fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
Besökare: 60515 | Inloggade: 29 | Antal medlemmar: 183453
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig

  Eintrachts försvarstal

  Ett filosofiskt försvar angående kall om Frankfurtskt fulspel.

  När lag med begränsad estetik fungerar brukar det inte sällan mynna ut i kravaller av olika slag. Antingen utbrott på Twitter eller inbrott på forum. Eintracht Frankfurt har under en längre tid fått utstå ganska hård kritik från människor som menar att de spelar fult och oschysst på ett regelbrytande sätt. Verkligheten kommer då närmre, naiviteten skickar klara signaler om utilitarism, en filosofisk idé som är lika utopisk som den är absurd. 

  Att ta konsekvenser av sitt handlande är någonting som de flesta lär sig den hårda vägen. Antingen handlar det om att man i tonåren gör någonting som man sedermera även straffas för av föräldrar. Eller så var det som i mitt fall, att som barn kasta ur sig någonting i affekt. Oavsett hur, så kan man anta att trovärdiga vuxna människor kan förstå konsekvenserna av sitt eget handlande. Att följa en konsekvensstyrd moralkodex, det är en helt annan sak ska man dock minnas. 

  Eintracht Frankfurts fula spel kan efterliknas med konsekvensetiken. Det är som om man i många fall valt mellan att utgå från plikten, att i detta fall följa reglerna slaviskt, eller att vara konsekvensetisk och att, i detta fall, medvetet göra fel, lika kunnig om konsekvenserna av den felaktiga handlingen. I detta nästan eviga moraliska dilemma har man valt den senare. Man har tittat pragmatiskt på för-och nackdelar och bestämt sig för att det är värt att ta ett gult kort för spelförstörande, om det förhindrar ett eventuellt mål. Detta istället för att estetiskt och regelmässigt förnöja forumstjuvar och allehanda fotbollssupportrar. Det är konsekvensetik när det är som allra vassast. 
  Eintrachts moralkodex är lika klar som den är klockren. Pragmatism är en annan etik, visserligen, men den kan implementeras i konsekvensetiken på ett ganska fantastiskt sätt. Att vara pragmatisk och titta på en handling endast som en handling, utan subjektiva värden, kan i många fall leda till en helt opartisk och ofta mycket framgångsrik kodex. Eintracht är objektiva, de är aggressiva, de är pragmatiska och de är framgångsrika. 

  Framgång provocerar. Det vet vi alla. Ingenting är så provocerande som en lycklig människa som nått sina mål, främst för vi alla så desperat vill just dit. Att Eintracht får utstå kritik nu när man är på framgångens våg är lika väntat som det är tröttsamt. Att vi får utstå kritik på grund av vårt fula spel, det är bara komiskt. 

  Sten. Kast. Glashus. Splitter. Barfota. Aj! "Mannen, du är ingen fekir!" Alla lag som någonsin spelat fotboll kommer ta en och annan spelförstörande varning. Alla kommer hellre ta ett gult vid kontringsfara än att hoppas på det bästa. Det vet man om man praktiserat sporten, oavsett nivå. Inte heller är det en hemlighet. Spelare vet om det, coacher vet om det och domare vet om det. Det är en del av spelet och jag har ingenting emot det, så länge man är beredd på konsekvenserna. 

  Dessutom, vi är inte Spurs. Vi fuskar inte och kommer undan med det. Eintracht förstör motståndarnas kontringar, men får ett regelrätt gult kort för det. Att sitta på en moralpiedestal brukar leda till naivitet, men även de bästa kan väl förstå skillnaden mellan att slippa konsekvenser och ta konsekvenser. 

  Det hörs. "Rugbylag", "andra lags fans är rädda för skador". Whatever makes you happy, bro. En örn bryr sig inte om vad bytet tycker. Vi flyger vidare. Oavsett. 


  17 KOMMENTARER      1862 VISNINGAR
  AXEL FALK
  instafalk@outlook.com
  På Twitter: @Falkfurt
  2018-02-22 10:34:18


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Falkfurt (Frankfurt red):
  09//
  Skickar du mig din adress så skickar jag dig ett spektrum, du verkar behöva lite nyans. Det är lugnt, jag bjuder på det.


  Tumme upp 2018-02-23 21:00:56
  09:
  Klopps Dortmund spelade aldrig fult och Klopps Dortmund hade minst kort i ligan med marginal, vad får du allt ifrån ? Be inte om ursäkt för att Frankfurt är ett benknäckargäng vad gör väl en 6 månaders skada när man kan vinna 3 poäng
  1 Tumme upp 2018-02-23 20:05:40

  Falkfurt (Frankfurt red) :
  Dräger der Jäger //
  Tack för din kommentar. Det var glädjande att se en saklig sådan till skillnad från det vanliga tramset man ibland får utstå.

  Jag spenderade den senaste timmen av att av och till tänka på det du menar. Jag kom fram till att du har rätt, helt rätt. Men jag skulle vilja rätta till ett par saker som min artikel, skriven på en iPhone på fem minuter påväg till jobbet, kanske var oklar med.

  För det första, jag menar inte alls att Eintracht faktiskt spelar fult. De är på gränsen, tar ibland ett gult för att förhindra kontring men vilket lag gör inte det? Det finsn fula tendenser, men de förstärks ofta av att folk vill tro att Eintracht är fula, när de egentligen är tuffa och hårda att spela mot. Eintracht är inget brunkargäng, blott en trupp som går in 100 procent i närkamper.

  Fult spel är aldrig eftersträvansvärt. Tufft spel kan vara det. Fotboll är en sport som spelas på så många vis, att spela tufft och hårt kan vara ett vis. Eintracht är inget lag som spelare specifikt skadar sig mot. Vi spelar aggressivt och tufft, ofta handlar de skador som inträffar om sorgliga tillfälligheter.

  Men, jag håller med dig. Jag vill inte sitta och framhäva fult spel, det vore vansinnigt, jag vill blott bringa en viss nyans till begreppet "fult" och kanske förklara varför Eintracht spelar så tufft som de gör (konsekvensetiken osv). Stort tack för din kommentar!

  Hans // Samma gäller här, tack för kommentaren. Glädjer mig att se dig ha stora problem med min tes.

  Jag vill förtydliga att jag för det första inte anser Eintracht spela så fult.

  För det andra anser jag det finnas en moralisk skillnad mellan att riva ner en motspelare vid kontring och att filma sig till straffar match ut och match in. Att jag är Arsenal-supporter har ingenting att göra med det, fråga vem som helst som inte hejar på Spurs och den kommer hålla med om att de filmat en del (till och med Pochettino säger ju det). Här tror jag dessvärre det är vice versa. Eftersom du vet att jag är Arsenal-supporter så tror du kanske att jag har en agenda. vilket vore att anta för mycket.

  Att jag hejar på Eintracht spelar roll. Jag ser på de flesta matcherna och känner mig ganska klar kring vår taktik. Den går ut på press. Press kan ofta bli aggressivt, ibland kan ett pressande lag ligga på gränsen och det gör Eintracht av och till. Men det gör även Hoffenheim och även Schalke. Till och med Klopps BVB låg på gränsen mellan fult och tufft spel ibland.

  Regelöverträdelse är en regelöverträdelse, visserligen. Men när regelöverträdelser blir bestraffade? Där finns en skillnad i min mening. Då är laget medveten om konsekvenserna och försöker därför inte fuska sig till någonting. Oklart, men så är ofta moral.

  1 Tumme upp 2018-02-23 16:42:05
  Dräger der Jäger:
  Måste bara rätta min felskrivning från min förra kommentar... det ska stå:

  P.S.
  Bara för att jag inte håller med dig så betyder det inte att jag inte uppskattar din åsikt.

  Tumme upp 2018-02-23 16:07:45

  Hans:
  Hur kan du göra en sådan skillnad mellan Spurs filmningar och Eintrachts fula spel? Med din logik borde filmningar ingå i ”ett oschyst sätt att vinna matcher”, sålänge man accepterar konsekvenserna. Förseelserna leder enligt regelboken till liknande konsekvenser.

  En rå kapning som potentiellt förstör en karriär kan på många sätt anses allvarligare än att en spelare faller enkelt. Enligt ditt tänk borde allt (inom rimliga gränser) kunna utnyttjas för att nå framgång. Din logik gör det svårt att ställa sig på ena sidan när det gäller fult spel, och på den andra när det gäller filmningar. Du anpassar dina åsikter helt efter din egen världsbild, då du avskyr Spurs (till följd av att du hejar på Arsenal) och älskar Frankfurt - därför har jag extra stora problem med att du delar upp regelöverträdelser i fack så att de ska passa din agenda.

  /Hans

  PS. Dra inte Spurs-kortet. Jag hejar på Boro.

  2 Tumme upp 2018-02-23 15:40:33
  Dräger der Jäger:
  Du tycker att det är tröttsamt att få utstå kritik av fult spel vid framgång. Men är det inte mer tröttsamt att försvara fult spel vid framgång?

  Att blanda in Frankfurts framgång som den stora faktorn till att ni får utstå kritik känns som en felaktig slutsats. Visst är framgång provocerande för många. Men att fult spel är provocerande beror på att det inte är någon eftersträvsam metod att använda för att vinna matcher, oavsett vilket lag som använder metoden och oavsett hur bra laget är. Kritiken mot fult spel kommer komma oavsett om det är Bayern som använder metoden för att vinna ligan eller om det är HSV som använder metoden för att försöka säkra ett nytt kontrakt.

  Så varför är metoden inte eftersträvsam om fult spel krävs för att vinna matcher? Det finns säkert många anledningar men de flesta är nog eniga om att skador är den största anledningen. Skador förstör spelarkarriärer. Därför vill ingen vara med om skador. Därför vill (förhoppningsvis) ingen se någon bli skadad. Därför ska vi kritisera fult spel. Och det är därför fult spel inte är något eftersträvsamt.

  Sedan finns såklart grader i helvetet och alla saker kräver inte samma kritik. Att dra en spelare i tröjan vid en kontring kräver t.ex. inte lika stor kritik som att fult kapa en spelare bakifrån. Men i och med att du inte särskiljer kritiken och försvarar all typ av fult spel och oschyst spel så känns det ganska ”provocerande”.

  P.S.
  Bara för att jag inte håller med dig så betyder inte att jag uppskattar din åsikt.

  ”To be able to think, you have to risk being offensive” – Jordan Peterson

  1 Tumme upp 2018-02-23 14:24:37

  KumoShadow:
  Grym text. Använda moralfilosofiska termer för att förklara skeenden - härligt! Lite lagom provocerande också. Friskt och kul. 10/10 för den här. Love it!

  Angående Spurs - googla Dele Alli diving...

  4 Tumme upp 2018-02-22 22:36:37
  Falkfurt (Frankfurt Red):
  Totte //
  Kul teori där, Totte. Alltid lika tillfredsställande att se ens ord få folk till dumma kommentarer.

  3 Tumme upp 2018-02-22 20:59:00

  Totte:
  Antagligen är det nån fotbollsnörd som håller på Liverpool och vill ha nåt "hippt" "alternativt" "pretentiöst" lag i Tyskland och valde då Eintracht Frankfurt som ingen jävel skulle komma på att supporta.
  1 Tumme upp 2018-02-22 19:04:55
  Falkfurt (Frankfurt red):
  Humlan //
  Ponera att Eintracht spelar så överdrivet fult som du påstår. Varför skulle spelarens nationalitet spela roll?

  Spurs // Pochettino själv har ju erkänt att ni dyker för att få poäng. Kunde inte motstå att pika Spurs när jag ändå var igång.

  Tumme upp 2018-02-22 16:36:32

  Spurs:
  Vad fuskar Spurs med ? Nyfiken fråga
  6 Tumme upp 2018-02-22 11:18:24
  Humlan:
  Vad händer den dagen en Frankfurt spelare gör så att Hummels eller Boateng/Volland/Reus/Gomez i helgen osv missar sommarens VM pga av en Frankfurtkapning? Skall du då säga att shit happens vi spelade som vi alltid gjorde
  Tumme upp 2018-02-22 11:02:20

  ANNONS:

  Fler artiklar om Frankfurt

  Matchrapport + Intervju med Frederik Rönnow
  Frankfurt Förlust i Berlin för Eintracht, en match vi brukar ha svårt med.
  2018-12-09 19:46:56

  Bitter förlust mot Wolfsburg
  Frankfurt Vår första förlust på 12 matcher. Vi har blivit bortskämda!
  2018-12-03 14:01:20

  Optimistjolle XXL
  Frankfurt En optimistjolle på kaotiska vatten. Men den är stor som en lyxjakt nu.
  2018-11-30 14:44:57

  Eintracht Frankfurt definierar fotboll
  Frankfurt Det lyckliga miraklet am Mainstrand.
  2018-11-30 14:28:56

  Lyckoskrik am Main
  Frankfurt Jämförelser är dumma. Men vi gör en ändå!
  2018-11-27 15:27:21

  Inför Falkderbyt
  Frankfurt SGE mot VfB, Axel mot Magnus. Falk mot Falk. Inga fingrar emellan.
  2018-11-02 14:35:46

  Inför SGE - 1. FC Nürnberg
  Frankfurt Efter 7-1 mot Fortuna och 2-0 mot Apollon kliver vi in på söndagseftermiddagen mot Nürnberg med hopp och glädje.
  2018-10-27 21:00:00

  Europacup in diesem Jaaaahr
  Frankfurt 2-0 mot Apollon Limassol. Tankar! Idéer! Känslor!
  2018-10-26 00:26:18

  Ett Hoppfullt Opus
  Frankfurt Titeln "Optimistjolle" börjar bli uttjatad.
  2018-10-23 14:43:08

  Luka Jovic
  Frankfurt Fünferpack. Ja, vad ska man säga...
  2018-10-19 22:45:16

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Tysk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
  Stamkos med hattrick mot Rangers
  Kommentatorn för århundradets mål
  Kareem Hunt veckans snackis
  Inför omgång 16 med Erik Hadzic
  Moura skickade Spurs vidare
  Champions League:   Moura skickade Spurs vidare
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Casinokollen Leovegas Elite prospects
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies