fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
Besökare: 96485 | Inloggade: 386 | Antal medlemmar: 183265
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Tradition Verpflichtet 04/11-2011 DFB hotar att kasta Dynamo ur cupen

  Tradition Verpflichtet : 04/11-2011 DFB hotar att kasta Dynamo ur cupen

  Dynamo Dresden som klubb har under lång tid dragits med EN MINDRE DEL supportrar som skämt ut sig gång efter annan. Dynamo Dresden har därför vid upprepande tillfällen blivit varnade av det tyska förbundet att ju fler incidenter som sker, desto hårdare straff kommer det att bli. Det man kan fråga sig är var logiken i detta system ligger.

   Sedan murens fall har Dynamo Dresden varit en klubb som dragits med ekonomiska bekymmer i ett försök att matcha de västtyska klubbarna under ett par säsonger i Bundesliga i mitten på nittiotalet. Ett försök som var praktiskt taget omöjligt under uppbyggnaden av det forna Östtyskland. De redan väletablerade, ekonomiskt såväl som sportsligt, västtyska klubbarna kunde välja och vraka bland de östtyska spelarna eftersom de östtyska klubbarna inte hade möjligheten att matcha löneanspråken på samma sätt som de västtyska klubbarna.
   
  22 år efter murens fall lider östtyska klubbar fortfarande efter sviterna av den tyska sammanslagningen. Klassiska klubbar som FC Magdeburg, Berliner FC Dynamo (om än genom fusk),
  Lokomotiv Leipzig och Chemnitzer FC för alla en anonym tillvarelse i de nedre divisionerna i det tyska seriesystemet. FC Magdeburg spelar i år i den fjärde divisionen men snittar 6000 besökande på hemmamatcher, en bragd om du frågar mig, men lyckas inte ta sig uppåt i seriesystemet. Lokomotiv Leipzig harvar runt på femte nivån medan Chemnitzer FC förra säsongen kunde ta steget upp till drittliga.
   
  Varför är det så att många östtyska klubbar gått antingen i graven eller blivit degraderade så till den grad att ingen människa född efter åttiotalet vet vilka historier och bragder som utspelats i den östra delen av det fotbollstokiga Tyskland. Det stavas självklart pengar. Efter återföreningen av Tyskland lades alla pengar på uppbyggnaden av det östtyska samhället vilket gjorde att idrotten blev lidande. Tysklands ekonomiska muskler finner du även i landets västra del vilket gör det svårt för östtyskarna att få in pengar via sponsorer och liknande.
   
  Mot bakgrund av detta finner jag det oerhört märkligt att det tyska förbundet gett sig ut på ett korståg mot i första hand Dynamo Dresden. Dynamo Dresden har under många år jobbat aktivt för att förhindra våldsamma incidenter runt sina hemmamatcher. Ett arbete som varit väldigt lyckat. På hemmaarenan Rudolf-Harbig är det sällan trubbel och istället en magisk stämning när hemmasupportrarna på K-block sjunger allsång. Däremot är det något som uppstår när klubbens fans reser på matcher utanför Dresden. Av de senaste fem incidenterna som ligger till grund för det beslutet DFB kommer att ta gällande uteslutning ur cupen så har fyra av dessa varit på bortaplan. Den femte incidenten som inträffade på hemmaplan handlade om rasistiska sånger som sjungits på Rudolf-Harbig. Detta är självklart högst oacceptabelt, men detta är individer som uttrycker sina åsikter och ingenting Dynamo Dresden som klubb står bakom eller kan förhindra och bör därför inte bestraffas. Så frågan är vad som bör göras bättre i Dynamo Dresden?

  Som det så uppenbart ser ut har Dynamo Dresden som klubb jobbat hårt och lyckats där man har möjlighet att lyckas, på hemmaplan. På en arena där man spelar halvparten av sina ligamatcher och kan bedriva ett vettigt säkerhetsarbete. Däremot verkar det som att det är många andra klubbar som bör förbättra sitt säkerhetsarbete då incidenter sker på deras hemmaplan. Istället bestraffas Dynamo Dresden för någonting man inte har kontroll över då man inte är arrangör. För att jämföra straffen för Borussia Dortmund och Dynamo Dresden från tyska cupens andra omgång kan sägas att Dortmund får ett straff på 10000€ för sitt arrangemang medan Dynamo Dresden indirekt mister 1,5 miljoner € om man utesluts ur den tyska cupen. Pengar som är ovärderliga för Dynamo om man framöver ska kunna vara slagkraftiga samtidigt som man fortsätter att bedriva ett bra säkerhetsarbete. Dessutom kommer det fram i efterhand att Dynamo Dresden på förhand tagit sitt ansvar och kommit med inspel till både Borussia Dortmund och DFB om hur säkerhetsarbetet under cupmatchen bäst borde bedrivits, något som ignorerades från bägge parter. Att säga att Dynamo Dresden inte tagit sitt ansvar blir därmed högst felaktigt och jag tvivlar inte på att slutresultatet av de kravaller, de bengaler som tändes kvällen 25 oktober 2011 blir uteslutning ur den tyska cupen säsongen 2012-2013.
   


  12 KOMMENTARER      1928 VISNINGAR
  SGD
  dynamodresden@live.com
  2011-11-04 18:32:45


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  SGD:
  Jag håller med dig Kalle. En högriskmatch som Dynamo-Hansa som spelades tidigare i höst hölls problemfri. Dett är en mycket mer laddad match än Dortmund-Dynamo som spårade ur fullständigt. Jag skyller inte allt på arrangemanget, men till stor del hade dessa scener kunnat undvikas. Sedan är det precis som du säger i princip omöjligt för Dynamo Dresden som klubb att kontrollera supportrar som går på bortamatcher. Ska en klubb ha ansvar för sina supportrar på bortaplan bör man också få full möjlighet att bestämma vilken typ av säkerhet som behövs.
  Tumme upp 2011-11-07 17:58:10
  Kalle:
  Jag tror inte på att människor som åker på bortamatcher för att slå sönder saker och människor låter sig få en tankeställare. Därför tror jag inte fotbollen är hjälpt av att Dynamo Dresden slängs ut ur cupen.
  Däremot har jag all respekt och förståelse för att sådana beslut diskuteras. Ansvariga måste agera och de måste reagera med kraft. Om miljoner människor ser bilderna från Dortmund - Dresden på tv så är det klart att det blir tryck på DFB att få slut på eländet. För vanliga människor måste bilderna från Dortmund - Dresden vara groteskt ofattbara.

  Jag vet inte vad man ska göra. Skulle det hjälpa om alla måste legitimera vid biljettköp och insläpp?

  Tumme upp 2011-11-05 12:13:30

  Kalle:
  Jag har ingen aning om vad som sades inför BVB - Dynamo. Det är inte det jag pratar om.

  Klubbarna har naturligtvis begränsade möjligheter för att kunna kontrollera vem som går på bortamatcherna. Är det klubbens ansvar om människor med kriminella intentioner gör det i Dynamos eller Hansas eller AIK:s eller vilket lags som helsts sektion? "Klubben har ansvar" är lätt att säga. Men vad innebär det?

  Jag vet inte hur vi kommer till rätta med att bortamatcher används som slagfält. Men en klubb kan inte förväntas kunna kontrollera vad som händer på en match 60 mil bort. Följdena av katastrofen får vi stå för vecka efter vecka, ja. Men att klubben har ansvar innebär inte att klubben kan förväntas avskaffa kriminella på bortamatcherna.

  Tumme upp 2011-11-05 12:04:54
  Scorer:
  Ja något händer tydligen när Dresdens fans åker på bortamatch. Vissa rötägg verkar bara vara ute efter att förstöra och bråka. Bevittnade en incident på Centralstationen i Hamburg förra hösten. Då slogs Dresdensupportrar med varandra. Vet inte vad det gällde, men kan väl tänka mig att vissa kanske tröttnade på rötäggen. Lite tragiskt då Dynamo Dresden är en klassisk Tysk klubb som skulle vara kul att få se högre upp i seriesystemet.
  Tumme upp 2011-11-05 08:39:33

  Teddy de Beer:
  Ett par ändringar till ett halvtaskigt inlägg precis nedan...

  Det låter lite som på retoriken: "ja, nu sade vi ju till BVB och polisen innan så vi ska inte straffas" att det är Borussia Dortmunds fel att matchen avbröts flertalet gånger och att det var bråk utanför arenan (och här är ändring två) före och efter matchen.

  Tumme upp 2011-11-05 08:31:50
  Teddy de Beer:
  Problemet är större än att till exempel Dynamo Dresden har lyckats skapa en lugn atmosfär kring sina hemmamatcher. Jag vill varken svartmåla Dresden eller påstå att jag kan alla detaljer utan och innan, för det kan jag inte. Men, är det så - och nu prövar jag en tanke som jag burit på den senaste veckan - att Dresden kan hålla vissa supportrar utanför sin egen hemmaarena, men att dessa kan ta sig in på läktarna i samband med bortamatcher? Det är en helt oprövad tanke, jag har ingen aning om det kan tänkas stämma.

  Samtidigt menar jag att Dynamo Dresden, liksom alla andra klubbar, har ett ansvar för sina supportrar även på bortaplan. Det låter lite som på retoriken att "ja, nu sade vi ju till BVB och polisen innan så vi ska inte straffas." Förstå mig rätt nu, för den här tanken har jag inte heller prövat, men jag menar att ansvaret finns där. Åtminstone på så sätt att det är klubbens varumärke som svärtas ner när så kallade supportrar slås på stan och kastar sten mot polisen - både före och innan matchen.

  Problemet, i det avseendet, är lika brett som det är i Sverige. Det är fotbollens problem, absolut. Det är Dynamo Dresdens problem, absolut. Det är det tyska samhällets problem, ja absolut. Jag kan tycka att slänga ut Dynamo Dresden ur cupen är en drastisk åtgärd, men det är kanske det som behövs för att ge vissa grupperingar en tankeställare? Om det sedan är schyst eller inte, ja det är det säkerligen inte och det är tråkigt om det faktiskt skulle drabba en klubb som Dynamo Dresden.

  Tumme upp 2011-11-05 08:29:22

  Kalle:
  Hansa Rostock och Dynamo Dresden har i stort sett inga problem med bråk på sina hemmamatcher.

  Så vad händer då på bortamatcher där vi nästan ständigt får se på hur idioter förstör festen. Jag känner att det hos många fans - som tråkigt nog inte riktigt skiljer på hjältar och skurkar - finns en tendesn att glorifiera klubbens våldsbenägna svans. Bortamtch efter bortamtch ser jag maskerade aggessiva unga män som kastar in allt möjlig som brinner.

  Samma förlamande tråkiga bilder varje vecka. I min vanmakt undrar jag hur riktiga fans står ut. Hansa Rostock har ofta över 1000 fans med på bortamatcherna. Varför står de inte upp som en man och vägrar acceptera packet? Varför överhuvudtaget acceptera att någon är maskerad på läktaren? på allvar, varför?

  Tyvärr - och det föstår jag inte - verkar viljan att bli av med dessa människor på läktarna inte riktigt finnas. Klubbarna lägger ner massor av tid och pengar på att lösa problemen. De är ju inte dummare än att de inser att de helt enkelt måste.

  Men projekt, initiativ, kommunikation med fans intresserar inte de som tycker det är veckans höjdpunkt att slänga saker på medmänniskor. De kunde inte bry sig mindre om klubbens välmenta åtgärder.

  Här måste de riktiga fansen reagera. Sätt dit de som förstör. Kanske jag ska vara pretentiös och kalla det civilkurage. Okej. Visa civilkurage. Låt vakter, poliser eller annan lämplig person ta bort dem.

  Någonsom förstår hur människor lyckas ta in kilovis med raketer på arenorna? Vad är det för jävelskap som gör det möjligt?

  Tumme upp 2011-11-05 08:19:44
  Olle:
  "Straffa individerna, inte klubben". Ett citat som vevas om och om igen i Sverige. Bör vara likadant i Tyskland...
  Tumme upp 2011-11-05 02:51:43

  SGD:
  Chappi

  Dessutom vet du nog inte helt vad du pratar om då Dynamo Dresden förmodligen är en av de klubbar som jobbar mest aktivt med sina olika supportergrupper. Det är precis här problemet med denna systematiska bötfällningen ligger. En klubb kan göra mycket och det har Dynamo gjort. Självklart kan man alltid bli bättre, men du kan inte bestämma över individers sinnen. Det enda du kan göra är att se till att du har gjort precis allt du kan. Precis som Dynamo har gjort undr sina arrangenang.

  Tumme upp 2011-11-05 00:43:19
  SGD:
  Chappi
  Det är ingen som förnekar att det finns ett problem, men Dynamo kan knappast stå som ansvariga för något individer gör när man inte ens är arrangör. Det är ungefär som om du skulle få böter varje gång din rumskamrat slogs på krogen. Som jag skriver så är det ett problem som varit identifierat under lång tid. Dynamo som förening har tagit sitt ansvar på hemmaplan som den arrangör man är. Men ska man behöva betala för andras misstag bara för att de som begick våkdsamheter stod på bortaläktaren?

  Tumme upp 2011-11-05 00:35:43

  Chappi:
  Jag tycker att det vore ett hårt straff att utesluta klubben. De facto är det en del av fansen, inte klubben som varit ansvariga. Att man utgår ifrån att fansen älskar klubben så är det kanske enda sättet för att nå dessa s.k. fans att straffa klubben låter rimligt, Men troligtvis är den våldsamma gruppen inte ens äkta fans och nås som sådana inte med dylika straff i alla fall. De kommer bara få vatten på sina kvarnar och kommer att kunna påstå att dfb hatar östklubbar.

  Man är ändå rätt beviken på en del kommentarer som man hört från officiellt håll som till stor del skyller ifrån sig allt ansvar och ibland även låter som om det fanns förståelse för dessa fans. Fem gånger våldsamheter vid SGD:s bortamatcher (dina siffror) låter ju inte som en slump direkt, att skylla på bristande säkerhet låter som en rätt billig ursäkt. Det är detta bristande ställningstagande och bristande nyanseringsförmåga som stöter illa upp och som är ett stort hinder på vägen att ta itu med problemet som SGD har haft i många år.

  Tumme upp 2011-11-05 00:25:27
  Teddy de Beer:
  Jag tänker inte påstå att du har fel i allt det du skriver, men jag har ett par tankar kring ditt blogginlägg. Först och främst, Dynamo Dresden straffas eftersom det är klubbens problem. Så ser lagstiftningen ut vad jag förstår, men visst man kan tycka att det är en olycklig sådan. Det är däremot verkligheten.

  För det andra så kan inte både Dynamo Dresden och Borussia Dortmund tala sanning, det säger ju sig självt. I det sammanhanget är det märkligt att Dynamo Dresden efter matchen, om det nu stämmer, skrivit till Borussia Dortmund och bett om ursäkt för sina supportrars agerande och tackat klubben för gästfriheten. Bara två tankar.


  Länktips: http://www.bvb.de/?%87%ECZ%1B%E7%F4%9C_l....
  Tumme upp 2011-11-04 18:46:54


  Tidigare blogginlägg

  Tradition Verpflichtet : 04/11-2011 DFB hotar att kasta Dynamo ur cupen
  Dynamo Dresden Dynamo Dresden som klubb har under lång tid dragits med EN MINDRE DEL supportrar som skämt ut sig gång efter annan. Dynamo Dresden har därför vid upprepande tillfällen blivit varnade av det tyska förbundet att ju fler incidenter som sker, desto hårdare straff kommer det att bli. Det man kan fråga sig är var logiken i detta system ligger.

  Tradition Verpflichtet : 24/10-2011 Bloggen är död, länge leve bloggen
  Dynamo Dresden Ja, så är det, till viss del. Bloggen är inte död, men namnet ändras från och med idag. Det allmänt tråkiga namnet ”Dynamobloggen” försvinner och ersätts av det något, i varje fall i mina öron, roligare namnet ”Tradition Verpflichtet”.

  Tradition Verpflichtet : Dynamo Bloggen 19/9-2011: ”Gör man två mål på bortaplan så måste man få med sig något hem”
  Dynamo Dresden

  Tradition Verpflichtet : Dynamo Bloggen : 7/9-2011
  Dynamo Dresden

  Tradition Verpflichtet : Dynamo Bloggen : 9/8-2011
  Dynamo Dresden

  ANNONS:

  Fler artiklar om Dynamo Dresden

  Niklas Hauptmann säljs till FC.Köln
  Dynamo Dresden Dynamo säljer 21-årige mittfältaren
  2018-05-23 21:50:26

  Dynamo Dresden - Union Berlin 0-1
  Dynamo Dresden Kontraktet fixades i sista matchen
  2018-05-15 11:00:00

  Inför: Dynamo Dresden - Union Berlin
  Dynamo Dresden Dynamo Dresden ska säkra kontraktet i säsongens sista match
  2018-05-12 09:10:00

  Erzgebirge Aue - Dynamo Dresden 0-0
  Dynamo Dresden Dynamo tog viktig poäng i bottenstriden.
  2018-05-07 10:30:00

  Inför Erzgebirge Aue - Dynamo Dresden
  Dynamo Dresden Sachsen-Derby i nedflyttningsstriden
  2018-05-05 10:29:59

  Dynamo Dresden - Fortuna Düsseldorf 1-2
  Dynamo Dresden Uwe Neuhaus lag förlorade med 1-2 inför 30 953 åskådare hemma på DDV-Stadion. Düsseldorf avgjorde i 90e minuten.
  2018-04-29

  Inför Dynamo Dresden - Fortuna Düsseldorf
  Dynamo Dresden Fullsatt väntas på DDV-stadion i Dresden
  2018-04-27 13:00:00

  Dynamo Dresdens europaäventyr säsongen 1973/74
  Dynamo Dresden Här är historien om när Dynamo slog ut Juventus och pressade Bayern München
  2018-04-24 14:00:00

  Kaiserslautern - Dynamo Dresden 0-1
  Dynamo Dresden Inför 26 851 åskådare tog Dynamo Dresden en viktig bortaseger på Fritz-Wal­ter-Sta­di­on: Erich Ber­ko avgjorde i andra halvlek.
  2018-04-22 22:15:00

  Solidaritätskomitee Dynamo och medlemsinflytande
  Dynamo Dresden Dynamo Dresden hjälper 28 fans som punktmarkerats av myndigheterna.
  2018-04-20 14:00:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Tysk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
  ”Sannolikt att Högström vänder hem”
  Ständig oro kring Icardi
  Villa gjorde tvåsiffrigt mot Sirius
  Claudio Ranieri tar över Fulham
  ”Snuskigt bra i Kanada”
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies