fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhornan
Besökare: 54755 | Inloggade: 386 | Antal medlemmar: 179235
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Spelarbetyg 15/16 – Mittfältare och anfallare
  Glada miner när redaktionen delar ut betyg till offensiven.

  Spelarbetyg 15/16 – Mittfältare och anfallare

  Redaktionen betygsätter Barçaspelarna efter säsongen 2015/2016, som resulterade i en inhemsk dubbel. Defensiven dissekerades i går och nu är det dags att bedöma de mer offensiva krafterna i laget. Även Luis Enriques insats betygsätts.

  Ruben Baron och Emily Ottosson delar ut betygen.


  Betygsskala:

  1 = underkänd
  2 = godkänd
  3 = bra
  4 = mycket bra
  5 = världsklass


  Mittfältare:

  Ivan Rakitic

  Ruben
  – Iklädd rollen som tvåvägsspelare i ett annars horisontellt utpräglat Barcelona har Ivan Rakitic, även denna säsong, spelat en viktig roll.

  Sedan tiden i Sevilla har kroaten lagt sig till med en hög arbetskapacitet, och växt ut till något av en välbehövlig antipod på det smått homogena Barca-mittfältet.

  Har det mesta, utan att på något sätt glänsa. En oundgänglig  del i Enriques lagbygge – låt vara att han inte varit lika framträdande som under debutsäsongen.

  Betyg: 3


  Emily
  –Kroaten gjorde en strålande debutsäsong i fjol och förväntningarna var höga på honom inför den här säsongen. Rakitic gjorde nog inte någon besviken, utan följde upp den fina fjolårssäsongen med ytterligare en fin säsong – möjligtvis med lite fler formdippar den här säsongen. Han må inte ha den allra bästa tekniken, men han väger upp det med att kämpa och löpa för två. Raki har ofta fått täcka upp för Alves, för det mesta med goda resultat, vilket ibland har hämmat hans offensiva förmågor. Just offensivt kan det ibland finnas mer att önska av kroaten, men allt som oftast sköter han sitt jobb prickfritt. Tack vare hans enorma arbetskapacitet och defensiva arbete kan andra spelare få mer utrymme att röra sig friare. Dessutom är han relativt passningssäker och söker ofta ett passningsalternativ framåt i plan snarare än i sidled, vilket hjälper Barcelona vid omställningar från försvar till anfall. Rakitic är kort och gott väldigt viktig för Barcelona under Luchos ledning.

  Betyg: 4-


  Sergio Busquets

  Ruben
  – Det gänglige spelgeniet till mittfältare fortsätter att dirigera Barcelonas speluppbyggnad som ingen annan. Spelar med en extremt hög risk och visar match efter match prov på en gudabenådad teknik och speluppfattning. Ingen i världen (förutom möjligtvis Marco Veratti) kan spela/vrida sig ur en förstapress som Sergio Busquets.

  Dessutom: att vara så långsam, men samtidigt bryta fler bollar än någon annan, vittnar om Sergio Busquets extrema, defensiva spelförståelse. Han är tveklöst den viktigaste roll-spelaren i laget, och Barcelonas traditionella spelidé förutsätter att han spelar.

  Betyg: 4


  Emily
  – Världens bästa defensiva mittfältare gör aldrig någon besviken. Spelar som vanligt på en löjligt hög nivå. Busis arbete låter spelare som Iniesta och MSN glänsa och även om han gjorde någon lite sämre insats under säsongens gång är han kanske den jämnaste spelaren i Barcelona sett till hela säsongen. Sergio är fenomenal på att läsa spelet, han tycks ha lika många ben som en bläckfisk har armar och suger åt sig andrabollar på löpande band. Han står i stort sett alltid rätt och är mer eller mindre omöjlig att ta bollen av. Han spelar alltid oerhört enkelt och fördelar bollar så att Xavi säkert spricker av stolthet. Han är kylan personifierad och ligger alltid steget före alla andra. En juvel och helt ovärderlig för Barcelona säsong efter säsong. Definitivt en av de bästa spelarna den här säsongen.

  Betyg: 4+


  Arda Turan

  Ruben
  – Låt mig inleda med att jag tror på Arda Turan i Barca-tröjan. Den teknik och speluppfattning som turken bevisligen besitter räcker gott och väl för att bli en, om inte bärande, så åtminstone viktig del i Barcelonas lagbygge. Det är upp till Enrique och den övriga staben att hitta en lämplig roll åt turken.

  Vilket för mig till Turans prestationer denna säsong.

  Mittfältskreatör? Tvåvägsspelare? Ytter-kompliment? Svaret blev: inget alls. Vilken roll som turken iklädde sig förefaller högst oklart, och med facit i hand kan vi konstatera att Turan helt och hållet hamnade i skuggan av Barcelonas bolltrillande stjärnor. Samlade mest på sig gula kort, och fick – i takt med att säsongen avlöpte – mindre och mindre speltid.

  Betyg: 1


  Emily
  – Förväntningarna på Arda var höga när han efter årsskiftet äntligen fick spela. Låt oss konstatera att den turkiske landslagsmannen inte alls har levt upp till förväntningarna. Han har inte gjort någon riktigt dålig match, men han har heller inte gjort någon minnesvärd. Han har varit väldigt medelmåttig och alltid valt det säkraste alternativet när han har haft bollen. Det har inte varit den Arda vi har blivit vana vid att se i Atlético. Självklart ska man inte döma turken alltför hårt, han har precis som Aleix Vidal inte haft de bästa förutsättningarna att lyckas. Inte nog med att han måste anpassa sig till ett helt nytt spelsätt efter ett halvår utan speltid, han måste också anpassa sig till en ny position och roll jämfört med tidigare. Det har inte varit en lätt vår för Arda, men på det stora hela tycker jag ändå att han har gjort det okej och att han förtjänar ett godkänt betyg.

  Betyg: 2


  Andrés Iniesta

  Ruben
  – Don Andres har, i vanlig ordning, imponerat.

  Som nybliven kapten har Iniesta växt med uppgiften, och stått för åtskilliga, imponerande insatser under säsongen. Gång efter annan skämde han bort oss med sina bollkonster, och gjorde dessutom – hör och häpna – mål när det gällde som mest.

  Hamnade emellanåt i skymundan av MSN, men klev fram när det gällde som mest. I såväl El Clásico som Copa del Rey-finalen var Iniesta sådär outstanding som bara Iniesta kan vara.

  Betyg: 4


  Emily
  –Efter att Iniesta hade en något sämre – med hans mått mätt – säsong i fjol var det sannerligen tvärtom den här säsongen. Spanjoren tycks ha hittat sin roll i laget mycket bättre och levererade återigen fotboll i världsklass. Han flyter fram över fotbollsplanen likt vattnet i en bäck och är så oerhört svår att stoppa eller att ta bollen av. Iniesta är en genialisk fotbollsspelare och var en av de bästa spelarna i Barcelona under säsongen. Öppnar upp motståndarna med sina fina löpningar med boll och sina fina passningar. Don Andrés har under säsongen visat att han – sina 32 år till trots – har många år kvar på fotbollens absoluta topp.

  Betyg: 4+


  Rafinha

  Ruben
  – Den unge brassen gjorde det klart godkänt, tills den allvarliga knäskadan satte käppar i hjulet.

  Går enligt undertecknad en ljus framtid till mötes, men är svårbedömd en säsong som denna. Besitter såväl teknik som blick, och kan dessutom användas på flera olika sätt. En framtidsman, helt enkelt.

  Betyg: 2


  Emily
  – Skador satte stopp för Rafinhas säsong och det där riktiga genombrottet har fått vänta. Innan brassen skadade sig såg det lovande ut och han har ett härligt driv med bollen. Lillebror Alcântara är inte rädd för att ta sig an motståndare, har en väldigt fin teknik och är säker med bollen vid fötterna. Rafinha hann visa lite av sin potential innan han skadade sig och det ska bli spännande att se hans utveckling under kommande säsong.

  Betyg: 2+


  Sergi Roberto

  Ruben
  – Sergi Roberto gör en på många sett tudelad säsong.

  Å ena sidan var spanjorens framfart på högerkanten (och på alla andra positioner för den delen) rent ut sagt enastående. Med en imponerande genombrottskraft tog Sergi Roberto sig an högerkanten, och den första säsongshälften.

  Å andra sidan var säsongens andra hälft något av en reality-check. Plötsligt var de imponerande insatserna som bortblåsta, och under ”krisen” i säsongsupploppet stod spanjoren för ett flertal bottennapp till prestationer.

  Har enligt undertecknad eventuellt en framtid som högerback, men definitivt inte som mittfältare – den katalanska bolltryggheten finns helt enkelt inte där. Den mångsidighet som Roberto visat upp, är emellertid användbar för en tränare, och för ett lag.

  Betyg: 3-


  Emily
  – Helt klart säsongens positiva överraskning. Efter flera säsonger med ganska medelmåttiga prestationer och begränsad speltid blommade canteranon äntligen ut och visade en spikrak utvecklingskurva. Jag hade mycket höga förväntningar på unge Sergi när han flyttades upp från B-laget eftersom han var väldigt dominant och framträdande i Barça B. Tyvärr har han inte alls levt upp till förväntningarna – förrän nu. Sergi har fått spela på en mängd positioner under säsongens gång och gjort det bra på samtliga positioner. Bäst har han kanske varit när han har spelat högerback då han har agerat säkert i defensiven samtidigt som han har fyllt på i offensiven och levererat många fina inlägg från kanten. På mittfältet har han heller inte gjort någon besviken, varken som defensivt ankare eller innermitt. Han har förbättrat tekniken och bollbehandlingen, han löper smartare än tidigare och han spelar enkelt och säkert. 24-åringen känns alltid säker och stabil och har under säsongen hållit en genomgående hög nivå.

  Betyg: 4


  Anfallare:

  Luis Suárez

  Ruben
  – Av de tre superstjärnorna på topp var är det Luis Suárez som presterade jämnast över tid. Är med sin frenetiska spelstil ovärderlig i såväl press- som djupleds-spelet, och har genomgående haft en fantastisk säsong. I Enriques lagbygge är Suárez – tillsammans med Rakitic – den som erbjuder något annorlunda, och spelar därmed en oundgänglig roll.

  Vinner Pichichin, och Guldskon. Världens bästa nummer nio. Enough said.

  Betyg: 5


  Emily
  – Luisito är där när man behöver honom. Han kan vara helt osynlig i en match – dock alltid hårt krigande med motståndarnas försvar – för att plötsligt glimra till och göra mål från absolut ingenting. Ingen vinkel är för snäv för uruguayanen, inget avstånd är för långt. Suárez har verkligen varit en klippa den här säsongen. Han har öst i mål – 59 stycken allt som allt – och när ingen annan har kunnat peta in bollen i mål har El Pistolero varit framme och gett Barça segern. Visst har han bränt en hel del givna målchanser, men trots det har han inte gett upp. Han kämpar och krigar till sista andetaget och hugger på allt. Det är precis en sådan spelare Barcelona har saknat sedan Eto’os dagar. Luis har varit en gigant den här säsongen och det är ingen tillfällighet att det är just han som har hävt förbannelsen som har vilat över tröja nummer nio sedan Eto’o lämnade Katalonien. Bäst i Barcelona den här säsongen vill jag påstå.

  Betyg: 5


  Lionel Messi

  Ruben
  – Världens bästa spelare gör – skadeuppehållet till trots – återigen en grym säsong. Sättet som Messi dirigerar och dominerar i den sista tredjedelen är emellanåt smått otroligt. Helt överlägsen, oftare än inte.

  Med Suárez närvarande och i högform tog argentinaren ofta ett kliv ned i planen, för att helt och hållet iklä sig rollen som framspelare. Ett betryggande beteende, som skvallrar om en långlivad karriär i Katalonien. När explosiviteten en dag sinar står mittfältet med öppna armar, redo att ta emot världens bästa Messi.

  Betyg: 4+


  Emily
  – Detta unikum till fotbollsspelare som är lika utomjordiskt bra som playmaker och som målskytt. Leo har alltmer tagit en ny roll i laget där han spelar mer som en renodlad tia. Argentinaren har därmed inte öst in mål som vi är vana vid den här säsongen – även om det blev i snitt nästan ett mål per match för världens bästa fotbollsspelare. På 45 matcher, varav 43 från start, noterades Messi för 37 fullträffar. Däremot har han dirigerat hela Barcelonas anfallsspel och ordnat otaliga målchanser åt sina lagkamrater. Leos passningar är från en annan värld och hans blick för spelet är omänsklig. Det är en ära att leva samtidigt som Messi och se detta geni utöva magi på fotbollsarenor i Spanien och över hela Europa. Han hade några mindre bra matcher, men i övrigt har han som vanligt allt som oftast varit tungan på vågen för Barcelona den här säsongen. Han har varit den som legat bakom de flesta segrar, även om det inte alltid varit han som har stått för målen.

  Betyg: 4+


  Neymar

  Ruben
  – I Messis skadefrånvaro var det just Neymar som klev fram och tog sig an rollen som offensiv härförare i Barcelona. Under loppet av ett par, tre månader under hösten var Neymar världens i särklass bästa spelare, och bjöd på allt från mål till brasse-finter.

  Med Messi tillbaka fick Neymar i sedvanlig ordning kliva åt sidan,  för att återigen spela andra-fiol. Gör detta till trots en bra säsong, och är alltjämt ovärderlig för Barca med sitt utpräglade  en mot en-spel. Genomgår dessvärre något av en formsvacka i säsongsupploppet, vilket drar ned betyget en smula.

  Betyg: 4


  Emily
  – Neymar är oerhört svårbedömd den här säsongen. Brassen var fullkomligt briljant, magisk, magnifik, strålande – ja, inget adjektiv kan ensamt beskriva hans höst – i Messis frånvaro under hösten. Han klev fram och bar Barcelona på sina axlar när laget saknade Messi och det behövdes som mest. För sin höstsäsong får han en solklar femma. Under våren hade han det desto kämpigare och det mesta gick emot honom. Det var felbeslut efter felbeslut, ständigt ett tillslag för mycket på bollen. Ney försökte och försökte och försökte ta sig ur sin svacka, men det ville sig inte riktigt. Med våren i färskt minne är det lätt att vilja ge Neymar ett lite lägre betyg, men hans fenomenala höst gör ändå att han får en svag fyra.

  Betyg: 4-


  Munir el Haddadi

  Ruben
  – Att som ung, lovande anfallare försöka ta plats i det stjärntäta Barcelona, är ingen enkel uppgift. Fråga Munir el Haddadi, han vet.

  Chanserna har varit få, och bortsett från ett par fina prestationer i Copa del Rey har Munir haft svårt att göra något större avtryck. Det råder delade meningar kring Munir, men enligt mig är han knappast Barca-material. Har en hyfsad vänsterfot, men inga spetsegenskaper överhuvudtaget.

  Med det sagt tycker jag dock att han gör vad han kan, när han väl får chansen. Förtjänar godkänt, trots allt.

  Betyg: 2


  Emily
  – Munir fick chansen i Messis skadefrånvaro och gjorde ganska bra ifrån sig, särskilt när det vankades spel i Copa del Rey. Munir har vad som krävs för att bli en bra fotbollsspelare, men det är svårt att utvecklas när man har MSN framför sig i rangordningen. Munir är dock en smart fotbollsspelare med relativt kvicka fötter och ett bra skott. En utlåning skulle göra honom gott, kanske skulle han kunna utvecklas så pass att han kan ta en plats i Barcelonas trupp om ett par år. Han är trots allt bara 20 år och har hela sin karriär framför sig. För sina fina prestationer i cupen blir han godkänd av mig.

  Betyg: 2


  Sandro Ramírez

  Ruben
  – Medan Munir spelat rollen som reserv till MSN, har Sandro Ramírez varit fastfryst på bänken, alternativt blivit utelämnad från truppen helt och hållet.

  Den unge anfallaren har ingen framtid i Barca, och ser ut att säljas redan i sommar. Ett beslut jag definitivt skriver under på. Jag kan inte minnas att Sandro en endaste gång har imponerat på mig – inte ens förra året, när han fick sitt ”genombrott”.

  Är hyfsat rivig i djupled, men saknar spetsegenskaper.  

  Betyg: 1


  Emily
  – Precis som Munir fick även Sandro chans att visa upp sig vid ett flertal tillfällen. Den unga spanjoren lyckades inte alls och förvisades allt som oftast till läktaren. Det är svårt att bedöma Sandros säsong eftersom han knappt har fått någon speltid och det är inte lätt att vara reserv till MSN. Det är stora skor att fylla och Sandro lyckades inte, utan var faktiskt en besvikelse när han väl fick chansen att visa upp sig. Han är ingen dålig fotbollsspelare, men han behöver regelbunden speltid för att utvecklas.

  Betyg: 1  Tränare:

  Luis Enrique

  Ruben
  – Om förra säsongen var en solklar femma, är denna säsong något mer svårbedömd. Djupledsspelet, uttrycksfullheten, attityden – mycket av det som Luis Enrique implementerade i laget förra säsongen går fortfarande att skönja, om än inte lika tydligt som tidigare.

  I Champions League-kvartsfinalerna mot Atletico de Madrid var dock Enriques nygamla Barca som bortblåst – plötsligt var man det överdrivet sidledspassande Barca som för två säsonger sedan åkte ut mot samma motstånd, i samma turnering. Detta återspeglas självfallet i betyget.

  I Copa del Rey-finalen var det dock andra bullar. Där och då bevisade Enrique att han är en tvättäkta vinnare. Utan ett uns av sentimentalitet övergav Enrique allt Barca står för, och ledde Barca till titeln. Att vid enstaka tillfällen låta ändamålet helga medlen, är precis vad Barca post-Guardiola behöver.

  Betyg: 4


  Emily
  – Lucho lyckades inte upprepa den sagolika bedriften från i fjol när laget kammade hem sin andra trippel, men det blev en inhemsk dubbel vilket får anses vara mer än godkänt. Uttåget ur CL och hemmaförlusten i el Clásico drar ner betyget en aning eftersom Luis Enrique gick bort sig något taktiskt vid dessa tillfällen. Överlag står dock Lucho för en helgjuten insats sett till hela säsongen, även om det har blivit några plumpar i protokollet för asturierns del. Han har sedan han tog över rodret i Barcelona implementerat ett nytt spelsätt som oftast fungerar bra och där spelarna nu känner sig trygga och har börjat hitta sina – för vissa helt nya – roller.

  Betyg: 4
  Vad tycker du om betygen? Håller du med redaktionen? Diskutera och sätt gärna egna betyg i kommentarsfältet nedan.


  4 KOMMENTARER      5195 VISNINGAR
  BARCELONAREDAKTIONEN
  2016-06-09 12:30:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Trentin:
  Hoppas Sandro Ramirez går mot en strålande säsong;i vilken klubb det nu månne vara.

  Får man lite speltid;hur kan man då imponera?

  Och vad jag förstår var det ingen opinion att peta någon ur MSN.
  Ty för att någon annan ska få speltid måste ju någon av dessa bänkas;enkel och simpel matematik.

  Tycker också det var befriande att redaktörerna inte sömngångaraktigt satt en femma på Messi. Han var inte bäst i Barcelona under säsongen;och kan möjligtvis idag inte kallas världens bäste. Tycker därtill att ikonen - och f.d. Barcelonastjärnan - Diego Maradona hade en del sanningar att säga i sitt nyliga njugga omdöme om superstjärnan.

  Hoppas Barcelona säljer Neymar under den svindlande Silly Season-perioden.

  Sergi Roberto fick för lågt betyg.

  Sömngångaraktigt eller ej - Andres Iniesta ska alltid ha en femma.

  Tumme upp 2016-06-10 11:55:33
  ANNONS:

  Fler artiklar om Barcelona

  La Setmana Blaugrana – vecka 42: New York, ligaspel och frysboxar
  Barcelona I veckans nyhetssvep tittar vi närmare på klubbens bygge av en ny akademi i New York. Det har skrivits spaltmeter om var Barça ska spela om Katalonien utropar självständighet, men nu tycks spekulationerna ha fått ett slut, om än tillfälligt. Damerna avancerar i Champions League och Messi firar 13 år i Barcelonas A-lag. Vi avslutar svepet med att öppna Valverdes frysbox, där vi hittar tre spelare.
  2017-10-23 08:00:00

  FC Barcelona - Málaga 2-0: (Domar)seger!
  Barcelona Tre poäng. Varken mer eller mindre. Lite så är känslan, efter lördagens drabbning med Málaga. Utan att imponera – och med lite hjälp av domaren – kammade Barça hem tre nya poäng i jakten på ligaguldet.
  2017-10-22 00:58:00

  Més que un podd - avsnitt 5!
  Barcelona I avsnitt fem av Barcaredaktionens podcast granskar de medverkande omstruktureringar i styrelsen, ligakonkurrenterna analyseras och så blir det givetvis en hel del Lionel Messi.
  2017-10-21 16:00:00

  Inför: FC Barcelona - Málaga
  Barcelona Toppen mot botten. Efter poängtappet i Madrd söker Barça att under lördagen hitta tillbaka till vinnarspåret, och ytterligare befästa sin serieledning. Gästar gör inga mindre än Málaga – krislaget som återfinns i nedersta botten av tabellen.
  2017-10-20 18:30:00

  FC Barcelona - Olympiakos 3-1
  Barcelona Det historiska mötet slutade i dur för hemmalaget Barcelona, det 45 minuter långa numerära underläget till trots. Storfavoriterna levde upp till förväntningarna och kontrollerade matchen från första spark när gästande Olympiakos avfärdades med 3-1.
  2017-10-18 23:41:42

  Skador och avstängningar: Jordi Alba hamstring-skadad
  Barcelona I denna artikel, som vi hoppas inte ska behöva uppdateras alltför ofta, finner ni information om skadade och avstängda spelare.
  2017-10-18 15:11:00

  Inför: FC Barcelona - Olympiakos
  Barcelona Historia kommer att skrivas under onsdagskvällen då FC Barcelona och Olympiakos drabbar samman för första gången någonsin. Grekiskt motstånd har Blaugrana stött på genom åren men aldrig har det varit Greklands största klubb, sett till vunna titlar, som stått på andra sidan gräset. Kokkinoi(De Röda) kommer med ett mål i sikte, att störa giganterna från Katalonien.
  2017-10-17 12:00:00

  Skytte- och assistliga för säsongen 2017/2018
  Barcelona
  2017-10-16 15:41:00

  La Setmana Blaugrana - vecka 41: Vidal, omstruktureringar och nya Camp Nou
  Barcelona I veckans La Setmana Blaugrana granskar vi bland annat kaoset i ledningen, Vidals situation och nya Camp Nou.
  2017-10-16 08:00:00

  Matchrapport: Atlético de Madrid - FC Barcelona 1-1
  Barcelona En på förhand superhet match blev med facit i hand en välspelad, intressant och lagom het match. Atléticofansen visade alla att övergången till nya arenan inte kommer bli några problem. Barca visade att detta trots allt är ett lagbygge som återigen kommer att vara med och slåss om samtliga titlar.
  2017-10-15 10:51:24

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Spansk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  ”Givetvis en hel del Messi”
  Lightning utklassade Penguins
  #9: Napolis första poängtapp
  Bra insats men poängen uteblev
  Oakland vann viktiga mötet
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhörnan Leovegas
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies