälja en av dessa eller båda två. Undertecknad tycker att minst en av dem borde säljas.
   
  Med Neymar och Messi behöver laget knappt offensiva förstärkningar men det känns att Pedros tid i klubben kan vara över. En otrolig lagspelare som kanske kommer lämna klubben i sommar.
   
  Betyg: 3-
   
   
  Alexis Sánchez
   
  Markus
  – Det blev islossning för Sanchez. Äntligen fick han som Barcelonaspelare visa att han är en målskytt av rang. Inte minst när Messi var skadad bevisade chilenaren att han kan vara dödligt giftig framför mål. Han har också varit nyttig med sitt uppoffrande spel utan boll, då han tenderade att sätt press på bollhållaren. Han kan ibland vara till den milda grad oförutsägbar när han har bollen att det förefaller som att inte ens han vet vad han vill åstadkomma med läderkulan.
   
  Betyg: 4
   
   
  Emily
  – Kanske Barcelonas bästa anfallare den här säsongen. Åtminstone på hemmaplan. Chilenaren har stått för många viktiga mål och assist och är en riktig slitvarg på högerkanten. Kämpar hårt både i defensiven och i offensiven och spelar väldigt uppoffrande. Skapar ytor åt lagkamrater, men verkar ibland väldigt osäker på sig själv och sin egen talang. Tar ofta för många touchar på bollen och kan därmed sumpa en målchans eller ett läge att sätta en medspelare i ett bra läge. Om han tänkte snabbare och tog beslut direkt istället för att vela skulle han bli ännu bättre.
   
  Betyg: 4
   
   
  Taher
  – Nästan samma som Pedro fast jag byter minustecknet för en plus. Alexis har under en del viktiga matcher visat att han kan göra det öppnande målet och har helt klart gjort sin bästa säsong i klubben så här långt. Neymar har vi sett ganska lite av, Messi blev spårlöst försvunnen i slutet men Alexis kunde Tata i alla fall motivera.
   
  En bra säsong av chilenaren som jag helst skulle vilja ha kvar i klubben. Det han borde framförallt förbättra är hans passningsspel och att välja rätt och ta rätt beslut i en del situationer.  Men som sagt för min del att han fortsätter i klubben då det behövs en stark spelare när man spelar med både Ney och Messi på topp.
   
  Betyg: 3+
   
   
  Lionel Messi
   
  Markus
  – Visst, Messi var skadeförföljd under hösten och missade en räcka av matcher. Visst, han var tämligen anonym i vissa viktiga drabbningar när han var omringad av ettriga motståndare. Visst, han förde inte en underpresterande Barcelona till någon gloria. Trots allt detta kan jag konstatera att han sammantaget var Barcelonas bäste spelare under säsongen. Han öste in mål som vanligt, många var matchavgörande, och var också lysande som framspelare. Hans lägsta nivå var väldigt hög. Jag får känslan av att till och med hans fötter tänker för fullt när han har bollen tätt intill sig. Utan att blinka anser jag honom vara bäst i världen.
   
  Betyg: 5
   
   
  Emily
  – Argentinaren gör sin sämsta säsong på länge, men har ändå varit avgörande för Barcelona många gånger. Med utomjordiska Messimått mätt är han väl knappt godkänd, men ska man bedöma honom utifrån mänskliga kriterier har han varit riktigt bra. Åtminstone poängmässigt. Har gjort viktiga mål, stått för många assist och har öppnat upp för medspelarna. Spelmässigt lämnar han en hel del att önska och stundtals har man funderingar på om han ens är sugen på att spela fotboll dykt upp när han lunkar runt på plan och tappar boll gång efter annan. Trots allt Barcelonas viktigaste spelare.
   
  Betyg: 4
   
   
  Taher
  – Här kommer det svåraste att betygsätta Messis säsong. Ska man se genom hela säsongen och när han har spelat så skulle jag ändå ge honom en 4. Att komma trea i skytteligan trots att ha missat en hel del matcher är ändå rätt bra. Vi kan inte alltid förvänta oss en utomjordisk Messi som gör 50 mål i ligan och som alltid visar sin bästa sida i de stora matcherna.
   
  I år har han helt klart haft en av sina svåraste säsonger i blaugrana och medan frågorna är många är svaren färre och inget av dem övertygar en fullkomligt. Att det har sagts att han sparar sig för VM kan jag inte köpa då en spelare rent mentalt inte kan spara sig när det fattas två månader. Jag kan tänka mig att under de två-tre sista matcherna så kanske man inte går in med allt. Men de flesta kritikerna mot Messi har varit i matcher för flera veckor tillbaka. Någonting hände med Messi rent fysiskt som ingen vill prata om.
   
  Han kanske hade fått för många skador i sin baksida lår och kanske var tvungen att hålla i lite inte endast för VM utan för att se hur kroppen skulle reagera. En till skada på samma ställe och mentalt sätt skulle det vara tufft för en spelare som lever på sin explosivitet med bollen.
   
  Allt detta är självklart spekulationer men det finns inte heller särskilt många andra förklaringar som gör en övertygad. Dessutom har Messi i år kritiserats för något som han annars brukar få beröm för, nämligen att prestera när laget som mest behöver det. Han var inte alls dominant i någon av matcherna där laget mötte Atletico under säsongen och man spelade hela sex gånger mot Simeones grabbar. I finalen mot Madrid var han försvunnen och i bortaförlusterna i ligan tog han inte heller det ansvar som han nästan alltid gör.
   
  Den enda match som jag kan minnas nu är i el Clasico på Bernabeu där han på allvar tog tag i matchen och var bäst på plan. Hans passningar och de avgörande straffen som han sköt på ett så lugn sätt påminde om den bästa Messi. Men denna säsong har man mestadels mints Messi mer än att verkligen se honom spela. Trots det får han en 4- för att vara en normal spelare och en 3- för att vara Messi. Är nästan helt säker på att Lucho kommer ta ut den bästa utav honom. Förhoppningsvis vinner inte Argentina VM (Har alltid hållit på Brasilien ;)) och Messi kommer ta revanschen nästa säsong.
   
  Betyg: 4- och 3-
   
   
  Neymar da Silva
   
  Markus
  – Debutsäsongen för Neymar har varit en berg- och dalbana. Ojämnheten beror säkert på flera faktorer. Skador har hindrat hans framfart. Det har varit grus i maskineriet för Barcelona. Dessutom kan det ta sin tid att anpassa sig till Barcelonas spelmodell även om man är en gudabenådad spelare. I sina bästa matcher har Neymar emellertid kombinerat lekfullhet med effektivitet som har varit underbart att skåda. När hans spel ibland har gått i backlås har han i alla fall envist försökt att vara kreativ och utmana motståndare till höger och vänster. Kan han slippa småskador titt som tätt har han alla möjligheter att göra braksuccé kommande säsong.  
   
  Betyg: 3+
   
   
  Emily
  – Var negativ till hans övergång, men under hösten motbevisade han mig verkligen. Bjuder på stor underhållning som dessutom bidrar till Barcelonas spel. Brassen är väldigt rörlig och bryter mönstret i Barcelona. Är en av få spelare som utmanar och faktiskt kommer förbi sin gubbe. Har dock varit ganska ojämn och i vissa matcher helt osynlig. Väger lite för lätt i dueller med starka försvarare och väljer att ramla lite för ofta för min smak. Har man i åtanke att det är Neymars första säsong i Europa och hur svårt det är att spela i Barcelona får brassen betyget mycket väl godkänt, om än inte full pott.
   
  Betyg: 4
   
   
  Taher
  – Kanske inte alls en objektiv betygsättning av undertecknad men när Neymar har varit bra den här säsongen så har man fått tillbaka leendet på läpparna som man inte har haft sedan Ronaldinhos tid. Nu har den unga brassen lååångt väg och gå för att man ska minnas Dinho men han har ändå överraskat positivt, i alla fall för mina ögon.
   
  Man ska inte glömma att Neymar har värvats för dyra pengar och killen har endast 21 år. Normalt brukar de brassar som har kommit till klubben ha spelat innan i ett annat europeisk klubb och sedan kommit och dominerat i Barcelona. Denna kille kom direkt från Santos under en säsong där det har pratats mer om saker som har hänt utanför planen. Samtidigt tar det alltid tid för en ung kille och ta plats i en ny klubb, ny liga samt en ny kontinent.
   
  Framförallt tycker jag att Neymar har visat sin talang i början av säsongen när Messi var borta p.g.a. skada. När han var den kreativa spelaren i laget så tog han för sig och laget vann många matcher. Han visade prov på att hans spelsätt fungerar perfekt för en klubb som Barcelona där han kan bryta mönstret som gör att spelet inte blir förutsägbart.
   
  Problemet har varit att firman Ney-Messi inte har riktigt kommit igång och trots att man i början visade signaler på att det kunde fungera hur bra som helst, så kom det av sig allt eftersom. Samtidigt är jag övertygad om att dessa två herrar kommer förtrolla Barcelonismon och även resten av världen under de kommande åren, kanske redan nästa.
   
  En bra säsong av Ney med en hel del fina detaljer men där det har krävts mycket mer, kanske för mycket. Är övertygad om att han nästa säsong kommer ta ett stort steg framåt, laget behöver det.
   
  Betyg: 3+
   
   
  Cristian Tello
   
  Markus
  – Inhopparen Tello fick ingen betydelsefull roll den här säsongen. Det mest minnesvärda var hans tre mål i andra halvlek i cupmötet mot Levante borta, där Messi mästerligt smekte fram bollarna. När han har hoppat in i matcher har han emellanåt haft en benägenhet att ta avslut i konstiga lägen och hålla i bollen onödigt länge. Felbesluten hängde möjligen samman med att han har varit desperat att visa framfötterna. Att han är en talang råder det inga tvivel om. Men det är tveksamt om han kommer att kunna ta steget till stjärnorna när han är en bänknötare.
   
  Betyg: 2
   
   
  Emily
  – Tello har sina stunder av briljans, men är alldeles för endimensionell i sitt spel. Är snabb och har rätt bra skott, men det är också allt. Yttern är ofta egoistisk och det är väl förståeligt att han vill visa upp sig och sina kvaliteter, men det får inte bli på bekostnad av lagets bästa. Fick sällan starta matcher, utan det blev mest att Tello fick agera inhoppare och tyvärr lyckas han alldeles för sällan påverka matchbilden när han kommer in i. Har potential, men behöver betydligt mer speltid för att kunna utvecklas vidare.
   
  Betyg: 2
   
   
  Taher
  – Detta är den spelare som jag först av alla skulle sälja. En spelare som började klaga i början av säsongen för att få mer speltid när kubben precis hade värvat Neymar?! En spelare som knappt visar något när han får chansen och ibland verkar det som om han spelar utan vilja och entusiasm. Helt klart måste det kännas tungt för en talang när det värvas en storstjärna i din position, men Tello verkar glömma ibland var han spelar.
   
  Hans lilla diskussion med Tata i Getafematchen var droppen. Att en spelare klagar på FC Barcelonas tränare att han inte visar honom respekt för att ta in honom i slutminuterna är enligt mig inte acceptabelt. Resultat? Han kommer in och laget släpper in kvitteringsmålet på tilläggstid. Hade i och för sig inte alls och göra med honom men det är inställningen.
   
  Tack Tello för din tid i klubben och lycka till.
   
  Betyg: 1-2
   
   
  Tränare:
   

  Gerardo Martino
   
  Markus
  – Barcelona med den sympatiske Tata Martino vid rodret rivstartade säsongen, fastän han med kort varsel rekryterades från Sydamerika under sommaren. På de 20 första tävlingsmatcherna hade argentinarens manskap 16 segrar och 4 oavgjorda som facit. I det läget satt han säkert på sin tränarpost, även om det redan då fanns röster som kritiserade Barcelonas spelsätt. Sedan kom år 2014 och det gick grus i segermaskineriet Barcelona som blev svajigt värre. Avslutningen av säsongen var som bekant dyster för klubben och föga oväntat fick Martino lämna den katalanska jätten. Han försökte förmå laget att spela ett mer effektivt och snabbt anfallsspel, fast utan att det skördade framgångar. Annars skötte han laguttagningarna, matchbytena och rotationerna generellt sett bra. I första hand ska spelarna klandras för den dåliga säsongen och inte tränaren.
   
  Betyg: 2+
   
   
  Emily
  – Hade det inte varit för de sista håglösa veckorna från Tatas sida hade han fått en fyra. Jag tycker att Tata har fått oförtjänt mycket kritik och står fast vid att han har gjort en bra insats som tränare i Barcelona. Under hösten var det intressant att se de små förändringarna han gjorde i taktiken, men efter årsskiftet har det allt som oftast sett slött och oinspirerat ut eftersom det eviga stillastående bolltrillandet var tillbaka. Frågan är hur mycket det berodde på Tata. Inte så mycket, tror jag. Tata försökte införa förändringar, men var antagligen inte helt uppbackad av ledningen och att de katalanska medierna kritiserade varje steg Tata tog gjorde inte saken bättre. Trots att det inte blev några titlar gjorde Tata en mer än godkänd säsong i Barcelona och lämnade med huvudet högt.
   
  Betyg: 3+
   
   
  Taher
  – Gerardo ”Tata” Martino, tränaren som endast varade ett år i klubben. Undertecknad har under hela året försvarat argentinaren och det vore fel och börja kritisera allting nu med facit i hand.
   
  Men för att försöka sammanfatt säsongen så tycker jag att den första halvan så presterade laget väldigt bra för att sakta men säkert sjunka till en nivå som nästan gjorde ont och se. Min kritik till Tata är hans oförmåga denna säsong att ändra en matchbild och att kunna överraska. Han spelade med samma uppställning under de tre största matcherna och gjorde samma taktiska ”misstag” som han sedan ändrade i slutet på de matcherna med att lägga Neymar på vänsterkanten. 
   
  Men vi har inte vunnit någon titel p.g.a. Tata utan hela situationen i klubben har varit för bökig. För mycket strul, för mycket snack och för mycket koncentration på saker som inte alls berör laget egentligen, eller lättare sagt borde göra det.
   
  Tata Martino är helt enkelt enligt mig en bra tränare men utan att vara briljant och under en tuff säsong gjorde det bästa han kunde. Det kunde säkert ha gått bättre med en annan tränare men det kunde också ha gått mycket, mycket värre. Kolla bara på Manchester United och deras säsong efter att ha bytt en tränare.
   
  Tack Tata för din tid i klubben och verkligen LYCKA TILL med allt du gör.
   
  Betyg: 3

   


  8 KOMMENTARER      6056 VISNINGAR
  BARCELONAREDAKTIONEN
  2014-05-22 15:30:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Fredrik:
  Ni är för snälla mot Tata! Som Taher nämnde så gjorde han samma misstag i stormatcherna. Nämligen att spela Iniesta som yttteranfallare och Neymar som högerytter. Att spela med både Iniesta och Neymar på fel positioner var väldigt straffbart. Tata var ofta nöjd bara Barca vann bollinnehavet och ägde matchbilden, trots att motståndarna hade många fler målchanser. Slår vad om att Barcelona stått i final i Champions League om Tata bara vågat satsa mer på anfallet än på mittfältet. Mittfältskampen vinner Barca ALLTID ändå. De behöver inte fyra innermittfältare för det.... Dessutom sjunker Messi också ofta ner på mittfältet. Tatas byten har också ofta kommit för sent. Så nej, Tata förtjänar max en 2:a.
  4 Tumme upp 2014-05-23 23:29:54
  Din mamma:
  Taher är den enda som vet vilka betyg som ska ges ut till spelarna. Det är oerhört höga betyg från de två andra då de bl.a ger Busquets en 5:a! Vansinnigt! och 5:a även för Messi? Skämtar ni med mig?
  10 Tumme upp 2014-05-23 01:18:16

  asd:
  @ zick9: Varav 6 straffar
  7 Tumme upp 2014-05-22 22:08:52
  Dagge:
  Tycker betygen är helt okej. Många glömmer bort Barcas dominans i början av säsongen. Tror att de hade kunnat fortsätta spela så om det inte varit ett VM år. Tror inte att Barca kommer värva så mycket för det behöver inte Barca. Kanske en back i sådana fall. Kvaliten finns fortfarande och det bör räcka långt. Barcafans får hoppas att Barcelona kan komma tillbaka till den dominans de hade i början av säsongen vilket jag tror att de kan göra utan nyförvärv även om en mittback skulle behövas.

  Tack för en trevlig läsning :)

  Tumme upp 2014-05-22 17:11:29

  FCB:
  Glömde busken.

  3 på Busquets

  2 Tumme upp 2014-05-22 16:26:06
  zick9:
  Hansson:

  Han var skadad tre månader men lyckades ändå göra flest mål i toppligorna efter Ronaldo och Suarez. Om man inte förtjänar en femma då så vet jag inte vad man måste göra isf.

  5 Tumme upp 2014-05-22 16:25:51

  FCB99:
  Det är alldeles för höga betyg på spelarna, det gullas alldeles för mycket med dem.

  1. Tello, Roberto, Song, Tata
  2. Xavi, Cesc, Pedro, Neymar
  3. Iniesta
  4. Messi, Alexis

  11 Tumme upp 2014-05-22 16:23:37
  Hansson:
  När Messi av en av redaktörerna får en 5:a i sin statistiskt sämsta säsong sedan 2008/09 blir man betänksam .
  Säger mer om redaktören än om spelaren ifråga.

  17 Tumme upp 2014-05-22 15:51:32

  ANNONS:

  Fler artiklar om Barcelona

  FC Barcelona - Olympiakos 3-1
  Barcelona Det historiska mötet slutade i dur för hemmalaget Barcelona, det 45 minuter långa numerära underläget till trots. Storfavoriterna levde upp till förväntningarna och kontrollerade matchen från första spark när gästande Olympiakos avfärdades med 3-1.
  2017-10-18 23:41:42

  Skador och avstängningar: Jordi Alba hamstring-skadad
  Barcelona I denna artikel, som vi hoppas inte ska behöva uppdateras alltför ofta, finner ni information om skadade och avstängda spelare.
  2017-10-18 15:11:00

  Inför: FC Barcelona - Olympiakos
  Barcelona Historia kommer att skrivas under onsdagskvällen då FC Barcelona och Olympiakos drabbar samman för första gången någonsin. Grekiskt motstånd har Blaugrana stött på genom åren men aldrig har det varit Greklands största klubb, sett till vunna titlar, som stått på andra sidan gräset. Kokkinoi(De Röda) kommer med ett mål i sikte, att störa giganterna från Katalonien.
  2017-10-17 12:00:00

  Skytte- och assistliga för säsongen 2017/2018
  Barcelona
  2017-10-16 15:41:00

  La Setmana Blaugrana - vecka 41: Vidal, omstruktureringar och nya Camp Nou
  Barcelona I veckans La Setmana Blaugrana granskar vi bland annat kaoset i ledningen, Vidals situation och nya Camp Nou.
  2017-10-16 08:00:00

  Matchrapport: Atlético de Madrid - FC Barcelona 1-1
  Barcelona En på förhand superhet match blev med facit i hand en välspelad, intressant och lagom het match. Atléticofansen visade alla att övergången till nya arenan inte kommer bli några problem. Barca visade att detta trots allt är ett lagbygge som återigen kommer att vara med och slåss om samtliga titlar.
  2017-10-15 10:51:24

  Inför: Atlético de Madrid - FC Barcelona
  Barcelona Svunnen är tiden då detta möte var tre säkra poäng, troligtvis 4-6 mål och något enstaka insläppt som troligtvis gjordes av en ung capitáno i form av Torres. Svunnen är tiden då de rödvita var mer ett skämt än ett fotbollslag. Det är HT 2017 och Atléti tar emot Barca med, får vi anta, full tro på seger och att sätta någon slags nivå på Metropolitano. Barca hälsar på huvudstadens andra lag med en 15:e raka triumf i sikte och att faktiskt, åtminstone lite i smyg, haka av Atléti från titelsnacket.
  2017-10-14 00:07:00

  Barçabloggen: Landslag, Atletí, yttrar och Oscar Grau.
  Barcelona Bloggen tar denna vecka tempen på det gångna landslagsuppehållet, nästkommande match, alternativ på högersidan och Barças VD Oscar Grau.
  2017-10-13 13:18:00

  La Setmana Blaugrana vecka 39: Dialog, respekt och sport
  Barcelona Svepet rullar vidare, och följer naturligtvis upp frågan kring Barças roll i den katalanska frågan. Dessutom utvärderar vi Beneditos misstroendeförklaring, och tar tempen på en av B-lagets starkast lysande stjärnor. Detta, och mer, i veckans La Setmana Blaugrana!
  2017-10-09 11:00:00

  Officiellt: Iniesta förlänger!
  Barcelona InIesta 4ever! Efter många om och men står det klart att Andrés Iniesta blir kvar i Katalonien. Under fredagen avslöjade klubben överenskommelsen, som innebär att Iniesta förblir en Barçaspelare karriären ut!
  2017-10-06 12:46:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Spansk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  ”Snedträffen har en viss magi”
  Jimmy Briand ute på hal is
  Corinthians försprång ointagligt?
  Domarskandaler och knäböj
  Röda Bollens 20-årsjubileum
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhörnan Leovegas
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies