fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 111800 | Medlemmar: 184111

Kom ihåg mig

I högerextremismens grepp

Högerextremismens skugga kastar sig lång över de östtyska föreningar som slåss i 2. Bundesliga och lägre, men hur utbrett är problemet och varför existerar det ens?

Det här är en historia om politisk inblandning i bollsport, en historia om hat, om okunnighet och om omedvetenhet. Detta är en historia om DDRs konsekvenser, en beskrivning av världen och en filsofisk uppsats. Se det hur du vill, ta det hur du vill. Det kommer under tidens gång bli fullkomloigt omöjligt för mig att behålla min objektivitet, mestadels eftersom jag inte på något sätt sympatiserar med ens ett uns av dessa idéer som vissa grupperingar stöttar. Den här artikeln är en undersökning, men också en berättelse. Jag önskar förtälja och blotta problemet. Det är en historia om nationalsocialism i fotboll.

Jag fick som förslag att skriva om problemet med högerextremism i östtysk fotboll, ett ämne som ter sig mer och mer intressant ju mer man läser om det. Efter att ha undersökt ett grovt antal artiklar från både zeit.de och Der Spiegel inser jag nu att detta faktiskt är ett stort problem. Det krävdes inte mycket grävande för att hitta information om högerextremistiska och främlingsfientliga ultrasgrupperingar inom ultrasgrupper eller raktigenom klubbar som är uttalade nationalkonservativa. Det kanske absolut intressanta är de klubbar som inte är uttalat högerextrema, men som inte heller verkar uppmärksamma det ganska uppenbara problemet. Det må kanske vara just det som chockar mest av allt. 2017 finns det klubbar som inte tagit avstånd från antisemitism och xenofobi, det finns fotbollsklubbar som håller på med dov politisk propaganda eller som i alla fall vägrar hjälpa till i kampen mot densamma. Utan tvekan är det även chockerande att folk överhuvudtaget i Tyskland kan bli högerextrema och xenofobiska, med tanke på deras dystra historia. Likväl, det kanske bara är människans naturliga instinkt att se ner på de man är rädd för eller är okunnig om.

I vilken ände ska jag börja? Nja, det finns egentligen bara en ände att börja i, den mildare av de flera olika i denna bunt med kolasnören. Den mildare delen av denna långsamma slutsats är en historia om Chemnitzer FC, en östtysk klubb i tredjeligan som just i detta nu är påväg tillbaka till den tyska fotbollsscenen från tidigare konkurshot och dravel. Likväl, mitt i denna mörka tid som inträffade för ungefär tio år sedan växte någonting illavarslande fram. Chemnitzer FC har länge haft en ultrasgrupp som anser sig vara den äldsta ultrasgruppen i Tyskland, UC 99. Denna gruppen har inte varit nämnvärt eller uppenbart förknippad med högerextremism, utan har hållit sig borta såväl den har kunnat från politik, kanske på grund av att klubben innan spelade i DDR-Oberliga där personliga och skrikiga åsikter sannerligen inte var uppskattade. Då kom farbror Stasi och hälsade på. Inom UC 99 växte i mitten av 2000-talet en ny gruppering fram, NS-Boys. För att ge er ett hum om vad gruppen handlar om- NS står för ”New Society”. Det ter sig ganska uppenbart vad ultrasgruppen går ut på- att sprida högerextremism och propaganda och använda klubbens ultras som en jättelik megafon för sitt hat. I början fungerade det och CFCs rykte var mediokert och inte direkt fläckfritt, men sedan den ursprungliga gruppen UC 99 och dess ledare Ronny Licht tagit avstånd från grupperingen har både supportergruppen och klubben fått ett mycket bättre rykte och NS-Boys har egentligen numera inga levande falanger inom fotbollen kvar.
Nu är Chemnitzer FC en klubb med en skäligen ljus framtid. De bygger ny arena och spelar bättre och bättre i 3. Liga, men än är de inte kvitt högerextremismen, för den har en tendens att leva kvar i ultrasgrupper i Östtyskland.

En mer känd klubb, historiskt och i moderna ögon, är Dynamo Dresden. Dynamo har länge haft ett rykte om sig att vara extrema åt båda hållen, både vänster och höger, men i bland annat staden Dresden har under senare delen av 2000-talet en ny gruppering uppstått, en rörelse kallad ”Pegida”, so är en grupp anti-islamistiska "patrioter" som hela stadens alla universitet och statliga institutioner tagit markant avstånd från. Det hade varit brukligt att tro att även Dynamo gjort det, för att bli av med misstankar. Men klubben har varit tyst. Knäpptyst. Inte ett fördömande ord har kommit från Dynamo och deras fans blir mer och mer stöttande för både klubben och för Pegida, en synnerligen illavarslande utveckling som sannerligen ter sig förstärka intrycket av Dresden som en politiskt fanatisk klubb, inte bara fotbollsfanatisk. Med tanke på Dynamo Dresdens fantastiska hemmasupport och hipster-känsla, likväl som stadens fräscha attityd, är det synd att se klubben smutsa ser sig själv genom att låta fansen svärta ner klubbens egentligen klassiska och fina namn.

Ännu en fantastisk låttext av bandet Kent kan appliceras på Dynamo Dresdens situation och klubbens nuvarande utstyrsel. ”Det är sånt här som är farligt med minnen, Plötsligt ser du hur åren bara rinner iväg, Och ingen vet varför det blev som det blev, Du kan inte blunda för allt du inte vill se, Det finns en tid när allt hopp kommer hänga, På den svagaste länken i kedjan”, sjunger Jocke Berg i låten ”Skyll inte ifrån dig” och det är kanske just det som  Dynamo Dresden ska sluta med att göra, de ska sluta skylla ifrån sig på andra och ta tag i sina egna problem, ty det verkar sannerligen finnas en del. Minnen från förr är bra, så länge man inte börjar jämföra nutiden med dem, dra lärdom av dem istället för att låta historien återupprepa sig, det vore rätt väg att gå för Dynamo Dresden.

Hade världen haft hyfs hade denna artikel varit slut här och Dynamo Dresdens ignorans hade varit kulmen. Men så är det inte. Vi är inte ens halvvägs upp för det milshöga berget av avskyvärt trams som vi beslutsamt klättrar. Härnäst kommer den ännu mer tragiska historien om 1. Lokomotiv Leipzig, en klubb som får oss att känna oss rätt så nöjda med RBs framfart.

Historien om ”Loksche” är mer eller mindre snäppet värre än Dresden. 1. Lokomotiv Leipzig, den första fotbollsklubben i Leipzig var den första klubben att vinna en östtysk cuptitel, en av de första fotbollsklubbarna i östra delen av Tyskland. Men det är också en skandalomsusad förening. Lokomotiv Leipzig har haft sådana monumentala problem med högerextremism så deras det har blivit en del av deras image. För en klubb med en sådan hemsk image blir det inte lätt att locka nya supportrar, vilket i sig är en stor anledning till att Leipzig-borna själva ser RB som ett projekt, för nu har de bara en klubb som står för kommersialism, istället för att heja på Lokomotiv som står för någonting mycket mycket värre, xenofobi och hat. Men hur kunde det bli så illa? Ja, många klubbar som har haft problem med extremism åt olika håll har insett att det är ett problem och har sedan tagit vid åtgärder för att fixa det. Men Lokomotiv har inte bara struntat i det, de har helt enkelt inte ens uppmärksammat att problemet finns och sedan 2009 har högerextremismen haft en stark röst i kurvan hos Looksche i Leipzig. Vi har hellre Rasenballsport Leipzig. Mycket mycket mycket hellre.
 
Från en klubb som inte uppmärksammat att problemet finns och som konsekvens fått en smittad image till en klubb som helt och hållet har omfamnat xenofobin. ”Fotbollsklubben” FC Ostelbien Dornburg är en genomvidrig historia. För det första kommer namnet Ostelbien från en inofficiell beteckning på det tyska riket, men det behöver inte vara så illa. ”Alemannia Aachen” finns till exempel, Borussia Dortmund och Borussia Mönchengladbach är andra exempel. Borussia är latin för Preussen, men namnen kommer faktiskt från ett bryggeri med samma namn. Namnet Ostelbien är inte lika neutralt, inte lika harmlöst, inte lik mänskligt. Namnet i sig inger en kallkårig känsla, en känsla av läderstövlar och Hugo Boss-kostymer med två S på axlarna. Klubben är uttalad nationalsocialistisk, uttalat främlingsfientlig och uttalat hatisk mot andra kulturer än den tyska. Här har det till och med gått så långt så klubbar de mött har klagat på deras beteende och hot så FSA, Fussballbund Sachsen-Anhalt, har tvingats dra in klubbens licens och äganderätt över sin sportplats. Någonstans här ligger en viss ironi som hamnar i skymundan, ty den är oviktig men ändå kanska komisk. Klubbarna de mött har bland annat sagt att ”fotboll ska handla om att ha roligt, inte om politik”, men ändå så går de och klagar hos politiker om att klubben ska förbjudas. Likväl, beslutet att dra in licensen var fullkomligt korrekt, ett bra val i mina ögon.
 
Det fanns en domare som skulle döma Ostelbien Dornburg, Michael Pieper hette/heter han. Han visste vilka grundarna av klubben var och vägrade då döma klubbens match. Detta blev därefter en tendens hos domarna. Detta gjorde det uppenbarlige svårt för klubben att spela matcher, vilket troligtvis var meningen.

Högerextremism inom tysk fotboll är som tur är inget vanligt fenomen. Egentligen är det snäppet vanligare med vänstersympatier hos klubbar, exempelvis St.Pauli och FSV Frankfurt. Det är principiellt sett endast i östra Tyskland hos de gamla DDR-klubbarna där en högerkult har bildats. Högerextremismen har kunnat frodas där på grund av några anledningar.

- Det har att göra med en övergripande inkompetens i styrelseskicket hos många klubbar som fått något slags ”Rödluvesyndrom”. De har släppt in vargen och tror fortfarande att det är mormor.
- Det handlar om ett slags ”backlash” efter kommunismens tid. Tänk er ett barn som hela sin barndom och ungdom aldrig fått göra någonting, sedan fyller han 18 och har en värld av möjligheter- där har ni många klubbar från DDR-Oberliga.  
- En annan orsak kan vara denazifieringen av alla sportklubbar som gjordes i Västtyskland strax efter krigets slut. Densamma gjordes inte alls i samma utsträckning i öst och där levde vissa ideal kvar inom klubbarna och bland fansen. Ideal som tydligen lever kvar än idag.

Vad kan göras mot det, vad kan vi göra för att hejda framfarten? Utbilda oss, läsa på om det, försöka blotta problemen. Vad annars kan vi göra. Det skulle behövas ännu en ”denazifiering”, fast i Östtyskland den här gången. Vi kanske bör vara glada att det ”bara” är Rasenballsport Leipzig som är i Bundesliga. Vi kanske bör vara glada att det inte är 1. Lokomotiv. 


12 KOMMENTARER      3935 VISNINGAR
AXEL FALK
instafalk@outlook.com
På Twitter: @Falkfurt
2017-02-02 05:30:00


Artikelkommentarer

CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

Jocke:
BRa att du lyfter ämnet det är svårt att tränga in och få med allt men chappi gör en bra analys.

Bry dig om om blåbär det blev blåbärssylta det finns troll överallt synd bara
att de skall svärta ned fotbollen

3 Tumme upp 2017-02-02 17:25:32
Axel Falk:
Chappi /// Tack för stödet och dina åsikter. Trodde innan jag började skriva den att jag skulle få med det mesta, men inte ens efter 1700 ord var jag halvvägs så djupt som jag hade velat gå. Intressant att den upprör så pass mycket hos så pass många. Finns garanterat underlag för ännu en om ämnet, om folk orkar läsa ännu en djuptgående artikel!
4 Tumme upp 2017-02-02 14:11:18

Chappi:
Mike/ St Pauli är inga extremister. FSV Frankfurt inte heller. Ordet vänstersympatier är relevant, eftersom dessa klubbar har markerat motstånd mot högerkrafter. De har dock inte gjort det från någon politisk mittenposition utan från vänster. Att vara mot högerextremism gör dig inte till extremist. Även den breda politiska mittfåran är emot högerextremism i stadion och samhälle!

Likväl vore det fel att säga att Borussia Dortmund är högerextremister eftersom enbart en del har dessa åsikter, fanscenen gör motstånd, samt att klubben bemöter högertendenserna med åtgärder. Men där är det lätt att klubben får problem med högerhuliganer, samt att staden har ett vitmakt-område.

Jag anser att det är relevant att berätta om klubbar som i Östtyskland tagit avstånd från högerextemistiska tendenser. Det ger mod att det är möjligt. Att Dynamo Dredsen inte gör det är ett ställningstagande som då inbjuder till kritik mot klubben, med tanke på vilka krafter som styr Pegida och Alternative für Deutschland.

Att det enda som du har att säga om artikeln är att kritisera Falks ordval är rätt billigt.
Han vågar skriva en sådan här artikel trots att det finns buttra internettroll som reducerar allt till trista fraser.

Bra tema för en artikel. Tack. Temat kräver dock lite mer fördjupning tycker jag, dels eftersom det är så intressant, dels så omfattande, dels lätt att hamna i förenklingar när man jämför Öst och Väst, dels därför att det är ett tema i sig om det är hjälpsamt att kalla en förening för högerextremistisk. Jag skulle utifrån vad du skriver säga att enbart i föreningen Ostelbien har högerextremister ett totalt grepp om klubben. I Dresden ligger misstankarna nära, men vad finns det under ytan för grupper och vilket arbete görs där? Dresdens högermarscher brukade för några år sedan regelbundet stoppas av breda medborgerliga aktioner me3d tusentals deltaganden. Dylika tendenser finns det nog även i Dynamo.


8 Tumme upp 2017-02-02 13:39:06
Henrik Forsberg:
Tack för intressant läsning! Fortsätt det goda arbetet.
8 Tumme upp 2017-02-02 12:21:27

Lux:
ursäkta Axel

ser nu att du skrivit en fin artikel även om detta. Missade det!

5 Tumme upp 2017-02-02 11:35:05
Lux:
Intressant text Axel. kommunistperioden var dock inte bara en politisk demokratisk katastrof utan även en fotbollsmässig sådan. Dresden som jag anser är en av de 5 största tyska "klubbarna" om man binder samman Dynamo med det Dresden som fanns före uppdelningen i Öst och Väst och var i princip samma klubb.

Hursomhelst utsattes Dynamo för rena våldtäckter där Stasi t.ex. stal hela mästarlaget och placerade det i Berlin. Sen efter sammanslagningen snurrade Väst upp Dresden och Hansa rejält med ett enormt svindleri.

Inte en ursäkt men väl en god förklaring till det underdog perspektiv dessa klubbars fans måste ha fått.

4 Tumme upp 2017-02-02 11:33:15

Mike S. Blueberry:
"Högerextremism" och "vänstersympatier". Rätt tydligt vilken utgångspunkt du skriver ifrån. PK-trams.
21 Tumme upp 2017-02-02 11:13:07
Jonas:
Intressant text. Kan rekommendera romanen 'Als wir träumten' av Clemens Meyer, en 'coming-of-age' roman om att växa upp i Leipzig förorter och konsekvenserna av det ideologiska vacuum som uppstod efter murens fall. Kopplingen till fotbollen är inte huvudtema, men ständigt närvarande.
11 Tumme upp 2017-02-02 09:13:17

ANNONS:

Fler artiklar om Tyskland

Die Fankneipe: VfL Wolfsburg enligt Behnors Ohady
Tyskland Av fans, för fans. I denna artikelserie intervjuar redaktör Axel Falk olika tyska lags supportrar. De får berätta sin historia och vi lyssnar.
2019-02-12 07:00:00

Die Fankneipe: Hertha Berlin enligt Joakim Sparr
Tyskland Av fans, för fans. I denna artikelserie intervjuar redaktör Axel Falk olika tyska lags supportrar. De får berätta sin historia och vi lyssnar.
2019-02-05 07:00:00

Exklusiv intervju med Linus Wahlqvist
Tyskland Något försenad intervju med Norrköpingsonen Linus Wahlqvist i Dresden. Om livet i Tyskland, skillnader mellan Zweite Bundesliga och Allsvenskan och om man har grädde i carbonara.
2019-02-04 07:00:00

Bayersk dominans positiv för den tyska fotbollen
Tyskland Maktskifte? Måhända, men snart är det business as usual. En analys av 2010-talet och en framtidsgissning.
2019-01-30 15:04:50

Adventskalender: Lucke #24
Tyskland Julafton! Upplösning! Människans godhet!
2018-12-24 00:01:00

Adventskalender: Lucke #23
Tyskland Dan före dopparedan. Död före dopparedan. Lucka 23 i SvenskaFans Tysklands julsaga om Flandern 1914.
2018-12-23 19:14:00

Adventskalender : Lucke #22
Tyskland Medveten försening, blott en timme innan första delen av upplösningen. För alla er som följt- här är lucka 22.
2018-12-23 17:40:22

Adventskalender : Lucke #21
Tyskland Förberedelse för en slutgiltig stridighet i ingenmansland, Karl målar upp en fotbollsinspirerad taktik för överlevnad.
2018-12-21 23:52:26

Adventskalender : Lucke #20
Tyskland Lucka 20, lite försenad. Snart är det jul, men det märks föga i krigets lågor.
2018-12-21 13:45:49

Det har alltid varit en titelstrid
Tyskland Tre poäng dit, tre poäng hit. Titelstriden har alltid varit oundviklig.
2018-12-21 13:22:36

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM TYSKLAND
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
Full kontroll av reserverna
Atlético Madrid i förarsätet
Champions League:   Atlético Madrid i förarsätet
Chelsea sprang ifrån i andra
Azmoun sköt Zenit till åttondel
Vinnare och förlorare i traden
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies