fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 88870 | Medlemmar: 183296

Kom ihåg mig
Kulturrevolutionen på tränarbänken

Kulturrevolutionen på tränarbänken

Långläsning om den tyska tränarrevolutionens fortsatta utveckling

Den tyska tränarkulturen är ett oerhört intressant, ja nästan gäckande, ämne. Det har gett upphov till diskussioner runtom i världen och tillvägagångssätten diskuteras och dissekeras lite överallt, även i svenska podcasts av olika slag. I den senaste versionen av det uppskattade FanTV-programmet EuroTalk på SvenskaFans diskuterades just tränarkultur av panelen. Martin Åslund påstod tämligen kontroversiellt att den tyska tränarkulturen inte alls nått upp i sin potential och att den var den stora anledningen till att tyska lag inte fungerat i Europa den senaste tiden.

Medan det kan ligga någonting i detta, skulle jag vilja påpeka att alla förutom en klubb av de sex stycken som tog sig till Europa har eller hade en tysk tränare vid rodret. Bayern München hade delvis en italiensk nihilist, Borussia Dortmund hade en holländare som aldrig vunnit en stor titel, Köln hade en österrikare som inte alls är på Europeisk nivå, Leipzig har en oerfaren österrikare som för två år sedan med nöd och näppe höll uppe ett FC Ingolstadt i Bundesliga. Hertha Berlin hade en gammal ungersk landslagstränare vid rodret som, även om han varit i Hertha en lång tid, inte kan räknas som en del av den tyska tränarrevolutionen. Det är blott Hoffenheim, den minimala SAP-stöttade klubben från lilla Sinsheim utanför übervackra Heidelberg, som har en tysk tränare som kan sägas är en del av den tyska tränarrevolutionen, om en sådan kulturrevolution ens faktiskt ägt rum.

I denna artikel skulle jag vilja utveckla och undersöka tanken om den tyska tränarrevolutionen och hoppas komma fram till att den tyska tränarrevolutionen ännu kraftsamlar.  Jag kommer undersöka antalet tränare som kan tänkas ha genomgått de tyska tränarutbildningarna under 2010-talet och kommer även titta på de kanske mest omtalade tyska tränarna i Bundesliga just nu och undersöka huruvida några likheter vad gäller taktik och mentalitet finns bland dessa. Eftersom EuroTalk-panelen verkar inkludera andra nationaliteter än tyska kommer jag dra gränsen vid tränare som har genomgått tränarutbildning i Tyskland under 2010-talet. Därför kommer andra nationaliteter än blott tyska finnas i denna kartläggning.

Julian Nagelsmann| TSG 1899 Hoffenheim

Den utan tvekan mest omtalade i denna tyska kulturrevolution är den 30-årige tysken Julian Nagelsmann som klev in i rampljuset med sin oortodoxa taktik under våren 2016 när han räddade ett värdelöst Hoffenheim från nedflyttning med exemplarisk bravur. Nagelsmann ses generellt settt som den stora förgrundsfiguren för det nya inom tränarkåren i Tyskland och valet av honom som fortsatt tränare inför 2016/2017 inspirerade fler klubbar att välja okända, unga och oerfarna tränare med vansinniga idéer som huvudtränare.

Julian Nagelsmann är inte bara själva galjonsfiguren, inte blott en schablon, utan även ett taktiskt underbarn och en nitisk perfektionist. Hans taktik är uppenbart inspirerad av Pep Guardiola, medan hans mentalitet är lika uppenbart inspirerad av José Mourinho. Vid några tillfällen har jag i diverse artiklar kallat honom för Bundesligas egne Niccoló Machiavelli, vilket är ett smeknamn som jag ämnar hålla fast vid. Hans tanke om ledarskap och coachning ter sig vara ganska simpel, nästan som ettt enkelt mantra. Han har vid flera tillfällen förklarat att coachning av ett lag handlar till 30% om taktik och 70% om social kompetens. En tränare måste veta vilka grupperingar som fungerar, hur man bryter upp grupper och hur man bildar nya, han måste veta hur gruppdynamiken fungerar och hur han som boss kan få fram sitt ganska krångliga budskap till måhända bångstyriga ungtuppar i ett generellt väldigt ungt Hoffenheim.

Nagelsmann är utöver sin perfektionism och sociala kompetens en mycket begåvad taktiker och även om han själv menar att det blott till 30% handlar om just det, vet vi alla hur mycket blott en del taktik kan göra och förändra. Nagelsmann är, liksom majoriteten av alla tyska tränare sedan 2010, en supporter av press. Pressen appliceras dock endast i defensiven. Därmed är han ingen slavisk följare av Rangnicks idé om press som anfallsspel, utan väljer att pressa lågt och kontinuerligt för att sedan bygga upp spel från målvakt och backlinje. I pressen är ytterbackarna mycket viktiga. Nagelsmanns 5-3-2 bygger på två dynamiska ytterbackar som pressar direkt när bollen är på deras kant. För att minimera yta bakom den framstötande ytterbacken flyttar den mittbacken på den sidan upp och täcker ytan bakom, varpå mittbacken bredvid följer efter och så vidare. Till slut har man en fyrbackslinje bakom den stötande ytterbacken. På så sätt blir en 5-3-2 enkelt till en rörlig fyrbackslinje. Inom fotbollen kallas detta för ”pendelprincipen”. När en ytterback stöter följer resten efter för att minimera yta.

Vad gäller anfall handlar det inte om individuell prestation, utan om laganda och koncentration. Ett lag som Hoffenheim (eller Frankfurt, Augsburg, Stuttgart) måste förlita sig på kollektivism i anfalls- och försvarsspel. Eftersom de ofta inte kan spela ut motståndarna genom spelarnas individuella skicklighet har de istället en bisvärmsmentalitet. Alla tänker likadant, agerar likadant och fungerar likadant. Laget påbörjar sina anfall från backlinjen. Därifrån följer ofta en passning mellan motståndarnas linjer (anfallslinje, mittfältslinje) där en mittfältare eller ytterback fångar upp boll och transporterar. Ibland kan även Kevin Vogt transportera bollen från sin mittbacksposition. När Hoffenheim sedan rullar boll och letar chanser ställer de upp sig i ett slags handbollsanfall där Kevin Vogt och Dennis Geiger är nycklarna från djupet. I anfallet blir denna 5-3-2 läskigt enkelt till en överbelastande 2-2-6 där Kevin Vogt kliver upp som central mittfältare.

Stabilitet och överbelastning, press och bollspelande mittbackar. Dessa kommer bli nyckelord i denna artikel.

Domenico Tedesco| FC Schalke 04

En annan stark ledare i denna drös av unga tyska tränartalanger är Schalkes nye figur Domenico Tedesco. Han kom till klubben inför säsongen efter att ha imponerat massivt som huvudtränare för ett svalt Aue i 2. Bundesliga. 32-åringen blev huvudtränare i Aue först under vårsäsongen, men fick uppdraget att rädda den nyupplyttade östtyska klubben från nedflyttning. Även om uppgiften var diger, fick han det att fungera och vände allting med sin magiska touch. Tedesco är enligt Aue-anfallaren Nazarov en nitisk perfektionist och är mycket noggrann. Därtill är han ypperlig på att både motivera och tala för sin sak, han kan övertyga vem som helst om vad som helst och bygger hela sin ledarstil på passion och känslor. På många sätt är han väldigt otysk i sin stil, men han är trots allt halvitalienare i grunden.

Hans känsla för känsla har gjort honom mycket populär i Schalke. Även om han skickade bort tre av klubbens största spelare när han kom (Kolasinac, Höwedes och Huntelaar), har han ersatt två stycken av dem på bästa sätt och har även förstärkt den redan kompetenta offensiven med unge supertalangen Amine Harit. Värvningen av Bastian Oczipka var även den fullkomligt klockren, ty det är en spelare som var som skräddarsydd för Schalkes system.

Schalke spelar ett spel som är snarlikt Nagelsmanns Hoffenheim. Här handlar det också om en 5-3-2, med flexibla spelare i mitten som driver utåt, medan backlinjen applicerar pendelprincipen i sitt presspel. Caligiuri/Schöpf och Bastian Oczipka är ytterbackarna i denna formation och båda pressar och täcker yta, exakt som i Nagelsmanns system. Vad gäller Tedescos tanke om press har han vissa ”triggers”, som han kallar dem i en intervju med uppskattade Spielverlagerung.de. Varje motståndare har speciella triggers, förklarar han, som undersöks och bestäms under veckan innan match. Bland annat skulle en trigger kunna vara en lång passning mellan två mittbackar som står långt från varandra. Då är bollen lös en längre tid och det är ett perfekt tillfälle för press.

Liksom Julian Nagelsmann hyser Tedesco stor respekt för en tränares sociala ansvar. Domenico Tedesco verkar även förstå gruppdynamik, vilket sägs vara en stor anledning till att han utan omsvep lät Höwedes lämna klubben.

Niko Kovac| SG Eintracht Frankfurt

Niko Kovac är ingen ungtupp längre. Han har hunnit med en lysande spelarkarriär och några år som tränare. Han är mycket mer rutinerad än de andra på denna lista, men han passar ändå in väldigt väl. Kovac tog sin tränarlicens i Tyskland och han gjorde det under 2010-talet. Han är även mycket lik både Nagelsmann och Tedesco vad gäller både taktik och tränarideal. Han har gjort succé am Mainestrand med sina egentligen uråldriga, men alltmer oortodoxa metoder. Han har förändrat Eintracht Frankfurt på gräsrotsnivå och är en mycket stor del i klubbens fortsatta succé. Det är inte för inte som han kontinuerligt ryktas till Bayern.

När Kovac tog över i Eintracht tog han över en sargad trupp. Armin Veh hade misslyckats med att bygga upp truppen efter att ha tappat främst Kevin Trapp och när Kovac tog över låg man näst sist. Men han började snabbt att förändra. Han och hans bror lyckades tämligen geschwint göra Eintracht till en defensiv kraft och redan under hans andra säsong sågs han som en riktig hjälte bland många fans. Klubben hade börjat spela mer och mer stabilt och klubben som länge gått under namnet ”Launische Diva vom Main” låg nu trea vid vinteruppehållet efter att bland annat ha slagit Schalke två gånger under hösten 2016.

Enligt uppgifter började Kovac snabbt med att förändra spelarnas attityd och mentalitet. Nu skulle alla äta tillsammans, inga mobiltelefoner var tillåtna och han satte upp en klar taktik och ett klart spelsystem som alla värvningar och alla träningar utgick från. Kovac byggde upp denna trupp från grunden och han gjorde det utifrån sin spelidé.

Snabbt blev det uppenbart att det handlade om presspel. Men inte Rangnick-inspirerat till fullo, utan med ett alltmer utvecklat passningsspel. Förra säsongen utvecklades det och även om formen fallerade under våren, då man blott vann två matcher av 17, så har man nu åter hittat spelet och till och med hunnit utveckla det. Frankfurt har under Kovac kontinuerligt spelat en 5-2-1-2 som i offensiven blir till en 3-4-3 med en mittback som följer med upp och blir till en slags quarterback. Ytterbackarna pressar utifrån pendelprincipen där alla andra fyller på bakom och i offensiven blir ytterbackarna till yttrar där de försöker överbelasta tillsammans med de tre anfallarna. Det är ett krävande system, men har visat sig vara både stabilt och effektivt.

Kovac är måhända inte en lika stor perfektionist som föregående två, men han är lika socalt intresserad, verkar anse att man först måste bygga en stabil grupp för att sedan kunna bygga en taktik.

Hannes Wolf| VfB Stuttgart

VfB Stuttgarts ganska nye tränare Hannes Wolf är en av ligans doldisar. 36-åringens lag har under säsongen stått för ganska fin fotboll, även om deras hemmaform är den stora anledningen till deras placering i mitten av tabellen. Wolf kom från Borussia Dortmund förra säsongen när man sparkade Luhukay som påbörjat klubbens första säsong på länge i Zweite på absolut värsta sätt. Stuttgart har sedan Wolfs introduktion både flyttats upp med stor poängfördel, men har även gjort en del fina resultat under höstens Hinrunde i Bundesliga.

VfB Stuttgart-redaktionens Magnus Falk skrev följande när Wolf presenterades: ”Han har vunnit det tyska ungdomsmästerskapet vid flertalet tillfällen och ses som en kunnig, analyserande och förstående tränare. Han premierrar ett offensivt inriktat spel och Schindelmeiser ser honom som en ideal kandidat.” Dessa ord ekar. En tysk tränare som tog licens 2012 som blott tränat ungdomslag innan och som är anfallsinriktad och generellt sett kunnig och förstående. Det känns som i unison samklang med egentligen alla andra tränare som redan listats och kartlagts i denna artikel. Även taktiskt är Wolf ganska lik de andra.

Stuttgarts 5-4-1 är lite mer simpel än Hoffenheims system med 5-3-2 där mittfältarna pressar utåt. Här finns det redan ett system som är upplagt för press. Två ytterbackar som fyller på och pressar utifrån den redan förklarade pendelprincipen. Två centrala mittfältare där den ena är stoppkloss och täcker ytor, medan den andre jagar boll och spelare. I Stuttgart är dessa Gentner och Ascacibar respektive. Därutöver finns två offensiva kuggar som är kvicka och intensiva i sin press, Akolo och Özcan, samt en anfallare som främst är till för att vara jobbig att möta.

I offensiven ser det annars ganska snarlik ut. Stuttgart använder sig mer av ett kontringsspel än ett rent kontrollerat spel. Den ena av de två mittfältarna, ofta Gentner, fyller på. Ytterbackarna fyller på och överlappar de två yttrarna som i sin tur skär inåt. Özcan är generellt sett mer central, medan Akolo ofta springer in i ytan som Terodde eller Ginzcek skapar med sin storlek. På så vis får Stuttgart övertaget i offensiven och lyckas ofta överbelasta. Därtill har de två ytterbackar som har fina inläggsfötter. Båda anfallsvalen är tunga i luftrummet.
I Hannes Wolfs system handlar det ånyo om press och överbelastning. Detta ter sig vara en genomgående faktor bland yngre tränare i Tyskland.

Manuel Baum| FC Augsburg

I Augsburg kring julen finns det, liksom överallt annars i Tyskland, en mysig julmarknad. På det största torget i staden står det alltjämt en stor gran. I Tyskland kallas denna julgran ”Weihnachtsbaum”, men i Augsburg talas det mer om en Manuel Baum.
Ty när Augsburg började gå mediokert under förra hösten sparkade man tråkmånsen Dirk Schuster. Han ansågs vara det största problemet i klubben, en klubb som precis tappat sin älskade Markus Weinzierl till Schalke och som istället tagit in Darmstadts succé Schuster. Men Schuster kunde ingenting annat än destruktiv fotboll och eftersom styrelsen och fansen snabbt tröttnade på hans cyniska taktik och spel fick han lämna klubben. Manuel Baum togs istället in. Baum hde haft hand om klubbens U-lag unde ren längre tid och hade gjort det bra nog för att få chansen. Tanken var att han skule ta över tills de hittat en permanent lösning, men som så ofta i Tyskland under de senaste åren fick han stanna.

Baum må ha varit en produkt av den grandiosa hype som fanns kring Nagelsmann, men det gör honom inte till en mindre kompetent tränare. Baum har under det senaste året förvandlat detta tråklag till en riktig målmaskin. Utöver det har han, liksom Niko Kovac med flera, förstått att ett lag måste byggas från grunden. Hans mentalitet går ut på att arbeta individuellt med spelarna för att lösa deras egna problem på planen. Han menar bland annat att en anfallare som inte gjort mål på ett tag måste lära sig att släppa och glömma alla missade chanser innan han kan spela vidare. Detta ”man-management” är en stor del i hans succé i klubben.

Han har bland annat lyckats förhöja ytterbacken Philipp Max till oanade höjder. Ytterbacken kom till klubben från Karlsruhe 2015 och har spelat sporadiskt. Han har emellertid utvecklats till en fantastisk vänsterback under denna säsong och leder faktiskt assistligan på 9 assist. Hans vänsterdoja har visat sig vara hiskligt effektiv från diverse positioner. Bland annat har han kontinuerligt fått ta frisparkar och hörnor, men har även blivit given en helt ny avancerad position i Baums bygge. Han spelar som en vänsterytter i anfallen där han agerar som en kanon mot anfallarna Finnbogason, Caiuby och Gregoritsch. Augsburgs hela fokus ligger längs med kanterna och även om Max är den stora fokuspunkten, finns det kvalitet på andra flanken också.

Baums system är ett 4-2-3-1 där ytterbackarna flyttar upp och överbelastar. Detta är uppenbart på just Philipp Max flank där han ofta ligger runt motståndarnas straffområde och opererar. De fyra offensiva kuggarna Finnbogason, Caiuby, Gregoritsch och Heller har alla ganska utmejslade löpningar som de ofta följer. Heller drar med sig en försvarare ut mot kanten, eller Caiuby om bollen är på andra kanten, medan de andra tre springer in i straffområdet och förvirrar. Bakom dessa följer även en av de defensiva kuggarna på mitten med upp för att fånga upp lösa bollar och bygga spel. Generellt sett är Augsburgs system lika västervridet som Sovjet, men det fungerar väldigt bra hittills, till skillnad från just Sovjet, eftersom de är med i kampen om Europa i allra högsta grad.

Alles?
En extensiv kartläggning av de mest omtalade unga tränarna i Tyskland för tillfället skapar lika mycket förvirring som klarhet. Men ett par saker blir mycket snabbt självklara. Det genomgående är en generell förståelse för människan, människans drivkraft och motivation, samt människors funktion i en ny grupp. Alla tränarna uttrycker en vilja att förändra saker på social nivå och det ter sig ha fungerat i samtliga fall. Taktiskt sett spelar nästan alla med en 5-backslinje. Alla utöver press, men inte så extremt som Rangnick införde, och alla verkar vara fast beslutna att en överbelastning av motståndarnas försvar är vägen framåt.

Det som även blir uppenbart är att alla dessa har överpresterat vad gäller truppmaterial och ekonomi. Schalka har visserligen pengar att spendera, men det har Tedesco ej gjort. Niko Kovac har byggt en superb trupp med knappt några medel alls, Julian Nagelsmann har tagit vad han har och har format det till någonting vackert. Både Baum och Hannes Wolf har gjort underverk med de medel de haft. Sammanfattninsvis kan sägas att de tyska tränarnas taktik definierar ordet taktik- att göra vad man kan med vad man har.

Den tränarrevolution som EuroTalk-panelen pratar om kanske har hänt. Kanske har den stannat upp. Men vad denna sammanställning visar är att det ännu finns en genomgående oortodox trend bland tyska tränare som blivit mer och mer märkbar under de senaste åren. Jag skulle inte vilja säga att den tyska tränarrevolutionen redan har varit. Nej nej. Den har just påbörjats.
 


0 KOMMENTARER      1504 VISNINGAR
AXEL FALK
instafalk@outlook.com
På Twitter: @Falkfurt
2017-12-20 13:50:00


Artikelkommentarer

CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

ANNONS:

Fler artiklar om Tyskland

Danke Wildparkstadion!
Tyskland I helgen sade Karlsruher SC farväl till sin urgamla arena Wildparkstadion.
2018-11-04 14:06:06

Ska ni dra er ur nu, Bayern?
Tyskland Fascism, elitism och verklighetsfrånvänd Gulliversk idioti som mynnar ut i den folkliga sportens ultimata förstörelse. Hoeness är struken från listan av Bayerska representanter. Ska vi stryka Kalle också?
2018-11-03 05:00:00

Hej Watzke, hej skandal!
Tyskland Fascism, elitism och verklighetsfrånvänd Gulliversk idioti som mynnar ut i den folkliga sportens ultimata förstörelse. Hans-Joachim Watzke har lite oväntat dykt upp i skandalens tidvatten.
2018-11-03 04:59:00

Nedflyttningsstreich i Schwarzwald
Tyskland Freiburg Streichar, de vägrar bli nedflyttade oavsett vad alla säger. All heder till dem, Christian Streich är en ikon få förunnad.
2018-11-01 16:23:05

Vi ses på Ostkurve!
Tyskland Berättelsen om två olika människoöden som sammanstrålar på en betongläktare i Charlottenburg.
2018-10-27 05:00:00

Det andra Borussia
Tyskland Om Mönchengladbachs olyckliga namn och deras fantastiska säsong hittills. Glöm inte bort dem!
2018-10-26 05:31:00

Oväntat dålig säsong för uppflyttade
Tyskland Nyuppflyttade lag brukar ha en tendens att klara sig kvar. Den här säsongen verkar bli annorlunda.
2018-10-23 13:53:00

Är detta vad Bayern har blivit?
Tyskland Om en lustig presskonferens, Uli Hoeness, en upptagen offerkofta och Bayerns roll som Tysklands Trump.
2018-10-19 17:56:28

Inför Frankrike - Tyskland
Tyskland Ödesmatch för tysken
2018-10-16 17:01:14

The Curious Case of Marko Marin
Tyskland Vad hände med Långbens antikrist?
2018-10-11 18:17:00

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM TYSKLAND
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
Hur viktig är Markus Rosenberg?
”En ny generation står redo”
Statusen i samtliga toppligor
”Vi faller på målsnöret”
Valenciapodden #51: Rodrigo Moreno
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies