fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM FSport Prylhornan
START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 82875 | Medlemmar: 180224

Kom ihåg mig
Krönika VAR är fru Justitia?

Krönika: VAR är fru Justitia?

Efter att ha upplevt det nya VAR-systemets gärning under de inledande omgångarna av Bundesliga kan man fråga sig: Var är fru Justitia?

Spelet stannar upp. Domaren för sin ena hand mot öronsnäckan för att försöka undvika dånet från publiken och spelarna. För varje sekund som går blir det dock tystare och tystare. Sedan kommer plötsligt signalen från domarens visselpipa, följt av en vacker rörelse som ska symbolisera en skärm. ”Rättvisa har skipats”, menar domaren. Alla i Publiken jublar, även bortaföljet, och spelarna i de båda lagen kramar om varandra och konstaterar att allt lyckligtvis till slut har gått rätt till. End of story, och alla levde lyckliga i alla sina dar.
 
Njaaa, fast vänta lite nu. Så blev det ju inte riktigt. Eller det har i alla fall inte börjat så för fotbollens nya era med Video Assistant Referee.
 
Många VAR-belackare, mig själv inkluderat, var från början rädda för att det nya domarsystemet skulle förstöra hela upplevelsen med fotbollen som sport. Istället för en vulkan som exploderade känslor skulle vi nu få oberörda robotar med linjaler i händerna. Det var även många som var rädda för att matchtempot skulle förstöras helt, och att det dessutom skulle vara svårt att bedöma när de avgörande sekvenserna i spelet började.
 
Efter de inledande omgångarna i Bundesliga kan man konstatera att belackarnas profetia visserligen inte riktigt slog in så som man hade trott, men konsekvenserna av VAR-systemet har ändå blivit långt ifrån bra.
 
Det kanske är lite överdrivet att påstå att VAR-fantasterna förväntade sig ett scenario där alla skulle krama om varandra och jubla tillsammans. Men fördelen med Video Assistant Referee var att fru Justitia, med balansvågen och svärdet i sina händer, en gång för alla skulle springa fotbollens ärende fullt ut. 
 
Om det nu är så att fru Justitia springer fotbollens och VAR:s ärende så verkar det dock som att balansvågen är helt skev. Därför av att bedöma av alla märkliga beslut som Bundesliga-domarna har tagit under de första sex omgångarna, så kan man dra slutsatsen att det svingande svärdet helt godtyckligt kan drabba vem som helst, oavsett om det är ”korrekt” eller inte.  


Max Kruse fick ingen upprättelse av VAR.   

Allt började för några veckor sedan när SC Freiburg och Borussia Dortmund ställdes mot varandra. SC Freiburgs Yoric Ravet fick gult kort efter att klumpigt, fult och oavsiktligt ha stämplat en redan halvskadad Marcel Schmelzer på ankeln. Domarna ändrade dock beslutet till ett rött kort efter att ha använt VAR-teknologin. Och visst kan man absolut tycka att det skulle vara ett rött kort, men betyder det att det då ska vara rött kort för varje stämpling? Svar ja, var det man fick anta, även om jag också kan tycka att det hade räckt med ett gult kort för Ravet.
 
Veckan efter Ravets utvisning möttes Bremen och Schalke 04 på Weser-Stadion. I inledningen av den matchen gick Thilo Kehrer in fult och vårdslöst med sulan mot Max Kruses fot. Ett rött kort hade minst sagt varit berättigat. Kruse byttes av direkt då han i fallet av tacklingen skadade nyckelbenet. Kehrer däremot fick fortsätta matchen med endast ett gult kort som påföljd, och det utan att ens ha granskats av VAR-teknologin.  I mitt tycke var Kehrers tackling betydligt värre än Ravets. Konsekvenserna blev dock att Kehrer endast fick ett gult, medan Ravet fick en fyra matcher (!) lång avstängning. Godtyckligt minst sagt.  
 

Christian Gentner fick ingen upprättelse av VAR.   

Men VAR:s slumpmässiga dömande tar inte slut här. Vi har de senaste veckorna även kunnat se Wolfsburg målvakt Casteels gå in och knäa Stuttgarts lagkapten Gentner i skallen utan några som helst påföljder. I matchen mellan Dortmund och Köln på Signal Iduna Park svingades svärdet även så hårt att det måste ha gett eko hela vägen till den stora katedralen i Köln. Dortmund fick nämligen ett mål godkänt trots att domaren blåste för frispark till Timo Horn innan bollen ens hade rullat förbi mållinjen. Efterspelet av målet blev att Köln lämnade in en protest om omspel av matchen, men det utan framgång. Sedan har vi även kunnat bevittna en Lewandowski som filmade till sig en straff mot Wolfsburg, men det verkade vara omöjligt för VAR-systemet att upptäcka.  
 
En av de mer besynnerliga matcherna när det gäller VAR-systemets involvering är annars den som spelades mellan Köln och Frankfurt i onsdags. Frankfurt får en tveksamt dömd straff och ett mål till följd, trots att Timo Horn i Köln-målet gick på bollen i sin utrusning, som dessutom inte på något sätt var vårdslös. Minuter senare drar Köln-försvaren Heintz ned anfallaren Haller i straffområdet. Med hjälp av VAR bedöms det inte vara någon straff, även om det i mitt tycke mycket väl hade kunnat vara det. Ytterligare några minuter senare blir Bittencourt bryskt nedtacklad bakifrån av Falette i Frankfurts straffområde. En solklar straff enligt domaren i Skys TV-studio, men inte enligt varken huvuddomaren eller VAR-systemets domare, som istället lät spelet fortsätta som om inget hade hänt. Godtyckligt var ordet.    


Köln fick ingen upprättelse av VAR. 

Som ni märker finns det en hel del fall där man kan ifrågasätta om allt verkligen har gått rätt till, och det finns säkerligen ännu flera fall än de jag har tagit upp. Konstigt nog har alltså domarna och deras beslut hamnat i ännu mer fokus än innan VAR-systemet infördes, och det trots att systemet skulle vara ett hjälpmedel för dem att ta ”rätt” beslut.
 
Problemet med fotbollen som sport är att den faktiskt från första början är ganska godtycklig, och vad som är en filmning, förstärkning, straff, frispark, rött kort eller gult kort är nästan en filosofisk fråga som inte ens Nietzsche eller Kant hade kunnat klura ut ett svar på under en minut om de så hade försökt. Med VAR-systemet blir det dessutom en godtycklighet upphöjt till två. För hur vet vi vilka situationer som ska granskas? Och om de granskas, är det ens möjligt att komma fram till ”rätt” svar? 
 
Så nej, fru Justitia springer inte fotbollens ärende och hon finns inte i VAR:s högkvarter i Köln. VAR är bara ett godtyckligt system, och att påstå att det är ”rättvisans system” är inget annat än hyckleri.  


6 KOMMENTARER      2061 VISNINGAR
LUDWIG DAHLSTRÖM
2017-09-24 15:47:00


Artikelkommentarer

CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

Ludwig (Freiburg red.):
Rolig jämförelse, men jag tycker den haltar lite. Jag är inte jätte insatt i utvecklingen av självkörande bilar, men jag tvivlar på att det kommer vara en liten tomte i Köln som bestämmer när bilen ska svänga eller bromsa, utan där kommer väl teknologin vara det som styr allting? Med andra ord ska den mänskliga faktorn vara nära mot 0%.

När det gäller VAR så är det inte så att det är teknologin som tar beslutet om det är straff eller rött kort, utan det är en människa som tar beslutet (med hjälp av teknologin), och därmed kan det fortfarande bli ”fel”. Det är möjligt att VAR-domarna kommer bli mer bekväma och i sina roller och därmed inte göra lika många grova fel, som det uppenbart har varit. Så man får i alla fall hoppas att det blir bättre. Men återigen vill jag påpeka att det finns väldigt många gråzoner, och jag är tveksam till att VAR-systemet kan komma till en så pass låg nivå av godtycklighet för att jag ska kunna bli nöjd med systemet.

Tumme upp 2017-09-26 19:02:18
Ubereil:
Jag ser det lite som självkörande bilar. Många oroar sig för hur självkörande bilar ska klara av diverse olika situationer utan att orsaka olyckor och känner därför att det nog inte kommer gå att få till. Det man glömmer är att självkörande bilar inte måste bli felfria - de måste bara se till att inte hamna i lika många olyckor som mänskliga förare.

VAR är likadant - i grunden så är det fortfarande mänskliga domare som gör godtyckliga bedömningar. Det kommer vi aldrig komma runt. Men med VAR så slipper domarna hamna i situationer där de knappt uppfattat vad som ens hänt där de måste lita till sin intuition för att ta beslut. Det här lär aldrig bli perfekt det heller men om de bara lär sig verktyget så borde det bli bättre.

1 Tumme upp 2017-09-26 13:50:19

Ludwig (Freiburg red.):
"En hycklare eller hypokrit predikar om en särskild tro utan att själv följa eller tro på det personen själv förespråkar", är definitionen på wikipedia. Så du har rätt i att om man gillar VAR så är man inte nödvändigtvis någon hycklare. Det jag menade var dock att VAR lanserades som "rättvisans system", och med det jag skriver i artikeln menar jag på att det är väldigt ofta som det är omöjligt att komma fram till "rätt" svar i ett domslut, eftersom det finns så många gråzoner. Alltså blir det väldigt svårt att följa det man förespråkar.

Jag hoppas verkligen att du har rätt i att det blir bättre,men jag är tveksam till det, just på grund av alla gråzoner och att många domslut är godtyckliga.

1 Tumme upp 2017-09-25 17:38:44
Ubereil:
Hyckleri är när man använder en annan måttstock för att bedöma andra än man använder för att bedöma sig själv. Att gilla VAR är med andra ord inte hyckleri (även om det för all del kan vara dåligt ur andra hänseenden).

Sen bör man nog ta det lite försiktigt med att döma ut VAR redan nu. Domarna verkar än så länge ha haft dålig känsla för när de ska ta till det men de har samtidigt inte använt det särskilt länge, så vi kan nog räkna med att de kommer bli bättre om det får sätta sig. Och när de väl lärt sig använda systemet så kan vi nog räkna med att antalet grova missar (som rena offside-mål och liknande) kommer minska om än inte försvinna. Sen kommer man inte runt att det fortfarande kommer finnas ett visst mått av godtycklighet, men även det kommer minska.

Tumme upp 2017-09-25 13:54:31

Ludwig (Freiburg red.):
Jag har nu sett reprisen av Griezmanns korrekt bortdömda offsidemål, och där kan man definitivt säga att VAR gjorde sitt jobb (det bortdömda onsidemålet hittade jag inte). Dock är domslut sällan, eller åtminstone inte alltid, en fråga om svart eller vitt. I fallet med Griezmann var det en solklar offside, men det jag vill säga med krönikan är att det finns extremt många gråzoner inom fotbollen. Tycker det säger mycket att en domare tycker att det var solklar straff för Bittencourt i Köln-Frankfurt matchen medan andra domare inte tycker det.

Sedan finns det också de VAR-beslut som har varit helt korrekt i Bundesliga, men jag tycker som sagt att det blir en godtycklighet i vilka situationer man ska granska och vilka man inte gör det.

2 Tumme upp 2017-09-24 17:43:10
v:
Hur är det med offsidemål och bortdömda onsidemål då? I matchen mellan Frankrike och Spanien fick vi ju se båda fallen där VAR var till stor hjälp, annars hade matchen slutat på ett helt annat sätt. Hur ser du på VAR i dessa fallen?
Tumme upp 2017-09-24 16:39:18

ANNONS:

Fler artiklar om Freiburg

Hawaii-fotboll i Frankfurt
Freiburg Igår bar det av för laget mot Tysklands bank-Mekka Frankfurt när laget skulle möta just Eintracht Frankfurt i den 18:e omgången av Bundesliga. 1-1 blev resultatet i en match som kom att innehålla Hawaii-fotboll, debutanter och svajigt spel.
2018-01-14 16:45:05

Ryan Kent återvänder till Liverpool
Freiburg Ryan Kent lämnar SC Freiburg för att återvända till Merseyside och FC Liverpool.
2018-01-10 18:33:57

Reportage: När vi brände ned våra skepp i ett snöigt Köln
Freiburg Helgen innan Lucia åkte undertecknad med tre vänner till ett snörikt Nordrhein-Westfalen i västra Tyskland. Tillsamman skulle vi få se bottenmötet mellan FC Köln och vårt favoritlag SC Freiburg i Bundesligas femtonde omgång. Trots – eller möjligtvis tack vare – väderförhållandena och de två lagens utsatta positioner i tabellen skulle detta komma att bli en minnesvärd, klassisk och historisk sammandrabbning.
2018-01-08 19:52:29

Höler ansluter från Baden-konkurrent och ”der Torjäger” flyttas upp till A-laget
Freiburg Vinters transferfönster är ännu bara några dagar ung, men SC Freiburgs A-lag har redan gjort klart med två nyförvärv.
2018-01-04 20:35:31

SCF-godbitar från 2017
Freiburg Snygga mål, roliga citat, nytt klubbrekord och mycket mer. Det har hänt en hel del i klubben SC Freiburg under 2017. Här är några utvalda godbitar från året.
2017-12-31 13:26:00

Streichs nya kläder
Freiburg ”All the kids have always known That the emperor wears no clothes But they bow down to him anyway Cause it's better than being alone” Ready to start – Arcade Fire
2017-12-07 18:19:30

Vad hände med die Breisgau-Brasilianer?
Freiburg Det var ett tag sen sist laget från det sydvästra hörnet av Tyskland fick samma sambaklingande benämningar om sig, men vad har hänt sedan dess? Var står SC Freiburg i dag inför den stundande trettonde omgången av Bundesliga?
2017-11-25 09:06:14

Inför SC Freiburg – SG Dynamo Dresden
Freiburg Idel tuffa matcher har Freiburg stött på i Bundesliga. Nu är det SC Dynamo Dresden som väntar i DFB-Pokal. Tar Freiburg chansen att förbättra sitt anfallsspel eller kommer en tidigare Freiburg-spelare stoppa ett vidare avancemang i cupen?
2017-10-25 17:02:35

Stort fokus på Heynckes när Freiburg reser till München
Freiburg De regerande mästarna Bayern München har inlett säsongen förvånansvärt svagt. Freiburg har å sin sida inte heller fått någon drömstart på säsongen, men har samtidigt visat sig vara ett svårslaget lag i ligan. Kan Freiburg utnyttja turbulensen i München och ta en efterlängtad skrällseger? Eller går Heynckes segrande i sin återkomst i Bundesliga?
2017-10-13 22:23:04

Krönika: VAR är fru Justitia?
Freiburg Efter att ha upplevt det nya VAR-systemets gärning under de inledande omgångarna av Bundesliga kan man fråga sig: Var är fru Justitia?
2017-09-24 15:47:00

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM SC FREIBURG
ANNONS:
SERIETABELLEN
1Bayern München1915223047
2Bayer Leverkusen198741231
3Schalke 0419874531
4RB Leipzig19946331
5Mönchengladbach19946031
6Dortmund198651530
7Frankfurt19865430
8Augsburg19766327
9Hoffenheim19766227
10Hannover19766-127
11Hertha Berlin19676025
12Freiburg19586-1323
13Wolfsburg193115-220
14Stuttgart196211-820
15Mainz 0519559-920
16Werder Bremen19379-916
17Hamburger SV194312-1315
18FC Köln193313-1912
>> Visa hela tabellen
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US | FORUM | BETTING
”Barcelona tryckte ner gaspedalen”
”Glorian är på väg att trilla av”
Spurs hittade inga vägar till seger
De tio bästa värvningarna
Erdal Rakip i Crystal Palace –”Lassana Diarra klar för PSG”
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM FSport Prylhörnan Leovegas Leovegas
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies