fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 104465 | Medlemmar: 184077

Kom ihåg mig
Stor intervju med Pelle Nilsson - del 1
Pelle Nilsson utanför FC Nürnbergs officiella supportershop.

Stor intervju med Pelle Nilsson - del 1

Nürnbergredaktionen fick förmånen att träffa Pelle Nilsson över en lunchintervju som mestadels fokuserade på Pelle själv, men självklart också avhandlade årets upplaga av FC Nürnberg och hur första halvan av säsongen varit. Intervjun publiceras i två delar och det här är den första delen.

Det är mitt på dagen och FC Nürnberg har precis avslutat sin träning på den intilliggande träningsanläggningen när vi slår oss ned för att inta en gemensam lunch. Pelle som har ätit ett antal luncher på restaurangen slår mest upp menyn för syns skull, innan han efter uppskattningsvis 15 sekunder slår igen den och är redo att leverera en beställning. Medan undertecknad tar längre tid på sig att bestämma sig pratar Pelle om alltifrån sina utmärkta kunskaper i tyska till att han efter erfarenhet och träning har utvecklat en talang för att både äta fort och prata fort samtidigt. Det finns fördomar om att personer från de norra delarna av Sverige är tystlåtna och tillbakadragna, men Pelle är raka motsatsen med sitt väldigt öppna och inbjudande sätt att uppträda. När maten väl är beställd och vi har hunnit reda ut var vi bor i förhållande till varandra är det så dags för inspelningsutrustningen att sättas igång och intervjun inleds.
 
Intervjun har tre fokusområden:
* Spelaren Pelle Nilsson (del 1)
* Laget FC Nürnberg (del 2)
* Höstsäsongen 2012 (del 2)
 
Spelaren
 
Om vi börjar prata lite kort om hur det har varit för dig sen du kom till Tyskland. Vad finns det för skillnader såväl sportsligt som på det privata planet?
- Om man tar det fotbollsmässigt så är det alltid mer fokus på dig själv, allt är mer professionellt och du har större uppbackning. Det krävs mer av dig som individ när du är här, kanske inte fysiskt för på den punkten tränar de skandinaviska lagen nog lika hårt eller kanske hårdare, men mentalt är det en väldigt stor skillnad. Du förväntas att kunna ta hand om dig själv, att prestera och hela tiden visa upp dig själv. Därför är jag väldigt glad att jag inte kom till Tyskland för tidigt, utan att jag trots allt ändå var 24-25 år och hade hittat mig själv som person och samlat på mig en hel del erfarenhet.
 
- Privat sett och kulturellt är det såklart att det har sina skillnader, även om Sverige och Tyskland är väldigt lika varandra. Det finns en lite annorlunda alkohol- & matkultur och så finns det ju inget hav här heller, vilket jag saknar från min tid i Sverige.
 
Var det en stor chock när du kom hit eller var du mentalt förberedd på att det skulle trappas upp ett steg?
- Nej, jag kan inte säga att det var en chock, men som jag sa tidigare så är jag väldigt glad att jag var så pass vuxen som jag var. Det är en enormt stor skillnad, absolut och speciellt i början när man inte kunde språket helt hundra och kände sig lite utanför. Jag tror att det är jätteviktigt att man inte gömmer sig, utan att se till att lära sig språket snabbt och ta för sig, för annars blir det lätt att det bildas en dålig uppfattning om dig och det var något jag försökte göra. Det blev som en inlärningsperiod som jag försökte ta mig igenom och det är jag glad över att det gick så pass snabbt som det gick.
 
Märker du någon skillnad mellan Hoffenheim och Nürnberg?
- Ja, det är jättestor skillnad. Det är två helt olika klubbar; Hoffenheim är en ny klubb som lever mycket på sin investerare och bara året innan jag kom dit hade klubben spelat i 3. Bundesliga, sen vann vi 2. Bundesliga direkt och blev höstmästare i Bundesliga. Allting gick väldigt, väldigt fort och det byggdes ny arena, ny träningsanläggningen och en väldigt hög spelaromsättning.
 
- I Nürnberg är det en helt annan tradition och alla i Tyskland vet vad ”Der Club” är för något. Fansen runtom i landet har också en väldig respekt för Nürnberg eftersom att det historiskt sett är en storklubb, men sen har vi inte de finansiella möjligheterna som Hoffenheim har. De senaste tio åren har det varit lite ”hawaii” mellan första- och andraligan. Det är egentligen först de senaste tre åren som vi har stabiliserat oss och dessutom börjat få balans i ekonomin, så nu gäller det att steg för steg börja bygga upp ett lag som siktar uppåt och kan vara med och kämpa om platserna högre upp i tabellen för varje år.
 
Hur känner du att du har utvecklats som spelare?
- Enormt mycket! Jag märker bara på det här senaste halvåret när jag har kommit tillbaks från en lång period av skador och trots det är bättre på allting än innan jag kom till Tyskland. Det finns inget specifikt som jag har utvecklat mer än något annat, men generellt som mittback är det väldigt viktigt att organisera försvarsspelet och det är något som jag blivit mycket, mycket bättre på. Jag har växt enormt som person och blivit en ledare på varje träning och match vi spelar, så det är en väldig utveckling.
 
Hur mycket har du stoppats upp av dina skadeproblem, tror du?
- Det är klart att man alltid kan prata om att ”hade jag inte varit skadad så…” och det är rätt onödigt att prata om egentligen, men jag är samtidigt själv övertygad om att om jag inte hade haft de här skadorna så hade jag genom att kunna spela kontinuerligt i Bundesliga såklart varit ännu bättre. Men det är onödigt för mig att spekulera i vad som hade hänt, jag är jättenöjd med det här halvåret som jag har varit skadefri nu och ändå får spela i Europas hetaste liga. Det är väldigt, väldigt kul att få vara en del av den perioden.
 
Känner du att ditt spel passar för just Bundesliga?
-  Ja, det tror jag. Jag tror kanske inte att jag skulle passa lika bra i spansk fotboll exempelvis. Tysk fotboll är snabb, aggressiv och mycket närkamper, samtidigt som den ändå är tekniskt och taktiskt styrd.
 
Vad känner du att du har för roll i laget?
- Jag har en ledarroll, absolut. Jag är med i spelarrådet, jag är en av de äldre spelarna och försöker ta den rollen så bra jag kan. Det är inget jag går och tänker på speciellt att jag måste vara på ett speciellt sätt, utan det är helt enkelt så som jag är som person och så som jag har utvecklats.
 
Vad ser du som dina starkaste respektive svagaste egenskaper som fotbollsspelare?
- Min starkaste egenskap är spelförståelse skulle jag vilja säga. Jag är bra på både positionsspelet och närkampsspelet, men framför allt sättet att hela tiden läsa av motståndare och veta vad nästa steg är.
 
- Snabbheten har väl aldrig varit min största styrka, men det tycker jag att jag trots allt har utvecklat här nere med snabbare fötter och bättre löpsteg, men det är såklart att jag inser att jag inte kommer att bli mycket snabbare med åren. Det gäller att bli smartare och se till att inte hamna i löpdueller en mot en och det tycker jag att jag har lärt mig under åren.
 
Ditt kontrakt ska börja förhandlas snart. Hur känns det?
- Det är klart att det är intressant. Det är första gången som jag har varit så här nära ett utgående kontrakt (sex månader, reds. anm.), utan har alltid förhandlat nytt med över ett år kvar. Jag har såklart förstått att klubben har velat vänta i och med min skadesituation som varit, men jag trivs jättebra i Nürnberg och om de kommer med ett kontraktsförslag så ser jag egentligen inga problem med att vi ska kunna lösa detaljerna bara vi kan kommunicera.
 
- Nu när jag är 30 och har familj och barn är det lite annorlunda. Det blir viktigare att stanna på ett ställe och att ha kvar det kontaktnätet som hela familjen byggt upp även utanför fotbollen.
 
Om det nu skulle skära sig på något sätt i förhandlingarna, ser du dig då stanna kvar i Tyskland som prioritet eller är det hem till Sverige eller är det helt öppet?
- Nej, skulle det skära sig är det helt öppet. Då gäller det att se över möjligheterna och se vad för erbjudanden som kommer. Men det är såklart att jag inte har någon lust att spela i Kina eller Dubai redan nu när jag fortfarande är så bra som jag är och håller för en liga som Bundesliga.
 
Hur känner du med kroppen och de skadorna du har haft? Känner du att du ser slutet eller …
- Nej, absolut inte! Under det senaste halvåret har jag känt mig superfräsch, som att jag verkligen har fått vila de senaste 1½ åren. Men det är såklart att det finns vissa skillnaden i kroppen när man blir äldre, det är inte så att man går ut och knallar på mot mål det första man gör innan man har värmt upp…
 
- Jag ser inget stopp, utan jag tänker att fortsätta spela så länge som jag tycker att det är kul och klubbar fortfarande vill ha mig på högre nivå. Jag ser heller inte några problem med att fortsätta spela på lägre nivå när jag rundar av karriären. Jag älskar fotboll och tycker att det är så kul att jag inte tror att jag kommer sluta. Det kanske till och med är något korplag som vill ha mig eller så…
 
Sen är det den här frågan om landslaget. Den har ju blossat upp den senaste tiden och det har skrivits flera artiklar i diverse media. Har du något nytt att tillföra?
- Nej, jag kan ju egentligen inte säga något om det. Jag fokuserar på mitt eget spel och försöker göra så bra ifrån mig som möjligt, det andra får komma om det kommer. Det är inte min uppgift att ta ut ett landslag, men det är klart att möjligheterna borde finnas i och med att jag är ordinarie i en av de bättre ligorna, men jag vill återigen betona att det inte är min uppgift att ta ut ett landslag. Tycker förbundskaptenen att jag skulle passa in så skulle jag bli jätteglad.


Del två av intervjun hittar du HÄR.


5 KOMMENTARER      4537 VISNINGAR
VIKTOR LEEK
2013-01-10 07:00:00


Artikelkommentarer

CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

Bruno :
Borde definitivt hålla lika hög klass som olsson och granen därbak men...... Han är äldre än båda två vilket gör att jag tror att hamren hellre satsar på en ung backup typ almebäck. Synd för honom för han håller absolut
2 Tumme upp 2013-01-11 01:13:23
Wollin (HSV-red.):
Riktigt roligt initiativ av dig! En mycket läsvärd artikel och jag ser fram emot nästa del. Väl mött på söndag!
4 Tumme upp 2013-01-10 21:29:25

Lux:
Kul läsning!
5 Tumme upp 2013-01-10 16:20:56
Pelle till landslaget!:
Kul att få läsa lite om spelaren Pelle, inte direkt så man har drunknat i artiklar och intervjuer med med honom. Riktigt bra och intressant intervju, ser fram emot del 2!
7 Tumme upp 2013-01-10 16:09:52

Kvantfysik är överskattat:
Grym artikel!
12 Tumme upp 2013-01-10 08:55:03
ANNONS:

Fler artiklar om Nürnberg

Har Nürnberg äntligen fått medvind?
Nürnberg Med fyra inspelade poäng på förra veckans två matcher börjar förhoppningen om att Ismaël äntligen fått ihop sina mannar att gry.
2014-10-12 08:28:00

FC Heidenheim - FC Nürnberg 3-0 - Ismaëls sista match?
Nürnberg Tre ändringar i startuppställningen och ett nytt spelsystem men samma resultat. Förlust och noll gjorda mål.
2014-09-24 23:12:00

Nürnberg i fritt fall
Nürnberg Efter två nya förluster har Nürnberg kastats in i en mardrömssituation i en verklighet där inget blivit som de hoppats.
2014-09-23 07:25:00

Inför: FC Nürnberg - Fortuna Düsseldorf
Nürnberg Nürnbergs inledning på säsongen har varit samma cirkus spelmässigt som på transfermarknaden. Efter senate omgångens imponerande 4-0-seger är förhoppningen nu att laget har hittat rätt och kan fortsätta på den vägen.
2014-09-15 16:44:00

Uppdaterade notiser: Nürnberg bestraffade
Nürnberg Nürnberg har presenterat sin huvudsponsor för det kommande året.
2014-09-15 12:25:00

Silly Season 14/15: sista sommarcirkusen dokumenterad
Nürnberg Nürnbergs spelaromsättning fortsätter att vara hög och snart har så gott som hela truppen bytts ut.
2014-09-15 12:20:00

FC Nürnberg - FSV Frankfurt 0-1
Nürnberg Nürnberg kastas djupare ner i krisen i och med en ny förlust. Från supporterled växer frustrationen och det riktas en hel del ilska mot såväl spelare som ledning - värst ansatt är sportchefen Bader som verkar ha misslyckats helt med sitt lagbygge.
2014-08-24 09:59:00

Nürnberg utslaget ur DFB-Pokal
Nürnberg Nürnbergs redan mörka vecka blev knappast bättre av en 1-0-förlust mot MSV Duisburg i tyska cupen.
2014-08-15 22:19:00

Spelarbetyg: Greuther Fürth - FC Nürnberg
Nürnberg Efter en 5-1-förlust är det förstås ingen spelare som gör en bra match, men det finns grader i helvetet.
2014-08-13 23:15:00

En svart dag för Nürnberg
Nürnberg En målvaktstabbe, en onödig straff och tre försvarstabbar förvandlade derbyfesten till en mardröm av sällan skådat slag. Måndagen den 11e augusti 2014 kommer för alltid att vara en svart dag i Nürnbergs fotbollshistoria.
2014-08-12 14:00:00

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM FC NÜRNBERG
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
Vinnare och förlorare i traden
Daniel Lohm snackar Afonso Alves
”Går mot något alldeles speciellt”
Komfortabel men slarvig cupvinst
Här är Djurgårdens nya kedjor
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies