fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
Besökare: 94280 | Inloggade: 321 | Antal medlemmar: 183459
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Tyskland runt med Wollin #20 Borussia Dortmund

  Tyskland runt med Wollin #20: Borussia Dortmund

  Följ med Filip Wollin på hans resa genom Tyskland i jakt på att besöka samtliga arenor i Bundesliga och 2. Bundesliga innan säsongen når sitt slut i maj.

  Näst flest titlar. Näst flest medlemmar. Näst största föreningen i Tyskland.
  Borussia Dortmund har alltid fått stå i skuggan av flaggskeppet Bayern München, men har trots det en uppblåst självbild som störst, bäst och vackrast. Åtminstone är det den uppfattning jag personligen bildat mig efter att de två senaste åren varit boende i Tyskland och haft sporadisk kontakt med såväl representanter för klubben som med deras nitiska anhängare.
   
  Hela staden Dortmund är mäkta stolta över sin fotbollsförening och har i en del aspekter all rätt att vara det. Westfalenstadion – som folket i Dortmund föredrar att man benämner Signal Iduna Park – har en kapacitet på strax över 80 000 och är nästintill alltid fullsatt när det vankas match. Detta gör att man har det högsta publiksnittet i världen och ”Den gula väggen” har blivit ett omtalat attribut för föreningen. Ändå kan jag inte låta bli att tycka de gulsvarta fansen och deras hemmaborg är överskattat – vilket vi kommer in på lite senare.
   

   
  Dortmund har jag besökt vid ett flertal tillfällen i mitt liv. Staden är den åttonde största i Tyskland sett till antalet invånare och är därmed metropolen i Ruhrområdet. Tidigare var Dortmund industrins huvudhärd med kolgruvorna och tungmetallen som stadens främsta verksamheter, men med åren har industrialismen succesivt avtagit och i stället har den moderniserats och anses i dag vara ett av högteknologins viktigaste fästen. Men ska man tro majoriteten av invånarna är det fotbollen som är det i särklass största och viktigaste.
   
  Möjligtvis finns det en sanning i det då det tyska fotbollsförbundet valt att placera sitt egna museum i Dortmund – som är beläget intill Hauptbahnhof. Där kan man i egenskap av besökare ta del av den tyska fotbollens historia och bevittna sällsynta klenoder som har anknytningar till både äldre och yngre händelser.
   

   
  Just Hauptbahnhof var dit jag anlände med buss från Frankfurt. Det var tidig förmiddag men ändå var det redan flera utsmyckade fotbollssupportrar som börjat uppladdningen inför eftermiddagens batalj genom att dricka öl och samtala om vad som varit och vad som komma skall. Även Nalle Puh, Kalle Anka och andra seriefigurer syntes lite varstans med alkoholhaltig dryck i sina vaddera händer.
  Nej, jag hade varken rökt marijuana eller käkat magiska svampar. Utan det var karnevaltider under mitt besök, och många av invånarna i Dortmund vars fotbollsintresse är svalt valde att förklädda göra den drygt timmeslånga tågresan till Köln för att roa sig. En av dem bar en svensk Tre Kronor-tröja samt en blågul peruk och var skrämmande lik komikern Anders Jansson. Hans breda tyska fick mig dock snabbt att inse att det blott måste ha varit en dubbelgångare.
   
  Efter ett tag rullade det tåg från Hamburg som jag väntat på in på perrongen och jag slöt upp med mina vänner som likt mig valt att ägna halva helgen åt att stötta HSV från bortasektionen på Westfalenstadion.
  Precis som alltid hade jag ansökt om ackreditering till matchen, men beviljades ingen med motiveringen att Borussia Dortmund prioriterar tyska journalister. Märkligt kan tyckas av en klubb som gärna framhäver sig själva som moralens främsta väktare. Till deras försvar ska dock sägas att jag under den gångna säsongen medgavs ackreditering och hamnade på pressläktaren lustigt nog bredvid Nicolai Müller.
   
  Den här gången fick jag inte den möjligheten och tvingades således sent omsider jaga tag på en biljett – vilket jag gudskelov lyckades med tack vare en god vän som är högt uppsatt inom HSV:s ultrasfalanger.
   

   
  I gemensam trupp begav vi oss till stadens södra delar där arenan är belägen för att dricka några öl innan avspark. Faktum är att Dortmund betraktas som något av ölets hemstad i Tyskland då några av landets äldsta bryggerier har sitt ursprung där. Ändå var det bara lättöl som serverades innanför arenans portar då matchen av någon anledning ansågs vara högriskfull. Detta trots att supportrarna tidigare hade ett erkänt vänskapsband med varandra som till viss del fortfarande lever kvar.
   
  Väl inne på läktaren tog vi plats längst nere framme vid capon och jag måste erkänna att det kändes mäktigt att stå öga mot öga med ”Den gula väggen”. En känsla av ”vi mot dem” infann sig snabbt i kroppen och trots att vi var tio gånger färre i antalet gjorde vi vad vi kunde för att lyfta fram vår älskade klubb mot en sällsynt seger.
   
  Någon sådan fick jag inte heller den här gången ta del av, utan det var hemmalaget som drog det längsta strået och precis som jag med åren fått vänja mig vid lämnade jag arenan med en stor tomhet i bröstet.
   

   
  Borussia Dortmund må ha flest åskådare på sina hemmamatcher, men de är defintivt inte bäst i Europa som en del vill hävda. Sanningen är den att de inte ens är bäst i Tyskland och lever sålunda i drömvärld där BVB är störst, bäst och vackrast – precis som jag inledde den här texten med.
   
  I ett avsnitt av Bundesligapodden myntade jag att Borussia Dortmund är en sekt och fick medhåll från en hel del lyssnare medan andra inte delade den åsikten överhuvudtaget. Det som till stor del ligger grund till mitt uttalande är den erfarenhet jag har av att ha varit i kontakt med klubben och deras supportrar, samt den sliskiga parollen ”Echte Liebe” och att man har ”You’ll Never Walk Alone” som inmarschlåt.
  Med det sagt hyser jag ändock stor respekt för vad föreningen åstadkommit och vilken enormt stor betydelse den har för den tyska fotbollen överlag. Men troligtvis kommer det alltid leva kvar en liten känsla av vämjelse när jag tänker på ”Die Borussen”.
   
  Storleken till trots anser jag att det i Dortmund inte finns mycket annat utmärkande än den pampiga arenan. Jag läste någonstans att staden till ungefär hälften består av grönområde, vilket jag har svårt att tro på då jag sällan varit i en ort vars innerstad går i så många nyanser av grått som Dortmunds gör. Inte ens Berlin kan mäta sig på den fronten.
   
  Dortmund och Ruhrområdet överlag är sannerligen fotbollstokigt och naturligtvis är det värt att besöka Westfalenstadion även om både arenan och stämningen som vanligtvis råder där är överskattat. Dock kan jag inte råda att bo i Dortmund, utan i stället är det betydligt trevligare och gemytligare att ha sin hemvist i närliggande Düsseldorf för att sedan på matchdagen bege sig till Dortmund där man tar ett par timmar för att utforska staden innan man beger sig till arenan för match.

  Fakta och tips:  Grundades: 1909
  Smeknamn: Die Borussen
  Arena: Signal Iduna Park (81 400)
  Maskot: Biet Emma
  Tränare: Peter Stöger

  Så mycket kostar en öl: 3,90 € (Brinkhoff)
  Så mycket kostar en ståplatsbiljett: 17 €
   
  Så tar du dig enklast till arenan:
  På matchdagar åker du smidigast från Hauptbahnhof med U-Bahnlinje nummer U45, som kör var femte minut, till stationen Stadion.

  Tyskland runt med Wollin – lista på besökta arenor:
  1. Eintracht-Stadion, Braunschweig
  2. Volksparkstadion, Hamburg
  3. Holstein-Stadion, Kiel
  4. SchücoArena, Bielefeld
  5. RheinEnergieStadion, Köln
  6. BayArena, Leverkusen
  7. Vonovia Ruhrstadion, Bochum
  8. Weserstadion, Bremen
  9. Audi Sportpark, Ingolstadt
  10. WWK-Arena, Augsburg
  11. Olympiastadion, Berlin
  12. HDI-Arena, Hannover
  13. Millerntor-Stadion, Hamburg
  14. Mercedes-Benz Arena, Stuttgart
  15. Merck-Stadion am Böllenfalltor, Darmstadt
  16. Fritz-Walter-Stadion, Kaiserslautern
  17. Hardtwaldstadion, Sandhausen
  18. Volkswagen Arena, Wolfsburg
  19. Commerzbank-Arena, Frankfurt
  20. Signal Iduna Park, Dortmund

  Synpunkter, frågor eller funderingar? Hör gärna av dig.


  11 KOMMENTARER      3092 VISNINGAR
  FILIP WOLLIN
  filip.wollin@svenskafans.com
  På Twitter: @W0llin
  2018-02-22 08:00:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Frans Brüggen:
  Jocke//
  Men hallå. Varför skulle han skriva på ett annat sätt? Skulle han skriva för att blidka Borussen? Han beskriver väl sin syn på Dortmund, som han upplevt den. Jag är säker på att Wollin sett mycket av Dortmund, men detta kanske bara är hans syn på saken? Varför skulle han beskriva en bild han inte ens fått? Skulle han ljuga, menar du?

  Att hävda att han är partisk är dessutom underligt. Han är en professionell journalist som kan objektivitet. Att undergräva hans trovärdighet på grund av hans påstådda förakt mot din klubb vore inte bara att förolämpa artikeln, utan att förolämpa Wollins kunskap som journalist.

  5 Tumme upp 2018-02-23 16:51:06
  Jocke:
  Och efter 20 hånfulla poddar över tid gällande BVB, så förväntades du just skriva som du gjorde.

  Du är en sann deskriptiv journalist.

  1 sida av myntet självklart är väl de flesta fans enögda antar jag. Du kan ju skriva en artikel och beskriva på ett vis, men beskriva i olika ordalag är ju journalistik, de poänger som du faktiskt har drunknar i ditt förakt till BVB och det är synd det hade kunnat vara ett reportage värt namnent på den arean som har särklass mest tillresta åskådare i Tyskland och i världen, hur många av alla som vallfärdar tror du känner igen den beskrivningen ?

  Jag hade kunnat visa dig 10 kort nu av fina ställen och du hade mest troligt aldrig varit på ett enda av dem, inte att förvänta och att kräva, men man kan välja sina ordval i en artikel och du valde att skriva sekt, drömvärld dvs använda polariserande ord, och så skriver du en sida av myntet , journalistisk frihet ? För mig är det enbart i provokativt syfte utan ens en chans att kunna vinna annat än att folk blir pissed off. Ok jag läste Lamotte nyss det var samma reotorik


  Tumme upp 2018-02-23 12:48:02

  Filip Wollin:
  Jocke //

  Förväntar mig ingenting från någon som gång på gång försöker hävda att det bara finns en sida av myntet. Har sett mer av Dortmund än bara vägen mot arenan och kan inget annat säga än att det är en grå stad.

  1 Tumme upp 2018-02-23 12:18:05
  Jocke:
  Och du förväntar dig jubel när du skriver skit om Dortmund, klubben

  " Sanningen är den att de inte ens är bäst i Tyskland och lever sålunda i drömvärld där BVB är störst, bäst och vackrast – precis som jag inledde den här texten med."

  Och du har vandrat Lindeman upp och ned någon gång, åkt U45 till arenan, och på detta dömer du ut staden som intesägande

  Jag har visat artikeln för ett flertal Tyskar som kan svenska och svenskar i Tyskland, de flesta av dem frågade sig har han skrivit den från skrivbordet eller ens varit i Dortmund.

  Du har kontinuerligt i pod på pod hackat på BVb skrev en det är ju definitivt så, så frågan är försökte du verkligen ens beskriva det Dortmund som vi såg eller ville du leta saker att hacka på ?

  Beskrivningen av en del saker stämmer ju , men din ton och ditt arroganta sätt att skriva om BVB trodde du vi som lever för klubben skulle jubla ?

  Tumme upp 2018-02-23 11:28:24

  Filip Wollin:
  -: //

  Tack ska du ha! Kul att åtminstone någon uppskattar det.

  4 Tumme upp 2018-02-23 10:02:11
  -:
  Dessa texter är mycket underhållande att läsa, så tack så mycket för att du lägger ner din tid för att skriva dem. Det uppskattas verkligen. Weiter so! :)


  6 Tumme upp 2018-02-23 02:02:10

  Knappen:
  Was ist gelb und stinkt nach scheisse?
  1 Tumme upp 2018-02-22 23:14:36
  Filip Wollin:
  Rosický //

  Vore oerhört tråkigt om klubben går den vägen fullt ut, men känslan är att det tyvärr är dit man är på väg. Håller helt klart med om att stämningen var annan förr.

  Jocke //

  Smaken är som baken, och Dortmund är inte en stad som tilltalar mig. Samma sak gäller Berlin som en del vill hävda är ett paradis på jorden.

  Du skriver väldigt osammanhängande måste jag säga, men nog är jag medveten om hur stor betydelse fotbollen har i Dortmund – vilket jag också poängterar i texten om du missade det.
  Har, och kommer aldrig heller, hävda att det råder någon vidare stämning på Hamburgs matcher. Däremot tycker jag att klubbar som Eintracht Frankfurt och Borussia Mönchengladbach har betydligt bättre stämning på sina matcher än vad Dortmund har sett till deras storlek på arenan och hur instabilt läget varit de senaste åren. Kommer ihåg när Dortmund låg sist i tabellen vintern 2014 och spelade hemma mot Hoffenheim. Det var svårt att tro att det ens var 30 000 på arenan.

  Gällande störst stad i Ruhrområdet har jag benämnt Dortmund som metropolen, vilket det också är. Essen är också en stor stad, men den är fortfarande inte större.

  3 Tumme upp 2018-02-22 12:09:49

  Jocke:
  När det gäller själva innerstaden är den ganska ful och intetsägande men som du skriver sägs det eller, att det finns mycket grönområden då föreslår jag att man kanske har sett mer av staden än U45 till arenan. Man kan inte förvänta sig av dig att du skall kunna staden även om en nyansering kanske kunde vara ok. Tysklands vackraste område finns en halvtimme från stationen och helt otroligt vackra ställen finns i närheten om man lyfter näsan, jag är självklart färgad efter 200+ matcher och långa perioder av boende i Nordkirchen främst. Men du skriver om stämning, låt mig berätta det finns många sidor av BVB om du en dag går på en pub i Werne,Nordkirchen,Ludinghausen osv kan alla fotboll, de lever för fotbollen, du kan gå iinne i stan eller i stadsdelarna också, jämför Hamburg där kan du gå på en förortspub och någon gillar HSV även om jag själv bara varit på några. Fotbollens betydelse för trakterna runt Dortmund är inte mätbara ens. Och den negativa bild du kör har du ju sagt i varje pod , om det är hatkärlek eller förakt vet jag inte men du beskriver inte den förening jag levt med i 40 år nu. Och det där med stämning, jämför du Hamburg, när man kommer till Puttgarden och glider iväg sätter sig på däcket och hör måsarna då är det högre volym än inne på Volkparkstadion någonsin verkar ha iofs när man jämt förlorar är det svårt att hålla ångan uppe. och självklart har BVB fått många supportrar som kom in med 2 ligasegrar och en cl-final så vår publik kanske inte låter lika mycket, till skillnad mot TR så håller jag inte med dig å andra sidan visste jag hur du skulle skriva om vår arena på förväg med ledtråd av de podar som varit förr. Oc Ruhr områdets största stad är det verkligen Dortmund ?
  2 Tumme upp 2018-02-22 10:26:47
  Rosický:
  Jag håller med dig i texten faktiskt (trots att jag är Borusse) och det beror på att Dortmund de senaste åren gått mer och mer mot att marknadsföra klubben utåt mot nya supportrar istället för att behålla sin attityd. Stämningen på arenan är från och till bra, men även här har det skett en förändring på senare tid..

  Fattas bara att man kör över Süd snart och går mot att konkurrera fullt ut med Bayern genom att höja priserna och satsa mer på att sälja ut arenan till de som kan betala bäst.

  2 Tumme upp 2018-02-22 10:13:43

  Zweite:
  Jag är inte bitter /Hamburfans aus zweite
  5 Tumme upp 2018-02-22 09:25:38
  ANNONS:

  Fler artiklar om Tyskland

  Adventskalender: Lucke #11
  Tyskland Lucka elva öppnas och bakom den får Karl nytta av sin fotbollskarriär i skyttegraven i Flandern.
  2018-12-11 19:14:00

  Adventskalender: Lucke #10
  Tyskland Adventskalender har nått fram till lucka 10, SvenskaFans Tysklands Julsaga med tyske soldaten Karl i spetsen fortsätter sin stilla väg mot den oundvikliga döden.
  2018-12-10 19:14:00

  Adventskalender: Lucke #9
  Tyskland Redaktionens adventskalender når lucka nio. Karls resa mot julfreden i Somme fortsätter i SvenskaFans Tysklands Julsaga:
  2018-12-09 19:14:00

  Adventskalender: Lucke #8
  Tyskland Redaktionens julkalender når lucka 8. Här är SvenskaFans Tysklands Julsaga.
  2018-12-08 19:14:00

  Adventskalender: Lucke #7
  Tyskland Redaktionens julkalender öppnar lucka 7. Här är SvenskaFans Tysklands Julsaga:
  2018-12-07 19:14:00

  Adventskalender: Lucke #6
  Tyskland Redaktionens adventskalender har nått fram till lucka 6. Här är SvenskaFans Tysklands Julsaga
  2018-12-06 19:14:00

  Adventskalender: Lucke #5
  Tyskland Redaktionens julkalender når den femte luckan. Här är SvenskaFans Tysklands Julsaga:
  2018-12-05 19:14:00

  Adventskalender: Lucke #4
  Tyskland Redaktionens julkalender når den 4;e luckan. Här är SvenskaFans Tysklands Julsaga:
  2018-12-04 19:14:00

  Vilket är Tysklands hetaste derby?
  Tyskland Redaktionens Axel Falk rangordnar sitt topp 5 i tyska rivalmöten och derbyn, men vilka är era?
  2018-12-04 17:30:00

  Adventskalender: Lucke #3
  Tyskland Här följer del 3 i SvenskaFans Tysklands Julsaga:
  2018-12-03 19:14:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Tysk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
  Lundskog möter Lasse Granqvist
  Reservlaget segrade mot Monaco
  Roma ska stänga grupp G
  Stamkos med hattrick mot Rangers
  ”Hemmaplan ska avgöra”
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies