fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
Besökare: 71545 | Inloggade: 39 | Antal medlemmar: 183712
  START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig

  Uppflyttningsspöket

  Paderborn och Darmstadt. Två små klubbar som efter upp- och nedflyttning haft svåra problem. Falk frågar sig huruvida en problematik finns. Finns det ett "uppflyttningsspöke"?

  Den engelska fotbollsklubben Northampton Town lyckades för länge sedan med bedriften att nå engelska First Division genom tre raka uppflyttningar. Sedan lyckades man med en annan svår bedrift, att uppnå tre raka nedflyttningar direkt efter. Northampton är nu en bortglömd klubb, en klubb som alla andra, endast bejakad av sina egna lojala.
   
  När SV Darmstadt gick upp till Bundesliga 2015 var det en succé utan dess like. Ingen hade vetat vilka de var och med sig upp från Zweite tog de sin undermåliga arena och sin fantastiska hymn. De lyckades genom Schusters magi stanna kvar i Bundesliga, ja de nådde till och med en elfteplats, i sin första säsong vilket på alla möjliga vis kan ses som en bedrift utan motstycke i tysk fotboll under de senaste tio åren. Attt en minimal klubb som Lilien kunde ta sig upp och sedermera även stanna? Underskattat mirakel, faktiskt mer underskattat än den italienske kompositören Alessandro Marcello. 

  Men, nu när man är på sin ganska rappa väg ner igen löper man stor risk för att bli en Northampton Town, en klubb som få minns, som få bryr sig om och som de flesta blott slutat tänka på. Den lilla klubben Darmstadt har fått ganska många problem sedan de gick upp i Bundesliga, ekonomiska och sportsliga. Kan det vara så att uppflyttningarna till och med skadat klubben mer än vad det hjälpt?

  I England är det en stor ekonomisk framgång om man flyttas upp i Premier League. TV-intäkterna menas att klubbens ekonomiska nära framtid är säkrad. För varje säsong man lyckas hålla sig kvar, ju längre fram i tiden sträcker sig denna ekonomiska säkerhet. Tyskland har inte alls samma fördel. Klubbar som flyttas upp löper ännu tydligen en stor risk för kollaps. Detta kan ses på både Darmstadt och Paderborn, två klubbar vars Requiem-vals med Nostradamus varit synnerligen underhållande, om än oroväckande att bevittna. 

  Vill man ens flyttas upp? Är det värt det? Det är frågan som jag ställer mig i denna artikel där jag ämnar titta på Darmstadt och SC Paderborn och se var dessa två klubbar gjort fel och huruvida deras uppflyttning är en anledning till deras problem. 

  Låtom oss börja med SV Darmstadt 98, denna liilla klubb från Frankfurts förort, nja, Darmstadt. Darmstadts som stad var förr i tiden faktiskt mer eller mindre ett vakttorn för Frankfurt. Staden skulle varna de i staden om annalkande fara från söder. D98 har de senaste åren egentligen varit mer framgångsrika än de varit under deras senaste 35 år, men de är ändå på avgrundens brant. Hur kommer det sig?

  Jag ställde frågan till en bekant som råkar bejaka Darmstadts blåa kläder. Han svarade att det finns stora problem i truppen. Under Torsten Frings var det kaotiskt, menar han. Det fanns stora förhoppningar om att Dirk Schuster kunde styra upp det, men så verkar det ej ha blivit. Vissa kombinationer fungerar inte, spelare som underpresterar får fortsatt speltid och spelare spelar å helt fel positioner. Darmstadt-bekantingen Samuel beskriver det ett samhällsbrott att spela Grosskreutz på ytterback bland annat. Spelare som imponerat får ingen speltid, kombinationer och duos som fungerar splittras till förmån för kvasi-nepotism och det sammanhållna vi-mot-världen-Lilien som vi vant oss vid verkar vara ett minne blott. 

  Detta får mig att inse att Darmstadts problem kanske handlar mer om inkompetens än ekonomi. Kanske är inte uppflyttningen till Bundesliga boven utan det kanske blott handlar om en inkompetent ledning som kontinuerligt gör misstag på den allra högsta nivån? Valet av Torsten Frings verkar ha varit besynnerligt. Hans första matcher, bland annat vinsten mot Borussia Dortmund, verkar blott ha varit en del av en smekmånad och när en ska till att summera hans tid vid makten blir den besviken. Dirk Schuster var av allt att döma ett bra val av efterträdare. Däremot ska sägas att Darmstads stora problem har varit målskyttet, en styrka som Schuster inte besitter som coach. 

  Lilien har stora problem. Kanske handlar det lika mycket om ekonomiska problem som om institutionella. Klubben verkar knappt veta ut eller in och de är påväg mot att göra en Paderborn om de inte skärper sig. Förlusten i veckan mot rivalerna Kaiserslautern måste svida, mestadels eftersom FCK nu blott är en pinne bakom liljorna. Kommer den röda djävulen lägga blåa liljor på Schusters grav när säsongen är över? Men det handlar lika mycket om ekonomi. Kraven från DFB om att alla i 2. Bundesliga och Bundesliga ska ha tak på sina arenor har kostat Lilien mycket pengar. Klubben har fått ta med en ganska onödig summa pengar och tid med i sina redan haltanda fiskala beräkningar och en kan blott ana att klubben blöder. Att en klubb av Darmstadts struktur nått Bundesliga är sanlöst. Att de sedan krävs på pengar på grund av att de saknar tak, gör det inte lättare. 

  Paderborn har fått uppleva nästan samma sak. För nästan ett år sedan skrev jag en artikel vid namn "Paderborns vals med Nostradamus", för övrigt den i särklass bästa rubriken jag någonsin uppfunnit, där jag beskrev SCPs problem i botten av 3. Liga. Då var klubben påväg ner i Regionalliga, blott två och ett halvt år sedan de lett självaste Bundesliga. Klubbens institutonella haveri och även ekonomiska problem verkar ha räddats av 1860s än mer brutala inkompetens. Nu ligger Paderborn i toppen av 3. Liga ånyo, men deras problem från forn ligger ännu kvar. 

  Paderborns vals med Nostradamus var till Mozarts Requiem. De var så nära, ack så nära, att fullkomligt kollapsa som klubb, men den lilla föreningen från Westfalen lyckades krångla sig kvar. Deras fall är symboliskt dock. Att kunna falla så fort kan blott breo på två saker. Antingen handlar det om ekonomiskt haveri eller institutionell inkompetens. Liksom hos dagens Darmstadt tror jag det är en mix av båda. Paderborn var de facto tvungna att sälja en del av de spelare som de tagit in för att klara av Bundelsiga. Dessa kunde de ej behålla på grund av deras påfunna ekonomiska problem efter att ha tappat Bundesliga-status. Pengarna från Bundesliga räckte inte till ett återuppbygge och de föll, långsamt men säkert. Det handlade också om tveksamhet vad gäller tränare. Man plockade in René Müller och Stefan Effenberg, två mycket underliga och tveksamma tränarval. Två som absolut inte fungerade. Resultatet blev två raka 18:e och en annalkande nedflyttning till Regionalliga. 

  Nu verkar man ha hittat rätt igen med Baumgartl, men klubben har länge varit illa ute. Det verkar som om det mycket väl kan ha varit en direkt produkt av enn uppflyttning till Bundesliga. Kanske finns det ett "Uppflyttningsspöke"? 

  Som jag skrev i min artikel om Paderborn är det problematiskt för en liten klubb att flyttas upp. Så borde det inte vara, kan man tycka, men så är det. Man får hantera ekonomi på en helt annan nivå, planera för en helt annan eventuell framtid och se saker på ett nytt sätt. Det är en dans med Nostradamus och i Paderborns fall var det Mozarts Requiem de dansade till. Både SCP och D98 har haft eller hyser stora problem med sina uppflyttningar och kanske, bara kanske, finns där en korrelatuon. Kanske finns det ett stort problem som måste lösas. Måhända behövs kraven eller TV-pengarnaa justeras. Oklart, men troligt. 

  Nu när mindre klubbar som Holstein Kiel, Jahn Regensburg, SV Sandhausen och även Arminia Bielefeld slåss om kvalplatsen till Bundesliga kan man inte låta bli. Man undrar om det vore så klokt att satsa på det. I England är det så värt att satsa på uppflyttning, men är det lika värt det i Tyskland. Är tv-pengarna värda det eventuella haveri som följer? Finns det ett uppflyttningsspöke? Eller handlar Paderborn och Darmstadt blott om två enstaka fall om institutionell misshandel? 

  Det kommer bli intressant. Både att följa SV Darmstadts och Paderborns resa, men även att se hur det går för det lag som oundvikligen flyttas upp och sen ner ur Bundesliga, den så jämna och svåra ligan. Hur kommer det laget integreras i Zweite. Kommer de klara sig? Eller var steget för stort, ekonomiskt och strukturellt? Spänningen är olidlig.

  Uppflyttningsspöket. Korrelation eller blott tillfällighet? Vad tror ni? 


  1 KOMMENTARER      1679 VISNINGAR
  AXEL FALK
  instafalk@outlook.com
  På Twitter: @Falkfurt
  2018-02-23 23:35:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Mattuschka:
  Cottbus är ju ett gäng som gjort liknande resa. Från BL till regonalliga inom ett par år. Dock får man väl säga att ett år med solsken och några med regn är värdare än ett decennium med 9 och mulet, om nu det finns ett uppflyttningsspöke. Kanske bara är så att BL2 eller dritte är den normala nivån för ex Darmstadt och Paderborn men att dom lyckas överprestera två år och sen spelar ungefär som dom borde göra.
  Postat via SvenskaFans-appen
  3 Tumme upp 2018-02-24 21:54:41
  ANNONS:

  Fler artiklar om Tyskland

  Adventskalender: Lucke #24
  Tyskland Julafton! Upplösning! Människans godhet!
  2018-12-24 00:01:00

  Adventskalender: Lucke #23
  Tyskland Dan före dopparedan. Död före dopparedan. Lucka 23 i SvenskaFans Tysklands julsaga om Flandern 1914.
  2018-12-23 19:14:00

  Adventskalender : Lucke #22
  Tyskland Medveten försening, blott en timme innan första delen av upplösningen. För alla er som följt- här är lucka 22.
  2018-12-23 17:40:22

  Adventskalender : Lucke #21
  Tyskland Förberedelse för en slutgiltig stridighet i ingenmansland, Karl målar upp en fotbollsinspirerad taktik för överlevnad.
  2018-12-21 23:52:26

  Adventskalender : Lucke #20
  Tyskland Lucka 20, lite försenad. Snart är det jul, men det märks föga i krigets lågor.
  2018-12-21 13:45:49

  Det har alltid varit en titelstrid
  Tyskland Tre poäng dit, tre poäng hit. Titelstriden har alltid varit oundviklig.
  2018-12-21 13:22:36

  Adventskalender: Lucke #19
  Tyskland Lucka 19 fortsätter historien om Karl i Ypres 1914.
  2018-12-19 19:14:00

  Adventskalender : Lucke #18
  Tyskland Vi närmar oss jul, men tragiken stannar inte. Adventskalenderns lucka 18 öppnas och bakom finns psykologisk tortyr för den unge fotbollsälskande Karl i Ypres.
  2018-12-18 19:14:00

  Adventskalender : Lucke #17
  Tyskland Hopp om överlevnad, en dröm om en fotbollsframtid och mer i dagens lucka av adventskalendern på SvenskaFans Tyskland.
  2018-12-17 19:14:00

  Tuff lottning i Europa för tyska lagen
  Tyskland Fem lag ska in i slutspelet i Europa. Redaktionen tittar på alla fem lagens motstånd.
  2018-12-17 17:40:29

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Tysk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US | FORUM | BETTING
  Bordeaux knep segern på övertid
  Dussinet fullt mot Falun
  Första slutspelsrundan avklarad
  CSS-podden: ”I och ur form”
  ”Här ska det satsas bara för att lagets GM ska få behålla sitt jobb”
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies