fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhornan
Besökare: 24190 | Inloggade: 44 | Antal medlemmar: 179001
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Kinesisk miljardär på väg in i Atlético

  Kinesisk miljardär på väg in i Atlético

  Atlético de Madrid är på väg mot en överenskommelse med den kinesiske miljardären Wang Jianlin.

  Det är ingen hemlighet att Atlético de Madrid har varit på jakt efter investerare som vill vara med och hjälpa klubben in i en tid där den ekonomiska aspekten blir allt viktigare. Den nurvarande klubbledningen med Miguel Ángel Gil Marín, hans familj och Enrique Cerezo i spetsen har suttit vid förhandlingsbordet med en hel del potentiella investerare, men dessa har aldrig utmynnat i mer än att klubben har lånat pengar i svåra tider. Ofta har man gjort detta för att klara den hårt ansträngda ekonomiska situationen där insamlingen av pengar via externa investerare (banker lånar inte ut pengar till Atlético sedan en lång tid tillbaka) till de omedelbara skulderna (exempelvis skatteskulden som genererades under helvetesåren i Segunda División) som dessutom inte kan förhandlas om, utan måste betalas under en utsatt period, men ändå vara på en hög nivå sportsligt. Det faktum att Atlético har vunnit sju titlar och varit i sammanlagt nio finaler sedan våren 2009 säger ganska mycket om klubbens framgångar på senare år. Förklaringarna till Atléticos framgångar är många, men det har också varit en mycket svår period ekonomiskt för de som leder klubben. Under de senaste åren har man inte kunnat investera de egna vinstpengarna från diverse turneringar som laget genererat med sina insatser på planen då i stort sett allt har satts in på Agencia Tributarias (det spanska skatteverket) konton. I och med den sista inbetalningen har Atlético €81 miljoner kvar på sin skatteskuld efter att ha betalat in ytterligare €50 miljoner den 1 oktober. För fem år sedan var den uppe på €200 miljoner, så framstegen är uppenbara. 

  Därför är det ingen hemlighet att Atlético har letat efter potentiella investerare runtom i världen för att befästa sin position inom den europeiska toppfotbollen. I gårdagens pappersupplaga av MARCA gjorde den huvudstadsbaserade tidningen ett mycket viktigt avslöjande kring en potentiell investerare som är på väg in i klubben. Uppgifter till tidningen säger att Atlético-ledningen har en överenskommelse med den kinesiske affärsmannen Wang Jianlin om att han skall skjuta till kapital till klubben. Under förra veckan hade Atléticos styrelse ett stort styrelsemöte där man godkände förra säsongens konton och väl där godkände man även en budget på €150 miljoner för 2014-2015 års upplaga. Anledningen till den ganska stora (med Atlético-ögon sett) budgetökningen är bl.a. klubbens framgångar i UEFA Champions League den gångna säsongen. Atlético har dessutom använt sig av expansionskapital för att finansiera klubbens tillväxt, något som man väntas göra även i framtiden för att på så vis få in utländskt kapital i form av Wang Jianlins enligt uppgifter till samma källa. Nyligen gjordes sammanlagt 484,059 aktier till ett pris av €21,5 per aktie tillgängliga sedan minoritetsägarna Señales de Humo vunnit en domstolsprocess mot klubben i februari i år. Alla aktier köptes upp till ett pris av €10.407.268,50. I just det här fallet väntar man dock alltjämt på att den bryåkratiska delen av processen skall genomföras så att man slipper en liknande situation som den som uppstod senast. 

  Den nurvarande Atlético-ledningens idé är inte att sälja klubben. Istället är man, enligt källor inom densamma intresserade av att "förstärka" klubben. Wang Jianlin väntas dock med väldigt stor sannolikhet vara inblandad i sättet som Atlético kommer skötas på. I och med att varken några siffror eller detaljer läckt ut till media är det ganska uppenbart att förhandlingarna har skett helt bakom stängda dörrar. I nuläget är det alltjämt oklart om kinesen själv kommer vara inblandad i hur Atlético sköts och vad som görs med hans pengar eller om han väntas ta in folk som han själv litar på i styrelsen. I brist på andra detaljer verkar det primära målet med att låta Wang Jianlin komma in som investerare att klubben jobbar på för att bli av med sina skulder så att inkomsterna från det sportsliga kan användas på just det sportsliga. Grunden till överenskommelsen (som ännu inte är konkretiserad och officiell) lades i slutet av juli då Miguel Ángel Gil Marín (VD, majoritetsägare), Enrique Cerezo (president), Emilio Gutiérrez (marknadschef) och Ignacio Aguillo (styrelserådgivare) åkte till Peking efter turnén i Mexiko för att träffa representanter Wang Jianlins sida. Det skall även sägas att kinesen Jianlin har tagit del av Atléticos planer och gett grönt ljus för dessa för såväl det långa som halvlånga loppet. Han kommer med stor sannolikhet vara involverad i Atléticos nya träningsanläggning och var ute och tittade på vad som kommer bli klubbens nya arena från och med 2016-2017 tillsammans med Enrique Cerezo och Miguel Ángel Gil Marín redan i mars. Utöver det väntas han även hjälpa till med försäljningen av Atléticos TV-rättigheter på den kinesiska TV-marknaden när detta blir aktuellt. 

  Vem är Wang Jianlin?
  Wang Jianlin är alltså en kinesisk affärsman som äger komglomeratet Dalian Wanda Group som specialiserar inom ett antal olika sektorer. Dalian Wanda Group är väldigt aktiv inom den kinesiska fastighetsbranschen och det är just där som man har växt allra mest genom åren. Konglomeratets intressen och affärsverksamhet sträcker sig dock till flertalet lukrativa branscher såsom hotell, turism, underhållning och yachttillverkning. I mitten av juni ägde Dalian Wanda Group 88 olika affärscentrum, 55 lyxhotell (femstjärniga sådana), 1.247 biosalonger, 78 varuhus och 84 karaokecenter runtom i Kina. För ett par år sedan köpte Wanda även loss AMC Theatres i USA och Kanada för ungefär $2,6 miljarder och man planerar dessutom att investera ytterligare (uppemot $500 miljoner) i renovering av företagets biosalonger. Jianlin köpte även loss 92% av motoryachtsbolaget Sunseeker för ungefär $500 miljoner under sommaren 2013. Han har på senare tid riktat in sig på den spanska marknaden och köpte exempelvis loss Edificio España på Plaza de España i Madrid för sammanlagt €256 miljoner. Vem tipsade honom? Jo, ingen mindre än Enrique Cerezo. Dalian Wanda Group startades av den kinesiske affärsmannen 1988 med ungefär €100.000 och har sedan dess tagit sig igenom fastighetskrisen 1993 och växt till ett konglomerat med ett enormt värde. Huvudpersonen själv är enligt Forbes värd uppemot $14 miljarder. Dalian Wanda Group har uppemot 539.000 anställda och skapade sammanlagt 108.000 nya jobb under 2013 vilket visar på vilken tillväxt det handlar om. 

  59-åringen är född i Cangxi som ligger i Sichuanprovinsen och han tillbringade 16 år i det kinesiska folkets befrielsearmé mellan just 16 och 32 år. Han tog examen vid Liaoning University vid 32 års ålder och började jobba sig uppåt i Dalian. Efter ett par år vid Xigang Residential Development Company lämnade han för att bli företagsledare för Dalian Wanda Group där han har varit verkställande direktör sedan 1993. Han har länge varit intresserad av fotboll och kom in på den banan redan året efter att han tagit över som VD hos Dalian Wanda Group när man agerade huvudsponsor åt Dalian Shide mellan 1994 och 1999. Jianlin valde dock att dra sig tillbaka från fotbollen efter en mängd olika skandaler som skakade kinesisk fotboll vid den tidpunkten, primärt handlade det om uppgjorda matcher. På senare år har han dock återvänt till den idrott som han håller närmast hjärtat och faktum är att Dalian Wanda Group gick in med $32,5 miljoner för att utveckla den kinesiska ungdomsfotbollen. Projektet, som Atlético har varit starkt involverade i sedan hösten 2011, innebär en möjlighet för noggrant utvalda kinesiska ungdomar som har flyttat till Spanien för att ingå i en tre år lång utbildning, inte bara på fotbollsplanen, men även utanför densamma där de lär sig om spansk kultur och naturligtvis, språket. Wang Jianlin var dessutom också med och finansierade anställningen av José Antonio Camacho hos det kinesiska fotbollslandslaget, ett projekt som inte alls fungerade. Jianlin har tidigare kopplats samman med såväl Roma som Southampton (något som han senare kom att dementera), men nu verkar han alltså vara på väg in i Atlético.

  Han beskrivs som en man med ett ganska stort ego, men också någon som vet vad han vill med sina respektive investeringar och projekt. Det pratas också ganska flitigt om att Wang Jianlins stora mål är göra Dalian Wanda Group till ett företag med ett värde på ungefär $100 miljarder fram tills 2020 vilket i så fall skulle innebära att man är bland de 100 största bolagen i världen. 


  0 KOMMENTARER      4673 VISNINGAR
  ZORAN ZORIC
  zoranzoric@gmail.com
  På Twitter: zoranzoric
  2014-10-07 18:30:00


  ANNONS:

  Fler artiklar om Atlético

  ALTAS Y BAJAS 2017: Diego Costa väntas flyga till Madrid på lördag
  Atlético Välkommen till Atlético-redaktionens "ALTAS y BAJAS", en sammanfattning av alla rykten som dyker upp under sommarens övergångsfönster. I denna artikeln finner Du det senaste kring de senaste ryktena. Uppdateringar sker i rött!
  2017-09-21 09:54:00

  Spelschema 2017/18
  Atlético
  2017-09-20 21:55:00

  Inför Athletic Bilbao – Atlético de Madrid
  Atlético Hemmapremiären är äntligen avklarad. Atléticos historiska säsong är nu i full gång när man åker till ett svårspelat San Mamés.
  2017-09-20 12:04:00

  Diego Simeone: "Jag kan inte föreställa mig att Athletic spelar utan Muniain, Raúl García, Aduriz och Williams"
  Atlético Cholo genomförde den sedvanliga presskonferensen innan match.
  2017-09-19 14:10:56

  Inför Atlético de Madrid - Málaga
  Atlético Estadio Wanda Metropolitano står äntligen klart. Efter tre raka bortamatcher i ligan och en bortamatch i Champions League så är bortaturnén över för Atlético som äntligen får göra debut på sin nya arena. Málaga blir det lag som får vara med och påbörja denna resa mot vad som sägs bli historisk.
  2017-09-16 10:42:00

  Diego Simeone: "Vi kommer flyga så länge supportrarna fortsätter stödja laget"
  Atlético Diego Simeone pratade inför matchen mot Málaga.
  2017-09-15 22:05:02

  Simeone:"Fortsätter vi jobba hårt kommer vi nå vårt mål"
  Atlético MADRID. På måndagskvällen höll Atlético Madrids argentinske tränare Diego Pablo Simeone presskonferens i Rom inför matchen mot AS Roma. Simeone pratade bland annat om betydelsen av Champions League, den jämna gruppen samt framtiden.
  2017-09-12 00:57:08

  Inför AS Roma - Atlético de Madrid
  Atlético Atlético Madrid inleder sin Champions League säsong borta mot AS Roma. Ett möte mellan en klubb som etablerat sig som ett topplag i Champions League och en klubb som misslyckats de senaste åren när det kommer till europeisk toppfotboll.
  2017-09-11 19:59:00

  Spelarbetyg från Mestalla
  Atlético Atlético de Madrid spelade oavgjort på Mestalla under lördagseftermiddagen. Slutresultatet skrevs till 0-0.
  2017-09-09 22:25:00

  Mållöst på Mestalla
  Atlético Atlético lyckades inte få hål på Valencia och får lämna Mestalla med bara en poäng.
  2017-09-09 19:51:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Spansk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Snart dags för World Cup
  Islanders utmanas av Oilers
  Lynch tillbaka där allting började
  #196 ”Genomgången”
  En liten triumf av Sundsvall
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhörnan Leovegas
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies