fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
Besökare: 97910 | Inloggade: 403 | Antal medlemmar: 184066
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Vitolo - en såpopera utan dess like
  Vitolo mot sin moderklubb i Sevilla-tröjan i vintras. Utbuad då, tillbaka i Las Palmas nu..sedan bär det av mot Atlético.

  Vitolo - en såpopera utan dess like

  Diego Simeone fick som han ville. Detsamma gäller Vitolo själv. Och Las Palmas. Gånger två.

  Vitolo spelar i Atlético de Madrid från och med den 1 januari 2018 efter att hans representanter hjälpt honom att ta sig ur kontraktet med Sevilla och spelaren självdeponerat €37,5miljoner på LaLiga-kontoret i Madrid under onsdagen. Det här är dock ingen vanlig övergång, speciellt då Atlético dras med ett registreringsförbud under sommarens fönster. Den kunde genomföras först efter mycket noggranna analyser av FIFA:s övergångsregler, men framförallt en mycket ovanlig vändning.

  Den spanska huvudstadsklubben har jagat Vitolo i över fyra års tid. Allt började sommaren 2013 när han fortfarande spelade i Las Palmas och valde mellan olika anbud. Atlético hade praktiskt taget knytit åt sig Vitolo, men Sevilla ställde sig i vägen och lyckades värva honom. Efter tre väldigt framgångsrika säsonger i Nervión där Simeone hela tiden imponerats av Vitolos uppoffrande och raka spelstil försöker Atlético värva spelaren innan förra årets sommarfönster bommar igen, men då bestämmer sig Vitolo än en gång för att nobba Atlético och Simeone.

  Han förlänger istället med Sevilla och får en utköpsklausul på €37,5 miljoner (även om media hela tiden refererat felaktigt till €40 miljoner). Inte den gången heller. Vitolo har ännu en framgångsrik säsong i Sevilla och Simeone fortsätter tjata på Atléticos sportsliga ledning att lösa spelaren den här sommaren: ”Jag bryr mig inte om hur ni går till väga. Se till att lösa Vitolo”. Huvudpersonen själv är förstås väl medveten om Cholos intresse. Sevilla också.

  Idrottens skiljedomstol (Court of Arbitration for Sports) försvårar situationen eftersom det registreringsförbud som FIFA utfördat kvarstår, men det stoppar inte Simeone som har daglig telefonkontakt med sportchefen Andrea Berta: ”Det här ändrar ingenting. Se till att värva Diego Costa och Vitolo, sen får vi se vad som händer” säger han till italienaren och Atléticos majoritetsägare Miguel Ángel Gil Marín.Atlético läcker all möjlig information till media gällande sina övergångsplaner under den första veckan av juni. Det är framförallt de juridiska problemen som måste klaras upp innan Atlético kan göra klart med de spelarna man vill värva. Därefter är det tyst. Samma typ av nyheter, dag efter dag. Ledningen blir passiv: Sandro Ramírez hamnar i Everton, Alexandre Lacazette i Arsenal, men rapporteringen är identisk: ”Vi måste veta med säkerhet att vi inte kommer ha problem med FIFA”.

  Den säkraste lösningen verkar vara att Las Palmas kliver in som mellanhand i affären. ”Perfekt” går resonemanget hos kanariernas president Miguel Ángel Ramírez som fått problem på hemmaplan i och med den misslyckade värvningen av italienske tränaren Roberto De Zerbi (som varit ”klar” sedan mars månad) dagarna innan och det faktum att Roque Mesa kommer säljas till Swansea City samtidigt som inga värvningar gjorts. Det är i början av juli som de Ramírez sätter en plan i rullning ihop med Gil Marín. Vitolo är redan överens med Atlético och han väntar på nyheter kring när utköpsklausulen kan betalas. Tiden går och Vitolos semester är till ända. Natten mellan måndag och tisdag den här veckan meddelar Vitolo att han återvänder till Sevilla, men det är timmarna innan som allting verkligen tar fart.

  Sevilla är förstås medvetna om Atléticos och Las Palmas planer så de agerar under söndagen. José María Del Nido Carrasco, vicepresident i Sevilla och son till den gamla SFC-presidenten med samma namn (vi väljer att kalla honom Del Nido Jr för enkelhetens skull) kontaktar Vitolos representanter på Bahía Internacional via e-mail och erbjuder spelaren en kontraktsförlängning till den 30 juni 2022 med en lön på €3 miljoner netto per säsong samt en utköpsklausul på €50 miljoner. Det är Margarita Garay, överhuvud på Bahía som mailväxlar med Del Nido Jr. Hon vidarebefordrar anbudet till spelaren som i sin tur accepterar löneförhöjningen. De båda parterna kommer överens om att träffas under tisdagsmorgonen och skriva på det nya kontraktet.

  Sevilla å sin sida läcker informationen till lokal media i Sevilla samtidigt som presidenten José Castro bekräftar överenskommelsen i samband med Éver Banegas och Guido Piazarros respektive presentationer som nya Sevilla-spelare. Castro är lyrisk och avslutar med en pik gentemot Atlético och Las Palmas: ”Vi har agerat istället för att prata” säger han till media. Han meddelar även att kontraktet har skrivits under av spelarens far och representanter. Det enda som saknas är Vitolos underskrift och det är den viktigaste delen.

  Sevilla-ledningen med Del Nido Jr väntar på att Bahía skall sända tillbaka de dokument som binder Vitolo till det nya avtalet, men de kommer aldrig. Därför försenas även Banegas och Pizarros presentation. Vitolo skickar ett meddelande till Castro innan han stiger på planet i Las Palmas för att nå Sevilla: ”Presi, vi träffas imorgon och skriver på kontraktet då” skall det ha stått i meddelandet. Castro verkar inte reflektera över det faktum att Vitolo inte har skrivit på. Istället har euforin tagit över. Han tar överenskommelsen för givet och går dessutom emot vad klubbens rådgivare föreslagit, dvs. att man inte skall prata om kontraktsförlängningen under presentationen.

  Atlético får reda på att ett av Simeones mål under sommarens övergångsfönster är på väg att glida ur händerna på den sportsliga ledningen. Atlético hör inte nyheterna i media eller när Castro uttalar sig utan dessa anländer via en annan väg. Argentinaren tar det inte alls bra. Han är ursinnig. Under måndagens tredje träningspass i Los Ángeles de San Rafael skymtas en mycket besviken Cholo sittandes på en boll samtidigt som spelarna värmer upp under Profe Ortegas kommando. Han stirrar rakt fram med en tom blick och har tagit av sig träningströjan i den högsommarvärme som råder i Spanien. Därefter slår han till en vattenflaska i besvikelse. Han vill ha förklaringar.

  Andrea Berta får det otacksamma uppdraget att meddela Simeone om det som hänt och mobilen går på högvarv samtidigt som spelarna våndas av Profes fysträning. Där emellan ringer Gil Marín och lugnar Cholo: ”Vi kommer göra allt för att han hamnar i Atlético”. Och plötsligt var 1,5 månads passivitet som bortblåst. Bokstavligt talat. Trots att man enligt rapporter vetat om vad det är som gäller för en sån här övergång sedan mitten av juni.

  Samtidigt som Atlético-supportrarna ställer till med en enorm cirkus på sociala medier och attackerar klubbledningen jobbar Gil Marín i det tysta. Det är förövrigt ingen hyllning till majoritetsägaren. Efter samtalet med Simeone ringer Gil Marín upp Vitolos representanter på Bahía Internacional (som har väldigt goda relationer med Atlético sedan 15-20 år tillbaka i tiden) och meddelar de att ”om Sevilla är beredda att betala €15 miljoner (€3 miljoner x 5 år, reds. anmärkning) är vi beredda att betala uppemot €30 miljoner (€4-5 miljoner x 5 år, reds anmärkning)”. När Vitolo, som lämnat Las Palmas för Sevilla med ett flyg under måndagskvällen landar i Nervión efter midnatt förväntar han sig att spela i Sevilla de kommande fem åren. Väl på flygplatsen får han således ett samtal. Han förväntar sig att det är någon från Sevilla, men det är Bahía som meddelar honom att Atlético har kommit med ett motbud.

  Vitolo accepterar Atléticos anbud. Och utnyttjade Sevilla skulle det visa sig. Bahía meddelar beslutet till Atlético. Därefter ringer det igen. Den här gången är det ingen annan än Simeone. Klockan har slagit 01:28 när han tar emot samtalet och den här gången har han bestämt sig: Vitolo tänker skriva på för Atlético.

  Vitolo åker till sitt hem i Sevilla, men han går inte och lägger sig. Det är nu som Las Palmas president Miguel Ángel Ramírez återigen kommer in i bilden. Ramírez kontaktar Vitolo efter att ha blivit varse kontraktsförlängningen som spelaren är på väg att skriva med Sevilla. Vitolo meddelar Ramírez att han vill spela i Atlético. Därefter påbörjas konversationer mellan Ramírez, Atlético och Vitolo som skall ha pågått till 05:00 under tisdagsmorgonen. Ramírez, som är arkitekten bakom affären (eller åtminstone vill vara det med tanke på de tidiga misslyckandena under sommaren), meddelar Atléticos juridiska team att ”allt är i sin ordning”, dvs. Vitolo är beredd att skriva på för Atleti och spela i Las Palmas under hösten.

  Därefter sätts planen i aktion. Sevilla väntar på Vitolo på Del Nido Jrs kontor för att spelaren skall skriva på det överenskomna kontraktet. Tiden går, men Vitolo dyker inte upp. Nervositeten börjar syunas utåt i Nervión och rapporteras av lokala journalister. Det blir inget möte mellan parterna. Det äger däremot ett möte mellan Vitolo och Bahía i Sevilla. Där och då bestämmer de sig för att spelaren skall nobba Sevillas kontraktserbjudande (antagligen efter att ha dubbelkollat allt en gång till ur ett juridiskt perspektiv). Nervositeten sprider sig ännu mer i Sevilla och plötsligt har vissa medier fått information om att spelaren inte kommer skriva på. Vitolo säger adjö till Del Nido Jr. En taxichaufför i Sevilla-trakten (ironiskt nog Betis-supporter) kör istället Vitolo till flygplatsen i Sevilla där han får sällskap av redan nämnda Margarita Garay. De båda tar första bästa flyg till Madrid och är framme i den spanska huvudstaden vid 17-tiden.  

  Löftet är infriat. Las Palmas-presidenten Ramírez skall ha skickat ett meddelande till Gil Marín och bekräftat att Vitolo är på väg till Manzanares. Då var klockan 10:30: ”Miguel Ángel, jag vill meddela dig att spelaren reser till Madrid under dagen”. Sagt och gjort.

  Väl på plats i Madrid börjar det sippra ut information om varför Atlético inte har genomfört affären tidigare. När man aktiverar en utköpsklausul i Spanien måste hela summan betalas på en gång, dvs. €37,5 miljoner. Det var exempelvis inte fallet med Théo Hernández övergång till Real Madrid. Det var just det, en övergång. De båda parterna förhandlade om hur Madrid skulle lägga upp betalningen för vänsterbacken. I Vitolos fall har Sevilla vägrat gå med på att dela upp de €37,5 miljoner som utgör spelarens utköpsklausul. Allt på en gång eller inget. Atlético har inte så mycket pengar tillgängliga för att betala hela utköpsklausulen på en gång.

  Det betyder dock inte att man inte har pengar, för det har man, men ett företag fungerar inte på det viset, ja, om man inte har reserver nedgrävda någonstans. Vitolo har ringt Sevillas preident vid upprepade tillfällen för att få situationen löst, men Castro vägrar gå med på att dela upp betalningen i flera omgångar.

  Samtidigt framkommer det att Sevilla planerar att stämma spelaren och hans representanter för kontraktsbrott. Kanske även Atlético. Man studerar fortfarande dessa möjligheter, något som även bekräftats av Castro i efterhand, men om ingenting är påskrivet av spelaren själv blir det antagligen svårt Trots att Castro anser sig ha ett dokument som han anser är bindande: ”Vi kom överens om att närma oss det som Atlético tänkt betala honom. Han var väldigt nöjd. Vi förberedde alla dokument under måndagsmorgonen och hans far gav grönt ljus för det hela (kontraktsförlängningen, reds. anmärkning). Det enda som saknades var spelarens signatur och Vitolo sade till mig att offentliggöra det hela. Man kan inte göra så mycket om man inte kan lita på en spelares ord, speciellt någon som vi har gett allt” sade Castro under onsdagskvällen i samband med en presskonferens för att förklara det som hade hänt kring Vitolo.

  Så länge det inte finns en fullmakt från pappans och Bahías sida gentemot Vitolo finns det väl inte så mycket mer att göra i det här fallet? En signatur är bindande, det är inte ett löfte. Inte i den här världen i alla fall.

  Vid 21:10 meddelar lokala medier i Sevilla-trakten att Atlético har meddelat Vit--olo att man har pengarna tillgängliga för att betala spelarens utköpsklausul på LaLiga:s kontor i Madrid under onsdagen.

  Vitolo övernattar i Madrid, genomför den obligatoriska läkarundersökningen med Atlético och väntar på att Las Palmas genereal direktör Patricio Viñayo kliver in på LaLiga:s kontor ihop med tre advokater för att sköta pappersarbetet. Vitolo anländer till LaLiga-kontoret vid 12:48, kliver in och skriver på de dokument som behövs för att Las Palmas skall kunna aktivera hans utköpsklausul. €37,5 miljoner kommer in på Sevillas konton med hjälp av LaLiga och kanariern har nu löst sig från sitt kontrakt med andalusierna. Han är bosmanfall och kan välja vilket lag han vill. I det här fallet väljer han Las Palmas i sex månader för att sedermera spela för Atlético efter 1 januari 2018.

  Han kommer inte lånas ut av Atlético eftersom det inte är en möjlighet i och med att den spanska huvudstadsklubben inte kan registrera nyförvärv innan FIFA:s registreringsförbud är till ända. Las Palmas har konsulterat LaLiga och kollat upp möjligheterna för en sådan lösning och skall också ha fått grönt ljus. För att låna ut spelare måste man först registrera en spelare.

  Las Palmas får 12,5% av den totala övergångssumman p.g.a. den vidareförsäljningsklausul som fanns inskriven i kontraktet mellan de båda parterna när Vitolo skrev på för Sevilla.

  Klappat och klart, men knappast särskilt snyggt. Å andra sidan hör inte sånt till i den här branschen för i nuläget har inte Atlético särskilt mycket nytta av Sevilla. Annat var det när TV-kontrakten skulle förhandlas. 

  FIFA då? Ja, de tittar på och noterar..


  0 KOMMENTARER      3688 VISNINGAR
  ZORAN ZORIC
  zoranzoric@gmail.com
  På Twitter: zoranzoric
  2017-07-12 21:54:00


  ANNONS:

  Fler artiklar om Atlético

  Álvaro Morata: "Håller på att hitta min plats i laget"
  Atlético VALLECAS. Efter Jan Oblak var det Álvaro Moratas tur att komma till den mixade zonen. Anfallaren säger bland annat att det var en väldigt viktigt vinst efter två förluster samtidigt som han håller på att hitta formen efter flytten från Chelsea.
  2019-02-16 23:05:29

  Oblak: "Jag vill stanna och vi pratar med Atlético om en förlängning"
  Atlético VALLECAS. Efter matchen stannade Atlético Madrids Jan Oblak till i mixade zonen. Majoriteten av frågorna handlade självklart om hans kontraktsförlängning.
  2019-02-16 22:02:00

  Simeone: "Gillade anfallslinjen med Griezmann, Costa och Morata"
  Atlético VALLECAS. Efter att Atlético fick med sig tre viktiga poäng från matchen mot Rayo Vallecano höll Diego Pablo Simeone presskonferens. Argentinaren poängterade framför allt den nykomponerade anfallslinjen.
  2019-02-16 21:00:00

  Matchrapport: Griezmann, el rayo rojiblanco
  Atlético VALLECAS. Det var en solig lördagseftermiddag i Vallecas. Hemmalaget kom från en snöplig förlust mot Espanyol på bortaplan samtidigt som Atlético förlorat i El Derbi Madrileño. Nu var det dags för ett nytt derby, denna gången i Vallecas.
  2019-02-16 20:56:00

  Spelschema 2018/19
  Atlético
  2019-02-16 18:09:00

  Officiellt: Diego Simeone förlänger med Atlético Madrid
  Atlético MADRID. Det har varit på tapeten under en längre tid. Nu står det dock klart att Diego Pablo Simeone förlänger sitt kontrakt med Atlético Madrid.
  2019-02-14 16:43:00

  Officiellt: Nehuén Pérez klar för Atlético Madrid
  Atlético MADRID. Spelaren som för närvarande är kapten för Argentina i U20-Sudamericano ansluter till den spanska huvudstadsklubben efter turneringen.
  2019-01-31 18:34:00

  Álvaro Morata: "Stolt och glad över att äntligen vara tillbaka"
  Atlético MADRID. På tisdagsförmiddagen presenterades Álvaro Morata som ny Atlético-spelare. Redaktionen var självklart på plats för att höra anfallarens första ord som colchonero.
  2019-01-29 14:10:00

  Officiellt: Álvaro Morata klar för Atlético Madrid
  Atlético MADRID. Tillslut står det klart att anfallaren återvänder till Atlético Madrid. Detta på ett 18 månaders långt lån.
  2019-01-28 16:35:00

  Matchrapport: Atlético vann i regionsderbyt med Getafe
  Atlético MADRID. Det rödvita laget ställdes på lördagseftermiddagen mot sjätteplacerade Getafe. Det blev dock en ganska lättspelad match där Atlético vann med 2-0.
  2019-01-26 19:30:40

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Spansk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
  Malmö lånar ut Hugo Andersson
  Nykomling till Elitserien 2019/20
  ”Jag har licens att gå framåt”
  Daniel Lohm snackar Afonso Alves
  Genial Mbappé räddade trött PSG
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies